Νίκη Σαμαρά
23/09/2014 15:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νίκη Σαμαρά

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός, μπροστά στην «αφέντρα» της Ευρώπης, μίλησε για τέλος των Μνημονίων και για φοροελαφρύνσεις.

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός, μπροστά στην «αφέντρα» της Ευρώπης, μίλησε για τέλος των Μνημονίων και για φοροελαφρύνσεις. Για πρώτη φορά μέσα στην εξαετή ελληνική τραγωδία, φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ότι η Μέρκελ δεν μας έχει πλέον στο μάτι και ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις επιτυχίες που έχει πετύχει η Ελλάδα.

Υπ' αυτή την έννοια το ραντεβού του Αντ. Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο, παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ όπως συνηθίζει, μίλησε γενικόλογα και χωρίς να θέλει να δείξει ότι συμφωνεί με τις ελληνικές θέσεις.

Αν θα ήθελε κάποιος να ερμηνεύσει το κλίμα στο Βερολίνο και τη «γλώσσα» του σώματος των δύο συνομιλητών θα έλεγε ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και ότι στο παρασκήνιο ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε τις δεσμεύσεις που ήθελε. Και για να προλάβουμε τους Συριζαίους που θα μιλήσουν για αποτυχία και άλλες τέτοιες ανοησίες (οι ίδιοι που κατέκριναν τον Σαμαρά γιατί πάει στο Βερολίνο) θα πούμε το εξής: Αν κάποιος περίμενε ότι η Μέρκελ θα έβγαζε ζωντανά από τα γνωστά ταγεράκια της μια επιταγή και θα την έδινε στον Σαμαρά, θα χαρακτηριζόταν αιθεροβάμων. Η Γερμανία δεν κάνει δώρα και βεβαίως δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση ότι κάνει λάθη. Ως εκ τούτου, μόνο ως νίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία του Σαμαρά που πέτυχε να μιλάει πλέον ως ίσος προς ίσον. Η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2009 δεν έσκυψε το κεφάλι σε επίσημη συνάντηση με κορυφαίο αξιωματούχο της Ευρώπης, και δη με την Μέρκελ που ξέρουμε όλοι τι «μέγαιρα» είναι, ειδικά όταν μιλάει για οικονομικά.

Η συνέντευξη τύπου ανέδειξε αυτή την ισορροπία που επιχειρήθηκε από τις δύο πλευρές. Η Γερμανία πρόθυμη να μας βοηθήσει, αναγνωρίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας και θα μας στηρίξει στα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά της η Ελλάδα έβαλε στο τραπέζι όλα τα θέματα που «καίνε». Δηλαδή τις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις, την στήριξη για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα η χώρα, δηλαδή την έξοδο από το Μνημόνιο.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι ο Σαμαράς επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της απεξάρτησης από τον έλεγχο του ΔΝΤ. Δεν το χαρακτήρισε «βελούδινο διαζύγιο» αλλά επιβεβαίωσε ότι η απομάκρυνση από το Ταμείο θα γίνει νωρίτερα από τον προγραμματισμό.

«Έχουμε ανάγκη το πακέτο των φοροελαφρύνσεων. Δείξαμε ότι κάναμε πολλά και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα ακόμη. Έχουμε ανάγκη όμως από στιγμές ανάσας για να δοθεί ώθηση στις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο και ότι μετά την αξιολόγηση της τρόικας και τα stress test, αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια, στο τρίτο τρίμηνο του 2014» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η Ελλάδα πέτυχε σειρά δύσκολων στόχων σε συντομότερο διάστημα απ΄ότι προβλεπόταν. Αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και στην έξοδο στις αγορές, όπως και στις θετικές αποδόσεις των ομολόγων. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.

«Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος. Η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα ένα δικό της πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και τα επόμενα χρόνια, μετά το μνημόνιο» πρόσθεσε.

«Έχουν να γίνουν ακόμα πολλά, όμως η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ενώ επισήμανε ότι η συνεργασία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή, αλλά δεν θα είναι διαζύγιο». «Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο -ούτε καν βελούδινο- από το ΔΝΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι αγορές εμπιστεύονται για πρώτη φορά την Ελλάδα και ότι η χώρα βγήκε από την ύφεση μετά από 6 χρόνια. «Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα απ' ότι έλεγε το μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα μου πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά. Όσον αφορά της διαρθρωτικές αλλαγές η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με την στήριξη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικός της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για την βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία. Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη».

Τέλος είπε ότι υπογράμμισε στην κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Οι έρευνες στην δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργιο ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος.

«Ευχάριστο» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει πολλά θετικά δείγματα και μηνύματα, σημειώνοντας ότι αναμένεται να υπάρξει σύντομα ανάπτυξη.

«Η Γερμανία προσπαθεί να υποστηρίζει την Ελλάδα και σε διμερές επίπεδο» τόνισε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου ενώ πρόσθεσε πως οι δυο τους μίλησαν για τα επόμενα βήματα που επεξεργάζεται η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

«Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μάρθα avatar
  μάρθα 23/09/2014 16:02:48

  Ο πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχευση καθώς ξέρει πως παίζεται το παιχνίδι και δεν αιθεροβατεί. Δυστυχώς ο άρπα κόλα νεοέλληνας δεν λέει να απομακρυνθεί οριστικά από τους λαϊκιστές, χαβαλέδες της πολιτικής που τρομάρα τους έχουν αρχίσει να μετράνε και έδρες (με το πάλαι ποτέ αμαρτωλό μπόνους των 50)...με το μέτρημα όμως θα μείνουν

  • ΚΒΣ avatar
   ΚΒΣ @ μάρθα 23/09/2014 16:10:01

   Από την αμηχανία τους τα λένε αυτά οι συριζαίοι, οι ψεκασμένοι και λοιποί αντιπολιτευόμενοι. Απλώς βρίσκονται σε πανικό. Αλλά καλά να πάθουν, αυτά παθαίνει κανείς όταν ζει στον κόσμο του και η πραγματικότητα των χτυπάει αλύπητα στο κεφάλι κάποια στιγμή. Με μια θριαμβευτική συνάντηση όπως αυτή, ο πρωθυπουργός έβαλε πράγματι τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές και πάει ολοταχώς για προεδρική εκλογή, ολοκλήρωση της θητείας το 2016 και επανεκλογή για άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι το 2020.

 2. Seagull avatar
  Seagull 23/09/2014 16:10:51

  Αμήν και πότε λοιπόν, και ποιός δεν το θέλει να απαλλαγούμε από τις τρόϊκες και τα μνημόνια που αν μη τι άλλο μας εξευτελίζουν ως χώρα και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πράγματα που μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε και όχι καθ΄υπόδειξιν. Ολα καλά λοιπόν, αν παράλληλα αποφασίσουν να ρίξουν χρήμα για επενδύσεις όπως ζητάνε Ιταλία & Γαλλία και ευνοηθούμε κάπως δεν θα είναι άσχημα.

  • ΚΒΣ avatar
   ΚΒΣ @ Seagull 23/09/2014 16:24:52

   Ο πρωθυπουργός διέσυρε κάθε λογής συριζαίους και ψεκασμένους, τους έκανε να παραληρούν και να λένε ασυναρτησίες προσπαθώντας πανικόβλητοι να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα του γεύματος Σαμαρά-Μέρκελ. Ασυναρτησίες με τις οποίες γελάει ο κόσμος που τους ακούει/διαβάζει. Τους έκανε λοιπόν σκόνη ο πρωθυπουργός και αυτό θα αποτυπωθεί σε ενδεχόμενες δημοσκοπήσεις από αύριο το πρωί όπου οι πολίτες θα έχουν συνέλθει από όσα έγιναν στη συνάντηση με τη Μέρκελ. Μπορεί το γκολ να μπήκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα αλλά ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η κυβέρνηση για να πάρει όχι απλά σημαντικές ανάσες, αλλά να καταφέρει καίριο επικοινωνιακό αλλά και ουσιαστικό πλήγμα στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να μας κρατήσουν δέσμιους του παρελθόντος γκρεμίζοντας ό,τι με κόπο έχει χτιστεί μέχρι τώρα, βγαλμένο από τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού.

   • Seagull avatar
    Seagull @ ΚΒΣ 23/09/2014 16:38:53

    Νομίζω ότι αυτό που διακινούν στον σύριζα και κάνουν τον κόσμο να το πιστεύει είναι ότι επειδή ο Ελλην πρωθυπουργός επισκέπτεται την Μέρκελ πρέπει κάθε φορά να επιστρέφει και με μία επιταγή μερικών δις για να είμαστε ευχαριστημένοι. Αυτά τα ψέματα πρέπει να σταματήσουν και ο κόσμος να ψάχνει την αλήθεια ώστε να καταλάβει ότι η ΕΕ δεν είναι ένα μαγαζάκι. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, οι διαδικασίες επίσης, τις αποφάσεις τις παίρνουν τα όργανα έστω κι αν η Γερμανία επιρρεάζει. Πραγματικά εκείνο που έχει την μεγαλύτερη αξία, εκεί που πρέπει να επενδύσουμε ως χρεοκοπημένος λαός είναι οι αλήθειες για να αποφύγουμε καινούργια λάθη.

    • ΚΒΣ avatar
     ΚΒΣ @ Seagull 23/09/2014 17:43:13

     Οι κακόπιστα επιφυλακτικοί περίμεναν τη Μέρκελ να βγάλει μέσα από το ταγέρ της μαστίγιο ενώ οι ακόμα πιο κακοπροαίρετοι ανέβαζαν τον πήχη ψηλά καλλιεργώντας κλίμα πως δήθεν μέσα από το ταγέρ θα έβγαινε λευκή επιταγή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν τους βγήκε ούτε στους μεν ούτε στους δε, αφού τελικά για ακόμα μια φορά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην νίκη. Αυτό που μένει τώρα είναι η κατά κράτος επικράτηση αυτή του πρωθυπουργού επί της Μέρκελ και των μέτρων λιτότητας, να αξιοποιηθεί προσεκτικά. Να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα και πέσουμε σε νέα επικοινωνιακά στραβοπατήματα και να θυμόμαστε πως μπροστά μας έχουμε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν την χώρα μια και καλή από το αδιέξοδο αφήνοντας πίσω μίση, έχθρες και διχόνοιες.
     Για την ώρα, ας αφήσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και της οπισθοδρόμισης να βράζουν στο ζουμί της μιζέριας τους, μη ξέροντας από που τους ήρθε ετούτο το σημερινό. Οι υστερίες τους μουσική για τα αυτιά μας.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 23/09/2014 17:22:51

  Οι Δηλώσεις Α. Σαμαρά – Α. Μέρκελ (βίντεο) http://on-msn.com/1sW42Vl

 4. Fotini avatar
  Fotini 23/09/2014 17:26:09

  Μνημόνια ΡΑΟΥΣΣΣΣ! ῾Ο ΑΣ ἀξίζει τόν σεβασμό ὄχι μόνο τῶν ῾Ελλήνων ἀλλά ὅλης τῆς Εὐρώπης! Εὐχαριστοῦμε ἀλεκάκι δέν θά πάρωμε, μιά ἄλλη φορά καί ἄς λένε οἱ φοῦσκα δημοσκοπήσεις ὅτι θά εἶσαι ὁ ἐπόμενος πρωθυπουργός. PS. A friendly advice: You aimed too high for your size, try lower next time and be happy with a lot less!!

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Fotini 23/09/2014 18:15:14

   Και το καλυτερότερο: στη σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το κρατίδιο, η συνήθως βιαστική να κλείσει όπως-όπως το θέμα, μαντάμ, κοίταξε τον Πρωθυπουργό μας και αμήχανα απάντησε ότι ΔΕΝ συζητήθηκε το θέμα. Και ο επίλογος του 'Eλληνα Πρωθυπουργού: "ΔΕΝ έχω κάτι άλλο να προσθέσω." Right On! Mr President.

   • ΚΒΣ avatar
    ΚΒΣ @ η Dimi 23/09/2014 18:24:12

    Τι τους έκανε μέσα στο σπίτι τους ο άνθρωπος... «Τέλος μνημονίων», «φοροελαφρύνσεις», «δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω»! Της κόπηκαν τα χαμόγελα της μαντάμ, κατσούφιασε σε ζωντανή σύνδεση. Θα το θυμούνται για πολύ καιρό. Στα δε δικά μας, μπήκαν οι βάσεις για ηγεμονία Σαμαρά σε εσωκομματικό επίπεδο αλλά και για δεξιά κυριαρχία στην πολιτική σκηνή της χώρας, πράγμα το οποίο θα πιστοποιηθεί οριστικά στην εκλογική αναμέτρηση του 2016. Αφού προηγουμένως θα έχει καθαρίσει τον Τσίπρα σαν αυγό κάνοντας περίπατο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ ΚΒΣ 23/09/2014 21:22:37

     Οι γελοιότητες των σκοπιανών, δίχως τέλος, Και το νέο "Μουσείο" τους, ελλείψει αυθεντικών αρχαιοτήτων, θα το γεμίσουν με.. κέρινα κακόγουστα ομοιώματα. Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος... μαντάμ Τισώ ένα πράγμα. Κι επειδή η Αμφίπολη, τους έχει κάνει ζημιά μεγάλη, έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν στα έγκριτα Διεθνή Μέσα, επειδή αυτά αποκαλούν το Ταφικό Μνημείο, Ελληνικό!! http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64068019 "Το να κουβεντιάζεις με τους ανόητους, είναι σαν ν’ ανάβεις δάδα για τους τυφλούς." ~Claude Boiste, Γάλλος λεξικογράφος

     http://youtu.be/nYxe96NjB6U
     http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64068019

   • helios avatar
    helios @ η Dimi 23/09/2014 22:00:46

    χαθηκε τεραστια ευκαιρια
    να εκμεταλλευτει τις δηλωσεις του νεου πρεσβη των ΗΠΑ στα σκοπια και να στριμωξει την δημοσιογραφο

 5. danas avatar
  danas 23/09/2014 18:24:29

  τεράστια νίκη , πάμε τώρα να πληρώσουμε τα νταβατζιλίκια που μας βάζει η κυβέρνηση κι αν αυτοί τα βγάλουν πέρα μέχρι το 16 (μακάρι οι άνθρωποι να χουν και δουλίτσα) εγώ δεν τα βγάζω πέρα όύτε μέχρι τον μάρτιο. Αντε γειά

 6. MCA avatar
  MCA 23/09/2014 19:00:52

  Δόθηκε η εντύπωση ότι τουλάχιστον δεν θα υπάρξει πίεση για νέα μέτρα το επόμενο διάστημα. Θα φανεί τους επόμενους μήνες.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 23/09/2014 19:07:50

  Δύο καί κάτι χρόνια μετά τήν ανάληψη τής πρωθυπουργίας, ο Σαμαράς επιλέγει καί πάλι τό Βερολίνο, ώς τό μή θεσμικό κέντρο αποφάσεων τής ΕΕ καί ειδικότερα τής ευρωζώνης, αλλά ώς τό κυρίαρχο κέντρο επιβολής αποφάσεων στά θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα. Στήν ουσία της η επίσκεψη αυτή, μέ τίς δηλώσεις πού τήν συνοδεύουν, στοχεύει πρωτίστως στήν επίσημη ενημέρωση τής ευρωπαϊκής καί διεθνούς χρηματοπιστωτικής καί πολιτικής ελίτ γιά τή συμφωνία πού επετεύχθη καί θά ακολουθήσει στό μέλλον η χώρα αναφορικά μέ τό χρηματοπιστωτικό της πρόβλημα. Η ουσία τής ενημέρωσης βρίσκεται στίς ακόλουθες απαντήσεις: «Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για την βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία. Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη». Οι απαντήσεις τής Μέρκελ τύπου: «Ευχάριστο», «Η Γερμανία προσπαθεί να υποστηρίζει την Ελλάδα και σε διμερές επίπεδο» καί «Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας» είναι η ανεπίσημη (γιά τούς εξοικειωμένους μέ τά ειωθότα βεβαίωση) πιστοποίηση τής συμφωνίας. Υπάρχει, πραγματικά καί ουσιαστικά, μιά σοβαρότατη διαφοροποίηση τού όλου πολιτικού ελλαδικού σκηνικού, τό οποίο συνάδει μέ τίς αναγκαίες «ευρωπαϊκές» - μέ τήν τρέχουσα διεθνή διάσταση - προσαρμογές καί ρυθμίσεις. Τά τραπεζικά stress test μέ τήν ανάληψη τής τραπεζικής εποπτείας γιά τίς συστημικές τράπεζες τής ευρωζώνης από τήν ΕΚΤ καί η παροχή μεγάλης τραπεζικής ρευστότητας από τήν ΕΚΤ (ανεξαρτήτως τού γεγονότος πού κατευθύνεται), σέ συνδυασμό μέ τήν σταθεροποίηση τής κατάστασης σέ Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία (κατάψυξης τών θερμόαιμων μπερλοσκουνικών) καί ΕΛΛΑΔΑ (δηλώσεις Τσίπρα στήν ΔΕΘ), ικανοποιούν πλήρως τήν πολιτική τού μεγάλου Αδελφού (ΗΠΑ). Άν δέ συμπληρώσουμε καί τήν αναγκαστική συμπόρευση τών ευρωπαίων, μέ αφορμή τό ουκρανικό ζήτημα (οικονομικές σχέσεις μέ Ρωσία στόν πάγο, αύξηση εξοπλισμών καί συμπόρευση στόν πόλεμο εναντίον τής ισλαμικής τρομοκρατίας), τότε θά αντιληφθούμε ότι η πολιτική τών ΗΠΑ έναντι τών ειρωπαίων έχει μπεί ήδη στό αυλάκι γιά τά επόμενα χρόνια. Φυσικά καί δέν φείσθηκε ο Σαμαράς νά επαναδηλώσει τήν θέση τής χώρας στό μεγάλο ενεργειακό παίγνιο (τήν ουσία τών στρατηγικών παιγνίων), ότι η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και με τα δικά της ενεργειακά αποθέματα (αυτά ώς πρός ορθότητα επιλογής τού αγωγού ΤΑΡ καί όχι τού South Stream. Καί ευτυχώς η επιλογή στρατηγικά ήταν η ορθή). Συνοψίζοντας, θά μπορούσαμε νά ισχυρισθούμε οτι ο Σαμαράς έκλεισε σέ δύο χρόνια τό κεφάλαιο σταθεροποίηση τής χώρας, μέ παραμονή της στόν σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα. Καί άς μήν ισχυρισθούνε πολλοί, ότι καί τί έγινε; ο κόσμος υποφέρει. Ευτυχώς, επιμένω εγώ, ότι αποφεύχθηκαν τά χειρότερα. Τά πολύ χειρότερα, όχι μόνον οικονομικά, αλλά καί θεσμικοπολιτικά προβλήματα, πού θά μπορούσαν νά υποβαθμίσουν τόσο τήν χώρα, ώστε η οικονομική κρίση νά φάνταζε ώς η περίοδος τής μεγάλης ευδαιμονίας τού κόσμου. Γιατί επιμένω σέ αυτό; Γιά τούς κάτωθι λόγους: - Όταν ο Σαμαράς αντιτάχθηκε στήν ψήφιση τού Μνημονίου στήν Βουλή, αναφέρθηκε σέ μιά μεγάλη αλήθεια, πού η μικροπολιτική μας μιζέρια τό πέρασε στό ντούκου. Τί είπε τότε; Ότι η στάση του αποτελούσε τήν θεσμική πολιτική εναλλακτική. Μήν ξεχνάμε τήν τότε πολιτική κυριαρχία τού ΓΑΠ καί τού ΠΑΣΟΚ καί τί κυοφορήθηκε στήν συνέχεια, μέχρι τήν αναγγελία τού δημοψηφίσματος. Θεσμικά, η αντινημονιακή στάση τού Σαμαρά ήταν ο τρόπος σωτηρίας τού πολιτειακού μας συστήματος καί η αποφυγή καταστάσεων πλατείας Ταχρίρ καί ότι επακολούθησε στήν Αίγυπτο. Ήταν, όντως, τίμια η αντιμνημονιακή στάση τού Σαμαρά καί χρονικά ειδωμένο σωστή. Σωστή καί η μεταστροφή της τήν κατάλληλη χρονική στιγμή. Ήταν τό ανάχωμα μιάς θεσμικής ανατροπής σέ ένα πολιτικό χρόνο πού έτρεχε όχι γραμμικά, αλλά μέ ρυθμούς αύξοντας γεωμετρικής προόδου. Εδώ ταίριαζε καί τό «ουδείς αναμάρτητος». Πρός επίρρωσιν δέ τών άνω λεχθέντων καί η ομιλία Τσίπρα στήν ΔΕΘ. Τί μάς είπε καί δέν σχολιάσθηκε καθόλου; - Επαναλάμβανε μονότονα καί μέ κάθε ευκαιρία, ότι όλες του οι προτάσεις θά γίνουν πράξη εντός τού ΘΕΣΜΙΚΟΥ πλαισίου!!! (πρωτόγνωρο γιά αντισυστημικό κόμμα -τρόπος τού λέγειν-). - Η εποχή τών ελλειμμάτων αποτελεί παρελθόν καί θά κινηθεί στό πλαίσιο πλεονασματικών προϋπολογισμών!!! - Τό Μνημόνιο ξεχάσθηκε εντελώς καί η διαγραφή χρέους (διαφοροποίηση από τήν κυβερνητική επιδίωξη τής χρονικής παράτασης σέ μεγάλο βάθους χρόνου) αναιρέθηκε μετά μερικές μέρες από δηλώσεις στελεχών του. - Η επίσκεψη στό Άγιον Όρος, η συμμετοχή του στήν συνάντηση στό Κόμμο, η μυστική συνάντηση Δραγασάκη καί Μηλιού μέ Άσμουσεν καί η επίσκεψή του στό Βατικανό, δείχνουν πιά τί είναι καί τί επιδιώκει. Τήν εξουσία από ένα αστικό (πιά) κόμμα, πού υπόσχεται μιά πιό εύκολη διαχείρηση τών απαιτήσεων τών λαϊκών μαζών (λόγω αριστερόστροφης φρασεολογίας).
  Όλα αυτά γίνανε σέ δύο χρόνια καί η θεσμική εναλλακτική είναι πιά παρούσα. Κατά πόσο θά είναι σωστή μένει νά αποδειχθεί, άν τέτοιο θέμα ήθελε άμεσα προκύψει. Σέ κάθε περίπτωση είναι άδικο καί κοινωνικά ανωφελές νά στερήσουμε από τόν Σαμαρά τήν δυνατότητα νά επιδιώξει καί τήν επιτυχία (στά άλλα δύο χρόνια πού απομένουν) τής ανάπτυξης, όπως καί τόν τελικό απολογισμό τών μεταρρυθμίσεων. Θά κριθεί πιό δίκαια τότε. Άν η επιλογή τής προσαρμογής από τό ΠΑΣΟΚ ήταν δύο τρίτα από συμμάζεμα τού Δημοσίου καί ενα τρίτο από φόρους, σήμερα τό αποτέλεσμα στήν οικονομία θά είχε πολύ πιό θετικό αντίκτυπο. Θά μού πείτε, γιατί δέν τό έκανε ο Σαμαράς; θά σάς απαντήσω ότι πρώτα διορθώνουμε τά φρένα καί μετά τήν μηχανή. Η προσαρμογή μέ τό Μνημόνιο έτσι ετρεχε καί νά μήν ξεχνάμε ότι τό ΠΑΣΟΚ ακόμα είναι στή εξουσία καί προασπίζεται μέ νύχια καί δόντια τήν κρατικίστικη νομενκλατούρα πού τού έμεινε, γιατί άλλο πολιτικό στόχο δέν έχει. Τά υπόλοιπα ρετάλια προσδοκούν στήν άνοδο τού ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν μάθει νά μήν χάνουν. Όσον αφορά τά κρατικότροφα ρετάλια πού σέρνει η ΝΔ, εναγωνίως προσδοκούν στήν πτώση Σαμαρά σέ μιά νέα πολιτική αναμέτρηση καί σέ κάποιο Νew Deal μέ τόν ΣΥΡΙΖΑ. Άν προσέξετε τά σκιάχτρα εχουν κρεμασμένα κουδουνάκια, ώστε νά ακούγονται καί νά τά προσέχουμε σέ κάθε φύσημα. Τό βλέπουμε στήν καθημερινή τηλοψία. Κρίμα. Στόν Σαμαρά ταίριαζε ένα πολύ καλύτερο κόμμα, από αυτό πού κατάφερε νά ηγηθεί. Αλλά σέ τελική ανάλυση: Ουδείς αναμάρτητος

  • ΚΒΣ avatar
   ΚΒΣ @ Ιαπετός 23/09/2014 19:34:30

   "Θεσμικά, η αντινημονιακή στάση τού Σαμαρά ήταν ο τρόπος σωτηρίας τού πολιτειακού μας συστήματος καί η αποφυγή καταστάσεων πλατείας Ταχρίρ καί ότι επακολούθησε στήν Αίγυπτο. Ήταν, όντως, τίμια η αντιμνημονιακή στάση τού Σαμαρά καί χρονικά ειδωμένο σωστή. Σωστή καί η μεταστροφή της τήν κατάλληλη χρονική στιγμή. Ήταν τo ανάχωμα μιάς θεσμικής ανατροπής σέ ένα πολιτικό χρόνο πού έτρεχε όχι γραμμικά, αλλά μέ ρυθμούς αύξοντας γεωμετρικής προόδου. Εδώ ταίριαζε καί τό «ουδείς αναμάρτητος»."
   Ακριβώς. Φαντάζεσαι τον κόσμο πραγματικά εξαγριωμένο στους δρόμους να ζητάει την τιμωρία όλων όσων των διέφθειραν και τον εκμαύλισαν; Φαντάζεσαι βίαιο ξέσπασμα του κόσμου στους δρόμους όπου θα ζητούσε το κεφάλι συγκεκριμένων προσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, επί πινάκι; Ένας όχλος που υποκριτικά θα έτεινε το δάκτυλο να καταδικάσει συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα, λες και ο ίδιος ο όχλος είναι αθώος και δεν έβαλε ποτέ το δάκτυλο στο μέλι, λες και δεν είχε καμία συμμετοχή στην καταλήστευση της χώρας. Ευτυχώς γλιτώσαμε από τέτοιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις που μυρίζουν μπαρούτι και αίμα, οπότε υπό σχετικά ομαλές συνθήκες διαχειριζόμαστε την κρίση με τρόπο ρεαλιστικό, ουσιαστικό και πραγματιστικό. Η προπαγάνδα της κουμουνδούρου προσπαθούσε να πείσει πως πλέον ο εκλεκτός της καγκελαρίας και των δανειστών είναι ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς Alexis, αλλά με τη σημερινή συνάντηση τα πράγματα μπήκαν ξανά στη θέση τους.

 8. Διογένης avatar
  Διογένης 23/09/2014 22:05:27

  Χαίρομαι που η συνάντηση αυτή με κάνει κι εμένα αισιόδοξο και "να καταπιώ τη γλώσσα μου", που δυο-τρεις μέρες πριν έλεγα ότι θα ειναι αδύνατον να αλλάξει το κλίμα. Πολύ χαιρομαι που η πραγματικότητα διέψευσε την απαισιοδοξία αυτή.

 9. ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ avatar
  ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 23/09/2014 22:06:16

  Αφιερωμένο εξαιρετικά : Η ΠΕΡΙΦΡΑΣΤΙΚΉ ΠΕΤΡΑ - ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Μίλα.
  Πὲς κάτι, ὁτιδήποτε.
  Μόνο μὴ στέκεις σὰν ἀτσάλινη ἀπουσία.
  Διάλεξε ἔστω κάποια λέξη,
  ποὺ νὰ σὲ δένει πιὸ σφιχτὰ
  μὲ τὴν ἀοριστία.
  Πές:
  «ἄδικα»,
  «δέντρο»,
  «γυμνό».
  Πές:
  «θὰ δοῦμε»,
  «ἀστάθμητο»,
  «βάρος».
  Ὑπάρχουν τόσες λέξεις ποὺ ὀνειρεύονται
  μιὰ σύντομη, ἄδετη, ζωὴ μὲ τὴ φωνή σου. Μίλα.
  Ἔχουμε τόση θάλασσα μπροστά μας.
  Ἐκεῖ ποὺ τελειώνουμε ἐμεῖς
  ἀρχίζει ἡ θάλασσα.
  Πὲς κάτι.
  Πὲς «κῦμα», ποὺ δὲν στέκεται.
  Πὲς «βάρκα», ποὺ βουλιάζει
  ἂν τὴν παραφορτώσεις μὲ προθέσεις. Πὲς «στιγμή»,
  ποὺ φωνάζει βοήθεια ὅτι πνίγεται,
  μὴν τὴ σῴζεις,
  πὲς
  «δὲν ἄκουσα». Μίλα.
  Οἱ λέξεις ἔχουν ἔχθρες μεταξύ τους,
  ἔχουν τοὺς ἀνταγωνισμούς:
  ἂν κάποια ἀπ᾿ αὐτὲς σὲ αἰχμαλωτίσει,
  σ᾿ ἐλευθερώνει ἄλλη.
  Τράβα μία λέξη ἀπ᾿ τὴ νύχτα
  στὴν τύχη.
  Ὁλόκληρη νύχτα στὴν τύχη.
  Μὴ λὲς «ὁλόκληρη»,
  πὲς «ἐλάχιστη»,
  ποὺ σ᾿ ἀφήνει νὰ φύγεις.
  Ἐλάχιστη
  αἴσθηση,
  λύπη
  ὁλόκληρη
  δική μου.
  Ὁλόκληρη νύχτα. Μίλα.
  Πὲς «ἀστέρι», ποὺ σβήνει.
  Δὲν λιγοστεύει ἡ σιωπὴ μὲ μιὰ λέξη.
  Πὲς «πέτρα»,
  ποὺ εἶναι ἄσπαστη λέξη.
  Ἔτσι, ἴσα ἴσα,
  νὰ βάλω ἕναν τίτλο
  σ᾿ αὐτὴ τὴ βόλτα τὴν παραθαλάσσια.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 24/09/2014 00:11:54

   Ωραίο ποίημα. Εμένα, μου ήρθε στο νου το "ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ" του Καρυωτάκη: Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου. Ας υποθέσουμε πως ήρθανε τα δάση μ' αυτοκρατορικήν εξάρτηση πρωινού θριάμβου, με πουλιά, με το φως τ' ουρανού, και με τον ήλιο όπου θα τα διαπεράσει. Ας υποθέσουμε πως είμαστε κει πέρα, σε χώρες άγνωστες, της δύσης, του βορρά, ενώ πετούμε το παλτό μας στον αέρα, οι ξένοι βλέπουνε περίεργα, σοβαρά. Για να μας δεχθεί κάποια λαίδη τρυφερά, έδιωξε τους υπηρέτες της ολημέρα. Ας υποθέσουμε πως του καπέλου ο γύρος άξαφνα εφάρδυνε, μα εστένεψαν, κολλούν, τα παντελόνια μας και, με του πτερνιστήρος το πρόσταγμα, χιλιάδες άλογα κινούν. Πηγαίνουμε -- σημαίες στον άνεμο χτυπούν -- ήρωες σταυροφόροι, σωτήρες του Σωτήρος. Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει από εκατό δρόμους, στα όρια της σιγής, κι ας τραγουδήσουμε, -- το τραγούδι να μοιάσει νικητήριο σάλπισμα, ξέσπασμα κραυγής -- τους πυρρούς δαίμονες, στα έγκατα της γης, και, ψηλά, τους ανθρώπους να διασκεδάσει.

   • ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ avatar
    ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ @ Ιδιώτης 24/09/2014 08:04:56

    Θαυμάσιο και αγαπημένο! Αλλά και ο Μανώλης Αναγνωστάκης έχει γράψει κάτι πολύ ταιριαστό : Δεν έφταιγεν ο ίδιος Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε
    η εποχή, τα βάρη, οι συνθήκες
    κι άλλοι την πάθανε που τότε είπαν το ναι
    και δεν ακούσανε των παλιών τις υποθήκες.

    Τάχα η θέλησή σου λίγη
    τάχα ο πόνος σου μεγάλος
    η ζημιά ήτανε στο ζύγι
    πάντα φταίει κάποιος άλλος.

    Καλά καλά ποιο είναι το κέρδος, ποια η ζημιά
    ποιος να το πει δεν ξέρει
    το βέβαιο ήτανε πως κάτι δεν πήγε καλά
    δεν έφτασε όπου ονειρεύτηκε το χέρι.

    Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε
    κι οι άνθρωποι γεμάτοι είναι τώρα απαιτήσεις
    αφού σήμερα δε θά `λεγε το ίδιο το ναι
    τώρα περίσσεψαν η σύνεση και η κρίση.

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/09/2014 22:21:58

  "Αφέντρα της Ευρώπης", χα χα, την υπερτιμάτε την κυρία δόκτωρα της φυσικοχημείας. Αφέντες της Ευρώπης είναι οι ακρίδες του χρηματοπιστωτικού. Να δώ τον πρωθυπουργό μας να πάει να σταθεί έτσι μπροστά στους CEO της Paribas, Detrsche Bank, Barklays, Santander ή κανενός fund, κι ας πεθάνω... Έστω μπροστά στους CEO της Alfa, της Πειραιώς ή της χρεοκοπημένης BCE απο την ωραία Λισμπόα. Ή της AMRO, της χρεοκοπημένης και κρατικοποιημένηςευεργέτριας του προλε(φ)τάριού μας του κ. Τσουκαλά. Κορόιδα Ολλανδοί φορολογούμενοι - σας την έσκασε ο προλεφτάριος. Αλλά πού: Ο πρωθυπουργός μας μπροστά στο πιόνι, την κ. δόκτωρα Άνγκελα, είναι όντως ο περήφανος Αντώνης. Μπροστά στους "σκακιστές" CEO, που κινούν τα πιόνια, γίνεται - θέλει δεν θέλει - Αντωνάκης. Αυτά επιφυλάσσει το καθεστώς των ακρίδων στον κάθε Αντώνη και στην κάθε Αγγελική. Δεν πα να εκλέγονται απο εκατομμύρια...

 11. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 23/09/2014 22:41:30

  Μπράβο στον Πρωθυπουργό μας τον κ.Σαμαρά για τις μάχες πού έδωσε και συνεχίζει να δίνει! Έχουμε ανάγκη από την αναπτέρωση των ελπίδων για μια καλύτερη συνέχεια και μακάρι να φτιάξουν λίγο τα πράγματα. Μένει βέβαια τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης και οι ανακοινώσεις,να γίνουν πράξη για να πειστεί πράγματι κι ο απλός κόσμος ότι οι εξαγγελίες δε μένουν μόνο λόγια,αλλά να έχουμε χειροπιαστές ελαφρύνσεις,να φανούν στίς τσέπες του κόσμου,για να διατηρηθούν και οι ελπίδες του για την καλυτέρευση της κατάστασης... Συμφωνώ όμως και με το Θείο ότι,πρέπει με κάποιο τρόπο αυτοί που πραγματικά κινούν τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας,να πειστούν να τα ''κινήσουν αλλιώς'' μπάς και αλλάξουν τα πράγματα στο παγκόσμιο σκηνικό,αλλιώς,φρούδες οι ελπίδες...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Κυθήριος 23/09/2014 22:52:34

   Άν δεν μπορεί ή κωλύεται, άς στείλει τον κ. Χαρδούβελη στο ραντεβού με τον κ. Κωστόπουλο, χα, χα, χα... Μιας και ο πιό καταλληλοτερότερος, ο κ. Πανταλάκης έβαλε πλώρη για την Παραγουάη, σε φίνο ακρογιάλι, θα βολευτούμε και με Χαρδούβελη...

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Uncle Stgm 23/09/2014 23:06:29

    Θες να γίνει κάνα bank run;

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Κυθήριος 23/09/2014 23:15:25

     Φτύνω στο στήθος μου αναφωνώντας τρις, "ύπαγε οπίσω μου σατανά"...

 12. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/09/2014 23:02:25

  Πονάνε αυτά, ξέρω. Όλους μας πονάνε, και όχι μόνον εδώ στην Ελλάδα, τα ξερά κλαδιά και το άνυδρο στέρφο χώμα, που αφήνει πίσω του το σύννεφο των ακρίδων. Γι αυτό δεν μας χωρίζουν, και δεν είναι να θυμώνουμε μεταξύ μας γι αυτά, μπλέ, πράσινοι, κόκκινοι λευκοί ή άχρωμοι ψηφοφόροι, ή μη ψηφοφόροι. Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Uncle Stgm 24/09/2014 08:02:13

   Παραμύθια.Το μόνο που ζητάνε αυτοί οι πολύ κακοί άνθρωποι είναι να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου. Γιαυτό και εχουν τους οικους αξιολογησης για να εντοπιζουν όσους ετοιμαζονται να βαρεσουν κανονι με δικαιολογια επαχθη,απεχθη και επονειδιστα χρεη. Δεν σε αναγκαζει κανεις να δανειζεσαι.Μη δανειζεσαι για να μην χρωστας.Αλλά εσύ ( ο κάθε εσυ) θες να δανείζεσαι για να είσαι "λαοπρόβλητος" και μετά να μιλάς για λογιστικούς ελέγχους και άλλες μπαρούφες για να φας τα λεφτα.

   • Aegean Light avatar
    Aegean Light @ ψυχραιμια 24/09/2014 10:02:49

    «Γιαυτό και εχουν τους οικους αξιολογησης για να εντοπιζουν όσους ετοιμαζονται να βαρεσουν κανονι» Όπως έκαναν και με το μεγαλύτερο κανόνι στην ιστορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος την χρεωκοπία της Lehman Brothers. «Δεν σε αναγκαζει κανεις να δανειζεσαι.Μη δανειζεσαι για να μην χρωστας.» Από «τζάμπα μαγκιές» πρώτος είσαι αλλά δεν μας λες τι θα τον κάνουν τον αέρα κοπανιστό (γιατί περί αυτού πρόκειται) που δανείζουν τα διάφορα λαμόγια τύπου Paulson , Singer, Soros κ.λ.π.

 13. toxo avatar
  toxo 24/09/2014 00:12:15

  Νομίζω ότι από το 2006 οι αμοιβές των εργαζομένων στην Γερμανία είναι παγωμένες.Το ίδιο παγωμένες είναι και οι συντάξεις.Έχουν και 4 εκατομύρια εργαζομένους με 400 ευρώ τον μήνα.Δεν γνωρίζω το ποσοστό ανεργίας.Και θεωρείται οικονομική ατμομηχανή της Ε.Ε.Περίεργα πράγματα.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ toxo 24/09/2014 00:40:38

   5,1 % η τυπική ανεργία (Eurostat, Φεβρ. 2014) Όμως σύμφωνα με τον Werner Kamppeter, του Ινστιτούτου Friedrich-Ebert-Stiftung και το Hans-Böckler-Stiftung, ήδη το 2008 το 30 % των μισθωτών εργαζόταν υπό καθεστώς που αποκαλείται στη Γερμανία „atypical employment . Είναι κυρίως τα γνωστά μας "μπλοκάκια" με διάφορους τύπους των επίσης γνωστών συμβάσεων έργου ή ορισμένου χρόνου. Στη Γερμανία αυτό σημαίνει συνήθως αυτασφάλιση, δηλαδή ένα είδος "TEBE για μισθωτούς". Όπως καταλαβαίνετε, η "ατμομηχανή" δουλεύει με πολύ φτηνό λιγνίτη, γι αυτό έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας.

   • toxo avatar
    toxo @ Uncle Stgm 24/09/2014 07:59:13

    Δηλαδή,Θείε,εκτός των ιατρών,η πιθανότητα ένας Έλληνας, που αναζητά εργασία στην Γερμανία,έχει μικρή πιθανότητα να πετύχει δουλειά με κανονική αντιμισθία.

    • ΜΙΧΑΗΛ... avatar
     ΜΙΧΑΗΛ... @ toxo 24/09/2014 08:53:34

     Οση πιθανότητα έχει ένας Πακιστανός στην Ελλάδα. Χώρια που θα είναι πάντα ύποπτος απάτης, λούφας ή κλοπής...

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΜΙΧΑΗΛ... 25/09/2014 00:02:50

      Ή όση πιθανότητα έχει νέος ή νέα 25 - 30 ετών, με πτυχίο ΑΕΙ, αναντάν παπαντάν Έλλην και χωρίς έγχρωμες προσμίξεις, που ζητά εργασία σε Ελληνική τουριστική επιχείρηση, σε αλυσίδα καφέ μπαρ ή σε γουρουνάδικο της βαθειάς επαρχίας μας ή Αθηναικής συνοικίας... Άχ, ...."και σύ Ελένη, της επαρχίας ή της Αθήνας κοιμωμένη, Η ζωή σου, να το ξέρεις, είναι επικηρυγμένη
      Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο
      κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει..."

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 24/09/2014 14:44:44

  Stavros Neonakis ´´ΕΣΤΙ ΜΕΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ´´
  ´´Εστί μέν ούν....
  Ελλάς και η Μακεδονία ´´
  τύμβοι ασύλητοι, μονολογούν...
  άταφοι των τάφων, φρουροί
  καυχώμενοι, ομολογούν...
  ..Εγώ ο Πτολεμαίος Σωτήρ
  Ο,της Αρσινόης Υιός και του Λάγου
  Ο,προς ακεραιότηταν και τιμήν
  Μακεδώνος,Στρατηλάτου Μεγάλου
  παρά την Ισσώ,και λοιπών λυσσαλέων μαχών
  αγογγύστως,εγκαίρως προσέτρεξα...
  Εκ των Αντιγονιδών και Σελευκιδών
  και Στρατηγών,επιγόνων κιβδήλων
  πεζεταίρων,μεθ´εταίρων,νόθων υιών..
  και εκ των άνευ παιδείας,σφετεριστών
  Την σωρόν,Του Βασιλέως..
  ..Των Βασιλέων,δικαίως εξέκλεψα
  Εις μυστικήν, ερήμου όασιν
  την άνωθεν Νείλου,Σίβα,προχείρως..
  ..βιαίως,ταφήν επέτρεψα
  την δίψαν ελευθερωμένων λαών,εξέτρεψα
  Την φαντασίαν,μειονοτήτων ματαίωσα..
  Βαρβάρων ποιητών ´´Σκεαντεράμα ´´ενέπνευσα
  ..μέθ´Ιστορίας όμως,επιμιξίαν απέτρεψα...
  Δι ´ακεφάλων σφιγγών,συνοδευόμενη..
  άλλοθι..αινίγματα,Γορδίως περαίωσα
  Κατ´ επιθυμίαν Του..μετά της Μητρός Του..
  εις πάτριον,έδαφος Ελληνικόν
  δια λαξευμένων, λαμπρών τελετών...
  επανενταφίασα, δεδικαίωσα....
  Εις χρέος, τώρα Ελλήνων θνήσκω επαφίεμαι όπως προς επιβεβαίωσιν,εύρουν... Αυτόν κι Εαυτόν.´´
  Καλαμάτα 16 Σεπτεμβρίου στις 7:46 π.μ. | Σταύρος Νεονάκης ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.