#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/02/2011 18:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο χαστούκι από την AlphaΘυμάστε το Χατζηχρήστο να δίνει τα απανωτά χαστούκια στον Βέγγο. Κάπως έτσι, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η διορισμένη παρέα του στην Εθνική, δηλαδή ο Απ. Ταμβακάκης και ο Β. Ράπανος, τρώνε τα χαστούκια από την Alpha σχετικά με το ναυάγιο της συγχώνευσης. Μετά την επίσημη αιτιολόγηση της άρνησης της πρότασης της Εθνικής, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank που δημοσιεύτηκε σήμερα, γίνεται εκτενής αναφορά στις αιτίες του ναυαγίου με την κριτική να είναι σκληρή (αν και έμμεση) κατά του υπουργείου Οικονομικών και της ηγετικής ομάδας της Εθνικής.

«Τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με μία τράπεζα όπως η Εθνική της οποίας η διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε οιονεί κρατικοποίηση μιας από τις χρηματοοικονομικά πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, σε απώλεια ενός ανεκτιμήτου αξίας συγκριτικού πλεονεκτήματος, δηλαδή της διαχρονικής σταθερότητος μιας διοίκησης που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μετόχων, των πελατών, και του προσωπικού της». Πρώτη ταβανόπροκα και συνεχίζουν: «Ο συνεχιζόμενος κρατικός έλεγχος τραπεζών μέσω ασφαλιστικών ταμείων δυσχεραίνει την ευόδωση επιχειρηματικών μετασχηματισμών στον βαθμό που οποιαδήποτε πρόταση για συγχώνευση της Εθνικής με κάποια άλλη τράπεζα εκλαμβάνεται ως οιονεί κρατικοποίηση της άλλης μονάδας.
Και κατά δεύτερο λόγο, με τον τρόπο αυτό, τα ταμεία υποχρεώνονται να διατηρούν την περιουσία τους σε μετοχές υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, ανεξαρτήτως πορείας των μετοχών και των εν γένει προοπτικών τους. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν την ανεξάρτητη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών, έτσι ώστε να μην αποτελούν αυτά τα διαθέσιμα μηχανισμό ελέγχου μεγάλων τραπεζών από το κράτος.
Μόνο έτσι θα μπορούσε να προκύψει η αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Με απλά λόγια, λέει στον κ. Παπακωνσταντίνου που κόπτεται για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ότι αν ήθελε θα την έκανε αλλά τα Ταμεία είναι αυτά που βάζουν εμπόδιο.

Αν και πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε συνενώσεις διότι αλλιώς δεν επιβιώνουν, εντούτοις η σθεναρή αντίσταση της Alpha δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπάθησε για ακόμη μια φορά χωρίς σχέδιο να συγχωνεύσει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες μόνο και μόνο για να πετύχει ένα πρόσκαιρο εντυπωσιασμό. Αν ήθελε θα μπορούσε να προετοιμαστεί καλύτερα κι όχι να κάνει κινήσεις απελπισίας, προτού καν συνεννοηθεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Και καλά στην Εθνική αχυράνθρωποι είναι. Στην Alpha τι νόμιζαν ότι θα κατεβάσουν τα κεφάλια κάτω και θα παραδοθούν στον αρχηγό… Παπακωνσταντίνου;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 24/02/2011 18:21:53

  Λέτε να ήθελαν να την βγάλουν από το παιχνίδι και να ανοίξει "ζωτικός χώρος" για συγκεκριμένη "πράσινη" τράπεζα?

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 24/02/2011 19:17:26

  Nα πως ενόχλησε κάποιους νεοφιλελεύθερους κύκλους. h__p://www.capital.gr/Articles.asp?id=1140790

 3. ΦωΚ avatar
  ΦωΚ 24/02/2011 20:52:34

  εγω ειχα την εμπειρια διαπραγματευσεων (αφορα ενοικιαση ακινητου ιδιοκτησιας μου) με την Εθνικη η εντυπωση που αποκομισα ειναι αρνητικη, μου εδωσαν την εντυπωση οχι επιχειρηματια αλλα στενα δημοσιου οργανισμου, αν με ρωτουσε καποιος πως θα την χαρακτηριζα ? θα ελεγα "ευθυνοφοβη", φυσικα αυτο ειναι το αποτελεσμα της λειτουργιας των στελεχων της τα οποια διακατεχονται απο νοοτροπια δημοσιου.

  • of8almos avatar
   of8almos @ ΦωΚ 25/02/2011 01:23:23

   Κανεις αιτηση για μια εκδοση καρτας αναληψεων που σε ολες τις ιδιωτικες στην δινουν επιτοπου σε 2 λεπτα και περασε ενασ μηνας να μου την δωσουν. Για ποια Εθνικη λετε, οι χειροτεροι δημοσιοι κοπριτες ειναι εκει μεσα!!

 4. ΦωΚ avatar
  ΦωΚ 24/02/2011 21:00:33

  καποια στιγμη δεν ξερω ισως ποσταρω και το συμβολαιο ενοικιασης το οποιο ειναι λιγο καλυτερο απο εκεινα των Γερμανων στην κατοχη οταν επιτασσαν τα σπιτια των Ελληνων.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/02/2011 23:18:56

  Την ορχήστρα, την διευθύνει νομίζω η Γιουρομπανκ. Made by and for Pasok. Όπως λέει και η Αλφα, η εκλογίκευση είναι από απαραίτητη έως αναπόφευκτη. Θυμηθείτε πως εκλογηκέυτηκαν τα πετρέλαια... Αγόαρασαν τα ΕΛΠΕ τον Λάτση, και πήρε ο Λάτσης την διοίκηση. Βασικά αυτό θέλει και τώρα η Γιουρομπανκ, επίσημα, και όχι μέσω του Ταμβακάκη. Αλλά δεν γίνεται άγαρμπα... Εξ ου και η Αλφα. Που έχει και λιγότερα τοξικά απο τους άλλους σε σχέση με το κεφάλαιό της και βοηθάει όποιον την πάρει. Αλλά πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πρώτο βήμα για την εξαγορά της Γιουρομπανκ. Η οργανωτική δομή της Αλφα είναι πιο συνητρητική, ενώ τις Γιουρομπανκ είναι βασικά πράσινες σφήγκες. ΕΤΕ θα έπαιρνε Αλφα, μετά θα έπαιρνε και Γιουμπανκ, η Πειραιώς θα έκανε τον κλακαδόρο μπας και την σώσουν.

  ΟΛΑ Πασοκομάγαζα, πλην Αλφα. ΟΛΑ. Μην ξεχνάτε πως φτιάχτηκε η Γιουρομπανκ, και δεν αναφέρομαι στην Εργασίας. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ. Και πως φτιάχτηκαν τα αρχικά λεφτά... Αλ Μαμλικ αλ Αραμπίγια αλ Σαουντίγια.

 6. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 25/02/2011 00:31:51

  Οταν ο Μανο-ταυρος είναι κατά της συγχώνευσης κάτι βρωμάει.

  Δεν θέλει λέει κρατικό τραπεζικό πυλώνα

  Ολα στους ιδιώτες όπως ο Σάλλας που με λεφτά του ΤΤ ήθελε να αγοράσει το ΤΤ & την ΑΤΕ.

 7. Edge avatar
  Edge 25/02/2011 17:53:40

  Καλά ο Σάλλας με τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτά, πήγε με 700 εκατομμύρια (!!!) να αγοράσει, αγροτική και ταχυδρομικό ταμιευτήριο....τον κλέβαμε τον άνθρωπο, δεν έβγαινε, τόση γενναιοδωρία θα έρριχνε έξω την Πειραιώς, αλλά σκέφτηκε: "για την Ελλάδα ρε γαμώτο"
  Από την άλλη πλευρά ο Κοσκωτάς ακόμη απορεί, δεν μπορεί να καταλάβει τι αδίκημα διέπραξε και καταδικάστηκε σε 25 ετή φυλάκιση. Μπροστά στα τρέχοντα λαμόγια η ιστορία του μοιάζει με πταίσμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.