#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/09/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο φόρο-σοκ στα ακίνητα από το 2013

 

Την επιβολή ενός ενιαίου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας σε 5,6 εκατομμύρια φυσικά και 1 εκατομμύριο νομικά πρόσωπα με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, από το 2013 και μετά, προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ο νέος αυτός ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει δύο ισχύοντες σήμερα φόρους ακινήτων: το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο επιβάλλεται μόνο στα κτίσματα, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβαρύνει κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα.

Γενίκευση…

Επιπλέον, όμως, ο νέος αυτός φόρος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα που σήμερα φοροαπαλλάσσονται, όπως είναι οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης. Στον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα υπάγονται ακόμη και οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα! Τα μόνα ακίνητα που θα απαλλάσσονται από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων θα είναι οι αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και καλλιεργούνται.

 Το πλάνο

Αναλυτικά, το πλήρες σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

 1 Επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες σε σχέδια πόλεων ή οικισμών. Σε όσες περιοχές εντός σχεδίων πόλεων οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται για τα μεν κτίσματα με βάση τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής ανά τ.μ. για τα δε οικόπεδα με βάση τις εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΟΥ, (λαμβανομένων υπόψη συγκριτικών στοιχείων για τις πραγματικές αγοραίες τιμές των γειτονικών ακινήτων), θα καθοριστούν αντικειμενικές αξίες (τιμές ζώνης ανά τ.μ.). Ουσιαστικά, σε όλες τις εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών περιοχές της χώρας θα ισχύει το σύστημα των τιμών ζώνης για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών.

 2 Κατάργηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών από την 1η-1-2013. Πρόκειται για το γνωστό, πλέον, τοις πάσι «χαράτσι Βενιζέλου», το οποίο επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις κατοικίες και τα λοιπά κτίσματα που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με πλήρη εξαίρεση μόνο για τα σπίτια στα οποία κατοικούν άνεργοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι πολίτες. Επιβλήθηκε επίσης και στα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια των περισσότερων επιχειρήσεων, με εξαίρεση μόνο για όσα έχουν γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση. Το Τέλος κυμαίνεται από 3 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας, ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου και τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, δηλαδή την παλαιότητα του ακινήτου. Ειδικά για τους πολύτεκνους και τους αναπήρους που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και έχουν ιδιοκατοικούμενο κτίσμα σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ το τ.μ. ισχύει μειωμένος συντελεστής ΕΕΤΗΔΕ 0,5 ευρώ ανά τ.μ. Στους πολύτεκνους η απαλλαγή αυτή χορηγείται εφόσον το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 30.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των εσόδων που εισπράττονται ετησίως από το Δημόσιο μέσω της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ φθάνει τα 2,4 δισ. ευρώ!

 3 Κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από την 1η-1-2013. Ο ΦΑΠ, ο οποίος -σημειωτέον- δεν έχει ακόμη εισπραχθεί ούτε για το 2010 ούτε για το 2011 ούτε για το 2012, επιβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα τα οποία κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Κλιμακώνεται από 0,1% έως και 2% ανάλογα με το συνολικό ποσό της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου. Τα συνολικά έσοδα που εκτιμάται ότι αποδίδει ετησίως ο ΦΑΠ ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ.

 4 Αντικατάσταση των δύο καταργούμενων επιβαρύνσεων από έναν ενιαίο φόρο ή τέλος κατοχής ακίνητης περιουσίας. Στη θέση του ΕΕΤΗΔΕ και του ΦΑΠ, που θα καταργηθούν, θα καθιερωθεί το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων), το οποίο θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή θα προσδιορίζεται από το Περιουσιολόγιο. Από το ΕΤΑΚ θα εξαιρείται μόνο η αγροτική γη που ανήκει στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και καλλιεργείται. Δηλαδή ο νέος αυτός φόρος θα επεκταθεί και σε ακίνητα τα οποία σήμερα φοροαπαλλάσσονται, όπως οι αγροί, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά δεν καλλιεργούνται, καθώς επίσης και όσες εκτός σχεδίου εκτάσεις ανήκουν σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι στο νέο αυτό φόρο θα υπάγονται και όλες οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα! Τα έσοδα που θα εξασφαλίζει το Δημόσιο κάθε χρόνο από την επιβολή του νέου αυτού φόρου θα πρέπει, κατά ρητή εντολή της Τρόικας, να ισούνται με 3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή αποδίδουν κάθε χρόνο το ΕΕΤΗΔΕ (2,4 δισ. ευρώ) και ο ΦΑΠ (600 εκατ. ευρώ), που πρόκειται να καταργηθούν!

Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ε.Χριστοδούλου avatar
  Κώστας Ε.Χριστοδούλου 05/09/2012 11:39:40

  ΚΑΝΕΝΑ ...............

 2. Τάκης avatar
  Τάκης 05/09/2012 12:03:35

  Να δούμε πρώτα αν παραμείνουν στη κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για ετοιμόρροπους που μέχρι τον Οκτ θα καταρρεύσουν.

 3. bawagpsk avatar
  bawagpsk 05/09/2012 12:03:48

  Κάτι Ζάπεια θυμάμαι αμυδρά...

 4. Περαστικος avatar
  Περαστικος 05/09/2012 12:05:08

  Οι ταφοι θα φορολογηθουν;

 5. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 05/09/2012 12:13:31

  Όλα τα στελέχη της Ν.Δ. το έλεγαν προεκλογικά ότι θα καταργηθούν ΟΛΟΙ οι φόροι για τα Ακίνητα και θα συγχωνευτούν σ' Έναν .
  Το ερώτημα που τίθεται είναι το ποσοστό του νέου φόρου σε σχέση με το παλαιό "χαράτσι της Δ.Ε.Η." , αλλά και τους άλλους φόρους , διότι τα στελέχη - ομιλητές της Ν.Δ. , έλεγαν ότι "Δεν θα μας βάλλουν να πουλήσουμε όσο - όσο τα παπουδικά μας σπιτάκια , αγροκτήματα κ.λ.π." , αλλά ο Νέος Φόρος θα είναι Δίκαιος ως ένα ποσοστό των μέχρι σήμερα Χαρατσιών !
  Ο Α. Σαμαράς μένει για να εισηγηθεί σχετικά ... και μέχρι τότε μην βιάζεστε ... "Βαστάτε τ' άρματα , θα μας χρειαστούν γι' άλλες μάχες" .

 6. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 05/09/2012 12:19:30

  Μην στεναχωριέστε αφου μια και σε λίγο σπίτι μας θα είναι η φυλακή το κράτος θα πληρώνει το φόρο που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα του κελιού μας.

  Υπάρχει και η άλλη λύση , Τα κοινόβια , γυρνάμε που γυρνάμε πίσω ας γυρίσουμε και στην εποχή των χίπης

  Και το ρεζουμέ
  -Διογένη ζεις εσυ μας οδηγείς
  Τρόικα κανε λιγο πιο πίσω μας κρύβεις το φως

 7. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 05/09/2012 14:36:11

  Πόσο μακριά είναι νυχτωμένοι οι περισσότεροι σχολιαστές! Δεν μπορούν να καταλάβουν το αυτονόητο. Σε κάθε χώρα υπήρχε και υπάρχει φόρος ακίνητης περιουσίας, κάθε ακίνητης περιουσίας. Στην Ελλάδα προτιμάμε να μένουμε στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να βλέπουμε ‘χαράτσια’ στον ύπνο μας. Πριν 40 χρόνια όταν ήμουν φοιτητής στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών μας έλεγαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Γεωργίας ήταν ο κατακερματισμός του γεωργικού κλήρου και ότι έπρεπε επειγόντως να γίνει αναδασμός. Το 2012 η κατάσταση είναι ιδία και απαράλλακτη. Όταν στην Ισπανία, Ιταλία, Αμερική, Αυστραλία και Αίγυπτο ξεφυτρώνουν ελαιώνες χιλιάδων στρεμμάτων με μηχανική συγκομιδή εμείς περιμείνουνε να ζήσει μια οικογένεια με 200 ελαιόδεντρα διεσπαρμένα σε μερικά λουριδια τους ενός και δυο στρεμμάτων και εκλιπαρούμε για επιδοτήσεις μετά το 2013 σε ‘κατά κύριο επάγγελμα αγρότες’ τους οποίους απαλλάσσουμε και από τον φόρο ακίνητης περιουσίας (των καλλιεργημένων αγρών τους). Ο φόρος ακίνητης περιουσίας σε αγροτική γη θα αναγκάσει ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων (χωρίς ελπίδα οικονομικής επιβίωσης) να πουλήσουν τέτοια άχρηστα από γεωργικής παραγωγής άποψης γη και ‘ισως’βοηθηθει ο αναδασμός. Το ίδιο θα συμβεί και με πολλά εγκαταλειμμένα κτίρια μέσα στις πόλεις. Ίσως τελικά οι άφαντοι ιδιοκτήτες τους τα συμμαζέψουν η τα πουλήσουν σε άλλους που έχουν τα κεφάλαια να τα ανακαινίσουν. Και αυτά τα λέει κάποιος ο όποιος καλλιεργεί 90 στρέμματα στην Λακωνία και θα κληθεί να πληρώσει εάν εφαρμοστούν αυτά που πρεσβεύει εδώ.

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ Αγροφύλακας 05/09/2012 15:03:16

   " Ο φόρος ακίνητης περιουσίας σε αγροτική γη θα αναγκάσει ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων (χωρίς ελπίδα οικονομικής επιβίωσης) να πουλήσουν τέτοια άχρηστα από γεωργικής παραγωγής άποψης γη..."

   Για δες.... Αρχίσαμε και τις υποδείξεις για το πώς θα αξιοποιήσουμε τη γη μας !!!

   • Αγροφύλακας avatar
    Αγροφύλακας @ Μαθηματικός 06/09/2012 20:59:07

    Αυτή η γη είναι δική σου και ΔΙΚΗ ΜΑΣ! και δικη μου!

  • Χμμμμ avatar
   Χμμμμ @ Αγροφύλακας 05/09/2012 17:15:40

   Ηλί Ηλί Λαμά Σαβαχθανί

  • kinezos avatar
   kinezos @ Αγροφύλακας 05/09/2012 17:26:58

   Τι λες ρε μεγαλε? Και για ποσα γροσια θα μας τα παρει ολα "αυτος που εχει τα κεφαλαια να τα αξιοποιησει"? Για ενα πακετο τσιγαρα? Και πως προσδιοριζεται η αξια μιας αγροτικης γαιας? Μεχρι τωρα αυτη αποτελει περιουσιακο στοιχειο απροσδιοριστου αξιας γιαυτο και το κρατος δεν εχει προσωρησει ακομα σε αντικειμενικο συστημα αξιων, γιατι το τελευταιο στηριζεται σε μεσες τιμες αγοραπωλησιων τεμαχιων της ευρυτερης περιοχης. Λες το κρατος να μη γουσταριζε τοσα χρονια να τα φορολογησει? Αλλα με βαση ποια αξια θα το κανει? Αν δεν υπαρχει δραστηριοτητα αγοραπωλησιων σε καποια περιοχη (που στις περισσοτερες περιπτωσεις καθαρα αγροτικων γαιων δεν υπαρχει), τοτε ποιος θα κρινει ποσο αξιζει το μικροχωραφο του καθενος? Και απο ποτε θεωρειται μικρο γεωκτημονας καποιος που φερ'ειπειν μπορει να εχει τα 90 στρεματα (που εχεις εσυ) σε κομματια των 5 ή 10 στρεματων. παραδειγμα δινω. Λοιπον, τις μαζικες απαλοτριωσεις για να οικονομησουν ¨αυτοι που εχουν το κεφαλαιο να επενδυσουν" αφηστε τις, και μη νοιωθεις ασφαλης με τα 90 στρεματα εκει στον καμπο (που σιγα την καλλιεργεια που του κανετε. Απο τους Αγιους Αποστολους μεχρι τη Νεαπολη χερσο τον βλεπω εγω. Με το λαδι παλευτε και αντι να κανετε μια τοπικη βιομηχανια συσκευασιας αφηνετε και σας το παιρνουν 2 ευρω στα λιοτριβια. Κατα τ'αλλα εχετε ιδεες για αναμορφωση της γεωργικης παραγωγης). Αντι να μιλατε για απαλλοτριωσεις γιατι δεν πεφτει μια ιδεα, ενοποιησης πχ. των μικρων ιδιοκτησιων σε ενα ενιαιο εταιρικο καθεστως με μετοχους τους μικρο-γεωκτημονες και ενοικιασης της συγκεντρωθεισας μεγαλης πλεον εκτασης σε "καποιον ο οποιος μπορει να επενδυσει". Ας τα παρει ο μαγκας να τα δουλεψει, αλλα ας πληρωνει το νοικι του. Τα θελει δηλαδη τσαμπα? Πολυ εξυπνοι δε μαζευτηκαν σ'αυτον τον τοπο ρε?

   Αδερφια (για τους υπολοιπους). Αφου το πανε ετσι, εγω λεω να αρχισουμε να πουλαμε τα χωραφακια ο ενας στον αλλον σε εξωφρενικες τιμες (εικονικες) και να δημιουργησουμε ενα αξιακο status σε καθε περιοχη, τετοιο, ωστε αν ερθουν οι "μαγκες με το κεφαλαιο" να τα παρουν να πρεπει να τα σκασουν χοντρα.

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ kinezos 05/09/2012 20:16:55

    "πρεπει να μπουν υπεραυξημενοι φόροι ... στα επιπλεον ακινητα που αγοραζει καποιος επειδη δεν εχει πιο ασφαλη επενδυση για τα λεφτα του"

    Άρα να φορολογηθούν και οι καταθέσεις και τα (προσφάτως κουρευθέντα) ομόλογα ελληνικού δημοσίου; Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι (τουλάχιστον οι καταθέσεις ταμιευτηρίου) είναι ασφαλέστερη (και άμεσα ρευστοποιήσιμη, άρα και φυγαδευόμενη) επένδυση από κτήματα και αγρούς.

   • Αγροφύλακας avatar
    Αγροφύλακας @ kinezos 06/09/2012 21:33:00

     Τι λες ρε μεγαλε? Και για ποσα γροσια θα μας τα παρει ολα “αυτος που εχει τα κεφαλαια να τα αξιοποιησει”? Για ενα πακετο τσιγαρα? Και πως προσδιοριζεται η αξια μιας αγροτικης γαιας? Μεχρι τωρα αυτη αποτελει περιουσιακο στοιχειο απροσδιοριστου αξιας γιαυτο και το κρατος δεν εχει προσωρησει ακομα σε αντικειμενικο συστημα αξιων, γιατι το τελευταιο στηριζεται σε μεσες τιμες αγοραπωλησιων τεμαχιων της ευρυτερης περιοχης. Λες το κρατος να μη γουσταριζε τοσα χρονια να τα φορολογησει? (Το λοιπον, Μικρε, ακουσον, ακουσον, γιατι εισαι μακρυα νυχτωμενος!) Αλλα με βαση ποια αξια θα το κανει? Αν δεν υπαρχει δραστηριοτητα αγοραπωλησιων σε καποια περιοχη (που στις περισσοτερες περιπτωσεις καθαρα αγροτικων γαιων δεν υπαρχει), τοτε ποιος θα κρινει ποσο αξιζει το μικροχωραφο του καθενος? (Προφασεις εν αμαρτιες. Όταν υπαρχει πολιτικη βουληση, όλα γινονται. Και ποιος σου ειπε ότι δεν γινονται πωλησεις αγροτεμαχιων, που ζεις?) Και απο ποτε θεωρειται μικρο γεωκτημονας καποιος που φερ’ειπειν μπορει να εχει τα 90 στρεματα (που εχεις εσυ) σε κομματια των 5 ή 10 στρεματων (ειπε κανεις εδώ ότι εγω ειμαι η ότι δεν ειμαι ‘μικρο γεωκτημονας? Μονος σου τα λες και διαφωνεις με τον εαυτο σου).. παραδειγμα δινω. Λοιπον, τις μαζικες απαλοτριωσεις (ποιος μιλησε για μαζικες απαλοτριωσεις? Εγω ειπα ἸΣΩΣ’ ενας φορος επι της ακινητου περιουσιας (αγροτεμαχιων) ενισχυσει τον αναδασμο. για να οικονομησουν ¨αυτοι που εχουν το κεφαλαιο να επενδυσουν” αφηστε τις, και μη νοιωθεις ασφαλης (και που ξερεις ποιος ειμαι εγω και τια αλλα εισοδηματα και περιουσιακα στοιχεια εχω και νοιασθηκες και για το ποσο ασφαλης αισθανομαι?) με τα 90 στρεματα εκει στον καμπο (που σιγα την καλλιεργεια που του κανετε. (και παλι ονειροβατεις. Στην πραγματικοτητα με κεφαλαια από το εξωτερικο (πανω από $200.000 εχω δημιουργηση έναν ελαιωνα 60 στρεματων εντατικης μορφης (πυκνης φυτευσεως και με αρδευση) Απο τους Αγιους Αποστολους μεχρι τη Νεαπολη χερσο τον βλεπω εγω. Με το λαδι παλευτε και αντι να κανετε μια τοπικη βιομηχανια συσκευασιας αφηνετε και σας το παιρνουν 2 ευρω στα λιοτριβια (αν ριξεις μια ματια στο International Olive Council θα ανακαληψεις ότι αυτή είναι η κανονικη (ισχυουσα) τιμη του ελαιολαδου στην διεθνη αγορα την τελευταια δεκαετια και οποιος περιμενει κατι καλλιτερο στο μελον ζει στον κοσμο του). Κατα τ’αλλα εχετε ιδεες για αναμορφωση της γεωργικης παραγωγης (να μην εχω ιδεες εγω επι του θεματος που εχω μεγαλωσει σε αγροτικη οικογενεια και εχω τρια πτυχεια επανω στην Γεωπονια και τα τελευταια δεκα πεντε χρονια ασχοληθηκα και σε θεωρητικο και πρακτικο επιπεδο με την καλλιεργεια της ελιας). Αντι να μιλατε για απαλλοτριωσεις γιατι δεν πεφτει μια ιδεα, ενοποιησης πχ. των μικρων ιδιοκτησιων σε ενα ενιαιο εταιρικο καθεστως με μετοχους τους μικρο-γεωκτημονες και ενοικιασης της συγκεντρωθεισας μεγαλης πλεον εκτασης σε “καποιον ο οποιος μπορει να επενδυσει” (ολες οι ιδεες ευπροσδεκτες, και η μια δεν αποκλειει την άλλη, Σου ευχομαι καλη τυχη με την πρακτικη εφαρμογη τους). Ας τα παρει ο μαγκας να τα δουλεψει, αλλα ας πληρωνει το νοικι του. Τα θελει δηλαδη τσαμπα? (Νομος της προσφορας και ζητησης, λεγεται το κολπο) . Πολυ εξυπνοι δε μαζευτηκαν σ’αυτον τον τοπο ρε? (μακαρι να ηταν ετσι, αλλα αντιθετα πολοι ασχετοι μαζευθηκαν)
    Αδερφια (για τους υπολοιπους). Αφου το πανε ετσι, εγω λεω να αρχισουμε να πουλαμε τα χωραφακια ο ενας στον αλλον σε εξωφρενικες τιμες (εικονικες) και να δημιουργησουμε ενα αξιακο status σε καθε περιοχη, τετοιο, ωστε αν ερθουν οι “μαγκες με το κεφαλαιο” να τα παρουν να πρεπει να τα σκασουν χοντρα. (Ποσοι καλοθελητες εχουν μεχρι του παροντος συμφωνησει να ακολουθησουν την συμβουλη σου?Ασε που αν γινει αυτό, θα ανεβει ο φορος ακινητης περιουσιας (αγροτεμαχιων) και μετα θα τα βαλεις με τα ρουχα σου)

    • kinezos avatar
     kinezos @ Αγροφύλακας 07/09/2012 06:20:35

     "Μικρε". ευχαριστω κατ'ρχας, αν και δεν ειμαι μικρος. και επειδη το ειπες υποτιμητικα, με μια υποβοσουσα διαθεση μειωσης ενδεχομενως της παιδειας μου, της εμπειριας μου, κλπ σε πληροφορω οτι τα πτυχια μου ειναι καλυτερα και δυσκολοτερα απο το "πτυχιακι¨της Γεωπονικης που μεχρι προτεινος ηταν ανωτετα και οχι ανωτατη σχολη.

     "Αν υπαρχει πολιτικη βουληση". Καλα πατε καλα εκει κατω ρε σεις? Το αναγνωριζεται κατι που λεγεται "προσβολη στα αστικα δικαστηρια". Επειδη γουσταρισε καποιος θα ερθει να μου πει οτι ο βοσκοτοπος κανει 10.000 ή 20,000 ή 100,000 το στρεμμα?με ποια βαση? οκ, και αυριο με το θεσφατο της αντικειμενικοποιησης της αξιας, θα παω στην τραπεζα και θα σηκωσω ενα δανειακι 50% επι της αντικειμενικης. και οταν η τραπεζα μου πει οτι δεν αξιζει τοσο, τοτε τα δικαστηρια τι θα πουν ρε λεβεντη απο τη Μανη? 2 μετρα και 2 σταθμα?

     Το λαδι αγορινα μου, που κανεις και τον οικονομολογο, εχει μια ενιαια τιμη πωληση σαν χρηματιστηριακο. τιμη ομως η οποια εξυπηρετει τις βιομηχανοποιημενες παραγωγες της Ισπανιας, Ιταλιας, Μαροκου, Αλγεριας, κλπ. οι οποιες βγαζουν χαμηλοτερης ποιοτητας λαδι απ οτο Ελληνικο. Το Ελληνικο λααδι θα επρεπε να εχει προστατευμενη ονομασια προελευσης και διαφοροποιηση τιμολογικα απο τον αχταρμα. Αλλα αυτο θα επρεπε να το κανετε εσεις οι παραγωγοι. Αλλα τι σου λεω τωρα ε?

     "Που ξερεις ποιος ειμαι εγω και τι εισοδηματα εχω" Δεν ξερω τι εισαι, ποιος εισαι και δεν μου καιγεται καρφακι. παντως το κλασικο κομπλεξ του "ξερεις ποιος ειμαι εγω ρε???" το οποιο παραδοσιακ το εμφανιζουν οσοι δεν ειναι τιποτα, το εχεις.

     Καληνυχτα.

     • kinezos avatar
      kinezos @ kinezos 07/09/2012 08:25:53

      Α και επι της προσοδοφορου επενδυσης σου, με 60 στρεματα. Αν εχεις πυκνη φυτευση, δηλαδη maximum 30 δεντρα το στρεμα (δηλαδη 1800 δεντρα συνολο), παραγεις σε καλη λαδια περιπου 18 τονους λαδι (πανω κατω). Αντε αν ειναι αρδευτικα να βγαζεις 20 και σου λεω εγω με καλη πιστη, καθε χρονο. Με 2 ευρω το κιλο εισπρατεις περιπου 36,000ευρω. Το παραγωγικο σου κοστος, αν τα δουλευεις μονο σου και εχεις τα μηχανηματα θα κυμαινεται γυρω στο 1,5ευρω (με λιπανση, με αποσβεση εργαλειων, με εργατικα, με φυρα, με ραντισμα, κλπ). Δηλαδη εχεις ενα καθαρο (προ φορων) 10ρικο (ebitda). Συγχαρητηρια για την επενδυση. Εχεις ενα (αν επενδυσες 200,000) 5% capital return rate προ φορων χωρις να υπολογιζεται στο κεφαλαιο η αξια γης, και ολα τα υπολοιπα δηλαδη taxes, depreciation, κλπ. Μπορει με ολα αυτα να αγγιζεις και το 3%. Λιγοτερα απ'οτι θα επαιρνες σε προθεσμιακη καταθεση. Γιαυτο φιλαρακο, το ποιος ειναι βαθεια νυχτωμενος....αστο. Καλα κανεις και επενδυεις στη γη σου. Αλλα δεν αναλκαλυψες το Eldorado. Γιαυτο ασε τις προτασεις για εντατικοποιηση της παραγωγης και ενοποιηση γαιων. Το προβλημα της παραγωγης δεν ειναι αυτο. Ειναι οτι εσεις οι παραγωγοι αφενος δεν εχετε καθετοποιησει την παραγωγη σας, συνδυαζοντας την με συσκευασια και εξαγωγη, δεν εχετε προσπαθησει με κατοχυρωση ονομασιας προελευσης να ενισχυσετε την ανταγωνιστικοτητα των προιοντων σας (ρωτα να μαθεις πως γινεται αυτο), και επιμενετε σε παραγωγη αναρχονιστικων προιοντων. Εξακολουθειτε να ριχνετε νερο το μυλο αυτων που σαν τα παιρνουν τσαμπα και εισπρατουν (χρησιμοποιωντας ολα τα παραπανω) την προστιθεμενη αξια που πολυ ευκολα θα παιρνατε εσεις. Αλλα δυστυχως οι επιδοτησεις σας καλομαθαν. Τωρα που κοπηκαν αυτες....χαιρετισματα.

      Σου ξαναλεω για να μαθαινεις οτι ο στοχος αυτων που πιεζουν για αναδιανομη γαιων, ΔΕΝ ειναι τα "οι καταπληκτικες επενδυσεις σε αρδευτικα ελαιοχωραφα". Ειναι η αναδιανομη των φιλετων πχ. παραθαλλασιων, κλπ κλπ κλπ.

     • Αγροφύλακας avatar
      Αγροφύλακας @ kinezos 07/09/2012 14:35:27

      Με ειπες 'Μεγαλο' σε ειπα 'Μικρο', που το παραξενο? Κατα τα αλλα, παει μαρυα η βαλιτσα, και τωρα εχουμε και αλλα ενδιαφεροντα. Δεν διαφωνω με ορισμενες απο τις ιδεες που προτεινεις αλλα προσωποποιεισες την συζητηση και εκανες και κανεις πολλες αυθερετες υποθεσεις.
      π.χ. Δεν παραγω λαδι, παραγω βρωσιμες ελιες! Δεν επενδυσα με αντικειμενικο σκοπο το κερδος και τον βιοπορισμο. Τα μεταπτυχιακα μου ηταν απο την καλιτερη gεωπονικη σχολη της κοινοπολιτιας. Τελος παντων, μιλας παθιασμενα σαν συριζαιος η κανενας αντιεξουσιαστης and I have no interest.
      Καλημερα,

  • Χμμμμ avatar
   Χμμμμ @ Αγροφύλακας 05/09/2012 17:44:06

   εχω και καλύτερη ιδέα
   να βγάλουν ολα τα ακίνητα ΑΦΜ για να κάνουν φορολογική δήλωση
   Να κόβουν και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών φιλοξενείας των ενοίκων τους μή χάσουμε και τον ΦΠΑ 23%
   Βάλτε επιτέλους φόρους
   δεν βλεπετε οτι καποιοι επείγονται να αγοράσουν κοψοχρονιά?

   Και για να μην παρεξηγηθω
   σαφως και πρεπει να μπουν υπεραυξημενοι φόροι στα μεγάλα διαμερίσματα που υπερβαινουν κατα πολυ τις αναγκες μια οικογενειας, στις βίλες, τα εξοχικά ,στα επιπλεον ακινητα που αγοραζει καποιος επειδη δεν εχει πιο ασφαλη επενδυση για τα λεφτα του αλλά να πληρώνει και η καλύβα του μπαρμπα θωμά; δεν της αρκει ο δημοτικός φόρος που κι αυτός εχει παρει την ανηφόρα?

   • Αγροφύλακας avatar
    Αγροφύλακας @ Χμμμμ 06/09/2012 21:37:56

    Φορος ακινητης περιουσιας σε ολα ανεξαιρετως τα ακινητα αναλογικα με την αξια του ακινητου. Αυτο θα πει δημοκρατια, δικαιοσυνη και ισονομια. Δεν χρειαζεται να εφευρουμε ξανα τις λασπες. Το συστημα εφαρμοζεται ηδη με επιτυχια απο ολες τις ευνομουμενες δημοκρατιες.

  • Κώστας Χ. avatar
   Κώστας Χ. @ Αγροφύλακας 05/09/2012 20:22:21

   Δες το ανάποδα.
   Κάποιος μεγαλώνει σε μία μεγάλη πόλη, ενώ ο παππούς του είναι αγρότης, μικροκαλλιεργητής, δασεργάτης κλπ, δηλ. έχει κάποια μικροτεμάχια στο χωριό.
   Εκ των πραγμάτων, κληρονομεί μία γαία χωρίς καμία αξία γι' αυτόν (αστός γαρ), την οποία με τη σειρά του πιθανώς θα μεταβιβάσει στα παιδά του πληρώνοντας και έναν αχρείαστο φόρο. Έστω τώρα ότι αυτές οι γαίες δε βρίσκονται στη Λακωνία ή την Πελοπόνησσο, αλλά στα ορεινά της Ηπείρου, της Ροδόπης κλ, όπου η μόνη πιθανή καλλιέργεια είναι μπαξές μικρής αποδοτικότητας.
   Δύο λύσεις:
   1. Το κράτος να αναλάβει τον αναδασμό (που αφού δεν το έχει κάνει έως τώρα δε δικαιούται να έχει άποψη για τις καλλιέργειες στις μικροεκτάσεις) και να φροντίσει για τις γαίες αυτές αποζημιώνοντας αυτούς που δεν ενδιαφέρονται και φροντίζοντας να αποδοθούν στους όντως ενδιαφερόμενους.
   2. Το κράτος να μην κάνει απολύτωνς τίποτα (αυτό που συμβαίνει τόσα χρόνια), αδιαφορώντας για τον αγροτικό πληθυσμό και το μέλλον των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
   Το μόνο που δε δικαιούται, είναι, μετά από τόσα χρόνια προκλητικής αδράνειας, να απαιτεί και έσοδα από αυτές τις εκτάσεις.
   Όσον αφορά στις πόλεις: Ένα αστικό, φιλελεύθερο κόμμα, δε δικαιούται (ιδεολογικά κατ' αρχάς) να κατευθύνει μονόπλευρα την αγορά ακινήτων μεταξύ ιδιωτών πολιτών (αυτό λέγεται σοσιαλκομμουνισμός) και φυσικά δεν ελπίζω να το εφαρμόσει η ΝΔ.
   ΥΓ. Φυσικά και είμαι υπέρ του να πληρώσεις αφού τα καλλιεργείς (και απορώ γιατί δεν ισχύει έως τώρα), αλλά και φυσικά είμαι εναντίον του να πληρώσει κάποιος που δεν τα χρησιμοποιεί (στην πραγματικότητα και όχι "μούφα").

   • Κώστας Χ. avatar
    Κώστας Χ. @ Κώστας Χ. 05/09/2012 20:25:05

    Πελοπόννησο (προφανώς)

   • kinezos avatar
    kinezos @ Κώστας Χ. 06/09/2012 04:10:58

    Εαν το προβλημα υπηρχε στις μικρο εκτασεις και στον κατακερματισμο της γης, τοτε ισως αυτη η κουβεντα να ειχε νοημα. Αλλα επ ουδενει τα μικροχωραφα στις χερσες περιοχες δεν αποτελεουν, ουτε αποτελουσαν σημαντικο κομματι της γεωργικης δραστηριοτητας. Παραδοσιακα η θεσσαλια και η πελοποννησος ηταν αυτες που στηριζαν τη γεωργικη παραγωγη. Εκει δε νομιζω οτι εχουν αναγκη αναδασμου. Εκει εχουν αναγκη εκ μοντερνισμου της παραγωγης και δημιοργια εξαγωγιμου και ανταγωνιστικου προιοντος (και να σταματησουν να ζουν με τις επιδοτησεις). Λοιπον οταν αυτες οι περιοχες (που ειπαμε αποτελουν το 80-90% της γεωργικης παραγωγικης γης) δουλεψουν σωστα, ας ερθουν να μας πουν τις λυσεις για τα μικροχωραφα στις χερσες περιοχες. Αλλα αδερφια, εχετε χασει το νοημα. ΔΕΝ τους ενδιαφερει η γεωργικη παραγωγη. Ειναι μια δραστηριοτητα χαμηλης προστιθεμενης αξιας. Τα μικρα χερσα κομματια τους ενδιαφερουν τα οποια μπορει να εχουν ενδεχομενη ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΗ αξια αν εννοποιηθουν πχ. βλεπε νησια. Σάυτα θελουν να βαλουν χερι. Προσπαθησαν ηδη στο παρελθον με το νομο της μπιρμπιλη για την εκτος σχεδιου δομηση. Τωρα ειδαν οτι δεν επιασε αυτο και θελουν να το κανουν βιαια με φορολογια. Ειναι παιχνιδι μεγαλο. Πιστεψτε με. Ενας παραθαλλασιος βοσκοτοπος, σε ενα νησακι, εχει μηδενικη αξια σαν αγροτικη γαια αλλα τεραστια δυνητικη οικοπεδικη αξια.

    Βεβαια ξαναλεω οτι για ολα αυτα φταιει και η ρατσα μας, που δεν μπορουμε να συννενοηθουμε μεταξυ μας. Αν εμεις οι ιδιοι ειχαμε κανει τοπικες συνεργασιες, και ειχαμε εκμεταλλευτει τα αχρηστα για μας οικοπεδα, χωραφια τοτε δεν θα υπηρχε θεμα.

    • Αγροφύλακας avatar
     Αγροφύλακας @ kinezos 08/09/2012 01:07:23

      Εαν το προβλημα υπηρχε στις μικρο εκτασεις και στον κατακερματισμο της γης, τοτε ισως αυτη η κουβεντα να ειχε νοημα. Αλλα επ ουδενει τα μικροχωραφα στις χερσες περιοχες δεν αποτελεουν, ουτε αποτελουσαν σημαντικο κομματι της γεωργικης δραστηριοτητας (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΟ ΟΜΩΣ ΚΟΜΑΤΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟ). Παραδοσιακα η θεσσαλια και η πελοποννησος ηταν αυτες που στηριζαν τη γεωργικη παραγωγη (ΞΕΧΑΣΕΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, καμπος Σερων, Θεσσαλονικης κτλ) . Εκει δε νομιζω οτι εχουν αναγκη αναδασμου. Εκει εχουν αναγκη εκ μοντερνισμου της παραγωγης και δημιοργια εξαγωγιμου και ανταγωνιστικου προιοντος (και να σταματησουν να ζουν με τις επιδοτησεις). Λοιπον οταν αυτες οι περιοχες (που ειπαμε αποτελουν το 80-90% της γεωργικης παραγωγικης γης (ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ? …….ΛΑΘΟΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ) δουλεψουν σωστα, ας ερθουν να μας πουν τις λυσεις για τα μικροχωραφα στις χερσες περιοχες. Αλλα αδερφια, εχετε χασει το νοημα. ΔΕΝ τους ενδιαφερει η γεωργικη παραγωγη. Ειναι μια δραστηριοτητα χαμηλης προστιθεμενης αξιας. Τα μικρα χερσα κομματια τους ενδιαφερουν τα οποια μπορει να εχουν ενδεχομενη ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΗ αξια αν εννοποιηθουν πχ. βλεπε νησια. Σάυτα θελουν να βαλουν χερι. Προσπαθησαν ηδη στο παρελθον με το νομο της μπιρμπιλη για την εκτος σχεδιου δομηση. Τωρα ειδαν οτι δεν επιασε αυτο και θελουν να το κανουν βιαια με φορολογια. Ειναι παιχνιδι μεγαλο. Πιστεψτε με. Ενας παραθαλλασιος βοσκοτοπος, σε ενα νησακι, εχει μηδενικη αξια σαν αγροτικη γαια αλλα τεραστια δυνητικη οικοπεδικη αξια. (ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΓΕΝΑΙΑ ΣΕ ΓΕΝΑΙΑ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΑ και όλα τα αλλα είναι ιδεοληψιες . Αν ο φορος ακινητης περιουσιας εχει και αυτό το αποτελεσμα, so be it!)
     Βεβαια ξαναλεω οτι για ολα αυτα φταιει και η ρατσα μας, που δεν μπορουμε να συννενοηθουμε μεταξυ μας. Αν εμεις οι ιδιοι ειχαμε κανει τοπικες συνεργασιες, και ειχαμε εκμεταλλευτει τα αχρηστα για μας οικοπεδα, χωραφια τοτε δεν θα υπηρχε θεμα (ΣΥΜΦΩΝΟΙ).

     • kinezos avatar
      kinezos @ Αγροφύλακας 08/09/2012 10:07:06

      Ενταξει φιλε μου. Ας γινει το θελημα σου. Για να μην κλαις. Αλλα εσυ ή οι υπολοιποι παραγωγοι, τοσα χρονια γιατι δεν κανατε προσπαθειες (αφου εχετε και την τεχνογνωσια) εκμεταλλευσης των γειτονικων εκτασεων? Γιατι δεν πηγατε στο γειτονα να του το παρετε επι ενοικιου? Γιατι μαλλον τα θελουμε ολα τσαμπα ε? και περιμενουμε το κρατος να μας τα δωσει ε? Ασε ρε φιλε. Εχω κι εγω ενα καρο εκτασεις οι οποιες καθονται γιατι ουτε αγροτης ειμαι ουτε θελω (προς το παρον) να γινω, αλλα ψαχνω πολλα χρονια να τα δωσω σε καποιον (εναντι στοιχειωδους ενοικιου) να τα παρει να τα δουλεψει και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Γιαυτο ασε τα παραμυθια. Να γινει αναδασμος, τα βρεθεις εσυ ο εξυπνος με 500 στρεμματα ΤΣΑΜΠΑ για να ξυνεσαι μετα. ΜΕ τη δικη μου περιουσια. Θελεις να τα δουλεψεις? Ελα νοικιασε τα. Αλλιως βουλωσε το και αν δε γουσταρεις, πισω στo Commonwealth

     • Αγροφύλακας avatar
      Αγροφύλακας @ kinezos 08/09/2012 14:37:32

      Εγώ 'φιλέ' έκανα το καθήκον μου και με το παραπάνω. Αφιέρωσα την άδεια μου τα τελευταία 15 χρόνια να έρχομαι τρεις φορές τον χρόνο στην Ελλάδα να δουλεύω σαν αγρότης και να επενδύω τα χρήματα μου εκεί, και να μεταφέρω τεχνογνωσία στην περιοχή. Κατά τα άλλα, βρίσε ακόμη λιγάκι και δείξε τον χαρακτήρα σου.

     • kinezos avatar
      kinezos @ Αγροφύλακας 08/09/2012 15:26:52

      Αν παει καποιος να μου παρει απο τα χερια μια περιουσια (με κολπακια) που οι προγονοι μου φτυσαν αιμα για να φτιαξουν, θα δει και θα βιωσει ΠΟΛΥ χειροτερα. Υπαρχουν και οι μπερετες οι εννιαρες. Λοιπον τις ευγενιες θα τις χαιρεστε, οταν δεν απειλειτε με ιδεες το βιος και τη ζωη του γειτονων σας. Η ελευθερια σας και τα δικαιωματα σας τελειωνουν εκει που αρχιζουν των διπλανων σας. Δεν ξερω αν εκει κατω στην Αυστραλια σας εχουν μαθει κατι αλλο. Αλλα εδω ειναι διαφορετικα.

     • Αγροφύλακας avatar
      Αγροφύλακας @ kinezos 08/09/2012 23:29:15

      Σιγα τα αιματα, γιατι μαχαιραν εδωσες μαχαιραν θα λαβεις. Κανενας δεν σου περνει οτι σου ανηκει, αλλα θα πληρωνεις και εσυ φορο ακινητου περιουσιας οπως πληρωνουν και ολοι οι 'κουτοφραγκοι' που τους χρωστας τα μαλοκεφαλα σου.
      And stop assuming things because you make an ass of U and ME. I am not down under, I am above your head!

 8. IOANNIS avatar
  IOANNIS 05/09/2012 14:43:38

  EKEI ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΩΤΣΟ ΒΑΣΙΛΙΑ

  • Αγροφύλακας avatar
   Αγροφύλακας @ IOANNIS 08/09/2012 14:30:38

   Εσύ ακόμα εκεί έχεις μείνει. Βασιλικός δεν είμαι, άλλα τουλάχιστον ο πρώην Βασιλιάς μας και αξιοπρεπής άνθρωπος και καλός οικογενειάρχης είναι, και όχι σαν τον ημίθεο Αντρέα που διάλυσε την οικογένεια του και 'στεφανώθηκε' το παιδάκι του (εγγονάκι του, μάλλον).

 9. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 05/09/2012 14:58:21

  --Περιμενουμε να δουμε. Προφανως ειναι δικαιο να φορολογηθει καθε ακινητο, και να υπαρχει μια σωστη Αντικειμενικη Αξια για ολα τα ακινητα, αναλογα με την περιοχη και τη πολη.

  --Μην ξεχναμε οτι σε πολλες περιοχες και πολεις της Ελλαδας, τα κλειστα μαγαζια κ τα ξενοικιαστα σπιτια ειναι απειρα.

  --Νομιζω οτι ενα αφορολογητο (το οποιο πανω-κατω θα καλυπτει την αντικειμενικη αξια της πρωτης κατοικιας) περιπου στα 150.000 ευρω ειναι λογικο.

  --Απο εκει και περα μια φορολογηση με ''1 τοις χιλιοις'' επι της αντικειμενικης αξιας της υπολοιπης ακινητης περιουσια του φορολογουμενου ειναι σχετικα δικαιο. Με μια μικρη μειωση στα κενα σπιτια κ μαγαζια.

  --Τελικα το ΕΤΑΚ του Καραμανλη που πολλοι βιαστικαν να κατηγορησουν ηταν αρκετα δικαιο.

  --Ο Θεος να τους φωτισει, γιατι οι μικρο-ιδιοκτητες ακινητων ειναι ενα μεγαλο τμημα της μεσαιας ταξης στην Ελλαδα μας.

  • kinezos avatar
   kinezos @ Μικρασιάτης 06/09/2012 04:25:28

   Ποιος θα ορισει την αντικειμενικη αξια στις αγροτικες γαιες και στους βοσκοτοπους? και με ποια λογικη?

   • Αγροφύλακας avatar
    Αγροφύλακας @ kinezos 08/09/2012 23:32:24

    Ο νομος της προσφορας και της ζητησης!

 10. Νίκος avatar
  Νίκος 05/09/2012 20:37:00

  Αυτά τα νεοκομμουνιστικά κόλπα ας τα ξεχάσουν όσο είναι καιρός.

  Δηλαδή θα έρχεται αυτό το μην το χαρακτηρίσω κράτος και θα μου λέει με βάση νόμο πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το σπίτι μου αλλιώς θα με τσακίζει στο φόρο.

  Αν θυμάμαι καλά στην παλιά Σοβιετική Ένωση ίσχυε ένα τέτοιο καθεστός.

  Ας σοβαρευτούν εκεί στην Συγγρού γιατί μας βλέπω ούτε 10% να μην παίρνουμε στις επόμενες εκλογές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.