#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2011 09:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο φορολογικό φέρνει η ... Τρόικα!O Πολ Τόμσεν έρχεται την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις και φέρνει τα... δωράκια του. Αν πιστεύατε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί έμπνευση του φωστήρα της οικονομίας, Ευ. Βενιζέλου κάνατε λάθος. Το ΔΝΤ το ετοίμασε και θα μας το σερβίρει και τα πρώτα στοιχεία από τις προτάσεις τους είναι άκρως ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με τις προτάσεις του ταμείου, στο νέο φορολογικό θα πρέπει να υπάρχουν τα εξής:

Αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου για τα ακίνητα που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ για το 2012. Σήμερα για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι ηλεκτροδοτουμενοι χώροι ανεξαρτήτως χρήσης (γκαράζ, αποθήκες κλπ). Προτείνεται να μην πληρώνουν φόρο τα γκαράζ ενώ για τις αποθήκες να λαμβάνεται υπόψη η μίση από την ισχύουσα αντικειμενική άξια.
Πλήρης κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα και της πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς έως 300 ευρώ. Αν κάποιος μισθωτός λαμβάνει 1000
ευρώ τότε προτείνεται να πληρώνει στα ταμεία μόνο για τα 700 ευρώ.
Αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων με αξίες που θα ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τιμές αυτές θα λαμβάνονται υπόψη από την εφορία και θα μεταβάλλονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται στο 6% από 11% που είναι σήμερα. Θα επανέλθει ο φόρος υπεραξίας στην μεταπώληση του ακινήτου.
Κατάργηση των 3 συντελεστών και την καθιέρωση 2 συντελεστών 9% και 19%. Το 9% προτείνεται να ισχύσει για τα τουριστικά πακέτα τα ξενοδοχεία κλπ. Προτείνεται να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6,5 % που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.
ΦΠΑ είσπραξη: για να περιοριστούν τα φαινόμενα μη απόδοσης του ΦΠΑ προτείνεται να γίνεται καθημερινή ηλεκτρονική εκκαθάριση του φόρου και να αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα. Επιπρόσθετα στο τέλος του μήνα θα γίνεται και ο συμψηφισμός του ΦΠΑ. Στις μεταχρονολογημένες επιταγές δεν θα περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ ο οποίος θα καταβάλλεται τοις μετρητοίς. Έτσι εάν κάποιος θέλει να πληρώσει με ένα ποσό των 1000 ευρω τότε θα καταβάλλει σε μετρητά τα 230 ευρω και τα υπόλοιπα 780 ευρω θα αναγράφονται στην επιταγή.
Καπνά. Προτείνουν να μην γίνουν αλλαγές στις τιμές των πακέτων στα τσιγάρα. Σε αντίθεση όμως προτείνουν να αυξηθεί στον χύμα καπνό καθώς εκτιμάται ότι η τιμή τους είναι δυσανάλογα χαμηλή με το πακέτο.
Πρόστιμα του ΚΒΣ. Προτείνεται να αλλάξουν βασικές διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Μεταξύ αυτών εάν γίνουν πολλαπλές παραβάσεις να ισχύει μόνο η παράβαση με το υψηλότερο πρόστιμο. Έτσι εάν για παράδειγμα γίνει έλεγχος στα βιβλία ενός επιχειρηματία και οι εφοριακοί βρουν 5 παραβάσεις να μην επιβάλλεται προσθετικά το πρόστιμο άλλα μόνο η παράβαση με το υψηλότερο ποσό.
Θα πει κανείς διαβάζοντάς τα όλα αυτά: μακάρι να γίνουν και θα συμφωνήσουμε κι εμείς. Αν είχαν γίνει ορισμένα από αυτά δεν θα είχε διαλυθεί η κοινωνία και παράλληλα θα είχαμε και καλύτερα αποτελέσματα στο έλλειμμα. Που να τα σκεφτεί όμως ο Παπακωνσταντίνου και ο Βενιζέλος. Το καράβι ήθελαν να βουλιάξουν και το κατάφεραν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 09/12/2011 09:25:45

  Δέν μοῦ φαίνονται ἂσχημα αὐτά σάν προτάσεις...,μέ ἐνοχλεῖ ὃμως πού πρέπει νά τά προτείνουν καί νά μᾶς τά ἐπιβάλλουν οἱ ξένοι.

 2. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 09/12/2011 12:06:28

  Μια χαρά προτάσεις. Τώρα όμως είναι αργά. Αν είχαν εφαρμοσθεί εδώ και καμια εικοσαετία, μαζί με την καθιέρωση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης στους ΕΕ ( που πολλοί ευαγγελίζονται, αλλά ουδείς τολμά να εφαρμόσει επί μόνιμης βάσης), ούτε μνημόνιο ούτε τρόϊκα θα χρειαζόμασταν...

 3. ΠαναγιώτηςΖΜεσ avatar
  ΠαναγιώτηςΖΜεσ 09/12/2011 12:20:07

  Το ζήτημα είναι ότι αυτά πάνω κάτω τα είχε πει και ο Σαμαράς. Και όταν τα έλεγε τον έλεγαν λαϊκιστή γραφικό κτλ. Επίσης σε κάθε τόνο ανέφεραν τα γνωστά παπαγαλάκια, ότι δεν είναι δυνατή η διαπραγμάτευση και ότι ζητάει το ΔΝΤ και η Τρόικα είναι θέσφατο. Και έρχεται το ίδιο το ΔΝΤ αφού επί σχεδόν 2 χρόνια πειραματίστηκε επί των Ελλήνων να τα αλλάξει όλα.
  Άρα το συμπέρασμα είναι ότι ο ΓΑΠ και η συμμορία του δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα και ότι υπήρξαμε ένα τεράστιο πείραμα ελέγχου των μαζών ένα παράδειγμα όχι προς αποφυγή αλλά προς μίμηση και συνετισμό άλλων χωρών και εθνών.

 4. tom avatar
  tom 09/12/2011 15:09:35

  Μεγάλο το όφελος για τους πολλούς από την πλήρη κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα και την απαλλαγή από το χαράτσι των χώρων στάθμευσης τους....

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ tom 09/12/2011 23:31:07

   Λουκούμι στους Τεύτονες που τα εξάγουν...

 5. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 09/12/2011 15:31:11

  Νομίζω ότι για πρώτη φορά οι τοκογλύφοι φέρνουν προτάσεις προς την σωστή κατεύθυνση.
  Βέβαια πρόκειται για ημίμετρα.Δηλ θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρά για να έχουν και μεγαλύερη ουσία.
  Εδώ που φτάσαμε η κατάσταση δεν αναστρέφεται με τέτοια μέτρα.
  Αυτή θα έπρεπε να ήταν η βασική συνταγή τον 5/2010.
  Τώρα και αυτή η συνταγή δεν λύνει το πρόβλημα.
  Απλά το διορθώνει μερικώς

 6. Γιάννης avatar
  Γιάννης 09/12/2011 15:59:49

  Δεν πρόσεξε κανείς την πρόταση για εμπλοκή της (ιδιωτικής και αδιαφανούς) Τράπεζας της Ελλάδος στον καθορισμό των αξιών των ακινήτων;;; Ωραίες οι προτάσεις δεν λέω αλλά μάλλον περισσότερο μου κάνουν για προπέτασμα καπνού για την λεηλασία ΚΑΙ της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων μέσω της αμαρτωλής ΤτΕ.

 7. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 09/12/2011 20:22:48

  Ένας ειδικός ρε παιδιά!Κατάργηση φόρου πολυτελείας στα ΙΧ;Δηλαδή για ένα δίλιτρο 11 χρόνων αξίας 4000 ευρώ,για το οποίο πληρώνω επί τρία χρόνια 600-670 ευρώ τέλη κυκλοφορίας,τι θα μου πάρουν;Το έχω ξαναγοράσει!!!!!!!!!!

 8. Στάθης 2 avatar
  Στάθης 2 09/12/2011 23:18:39

  "Αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων με αξίες που θα ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος"

  Ο όρος είναι ευφημισμός. Και αυτές οι νέες αξίες δεν θα είναι και δεν θα πρέπει να λέγονται αντικειμενικές (όπως και οι υφιστάμενες). Αποκλείεται η ΤτΕ να έχει γνώση των ειδικών συνθηκών αγοράς ακινήτων σε κάθε σημείο της επικράτειας καθώς και των μεταβολών τους στον χρόνο. Μήπως είδατε ποτέ να πέφτουν αντικειμενικές αξίες σήμερα που η κτηματαγορά έχει παγώσει και η πώληση είναι για πολλά ακίνητα αδύνατη, ή όταν αποφασίζεται η εγκατάσταση ΧΥΤΑ σε παρακείμενη θέση; Τελικά θα επικρατήσουνε πάλι γενικότητες (με όλες τις αδικίες που αυτές κουβαλούν).

  Σημειώνω ότι σήμερα δεν υπάρχει καν προσδιορισμός των υφιστάμενων ζωνών αντικειμενικών αξιών σε ψηφιακή μορφή ("ποιά η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη θέση Χ, Ψ;", όπου Χ και Ψ οι συντεταγμένες του ακινήτου κατά ΕΓΣΑ'87). Οι χάρτες με τις τιμές ζωνών στην εφορία απαιτούν την ερμηνεία τους από τον εφοριακό και σε μερικές περιπτώσεις την υπόδειξη του ακινήτου στο χάρτη από τον ιδιοκτήτη (έτσι στο μιλητό και στο όρθιο, χωρίς ουσιαστικά τεκμηριωμένη δήλωσή του και άρα ευθύνη...)

  Το κράτος μας είναι διαλυμένο και υστερεί σε τόσο πολλά επίπεδα που οι περισσότερες διοικητικές πράξεις δυσκολεύονται ή είναι απίθανον να εφαρμοσθούν (σε λογικό χρόνο και με λογικό κόστος). Θυμάται κανείς την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους συγκέντρωσης κοινού; Τη φοροκάρτα; Την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων; Τις αναδασώσεις των καμμένων βουνών; Διοικητικές αποφάσεις πυροτεχνήματα, που επειδή δεν υπάρχει υποδομή να τις στηρίξει, πέφτουν μετά από λίγο στο κενό, αφήνοντας όμως πίσω τους πολυνομία και συνθήκες πρόσφορες για "πονηρές" συναλλαγές...

 9. thodoris avatar
  thodoris 09/12/2011 23:56:23

  Σήμερα για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι ηλεκτροδοτουμενοι χώροι ανεξαρτήτως χρήσης (γκαράζ, αποθήκες κλπ). Προτείνεται να μην πληρώνουν φόρο τα γκαράζ ενώ για τις αποθήκες να λαμβάνεται υπόψη η μίση από την ισχύουσα αντικειμενική άξια.


  Επιτέλους να μπει τέλος στην φετινή <> με την φορολόγηση όλων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων χώρων. Που ακούστηκε η πυλωτή και η αποθήκη που βάζουμε τα ποδήλατα να θεωρείται και να φορολογείται ως
  χ ώ ρ ο ς κύριας χρήσης. Χρειαζόταν δηλαδή να μας το έλεγε η Τρόικα !!!

 10. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 10/12/2011 14:40:30

  "ΦΠΑ είσπραξη: για να περιοριστούν τα φαινόμενα μη απόδοσης του ΦΠΑ προτείνεται να γίνεται καθημερινή ηλεκτρονική εκκαθάριση του φόρου και να αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα. Επιπρόσθετα στο τέλος του μήνα θα γίνεται και ο συμψηφισμός του ΦΠΑ. "

  Και οταν σου χρωσταει το κρατος θα στον επιστρεφει άμεσα ή θα κανουν ντου, θα σε ταραζουν στα προστιμα επειδη εισαι... αξυριστος και εκει που σου χρωστάνε θα σου παιρνουν και το βοδι;

  Θα εξορθολογισθει πρωτα ο κώδικας ώστε π.χ. να μην επιβαρυνονται τα μεταφορικά έξοδα στο εξωτερικό ΚΑΙ με ΦΠΑ σε βαρος των Ελληνικων εξαγωγων;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.