#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/10/2011 19:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο φορολογικό σύστημα ανάπτυξης προτείνει η ΝΔΣε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση δεν υπάρχει, η οικονομία βυθίζεται περιμένοντας  τις αποφάσεις των δανειστών, και ο κ. Βενιζέλος  βάζει σε ρυθμό πολυβόλου νέους φόρους, η ΝΔ παρουσίασε σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρόταση επανεκκίνησης της οικονομίας με ένα φορολογικό σύστημα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας και όχι στην τιμωρία των νοικοκυραίων και του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουμε:

- Καταργείται το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ

- Παγώνουν οι αντικειμενικές αξίες

- Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα (flat tax).

- Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.

- Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.

- Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

- Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.

- Κατάργηση σε μόνιμη βάση των έκτακτων εισφορών, που στην πραγματικότητα αυξάνουν τους συντελεστές φορολόγησης.

- Μείωση των κλιμακίων και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 €, μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.

Η νέα πρόταση της ΝΔ αποτελεί συνέχεια του Ζαππείου 2 και επιβεβαιώνει - σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας - ότι ο Σαμαράς και έχει πρόγραμμα και ξέρει τι θα κάνει.

Ακολουθεί η παρουσίαση του νέου φορολογικού συστήματος που έκανε σήμερα ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας, Γιάννης Βρούτσης:

Γενικές Παρατηρήσεις

Το φορολογικό μας σύστημα, ενσωματώνει διαχρονικές παθογένειες και αδυναμίες που συντηρούν αδικίες, δημιουργούν στρεβλώσεις και το καθιστούν αναποτελεσματικό. Παρά τα απανωτά κύματα φορολογικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, η κατάσταση, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά  αντίθετα επιδεινώθηκε.

Έτσι, στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία, αποτελεί όρο «εκ των ουκ άνευ», να υπάρξει αλλαγή αυτού του αναποτελεσματικού και εξοντωτικού φορολογικού μοντέλου της κυβέρνησης, με μια εκ βάθρων ανατρεπτική, σε δομές και λειτουργίες παρέμβαση στο φορολογικό σύστημα. Δηλαδή, μια πραγματική Φορολογική Μεταρρύθμιση. Η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή και  πειθαρχία της χώρας μας και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για τον τόπο οικονομική συγκυρία, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

Υφιστάμενη Κατάσταση

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη στη δίνη μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, η οποία δυστυχώς επιδεινώνεται. Όλοι οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες, όχι μόνο έχουν εκτροχιαστεί.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου». Έχει τεράστιες ευθύνες για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς, όπως πλέον αποδεικνύεται, και δεν αμφισβητείται από κανέναν- όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε με ολιγωρία, απίστευτη προχειρότητα, ανακολουθίες, αντιφάσεις και φοβικά σύνδρομα, που εμπόδισαν τη λήψη σωστών και αποτελεσματικών αποφάσεων. Σύνδρομα, που απορρέουν από αναχρονιστικές ιδεοληψίες και αγκυλώσεις.

Αυτό, ακριβώς, συνέβη  και στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής. Αντί, η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και αναπτυξιακό φορολογικό περιβάλλον που θα δημιουργούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει αναπτυξιακές δυνατότητες στις υφιστάμενες επιχειρήσεις, να αναχαιτίσει το κύμα φυγής επιχειρήσεων και να δημιουργήσει κλίμα δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης στην κοινωνία, κινήθηκε αντίθετα.

Ψηφίζοντας μέχρι σήμερα 14 φορολογικούς- οικονομικούς νόμους και με τη λογική του «ράβε- ξήλωνε», μετέτρεψε  την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια χώρα σε φόρους στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, δημιούργησε ένα σύγχρονο φορολογικό λαβύρινθο που αντιμετωπίζει συνταξιούχους, χαμηλόμισθους, τρίτεκνους και πολύτεκνους με πρωτοφανή φορολογική σκληρότητα. Διέλυσε τη μεσαία τάξη, έδιωξε χιλιάδες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και παράλληλα απέτρεψε άλλες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σήμερα, οι Έλληνες και οι ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν την πιο επαχθή και πιο σκληρή φορολογική επίθεση που έγινε ποτέ. Με συνεχείς και άτακτες «φορολογικές επιδρομές», που έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική δυνατότητα πολιτών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση καταστρατηγεί συστηματικά το άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες» πρέπει να συνεισφέρουν αδιακρίτως στα δημόσια βάρη, σύμφωνα με τη φοροδοτική τους δυνατότητα».

Ταυτόχρονα και παρά του αντιθέτου εξαγγελίες, δεν κατάφερε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που αποτελεί τον πρώτο στόχο κάθε προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Σήμερα, όσα έσοδα δεν μπορούν να φορολογήσουν οι αρχές, μεταφέρονται στους ώμους των απλών πολιτών. Έτσι, φορολογούνται όλο και περισσότερο αυτοί που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο. Η παρέμβαση της Ν.Δ. Αυτό ακριβώς αποτρέπει και το αντιστρέφει.

ΦοροδιαφυγήΗ φοροδιαφυγή αναιρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, καθώς στρεβλώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, δημιουργεί φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των πολιτών και αμβλύνει τη φορολογική συνείδηση των ειλικρινών φορολογούμενων, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τα υπάρχοντα προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, στερεί από το κράτος τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση της αποστολής του στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Εθνικής Άμυνας κ.λπ. Εμποδίζει την αναδιανομή του εθνικού πλούτου και αποδυναμώνει την άσκηση πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία έργων υποδομής και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Εντείνει το δημοσιονομικό πρόβλημα, συντελεί στη μη υλοποίηση του κρατικού Προϋπολογισμού και, τελικά, υποθηκεύει το μέλλον των νεότερων γενεών.

Υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η φοροδιαφυγή αποτελεί μάστιγα που υπονομεύει την φερεγγυότητά, τα συμφέροντα και την οικονομική υπόσταση της χώρας μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, για δυο ολόκληρα χρόνια αρκέστηκε σε ρητορικές εξαγγελίες καλών προθέσεων και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να την καταπολεμήσει. Ακόμη και όταν κατέθεσε θετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις οποίες και η Ν.Δ. στήριξε, τελικά δεν τις υλοοίησε. Συνεπώς, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί επιτακτική και επείγουσα εθνική ανάγκη, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας και των πολιτών της.

Οι βασικοί άξονες μιας στρατηγικής κατά της φοροδιαφυγής είναι τρεις:

Να μειωθούν τα κίνητρα φοροδιαφυγής.
Να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα – δηλαδή αυστηρές ποινές και απρόσωπο σύστημα να τις επιβάλλει – για όσους φοροδιαφεύγουν.
Να μειωθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής με έναν εισπρακτικό μηχανισμό, που θα ελαχιστοποιεί την επαφή φορολογούμενου με τις φορολογικές αρχές και θα μεγιστοποιεί τη συμμετοχή της σύγχρονης τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου, στην καταγραφή και παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτά, πρέπει να γίνουν όλα μαζί. Να μειωθούν τα κίνητρα της φοροδιαφυγής, να αυξηθούν τα αντικίνητρα και να περιοριστούν ασφυκτικά τα περιθώρια της.

Μέχρι τώρα, τέτοια συνολική προσπάθεια δεν έγινε ποτέ.

Εμείς την κάνουμε: Μειώνουμε τα κίνητρα της φοροδιαφυγής με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών παντού. Αυξάνουμε τα αντικίνητρα και επιβάλλουμε ποινές. Αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα, ώστε να μειωθούν δραστικά τα περιθώρια φοροδιαφυγής, εφαρμόζοντας ενα σύστημα απρόσωπο σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί με νέα, συμπληρωματικά, αλλά κυρίως σύγχρονα εργαλεία. Αυτό επιτυγχάνεται, με ενα άλλο φορολογικό σύστημα το οποίο:

Να είναι απλό, σταθερό και δίκαιο.
Να λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, με βασικό κίνητρο τη χαμηλή φορολόγηση εταιρειών και φυσικών προσώπων.
Να προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές στους κατά συνείδηση και κατά σύστημα φοροφυγάδες.
Να λειτουργεί με κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
Να αποτρέπει τη φοροδιαφυγή, λόγω και της μεγάλης πιθανότητας ή σχεδόν βεβαιότητας εντοπισμού της.
Να καλλιεργεί τη φορολογική συνείδηση.

 Στρατηγικό Σχέδιο Αναμόρφωσης του Φορολογικού Συστήματος

Στον αντίποδα της τραγικής οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε, αλλά και της αποτυχημένης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η ΝΔ δημόσια και υπεύθυνα τοποθετείται με εξειδικευμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που απαντούν στις εθνικές προκλήσεις.

Τόσο στο “Ζάππειο Ι” όσο και στο “Ζάππειο ΙΙ”, ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έδωσε το περίγραμμα για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, καθώς και το πλαίσιο για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος. Σήμερα, ενόψει της εξαγγελίας της κυβέρνησης για την κατάθεση ενός ακόμη Φορολογικού Νομοσχεδίου, η Ν.Δ. παρουσιάζει αναλυτικά τις θέσεις της για τη διαμόρφωση ενός Δίκαιου, Σταθερού, Αποτελεσματικού, Αναπτυξιακού και Ανατρεπτικού φορολογικού συστήματος. Με την πρόταση μας, γυρίζουμε οριστικά σελίδα, αφήνοντας πίσω ένα γκρίζο παρελθόν. Παράλληλα, δίνουμε την ευκαιρία σε όλους για μια Νέα Αρχή. Απαντούμε, στο ερώτημα για το αν μπορούμε ως χώρα να αναχαιτίσουμε τη φοροδιαφυγή και να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον που θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους και θα δίνει ξανά, σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, τη χαμένη ελπίδα και αισιοδοξία.

Η Φορολογική Πολιτική ως Εργαλείο Ανάπτυξης σε περιβάλλον Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Τρεις είναι οι κυρίαρχοι πυλώνες που στηρίζουν τη φιλοσοφία και λειτουργία της πρότασης για την Επανεκκίνηση του Φορολογικού Συστήματος της Ν.Δ..

Ο πρώτος πυλώνας, αφορά στην αναγκαία αναπτυξιακή διάσταση για ένα φορολογικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του φορολογικού ανταγωνισμού. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δραστική μείωση των άμεσων και έμμεσων φορολογικών συντελεστών, καθώς και με την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για την εκ προθέσεως και κατά σύστημα εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Ο δεύτερος πυλώνας, αφορά στην ανατροπή του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας του φορολογικού μας συστήματος με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλα τα πεδία δράσης του υπουργείου Οικονομικών.

Ο τρίτος πυλώνας, αφορά στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, τον πολίτη και την επιχείρηση, που θα οικοδομηθεί μέσα από ένα σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό περιβάλλον, χωρίς αιφνιδιασμούς που θα ανατρέπουν τον οικογενειακό και επιχειρηματικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό προτείνεται ένα μόνο φορολογικό νομοσχέδιο σε ετήσια βάση και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον 10ετους διάρκειας για τους επενδυτές του εξωτερικού.

Το βασικό, λοιπόν, συστατικό στοιχείο για την επιτυχία της πρότασής μας, είναι οι ισχυρές συνέργειες που υπάρχουν ανάμεσα στις επιμέρους προτάσεις μας: Η ταυτόχρονη και ισορροπημένη λειτουργία και των τριών πυλώνων. Κανένας πυλώνας από μόνος του, δεν μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα. Και οι τρεις συνυπάρχουν και λειτουργούν παράλληλα. Ο ένας πυλώνας, δίνει οξυγόνο στον άλλο και οι τρεις μαζί σε ολόκληρο το σύστημα.

Ο Πυρήνας του νέου συστήματος, θα είναι μια νέα αρχή για όλους μέσω της υποχρεωτικής Ηλεκτρονικής Εθνικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τη διαδικασία αυτή, θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, καθώς και για την εμφάνιση μη δηλωθέντων μέχρι σήμερα χρηματικών ποσών που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και θα συμβάλουν στην Εθνική Προσπάθεια για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας μας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα δομή λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών, θα κατέχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ,Π.Σ.). Με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρείται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι πραγματικές δαπάνες (π.χ. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ενοίκια, Ι.Χ., ιδιωτικά σχολεία κλπ) για τον καθένα. Οι δαπάνες αυτές, δεν θα αποτελούν αφαιρετικό στοιχείο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αλλά για τον ακριβή προσδιορισμό του ετήσιου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος.
Κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, θα καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα επιβαρύνονται με φόρο 5%, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί για τα κεφάλαια του εξωτερικού με τους νόμους 3842/2010 και 3943/2011 στη βάση της εθελουσίας συμμόρφωσης. Με τη διαδικασία αυτή, αποδίδεται αμνηστία σε ό,τι δηλωθεί για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια Νέα Αρχή για όλους. Στο σύστημα, θα καταχωρείται η ετήσια ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, η οποία θα περιέχει τις όποιες αλλαγές της περιουσιακής κατάστασης, τα ετήσια εισοδήματα του φορολογούμενου και τις πραγματικές δαπάνες, όπως αυτά θα διαμορφώνονται κάθε χρόνο.
Υποχρέωση Τραπεζών στην υποβολή στοιχείων (δανείων, πιστωτικών, καρτών, καταθέσεων, φυσικών προσώπων) στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης).
Υποχρέωση των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ) στην υποβολή στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης).
Κατάργηση των μέχρι σήμερα τεκμηρίων διαβίωσης, που θεσπίστηκαν λόγω αδυναμίας προσδιορισμού του πραγματικού κόστους διαβίωσης και οδήγησαν σε φορολογικές αυθαιρεσίες και καταστρατηγήσεις. Η αντικατάστασή τους, θα γίνει από τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης.
Αναβάθμιση του TAXIS και λειτουργία παράλληλα με το ELENXIS.
Ολοκλήρωση, αξιοποίηση και ενεργοποίηση του ELENXIS, ώστε να μετατραπεί σε κύριο εργαλείο ελεγκτικής διαδικασίας.
On line σύνδεση των Ταμειακών Μηχανών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με τη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί.
Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Αντίστοιχη on line σύνδεση με το Γ.Γ.Π.Σ. Μέτρο, που καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.
Υποχρέωση των Συμβολαιογράφων (ως απαραίτητη προϋπόθεση που θα παράγει έννομο αποτέλεσμα), για on line ενημέρωση της Γ.Γ.Π.Σ.  για τις συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν αγοροπωλησίες ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές.
Δημιουργία Ηλεκτρονικού Προγράμματος, που θα εντοπίζει αυτόματα και θα επισημαίνει τις περιπτώσεις εκείνες, όπου απαιτείται φορολογικός έλεγχος.
Υποχρεωτική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά.

Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων

Σύνταξη νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έχει διάρκεια και θα στοχεύει στην απλοποίηση των σχετικών διατάξεων.
Σύσταση Μόνιμης και Διαρκούς Επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών για την υπαγωγή στις διατάξεις του συνταγματικά κατοχυρωμένου Ν.2687/1953 (άρθρο 107), που προβλέπει σταθερό φορολογικό περιβάλλον διάρκειας 10 ετών για τα κεφάλαια του εξωτερικού που επενδύονται στην Ελλάδα.
Για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος, να προβλέπεται ότι η ενδεχόμενη κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει τυχόν διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, να πραγματοποιείται αμέσως μετά την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους και άπαξ του έτους, εκτός εξαιρετικών και εκτάκτων περιπτώσεων.
Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα (flat tax). Στην Ελλάδα, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν φορολογούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά η νομική μορφή τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται στρεβλώσεις και αδικίες στην επιχειρηματικότητα, αλλά και αθέμιτος ανταγωνισμός.
Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.
Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.
Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.
Παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων.
Κατάργηση σε μόνιμη βάση των έκτακτων εισφορών, που στην πραγματικότητα αυξάνουν τους συντελεστές φορολόγησης.
Επέκταση και βελτίωση του Συστήματος του Φορολογικού Πιστοποιητικού, για τις υποχρεωτικά ελεγχόμενες από ορκωτούς ελεγκτές εταιρείες και σε όποιες επιπλέον επιχειρήσεις επιθυμούν προαιρετικά να ενταχθούν, με ταυτόχρονη ένταξη στη διαδικασία των λογιστών που πιστοποιεί το Οικονομικό Επιμελητήριο.
Θέσπιση αυστηρών ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν το Φορολογικό Πιστοποιητικό.
Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος και δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό με πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιημένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έσοδα μέχρι ενός χαμηλού ορίου.
Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής (real time VAT).
Αυτοματοποίηση στην επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Πρόκειται για ένα ήπιο κίνητρο για επενδύσεις και εξαγωγές, που έχει ακυρωθεί στην πράξη από τα διαδικαστικά. Αντί επιστροφής, θα μπορούσε επίσης να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους της επιχείρησης ή του ομίλου στον οποίο αυτή ενδεχομένως ανήκει.
Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά, χωρίς παρατάσεις και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση). Ή καταβολή σε δόσεις, όπου η πρώτη θα είναι ποσοστό του οφειλόμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με προσαύξηση συμβατικού τόκου της Τραπέζης της Ελλάδος.
Οι επιστροφές των φόρων από το δημόσιο που δεν γίνονται εμπρόθεσμα, θα επιβαρύνονται με τον συμβατικό τόκο της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς το κράτος για να είναι αυστηρό θα πρέπει να είναι και δίκαιο.

 Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

Σύνταξη νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, που θα έχει διάρκεια και θα στοχεύει στην απλοποίηση των σχετικών διατάξεων.
Μείωση των κλιμακίων και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 €, μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.
Υπαγωγή στη φορολογία εισοδήματος όλων των κερδών που φορολογούνται αυτοτελώς με εξαίρεση τους τόκους, τα μερίσματα και τα έσοδα της Ναυτιλίας. Επίσης, η υπεραξία από πώληση ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη, εταιρικών μεριδίων, καθώς και η υπεραξία από ασφαλιστικά συμβόλαια και από πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων φορολογούνται αυτοτελώς με ποσοστό 20%.
Επανεξέταση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας και των σχετικών διατάξεων που θεσπίστηκαν με το Ν.3943/2011, δεδομένου ότι οδηγούν σε αδικίες. Θέσπιση κινήτρων για την φορολογική κατοικία με σκοπό αφενός την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα και αφετέρου την προσέλκυση επιχειρηματιών και στελεχών για να εγκατασταθούν στη χώρα μας.
Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια
Επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων -με βάση το εισόδημα και διαμέσου της φοροκάρτας-, ως μέτρου που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης.
Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά μέχρι 30 Απριλίου, χωρίς παρατάσεις και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση). Ή καταβολή σε δόσεις, όπου η πρώτη θα είναι ποσοστό του οφειλόμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με προσαύξηση συμβατικού τόκου της Τραπέζης της Ελλάδος.
Οι επιστροφές των φόρων από το δημόσιο που δεν γίνονται εμπρόθεσμα, θα επιβαρύνονται με τον συμβατικό τόκο της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς το κράτος για να είναι αυστηρό θα πρέπει να είναι και δίκαιο.

 Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας

Πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη.

Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.
Αναπροσαρμογή των εργοδοτικών εισφορών.
Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %.
Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες – για οποιαδήποτε κατοικία -  για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).
Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και αντικατάστασή του από το ΕΤΑΚ (που δεν εισπράττεται σήμερα), τα έσοδα από την αύξηση του ΕΚΚΟ στα ακίνητα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.
Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετατροπή του σε ΕΤΑΚ και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.
Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.
Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.Κυρώσεις και Μέτρα κατά της Φοροδιαφυγής

Στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα καταπολέμησης, καθώς και ορισμένες τροποποιήσεις υφισταμένων μέτρων που δεν αρμόζουν σε ένα Κράτος Δικαίου. Πιο συγκεκριμένα:

Σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο, ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής και  η τιμωρία της παράνομης συμπεριφοράς από ποινικής πλευράς θα ανήκει στην αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης (κατάργηση πρώτου εδαφίου, δεύτερης παραγράφου άρθρου 24 Ν.2523/1997). Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα αντιληφθούν ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα άκρως επικίνδυνο και οικονομικά ασύμφορο εγχείρημα εφόσον η φορολογική συμμόρφωση με χαμηλούς συντελεστές δεν θα οδηγεί σε υπερβολική επιβάρυνση.
Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.  Η αμνηστία δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από ξέπλυμα χρήματος, από εγκληματική δραστηριότητα και τους πολιτικούς.
Αλλαγή του συστήματος των προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Δηλαδή αν δεν πληρώθηκε κάποιος φόρος και η Πολιτεία το εντοπίσει θα επιβάλλεται ο φόρος, τόκος υπερημερίας επί του βεβαιωθέντος φόρου με βάση την ημερομηνία που έπρεπε να πληρωθεί και πρόστιμο υπολογιζόμενο σε ποσοστό του φόρου (προτείνεται 10%) το οποίο δεν θα μειώνεται αν υπάρξει συμβιβασμός.  Σε περίπτωση οικειοθελούς εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου από τον φορολογούμενο ο τόκος υπερημερίας θα οφείλεται κανονικά όμως το πρόστιμο θα μειώνεται ανάλογα με τη χρονική απόσταση από την ημερομηνία που έπρεπε να καταβληθεί ο φόρος.  Εξαίρεση από τον κανόνα προστίμων οι περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες (Controlled Foreign Corporation Legislation-CFC), που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτό της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εξωχώριες εταιρείες.
Θέσπιση γενικής αλλά πλήρους διάταξης για την φοροαποφυγή όπως διαθέτουν οι προηγμένες φορολογικά χώρες, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές οι οποίες γίνονται με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.
Δημιουργία νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, μέσω της εφαρμογής του elenxis (το οποίο δεν έχει λειτουργήσει) και της σύνδεσής του με ένα αναβαθμισμένο λογισμικό taxis που θα είναι σε θέση, με  τη δημιουργία ηλεκτρονικού προφίλ φορολογουμένων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και ηλεκτρονική παρακολούθηση και επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων τους από ειδικά εκπαιδευμένους ελεγκτές, να ανιχνεύει υποθέσεις προς έλεγχο.
Κατάργηση αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από  τη μη πληρωμή φόρων, διότι αφενός για τη φοροδιαφυγή υπάρχει ξεχωριστή ποινική τιμωρία και αφετέρου επιβάλλεται με έναν άλλο τρόπο η καταργηθείσα προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο ποινικοποιώντας μονομερώς το χρέος (δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα για ληξιπρόθεσμο χρέος του Δημοσίου προς το φορολογούμενο) πράγμα που αντίκειται στην ισότιμη σχέση Πολιτείας και φορολογούμενου. Η Πολιτεία οφείλει να εισπράττει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και όχι να νιώθει ικανοποιημένη από την ποινικοποίησή τους που δεν είναι μέτρο που απαντάται σε προοδευμένες χώρες.
Ενοποίηση της νομοθεσίας, περί ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) σε ένα νομοθέτημα  (κατάργηση άρθ. 26 Ν.3728/2008 και ενσωμάτωση μερικών προβλέψεων του στα άρθρα 39 και 39Α του Ν.2238/1994), με πρόβλεψη για αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών και με ειδική εκπαίδευση στελεχών του ή με αξιοποίηση στελεχών άλλων υπουργείων, που ήδη έχουν εκπαιδευτεί.

 Δέσμη Ειδικών Προτάσεων

Δημιουργία ιστοσελίδας στο Υπουργείο Οικονομικών, που θα περιλαμβάνει την περίληψη των διατάξεων του φορολογικού μας συστήματος –ανά κλάδο-, με στόχο την πληρέστερη πληροφόρηση και διευκόλυνση των ξένων επενδυτών.
Κατάργηση του Κ.Β.Σ. και ενσωμάτωση των αναγκαίων διατάξεων σε αντίστοιχες φορολογίες.
Εξοπλισμός των τελωνείων -συνοριακών και εισαγωγής- με σταθερές και κινητές μονάδες ελέγχου (x-ray).
Εξίσωση Πετρελαίου Θέρμανσης με Κίνησης για πάταξη λαθρεμπορίου και διαφευγόντων φορολογικών εσόδων, με ταυτόχρονη επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού Προληπτικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ). Στοχευμένοι και οργανωμένοι έλεγχοι στη διακίνηση των προϊόντων, για τον έλεγχο και την είσπραξη του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ.
Ταχεία εκδίκαση των 165.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που «λιμνάζουν» στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στο θεσμό της Διαιτησίας.
Καθιέρωση επιβολής ετήσιου Τέλους σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα ανεξαρτήτως μορφής, που βρίσκονται σε αδράνεια.
Θέσπιση Φορολογικού Μηχανισμού για τη φορολόγηση του Διαδικτυακού Στοιχήματος
Επιβολή Τέλους Διαφήμισης και στις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.
Δημοσίευση στο διαδίκτυο των ατομικών λύσεων του Υπουργείου Οικονομικών.
Δημοσίευση στο διαδίκτυο των Αποφάσεων της Επιτροπής Διαιτησίας.
Κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά.
Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων – μεταβολών – δικαιολογητικών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παυλος Βαφειάδης avatar
  Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 19:23:34

  Ένα εξαιρετικό και ολοκληρωμένο σχέδιο! Ένα σχέδιο που έχει ανάγκη σήμερα η επιχειρηματικότητα και η διαφάνεια στη λειτουργία της οικονομίας!
  Παράλληλα αναρτώ ένα link, στο οποίο ο Gurria του OECD, επιβεβαιώνει τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα της εξόδου από την κρίση:
  http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000050842

 2. of8almos avatar
  of8almos 13/10/2011 19:49:42

  Για την φοροδιαφυγή των πολιτικών δεν λέει τίποτα. Πάλι ο κόσμος ο κακός που φοροδιαφεύγει ενώ οι πολιτικοί κλέβουν και δεν δίνουν αναφορά σε κανέναν. Πάρτε το χαμπάρι όλοι οι των οικονομικών. Η φοροδιαφυγή θα σταματήσει να υπάρχει όταν είναι νόμιμη και όχι λυστρική η φορολογία που μόνο σκοπό έχει να μαζευτούν ποιο πολλά για να φάνε ποιο πολλά οι πολιτικοί.
  Φορολογική δικαιοσύνη θα υπάρξει μόνο όταν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
  Είναι πολιτικό το θέμα και όχι οικονομικό.-

  • Theo avatar
   Theo @ of8almos 13/10/2011 19:52:36

   εσυ παλι οφθαλμε που ειδες οτι δεν μιλαει για πολιτικους?
   για ολους τους ελληνες μιλαει και για τους πολιτικους ειδικα!!
   οφθαλμο τυφλο πρωτη φορα βλεπω!!!!!!!

  • Γ.ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗΣ avatar
   Γ.ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗΣ @ of8almos 13/10/2011 21:20:14

   Προφανώς αγνοείτε τι είπε στη ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς ότι θα κάνει μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας: Ότι θα αναθέσει σε ανεξάρτητη δικαστική αρχή τον έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των πολιτικών από το 1974 έως σήμερα. Για να ξέρουν όλοι οι Έλληνες με πόσα χρήματα μπήκε κάποιος στην πολιτική και με πόσα βγήκε. Για όσους αποδειχθεί ότι έκαναν περιουσία στην πλάτη του Ελληνικού λαού η περιουσία ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ!!!
   Αυτή είναι η θέση του Αντώνη Σαμαρά.

  • of8almos avatar
   of8almos @ of8almos 13/10/2011 22:37:25

   Βαρεθηκε ο κόσμος το τι θα κάνει ο κάθε πολιτικός όταν βγεί. 30 χρόνια θα δεν είναι επιχείρημα αυτό.
   Ο Σαμαράς για να πείσει θα πρέπει να έχει στο ένα χέρι την Βασω και στο άλλο τον Τσίπρα. Κανείς δεν μιλάει για το φαγοπότι με την Proton και την απαράδεκτη κρατικοποίηση της. Εδωσε ο άλλος 51 εκ απο τα 151 που έκλεψε με νόμο που ψηφίστικε με μόνο σκοπό να την γλυτώσει αυτός και έφυγε σαν κύριος στο εξωτερικό. Και η τράπεζα έπεσε έξω και το κράτος δανείζετε απο τους τοκογλύφους 1+ δις για τα πλακάκια των πολιτικών με τους ημετέρους τους. Και κανείς δεν μιλάει, απλά προγράμματα για να πιαστεί η κυρα κούλα που δεν έκοψε απόδειξη 1,60 αλλά πληρώνει χαράτσια τουρκοκρατίας και βάλε.

   Ξυπνάτε.....

 3. Dyer avatar
  Dyer 13/10/2011 19:52:42

  Ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει πληγεί σοβαρά. Όλοι όμως περιμένουμε να ενεργοποιηθεί για να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Συμπληρωματικά λοιπόν, σε όλα τα πολύ ορθά μέτρα, θα έλεγα ότι ο φορολογικός συντελεστής του 15% για τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή την μεταποίηση αγαθών. Έτσι θα υπήρχε ένα ισχυρό κίνητρο για πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις. Επιλεκτικά σε ορισμένους κλάδους θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερη η φορολογία, κάτι παρόμοιο που έγινε με το ΦΠΑ στον τουρισμό. Η οριζόντια εφαρμογή του 15% δεν νομίζω να βοήθα στην προσπάθεια για ουσιαστική ανάπτυξη.
  Με το τρόπο που προτείνω έμμεσα πριμοδοτείται η παραγωγή στον τόπο μας που την έχει τόσο ανάγκη κατά κοινή ομολογία και δημιουργούμαι ένα ανάχωμα στον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η παραγωγή αγαθών στον τόπο μας.

  • Y. avatar
   Y. @ Dyer 13/10/2011 21:19:20

   Σωστός! Δράσεις που θα δίνουν κίνητρα στις παραγωγικές δομές ωτν επιχειρήσεων. Να αναπτυχθούν οι πρωτογενής και δευτερογενής τομείς της οικονομίας στη διάρθρωση του ΑΕΠ. Η αποπαραγωγικοποίηση της Ελλάδας που στρατηγικά έθεσε ο Παπαντρέας το’81, και επιτελικά υλοποίησαν αυτός και όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, να λάβει ένα τέολς

 4. ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ avatar
  ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ 13/10/2011 19:55:13

  Η μεσαία τάξη, έχει ανάγκη από διευκολύνσεις, ειδικά τώρα στην περίοδο της κρίσης.
  Για παράδειγμα θα ανακούφιζε πολλούς η κατάργηση της φορολογικής ενημερότητας στις μεταβιβάσεις - αγοραπωλησίες ακινήτων, όπως και στην παροχή μπλόκ αποδείξεων ή τιμολογίων για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.
  Σήμερα κανείς δεν έχει φορολογική ενημερότητα, γιατί τα χρέη προς τις εφορίες ξεπέρασαν τα όρια των αντοχών της μεσαίας τάξης. 'Αν δεν της δώσεις τη δυνατότητα να ξεπληρώσει τα χρέη της μέσω αγοραπωλησιών ή να συνεχίσει να εργάζεται θα συνεχίζεται η ασφυξία, θα κλείνουν συνεχώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αφανίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι.

  • juliet avatar
   juliet @ ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ 13/10/2011 20:39:40

   ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ,Dyer
   Σ ωστά ,θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή .Οι επιχειρήσεις που θα παράγουν να έχουν μειωμένο φόρο τουλάχιστο για τα τρία χρόνια ,μέχρι να σταθούμε στα πόδια μας.Να μη νοιώθει ο επιχειρηματίας ο ηλίθιος που θα πρέπει να πληρώνει ,να πληρώνει ....
   Αν ξέρει ότι θα πληρώσει τους φόρους του ,και δεν θα πάει κανένας να του πει είσαι κλέφτης φέρε, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει διαφορετικά.
   Δεν είναι όλοι κλέφτες ,οι κλέφτες είναι οι λουστραρισμένοι που συχνάζουν στα σαλόνια και στα σαλέ .
   Αν ξέρεις ότι θα πληρώσεις έτσι και αλλιώς ,τι θα κάνεις ;θ΄αναγκαστείς να κρύψεις.Η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία ,δεν μπορεί ο ένας να είναι κλέφτης και ο άλλος έντιμος.
   Η πρόταση είναι σωστή ,δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνθήκες είναι δυσκολες και θα πρέπει να εμπιστευτεί ο πολίτης το κράτος και το κράτος τον πολίτη .Αυτή τη στιγμή κανένας δεν εμπιστεύεται το ανύπαρκτο κράτος .
   Χθες σε συζήτηση με επιχειρηματία που έχει επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα ,σκέφτεται να την μεταφέρει αλλού ,για να μην αναγκαστεί να διώξει θα πρέπει να μειώσει τα έξοδα.Τα έσοδα έχουνε μειωθεί ,οι εισφορές αυξήθηκαν.... σε τελική ανάλυση θα πρέπει να ζεις με την αβεβαιότητα τι θα σου ξημερώσει αύριο και τι νέο χαράτσι θα πληρώσεις ;

 5. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/10/2011 20:17:00

  Εγώ θέλω δύο πράγματα:
  1. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Σαμαράς να είναι σε βάθος μελετημένα ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής τους και την αποτελεσματικότητά τους.
  2. Να εφαρμοστούν.
  Περιθώρια για άλλες εξαπατήσεις "λεφτά υπάρχουν" δεν υφίστανται πλέον, το μεταπολιτευτικό ψευτοελληναράδικο παραμυθάκι έλαβε τέλος και η χώρα δεν αντέχει άλλους απατεώνες.
  Αναμένουμε από τον Σαμαρά να τα εφαρμόσει.

  • Ελληνική Φιλοσοφία avatar
   Ελληνική Φιλοσοφία @ ΒΙΣ 13/10/2011 20:21:09

   Μην εχετε απαιτησεις απο τον Σαμαρα ομως επειδη ειναι ικανος ηγετης, να γκρινιαζετε με τον ιδιο ρυθμο που γκρινιαζετε και τωρα με τον παπανδρεου, οχι να ζητατε συνεχεια απο τον Σαμαρα.

 6. zame avatar
  zame 13/10/2011 20:21:12

  Το πρόβλημα δεν είναι η οικονομική δυσπραγία, δεν είναι οι φοροφυγάδες (οι κυβερνητικές δηλώσεις αναφέρουν ότι «πολλές κατηγορίες επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν καθώς δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους... η σύλληψη της φοροδιαφυγής σε μικροεπαγγελματίες είναι εξαιρετικά δυσχερής»), ούτε όσοι καταχρώνται περιουσίες και ελπίδες -κατά κανόνα πολιτικοί (κάτι για το οποίο, δυστυχώς, καμία νομοθετική ρύθμιση δεν έχει προβλεφθεί).
  ΒΕΒΑΙΩΣ όλα αυτά ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ τον προϋπολογισμό, τις δαπάνες και το κόστος, δημόσιο και ιδιωτικό, αλλά ΕΙΝΑΙ το ΣΥΜΠΤΩΜΑ, ΟΧΙ η ΑΙΤΙΑ του προβλήματος. Τούτα τα ΔΕΙΝΑ είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, κοινωνικών ΠΡΟΤΥΠΩΝ και ηθικών ΑΞΙΩΝ.
  Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, την πηγή του προβλήματος στους θεσμούς και τη λειτουργία τους. Και πάλι, αυτό είναι το ήμισυ της αλήθειας, το ένα μέρος του προβλήματος.

  Το άλλο μισό, το δεύτερο μέρος του προβλήματός μας, βρίσκεται στην κρατική ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για την ΠΑΙΔΕΙΑ, την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κινητήρια δύναμη οικονομίας και κοινωνίας.
  Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την οποία δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής»
  Συνολικά από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι σήμερα οι πολίτες έχουν καταβάλει 31 δισ. ευρώ στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.
  ΑΥΤΑ τα ΛΕΦΤΑ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝΕ απο την ΑΓΟΡΑ..
  ΝΑ ΠΩΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ την ΑΓΟΡΑ.
  Εάν, τα άσκοπα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, συνεχιστούν με την ίδια ένταση, αδιαφορώντας για την παιδεία, την αληθινή πηγή της ανταγωνιστικότητας, τότε όχι μόνον η αγορά θα σβήσει αλλά, το πιο ανησυχητικό, τα καλύτερα παιδιά μας θα φύγουν για άλλες «πατρίδες», πιο ανταγωνιστικές, εκεί που ο μόχθος και η δημιουργικότητα αμείβονται για να αυγατίσουν. Σε τούτο τον κυκεώνα ψευδών ειδήσεων και δημόσιας αμετροέπειας, η αποκατάσταση της αλήθειας αποτελεί στοιχειώδες καθήκον κάθε Έλληνα: η ανταγωνιστικότητα δεν έχει καμία σχέση με τους μισθούς. Η Ελλάδα διαθέτει πολιτισμό, επιστήμονες και τεχνολογία. Εκεί ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ το ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ της ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.
  Αυτό είναι το στοίχημα, κι ας αφήσουμε τη «συγκράτηση του μισθολογικού κόστους» για την Κίνα και την Ινδία.

  εδω http://logioshermes.blogspot.com/2011/10/blog-post_5630.html ειναι ολη
  η τοποθετηση του Ανδρέα Παπαστάμου που είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικονομικός Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ, Γενεύη.
  World Economic Forum, 2011-2012, γνωστή κι ως «παγκόσμιος δείκτης ανταγωνιστικότητας», ότι δέκα κράτη ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, ενώ δυστυχώς η χώρα μας υποβαθμίστηκε στην 90η από την 83η θέση.
  1. Ελβετία
  2. Σιγκαπούρη
  3. Σουηδία
  4. Φινλανδία
  5. ΗΠΑ
  6. Γερμανία
  7. Ολλανδία
  8. Δανία
  9. Ιαπωνία
  10. Βρετανία

  Το ερώτημα απλό και σαφές προς όσους επιμένουν ότι «πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας»: ποιο από τα δέκα πιο ανταγωνιστικά κράτη του κόσμου έχει χαμηλούς μισθούς; Αν, οι υπέρμαχοι της δημοσιονομικής λιτότητας, βρουν έστω κι ένα, τότε με μεγάλη χαρά να μηδενίσουμε τους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων.

  ανταγωνιστικότητα και μισθοί πάνε χέρι-χέρι: η υψηλή ανταγωνιστικότητα φέρνει κέρδη, δηλαδή υψηλότερους μισθούς, που επίσης καταναλώνονται και επενδύονται σε προϊόντα που ενσωματώνουν υψηλή ανταγωνιστικότητα.
  Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει καμία σχέση με τους μισθούς.
  Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην ΠΑΙΔΕΙΑ.
  που ειναι η πραγματική κινητήρια δύναμη οικονομίας και κοινωνίας.

  το σημαντικότερο βρίσκεται και πάλι στις νοοτροπίες και τις αξίες που προβάλλει και υποστηρίζει το κράτος.
  Αυτό είναι το έδαφος που ανθεί η γνώση κι ο πολιτισμός, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα.
  Η NOKIA βρίσκεται στην πρώτη θέση γιατί πουλάει τεχνολογία, δηλαδή ενσωματωμένη γνώση και παιδεία.
  Το ίδιο και η APPLE, και όλες οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη μας.
  Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό τους.
  Για να μην αναφερθούμε στις «εξαγωγές» των βρετανικών πανεπιστημίων, που αποφέρουν έσοδα υψηλότερα από κάθε εξαγωγικό προϊόν της Βρετανίας.
  .....ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ειναι η ΠΑΙΔΕΙΑ...
  Ο λαός μας χρειάζεται επειγόντως μία Νέα Μεγάλη Ιδέα
  Μία Ιδέα που θα βασίζεται στην οικουμενικότητα της ελληνορθόδοξης παιδείας και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε παγκόσμιο Κέντρο Μελέτης του Αρχαιοελληνικού και του Ορθοδόξου Πολιτισμού
  ΤΥΠΟ ΖΩΗΣ ανθρώπινο, μεσογειακό, φωτεινό, ισορροπημένο ανάμεσα στο πνεύμα και στην ύλη, ελεύθερο και συζητητικό, τύπο ζωής που να συνδιαλέγεται με το μυστήριο, που να έχει μία έξαρση ιεραποστολής και υπερβατικότητας, τύπο που εκφράζει έντονα η Ελληνική Ορθοδοξία». Μπορούμε, αρκεί να το θελήσουμε.
  (απο Κώστα Τσιρόπουλο στο δοκίμιο του με τίτλο «Η Νέα Μεγάλη Ιδέα»)

 7. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 13/10/2011 20:43:54

  Πολύ καλές οι προτάσεις. Μακάρι να εφαρμοστούν. Δεν ξέρω, όμως, αν θα μπορέσει ο Σαμαράς να τα εφαρμόσει, διότι πλέον έχουμε φτάσει στο...και πέντε. Η κατάσταση είναι χαώδης και δεν ξέρω αν καποιος μπορεί να βάλει τάξη.Η κοινωνία έχει πλήρως αποδιαρθρωθεί, οι συνεκτικοί δεσμοί έχουν χαλαρώσει και ο καθένας κάνει ό, τι του κ...απνίσει! Η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή θεωρούνται μαγκιά και πράξη πατριωτισμού και αντίστασης.Ο δήθεν " εξυπνάκιας" , πλην κουτοπόνηρος Ελληνάρας δοξάζεται..
  Αν αυτές οι σκέψεις είχαν εφαρμοστεί το 2000 επί Σημίτη ή έστω και το 2004 επί καταλληλότερου με ταυτόχρονη λελογισμένη συρρίκνωση του Δημοσίου σήμερα η λέξη Μνημόνιο θα ήταν άγνωστη στην Ελλάδα. Αλλά ο λαϊκισμός και η υπερβολική επιρροή της Αριστεράς και του παλιού ΠΑΣΟΚ ( παλιοΠασόκ πες το, μέσα είσαι) στα συνδικάτα απέτρεψαν κάποιες απαραίτητες τομές τότε. Όσο π.χ. σκέφτομαι οτι το νομοσχέδιο Γιαννίτση είχε φανεί στους πασοκοαριστερούς καταστροφικό , ενώ σήμερα έχουν ψηφισθεί κι εφαρμόζονται πολλαπλώς σκληρότερα μέτρα , τότε μόνο να χαμογελάσω με πικρή ειρωνία μπορώ...

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2011 20:43:56

  υπάρχει Φώς στα παραπάνω... Πραγματικά.
  Και σε μερικά βλέπω ότι υπάρχει και Σκέψη.
  Μακάρι να αντέξουμε να δούμε και άλλες μειώσεις.

 9. S.R. avatar
  S.R. 13/10/2011 20:46:31

  Ολοκληρωμενη προταση, και σε πολλα, επαναστατικη ( με αλλα λογια, λογικη)... Μακαρι να την προβαλουν ολα τα στελεχη, αφου βεβαια την καταλαβουν πρωτα, γιατι σε πολλους θα ειναι "δυσνοητη"... Τα "δημοκρατικα" ΜΜΕ ,βεβαια, θα την θαψουν δεοντως...

 10. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ avatar
  ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ 13/10/2011 20:47:36

  Δείτε αυτό το εκπληκτικό video με τίτλο.....Καρατζαφέρης.....
  http://redwildwind.blogspot.com/2011/10/video.html

 11. andreas avatar
  andreas 13/10/2011 20:47:38

  Η οικοδομη αρχησε να καταρεει απο τοτε που επυβληθηκε ο ΦΠΑ και θα σας δωσω ενα απλο παραδειγμα γιατι να κατεβει απο το 23 στο 19 το αποτελεσμα ειναι το ιδιο.Ας παρουμε το εξης παραδειγμα.Εχω δυο σπιτια ενα που κατοικω και ενα που νοικιαζω η μου αφησαν οι γονεις μου στο χωριο.Αυτο που μενω παυει να πληρει τις λειτουργικες αναγκες της οικογενειας μου και αποφασιζω να το πουλησω και να αγορασω ενα αλλο μεγαλυτερο για να στεγασω την οικογενεια μου ποιο ανθρωπινα.Το οτι εχω το δευτερο ακινητο με στελνει κατευθειαν στο συντελεστη ΦΠΑ και ενω εχω την διαφορα της αξιας της οικιας ο φορος ειναι πολυ μεγαλος οποτε αναγκαστηκα στρεφομαι στα παλια ακινητα που ο φορος ειναι κλιμακωτος και στο ανωτατο σημειο του φτανει 9%.Απλα πραγματα δεν χρειαζεται να εχεις βγαλει πολυτεχνειο.Γι αυτο αν κοιταξετε την αγορα ακινητων δουλευει μονο με ακινητα απο δευτερο χερι.Αν θελουν να κινηθει η αγορα ακινητων ο φορος πρεπει να ειναι ιδιος ειτε για παλιο ειτε για καινουργιο.

 12. Ειλωτας avatar
  Ειλωτας 13/10/2011 20:52:16

  Το εμποριο θελει σταθερους κανονες για χρονια
  Μονο ετσι μπορει να παει μπροστα
  Ως την ωρα τα γυμνασια ηταν η αρωγη του κρατους
  Μακαρι να μας λυπηθη ο Σαμαρας

 13. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 13/10/2011 21:17:47

  Στο μόνο που διαφωνώ είναι η χρησιμοποίηση των δανείων για καθορισμό του επιπέδου του εισοδήματος σήμερα που είναι όλος ο κόσμος υπερχρεωμένος και με συρρίκνωση των εισοδημάτων!Όποιος έχει δόση στεγαστικού δανείου 750-1000 ευρώ και θα έχει μισθό γύρω στα χίλια ευρώ με τις περικοπές,αν έχει αυτοκίνητο και σπίτι στο χωριό,θα θεωρηθεί Αλ Καπόνε(για φοροδιαφυγή καταδικάστηκε)!!!
  Πρέπει να μπει ένα μεγάλο Χ σε όλα και να αρχίσουμε από την αρχή με καταγραφή ακίνητης και κινητής περιουσίας του καθενός και on line παρακολούθηση εμπορικών συναλλαγών ώστε να καταβάλλεται άμεσα ο ΦΠΑ ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα των ελευθέρων Επαγγελματιών και να μη περιμένουμε να βρούμε τίμιο φορολογούμενο,που θα δηλώσει όλα τα εισοδήματα του,γιατί απλα δεν υπάρχει!!!
  Καλό φαίνεται το σχέδιο και σοβαρά μελετημένο!

 14. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 13/10/2011 21:22:21

  Αισιόδοξες προτάσεις που διαπνέονται με λογική, απλότητα και δικαιοσύνη.

  Όμως, πόσος τσαμπουκάς χρειάζεται για να εφαρμοστούν? Τα λαμόγια του κράτους ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συνεργαστούν.

  Κακά τα ψέματα. Χρειάζεται "βαθύ" ξήλωμα στο "βαθύ" πράσινο κράτος για να τσουλίσουν τέτοια μέτρα.

 15. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 13/10/2011 21:39:28

  Πραγματικά ένα κείμενο με προτάσεις που μπορούν να μας τραβήξουν από το βάθος του μαύρου τούνελ που βρισκόμαστε τώρα, όσο αναφορά τουλάχιστον την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Δεν διάβασα όμως χρονοδιαγράμματα επίτευξης στόχων, διότι ως γνωστόν στο λέγειν είμαστε πρώτοι στο πράτων έχουμε το πρόβλημα, και άλλη φορά ακούσαμε στο παρελθόν στην τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για επανίδρυση, αλλά δυστυχώς ξεχάστηκε ή μπλέχτηκε στις συνδικαλιστικές καλένδες. Αυτήν την φορά ελπίζω ότι όλα αυτά θα γίνουν πράξη στο μέγα μέρος τους, διότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι ο χρόνος, μας έχει τελειώσει είδη, και πρέπει να εφαρμόσουμε τόσο φορολογικά όσο και κυρίως διαρθρωτικά μέτρα. Πρέπει επιτέλους να δούμε τις Δαπάνες και όχι μόνο τα Έσοδα. Πρέπει να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και όχι μόνο με μείωση των μισθών όπως είθισται να εφαρμόζετε(είναι λάθος). Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να παράγουμε; και σε ποιόν τομέα θα μπορούσαμε να δώσουμε βάρος.
  Διότι πολύ θα απαντούσαν τίποτα, μόνο να καταναλώνουμε και δεν χρειάζεται να δουλεύουμε και να παράγουμε, αφού άλλοι το κάνουν αυτό καλύτερα από εμάς και μπορούμε να το εισάγουμε, αυτή είναι η λογική που κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό της χώρας και όλο το ενεργό της δυναμικό οδηγήθηκε σε έναν σφιχταγκάλιασμα με τις Δημόσιο υπαλληλικές θέσεις με δήθεν στόχο την παροχή υψηλών υπηρεσιών του τριτογενή τομέα της οικονομίας. Όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν παραδείγματα προς αποφυγήν για το άμεσο μέλλον για μπορέσουμε να ανορθώσουμε την οικονομίας μας και να μπορέσουμε να σηκώσουμε την εθνική υπερηφάνεια η οποία έχει δεχθεί ισχυρά κτυπήματα από εχθρούς και από φίλους.
  Η ευκαιρία είναι της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζοντας Κοινωνικό Φιλελευθερισμό να γίνει το κόμμα, που θα οδηγήσει τους Έλληνες μακριά από την χρεοκοπία και θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις απαραίτητες συνθήκες για την πολυπόθητη Ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο όλων.

 16. kp8 avatar
  kp8 13/10/2011 21:52:07

  Ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη πρόταση. Προσωπικά με ικανοποιεί στα περισσότερα σημεία της. Ομως διερωτώμαι για το όφελος της διατύπωσής της τώρα. Τι επιδιώκει η ΝΔ ? Μήπως είμαστε σε προεκλογική περίοδο ? Οχι ! Αρα πρόκειται για σχέδιο που η ΝΔ σκοπεύει να εφαρμόσει αν και όταν γίνουν εκλογές, αν εκλεγεί αυτοδύναμα, αν υπάρχουν πολίτες να κυβερνήσει. Προς το παρόν η πρόταση πιθανότατα θα έχει την τύχη του Ζάππειο 2, θα λοιδωρηθεί ή στην καλύτερη θα υιοθετηθεί σε ελάχιστα περιορισμένα σημεία της και με το διεστραμμένο τρόπο που μόνο το Πασόκ γνωρίζει. Γιατί στον παρόντα χρόνο η ΝΔ δεν κάνει τίποτα για να πάρει τη σκυτάλη. Εκτός κι αν επιχειρεί με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου αυτού να ενθουσιάσει τους πολίτες και να τους πείσει να πάρουν αυτοί τη σκυτάλη και να την φέρουν στην εξουσία σηκωτή. Γιατί ούτε ο ΓΑΠ πρόκειται να κάνει εκλογές τώρα, ούτε ο Σαμαράς πρόκειται να προκαλέχει εκλογές τώρα ούτε ο ΠτΔ πρόκειται να παρέμβει τώρα, ούτε οι βουλευτές του Πασόκ έχουν σκοπό να ρίξουν την κυβέρνησή τους τώρα. Εμείς όμως χανόμαστε τώρα !

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ kp8 13/10/2011 22:10:27

   Αυτό με προβλημάτισε και μένα κρ8. Είναι πολύ περίεργη η χρονική στιγμή, ειδικά τώρα που το παιχνίδι έχει φύγει εντελώς από τα χέρια της ελλάδας. Στο δια ταύτα τώρα, δεν είναι κακή αρχή αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένη πρόταση.

   Πάντως αυτό με την υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση είναι μεγάλη χαζομάρα και απορώ ποιος, εκτός τόπου και χρόνου, άνθρωπος τη σκέφτηκε.

 17. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/10/2011 22:16:21

  Έτσι ακριβώς.

 18. ierofantis avatar
  ierofantis 13/10/2011 22:39:18

  Την ώρα που ετοιμάζεται η χώρα την ερχόμενη εβδομάδα να καταρρεύσει από διαμαρτυρίες επειδή το πολυθρύλιτο πολυνομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, την ώρα που οι Κυβερνητικοί αλλάζουν ανά τέταρτο της ώρας τις βάρβαρες και ληστρικές διατάξεις του πολυδιαφημισμένου πολυνομοσχεδίου για την φορολογία και το ενιαίο μισθολόγιο, την ώρα που ο φορολογούμενος πολίτης δεν μπορεί να χωνέψει τα ήδη επιβληθέντα χαράτσια, έρχονται και του χώνουν νέα και βαθύτερα, την ώρα που τα όνειρα μιας ζωής καταστρέφονται και ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός θρυμματίζεται στο βωμό της δήθεν δημοσιονομικής προσαρμογής για τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα, την ώρα αυτή, έρχεται η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση της ΝΔ και σου ζητά να τη διαβάσεις και να τη συγκρίνεις.

  Είναι βέβαιο ότι ο οποιοσδήποτε τη δει χωρίς κομματικές ή άλλες παρωπίδες, όταν οσονούπω θα έρθει η ώρα να επιλέξει κυβέρνηση, θα τον ελκύει να την δοκιμάσει.

  Ό καιρός των εκλογών είναι κοντά...!

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ ierofantis 13/10/2011 22:41:29

   Όποιος βγάλει τις κομματικές παρωπίδες, αγαπητέ, γνωρίζει ότι οι εκλογές δεν είναι κοντά.

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ ierofantis 13/10/2011 22:45:39

   Επίσης, αυτή η ημιτελής πρόταση είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η ΝΔ δεν κοιτάει τώρα στα κοντά. Έστω ότι γίνονται κυβέρνηση σε μία βδομάδα: πότε θα ετοιμαστεί το νέο φορλογικό νομοσχέδιο που αναφέρουν; Δεν θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμο, δεδομένης της κατάστασης;

   Είναι προφανές ότ, δυστυχώς, τουλάχιστον στην προκειμένη φάση, η ΝΔ δεν επιθυμεί να κυβερνήσει.

   • Αυτόνομος avatar
    Αυτόνομος @ Χρήστος 13/10/2011 22:49:40

    Είναι φοβερή τελικά η εθελοτυφλία ορισμένων. Αυτό που παρουσίασε σήμερα δεν ειναι νομοσχέδιο; Οι λεπτομέρειες σε μάραναν;

    • Χρήστος avatar
     Χρήστος @ Αυτόνομος 13/10/2011 22:54:21

     Ρε μεγάλε, αν θεωρείς λεπτομέρεια τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή δεν έχεις ιδέα ή δεν θες να έχεις ιδέα γιατί είσαι σαμαρικότερος του Σαμαρά. Ήμαρτον.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Χρήστος 13/10/2011 22:53:29

    Χρήστο, υπάρχει και το "Λεφτά Υπάρχουν".

    Δεν σε υποχρεώνει κανείς για κάτι.

    Δική σου η ζωή, δική σου και η επιλογή.

    • Χρήστος avatar
     Χρήστος @ ierofantis 13/10/2011 22:56:49

     Δηλαδή ρε ιεροφάντη, η ΝΔ είναι υπεράνω κριτικής επειδή επάνω είναι ο ΓΑΠ; Ή μήπως επειδή ο Σαμαράς πρέπει να συγκριθεί με το απόλυτο τίποτα πρέπει να ρίξουμε τις προσδοκίες.

     Τί σόι πασοκιά είναι αυτό το δίλημμα; Άντε σοβαρευτείτε λίγο οι της ΝΔ.

     • Αυτόνομος avatar
      Αυτόνομος @ Χρήστος 13/10/2011 23:07:44

      Αυτά που λες εσύ μας τα λέει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάθε ημέρα. "Ο Σαμαράς δεν είναι έτοιμος". Κι αν η ΝΔ δεν ήθελε κριτική δεν θα έγραφαν κάτι σαν κι εσένα εδώ μέσα. Σιγα μην σας πει ο Σαμαράς και ποιόν θα βάλει αρχηγό στρατού για να πεισθείτε ότι είναι έτοιμος

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ ierofantis 13/10/2011 23:08:25

     Χρήστο μου θυμίζεις την παροιμία.

     Σου δινουνε γάϊδαρο και εσύ τον κοιτάς στα δόντια.

     Κριτική να κάνεις. Αιθεροβάμων να μην είσαι.

     Και στο κάτω κάτω της γραφής ούτε κριτική κάνεις γιατί δεν προτείνεις και τίποτα, ούτε ανατρέπεις με επιχειρήματα κάτι από όσα έχουν προταθεί.

     Γκρίνια μόνο και μεμψιμοιρία για τα πάντα.

     Προς το παρόν λοιπόν, φάε στο κεφάλι πέντε έκτακτες πασοκικές εισφορές για το 2012, συν μείωση εισοδημάτων, συν αναδρομικά χαράτσια, συν πασοκική μπουρδολογία και ψέμματα μέσα στη μούρη σου και εξακολούθησε να κένεις κριτική στο Σαμαρά, τη ΝΔ, την αφεντομουτσουνάρα μου και πάει λέγοντας...!

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ ierofantis 13/10/2011 22:56:51

   Ιεροφάντη,ορθή η παρατήρησή σου.Και συμπληρώνω πως,σύντομα,ελπίζω η ΝΔ να καταθέσει προτάσεις και για άλλα θέματα μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο.Μακάρι,πάντως,οι προτάσεις της ΝΔ,αυτές αλλά και όσες ακολουθήσουν και γι'άλλους τομείς,να προβληθούν από τη παράταξη με δυναμισμό και μεγάλη διάθεση.Όπως γνωρίζεις,άριστα,το ν'ανακοινώσει κάποιος κάτι,δεν φτάνει.Πρέπει και να το προβάλλει ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για να μην εξανεμιστεί η όλη προσπάθεια που συντελέστηκε.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Komis Montechristo 13/10/2011 23:09:30

    Σωστό ειδικά αυτό ως προς την προβολή, Κόμη.

 19. Γιαγκ avatar
  Γιαγκ 13/10/2011 22:42:43

  Η κοινωνία είναι πλέον αποκαμωμένη, δεν αντέχει άλλα βάρη.
  Τα προτεινόμενα αυτά μέτρα είναι πολλά και πρέπει να τα μελετήσει καλά πριν αποφανθεί για την ορθότητα ή μη του καθενός. Καταρχήν άλλα ακούγονται θετικά και άλλα όχι, από μια πρώτη ανάγνωση.
  Η μεγάλη μείωση του ΦΠΑ σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως όπου αφορά αγαθά πρώτης ανάγκης σε ποσοστό και κάτω του 5%, όπως και η πλήρης κατάργησή του σε μια σειρά παροχής υπηρεσιών (άραγε ποιά προστιθέμενη αξία παράγει η παροχή μιάς υπηρεσίας;), θα δώσει δώσει μεγάλη ανάσα στον πολύ απλό κόσμο (μικρών και μικρομεσαίων εισοδημάτων). Ο,τι χαθεί για το δημόσιο από τη μείωση ή την κατάργησή του βραχυπρόθεσμα, θα αναπληρωθεί σύντομα και με το παραπάνω από την επαναλειτουργία των συναλλαγών, που θα πολλαπλασιασθούν, εννοείται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.
  Η λεγόμενη "αγορά των μικρομεσαίων" χρειάζεται "οξυγόνο" άμεσα. Αν ξαλαφρωθούν τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, σε μερικά χρόνια θα δώσει και πλεόνασμα. Και δεν νομίζω ότι θα ωφελήσουν οι "διευκολύνσεις" σε ξένους "επενδυτές", γιατί πάλι το χρήμα θα φεύγει έξω. Διευκολύνσεις, πραγματικές και ουσιαστικές, χρειάζεται να γίνουν μόνον σε ημεδαπούς (με πρώτους αυτούς που ασχολούνται με τον παραγωγικό και εξαγωγικό τομέα) και με όρο να μη μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους αλλού σε βάθος πολλών χρόνων, γιατί δεν πρόκειται να μας "σώσουν" οι ξένοι επενδυτές. Η μικρομεσαία παραγωγική επιχείρηση είναι αυτή που πρέπει να στηριχθεί (μόνον για παραγωγικές επενδύσεις και δραστηριότητα και όχι για μπουζούκια, ακριβά αυτοκίνητα, βίλλες κλπ, δηλ. όπως γινόταν ως τώρα), γιατί αυτή αποτελεί τον αιμοδότη της οικονομίας μας.
  Καμμιά σκέψη για μειώσεις, αλλά για αυξήσεις μισθών, που θα ενισχύσει τον όγκο των συναλλαγών.
  Και πολιτική αντικινήτρων για εισαγωγές, ιδίως πολυτελών αγαθών. Αρκετό ουϊσκυ, τζιν, βότκα κλπ. καταναλώσαμε. Το κρασί είναι δικό μας και πολύ καλύτερη ποιοτικά αλκοόλη (όπως και το τσίπουρο, το ούζο, η τσικουδιά κλπ.). Εννοείται, όμως, ότι δεν θα πωλούνται τα δικά μας προϊόντα σ' εμάς σε εξωφρινικές τιμές, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Τον καιρό που ζούμε χρειάζεται οπωσδήποτε η διατίμηση, για να μειωθεί η αισχροκέρδεια.
  Και εάν καταργούνταν ή περιοριζόταν δραστικά και τα λεγόμενα χρηματοοικονομικά προϊόντα (αίτια της κρίσης χρέους), που τσάκισαν την αποταμίευση και το εισόδημα του Ελληνα (λ.χ. Χρηματιστήριο), ακόμη καλύτερα.
  Κύριος μοχλός βέβαια η αξιοποίηση της γνώσης, της τεχνολογίας και των μυαλών που παράγει η χώρα, που δυστυχώς φεύγουν έξω. Και βασική προϋπόθεση η μείωση των σπαταλών στο δημόσιο, όχι όμως μείωση κονδυλίων σε παιδεία, υγεία και κοινωνικές λειτουργίες.
  Επίσης, τα μεγάλα τεχνικά έργα να τα κάνει μόνον το δημόσιο με ειδικό, επαρκώς στελεχωμένο και εξοπλισμένο, φορέα ("δημοκρατική ΜΟΜΑ"), ώστε να μην κοστίζει ένα έργο πολλαπλάσια από το πραγμαιτκό του κόστος και να έχει του κόσμου τις ατέλειες. Οι μέχρι τώρα κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες ας μπούν στον πραγματικό ανταγωνισμό, στην ιδιωτική αγορά. Και σε ό,τι αφορά αγορά εξοπλισμού του δημοσίου δεν χρειάζονται κανενός είδους μεσάζοντες. Απευθείας η αγορά από την πηγή με διαφανή τρόπο.

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ Γιαγκ 13/10/2011 22:48:22

   Ο,τι χαθεί για το δημόσιο από τη μείωση ή την κατάργησή του βραχυπρόθεσμα, θα αναπληρωθεί σύντομα και με το παραπάνω από την επαναλειτουργία των συναλλαγών, που θα πολλαπλασιασθούν, εννοείται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.¨"

   Το σύντομα είναι σχετικό. Μετά από τέτοια σφαγή ο κόσμος αποκλείεται να ανοιχτεί αμέσως (Ρικαρντιανή ισοδυναμία). Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η επιφυλακτικότητα (τεστ ισσοροπίας του συστήματος στην ουσία).

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Γιαγκ 13/10/2011 23:15:05

   Αυτό με την νέα ΜΟΜΑ πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί ο κάθε κρατικοδίαιτος κ. Μπόμπολας για παράδειγμα να παίρνει όλα τα έργα του Δημοσίου και όσα τα παίρνουν άλλες εταιρείες να είναι πάλι και σ' αυτές μέσα με αφανή ή έμμεσο τρόπο. Στην ουσία δρα ως μεσάζοντας που τα πιάνει από κάθε ανάθεση αφού είναι τόσα πολλά τα έργα που παίρνει που δεν προλαβαίνει σε καμία περίπτωση να τα υλοποιήσει μόνος του και τα αναθέτει σε υπεργολάβους τους οποίους πληρώνει από τα χρήματα της αρχικής ανάθεσης. Για να μπορέσει να πληρώσει όλους αυτούς του υπεργολάβους και να τσεπώσει και αυτός κέρδος θα πρέπει τα έργα να είναι υπερτιμημένα δυο και τρεις φορές. Πώς αλλιώς;

 20. ierofantis avatar
  ierofantis 13/10/2011 22:51:51

  Ίσως είναι η πρώτη φορά που σε ανύποπτο χρόνο (ή όχι και τόσο ανύποπτο) κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει τόσο ολοκληρωμένη και στοχευμένη πρόταση για την ολική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

  Μερικές παρατηρήσεις.

  Πρώτον πρέπει να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην ομάδα που ασχολείται με τα Οικονομικά και όλα τα στελέχη της. Λαζαρίδης, Σταικούρας, Βρούτσης, Μηταράκης και όσοι άλλοι συμμετείχαν στην προετοιμασία της πρότασης φαίνεται ότι δούλεψαν πολύ, έβγαλαν πολλή δουλειά, μόχθησαν και αυτό τους τιμά. Η κριτική είναι κριτική αλλά και τα εύσημα πρέπει να αποδίδονται.

  Δεύτερον, παρατηρώ ότι ενώ γίνεται λόγος για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, δεν γίνεται κάποια αναφορά στην μείωση του εξαιρετικά υψηλού φόρου στη βενζίνη.

  Τρίτον, δεν λαμβάνεται κάποια πρόνοια για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε όλη τη χώρα, συνδυασμένη με μείωση ή προσωρινή αναστολή του ειδικού τέλους ταξινόμησης, και προσαρμογή των τελών κυκλοφορίας αποκλειστικά με βάση την περιβαντολογική επιβάρυνση της χρήσης του αυτοκινήτου από τους ιδιοκτήτες τους, που θα επιτρέψει την ανανέωση του στόλου οχημάτων, την αναζοωγόνηση της αγοράς αυτοκινήτου και σε οικονομική προσέγγιση, την κατανάλωση περισσότερης βενζίνης και πετρελαίου, που εφόσον είναι πιο φθηνά θα εκτινάξουν στα ύψη τις εισπράξεις του Κράτους.

  Τρίτον, δεν φαίνεται να λαμβάνεται κάποια μέριμνα για τη συνδρομή του φορολογικού συστήματος έτσι όπως το οραματίζεται η ΝΔ, στην αντιμετώπιση του μείζονος εθνικού προβλήματος της υπογγενητικότητας. Θα ανέμενα μείωση φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων - πολυτέκνων και κάτω από το 30%, κατάργηση ΦΠΑ 19% για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολύτεκνους, κατάργηση του ειδικού τέλους ταξινόμησης για αγορά αυτοκινήτου από πολυτέκνους, απαλλαγή φορολογίας για πολυτέκνους που επιλέγουν να κατοικήσουν μόνιμα στην παραμεθόριο και έχουν πάνω από 5 παιδιά κ.ο.κ.

  Παντως οι όποιες επιμέρους βελτιωτικές παρατηρήσεις δεν αναιρούν το σύνολο της προσπάθειας που είναι εξαιρετικά καλή και μελετημένη.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ierofantis 13/10/2011 23:26:31

   Συμφωνώ. Να προσθέσω στους αξιότιμους κ.κ. Λαζαρίδη, Σταϊκούρα, Βρούτση, Μηταράκη και όσους άλλους συμμετείχαν στην προετοιμασία της πρότασης ότι θα πρέπει προστεθούν φορολογικά κίνητρα στους νέους επαγγελματίες. Π.χ. για τα 5 πρώτα χρόνια μειωμένη φορολογία (τουλάχιστον στο μισό) εισοδήματος και μειωμένες εργοδοτικές εισφορές σε περίπτωση που έχουν υπαλλήλους (επίσης στο μισό). Επίσης, να εξηγηθεί αν η ΝΕΑ ΑΡΧΗ με την ηλεκτρονική καταγραφή των καταθέσεων σημαίνει την εσαεί άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων ή απλώς είναι μια δυνατότητα διασταύρωσης της αλήθειας των δηλωθέντων εισοδημάτων. Επίσης, τι σημαίνει αμνηστία: Αν παράδειγμα έχω 30.000 ευρώ αδήλωτα που δεν μπορώ να δικαιολογήσω, με τη ΝΕΑ ΑΡΧΗ θα τα δηλώσω και τέλος; Θα πληρώσω ένα 5% και τέλος; Ή θα μου την παίζουν στ' αφτιά κάθε χρόνο; Τέλος πάντων να δοθούν εξηγήσεις γιατί δίνεται η εντύπωση ότι η ΓΓΠΣ θα είναι ο Μεγάλος Αδελφός των οικονομικών συναλλαγών με αποτέλεσμα να φοβηθεί ο κόσμος και να έχουμε φαινόμενα απόκρυψης και φύλαξης χρημάτων σε ιδιωτικά χρηματοκιβώτια και σε κρύπτες στα σπίτι μας (όπως τη δεκαετία του '50) δηλαδή η χαρά του διαρρήκτη.

 21. Χρήστος avatar
  Χρήστος 13/10/2011 22:59:53

  Δεύτερον, παρατηρώ ότι ενώ γίνεται λόγος για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, δεν γίνεται κάποια αναφορά στην μείωση του εξαιρετικά υψηλού φόρου στη βενζίνη.

  Συμφωνώ απόλυτα ιεροφάντης και ας διαφωνήσαμε παραπάνω.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Χρήστος 13/10/2011 23:11:11

   Ναι αλλά παραπάνω σε έχω καταχεριάσει....!

   Φιλικά πάντα...!

   • Χρήστος avatar
    Χρήστος @ ierofantis 13/10/2011 23:19:12

    Βρε Ιεροφάντη, δεν κοιτώ στα δόντια (απάντηση στα παραπάνω) , ούτε γκρινιαζω. Απλώς έχω υψηλές απαιτήσεις και δεν πρόκειται να τις χαμηλώσω για κανέναν ΓΑΠ και κανέναν Σαμαρά, δεδομένης της κατάστασης. Τόσο απλά.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Χρήστος 13/10/2011 23:33:41

     Εντάξει ρε Χρήστο, όλοι μας έχουμε υψηλές προσδοκίες αλλά από αυτό μέχρι να ακυρώνουμε εξ αρχής όποια πρόταση πέφτει από την ΝΔ στο τραπέζι ε, υπάρχει κάποια απόσταση.

     Ο Σαμαράς αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από πολλούς γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και οι ανάγκες και οι προσδοκίες πολλές.

     Πως όμως θα επιχειρήσει κάτι αυτός ο άνθρωπος αν ποτέ δεν του δοθεί η ευκαιρία, επειδή δυσπιστούμε...;

     Τελοσπάντων, θα δούμε.

     Επί προσωπικού, αν σε αδίκησα ή σε προσέβαλα ζητώ συγνώμη.

 22. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 13/10/2011 23:03:36

  Λυπάμαι που θα το πω, αλλά ο συγγραφέας του παραπάνω "πονήματος" είναι τουλάχιστον άσχετος "με το αντικείμενο".
  Μάλιστα ανέτρεξα και στο αρχικό κείμενο στο site της ΝΔ - μήπως και "αλλοιώθηκε" κάτι από τον "δαίμονα του τυπογραφείου". Αλλά είναι ακριβώς το ίδιο.
  Παραθέτω μερικά παραδείγματα:
  1. >> On line σύνδεση των Ταμειακών Μηχανών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με τη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ κλπ >>
  Και τι θα κερδίσουμε; Απλά τίποτε ...
  Αυτός που δεν έκοβε απόδειξη, θα συνεχίσει να μην κόβει - έτσι απλά.
  Πως του ήρθε του συντάκτη η παραπάνω πρόταση;
  Είναι γνωστό ότι η παραπάνω πρόταση διακινείται "στην γραφειοκρατία του Υπουργείου Οικονομικών" σαν πανάκεια από τις επαγγελματικές οργανώσεις των εισαγωγέων/κατασκευαστών ταμειακών μηχανών.
  Εχουν μάλιστα συμφωνηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών- την προηγούμενη Παρασκευή - οι "προδιαγραφές" των ΝΕΩΝ ταμειακών μηχανημάτων καθώς και το χρονοδιάγραμμα (6+6 μήνες).
  Η αλήθεια είναι ότι θα βοηθήσει ένα "κλάδο που είναι σε απόγνωση" αλλά όχι την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Φυσικά θα αλλάξουν σχεδόν ΟΛΕΣ οι υπάρχουσες ταμειακές μηχανές.

  2 <>
  Εδώ ο συντάκτης, δεν έχει ΙΔΕΑ τι γίνεται στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.
  Θα δώσω ένα παράδειγμα - γνωστό σε όσους ασχολούνται με το αντικείμενο.
  Υπάρχουν διάφορα προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων (ΕΣΠΑ κλπ) με επιδότηση 40%. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση "βάζει" 60 ευρώ για κάθε 40 ευρώ που του δίνει το κράτος. Μάλιστα - και εδώ είναι το σημαντικό - οι έλεγχοι που προβλέπονται κατά την έκδοση των παραστατικών, αλλά και η ΠΛΗΡΩΜΗ (μέσω τραπέζης) είναι το ίδιο αυστηρές με την πρόταση.
  Τι γίνεται τελικά;
  Υπερτιμολογείται τόσο πολύ "η πρόταση", γίνονται "εικονικές" αναλήψεις και καταθέσεις στις τράπεζες (πάντα από προμηθευτές με βιβλία εσόδων-εξόδων, που δεν έχουν υποχρέωση ταμείου) και είναι όλοι ευχαριστημένοι.
  Εκτός βέβαια από την πραγματική αγορά, που βλέπει τα δις του ΕΣΠΑ, να μην καταλήγουν ποτέ στην πραγματική αγορά, αλλά στις τσέπες των ¨αετονύχηδων¨"
  Σημειώστε ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoicing) ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ νομοθετημένη (όπως ακριβώς λέει η πρόταση) !!!

  3. <>
  Μπούρδα ...

  4. <>
  Δεν βγαίνει κανένα νόημα δυστυχώς.
  Το παραπάνω κείμενο ανήκει σε ένα κεφάλαιο με τίτλο "Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων" όπου περιλαμβάνει ΚΑΙ την απόδοση ΦΠΑ !!!!
  Πρώτη φορά βλέπω ο ΦΠΑ να χαρακτηρίζεται "Φορολογία Εισοδήματος" !!!
  Και μένει το ερώτημα σε ποιά δήλωση αναφέρεται ο συντάκτης, στην Φορ.Εισοδήματος ή στις δηλώσεις ΦΠΑ;
  Και εάν καταθέσω την δήλωση Παρασκευή βράδυ "σε ποιό δημόσιο ταμείο" θα καταθέσω τα χρήματα την επόμενη μέρα.

  5 <>

  Υπάρχει ήδη, και μάλιστα το έχουμε χρυσοπληρώσει.
  Κανένας σε αυτή την χώρα δεν θυμάται τους εφοριακούς με τα Laptop;
  Αν η μνήμη μου δεν με απατά, το ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ πριν 4-5 χρόνια από κάποια Δανέζικη ή Νορβηγική εταιρεία ...

  και υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη τέτοια "μαργαριτάρια" που δεν έχω το χρόνο να τα επισημάνω όλα.

  Θα μου πείτε "οτι ίσως γκρινιάζω για λεπτομέρειες" και ότι ίσως ΔΕΝ έχω καταλάβει την ουσία της πρότασης. Μπορεί ...

  Νομίζω όμως ότι ο ΑΣ, θα πρέπει να τραβήξει τα αυτιά κάποιων και να στρωθούνε στην δουλειά, πριν δημοσιεύουν τέτοια κείμενα.

  Και ένα τελευταίο:
  Τόσο δύσκολο είναι να χρησιμοπ. ο "συντάκτης των προτάσεων" ένα διορθωτή κειμένου, πριν μας "βγάλει τα μάτια" με τα ορθογραφικά του λάθη.
  Εκεί ο επιχειρηματίας κάνει μια επένδυση, όπου

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ np_complete_problems 13/10/2011 23:09:42

   για κάποιο λόγο "χάθηκαν" γραμμές δίπλα από τα 2,3,4 και 5.
   Τα ξαναγράφω, γιατί αλλοιώς ΔΕΝ βγαίνει νόημα

   2. Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Αντίστοιχη on line σύνδεση με το Γ.Γ.Π.Σ. Μέτρο, που καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια

   3. Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής (real time VAT).

   4. Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά, χωρίς παρατάσεις και καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο ταμείο την επόμενη μέρα (με τη σχετική έκπτωση).

   5. Δημιουργία Ηλεκτρονικού Προγράμματος, που θα εντοπίζει αυτόματα και θα επισημαίνει τις περιπτώσεις εκείνες, όπου απαιτείται φορολογικός έλεγχος

   Συγγνώμη για το μπέρδεμα

 23. mhtsos karditsa avatar
  mhtsos karditsa 13/10/2011 23:17:33

  καλες οι προτασεις σαμαρα για τη φορφολογια. μειωση του φπα σωστα και στην οικοδομη και στον τουρισμο.
  ελπιζω μια αλλη φορα να βγαλει ενα προγραμμα για τους αμοιρους τους αγροτες.

  • factorx avatar
   factorx @ mhtsos karditsa 13/10/2011 23:37:25

   Μήτσο, όλα θα γίνουν

 24. Dhladhs avatar
  Dhladhs 13/10/2011 23:18:12

  Καλησπέρα σας.διαβάζω το site αρκετό καιρό τώρα.Διάβασα το σχέδιο του Σαμαρά και σε πολλά σημεία με βρίσκει σύμφωνο.θέλω όμως να δώ ένα "εργαλείο",το οποιο θα επιτρέπει τους πολίτες να ρίχνουν μια κυβέρνηση,η οποία,δεν τηρεί το πρόγραμμα που μας παρουσιάζει προεκλογικά,ΑΜΕΣΑ.Φυσικά με το Μπατσοκ δεν μας παρουσίασαν κανένα πρόγραμμα/σχέδιο εκτός του λεφτά υπάρχουν.στο μυαλό μου έρχεται η εικόνα τησ ηλεκτρονικής ψήφου.απλή,ανέξοδη,χωρίς όλα αυτα τα πανηγύρια που βλέπαμε τα τελευταία 30 χρόνια απ'ολα τα κόμματα.Επίσης κάτι θα πρέπει να γίνει με τις "αποζημειώσεις" των πολιτικών και τις συντάξεις τους.η μείωση, κατα την άποψή μου,θα πρέπει να αγγίξει το 50% και τα έξοδα το 60-70%.

 25. mhtsos karditsa avatar
  mhtsos karditsa 13/10/2011 23:45:12

  ευχαριστω πολυ factorx οι αμοιροι οι αγροτες που τα τελευταια δυο χρονια τους εχουν κοψει τις αποζημιωσεις, οι τιμες των προιοντων τους χαμηλες τα προβληματα πολλα. επισης και για τους κτηνοτροφους να δωσει κινητρα η νδ να μπορεσουν να ασχολουνται οι ανθρωποι της επαρχιας με την κτηνοτροφια και τη γεωργια.
  ετσι και αλλιως σε αυτη τη χωρα δεν εχουμε και τοιποτα αλλο.αυτη ειναι η βιομηχανια μας. γεωργια, αλιεια , τουρισμος.

 26. ΝΙΚΟΣ Τ. avatar
  ΝΙΚΟΣ Τ. 14/10/2011 00:12:54

  Στο ΕΤΑΚ όμως που καθιέρωσε ο Αλογοσκούφης δεν υπήρχε αφορολόγητο, ούτε παλαιότητα και γενικά ήταν κ'αυτό πολύ πρόχειρο και είχε δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις, ίσως θα πρέπει να μελετηθεί καλύτερα.

 27. zame avatar
  zame 14/10/2011 01:04:14

  ierofantis..αυτο το (...δούλεψαν πολύ, έβγαλαν πολλή δουλειά, μόχθησαν..)..καπως..ε...μουρχεται να κλαψω ..δηλαδη
  τα συχαρικια δωστα μετα..

  ..(να δώ ένα “εργαλείο”,το οποιο θα επιτρέπει τους πολίτες να ρίχνουν μια κυβέρνηση,η οποία,δεν τηρεί το πρόγραμμα που μας παρουσιάζει προεκλογικά,ΑΜΕΣΑ)
  * !..χα...οχι μονον να την ριχνει..ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ..πρεπει να υπαρχουν & περεταίρω συνεπειες..
  *και απο τις (υψηλές προσδοκίες ).... σερνομαστε τωρα στα πατωματα..(ποση ειναι η αποσταση ?)
  * με (δυσπιστία) πρεπει αντιμετωπίζονται ΑΠΑΝΤΕΣ ..πλεον.
  *χωρις αυτο να σημαινει οτι ο ΣΑΜ δεν πρεπει να επιχειρήσει πρεπει και παραπρεπει

  αλλα να μην ξεχναμε πως οποιος καιγεται στον χυλο..φυσα & στο.....που?

 28. Μm avatar
  Μm 14/10/2011 01:15:37

  δεν ξέρω αν αναφέρθηκε,

  γιατί δεν έχω χρόνο να διαβάσω πολυ προσεκτικά τα πάντα,

  αλλά πρεπει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να κοπούν τα πολλά επιδόματα και συντάξεις σε αλλοδαπούς και ελληνοποιηθέντες και δεν συμμαζεύεται

  αλλιως όλα ειναι μια τρύπα στο νερό.

 29. lampros avatar
  lampros 14/10/2011 02:25:47

  Για να μην αναφερθούμε στις «εξαγωγές» των βρετανικών πανεπιστημίων, που αποφέρουν έσοδα υψηλότερα από κάθε εξαγωγικό προϊόν της Βρετανίας.

  Και τα οποία είναι της πλάκας τα περισσότερα (προφανώς όχι Οξφόρδη, Κέμπριτζ, LSE, κλπ).

  Η Ελλάδα αν επένδυε, και μιλάμε όχι για τρελά ποσά, θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερα πανεπιστήμια που να προσελκύουν και κόσμο διεθνώς (ξέρω προσωπικά Κινέζους που έρχονται ΤΩΡΑ και σπουδάζουν εδώ, φανταστείτε αν είχαμε και σοβαρή πολιτική για την παιδεία). Το ΕΜΠ βγάζει πάμπολλους αποφοίτους κορυφές διεθνώς, το Πανεπιστήμιο Κρήτης το κατέταξαν φέτος οι άγγλοι (Times), στα 400 καλύτερα του κόσμου.

 30. ΘΩΜΑΣ avatar
  ΘΩΜΑΣ 14/10/2011 02:39:34

  Πραγματικά επαναστατικό για την χώρα μας, θα θεωρούσα την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες. Ποιό ειναι το πρόβλημα που έχουμε ως χώρα, βρε παιδιά;

  1. Είμαστε μια χώρα φουλ στις υπηρεσίες, γιατί παραγωγή καταφέραμε να μην έχουμε.
  2. Η φοροκλοπή στις υπηρεσίες είναι πανέυκολη. πχ πόσοι γιατροί δεν δίνουν αποδείξεις, πόσοι υδραυλικοί το ίδιο κτλ, διότι η υπηρεσία είναι κάτι άυλο, θεωρητικό κατά βάση, πράμα που την κάνει μη μετρήσιμη. Επιπλέον, το κίνητρο της φοροδιαφυγής είναι τεράστιο και για τον πελάτη και για τον πάροχο.

  Έχουμε λοιπόν, μια υπηρεσία 100 ευρώ από τον x στον y. O x λέει στον y, εγώ θέλω 100 για την δουλειά μου, άμα θες απόδειξη πλήρωσε μου το ΦΠΑ. 23 ευρώ δηλαδή. Μάλιστα, το σκέφτεται ο y και φυσικά καταλήγει να μην λάβει την απόδειξη!

  Οπότε πάνω στην συναλλαγή αυτή, το κράτος εισπράτει ΜΗΔΕΝ! Ούτε ΦΠΑ παίρνει, ούτε τα 100 ευρώ στα εισοδήματα του x θα δει ποτέ για να τα φορολογήσει.

  Σε αντίθετη περίπτωση, όπου η υπηρεσία απαλλάσεται του ΦΠΑ, ο y δεν θα έχει πραγματικά κάνενα κίνητρο να μην ζητήσει απόδειξη, ώστε πχ να "χτισει" το αφορολόγητο του ΑΝΕΞΟΔΑ. Οπότε, ο x θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να δίνει αποδείξεις! Ούτε έλεγχο θα χρειάζεται, ούτε μηχανισμούς, ούτε πράσινα άλογα. Και τι θα κερδίσει το κράτος? Θα πάρει πχ από 20% - 40% του 100 από την δήλωση εισοδήματος του x, δηλαδή 20 με 40 ευρώ, στα 100 ευρώ υπηρεσίας!

  Ούτε μηχανισμους για ΦΠΑ, ούτε τίποτα, απλά, ωραία, νοικοκυρεμένα!

  Φυσικά, όταν γίνει αυτό σταματάει και το κόλπο του συμψηφισμού ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και όλα τα σχετικά, αφού η υπηρεσία ΔΕΝ έχει ΦΠΑ να συμψηφίσεις!

  Τελικά, τα απλά πράγματα είναι τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, αλλά μάλλον επίτηδες τα κάνουν πολύπλοκα, ώστε να διαφέυγουν από τα παράθυρα, οι ξύπνιοι του συστήματος!

  • Χαζούλης avatar
   Χαζούλης @ ΘΩΜΑΣ 14/10/2011 18:08:33

   O x θα πει στον y: 100 με απόδειξη, 90 χωρίς απόδειξη. Το παζάρι θα γίνει κάπου εκεί.

   Εκτός αν x και y εμπιστεύονται το κράτος και θεωρούν ότι οι φόροι τους πιάνουν τόπο.

 31. Quid avatar
  Quid 14/10/2011 07:47:57

  Το συμπέρασμα από τη μελέτη του φορολογικού προγράμματος της ΝΔ είναι ότι είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ το ηλεκτρονικό φακέλωμα δεν το γλιτώνουμε. Όσο και αν νομίζει η γραφειοκρατεία του Υπουργείου Οικονομικών (όπως εύστοχα ανέφερε και κάποιος από τους προλαλήσαντες) ότι έτσι θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, στην πραγματικότητα, η υποχρέωση καταγραφής όλης της οικονομικής μας ζωής από το κράτος απλώς θα γιγαντώσει τη μαύρη οικονομία.

  Ιδιαίτερα με προβλημάτισε ότι πρόκειται στην ουσία για αβασάνιστη αναπαραγωγή των ίδιων κλισέ που ακούμε τα τελευταία χρόνια για τη φορολογία και για συνέχιση των ίδιων πάνω-κάτω δράσεων με αυτές που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου.

  Ούτε η μείωση συντελεστών θα φέρει αυτή τη στιγμή απτά αποτελέσματα. Ο κόσμος δεν θα αρχίσει να ξοδεύει την άλλη στιγμή. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να συνέλθει από το σοκ της παπανδρεϊκής διετίας. Μέχρι τότε, θα μειώνονται τα δημόσια έσοδα και θα δυσκολεύει κι άλλο η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

 32. NIKOS X. avatar
  NIKOS X. 14/10/2011 07:59:49

  ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ;
  ΕΝΙΑΙΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΙΑΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ.
  ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΖΑΛΙΣΕΙ ΤΑ "ΑΡΧΑΙΑ", ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΚΙΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
  [ Η ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ].

 33. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 14/10/2011 08:47:44

  ειναι πολυ καλο. αλλα για να το εφαρμοσει πρεπει να γινει κυβερνηση. αλλα για να γινει θα πρεπει να ματωσει, διοτι μεχρι στιγμης δεν εχει λερωσει το σορτσακι της, οπως λεμε στο ποδοσφαιρο. ας το λερωσει πρωτα, για να το εφαρμοσει μετα!

 34. popolaros avatar
  popolaros 14/10/2011 09:01:11

  Ρε παιδιά θα συνεχίσετε τον οικονομικό big brother του Jeffrey?
  Μάλλον θέλετε να διώξετε και τα τελευταία ευρώ από την Ελλάδα!!
  Ακριβώς τα ίδια Δεν κάνουν οι χώρες που έχουν μαζέψει όλο το ρευστό και τις Ελλ. επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.
  ---------------
  Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα δομή λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών, θα κατέχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ,Π.Σ.). Με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρείται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι πραγματικές δαπάνες (π.χ. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ενοίκια, Ι.Χ., ιδιωτικά σχολεία κλπ) για τον καθένα.
  Οι δαπάνες αυτές, δεν θα αποτελούν αφαιρετικό στοιχείο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αλλά για τον ακριβή προσδιορισμό του ετήσιου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος.
  Κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, θα καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα επιβαρύνονται με φόρο 5%, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί για τα κεφάλαια του εξωτερικού με τους νόμους 3842/2010 και 3943/2011 στη βάση της εθελουσίας συμμόρφωσης. Με τη διαδικασία αυτή, αποδίδεται αμνηστία σε ό,τι δηλωθεί για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια Νέα Αρχή για όλους.
  Στο σύστημα, θα καταχωρείται η ετήσια ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, η οποία θα περιέχει τις όποιες αλλαγές της περιουσιακής κατάστασης, τα ετήσια εισοδήματα του φορολογούμενου και τις πραγματικές δαπάνες, όπως αυτά θα διαμορφώνονται κάθε χρόνο.

  Υποχρέωση Τραπεζών στην υποβολή στοιχείων (δανείων, πιστωτικών, καρτών, καταθέσεων, φυσικών προσώπων) στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης).
  Υποχρέωση των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ) στην υποβολή στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης).

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ popolaros 14/10/2011 11:24:03

   Αγαπητέ popolaro,
   Το να δημιουργηθεί ΜΙΑ βάση δεδομένων στο Υπουργείο Οικονομικών - με το Οικονομικό προφίλ του κάθε Ελληνα - είναι απλά "όνειρο θερινής νυκτός". Μην ξεχνάς οτι ΔΕΝ αρκεί η βάση δεδομένων, χρειάζεται και η "τροφοδότηση της" με δεδομένα ....

   Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού InformationWeek (κορυφαίο επαγγελματικό περιοδικό στον χώρο) - με αφιέρωμα στα μεγάλα project πληροφορικής στις ΗΠΑ της περασμένης χρονιάς - υπάρχει στην τελευταία σελίδα, άρθρο του εκδότη για τα ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ project της ίδιας περιόδου.
   Το timing είναι καταπληκτικό - το "προτεινόμενο σύστημα από την ΝΔ", έχει ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά ενός ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ συστήματος.

   Απλά σημείωσε ότι 1 στα 3 project αυτού του μεγέθους/τύπου ΑΠΟΤΥΧΑΙΝΟΥΝ Ολοκληρωτικά, άλλο 1 στα 3 παραδίδεται σε διπλάσιο χρόνο και με διπλάσιο κόστος από το budget (περίπου 3 χρόνια) και το άλλο 1 στα 3, έχει "απόδοση" μόνο 30% σε σχέση με τα αναμενόμενα ...
   Και αυτό στις ΗΠΑ !!!

 35. ioanis avatar
  ioanis 14/10/2011 09:08:29

  υπαρχει σχεδιο επαναπατρισμου επιχειρισεων στη βορια ελλαδα η ανεργια εχει εχει παρει εκρικτικες διαστασεις

 36. Δ.Τ. avatar
  Δ.Τ. 14/10/2011 09:14:33

  Ωραίο το σύστημα ανάπτυξης , αλλά να κάνω το συνήγορο του αντίλογου ,
  Στην τρόικα.... αυτά τα είπε; ή εάν έβγαινε μετά τις εκλογές , θα έλεγε ότι " το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε μνημόνιο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί διότι αλλιώς [ ] (εδώ βάλτε όποια τρομακτική καταστροφική αιτία θέλετε) και έτσι θα πρέπει να εφαρμοστεί για [ ] (εδώ βάλτε όσες δεκαετίες θέλετε) , αλλά εγώ [ ] (εδώ βάλτε μεγάλο ΘΑ, με λέξεις τύπου επαναδιαπραγματευθώ κλπ ), έτσι [ ] (κλείστε με ευχολόγια και τόνωση της ελπίδας του κόσμου) "

 37. Γιαγκ avatar
  Γιαγκ 14/10/2011 09:36:04

  Στα όσα ανέφερα χθες προσθέτω και ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν αρκετά οι έμμεσοι φόροι λ.χ. για τα καύσιμα, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι το επίπεδο πλέον των οικονομικών δυνατοτήτων του απλού Ελληνα έχει πέσει κατακόρυφα. Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης να γίνει προς τα κάτω και να γίνει δραστική μείωση στο συντελεστή στη βενζίνη.
  Με υψηλούς παραγωγικούς συντελεστές (μεταξύ τούτων η έμμεση φορολογία -εκεί δίνουμε τα περισσότερα) δεν μπορεί να αναπνεύσει η μικρομεσαία επιχείρηση, ούτε ο αγρότης.
  Μόνον στα είδη πολυτελείας θα πρέπει να διατηρηθεί υψηλή, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές. Το ίδιο να ισχύει και στα αυτοκίνητα και αλλού (άλλο το Χιουντάϊ του φτωχού και άλλο το Τσερόκι).
  Ενας τομέας που μπορεί να δώσει ώθηση στον αγροτικό τομέα είναι η αναδιοργάνωση του τομέα των σπόρων, ώστε δημόσιος φορέας να παράγει και να δίνει σπόρους (αρκετά αγοράσαμε αμερικάνικα υβρίδια), στους μεν κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς χωρίς φόρο, στους δε λοιπούς με μικρό φόρο. Το ίδιο να ισχύει στα λιπάσματα και στα γεωργικά φάρμακα, που έχουν γίνει πανάκριβα, ώστε να δοθεί βοήθεια για σημαντική υποχώρηση του κόστους παραγωγής. Εάν δεν ακολουθηθεί πολιτική, σχετικής τουλάχιστον, αυτάρκειας στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και ουσιαστικού ελέγχου στο τρίγωνο-τετράγωνο παραγωγός-(μεταποιητής-)εμπόριο-καταναλωτής, και το θεωρητικά καλύτερο φορολογικό σύστημα να εφαρμόσεις, θα κάνεις "μια τρύπα στο νερό".
  Αντί δε να δοθεί (= χαρισθεί, ξεπουληθεί) δημόσια περιουσία, μπορεί να αξιοποιηθεί με μίσθωση (και μόνον) σε ημεδαπές MONON μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ιδιωτικές και κοινωνικές), όχι όμως τα νερά, γιατί θα πούμε το "νερό νεράκι". Η διαχείριση των υδάτων πρέπει να γίνεται μόνον από δημόσιους φορείς. Τα παραδείγματα από το εξωτερικό είναι χαρακτηριστικά.
  Δεν χρειάζονται διόδια, παρά μια κάρτα ετήσιας διάρκειας για κάθε κάτοχο αυτοκινήτου (όπως σε Ελβετία, Αυστρία), σε όχι υψηλή τιμή. Τα (ήδη υψηλά) τέλη κυκλοφορίας και τα έσοδα αυτής της κάρτας θα υπερεπαρκούν για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης των οδών και για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων από εθνικό κατασκευαστικό φορέα.
  Να καταργηθούν, τέλος, εντελώς οι διάφορες "εισπρακτικές" εταιρίες, όπως και οι εταιρίες "προσωρινής απασχόλησης" (= σύγχρονο άτυπο σκλαβοπάζαρο)

 38. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 14/10/2011 09:40:48

  Σε ένα θετικό σε πολλά σημεία φορολογικό σύστημα προκαλεί αλγεινή εντύπωση η “ηλεκτρονική” παρακολούθηση του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας των πολιτών που, όπως καταλαβαίνουμε, αφορά και την προσωπική του ζωή! Εξίσου αρνητικό είναι η γενικευμένη χρήση της φοροκάρτας (ρε μανία με τις κάρτες και με τα τσιπάκια!) που φακελώνει ηλεκτρονικά κάθε οικονομική σου συναλλαγή! Αυτές οι εξελίξεις μόνο δεινά προμηνύουν για την ελευθερία των πολιτών.
  Σημείωση: μη θεωρήσει κανείς ότι είμαι υπέρ της φοροδιαφυγής και ότι προβάλλω “δήθεν” δικαιολογίες για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θεωρώ ότι με πρόφαση την αποδεκτή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της “εξυπηρέτησης και ευκολίας” του πολίτη ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την παρακολούθηση των πάντων στην περιβόητη “ηλεκτρονική διακυβέρνηση”- δικτατορία. (πολύ επίκαιρο και συμπληρωματικό είναι και το άρθρο που αναδημοσιεύει το "αντινιούζ" σχετικά με την εποχή του Όργουελ που κατέφθασε...)

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΝΙΚΟΣ 14/10/2011 09:55:23

   Φίλε μου αυτό το πράγμα δεν είναι φορολογική πρόταση συντηρητικής παράταξης. Θα έπρεπε να ντρέπονται που κάνουν τέτοιες προτάσεις. Θα μπορούσα να τις ξετινάξω μια μια αλλά θα χάσω τα λόγια μου και το χρόνο μου.
   Τους έχω μαζεμένα πολλά κι αυτό είναι ένα ακόμη.

 39. Θανος avatar
  Θανος 14/10/2011 11:18:16

  Οσο ειμαστε στη νομισματικη ενωση κανενας «Σαμαρας» δε μπορει να εγγυηθει οτι δε θα κανει τα ιδια με τη τωρινη κυβερνηση, αν οχι στην αρχη τοτε σιγουρα σε λιγους μηνες...μη γελιομαστε.Δεν θα αλλαξει η κατασταση της χωρας με την αλλαγη ηγεσιας, το θεμα ειναι να μην αναγνωριστει το χρεος προς τους δανειστες. Επειδη ομως δε θα το δεχτουν βεβαια οι δανειστες η αποψη μου ειναι πως μονο με δικο μας νομισμα θα μπορεσουμε να φτιαξουμε την οικονομια και την κοινωνια αλλα και με αλλη φουρνια πολιτικων , οχι με ολους αυτους. Δεν εχω ακουσει κανεναν πολιτικο να πει κατι τετοιο οποτε μικρο καλαθι πρεπει κραταμε και για το Σαμαρα. Προιοντα εχουμε σα χωρα πλουτο εχουμε , γιατι πρεπει να τον εκμεταλευτουν αλλοι?Δεν εχουμε αναγκη τα χρεη τους. Αποψη μου παντα.

 40. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/10/2011 12:25:32

  Το πιο θετικό του νομοσχεδίου:
  " 4. Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες (Controlled Foreign Corporation Legislation-CFC), που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτό της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εξωχώριες εταιρείες"
  Αυτό πράγματι είναι Άρση μιας τεράστιας φορολογικής αδικίας για όσους θέλησαν να επιχειρούν ΣΤΗ ΧΩΡΑ και ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ.
  ________________________________________________________

  Κατά τα άλλα:
  Ο Μεγάλος Αδελφός συνέγραψε το νομοσχέδιο;
  "Εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλα τα πεδία δράσης του υπουργείου Οικονομικών"...
  Αυτές δεν είναι προτάσεις ανάπτυξης, το νομοσχέδιο διαπνέεται από την φοροΠΟΙΝΙΚΗ λογική της κυβέρνησης.
  "Εμείς επιβάλλουμε ποινές". Εντάξει παιδιά, καταλάβαμε...

  "Πλήρης αξιοποίηση των εργαλείων του Κυβερνοχώρου για καταγραφή και παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας;" Τι λέτε ωρέ;
  Η παρακολούθηση και καταγραφή της οικονομικής δραστηριότητας είναι παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής.

  - Συναλλαγές με μετρητά προβλέπονται ή τις καταργεί / απαγορεύει εντελώς;
  Δεν το διευκρινίζει.

  - Επιβάλλει υποχρεωτικά τη Φοροκάρτα - Προάγγελο της Κάρτας του Πολίτη ή όχι;
  Δεν το διευκρινίζει.

  Εχει θετικά όπως η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών παντού, η κατάργηση του τέλους ακινήτων, η μείωση του ΦΠΑ στις οικοδομές, ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων για όσους τα έχουν στο εξωτερικό και οι off shore όπως έγραψα, αλλά αντισταθμίζονται από αρνητικά όπως:

  - εξίσωση φόροι κίνησης και φόρου θέρμανσης... ως και η κυβέρνηση αυτό το ανέστειλε

  - φορολογία φυσικών προσώπων 40% και προοπτική μείωσης στο 30% σε τρία χρόνια - ΠΟΙΟΣ ΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ... Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ - ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΥWAY...

  - πάλι στη φορολογία φυσικών προσώπων: υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.
  Αυτή είναι υψηλή φορολόγηση και ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ στην επιχειρηματικότητα, εφόσον πολλοί άνθρωποι πουλάνε κάτι που έχουν και μετά επενδύουν και δημιουργούν επιχειρήσεις.

  -Υποχρέωση Τραπεζών στην υποβολή στοιχείων (δανείων, πιστωτικών, καρτών, καταθέσεων, φυσικών προσώπων) στη Γ.Γ.Π.Σ.
  (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης).
  Δηλαδή ΚΑΤΑΡΓΕΊΤΑΙ το ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ.

  -δημιουργία βάσης δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρείται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι πραγματικές δαπάνες (π.χ. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ενοίκια, Ι.Χ., ιδιωτικά σχολεία κλπ) για τον καθένα."

  Γιατί τώρα δεν προσδιορίζονται επακριβώς; Τι ρόλο παίζουν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ;

  - Υποχρέωση των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ) στην υποβολή στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης).
  Οι λογαριασμοί αυτό δεν κάνουν;
  ΠΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΘΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΩΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΑΛΚΕΥΘΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΤΗΣ ΔΕΗ.
  ________________________________________________________

  ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΑΣΑΦΕΙΕΣ:

  " Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, ΕΚΤΟΣ από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος. "

  ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ. ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;
  ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  ΣΤΟ 7. προτείνουν:
  " Κατάργηση αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων, διότι αφενός για τη φοροδιαφυγή υπάρχει ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ και αφετέρου ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ Η ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙΣΑ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ (δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα για ληξιπρόθεσμο χρέος του Δημοσίου προς το φορολογούμενο) πράγμα που αντίκειται στην ισότιμη σχέση Πολιτείας και φορολογούμενου. Η Πολιτεία οφείλει να εισπράττει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και όχι να νιώθει ικανοποιημένη από την ποινικοποίησή τους που δεν είναι μέτρο που απαντάται σε προοδευμένες χώρες."

  ΔΗΛΑΔΗ, ΚΑΤΑΡΓΕΙ Η ΝΔ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ Ή ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ;
  ΦΑΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΚΟΥΝ ΑΥΤΆ.

  • popolaros avatar
   popolaros @ αλλενάκι 14/10/2011 15:12:44

   Δυστυχώς, έχεις απόλυτο δίκιο!

 41. Μπαϊλντισμένος avatar
  Μπαϊλντισμένος 14/10/2011 13:19:33

  Χαιρετώ σας. Νέοπας στο site (ας ειν' καλά ο ...Παπαχελάς!).
  Διάβασα στα γρήγορα την πρόταση της ΝΔ για το φορολογικό (θα τη διαβάσω προσεκτικά το Σ/Κ) και μπορώ να τη χαρακτηρίσω "ενδιαφέρουσα". Διάβασα και τα σχόλια των χρηστών παραπάνω και θα συμφωνήσω με κάμποσα (ειδικά με την κατάργηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες, +100, πολύ μπροστά, απλή και αποτελεσματική). Μ' αρέσει επίσης η ιδέα της ΝΔ για υποχρεωτική στοιχείων από τις Τράπεζες στη ΓΓΠΣ για δαπάνες, δάνεια και καταθέσεις, αλλά και τη υποβολής στοιχείων από συμβολαιογράφους. Προσπαθεί να πιάσει το κακό στη ρίζα. Πάνω σε μια ιδέα (ΔΕΝ είναι Σχέδιο Νόμου) μπορεί ο καθένας να πει το μακρύ και το κοντό του. Κι εγώ έχω, ας πούμε, την ιδέα να καταργηθούν πλήρως οι φορολογικές δηλώσεις.
  Κι εξηγούμαι:
  Αφού κάθε οικονομική δοσοληψία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα καταχωρείται αυτόματα στο ενιαίο σύστημα της ΓΓΠΣ, τι νόημα έχει η φορολογική δήλωση; Είμαι π.χ. Μαγαζάτορας και πουλάω τυρόπιτες. Τόσα υλικά πήρα (κλικ, τιμολόγια), τόσο νοίκι πλέρωσα (κλικ, ενοικιαστήριο), τόσα έδωσα στην πιτσιρίκα στο ταμείο (κλικ, μισθοδοσία), τόσα εδώ, τόσα εκεί (κλικ, κλικ, κλικ), κλικ,κλικ,κλικ και σε κάθε τυρόπιτα που δίνω. Τα μαζεύει ο γγπσ και βγάζει το ραπόρτο του. Τόσα έξοδα έχεις, τόσες πούλησες, τι να τη κάνω τη φορολογική δήλωση; Ομοίως ο ντόχτορ, ο δικεγόρος κι ο πεθαμενατζής (μακρυά από μας αλλά...).
  Για τους μισθωτούς (σα την αφεντιά μου) δε λέω τίποτα να μη κουράζονται και τα δάχτυλα στο κλικ, κλικ.
  Επανέρχομαι το λοιπόν, ότι καθένας λέει το τούτο του και το κείνο του. Καλό είναι. Καλύτερο θα 'ναι άμα όλ' αυτά μαζεύονται και κάποιος από όσους έχουνε την υποχρέωση να παρουσιάζουνε ρεαλιστικές προτάσεις διακυβέρνησης και να ενσωματώνουν όσα θεωρούν χρήσιμα, έξυπνα και εφαρμόσιμα. Ένα είδος δικτυακού μπρεϊνστορμινγκ (τρικυμία εν κρανίω στ' Αρμένικα). Κακό είναι να θεωρούνε ότι το “πόνημά τους” είναι ευαγγέλιο κι αυτό είναι και μόκο. Όπως αλλάζει η ζωή, έτσι αλλάζουν κι οι συνθήκες, έτσι πρέπει ν 'αλλάζουν και τα νομοσχέδια. Μη πάμε δηλαδή πάλι στη λογική του “μόνου ορθού δρόμου – μνημόνιο” και ξαναπέσουμε στα ίδια.
  Επειδή το ποστ το 'κανα σα το δεύτερο κεφάλαιο των Αθλίων, θα επανέλθω σε επόμενο για γκρίνιες.

  Καλώς σας βρήκα.

 42. george avatar
  george 14/10/2011 13:44:42

  Καλή η προσπάθεια αλλά χρειάζεται να μπούμε στην καρδιά του σημερινού προβλήματος που είναι το τεράστιο χρέος που έχει σωρεύσει στην χώρα η μέχρι σήμερα εθελοτυφλία, ο ωχαδελφισμός ο μικροσυμφεροντολογισμός και η διαφθορά του πολιτικού παράγοντα. Ας ποσοτικοποήσουμε τους λόγους της δημιουργίας των ελλειμάτων που οδηγούν στο χρέος.
  --α. Διαφθορά .. κατά τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βαλυράκη (...του καθ'ύλη αρμοδιωτέρου) ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ. Δηλαδή τα τελευταία 20 χρόνια η αθροιστική διαφθορά είναι το 160% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου όσο και το σημερινό χρέος, Μόνο η διαφθορά !
  --β. Κακοδοιήκηση. Αγνωστη σε μένα η συνεισφορά της σε ποσοστό του ΑΕΠ στην απαξίωση του κάθε ευρώ που πληρώνει για φόρους ο καθένας μας, πάντως πρέπει να είναι πολύ σημαντική ίσως και πιό πολυ σημαντική από αυτή που αντιστοιχεί στην διαφθορά.
  --γ. Μή απόδοση ΦΠΑ. Νομίζω οτι ένα ποσοστό 4% του ΑΕΠ δεν μπορεί να θεωρηθεί εξωπραγματικό.
  --δ. Εισφοροδιαφυγή. Ας πούμε ένα 3% του ΑΕΠ.
  --ε. Ελλειμα ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών. Πιστεύω οτι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι κατασκευασμένο και ωφείλεται σε υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις. Ας εκτιμήσει κάποιος το ποσοστό επι του ΑΕΠ της συνεισφοράς στο έλλειμα και αυτού του παράγοντα.
  --στ. Λαθρεμπόριο. Ομοίως με το προηγούμενο.
  --ζ. Φοροδιαφυγή. Αυτή ανέρχεται σύμφωνα με πάρα πολλά δημοσιεύματα στο 35% του ΑΕΠ. Δηλαδή τα τελευταία 10 χρόνια έχει σωρεύσει έλλειμα στα δημόσια έσοδα της τάξης του 350% του ΑΕΠ δηλαδή το διπλάσιο του δημοσίου χρέους.

  Η φοροδιαφυγή γενικά δεν αναιρεί απλά τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους αλλά αποτελεί συνταγματική εκτροπή και έγκλημα κατά της δημοκρατίας. Η ποινή κατά του εγκλήματος της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι ανάλογη του αδικήματος δηλαδή η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η δήμευση της περιουσίας του φοροφυγά και ο ενδελεχής έλεγχος του πόθεν έσχες των συγγενών του.
  Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν πρέπει να γίνεται μόνο γιά τα τρέχοντα εισοδήματα αλλά και γιαυτἀ της περασμένης π.χ. 20ετίας, ελέγχοντας το πόθεν έσχες των πολιτών (πέραν βέβαια κάποιου ποσού ασφαλείας για τις περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας) ούτως ώστε να ανακτηθεί από την πολιτεία έστω μέρους των διαφυγόντων εσόδων πράγμα πού οδήγησε στο σημερινό χρέος και τις φοβερές όπως φαίνεται ακόμα και σε αυτή την ανεξαρτησία του ελλαδικού κράτους με ενδεχόμενες επιπτώσεις και στον παγκόσμιο ελληνισμό.
  Ας τα λάβουν και αυτά υπόψη τους οι σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά μήπως και μας πείσουν οτι πράγματι ετοιμάζονται να κερδίσουν ως κυβέρνηση τον πόλεμο που αντιμετωπίζει η χώρα.

 43. Miltos avatar
  Miltos 14/10/2011 15:30:11

  Σε πολλά συμφωνώ (ακόμα και στην ηλεκτρονική καταγραφή εισοδημάτων και εξόδων, παρόλο που οι περισσότεροι διαφωνούν).

  Σε εκείνο που κάθετα διαφωνώ είναι η επαναφορά του ΕΤΑΚ: Δεν έχει διαφορές από το χαράτσι που επέβαλε ο Μπένι (απλώς θα στέλνεται μέσω εφορίας και όχι μέσω ΔΕΗ) και ΔΕΝ μας λένε ΠΟΣΟ θα είναι (δηλ. μπορεί και να είναι όσο και του Μπένι;).
  Ασε που είναι εξίσου άδικο (όπως ήταν και το ΕΤΑΚ του 2008-2009): ένα σπίτι στο χωριό (π.χ. 100 τμ του 1950) θα πληρώνει το ίδιο με ένα σπίτι 100 τμ , π.χ., του 2005 στην Κηφισιά. !!!!!! Δικαιότατο δε λέω.

  Αν θέλει να επιβάλει κάποιον φόρο στα ακίνητα πρέπει να είναι μέσω ΦΜΑΠ (που θα το στέλνει η εφορία και δεν θα χρειάζεται εσύ να κάθεσαι να υπολογίζεις αντικ. αξίες για να δεις αν πρέπει να κάνεις δήλωση - άλλη μεγάλη ηλιθιότητα αυτό)

  Μόνο έτσι, και με υπολογισμό αφορολόγητου στο ΣΥΝΟΛΟ της περιουσίας, θα μπορούσε να είναι δίκαιο.

 44. alexis avatar
  alexis 14/10/2011 17:48:38

  ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΝΔ ΣΤΟ 20%
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ BIG BROTHER
  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΥΝΟΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  ΠΑΛΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ
  ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  ΠΑΛΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
  Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΠΩΠΙΝΑ ΩΝΤΑ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ,ΑΦΜ ΚΑΙ ΦΠΑ

 45. Superfrog avatar
  Superfrog 14/10/2011 18:42:44

  Ωραία όλα αυτά, αλλά ποιος θα υλοποιήσει αυτό το σύστημα; Οι μηχανογράφοι της ΓΓΠΣ; Αυτοί δε μπορούν να υπολογίσουν σωστά τον φόρο που μας αναλογεί και είναι τίγκα στα λάθη. Ή μήπως η Intracom (για τα συστήματα), η Intrasoft (για το λογισμικό) και η Intralot (για να κληρώνει σε ποιο κορόιδο θα γίνει ο έλεγχος). Και που θα βρεθούν τα λεφτά για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο (και για τις μίζες). Και πόσο χρόνο θέλει για να γίνει, να εκπαιδευτούν οι εφοριακοί, αλλά και οι λογιστές; Έχουμε τόσο χρόνο;
  Οι ταξιτζήδες θα είναι και αυτοί στο online σύστημα; Τα ψιλικατζίδικα θα δέχονται και αυτά πιστωτική κάρτα (μέσω τράπεζας δε θα δουλεύει η φοροκάρτα); Εδώ υπάρχουν παππούδες που δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ATM για να πάρουν τη σύνταξή τους.

  Να δούμε καλύτερα ποιοι φοροδιαφεύγουν;
  Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι όχι, αφού πριν πληρωθούν έχει παρακρατηθεί ο φόρος.
  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ναι όπου και όπως μπορούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι είναι πάρα πολλοί και δεν γίνεται τους ελέγχεις τακτικά. Όμως ένα μεγάλο μέρος από αυτούς απλά δουλεύουν με μπλοκάκι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ας γίνει λοιπόν ασύμφορο για τις εταιρίες να απασχολούν ανθρώπους έτσι. Έτσι θα μειωθούν κατά πολύ και θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν. Βάλτε και μεγάλα πρόστιμα σε αυτούς που πιάνονται, αλλά και στους λογιστές που τους βοηθάνε, αφαιρέστε άδειες λειτουργίας και τέλος. Σε συνδυασμό με μείωση της φορολογίας θα μειωθεί και η φοροδιαφυγή.
  Οι εισοδηματίες και αυτοί φοροδιαφεύγουν αλλά με μια απλή διασταύρωση στοιχείων τους πιάνεις.

  Για το λαθρεμπόριο, να πάτε στη πηγή, δηλαδή στα τελωνεία. Κι επιτέλους δε γίνεται να βρίσκεις μπλε πετρέλαιο στην Καρδίτσα. 3-4 διυλιστήρια έχουμε όλα κι όλα. Κάποιοι ΕΚΕΙ από τα μέσα είναι αυτοί που το προωθούν έξω στους "κατάλληλους" ανθρώπους.

  Κι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, πολιτικοί κτλ. Πόθεν έσχες. Κάθε χρόνο. Σε αυτούς και στους συγγενής έως 2ου βαθμού (για τους πολιτικούς έως 6ου)

  Σκεφτείτε πιο απλά.

 46. Orestios avatar
  Orestios 15/10/2011 09:53:37

  Ριζοσπαστικό θα ήταν να σταματήσει η εγκυστωμένη καχυποψία για την επιχειρηματικότητα.
  Εξαιτίας αυτής της καχυποψίας γεννήθηκε η διαφθορά.
  Όσο δεν καταπολεμείται η καχυποψία τόσο θα διογκώνεται η διαφθορά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.