22/01/2010 18:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο ρήγμα στην κυβέρνηση

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για μεταξύ τους αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των στρατιωτικών, επιχείρησαν με κοινή τους δήλωση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

 «Επειδή κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να παρερμηνεύσουν ή να προσδώσουν άλλες διαστάσεις σε πρόσφατες δηλώσεις μας και προκειμένου η δημόσια συζήτηση να εστιάζεται στην ουσία των πραγμάτων, θέλουμε να τονίσουμε από κοινού τα εξής: Το κάθε Υπουργείο στο πεδίο της αρμοδιότητας του αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μακροχρόνια και πιεστικά προβλήματα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακά αποτελεσματικό, λαμβανομένων προφανώς υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρου» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Η υπόθεση ξεκίνησε με δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να μπει τέλος και στο καθεστώς 48χρονων συνταξιούχων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «αν τίθεται θέμα υγείας, υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που θα μπορούν να αξιοποιηθούν».

Ακολούθησε, την Παρασκευή, τοποθέτηση του κ. Βενιζέλος, ο οποίος ξεκαθάρισε -μεταξύ άλλων- ότι «τα ζητήματα που αφορούν το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ιεραρχική δομή, τις προαγωγές και τις αποστρατείες τους, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης».

Για «σοβαρά ζητήματα που απαιτούν σοβαρή μελέτη, πολύ καλή προετοιμασία, έτσι ώστε να μην βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να διαχειριζόμαστε τετελεσμένα» μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης στον Realfm. Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε, «εάν δεν τα προσέξουμε μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, αναταράξεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας γενικότερα».

Επίθεση από τη ΝΔ

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του αρμόδιου Τομέα της Νέας Δημοκρατίας Κ.Τασούλας, κάνοντας λόγο για «αντιφάσεις και η κυβερνητική πολυλογία» που καλό είναι, όπως αναφέρει, «να μην περιλάβουν και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελούν 'ελίτ' ή προνομιούχο 'κάστα' ομάδα, όπως επιχειρείται να εμφανιστούν τελευταία. Απεναντίας: Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκούν τα καθήκοντά τους, οι συνεχείς μεταθέσεις και η όλη ιδιομορφία της στρατιωτικής ιδιότητας καθιστούν, εξαιρετικά απαιτητικές τις συνθήκες ζωής τους.

»Τους τρεις τελευταίους μήνες, με δηλώσεις και εν συνεχεία διορθωτικές διευκρινίσεις, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία στις τάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων για θέματα στρατιωτικών νοσοκομείων, Μετοχικών Ταμείων κ.α.

»Και, ενώ δεν φθάνουν οι δηλώσεις της, επιτέλους, αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, προστίθενται και οι απαράδεκτες δηλώσεις αναρμόδιων Υπουργών, όπως εκείνες του Υπουργού Εργασίας για συνταξιοδοτικά θέματα των στρατιωτικών» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας.

Επίθεση στα κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσε ο γραμματέας συνδικαλιστικών φορέων της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, λέγοντας πως «με τις συνεχείς δηλώσεις σας, όπως οι χθεσινές για τα όρια ηλικίας σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες, προκαλείτε ανασφάλεια, πανικό και κύμα μαζικής φυγής σε συνταξιοδότηση».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MITSOS avatar
  MITSOS 22/01/2010 18:41:36

  Από τη στιγμή που ανέλαβαν την κυβέρνηση πιάνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες και τις πυροβολούν.Στην αρχή ήταν οι γιατροί του κολωνακίου,μετά οι τραπεζίτες,οι αγρότες,οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι,οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις και τώρα τα σώματα ασφαλείας.
  Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος είναι τι περιμένουν και δεν ψηφίζουν τους νόμους.Αν τα πραγματα είναι τόσο απλά και οι παραπάνω ομάδες είναι οι ένοχες τότε το πρόβλημα λύθηκε.Ή μήπως τελικά δημιουργούμε θέματα και εντυπώσεις για να αλλάζουμε την ατζέντα και να κερδίζουμε χρόνο;

  • popolaros avatar
   popolaros @ MITSOS 22/01/2010 21:39:16

   Σε κάτι τέτοια γκαιμπελίστικα ψυχολογικά τεχνάσματα, ήταν εξπέρ η επικοινωνιακή ομάδα ρουσόπ...
   Μάλλον κράτησαν την ομάδα.

 2. popolaros avatar
  popolaros 22/01/2010 18:55:33

  Δηλαδή θέλουνε να μας πούνε ότι ο Loveρδος ως 'αναρμόδιος' υπουργός βγήκε και έλεγε ότι έλεγε,από μόνος του?
  Ο μπένι δεν ήξερε τίποτα?
  Αφού φιλαράκια συνταγματολόγοι είναι και τα δυο.
  Έκτος εάν θέλουν να τους 'παραιτήσουν' όλους για να προσλάβουν τους 'νέους έλληνες' από πακιστάν μεριά.
  Άντε να δούμε και τον τούρκο υπ.άμυνας να παίρνει θέση για τα ασφαλιστικά των ενστόλων.
  Καλή ώρα σαν τον βούλγαρο πρωθ. με τους έλληνες αγρότες.
  Βρε τι μπαχαλάκηδες είναι αυτοί.

 3. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ avatar
  ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ 22/01/2010 19:45:57

  Υπάρχουν πράγματι συνταξιούχοι, πρώην ένστολοι, προερχόμενοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας , ηλικίας 50 ή και νεότεροι.

  Πρέπει όμως να αναλογισθεί κανείς το καθεστώς εργασίας των ενστόλων,ήτοι εργασία Σαββατοκύριακα και αργίες, απογεύματα και νύκτες, χωρίς επιπλέον ή με ελάχιστη αμοιβή.Πρέπει επίσης να συνυπολογισθεί ότι ένας ένστολος που συνταξιοδοτείται σε ηλικία 50 ετών, έχει ήδη εργασθεί 31 και πλέον χρόνια. Επί πλέον δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς την ιδιαιτερότητα της προσφερόμενης εργασίας και ας μην βιαστεί κανείς να πεί ότι μαζί με το επάγγελμα επέλεξαν και τις ιδιαιτερότητές του, πράγμα που βεβαίως ισχύει , σλλά ισχύει επίσης ότι επέλεξαν και τα όποια '' πλεονεκτήματα,''

  -Τέλος συμμετέχοντας στην συζήτηση, ως πρώην ένστολος,να προσθέσω ότι οι συνάδελφοι μου, εν ενεργεία και μη, κάθε άλλο παρά προνομιούχοι μπορεί να θεωρηθούν, εκτός πιά αν συγκρινόμενες οι αποδοχές τους με άλλων κοινωνικών ομάδων,που ασφαλώς άπό οικονομικής τουλάχιστον άποψης ευρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση , δημιουργούν στους κυβερνώντες τον πειρασμό μιάς προς τα κάτω εξίσωσης. Αν αυτή είναι η φιλοδοξία τους, εύχομαι πραγματικά καλή επιτυχία και προτείνω , αφού έτσι φαντάζομαι θα ορθοποδήσει η οικονομία μας, να μην θιγούν τουλάχιστον κάποιες αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως ή και μηνιαίως,τις οποίες κάποιοι σπουδαίοι λαμβάνουν όλες τις εποχές και αναξαρτητα από το ποιός κυβερνά και βεβαίως να μην θιγούν οι αποδοχές βουλευτών , υπουργών πρώην και νυν αλλά ούτε και το καθεστώς συνταξιοδότησής των, γιατί συναισθανόμενος ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση,φοβούμαιότι ελοχεύει ο κίνδυνος να σταματήσουν την ενασχόλησή τους με τα κοινά και τότε τι θα απογίνουμε;

 4. tony avatar
  tony 22/01/2010 21:32:44

  δημιουργούν στους κυβερνώντες τον πειρασμό μιάς προς τα κάτω εξίσωσης..

  Η προς τα κάτω εξίσωση.Εμείς και οι άλλοι.Πατρίκιοι και πληβείοι.
  Αλίμονο αν δεχόμασταν εξίσωση με τους άλλους.. τους κατώτερους.
  Στρατηγοί που δέχονται να παίρνουν μισθό από δανεικά, που δέχονται να είναι στρατηγοί μιας ξεπουλημένης χώρας,είναι απλά προδότες.
  Στρατηγος που δεν είναι εθνικιστής πως είναι στρατηγός?
  Για αυτό τους ξευτέλισε ένας συνταγματάρχης κάποτε.
  ΠΑΤΡΟΣ τε και μητρός και πάντων των προγόνων πολυτιμότερον και αξιότερων εστι ο μισθός.
  Και η σύνταξη για τη Ρωσίδα για τα γεράματα μας.
  Αυτό είναι το πιστεύω σας κύριοι και για αυτό θα αμειφθήτε όταν θα έρθει η ώρα.Και θα έρθει πιστέψτε με.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ tony 23/01/2010 09:52:06

   Θα συμφωνήσω με το ότι η σημερινή "γενιά" Στρατηγών ζέχνει από παντού. Άνθρωποι που δεν έχουν πάρει μέρος σε οποιαδήποτε σοβαρή επιχείρηση και φέρονται σαν αυτοκράτορες στον απλό φαντάρο που αφήνει τις σπουδές του και τη δουλειά του για να καθαρίζει τουαλέτες με την προοπτική της εμφύσησης (οκ, αυτή η κλίση δε μου κάθεται καλά) πειθαρχίας και δυο αυγά τουρκίας.

   Αλλά δε νομίζω φίλε μου πως ο επτανήσιος απόστρατός μας "σνομπάρει" τους...κοινούς θνητούς, απλά επισημαίνει πως η πρεμούρα να εξισώσουν τις μεσαίες αποδοχές με τις χαμηλές είναι το λιγότερο κατακριτέο, όταν δεν έχει προηγηθεί η εξίσωση των υψηλών με τις μεσαίες. Πιο απλά, το πρόβλημα δεν είναι αυτός που παίρνει 1.200 ευρώ το μήνα να πάρει 700, αλλά αυτός που παίρνει 3-4-5.000 να πέσει στα 2.000....

 5. popolaros avatar
  popolaros 22/01/2010 21:37:20

  Συγγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω.
  Κάποιος ένστολος που μπαίνει 18 ετών, στα 50 έχει δουλέψει 32 χρόνια στο στρατό.
  Τι στο διαλ.. θέλουν, 60άρηδες επιλοχίες των 1000 ευρώ, με 45 χρόνια μεταθέσεις.
  Πόσο μακάκες τους περνάνε...και απορούν γιατί αντέδρασαν.
  Τους έπιασε κολοπιλάλα με το στρατό/αστυνομία.

  Ρε παπατζήδες, βρείτε πρώτα τις χιλιάδες μαιμού αναπηρικές συντάξεις.
  Ολόκληρα χωριά 'αναπήρων' υπάρχουν.
  Μόλις χθες διάβασα ότι ακόμα πληρώνονται 66000 χιλιάδες συντάξεις ανθρώπων που έχουν αποδημήσει απο καιρού.

 6. popolaros avatar
  popolaros 23/01/2010 10:49:06

  Εγώ πάλι φύσει καχύποπτος, δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τα 'οικονομοτεχνικά' των ενστόλων.Εάν παραιτούνται ή τους 'παραιτούνε' στα 48 ή στα 58 ή στα 138.
  Με ενδιαφέρει το timing και ο απώτερος σκόπος...ίσως ως τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου αποπροσανατολισμού ή ακόμα και προσανατολισμού.

  Ενώ η στοχοποίηση των αστυνομικών είναι προφανής εδώ και πολύ καιρό,τώρα απλώνεται και στους υπόλοιπους ένστολους.
  Τι να πρωτοπεί κανείς?
  Για τον ειδ. φρουρό που του έκοψε το αυτί ο χιλιανός και είναι προφυλακισμένος, ως ύποπτος φυγής...ενώ ο χιλιανός πρώην κατάδικος αφέθηκε ελεύθερος?
  Ταυτόχρονα με τα παραπάνω διαβάζω και για πρόστιμα σε όσους έχουν την ελληνική σημαία ως διακριτικό στην στολή, από τον κ. ΠΡΟ.ΠΟ.
  Επίσης για κατάργηση μηχανοκίνητων τμημάτων στις παρελάσεις...μόνο πεζοί δηλαδή.
  Δικαίωμα συμμετοχής αλλοδαπών στην αστυνομία,ίσως και στρατό.
  Και πολλά άλλα.
  Τώρα τους 'παίζουν' και με τα μισθοασφαλιστικά τους...ίσως για να κλείσουν στόματα και να προλάβουν αντιδράσεις.
  Συμπτώσεις ή σχέδιο σε εξέλιξη.

 7. στ. τακης avatar
  στ. τακης 23/01/2010 13:35:23

  Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ 2500 ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΔ STAGE ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ Η Ν.Δ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ, ΠΡΙΝ ΤΙς ΕΚΛΟΓΕΣ.
  Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ 1.000.000 ΑΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΝΤΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.