#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2010 18:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο πακέτο 25 δισ. για τις τράπεζεςΣε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες αδυνατούν να δανειστούν από τις αγορές και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Αν όχι όλες σίγουρα πολλές οι οποίες είναι σίγουρο ότι στα stress tests του Σεπτεμβρίου θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος εγγυήσεων κατά 25 δις ευρώ έτσι ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στην έκδοση ομολόγων που θα γίνουν δεκτά από την ΕΚΤ ώστε να δανείζονται από αυτήν απρόσκοπτα. Το συνολικό πακέτο των εγγυήσεων τους ελληνικού δημοσίου έφτασε τα 55 δις και με την κίνηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερες εξελίξεις με συγχωνεύσεις και εξαγορές καθώς ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα δεν αντέχουν άλλο.

Η εξέλιξη αυτή εκλήφθηκε ως αρνητικό στοιχείο από την αγορά γι’ αυτό και το Χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικές απώλειες 1,8%. Το θέμα που τίθεται ωστόσο, είναι κατά πόσο οι τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ή μήπως παίρνουν το χρήμα για να κλείσουν αμαρτωλές τρύπες του παρελθόντος. Διότι ούτε δάνεια δίνουν, ούτε βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχουν και η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό. Πώς θα διατηρηθεί σε θετικό επίπεδο λοιπόν η πιστωτική επέκταση με τις τράπεζες αφενός να μην ανοίγουν τις κάνουλες αφού και οι ίδιες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μην δανείζονται αφού δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα δάνειά τους;

Ότι είναι να γίνει, επομένως, στον τραπεζικό κλάδο πρέπει να γίνει άμεσα. Γι’ αυτό και δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υπόθεση της πρότασης της Πειραιώς. Ακόμη δεν ανακοινώθηκαν οι σύμβουλοι αποτίμησης της περιουσίας του κράτους σε ΑΤΕ και ΤΤ και από Σεπτέμβριο θα έχουμε το πόρισμά τους. Μέχρι τότε απολύτως τίποτε.

Μήπως ο ισχυρός δημόσιος τραπεζικός πυλώνας με συνένωση δυνάμεων και ισχυρή παρέμβασης στα επιτόκια και τη γενικότερη πιστωτική πολιτική θα ήταν η καλύτερη λύση; Διότι αν επιλεγεί και εδώ το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ΑΤΕ και ΤΤ προς όφελος των ιδιωτικών τραπεζών (οι οποίες έχουν και πρόβλημα) τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. STANLEY avatar
  STANLEY 05/08/2010 19:11:54

  Συμφωνώ απόλυτα.Μόνη λύση ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας αν και δε πιστεύω ότι οι υπόλοιποι τραπεζίτες θα το επιτρέψουν.Υπάρχει πραγματικά κάποιος που να πιστεύει ότι τα 25 δις ευρώ θα μπουν στην αγορά?Κατά τ άλλα οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests ( εκτός,εντελώς τυχαίως,από την ΑΤΕ)

 2. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 05/08/2010 19:39:19

  25 δισ νέο πακέκο...

  για να φρεσκάρουμε την μνήμη μας!

  http://www.youtube.com/watch?v=v1hWyQZvkFQ

 3. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
  ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 05/08/2010 21:44:28

  Κεφαλι χωρις μνημη ειναι θεση αφρουρητη, ειναι δε γνωστο οτι κανενας δεν εχει τοσο ισχυρη μνημη ωστε να ειναι ο τελειος ψευτης.

  αραγε γιατι εγινε τοση φασαρια για τα 28 δις...τι παιχνιδια παιζονται παλι στην πλατη μας...ειναι τελικα ισχυρο το τραπεζικο συστημα η ολα αυτα ειναι ενα φθηνο κολπο για να μας κρατουν φοβισμένους;

 4. Kostas avatar
  Kostas 05/08/2010 23:51:37

  Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε ευρώ από αυτά τα χρήματα δεν θα πάει στην πραγματική οικονομία. Θα "σώσουν" τις Ιδιωτικές Τράπεζες και τους Τραπεζίτες από τα τοξικά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Κυβέρνηση αποσύρει τις χρηματικές εγγυήσεις για τις προβληματικές ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και για τις Τράπεζες?

  Να δώσει τα 25 δις στην ΑΤΕ και ΤΤ με την προυπόθεση να μεταφερθούν στην πραγματική οικονομία με την μορφή δανείων για καινοτόμες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, τεχνολογία, "πράσινη ανάπτυξη" κ.λ.π.

  Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης. ¨Ωρες ώρες αναρωτιέμαι αυτοί που μας κυβερνάνε έχουν έστω και μια σταγόνα αίμα Ελληνικό που να κυλάει στις φλεβες τους?

 5. anonymous avatar
  anonymous 06/08/2010 00:30:44

  Υπάρχει ένα θέμα με την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Δε μπορούν οι τράπεζες να μαζέψουν χρήμα που τους οφείλουν οι διάφοροι οφειλέτες.
  Από την άλλη αν τους επιτρέψουν έχει να γίνει της παλαβής. Θα σπάσει η φούσκα των ακινήτων.

 6. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 06/08/2010 02:52:06

  Και ενώ οι τράπεζες θωρακίζονται με ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ, η αγορά κατραρρέει. Στο -64,3% (!!!) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 έκλεισε ο Ιούλιος για την αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα, ενώ σε σχέση με το μέσο όρο Ιουλίου πενταετίας η πτώση είναι 59,2%...

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ Αυριανιστής 06/08/2010 04:26:01

   Το συγκεκριμένο στοιχείο δεν είναι απαραίτητα κακό. Ας μετακινηθούμε με άλλα μέσα. Έχουμε μπουχτίσει με τα αυτοκίνητα δεν μπορούμε να ανασάνουμε...

 7. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 06/08/2010 08:16:57

  Το έχω τονίσει επανειλημένα. Οι τράπεζές μας επιβιώνουν τεχνητά, λόγω EKT και Trichet, με τη χρηματοδότησή τους με 1%. Αυτό λέγεται απίστευτη επιδότηση. Και να φανταστείτε οτι από τον Μάρτιο στην επιχείρησή μου έχουν αυξήσει το spread 3 ΦΟΡΕΣ ! Καταλήστευση με την άδεια και έγκριση της Κυβέρνησης του Μνημονίου. Σήμερα, παρά τις απίστευτες ενέσεις -- € 95 δισεκατομμύρια από την ΕΚΤ με 1% και απίστευτες εγγυήσεις από την προαναφερθείσα Κυβέρνηση, στην ουσία είναι ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΕΣ, αφού δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Γιατί παραμένουν ακόμα οι Διοικήσεις των; Απεδείχθη περίτρανα η έλλειψη διοικητικής δεινότητας σ' όλες!

 8. φον πανος avatar
  φον πανος 06/08/2010 20:45:12

  Χωρίς να γνωρίζω πολλά, χωρίς να είμαι ειδικός σε τέτοια θέματα γιατί μου φαίνετε ότι κάνει νιάου νιάου πως το κράτος δίνει τις εγγυήσεις αυτές για να αγοράσουν οι τράπεζες ελληνικό χρέος από τους ξένους και να απαλλαγούν οι αλλοδαποί κατά ένα μέρος από το βάρος που λέγετε ελληνικό επικείμενο κανόνι?
  Θεωρώ πως αν κάποιος είναι γνώστης μπορεί εύκολα να το προχωρήσει πιο κάτω το συλλογισμό μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.