01/10/2009 12:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο μοντέλο κυβέρνησης του Γιώργου:...Ξένα golden boys αντί ελληνικάΜικρή επανάσταση στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας επιφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου με τρεις, ριζικού χαρακτήρα, αλλαγές σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό, γράφουν σήμερα οι εφημερίδες που τον στηρίζουν.

 Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανακοίνωσε χθες σε μεγάλη, διακαναλική, συνέντευξη στο Ζάππειο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει ως πρωθυπουργός:

Να δημιουργήσει μια σαφώς μικρότερη σε αριθμό μελών κυβέρνηση, ιδρύοντας τέσσερα νέα υπουργεία (ΣΣ μόνιμη προεκλογική διακήρυξη του δικομματισμού τα τελευταία 30 χρόνια, η αλλαγή της κυβερνητικής σύνθεσης)

Να καθιερώσει την αξιοκρατία στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού (ΣΣ πολύ πρωτότυπο όντως)

Να θεσπίσει  ασυμβίβαστο μεταξύ κράτους και κόμματος. (ΣΣ Δεν θα υπάρξουν δηλαδή αυτή την φορά …πρασινοφρουροί. Μόλις κάποιος θα παραιτείται από το κόμμα για να μπει στην κυβέρνηση θα παύει αυτομάτως να εμφορείται από τα κομματικά ιδανικά και πιστεύω)

«Οι πλούσιοι θα πληρώσουν παραπάνω», όπως επισημαίνουν και τα ΝΕΑ (ΣΣ προφανώς γι αυτό ο παλαιός φίλος των ΝΕΩΝ και του ΠΑΣΟΚ Σ. Κόκκαλης πήγε να χειροκροτήσει τον Γιώργο στην ΔΕΘ)«Μια επιτροπή σοφών, αποτελούμενη από προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, θα επικουρεί την κυβέρνηση Παπανδρέου, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η επιτροπή αυτή θα περιλαμβάνει και νομπελίστες- «φωτογράφισε» του κ. Στίγκλιτς, που κατ΄ επανάληψη έχει συνεργαστεί με τον κ. Παπανδρέου …. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή και του καθηγητή στο LSE κ. Μπουίτερ, ο οποίος είναι και τακτικός συνεργάτης της εγκυρότερης οικονομικής εφημερίδας του κόσμου, των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Πολύ πιθανή θεωρείται ακόμη η συμμετοχή στην επιτροπή Ευρωπαίων οικονομολόγων, κυρίως από τα think tanks των Βρυξελλών. Ιδιαιτέρως ακούγεται το όνομα του κ. Πισανί, από το Βruegel, που είχε ασχοληθεί με το δημόσιο χρέος των οικονομικά αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του CΕΡS». η Ελλάδα για να δανειστεί οφείλονταν στην οικονομική πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και όχι στην κρίση.

Αυτή η τελευταία ήταν και η πιο συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Αναγνώστης του Antinews σχολιάζει: Ξένοι Οικονομολόγοι; Μάλιστα…Πως όμως παραχωρείς εκτελεστική εξουσία σε ξένους οικονομολόγους; Εσωτερική πληροφόρηση και στρατηγικό σχεδιασμό;

Εκτός αυτού μας δουλεύει ή δεν καταλαβαίνει τι λέει αφού: Προαναγγέλλει την ίδρυση 3 νέων υπουργείων και την συγχώνευση ενός (Μεταφορών) άρα αύξηση του αριθμού των υπουργείων κατά 2 και την ίδια ώρα μιλάει για μικρό υπουργικό συμβούλιο. Δυστυχώς η επιστήμη αδυνατεί να επέμβει!!!!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. El Gekko avatar
  El Gekko 01/10/2009 13:13:53

  "Εσωτερική πληροφόρηση και στρατηγικό σχεδιασμό" στην Ελλάδα;;;

  Το άλλο με τον Τοτό το ξέρει ο αναγνώστης σας;

  Τα ονόματα είναι πολύ μεγάλα και μακάρι να καταδεχθούν να ασχοληθούν με την περίπτωσή μας (από την δική μας πλευρά εννοείται).

  Για εκτελεστικές αρμοδιότητες δεν υπάρχει περίπτωση. Φαντασθείτε τους να ανακαλύπτουν το επίπεδο του μέσου υψηλόβαθμου υπηρεσιακού παράγοντα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας!!!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ El Gekko 01/10/2009 14:28:59

   Οι σύμβουλοι δε χρειάζεται να έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες. Αρκεί μόνο να χρυσοπληρώνονται. Τις εκτελεστικές (κατ' εντολή των συμβούλων) αρμοδιότητες θα τις έχουν οι υπουργοί. Αυτοί, με τη σειρά τους, αρκεί να ξέρουν να βάζουν υπογραφές.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/10/2009 13:50:49

  Και καλά, αφού είναι έτσι, γιατί το έχει βάλει σκοπό να πρωθυπουργεύσει στη Ζιμπάμπουε; ...

 3. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 01/10/2009 13:57:05

  Ο Γ.Α.Π. κάνει ''μικρές επαναστάσεις'' του στυλ ''έρευνα αγοράς'', με σκοπό, στη βάση της αποδοχής ή των αντιδράσεων, να διαπιστώσει το κατά πόσο είναι εφικτή η Μεγάλη Επανάσταση, που θα σαρώσει όχι μόνο το κατεστημένο, αλλά και το ίδιο το πολιτικο-οικονομικό σύστημα. Ο άνθρωπος είναι κρυφό ''κουμούνι''...

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/10/2009 14:26:23

  "Ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο"... δηλαδή, εκεί όπου επί των ημερών του πατέρα του έκανε το απόλυτο κουμάντο ο Αντώνης Λιβάνης, τώρα θα το κάνει ο Paul Geroulanos (αν δεν βγει βουλευτής)...

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 01/10/2009 14:27:28

  Και σε ποιον θα λογοδοτουν οι "διεθνεις" του ξυμβουλοι του κου Παπανδρεου; Νομιζει ο κος ΠΑπανδρεου οτι
  1. Οι ξενοι συμβουλοι του (θα) εχουν κατα νου και κατα καρδία το συμφερον της Ελλαδας;
  2. Και αν ειναι μελη και αλλων οργανισμων, πως θα εξισορροπουν αντιθετα και αλληλοσυγκρουομενα συμφεροντα;
  3. Πιστευει ο κος Παπανδρεου οτι Ελληνες συμβουλοι, που δεν ανηκουν στο κομμα του, δεν ειναι τοσο ικανοι; διοτι αυτο που συναγεται απο το μπλα-μπλα ειναι οτι οι ξενοι ειδικοι ειναι ανωτεροι.
  4. Θα περασουν οι ξενοι εξωθεσμικοι απο εξεταση της βουλης για να διαπιστωθει η καταλληλοτητα τους; Διοτι αυτο κανουν τα κρατη με αυτοσεβασμο και οργανωση.
  ειναι ηλιου φαεινοτερον οτι ο κος ΠΑπανδρεου μας θεωρει τους Ελληνες ιθαγενεις.

  • ss_sk avatar
   ss_sk @ Νίκος 01/10/2009 15:02:22

   Τα 1 και 2 είναι τα πλέον σημαντικά...

  • donaE avatar
   donaE @ Νίκος 01/10/2009 15:11:40

   Αλλης κουλτουρας ειναι ο ανθρωπος.
   Δεν ειναι κακια η γκρινια για τα κακα ελληνικα.

   • Αριστοτέλης avatar
    Αριστοτέλης @ donaE 01/10/2009 19:15:44

    Ευτυχώς αγαπητή.

 6. PELIAS avatar
  PELIAS 01/10/2009 14:28:51

  Kαλά αυτό το παιντί δέν παίζεται με τίποτε γιατί, τόσα καταλαβαίνει, τόσα ξέρει και τόσα λεει. Και άν δεν ήταν όντως σοβαρή η συνέχεια για την χώρα μας, θα μπορούσαμε να κάνουμε την πολιτεία του μία απο τίς καλύτερες θεατρικές μας επιθεωρήσεις. Ποιός θα χολόσκανε τότε.

  'Ελα όμως που το πρόβλημα δέν βρίσκεται εκεί αλλά στο γεγονός ότι, το νούμερο αυτό έχει και οπαδούς. Και δέν είμαι και νεοδημοκράτης. Αλλά πώς θα γίνει; Σήμερα διαβάσαμε ότι, παλιός γνωστός Αμερικανός λέει για τους συμπατριώτες του πόσο αφελείς και μπουνταλάδες είναι. Ποιός αμφιβάλλει για τον δικό μας λοιπόν; Ποιός αμφιβάλλει ότι, η επιλογή του απο τους υπερατλαντικούς του συμπατριώτες ήταν η ενδεδειγμένη για να εκτελεί όσα του λένε;

  Είναι απο χρόνια γνωστό ότι, στις κατα καιρούς εξετάσεις των αμερικανών διπλωματών που γίνονται στο State Department, όταν θέλουν κάποιον να τον εξωπετάξουν του βάζουν σαν θέμα το μακεδονικό ζήτημα και την πολιτική στα βαλκάνια.

  Σήμερα ο ΓΑΠ δίνει εξετάσεις στα θέματα αυτά όπου φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η αμερικανική πολιτική στην Ελλάδα. Ο χρόνος θα δείξει μόνο, άν θα τον εξωπετάξουν αυτοί ή οι δικοί του οπαδοί, που ακόμα τον πιστεύουν.

  ΠΕΛΙΑΣ

 7. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 01/10/2009 14:35:39

  Αν αυτά περί επιτροπής σοφών από Ευρώπη και Αμερική τα έλεγε άλλος θα τον είχαν πάρει με τα γιαούρτια.Μεταξύ μας μόνο τον Καρατζαφέρη μπορώ να φανταστώ να λέει τέτοια γραφικά.

 8. Βiogonos avatar
  Βiogonos 01/10/2009 15:00:23

  Ευτυχώς με αξιώνει ο θεός να δω στην ελληνική δημόσια διοίκηση την λειτουργία των Επικουρικών Υπουργείων (όπως επικουρικά ταμεία) με αγαστή συνεργασία των κάτωθι:

  Υπουργών/Υφυπουργών + Ξένων συμβούλων (αλλιώς ......σοφών) + Συνδικαλιστών

  * Υπεράνω όλων ο ΓΑΠ να ματώνει με σηκωμένα τα μανίκια

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 01/10/2009 15:17:41

  Υπαρχει πιθανη εξηγηση: Καποιος φωστηρας απο το περιβαλον του μπορει να του ειπε "με την ξενομανια που δερνει τους ιθαγενεις αν τους πεις οτι θα εχεις "διεθνεις" συμβουλους θα ανοιξουν το στομα και θα αναφωνησουν. Πω, πω, πω ρε παιδι μου. ειναι σοβαρος. Ετσι εξηγειται η αταβιστικη πλεον συνεχης αναφορα του "μιλω με πολυ κοσμο σε ολο τον κοσμο, δλδ στην Αμερικη". Τελικα εκτος απο εθνικη ανεξαρτησια χριαζομαστε και εθνικη αξιοπρεπεια. Τα δυο ειναι αλληλενδετα.

  • Αριστοτέλης avatar
   Αριστοτέλης @ Νίκος 01/10/2009 19:17:20

   Την οποία μας την παρείχε όλα αυτά τα χρόνια ο βλάχοδήμαρχος που είχαμε για πρωθυπουργό.

 10. aris53m avatar
  aris53m 01/10/2009 15:59:17

  μην το ξυπνάτε το παιδί
  αφήστε το να λέει

 11. petrak avatar
  petrak 01/10/2009 16:12:03

  Λέτε να μας φέρει συμβούλους του ΔΝΤ ;

  Λέτε να έχουμε νέο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο στα κρυφά ; Και τι θα του πούνε οι σύμβουλοι ; Γιωργάκη, δώστα όλα ; Κάνε παροχές, κάνε διορισμούς ;

  Αλλά από ότι φαίνεται δειλά, δειλά :

  Από Δευτέρα θα έχει μεγάλη πλάκα :
  α) Θέλω να δω τα μούτρα των βουλευτών που περίμεναν υπουργεία και θα δουν τον κ. Παπανδρέου να τους επιβάλλει άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.
  β) Θέλω να δω τα μούτρα των "εκσυχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ που θα μπουν στο περιθώριο και θα αρχίσουν τα πογκρόμ και οι αποστρατεύσεις, ειδικά με "κατευθυνόμενη" σταυροδοσία.
  γ) Θέλω να δω τα μούτρα του "πατριωτικού" ΠΑΣΟΚ όταν θα επιβληθεί συγκεκριμένη ατζέντα για Σκόπια και Κύπρο.
  δ) Θέλω να δω τα μούτρα των χιλιάδων αναπληρωτών, ωρομισθίων, πολυτέκνων, τριτέκνων εκπαιδευτικών, καθώς και εκείνων των εκπαιδευτικών με ειδικές ανάγκες, όταν θα αναγγείλει τη κατάργηση του διορισμού μέσω προϋπηρεσίας, μορίων ή ειδικής κατηγορίας, αλλά ΜΟΝΟ με διαγωνισμό, όπως εξήγγειλε στα κρυφά, χωρίς κανένας να πάρει είδηση.
  ε) Θέλω να δω τα μούτρα όσων εγγράφτηκαν ως μέλη τις τελευταίες μέρες στο ΠΑΣΟΚ για να μπουν από το παράθυρο στο δημόσιο, όταν δουν τη θέση του κ. Παπανδρέου ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται με ΔΙΑΦΑΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.

  Τελικά η προσπάθεια των βαρώνων, των μεγαλοδημοσιογράφων, των μεγαλομπλογκερς να βγάλουν τον "Αστραχάν" αυτοδύναμο πρωθυπουργό της χώρας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, και τη Κυριακή να δούμε άλλα πράγματα στις κάλπες από αυτά που ονειρεύονται και μαγειρεύουν στα παρασκήνια,ερήμην του ελληνικού λαού.

  Η Ελλάδα, ίσως μπει, από Δευτέρα σε δεινή περιπέτεια, οικονομική, εθνική και κοινωνική. Ο λαός τρέφει μεγάλες προσδοκίες και πρώτα από όλα θα την πληρώσουν τα ΜΜΕ και οι μεγαλοδημοσιογράφοι που παρασέρνουν τον ελληνικό λαό σε μια λύση, που όλοι γνωρίζουμε τι είδους λύση είναι και από ποια κέντρα επιβάλλεται...

 12. Mikiszezas avatar
  Mikiszezas 01/10/2009 16:29:59

  Θα πετύχει ο ΓΑΠ και οι σύμβουλοί του,είμαι 100% σίγουρος γι'αυτό,κοιτάξτε αυτού του είδους οι τεχνοκράτες πόσα πέτυχαν στη Λατινική Αμερική!

 13. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 01/10/2009 17:46:59

  Μερικοί παρεξηγούνται και απορούν όταν ασκούμε κριτική στον κ Παπανδρέου, ανταπαντώντας ότι δεν έχει ασκήσει εξουσία όπως ο κ Καραμανλής.
  Δεν έχω σούρει λίγα στον κ Καραμανλή και στις επιλογές του, αν και του έχω σούρει περισσότερα για την αδράνειά του.
  Η κριτική όμως αυτή την στιγμή δεν μπορεί να είναι στο χθες αλλά στα "υποσχόμενα" για αύριο, εκτός αν θέλουν να επιλέξουμε τον λιγότερο κακό..
  Λοιπόν:

  1. Από το 1981 επί Γ Ράλλη ακούμε σε αυτή τη χώρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τις περιβόητες 3 υπογραφές. Προσωπικά γελάμε, αφού το ποιο απλό, μια Υπουργική Απόφαση χρειάζεται: (α)εισηγητή (ο γραφιάς), (β)τμηματάρχης, (γ)διευθυντής, (δ)γενικός διευθυντής,(ε)γενικός γραμματέας, (στ)υπουργός. Να μην μιλήσω για ΠΔ, Νόμους ή όταν εμπλέκονται δύο ή περισσότερα Υπουργεία, δημοσίευση στο ΦΕΚ κλπ. Επειδή οι θέσεις (β) - (στ) είναι φέουδο κάθε κυβερνώντος κόμματος φαντάζομαι μόνο ο ....υπάλληλος μπορεί να καταργηθεί.
  Το αστείο είναι ότι υπάρχει λύση, τυποποίηση, μηχανογράφηση, ροή εργασιών. Μόνο που αφενός θα ξεμείνουν από κομματικά στελέχη τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις και αφετέρου θα πρέπει να λυθούν απορίες του επιπέδου: που θα υπογράφω, τι είναι το μειλ, που θα βάζω στην οθόνη την σφραγίδα κλπ.
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ όσο και αν γελάτε, στο 90% στο Δημόσιο υπάρχει pc γιατί υπάρχει ή επίδομα ή (1) ημέρα άδεια το δίμηνο....η μηχανογραφική.
  2. Πως θα μειώσει το πλήθος της ...κυβέρνησης με δημιουργία νέων Υπουργείων και συνενώσεις άλλων είναι το 8ο θαύμα. Εκτός αν μιλά για αριθμό Υπουργών και πλήθη ....υφυπουργών και γενικών γραμματέων.
  Υπάρχει λύση η κατάργηση ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, Οργανισμών και Κρατικών ΑΕ, που προσφέρουν έμμισθες θέσεις Προέδρων, Γ Δ/ντων, ΔΣ και ιδιαιτέρων. Υπάρχει όμως το κόμμα που περιμένει.....
  3.Ο κάθε ξένος οικονομολόγος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και συνήθειες της χώρας; Γιατί πχ θα καταργήσει ο κ Ντάνιελ Γκρος ή ο κ Στίγκλιτς τα μαύρα ή την αυτοτελή φορολόγηση των επιδομάτων του ΥΠΟΙΟ; Πως θα καταλάβει την περαίωση την ρύθμιση την ταχτοποίηση; Θα πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν ότι το πρόβλημα είναι το σύστημα που δημιούργησαν αναθρέψαν και θερίεψαν και όχι ο ουρανοκατέβατος μάγος. Θα έρθει ο Α ή ο Β και θα φύγει όχι τρέχοντας αλλά αποτυχημένος. Να μιλήσει με ποιούς με τους αφισοκολλητές που ανέβηκαν στην κομματική ιεραρχία; ή με όσους έδιναν 10,000,000 για μια θέση σε ΔΟΥ ή πολεοδομία; Με αυτούς θα υλοποιήσουν τις στρατηγικές, εκτός αν βγει ο κάθε Γκρος για έλεγχο... Να δω να τους εξηγούν τις ρυθμίσεις, τις δόσεις, τα αυτοτελή εισοδήματα, τον αποχαρακτηρισμό δασών, την ταχτοποίηση ημι υπαίθριων και ας ...πεθάνω....

  Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αφενός τα προβλήματα οι πολιτικοί μας:

  -και τα ξέρουν
  -και τα γνωρίζουν
  -και να τα λύσουν ξέρουν

  αλλά αφετέρου στις εξυπηρετήσεις των προβλημάτων επικάθονται, είναι ο κομματικός τους στρατός.Πίσω από κάθε πρόβλημα είναι μια κάστα συμφερόντων, που κουνά σημαίες περιμένοντας ταμειακή ανέλιξη.

  ΥΓ

  Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο κ Παπανδρέου θα είναι καλύτερος διαχειριστικά από τον κ Καραμανλή, απλά και μόνο γιατί το κράτος είναι δικό του (πάνω από το 65 % των υπαλλήλων είναι ΠΑΣΟΚ) και γιατί το 2007 το "φτύσιμο" που έφαγε από όσους μέχρι τότε τον έγλειφαν τον αφύπνισε, είναι διαφορετικό να παλεύεις για κάτι που θεωρείς ότι σου ανήκει.
  Πέρα όμως από την διαχείριση της τυπικότητας, θα αποτύχει για τους ίδιους λόγους που απέτυχε και ο κ Καραμανλής, δεν έχει στρατό, έχει μισθοφόρους και οι μισθοφόροι ενδιαφέρονται για τη διαχείριση του Ταμείου.
  Δεν κρίνω ικανότητες ή προσωπικότητες αλλά σύνολα και καταστάσεις.

  πχ
  "Να θεσπίσει ασυμβίβαστο μεταξύ κράτους και κόμματος."

  Ισχύει;

  για συνδικαλιστή πρόεδρο (εκπροσωπεί εργαζομένους)
  για δ/ντη
  για μέλος ΔΣ, με αυτοτελή φορολόγηση

  Νομίζω ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι ότι οι υποσχέσεις πριν το γάμο, θαυμάζεις το πνεύμα της κοπέλας κοιτώντας την ...προίκα.Μετά ξετυλίγεται το χαρτί των δώρων....το πρωί που ξυπνάς πλάι της...:-)

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Ιθαγενής 01/10/2009 18:04:28

   θυμάσαι πως αντέδρασε ο Καραγκιόζης στον "Γάμο του Καραγκιόζη"; "Όξω μωρή παλιά δεκάρα του Καποδίστρια" :-)

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 01/10/2009 18:35:00

    ;-) +1000

    Θυμάσαι ποια ήταν η τύχη του οργανωτή του Ελβετικού κράτους, από τους Ελληνες "ψηφοφόρους";
    Με εμάς δεν μπορεί να οικοδομηθεί η ΔΑΝΙΑ, μόνο ΔΑΝΕΙΑ έχουμε...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 01/10/2009 19:35:12

    η τύχη του Καποδίστρια και των αντίστοιχων που είχαν την τύχη τους (διάβασε τον Μικρό Ναυτίλο) είναι η κληρονομιά μας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.