#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο μνημόνιο «ελεγχόμενης πτώχευσης»

Θα διαμορφωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, ενώ οι αμοιβές θα διαμορφωθούν σε επίπεδα φιλοδωρήματοςΜια νέα, ακόμη πιο δύσκολη περίοδο σκληρής λιτότητας αναμένεται να αντιμετωπίσουν την προσεχή τετραετία εκατομμύρια Ελληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, καθώς οι «εταίροι» της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απεργάζονται πλέον επαχθέστερα σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που προβλέπουν δραστικό «κούρεμα» στις αξίες των ελληνικών ομολόγων και συνοδεύονται με ακόμη πιο αυστηρές πολιτικές περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές παροχές.

Οι δανειστές του ελληνικού κράτους προετοιμάζουν τις διαδικασίες για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της χώρας μας, προαναγγέλλοντας αλλαγές στους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου 2011. Επιδιώκουν πλέον να εντάξουν την Ελλάδα σε ένα καθεστώς πλήρους υποδούλωσης επιβάλλοντας διαδικασίες «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» που από τη μία πλευρά διασφαλίζουν τις τράπεζές τους και τα συμφέροντα των οικονομιών τους από τους κινδύνους των αλυσιδωτών δυσμενών επιπτώσεων μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης της χώρας μας, ενώ από την άλλη παρέχουν πλέον τις δυνατότητες στους επενδυτικούς ομίλους των χωρών τους να αξιοποιήσουν μοναδικές ευκαιρίες για «πάμφθηνες» επενδύσεις στην πτωχευμένη πλέον χώρα μας!

Για να επιτύχουν το σκοπό αυτό, έχουν αποφασίσει να επιβάλουν στον ελληνικό λαό ένα νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που θα διαμορφώσει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και θα περιορίσει σε επίπεδα… φιλοδωρήματος τις συντάξεις και όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές παροχές.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου επαχθούς Μνημονίου, τα μέτρα λιτότητας που θα ληφθούν θα είναι πολύ πιο επώδυνα από αυτά που μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί ή μόλις ανακοινωθεί.

Το νέο Μνημόνιο θα προβλέπει τη δραστική συρρίκνωση του δημοσίου τομέα μέσω μεγάλου αριθμού απολύσεων και σημαντικών περικοπών στους μισθούς. Θα προβλέπει επίσης τη δραματική συρρίκνωση των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων με σκοπό τη σημαντική μείωση των τρεχουσών και των μελλοντικών υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων, που θα επιβληθεί ως αναγκαία εξέλιξη, δεδομένης της σημαντικής μείωσης που θα υποστούν τα διαθέσιμα των ταμείων μετά το υποχρεωτικό «κούρεμα» που θα έχει γίνει στην αξία των ελληνικών ομολόγων τα οποία υπάρχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αναλυτικά, το νέο Μνημόνιο «ελεγχόμενης πτώχευσης» που θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η χώρα μας θα προβλέπει:

1)  Ευρύ πρόγραμμα «εργασιακής εφεδρείας» και απολύσεων για πάνω από 300.000 υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, κατ’ απαίτηση των δανειστών. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να αποφασιστούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις χιλιάδων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Εκατοντάδες εφορίες, τελωνεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Αστυνομικά Τμήματα και στρατιωτικές μονάδες, καθώς επίσης και χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις θα κλείσουν οριστικά και οι εργαζόμενοί τους θα τεθούν υπό καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας». Το χρονικό διάστημα εφαρμογής του προγράμματος αυτού θα είναι η περίοδος 2012-2015. Οσοι εργαζόμενοι υπαχθούν στο ιδιότυπο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» θα απομακρυνθούν από τις θέσεις εργασίας τους, οι οποίες θα έχουν καταργηθεί, και για διάστημα που δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 12 μήνες θα αμείβονται μόνο με το 60% των βασικών τους μισθών. Οι πιθανότητες να επιλεγούν για να εργαστούν σε τυχόν κενές θέσεις άλλων υπηρεσιών ή οργανισμών του Δημοσίου που θα παραμείνουν σε λειτουργία θα είναι ελάχιστες, επειδή η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα θα είναι ευρείας κλίμακας και δεν θα υπάρχουν πλέον πολλές θέσεις διαθέσιμες. Συνεπώς, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υπάλληλοι που θα υπάγονται στην «εργασιακή εφεδρεία», μετά την πάροδο του 12μήνου θα απολύονται οριστικά.

2)  Εφαρμογή του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» τουλάχιστον μέχρι το 2015 σε όλο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

3)  Μειώσεις-σοκ στους μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το ενιαίο μισθολόγιο που προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2011 ή τον Ιανουάριο του 2012 για 450.000 πολιτικούς υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα προβλέπει περικοπές αποδοχών μέχρι και 40% μέσω της κατάργησης τουλάχιστον 89 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων που κυμαίνονται από 142 έως και 2.163 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η αλλαγή του τρόπου ωρίμανσης των βασικών μισθών μέσω της σύνδεσης των μισθολογικών κλιμακίων με τους βαθμούς, καθώς και η δραστική μείωση των αποζημιώσεων για υπερωρίες. Αντίστοιχη λογική θα ισχύσει και για τις αποδοχές των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους δημοσίους οργανισμούς. Καταργήσεις επιδομάτων και περικοπές βασικών μισθών σχεδιάζονται και για τα ειδικά μισθολόγια των δημοσίων λειτουργών, δηλαδή των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών καθηγητών, των καθηγητών ΤΕΙ και των διπλωματικών υπαλλήλων. Στόχος είναι οι αποδοχές να μειωθούν τουλάχιστον κατά 20%. Για τον ιδιωτικό τομέα, θα προωθηθούν νέες ρυθμίσεις με στόχους την πλήρη κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργοδότες να μπορούν πιο εύκολα να επιβάλουν μεγάλες μειώσεις μισθών στους εργαζομένους.

4)  Περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Πέραν των μειώσεων κατά 2% έως και 35% που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου 2011 για τις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ το μήνα όσων συνταξιούχων είναι ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών και τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ όσων συνταξιούχων είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών, θα επιβληθούν και περαιτέρω περικοπές μέσω αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα προβλέπουν τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης από τα επίπεδα του 70%-80% στο επίπεδο του 60%! Επιπλέον, θα προωθηθούν νέες ρυθμίσεις για περικοπές έως και 50% στις επικουρικές συντάξεις, καθώς το «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ασφαλιστικοί φορείς θα οδηγήσει στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης πολύ περισσότερα επικουρικά ταμεία από αυτά που σήμερα χαρακτηρίζονται ως «ελλειμματικά».

5)  Πλήρη κατάργηση των «υπολειμμάτων» του 13ου και 14ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Τα ποσά των 250, των 250 και των 500 ευρώ που χορηγούνται σήμερα, αντί επιδομάτων Πάσχα, θέρους και Χριστουγέννων, σε όσους υπαλλήλους του Δημοσίου λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ, θα καταργηθούν πλήρως!

6)  Πλήρη «εξάλειψη» των «υπολειμμάτων» της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλαδή των ποσών των 200, των 200 και των 400 ευρώ που χορηγούνται σήμερα σε όσους λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις μέχρι 2.500 ευρώ, αντί επιδομάτων Πάσχα, θέρους και Χριστουγέννων! Εξαίρεση από την κατάργηση αυτών των ποσών μπορεί να ισχύσει μόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ.

7)  Περικοπές κοινωνικών παροχών. Σχεδιάζεται η καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, καθώς και η κατάργηση της ταυτόχρονης χορήγησης περισσοτέρων του ενός επιδομάτων στο ίδιο άτομο για τον ίδιο σκοπό. Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, τριτέκνους και πολυτέκνους θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς η χορήγησή τους θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι. Η αρχή έγινε με τη θέσπιση ορίου οικογενειακού εισοδήματος 55.000 ευρώ ως κριτηρίου για τη χορήγηση των επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες. Σταδιακά το όριο αυτό θα μειωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, με στόχο να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης των επιδομάτων πολύ περισσότεροι σημερινοί δικαιούχοι. Επιπλέον, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μαζί με τις αποδοχές τους οικογενειακά επιδόματα θα πάψουν να λαμβάνουν τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα!

 Τύπος της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kakofonix avatar
  kakofonix 25/09/2011 07:35:39

  Καλωσορίσατε στη δεκαετία του '50

 2. Αμυδρός avatar
  Αμυδρός 25/09/2011 10:35:04

  Το μόνο που μένει είναι το δικαίωμα της πρώτης νύχτας του φεουδάρχη - αφέντη.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Αμυδρός 25/09/2011 19:10:13

   Τι θα καταργηθεί και αυτό;;

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/09/2011 10:53:06

  Δεν φοβάμαι να ζω σε επίπεδο 50 ή σε επίπεδο φιλοδωρήματος. Προτιμώ να ζω με λιγότερα από το αντίστοιχο του φιλοδωρήματος, φτάνει να μην χάσω την αξιοπρέπειά μου και την ελευθερία μοιυ. Να μην μου πλασάρουν το ψέμα για αλήθεια και τον ζυγό για ελευθερία.

  Το άδικο είναι ότι μετά από την Μεγάλη Αναδιανομή που ξεκίνησε ο λαοπλάνος ερωτύλος το 1981, λογικό είναι μεν να αντιστραφεί η τρέλα, παράλογο όμως και άδικο η αντιστροφή να συνεχίζει την Μεγάλη Αναδιανομή. Δεν ψάχνουν (και ίσως μετά 30 χρόνια Πασόκ δεν μπορούν ) να βρουν ποιοί είναι οι χαχόλοι και τα παράσιτα που πληρώνω εγώ σήμερα. Θεωρούν ότι αφού "έχω" είμαι και εγώ ένα από αυτά. Δεν τα "έφαγα" μαζί τους. Αλλά τα πληρώνω, τους πληρώνω, και με διαμεσολαβητή τα ίδια φρούτα που μας έφεραν εδώ από το 81.

  (Και μην ακούσω περί κυβερνήσεων ΝΔ από το 1981... Όμηροι των συνδικαλιστών (δημιούργημα του 81), των ΜΜΕ (δημιούργημα του 81, μέσω 91 και 96), και της ...Lafarge (για να μην ξεχνάμε) και της Ζήμενς.

  Μακάρι να πάμε μόνο σε επίπεδα 50. Το 50, υπήρχε επαρχία και αγροτική δραστηριότητα. Φτωχοί μεν, αγρότες δε. Υπήρχαν ντόπιοι επίδοξοι βιοτέχνες και βιομήχανοι. Πολλοί ...κακοί, και εκεμεταλλευτές. Τώρα, 60 χρόνια αργότερα, θα δούμε το βερύκοκο.

  • xzetta avatar
   xzetta @ archaeopteryx 25/09/2011 11:59:53

   +1000

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 25/09/2011 12:05:23

   Σωστός Αρχαίε

 4. AZ avatar
  AZ 25/09/2011 12:04:26

  Το μακρυ ζεμπεκικο των Παπανδρεου: Από τους δοσιλογους του "Γερου" και τους απατεωνες του Αντρεα μεχρι τους πρακτορες του Γιωργου.

  Βλεπετε, οι δοσιλογοι (Χριστοφορακος-Παγκαλος κλπ) δεν τιμωρηθηκαν! Γι αυτό οι επιγονοί τους συνεχιζουν για να αποτελειωσουν το εργο των πατερων τους. Οταν η συνεργασια με τον εχθρό και η προδοσια γινεται ανεκτή, ειναι μοιραια η καταληξη....

  ΑΖ

 5. BellaDonna avatar
  BellaDonna 25/09/2011 13:12:55

  Μάλιστα... Για μένα όλο το ζουμί είναι στο σχόλιο :
  "Μακάρι να πάμε μόνο σε επίπεδα 50. Το 50, υπήρχε επαρχία και αγροτική δραστηριότητα. Φτωχοί μεν, αγρότες δε " .... κι επειδή όλα τα υπόλοιπα -περικοπές σε μισθούς και παροχές - θα συμβούν, τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης, καθώς οι αγρότες είναι λίγοι και η παραγωγή ακόμα λιγότερη...
  Κι αν κάνει πίσω κανείς και δει τη μεγάλη εικόνα, έχει δυστυχώς ν' αντιπαλέψει εναν δυσανάλογα "εξοπλισμένο" εχθρο...
  Η επίθεση γίνεται ανοιχτά σε όλα τα μέτωπα : Ποιότητα τροφής και νερού κάκιστη, μείωση εως και εξάλειψη αποδοχών με ταυτόχρονο εθισμό μας στην υπερκατανάλωση, χτυπήματα κάτω απο τη ζώνη σε οικογένεια, θρησκεία, πατρίδα, για να μη μιλήσω για την ανύπαρκτη υγεία ....
  Η τεχνολογία είναι πλέον σε επίπεδα που ένας απλός καθημερινός άνθρωπος αδυνατεί να παρακολουθήσει (νανοτεχνολογία, τα νέα κόλπα του CERN, τα γνωστά "τσιπάκια" που προσομοιώνουν ανθρώπινους ιστούς κ.τ.λ, κ.τ.λ ..)και εχθρός που είναι αόρατος ,πως μπορεί ν' αντιμετωπιστεί?
  'Ωρες - ώρες ,μου δίνουμε την εντύπωση ανθρώπουν που κοιτάνε ζαλισμένοι το τσουνάμι με τα θεόρατα κύμματα να έρχεται καταπάνω τους κι απλά ...κάθονται και το κοιτάνε μέχρι να έρθει τόσο κοντά ,που όσο κι αν τρέξουν ,δεν .....
  Μήπως όμως έχει έρθει ήδη τόσο κοντά? ....

 6. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 25/09/2011 14:30:31

  Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι και οι αγορές;

  Μα τη κήρυξη στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, που θα γίνει με δική της πρωτοβουλία, με ταυτόχρονη έξοδο της από το ευρώ και με βαθύ κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων. Αντιλαμβάνονται ότι είναι αδύνατο να το ελέγξουν και δεν μπορούν με κανένα τρόπο να υπολογίσουν τις συνέπειες στη παγκόσμια οικονομία και στο ευρώ. Το πλέον πιθανό θα φέρει τα πάνω κάτω, η ευρωζώνη θα διαλυθεί, η ηγεμονία της Γερμανίας θα τελειώσει.

  Και τι επιδιώκουν;

  Τη συντεταγμένη χρεοκοπία, που θα γίνει με τους δικούς τους όρους και με τη παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Βεβαίως τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας θα την αναλάβουν αυτοί και η Ελλάδα θα πάψει να είναι ανεξάρτητο κράτος. Μάλλον για κράτος μαϊμού θα πρόκειται.

  Θα μας κουρέψουν το χρέος λένε, κατά 50%. Ε, και; Θα μείνει ένα χρέος 190 -200 δις, δηλαδή 90-100% του ΑΕΠ, που θα χρειάζεται 8 δις ετησίως, για τόκους. Και πρωτογενές πλεόνασμα να έχουμε, θα χρειαστούμε και πάλι δάνεια για να πληρώσουμε τους τόκους. Δηλαδή το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.

  Αν μπορείτε να το καταλάβετε, θα μας κάνουν δούλους. Η Ελλάδα θα πάψει να υπάρχει.

  Για μένα μια μόνο λύση υπάρχει:
  1) Η Ελλάδα στέλνει στον αγύριστο τρόικες, και γκαουλάιτερ
  2) Ανακτά την εθνική της κυριαρχία
  3) Κηρύσσει στάση πληρωμών και επιστρέφει σε δικό της νόμισμα
  4) Κουρεύει το χρέος της, τουλάχιστο κατά 80%
  5) Επιβάλει σφικτούς ελέγχους στο εσωτερικό και φτιάχνει το κράτος από την αρχή.

  Δύσκολα πράγματα. Θα έρθει φτώχεια και λιτότητα διαρκείας. Τουλάχιστο όμως, θα διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας, δεν θα γίνουμε δούλοι, δεν θα ξεπουλήσουμε τη χώρα μας και δώσουμε μια ελπίδα για το μέλλον.

 7. καινός avatar
  καινός 25/09/2011 16:33:15

  Χα! Τι βλάκες οι ευρωπαίοι!!!

  Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!!!

  Αφού θα βγει ο ΑΣ και θα μας σώσει!

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 26/09/2011 09:52:18

  Προς τον "Καινο". Εγραψες λαθος το ονομα σου, κανονικα ειναι "ΚΕΝΟΣ"

 9. sakis avatar
  sakis 26/09/2011 17:17:04

  ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΟΘΗΚΑΝ 8ΟΟ ΑΔΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ .ΨΕΥΔΟΣ , ΟΥΤΕ 15Ο ΑΔΕΙΕΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΕΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.ΤΟ ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΟ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ,

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.