#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/06/2012 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο "λάιτ" Μνημόνιο θα αντικαταστήσει τους επαχθείς όρουςTo πράσινο φως για την αλλαγή των όρων δανειοδότησης της Ελλάδας και την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, πιο λάιτ και σίγουρα άκρως αναπτυξιακού, θα δώσει το Eurogroup που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews από τις Βρυξέλλες, παρά τις επίσημες διαψεύσεις για αλλαγή του υπάρχοντος Μνημονίου, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο για την Ελλάδα και θα το βάλουν στο τραπέζι σε περίπτωση που υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση, κάτι που προφανώς είναι εκ των ουκ άνευ.

Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για βεβαιότητα των Βρυξελλών ότι το δεύτερο Μνημόνιο δε μπορεί να βγει με τίποτε, όχι μόνο γιατί ήταν εξ΄αρχής λάθος αλλά και διότι η Ελλάδα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο με τις απανωτές εκλογές.

Η δημιουργία ελαστικού Μνημονίου είναι πλέον η βασική στόχευση των δανειστών. Ωστόσο, δύο σημεία είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν μπορούν να αλλάξουν. Το πρώτο είναι η σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή στο άμεσο άνοιγμα των επαγγελμάτων και στις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν. Μαζί μ’ αυτά και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η αλλαγή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ώστε να γεμίσουν επιτέλους τα ταμεία. Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί για την ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος.

Το δεύτερο είναι η διατήρηση του στόχου για μείωση του χρέους στο 120% το 2020 αλλά και του ελλείμματος κάτω από 3%, αν κι αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς κι άλλες χώρες δεν έχουν πιάσει αυτούς τους στόχους.

Το καρότο ή αλλιώς τα ανταλλάγματα προς τη νέα κυβέρνηση είναι:

1.   Παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος και εφαρμογής των μέτρων 11,6 δις (ή 14 δις κατ’ άλλους) για τουλάχιστον 2 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016. Ετσι, η πίεση στην ελληνική κοινωνία θα επιμεριστεί σε 4 χρόνια ήτοι μέτρα 3 δις ευρώ το χρόνο και τα οποία μέσω των αναπτυξιακών μέτρων θα μπορούσαν να γίνουν υποφερτά.

2.   Αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.

3.    Λεφτά από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων για μεγάλα έργα. Θα μπορούσε να μηδενιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στα έργα για όσο διαρκεί η κρίση.

4.   Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που πήραμε, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για υπογραφή του νέου Μνημονίου μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

«Εχουν ψευδαισθήσεις όσοι ισχυρίζονται ότι το Μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως εξαιτίας της πολιτικής κρίσης και δύο εκλογικών αναμετρήσεων χάθηκε χρόνος κάνοντας τους στόχους εντελώς ανέφικτους», ανέφερε στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου θα είναι το ένα σκέλος, το δεύτερο είναι η προώθηση της ανάπτυξης, ώστε με τη βοήθεια των εταίρων να βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση, δεδομένου ότι όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς ανάπτυξη οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι καταδικασμένο.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου,η Γαλλία επιδιώκει την έγκριση ενός πακέτου της τάξης των 120 δισ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη. Χρήματα που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (55 δισ. ευρώ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της οποίας θα αποφασιστεί η αύξηση κεφαλαίου, ώστε να μπορεί να αντλήσει από τις αγορές μέχρι 60 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέσω των ομολόγων έργων. Από αυτό το «πακέτο» θα μπορούσε να επωφεληθεί και η Ελλάδα, μέσω πρόσθετων δανείων από την ΕΤΕπ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, πέραν των παραπάνω εξελίξεων από τις οποίες θα επωφεληθεί, θα ζητηθεί από την Κομισιόν να επιταχυνθεί η υλοποίηση της γνωστής πρωτοβουλίας Μπαρόζο, η οποία κινείται σε τρεις άξονες: 1) μεταφορά κονδυλίων από ορισμένα προγράμματα σε δράσεις με στόχο την αύξηση της απασχόλησης 2) επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους με εγγύηση της Ε.Ε., 3) την ενίσχυση των ΜΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 20/06/2012 09:37:35

  Να δω πώς θα περάσει το "λάιτ" Μνημόνιο από τα κοινοβούλια των χωρών των κρατών-μελών τη στιγμή που δεν εφαρμόσαμε ούτε "και" από τα δύο πρώτα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Δημήτρης 20/06/2012 11:42:24

   Δεν εφαρμόσαμε ούτε "και"; Είσαι σίγουρος; Προφανώς (α) είσαι εργοδότης και δεν είδες καμία μείωση στο μισθό σου, (β) δεν έλαβες ακόμα την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος 2011 και (γ) είσαι ενοικιαστής και δεν πλήρωσες ούτε σεντ χαράτσι ακινήτων.

 2. Δεν έχει σημασία avatar
  Δεν έχει σημασία 20/06/2012 09:43:20

  Προφανώς έτσι ήταν τα πράγματα από την αρχή, αλλά αυτοί που διαπραγματεύονταν αρχικά (ΓΑΠ, Παπακωνσταντινου, Βενιζέλος) είχαν άλλες προτεραιότητες. Τώρα αν ήταν η πολιτική των αμερικάνων που υλοποιούσαν ή πολιτική εγχώριων διαπλεκομένων ή κάτι άλλο, θα σας γελάσω. Καιρός να εξηγήσουν στο λαό και τη Βουλή τι ακριβώς έγινε.

 3. ΚΕΡΒΕΡΟΣ avatar
  ΚΕΡΒΕΡΟΣ 20/06/2012 10:08:01

  Η τελευταία παράγραφος είναι ενδεικτική για το τι είδους ανάπτυξη θα έχουμε. Σα δε ντρεπόμαστε...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΚΕΡΒΕΡΟΣ 20/06/2012 11:43:30

   Γιατί, τι άλλο περίμενες; Να ενδιαφέρει τους ευρωναζί η ανάκτηση της παραγωγικής μας βάσης;

  • Nasos avatar
   Nasos @ ΚΕΡΒΕΡΟΣ 20/06/2012 12:09:25

   Η ίδια ανάπτυξη που γινόταν 20 χρόνια τώρα, αντί να πηγαίνουν λεφτά σε επιχειρήσεις πάνε σε μεγαλοεργολάβους και ΜΜΕ για να έχει και ένα παραπληροφοριακό όργανο η ΝΔ.

   Και δε μας έχει πει ακόμα ο Σαμαράς με τη μισθούς θα κάνει την ανάπτυξη του, τις οικονομικές ζώνες , χωρίς εργασιακά δικαιώματα…….

 4. Nikitas avatar
  Nikitas 20/06/2012 12:53:47

  Ηθελημένα ή άθελα, χρησιμοποιήσατε την καλύτερη λέξη για το νέο μνημόνιο. Ως γνωστόν η λέξη "λάιτ" έχει καταργηθεί πανευρωπαϊκά από τα τσιγάρα επειδή τα "λάιτ" τσιγάρα είναι εξίσου βλαπτικά με τα "βαριά".

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 20/06/2012 13:59:56

  Δηλαδή, μας λένε: Δώστε μας ό,τι έχετε και δεν έχετε μπρι παρά με τις λεγόμενες "ιδιωτικοποιήσεις" και σας χαρίζουμε τις απολυσεις δημοσίων υπαλλήλων και τις μειώσεις συντάξεων.

  Αποδεικνύεται ότι το μόνο που τους ενδιέφερε στην Ελλάδα ήταν ένα καλοστημένο πλιάτσικο με πρόσχημα την "βοήθεια".

  Ακόμη και να χρειαστεί να απολύσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους μας και να βγουν οι γέροι μας στη ζητιανιά, δεν πρέπει να κάνουμε καμία απολύτως "ιδιωτικοποίηση".

 6. johnny avatar
  johnny 20/06/2012 14:39:59

  Η τροικα θα επιστρεψει με δωρο το 1 δις που δεν μας εδωσαν πριν γιατι δεν ηταν ικανοποιημενοι με το προηγουμενο εκλογικο αποτελεσμα.Τωρα θα βρεθουν τα χρηματα για τα φαρμακα των καρκινοπαθων,για το ΕΟΠΠΥ, και για τα αναπηρικα επιδοματα.Απεδωσε ο εκβιασμος.

 7. ΚΠ avatar
  ΚΠ 20/06/2012 21:00:39

  Το ότι η τρόικα δεν έδινε το 1 δις, εκβιάζοντας για το αποτέλεσμα των εκλογών και γνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της υγείας, αποδεικνύει το ήθος και τις προθέσεις των "εταίρων" μας. Καλά ξεμπερδέματα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.