07/10/2007 18:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο κυβερνητικό βραχυκύκλωμα στη ΔΕΗ

Πλήγμα στην εικόνα του επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου προκάλεσε η αναστολή παρουσίασης του νέου business plan για την 21η Νοεμβρίου, βασικά σημεία του οποίου παρουσιάσαμε εδώ. Όπως μαθαίνουμε το νέο business plan, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις κυρίως από τους συνδικαλιστές, «βραχυκύκλωσαν» ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου είναι το σπάσιμο της ΔΕΗ σε 6 επιχειρήσεις και η μείωση του λιγνίτη από 60% σε 20% του ενεργειακού της ισοζυγίου.
Ο τρόπος που επιδίωξε η διοίκηση της ΔΕΗ να «περάσει» τις αλλαγές στην επιχείρηση, προκάλεσε σοβαρή ρήξη με τη ΓΕΝΟΠ. Η συνδικαλιστική οργάνωση της ΔΕΗ, είχε λόγους να στηρίζει διακριτικά τη διοίκηση της ΔΕΗ μέχρι πρόσφατα. Η στάση της αυτή έχει πλέον αντιστραφεί, ενώ «πρωτοπόρα» στην πολεμική κατά της διοίκησης της ΔΕΗ είναι η παράταξη της Ν.Δ. στη ΓΕΝΟΠ. Έτσι η συνεργασία του κ. Αθανασόπουλου με την J@P Morgan και τους άλλους συμβούλους που σήκωσε τη μετοχή της ΔΕΗ κατά 30% σε ένα μήνα βάλλεται τώρα από πολλές πλευρές, ενώ επανεμφανίζεται με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ι. Παλαιοκρασσάς. Ο κ. Παλαιοκρασσάς υπήρξε, πριν από δυο χρόνια, το πρώτο «θύμα» του «ενεργειακού πολέμου» στη ΔΕΗ και έφυγε καταγγέλλοντας ανοικτά τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον ΓΓ Νίκο Στεφάνου. Σήμερα όμως και οι δύο έχουν απομακρυνθεί πολύ από τη ΔΕΗ και βρίσκονται στη Βουλή.

Πίσω από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη ΔΕΗ βρίσκονται φυσικά τα χοντρά παιχνίδια μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στον χρυσοφόρο ενεργειακό τομέα. Και φυσικά στο βάθος κρύβεται η ιδιωτικοποίηση της

ΣΧΟΛΙΑ

 1. συνδικάτο ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» avatar
  συνδικάτο ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» 07/10/2007 18:50:15

  Συγχαρητήρια στον νέο Υπουργό Ανάπτυξης

  Το συνδικάτο ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» συγχαίρει τον Δυτικομακεδόνα νέο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Φώλια για την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο πρωθυπουργός και του ανέθεσε την «ανάπτυξη» της χώρας στα χνάρια της «φλογοβόλας» προηγούμενης τετραετίας.
  Άριστος γνώστης του κοινωνικού πλαισίου και της ανειρήνευτης ταξικής πάλης στο πλευρό των συναδέλφων του, βιομηχάνων ο κ. Φώλιας έδωσε δείγματα γραφής ως υφυπουργός του κ. Αλο-γοσκούφη όταν νομοθέτησαν μαζί την μείωση της φορολογίας των κερδών των Ελλήνων επι-χειρηματιών, (από 35% σε 25%) οι οποίοι διαβίωναν κάτω από το επίπεδο της φτώχιας με ε-τήσια αύξηση των κερδών τους μόνο μέχρι 300%. Βέβαια την απώλεια αυτών των εσόδων καλέ-στηκαν να την καλύψουν και πάλι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έτσι κι αλλιώς ζουν πλουσιοπάροχα αφού αμείβονται με παχυλούς μισθούς των 600€ γιαυτό και η φορολογία των μισθών τους παρέμεινε στο 40% !!! Δεν πρέπει όμως οι συμπατριώτες μας να ξεχνούν μια άλλη σημαντική και σωτήρια παρέμβαση του κ. φώλια και της κυβέρνησης του που αφορά την αύξηση του πο-σοστού του ΦΠΑ με την οποία φρόντισαν να ελαφρύνει ακόμα περισσότερο το φουσκωμένο πορ-τοφόλι του Έλληνα μισθοσυντήρητου.
  Πιστεύουμε ότι «στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον» που έχει δημιουργηθεί στις αγορές ηλεκτρισμού τα «φιλοδυτι-κομακεδονικά» αισθήματα του νέου ΥΠ.ΑΝ κ. Φώλια επέβαλαν τις πρόσφατες αποφάσεις της διορισμένης διοίκησης της ΔΕΗ που αφοράν:
  1) Το κλείσιμο σχεδόν όλων των ατμοηλεκτρικών σταθμών και των ορυχείων της περιοχής με ταυτόχρονη μεταβίβαση της ρύπανσης από την καύση του λιθάνθρακα στη Νότια Ελλάδα, καθώς επίσης και το «φόρτωμα» της Αθήνας με χιλιάδες ανέργους της περιοχής μας.
  2) Την διάσπαση της ΔΕΗ σε 6 Ανώνυμες Εταιρείες ούτως ώστε να μπορούν να αγοράσουν και οι πατριώτες μας Δυτικομακεδόνες πανεύκολα μια Α.Ε ηλεκτρισμού.
  3) Την αλλαγή από την διοίκηση της ΔΕΗ του μισθολογίου και την κατακόρυφη μείωση των μι-σθών για αποφυγή αμέτρητων οικογενειακών δραμάτων που δημιουργούνται στην περιοχή από τους υψηλούς μισθούς των υπαλλήλων της ΔΕΗ και την κατασπατάλησή τους στα καζίνο και στα λοιπά διαφθορεία της περιοχής.
  4) Ιδιαίτερα συγχαίρουμε τον ΥΠ.ΑΝ για την αναβολή των 50 ημερών που έδωσε για την υλο-ποίηση των αποφάσεων της διοίκησης της ΔΕΗ που αφοράν το κλείσιμο των μονάδων, ανα-βολή που θα δώσει εύλογο χρόνο στην οργάνωση του γνωστού απεργοσπαστικού μηχανι-σμού της περιοχής μας ο οποίος είναι σήμερα σκουριασμένος λόγο έλλειψης σοβαρών α-περγιών τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση το ρεσιτάλ απεργοσπασίας που έδωσαν την περίο-δο 90-93 για την ψήφιση των αντιασφαλιστικών, εργατοκτόνων νόμων Σιούφα και Σουφλιά.
  Το συνδικάτο μας θα σταθεί σταθερά απέναντι στον υπουργό (σε αντίθεση με κάποια σωματεία που δηλώνουν ότι θα σταθούν δίπλα του) και στην κυβέρνηση που προετοιμάζει την οριστική αποδόμηση του ασφαλιστικού, την διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ και την οριστική αποβιο-μηχάνιση της Δυτικής Μακεδονίας.

  Το γραφείο τύπου

 2. Gianni avatar
  Gianni 08/10/2007 18:18:21

  Θα μου λύσει επιτέλους κανείς την απορία: Γιατί "έσπασε" η "δουλειά" της ΔΕΗ με τους Αμερικανούς για να ελέγξουν και οι δύο από κοινού τα μεγάλα αποθέματα του λιγνίτη στο Κόσσοβο; Ποιός ο κερδισμένος (εντός και εκτός Ελλάδος) από αυτή την εξέλιξη;

 3. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 08/10/2007 23:06:26

  Μήπως δεν ήταν «δουλεία» αλλά δούλεμα .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.