#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2008 15:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο κεντρώο κόμμα θέλουν επιχειρηματίες (και το ΒΗΜΑ)

Επιτέλους, αρχίζει να ξεκαθαρίζει όλη αυτή η ασάφεια και τα μπερδέματα που προκαλούν οι επιθέσεις της Λαμπρακιάδας εναντίον του ΓΑΠ και η πριμοδότηση εκ μέρους της των διαφόρων πρωτοβουλιών για …ανατροπή του συστήματος. Έτσι το ΒΗΜΑ μας πληροφορεί σήμερα, ύστερα από πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research, ότι «έξι στους δέκα επιχειρηματίες περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, δηλώνουν απογοητευμένοι από τις πολιτικές εξελίξεις και ότι τέσσερις στους 10 θεωρούν ότι η δημιουργία νέου κόμματος στον μεσαίο χώρο θα ευνοήσει τη διαχείριση της οικονομίας, ενώ η διαφθορά είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Στο ερώτημα «ποιος φταίει για τη διαφθορά;» το 37,4% απάντησε οι πολιτικοί, το 6,8% τα συνδικάτα και μόλις 5,3% οι επιχειρηματίες. Είναι πάντως σημαντικό ότι στην έρευνα συμμετείχαν 700 επιχειρηματίες που όπως λέει και η εφημερίς «λειτουργούν και ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης». Γιατί αμφέβαλε κανείς;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 21/03/2008 15:52:09

  Νέο κεντρώο κόμμα που θα μεταχειρίζεται τις ίδιες μεθόδους με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που θα έχει κομματική φοιτητική παράταξη, που θα κάνει αλισβερίσια με διαφθορείς και διαπλεκόμενους και που θα έχει στόχο να διαχειριστεί καταστάσεις και όχι να τις αλλάξει;
  Όχι ευχαριστώ.

  Τόσον καιρό το τονίζουμε ότι πρέπει να διαλυθούν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να γίνουν νέα κόμματα, αλλά αν δεν εγκαταλείψουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα είναι γιαλαντζί αλλαγή.

 2. οδυσσεας avatar
  οδυσσεας 21/03/2008 16:00:43

  Καλά 4 στους 10 επιχειραματίες είναι πολλοί δηλαδή;;;

 3. mitros vlahos avatar
  mitros vlahos 21/03/2008 17:03:22

  Απ'ότι φαίνεται εκεί στην Μιχαλάκοπούλου,παρά το κάζο που πάθανε πρόσφατα με τον Βενιζέλο,νομίζουν ότι ο κόσμος μασάει κουτούχορτο.
  Καλά το έγραψε προ καιρού ο Παπαχελάς,για κάτι τύπους που θυμίζουν ξεπεσμένους Λόρδους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Β' ΠΠ,που νομίζουν ότι ακόμα ''κυβερνούν πάνω στα κύματα''.

 4. wert01gf avatar
  wert01gf 21/03/2008 17:06:04

  Τα κεντρώα μπορούν να υπερασπιστούν καλύτερα τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Εκεί αποσκοπούν.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/03/2008 17:10:02

  Το επαναλαμβάνω μόνο γιατί το είπε κάποιος σοφότερος από μένα: μία κυβέρνηση πρέπει να βοηθάει στην δημιουργία πλούτου και πρέπει να διανέμει τον πλούτο. Αυτό κάνει ένα κόμμα να είναι κόμμα εξουσίας (σε φυσιολογικές καταστάσεις). Περιμένω επιδείνωση της οικονομίας κυρίως για εξωγενείς λόγους και δεν πιστεύω ότι το ένα ή το άλλο κόμα θα κάνουν μεγάλη διαφορά ή θα έχει την μαγική λύση ή την μαγική πειθώ.

  Αντίθετα, το θέμα της διαφθοράς πονάει και είναι νομίζω μείζον στην Ελλάδα, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα σήμερα. Είμαστε οι πιό διεφθαρμένοι της Ευρώπης (έ τώρα με την Νέα Ευρώπη δεν ξέρω) και αρκετά χάλια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ασχετα από το «ηθικό» θέμα, αυτό οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα που έχει καθηλώσει το σύστημα. Τα έργα γίνονται ΓΙΑ την μίζα (όχι «άντε ας πάρουμε κάποιο δωράκι», αλλά «μας λείπουν τόσα, ποιό έργο να κάνουμε;»).

  Η διαφθορά έχει καταργήσει κάθει έννοια οικονομικών είτε της μεν ή δε σχολής. Εδώ δεν δουλεύει η προσφορά και η ζήτηση και όλα τα κλασσικά. Είναι ένα ιδιότυπο ελληνικό μοντέλο στο οποίο κάπως πορευόμαστε, αλλά σίγουρα δεν είναι αποτελεσματικό εξ ου και υπάρχει περισσότερη μιζέρια από όση δικαιολογείται από την φτώχεια της χώρας.

  Το ότι φταίνε κατά μόλις 5.3% οι επιχειρηματίες, χα, χα επιτρέψτε μου να γελάσω. Ισως το 5.3% ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ των επιχειρηματιών. Η στατιστική θα έπρεπε να είναι normalized (συγνώμη) δηλαδή να λαμβάνει υπ'όψι την οικονομική επιφάνεια του επιχειρηματία. Το 5.3 θα γινόταν 53 ή 93%...

  ΥΓ το site αυτό είναι του ιδιοκτήτη του και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Τα περίεργα σχόλια δεν διακόπτουν τον λόγο, δεν χαλάν καν τον ειρμό της ανάγνωσης, κάντε ό,τι θέλετε αλλά εάν δεν χρεώνει παραπάνω ο server είναι σαν τον θόρυβο του νοτιά έξω.

 6. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 21/03/2008 17:35:35

  Όταν χάνουν τη μάσα θέλουν νέο κόμμα για να επιστρέψουν γρήγορα στη μάσα και να ξανακονομήσουν. Αυτό λέει η στατιστική.

  Όσο για τη διαφθορά αν ήθελαν να την πολεμήσουν θα την πολεμούσαν. Απλά τους βολεύει και φωνάζουν για να μη δίνουν τόσα πολλά.

  Πιστεύω ότι οι επιχειρηματίες είναι από τους κυρίως υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση γιατί απλά είναι διεφθαρμένοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και τίποτε άλλο.

 7. Nick avatar
  Nick 21/03/2008 17:52:22

  Τι έγινε ρε παιδιά; Δε σας βγήκε ο ΓΙΩΡΓΟΣ, δε σας βγήκε ο Βαγγέλης, τώρα ο Τσίπρας, γιατί δεν το παραδέχεστε ότι το ΄χασατε το παιγνιδι;

 8. Jini avatar
  Jini 21/03/2008 18:09:44

  Nick ise saini .
  Epitelous ehis apantisi stin erotisi "pios itan protos i kota i to koko"

 9. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 21/03/2008 18:41:47

  Η δημιουργία κεντρώου κόμματος αποτελει επιδίωξη με συγκεκριμένο στόχο. Καθως το ¨κεντροδεξιο Μπλογκ" φυλλοροει ο μόνος τρόπος να διατηρηθει μια δεξιοστροφη πλειοψηφία είναι η δημιουργία ενός ελεγχόμενου πόλου στο κέντρο. Κατανοητό και οι ανθρωποι κάνουν την δουλειά τους
  Αυτοί που επαγγέλονται μια "προοδευτικ΄ή" ανατροπή τι κάνουν?? Προς το παρόν ασχολούνται με το αγαπημένο σπορ της αριστεράς: Διαφωνούν για το ποιός ειναι original και ποιός όχι και βασικά αγωνιούν για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι αν και όταν ανατραπεί η παρουσα κυβέρνηση. Αντι να προσπαθούν να συγκροτησουν ένα μέτωπο πάνω σε κοινες θέσεις - μια δημόσια ανοικτή συζητηση θέσεων για το ασφαλιστικό με τη συμμετοχή όλων, κομματων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για παραδειγμα βοηθάει και στην κατευθυνση μιας δικαιης , δημοκρατικής μεταρυθμισης και στη συγκροτηση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας
  Το ζητημα ΔΕΝ ειναι λοιπόν τι κάνει το ΒΗΜΑ για να κλειδωσουν τα συμφέροντα του Λαμπρακη αλλα τι κανει η Αριστερα και το ΠΑΣΟΚ για να ξεκλειδώσει τις δημοκρατικές προοπτικές

 10. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 21/03/2008 18:44:30

  Μολις ακουσα οτι ο ΓΑΠ προτεινε τον Ραγκουση για γραμματέα.
  Αφηστε να γράψω για σας τον τιτλο του σχετικού ποστ
  " Το ΠΑΣΟΚ που πνεει τα λοισθια ζηταει σανιδα σωτηρίας στον Ραγκουση"
  ή
  "Ουτε ο Αβρααμ Πάπας δεν σωζει το ναυαγισμένο ΠΑΣΟΚ"

 11. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 21/03/2008 18:52:47

  Σωστός ο Εξάκτινος. Ακόμα και οι επιχειρηματίες μας είναι κρατικοδίαιτα κοπρόσκυλα.

 12. Theodore avatar
  Theodore 21/03/2008 20:10:58

  Kai γιατι φιλε μου, να ελθει ενας σοβαρος ανθρωπος, να βαλει λεφτα εδω, που θα τον εχετε χαρακτηρισει εξ αρχης σα φασιστα , χωρια που θα εχουν απλωσει ΤΑ χερια, για να τ αρπαξουν;Για μαλακες ψαχνετε;
  Εσυ, θα το εκανες αυτο;
  Αρα, αυτοι που βαζουν λεφτα, που συνηθως ειναι δανεικα, ξερουν περι τινος προκειται και αναλογα πραττουν.
  Και μην ξεχνας, οτι οποιοσδηποτε πλησιασει το δημοσιο,εστω και με τις καλυτερες προθεσεις, βρισκεται μπροστα σε ενα τοιχος απο αδιαφορια και απληστια, απο τους διαφορους παρατρεχαμενους, σε ΟΛΑ τα επιπεδα, απο τον υπουργο, μεχρι τον κλητηρα.

 13. kinezos avatar
  kinezos 22/03/2008 06:33:38

  παιδια κοιταξτε να δειτε, την εννοια "επενδυσεις προς αναπτυξη του πλουτου της χωρας" στην ελλαδα την εχουμε διαστρεβλωσει (οπως και τα περισσοτερα πραγματα γυρω μας). η επενδυτικη δραστηριοτητα που ειναι κινητηριος μοχλος μιας οικονομιας δυτικου τυπου παραδοσιακα δεν ειναι οι μεγαλες επενδυσεις, ειναι η μικρομεσαια εμπορο-βιοτεχνικη επενδυτικη δραστηριοτητα. Δυστυχως ομως με τις θατσερικες μεθοδους που επικρατησαν (και αυτες διαστρεβλωμενες) στην ελλαδα τα τελευταια χρονια η μεσαια ταξη φθινει. Το να ερθει η DT να αγορασει τον ΟΤΕ ή η COSCO τον ΟΛΠ, κατι τρεχει στα γυφτικα απο αναπτυξη. αυτο που εδινε παραδοσιακα ωθηση στη οικονομια ηταν η προσπαθεια της χαμηλης ταξης να γινει μεσαια και της μεσαιας να γινει μεγαλη. Τωρα ο κοσμακης (και μαλιστα και η μεσαια ταξη) δεν εχει "μια". εφτασε στο σημειο να ζει με εορτο/δωρο/καρτο-δανεια. Να σας θυμισω οτι η μεγαλη οικοδομικη δραστηριοτητα των δεκαετιων 60,70 εγινε με cash. Τωρα ακομα και 100.000ευρω να εχεις στην τραπεζα (που ποιος τα εχει) δεν παιρνεις ουτε σπιτακι να βαλεις το κεφαλι σου μεσα. Και περιμενουμε απο την καθε πολυεθνικη να ερθει να αυξησει τις επενδυσεις για να βρουν καμια 10αρια ατομα ακομα εργασια με μισθους πεινας. Αμα δειτε ποια ειναι η επενδυτικη δραστηριοτητα των μεγαλων επιχειρησεων (πολυεθνικων και μη) τα τελευταια χρονια (οχι κρατικων) σε οφελος οικονικης αναπτυξης και θεσεων εγασιας στην ελλαδα θα βαλετε τα γελια.

  Παραλληλα, ολα τα κρατη προσπαθουν να αξιοποιησουν τα δυνατα σημεια του γεωγραφικου τους χωρου και του λαου τους για να τραβηξουν χρημα απο την παγκοσμια αγορα. Δεν γινεται να κανεις συνεχεια ανακατανομη ενος πλουτου ο οποιος δεν αυξανεται. Στην ελλαδα εχουμε 3 δυνατα σημεια τα οποια ομως, παραδοσιακα και ανεξαιρετως οι κυβερνησεις τα εχουνε ¨γραψει". Τους λογους αναζητηστε τους:
  Α. Γεωγραφικη θεση: η ελλαδα αυτη τη στιγμη θα μπορουσε να ειναι ο διαμετακομιστικος σταθμος εμπορευματων της ευρωπης προς την ανατολικη μεσογειο και τη μεση ανατολη. Αντ'αυτου, με την αδρανεια μας, εχουν επωφεληθει οι τουρκοι και τα κρατη της μαυρης θαλασσας. (γιατι νομιζετε οτι οι κινεζοι COSCO εχουν τρελαθει να αγορασουν τα δικαιωματα εκμεταλλευσης του ΟΛΠ και ΟΛΘ?)
  Β. Ναυτιλια: Η μεγαλυτερη πηγη στελεχων και know how στον κοσμο. Χωρις υπερβολη. Και ουτε μια δραχμουλα προς αναπτυξη νεων επιχειρησεων για την εκμεταλλευση αυτων των στελεχων. Αυτο θα ειχε (εκτος των αλλων) και ενα σημαντικο οφελος. Αυτη τη στιγμη ο ελληνοκτητος στολος ειναι περιπου στο 20% του παγκοσμιου. Φανταστειτε να ηταν ή να μπορουσε να γινει 40%, ποια θα ηταν τα πολιτικα οφελη του να ελεγχεις σαν χωρα τις παγκοσμιες μεταφορες.
  Γ. 9 μηνες το χρονο καλοκαιρι: Οι καθαροτερες θαλασσες, οι καλυτερες παραλιες και λιακαδα. Οι ιδανικοτερες συνθηκες για να δημιουργησεις ενα παραδεισο διακοπων για ολη την ευρωπη και οχι μονο. Και εδω αδρανεια. Παρεξηγηθηκαμε που θελαν λεει οι ευρωπαιοι να μας κανουν τα γκαρσονια της ευρωπης και μετα απάυτο το χαος.
  Απλα κανεναν κυβερνων μηχανισμο δεν τον συνφερει η οικονομικη δραστηριοτητα να ειναι διασκορπισμενη σε πολυ κοσμο, και ως εκ τουτου να μην μπορει να "ελεγχθει" προς οφελος του. Ειναι η στρατηγικη κυριοι της Νεα Ταξης πραγματων: καθε χωρα να την ελεγχουν 10-20 οικογενειες και ολοι οι αλλοι δουλοι.
  Μηπως ηρθε ο καιρος να ξυπνησουμε? Μηπως πρεπει να καταλαβουμε οτι ο πλουτος της χωρας ειναι μπροστα μας ανεκμεταλλευτος απο εμας τους ιδιους και περιμενουμε απο τους "απ'έξω" να ερθουν να τον αρμεξουν?

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/03/2008 07:24:09

  Δεν έχεις άδικο περί ανάγκης μικρομεσαίας δραστηριότητας (και ανάγκης για αστική τάξη). Με την παγκοσμιοποίηση αφενός και την ελληνική φορολογία και διαφθορά αφ'ετέρου, οι μικρομεσαίοι έχουν εξοντωθεί και φοβάμαι δεν είναι ανατρέψιμο...

  Υπήρξε κάποια προσπάθεια να στηριχθεί το ελληνικό κεφάλαιο σε σχέση με το ξένο, και σε κάποιο βαθμό η διαπλοκή και τα εκάστοτε νέα τζάκια είναι τμήμα αυτής της προσπάθειας αλλά το ξένο κεφάλαιο ελέγχει όλο και περισσότερο την οικονομική μας δραστηριότητα. Όπως είπε κάποιος εκσυγχρονιστής που τον βρίζουνε αλλά τον συμπαθώ, οι μόνες ελληνικές επιχειρήσεις που θα επιζήσουν σαν ελληνικές είναι αυτές που είναι εξωστρεφείς δηλαδή Βαλκάνια και εξωτερικός κόσμος (υπάρχουν 10-15 τέτοιες).

  Οι υπόλοιποι απλώς στήνουν ή παίρνουν κρατικοδίαιτα μαγαζιά (όπως επισημαίνει και άλλος στα σχόλια) για να τα μεταπωλήσουν σε ξένους. Δυστυχώς, εκτός από κρατικοδίαιτοι, δεν είναι και ιδιαίτερα ικανοί και ελάχιστοι μετεξελίσσονται σε επιχειρηματίες. (Υπάρχει βέβαια και η Aegean Oil... που και πως ξεκίνησε πριν 15 χρόνια και κατέληξε "businessman of the year"!)

  Το όποιο "νέο κόμμα" πάει να στηθεί θα έχει στοιχεία προστασίας του ελληνικού κεφαλαίου, προδιαγραφές διαφάνειας (για να δούμε), και "αριστερή" γλώσσα σχετικά με κοινωνικές προστασίες, αδύνατα στρώματα κλπ. Τι έκανε ο Μανωλιός;

 15. kinezos avatar
  kinezos 22/03/2008 07:28:25

  Μπορει το προηγουμενο σχολιο εν πρωτοις να φαινεται ασχετο με το θεμα, αλλα ειναι απολυτως σχετικο με την εννοια της διαπλοκης αυτων των 10-20-30 οικογενειων με την εξουσια. Ποιοι ειναι αυτοι οι επιχειρηματιες που εχουν αποψη για το δικο μας το μελλον? Οι μικρο-βιοτεχνες και μικρο-εμποροι? Οχι. Μαλλον αυτοι που ανεβοκατεβαζουν κυβερνησεις και "δημιουργουν" καινουργια κομματα. Αν η επενδυτικη δραστηριοτητα λοιπον και εν συνεπεια ο πλουτος ηταν διασκορπισμενος μεσα στην κοινωνια, τοτε αυτη η ερευνα θα ηταν αχρηστη.

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/03/2008 07:58:21

  Ο "πλούτος" ήταν διασκορπισμένος αλλά συγκεντρώθηκε και πουλήθηκε (πχ μπακάλικα--»Βασιλόπουλος--»DelHaize)

  Βρες μια Ναυτεμπορική ή Καθημερινή του 1991 και μία πρόσφατη. Δες πόσες ιδιωτικές επιχειρήσεις ήταν και είναι εισηγμένες και τι κάνουν. Επίτρεψέ μου να διαχωρίσω τους μεγάλους επιχειρηματίες: έχει 2-3 ήρωες, πολλούς αποτυχημένους που είτε είχαν κρατικοχαρισμένα μονοπώλια είτε βρήκαν κάποιο μηχάνημα και το δουλέψαν λίγα χρόνια και μετά έκλεισαν, από αυτούς λίγοι ροκανίζουν ΟΤΕ και ΔΕΗ, δυό-τρεις ζουν κάτω από την ομπρέλλα της Εθνικής, 1-2 μεγαλοεργοκατασκευαστές και 2-3 προμηθευτές τους, 2-3 παριστάνουν κάτι αλλά πουλάνε αεροπλάνα. Αρκετοί παλέυουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

  Ποιόν πλούτο να διασκορπίσεις στην κοινωνία; Δώθηκαν οι παραλίες στους δήμους και μπήκαν ομπρέλλες και εισητήριο για να πάς πίσω από το δέντρο. Θες διανομή πλούτου μέσω Χρηματιστηρίου; η τράπουλα είναι σημαδεμένη. Θα γούσταρα να διανείμω 2-3 τράπεζες στον λαό αλλά το μόνο που θα πετύχω να μας πάρουν οι γαλλο-πορτογαλλο-αγγλο-άραβες.

  Οπως και να σχεδιάζουν τον νέο πολιτικό τσελεμεντέ, φασολάδα θα φάμε (τουλάχιστον να έχει λίγο λαδάκι -πραγματικό, όχι μίζα...- για να μην πρηστούμε). Βγήκε ήλιος!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.