19/04/2010 15:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο ιστορικό υψηλό για το spread στις 481 μ.β.

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε σε νέο ρεκόρ – στις 481 μονάδες βάσης. Την Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 443 μονάδες βάσης.

Στο χρηματιστήριο, συνεχίζεται η ίδια αβεβαιότητα  με τον Γενικό Δείκτη στις 1940 μονάδες  με πτώση 2,5%. Στα 12,77 ευρώ η τιμή της Εθνικής χάνει 3,98%. Πάνω από 4% οι απώλειες σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Πτώση 2,68% για την Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. BlueSky avatar
  BlueSky 19/04/2010 13:44:12

  Θα ήθελα, κάποια στιγμή, αυτές οι έγκριτες, έγκυρες και έγκαιρες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες να κάνουν κάποια σύγκριση μεταξύ των spread δεκαετούς ομολόγου της 19 Απρ 2009 και αυτή των σημερινών.Εάν δεν μ' απατά η μνήμη μου ήταν στις 134 μονάδες βάσης. Φανταστείτε ότι πέρυσι τέτοια περίοδο το 94% των ελλήνων δεν ήξεραν τι σημαίνει spread. O ρόλος «Ευρωπαίας Ιφιγένειας», που έχει αποδοθεί στην Ελλάδα συνεχίζεται....

 2. ataktos avatar
  ataktos 19/04/2010 16:22:24

  Γιατί οι κερδοσκόποι και οι θεσμικοί επενδυτές των αγορών επιμένουν στην κινητοποίηση του «μηχανισμού στήριξης»; Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κύριος λόγος είναι ότι η λειτουργία του «μηχανισμού στήριξης» θα εξασφαλίσει την κερδοσκοπία με τίτλους χρέους σε υψηλά επιτόκια, χωρίς να κινδυνεύουν οι κερδοσκόποι από μια ξαφνική πτώχευση και στάση πληρωμών. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την στιγμή που χρησιμοποιηθεί ο «μηχανισμός στήριξης» για την Ελλάδα, θα είναι πολύ δύσκολο να μην χρησιμοποιηθεί και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση, όπως π.χ. την Πορτογαλία και την Ισπανία. Έτσι δημιουργείται μια ιδανική ευκαιρία για κερδοσκοπία με ομόλογα και γενικά τίτλους χρέους των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης με σχετικά υψηλά επιτόκια και με την εγγύηση ότι οι χώρες αυτές δεν θα πτωχεύσουν χάρις στον «μηχανισμό στήριξης», που το κόστος του θα επωμιστούν κυρίως οι πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία.
  Το ιδανικό λοιπόν για τις αγορές και τους κερδοσκόπους αυτή τη στιγμή είναι μια ευρωζώνη με περιφερειακές οικονομίες στο χείλος της χρεωκοπίας με τον «μηχανισμό στήριξης» να εγγυάται ότι δεν θα πτωχεύσουν. Έτσι θα μπορούν με την ησυχία τους να τις λεηλατούν μέσα από το υψηλό κόστος δανεισμού, τα ποικίλα παράγωγα χρέους, τις συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι, με το χρέος διαρκώς να αυξάνεται χωρίς να κινδυνεύουν οι δανειστές από μια ξαφνική και απροσδόκητη πτώχευση και στάση πληρωμών. Αυτή είναι η λογική του «μηχανισμού στήριξης» που ζητούν οι αγορές.
  Εκτός αυτού η δέσμευση από τον «μηχανισμό στήριξης» σημαντικών ποσών για διμερή δάνεια προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση, θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη δημοσιονομική υπόσταση του ευρώ ακόμη και για χώρες σαν την Γαλλία και τη Γερμανία. Πράγμα που θα το κάνει ακόμη πιο ευάλωτο σε επιθέσεις νομισματικής κερδοσκοπίας, στις οποίες ειδικεύονται επενδυτές σαν τον Τζορτζ Σόρος. «Τα προβλήματα του ευρώ κάθε άλλο παρά έχουν ξεπεραστεί,» αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της η BNP Paribas του Λονδίνου στις 13/4, δυο μέρες μετά τα επίσημα πανηγύρια για την υπόσχεση των 45 δις ευρώ. «Το πιο πιθανό συνεχίζει να παραμένει ότι θα υπάρξει διάσωση και οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστεί να περάσουν μέσα από μια επώδυνη διαδικασία δημοσιονομικής και μισθολογικής προσαρμογής.»
  Και η Ελλάδα που στέκεται ανάμεσα σε όλα αυτά; Η χώρα λειτουργεί σαν το «καναρίνι» των επενδυτών στην ευρωζώνη. Επιβιώνει μήνα το μήνα, από δανεισμό σε δανεισμό, έρμαιο των αγορών και των κερδοσκόπων. Λένε ότι γλύτωσε κι αυτή τη φορά την επίσημη πτώχευση. Και τι μ’ αυτό; Μέσα στα πλαίσια της ΟΝΕ και του ευρώ, η Ελλάδα έχει καταδικασθεί σε μια διαδικασία πτώχευσης-μη πτώχευσης, σε έναν αργό επιθανάτιο ρόγχο προς όφελος των τοκογλύφων δανειστών. Μέσα από αυτή την διαδικασία το λαϊκό εισόδημα, η εργασία, οι πόροι της οικονομίας ακόμη και η ακεραιότητα της χώρας έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση των διεθνών αγορών και των εκπροσώπων τους. Αιχμάλωτη του χρέους η χώρα έχει καταδικασθεί να πριμοδοτεί την κερδοσκοπία των αγορών μέσα από την συντήρηση ενός μονοπωλιακά υψηλού κόστους δανεισμού. Η χώρα με το υστέρημα του εργαζόμενου, του ελευθεροεπαγγελματία και της μικρομεσαίας επιχείρησης πληρώνει την διεθνή τοκογλυφία χωρίς να μπορεί να ανασάνει.

 3. JOHNY F. avatar
  JOHNY F. 19/04/2010 16:29:58

  ΚΑΙ ΠΟΥ 'ΣΑΙ ΑΚΟΜΑ, ΜΟΛΙΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΤΟΡΥ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΚΑΙ ΠΟΥ 'ΣΑΙ ΑΚΟΜΑ......

 4. fit for fun avatar
  fit for fun 19/04/2010 16:40:45

  Γι'αυτό η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ είναι μονόδρομος, με δυσκολίες και κακουχίες, αλλά με ΟΡΑΤΗ διέξοδο. Ο δρόμος του ΔΝΤ εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της εξουσίας και των φίλων της, ντόπιων και ξένων, και στο τέλος του έχει την χρεοκοπία, αφού πρώτα έχει μοιραστεί η λεία και οι μίζες μεταξύ των αρπακτικών. Ξεκάθαρη προδοσία.

 5. George avatar
  George 19/04/2010 17:49:07

  Αυτό το έχετε υπ' όψη σας;

  http://www.politis-gr.com/?p=1381
  http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/577397/ChameleonArticle.aspx


  Μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει, ερμηνεύσει, ανασκευάσει;

  • boanerges avatar
   boanerges @ George 19/04/2010 21:22:22

   Το Θέμα αυτό είναι πάρα πάρα πάρα πολύ σοβαρό.
   Αν είναι έτσι όπως το λέει το άρθρο του politis-gr,
   ότι το Τ+10 έγινε την επομένη(!) των εκλογών, τότε μιλάμε
   για τεράστια ευθύνη

   • boanerges avatar
    boanerges @ boanerges 19/04/2010 21:25:25

    Δείτε και εδώ: http://www.capital.gr/News.asp?id=947916

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ George 19/04/2010 21:24:51

   το θέμα το έχει σηκώσει και ο "Ελεύθερος Τύπος" εδώ και μέρες

 6. socrates avatar
  socrates 19/04/2010 17:51:22

  Ευτυχώς που έχουμε το Γιωργάκη που με την απέραντη καπατσωσύνη του ξεφτίλησε τους παλιοκερδοσκόπους.
  Φαντάσου και να έχανε δηλαδή (γαμώ τον τιτανικό μου γαμώ).
  Είδες τι κάνει το "μπιστόλι" στο τραπέζι;
  Πανικοβλήθηκαν οι μπαγάσηδες.
  Πάμε . . .

 7. Greenhorses avatar
  Greenhorses 19/04/2010 18:04:56

  Λεφτά υπάρχουν

  100 μέρες ξύσιμο μέχρι να συνειδητοποιήσουν που πάνε τα τέσσερα

  Μπλόφα με το ΔΝΤ

  Δεν θέλουμε χρήματα πολιτική στήριξη θέλουμε

  Το πιστόλι πάνω στο τραπέζι να μας αφήσουν ήσυχοι οι κερδοσκόποι!!!

  Το πιστόλι εκπυρσοκρότησε μετά από σωρεία λαθών παραλήψεων και ανεπάρκειας.

  Για 2η φορά 21 Απριλίου η Ελλάδα μπαίνει στο γύψο.

  • Κρης avatar
   Κρης @ Greenhorses 19/04/2010 21:26:28

   ενας ΠΑΠ μας εφερε την Χούντα και ενας αλλος ΠΑΠ την ΔούΝΤα

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 19/04/2010 18:31:39

  Δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν:

  -ή ο πρωθυπουργός δεν ξέρει σημάδι
  -ή το πιστόλι είχε άσφαιρα

  Γιατί με τόσους θριαμβευτικούς πυροβολισμούς ή αστοχούμε ή οι ξένοι κουφάθηκαν και δεν ακούν...


  ΥΓ

  ...δεν καταλαβαίνω γιατί αφενός ορισμένοι δυσανασχετούν με το ΔΝΤ (...ας αντιληφθούν ότι με το επίπεδο ηγεσίας που έχουμε μόνο η λειτουργία της κυβέρνησης ως εντολοδόχων και διεκπεραιωτών ...μας σώζει) αφετέρου εμείς δεν τους λέγαμε ότι θα πάμε; ....εεεε μας στείλανε να ησυχάσουν (...μου θυμίζει τον ψεύτη βοσκό:φωνάξαμε τόσες φορές "λύκος λύκος" που στο τέλος μας άφησαν στους λύκους...)

 9. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 19/04/2010 18:55:54

  Θα παίξει είδηση στα κανάλια:

  θρίαμβος της πολιτικής Παπανδρέου.
  Παραμένει σταθερά κάτω από το όριο των 500 μονάδων τo spread.
  Οι θυσίες μας πιάσαν τόπο, ήττα των κερδοσκόπων.

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 19/04/2010 19:44:57

  αντιγραφή από το Μικρό Φωκίων, γιατί μόνο το γέλιο τους αξίζει:

  Αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης θα πηγαίναμε σούμπιτο στο ΔΝΤ είπε ο Γιωργάκης. Ενώ τώρα δεν πάμε εμείς στο ΔΝΤ αλλά έρχεται το ΔΝΤ σε εμάς.

  Η χώρα θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση, μας λένε προσπαθώντας να μας χρυσώσουν το χάπι της χρεοκοπίας μας.
  Η αλήθεια είναι ότι η κρίση θα βγει πιο ισχυρή από την χώρα.

  Τελικά είχαμε δίχτυ ασφαλείας. Μόνο που κατά λάθος μπλεχτήκαμε στο δίκτυ και βουλιάξαμε μαζί του.

  Ο Γιωργάκης μας είπε ότι νιώθει πιο σοσιαλιστής με αυτά τα μέτρα που μας έχει πάρει και θα μας πάρει. Ελπίζω να μην θελήσει να γίνει και κομμουνιστής. Μόνο οι τραπεζίτες θα επιβιώσουν σε τούτη τη χώρα.

  Το ΠΑΣΟΚ το είχε υποσχεθεί. Επί των ημερών του θα δούμε μια άλλη Ελλάδα. Και θα την δούμε. Θα είναι η Ελλάδα του ΔΝΤ. Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ που δεν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει στο πως θα είναι αυτή η άλλη Ελλάδα.

  Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Αυτό λένε οι οικονομολόγοι. Οι ίδιοι λένε ότι όπου έβαλε το πόδι του το ΔΝΤ υπήρξε ύφεση και όχι ανάπτυξη. Και για να βγει η Ελλάδα από την κρίση φέρνουν το ΔΝΤ…

  Και εμείς θα εμπιστευτούμε τους οικονομολόγους…

  Σε cd βρέθηκε η λίστα με τους στόχους της κυβέρνησης. Τουλάχιστον 8 εκατομμύρια Έλληνες συνεχίζουν να κινδυνεύουν καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν έχει συλληφθεί ακόμα. Φήμες λένε ότι τα μέλη της κρύβονται στην γιάφκα του ΔΝΤ.

  Μας έχουν κάνει τόση πλύση εγκεφάλου τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια που πολλοί θεωρούν ότι είναι θετικό για την χώρα να κυβερνιέται από το ΔΝΤ.

  Αλλά κάπου υπάρχει και ένα δίκιο. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα όσοι κυβέρνησαν το μόνο καλό που έκαναν ήταν προς τους εαυτούς τους και τους κολλητούς τους. Εξαίρεση ο Καποδίστριας.

  Όταν λοιπόν έχεις δει τόσους πολιτικούς να έχουν κάνει άπειρα εγκλήματα εις βάρος της χώρας σκέφτεσαι ότι ίσως χρειάζεται να αναλάβει ένας ξένος.

  Το πρόβλημα όμως είναι ότι με το ΔΝΤ δεν θα πληρώσουν ούτε οι πολιτικοί, ούτε όσοι έτρωγαν στην υγειά των κορόιδων. Θα πληρώσουν και μάλιστα ακριβά τα ίδια τα κορόιδα.

  Πήραν την ναυτιλία από την Κατσέλη και την έδωσαν στον Χρυσοχοΐδη. Μάλλον ήταν το μπόνους για την προσφορά του…
  Εδώ που τα λέμε, μάλλον ο Χρυσοχοΐδης πρέπει να αναλάβει όλα τα υπουργεία. Τώρα με το ΔΝΤ ένας προστάτης για τον πολίτη θα είναι χρήσιμος…

  52 εκατομμύρια που ήταν σε ξεχασμένους λογαριασμούς βρήκε το υπουργείο Οικονομικών. Φαντάσου πόσο σοβαρά έκαναν την δουλειά τους τόσα χρόνια που κανείς δεν τα είχε βρει μέχρι σήμερα.

  ΔΝΤ, το άλλο πρόσωπο του Μητσοτάκη.

  • donaE avatar
   donaE @ Ο Ιθαγενής 19/04/2010 20:57:15

   To χειροτερο δεν ειναι μην μας πεισουν οτι το ΔΝΤ ειναι καλο.Ειναι οτι εμεις φταιμε που καταληξαμε σε αυτο,επειδη ειμαστε τεμπεληδες. Παλι ενοχες για καμια 20ετια.

 11. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 19/04/2010 20:27:38

  Οι επενδυτές δεν παίρνουν ποτέ αυτό που θέλουν από την αγορά.

  Το ιδιο και οι γραφειοκρατες ....

  http://www.market-talk.net/index.php/id/8603

 12. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 19/04/2010 20:29:46

  ΕΠισις

  Για όσους αναρωτιόνται (μεταξύ άλλων) για ποιο λόγο το χώσιμο πάει σύννεφο και στα Ελληνικά ομόλογα

  http://www.market-talk.net/index.php/id/8597

 13. ataktos avatar
  ataktos 19/04/2010 20:35:00

  Παρατήρησα ότι το τελευταίο διάστημα εκτός από την αυξήσει τιμής βενζίνης, έπεσε αισθητά και η ποιότητα της με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ιδική κατανάλωση .Εμ γδαρμένη εμ πηδηγμένοι

 14. fatfat avatar
  fatfat 20/04/2010 15:19:09

  οι αγορές δυσπιστούν απέναντι στην Ελλάδα, φοβούνται ή θεωρούν πιθανή μια ενδεχόμενη πτώχευσή της, διότι πιστεύουν ότι λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους της, η Ελλάδα δεν θα είναι πιθανόν σε θέση να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια και τις δανειακές της ανάγκες.
  Εφόσον λοιπόν υπάρχει αυτή η σχετική αβεβαιότητα, οι επενδυτές δεν δέχονται να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα με χαμηλά επιτόκια, αλλά επιζητούν υψηλότερα επιτόκια για να αναλάβουν και το ρίσκο που θεωρούν ότι ενέχει η επένδυση σε ελληνικούς τίτλους.

 15. fatfat avatar
  fatfat 20/04/2010 15:33:37

  @ BlueSky.....για αυτήν την σημερινή αβεβαιότητα λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους (300 δις ευρώ), συνέβαλε καθοριστικά και η κυβέρνηση Καραμανλή, που όχι μόνο δεν μείωσε ή δεν συγκράτησε το δημόσιο χρέος, αλλά την διετία 2008-2009 το αύξησε περίπου κατά 60 δις ευρώ!!!!!!!!!
  Οι όποιες άστοχες ή ατυχείς δηλώσεις μελών της σημερινής κυβέρνησης, απλώς επιτείνουν μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ εδώ και χρόνια.
  Η Ελλάδα δεν βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, στις 05/10/2009 "δια μαγείας"......ούτε κάποιες άστοχες δηλώσεις κλόνισαν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα.....αυτή κλονίστηκε από τα άσχημα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας, που η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυβε επιμελώς μέσω της "δημιουργικής λογιστικής" - όπως δηλαδή ακριβώς παλιότερα κατηγορούσε η ίδια (κυβέρνηση) την κυβέρνηση Σημίτη, για αυτό και διενήργησε την περίφημη "απογραφή"...........

  http://www.mnec.gr/el/press_office/DeltiaTypou/Documents/2010_02_01_ekthesi_dimos.pdf

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.