#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2013 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο αλαλούμ με τις αποδείξεις στο υπουργείο ΟικονομικώνΚακή εικόνα έβγαλε ο αρμόδιος για τη φορολογική μεταρρύθμιση, Γ. Μαυραγάνης, για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αφορά τον «Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» (Κ.Φ.Α.Σ.) που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με τον οποίο απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ

Εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, όσοι πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, όσοι εξάγουν τα αγαθά τους ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά και ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, και οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων.

Ουσιαστικά η εγκύκλιος αφορούσε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και άλλους επιτηδευματίες (όχι δικηγόρους, γιατρούς, δικηγόρους με μπλοκάκι) και ουσιαστικά τους προέτρεπε να δηλώσουν κάτω από 10.000 ευρώ ώστε ούτε βιβλία να έχουν ούτε και αποδείξεις να υποχρεούνται να κόβουν. Σύμφωνα με την παλαιότερη εμπειρία πάντως οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έτσι κι αλλιώς δήλωναν χαμηλά εισοδήματα, οπότε για τη φοροδιαφυγή τους το υπουργείο Οικονομικών του έδινε και... δώρο να μην κόβουν απόδειξη για τις υπηρεσίες.

Μόλις όμως έγινε χαμός στα δημοσιογραφικά και λογιστικά γραφεία, το γραφείο του κ. Μαυραγάνη ανακοίνωσε ότι θα φέρει εγκύκλιο που θα αλλάζει το θέμα με τις αποδείξεις. Όμως, το λάθος είχε γίνει και η οπισθοχώρηση απλά επιβεβαίωσε αυτό το λάθος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. WY avatar
  WY 08/01/2013 10:09:16

  Παραμένει στήν θέση τού υφ.Οίκ. ακόμη ό Μαυραγάνης??
  Από γκάφα σέ γκάφα!!!!
  Πώς τόν ανέχεται ό Στουρνάρας???
  Ούτε διά διαχειριστής σέ kioski δέν είναι ικανός!!!!

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 08/01/2013 11:01:42

  Η ρύθμιση που επικρίνετε υπάρχει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Καιρός ήταν να υπάρξει και στην Ελλάδα. Αν φοροδιαφεύγουν οι ηλεκτρολόγοι, αυτό είναι άλλο θέμα.

  Αλήθεια, τώρα αν ξανααλλάξει το πράγμα και γίνει όπως πριν, θα φοροδιαφεύγουν λιγότερο οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες; Δεν νομίζω. Αντιθέτως, όσοι κάνουν κάποια ευκαιριακή παροχή υπηρεσιών και έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν ευκαιριακά κάποια χρήματα για να στηρίξουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, τώρα πρέπει είτε να μπουν στο λούκι της γραφειοκρατίας, είτε να συνεχίσουν (όπως και πριν) να δουλεύουν "μαύρα"...

  Αυτό όμως που μου κάνει περισσότερη εντύπωση είναι ο χαμός στα "δημοσιογραφικά και λογιστικά γραφεία". Πήγε να μειωθεί η γραφειοκρατία χωρίς να τίθεται επί της ουσίας ζήτημα για τη φοροδιαφυγή, και ξεσάλωσαν όλοι οι γραφειοκράτες.

  Τελικά για την γραφειοκρατία ευθυνόμαστε όλοι μας. Αφού μόνον έτσι ξέρουμε να δουλεύουμε με αυτό το άθλιο κράτος...

 3. ΑΚΤΗΜΩΝ avatar
  ΑΚΤΗΜΩΝ 08/01/2013 11:07:47

  Ο Μαυραγανης εδωσε δειγματα γραφης με το καλημερα επιλεγοντας διευθυντη του γραφειου του προσωπο επιεικως αμφιλεγομενο. Τοτε επενεβη ο πρωθυπουργος και διορθωσε τα πραγματα αλλα αφησε αθικτο τον Μαυραγανη. Αργα η γρηγορα ο Σαμαρας θα την πληρωσει αυτη την επιλογη του.

 4. Ρωμανός Πορφυρογέννητος avatar
  Ρωμανός Πορφυρογέννητος 08/01/2013 16:03:07

  Ο Μαυραγάνης αποδεικνύεται ως μια ακόμη φοβερά αποτυχημένη επιλογή! Απορώ μάλιστα γιατί υπήρξε "άνθρωπος της αγοράς" και λογικά θα έπρεπε να έχει κάποιες ιδέες σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πέρα απο τα κλασικά φορομπηχτικά μέτρα που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Ρωμανός Πορφυρογέννητος 08/01/2013 19:10:02

   Η "καταπολέμηση της φοροδιαφυγής" περνάει μέσα από τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος. Η επικρινόμενη ρύθμιση είναι ένα από τα πάρα πολλά απαιτούμενα βήματα εξορθολογισμού.

   Η κριτική μάλιστα βασίζεται στη λογική "αποκλείεται να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, ας επιβάλλουμε σε όλους σκληρή γραφειοκρατία". Όταν ξεκινάς με αυτή τη λογική, μην περιμένεις να πιάσεις την φοροδιαφυγή... Απλώς θα αυξάνεις τη γραφειοκρατία χωρίς να πιάνεις την φοροδιαφυγή.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Ρωμανός Πορφυρογέννητος 08/01/2013 21:12:02

   προφανώς "παραείναι" άνθρωπος της Αγοράς...
   κι ως γνωστόν η Αγορά βγάζει καντήλες με το Κράτος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.