#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2011 09:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο Σύνταγμα, άλμα προς το μέλλον


Του Παναγιώτη Αποστόλου
Όλα τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση τα δύο κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν την πατρίδα μας μετέτρεψαν το πολίτευμα της χώρας από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική δημοκρατία σε πλήρη ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ.

Αυτά τα κόμματα αντί να είναι όργανα προάσπισης των συμφερόντων του Ελληνικού λαού και του δημοκρατικού πολιτεύματος, μετετράπησαν σε σπόνσορες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των διαφόρων συντεχνιών και έγιναν παράγοντες εκμαυλισμού, διαφθοράς και διαπλοκής. Μέσω των αναθεωρήσεων του Συντάγματος  το 1975 και το 1985, αντί για την  θεσμική προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού λαού, προάσπισαν τα συμφέροντα των οικονομικών ισχυρών παραγόντων και εμμέσως και των δικών τους από την στιγμή που οι ίδιοι παραδέχονται πως κόμματα και πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγούς το μεγάλο ανεξέλεγκτο κεφάλαιο.

Τα αναθεωρημένα Συντάγματα τους δίνουν το δικαίωμα της πλήρους ασυλίας και ατιμωρησίας στα όποια ανομήματά τους (ασυλία βουλευτών και νόμος περί ευθύνης υπουργών κ.α.).

Τριάντα έξη ολόκληρα χρόνια δεν έλυσαν κανένα κοινωνικό πρόβλημα παρά τις συνεχείς προεκλογικές τους εξαγγελίες. Ξεχαρβαλωμένη η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, η Εθνική άμυνα, το ασφαλιστικό κ.α. Τα εγκλήματα των δύο κομμάτων εξουσίας είναι εξόφθαλμα και αποδεδειγμένα. Κατασπατάλησαν ασύστολα το απίστευτο χρήμα που εισέρευσε στην χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απέβλεπε στην ανάπτυξη και την υποδομή της,  ώστε να επιτευχτεί η σύγκλιση της Ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης.  Δημιούργησαν παρανοϊκό και ακατάσχετο δανεισμό βουλιάζοντας κάθε μέρα που περνούσε την χώρα στην άβυσσο. Μοίραζαν πρόσκαιρες φρούδες ελπίδες με τα ρουσφέτια και τους διορισμούς στο δημόσιο. Ανάγκασαν τον πολίτη να ψηφίζει με μοναδικό κριτήριο το ατομικό του και μόνο συμφέρον. Υφάρπαζαν επί της ουσίας βίαια την ψήφο του άμοιρου ψηφοφόρου, δηλαδή το τελευταίο απομεινάρι διαφοράς από το σκλάβο, το ραγιά.

Αποτέλεσμα αυτής της φαύλης πολιτικής είναι το σημερινό κατάντημα της χώρας, όπου κατακρεουργούνται οι μισθοί εργαζομένων και οι συντάξεις απόμαχων της εργασίας, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς, όπου οι έμμεσοι φόροι είναι χαράτσι απάνθρωπης αδικίας, όπου η ανεργία, ειδικά στους νέους καλπάζει και δεν δίνει στην νεολαία μας καμία ελπίδα και προοπτική.

Στην εποχή λοιπόν του μνημονίου και της ζοφερής αυτής κατάστασης της κοινωνίας μας γενικότερα, υπάρχει λύση που να δίνει ΕΛΠΙΔΑ;

Η λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες – ή όταν η κυβέρνηση αποφασίσει ή οι δυσχερείς οικονομικές εξελίξεις υπαγορεύσουν - και ο ορισμός της Βουλής που θα προκύψει, ως Συντακτικής Βουλής, η οποία θα επεξεργασθεί την δημιουργία ΝΕΟΥ Συντάγματος. Ενός Συντάγματος που θα ορίζει την σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας  προς όφελος του Ελληνικού λαού και της πατρίδος και όχι υπέρ της κομματοκρατίας που οδήγησε την χώρα στην οικονομική, πολιτική και ηθική εξαθλίωση.

Ενός Συντάγματος που θα οδηγήσει την χώρα δυναμικά μπροστά με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργώντας συνθήκες πραγματικής και σωστής λειτουργίας της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Μιας Δημοκρατίας που δεν θα χειραγωγείται από φαύλες σπείρες συντεχνιών ανθρώπων. Από πεινασμένους πολιτικάντηδες για χρήμα και εξουσία, από επίορκους, του όρκου που έδωσαν στην υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Πολλές καινοτόμες λύσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος μέσω του νέου Συντάγματος, αλλά αυτά που πρέπει να τύχουν άμεσης προτεραιότητας, είναι τα παρακάτω:

 

Λειτουργία κράτους:

α)Απαιτείται ο πλήρης διαχωρισμός της εξουσίας που ασκεί η εκάστοτε κυβέρνηση προς την λειτουργία του κράτους. Η κυβέρνηση- κράτος είναι σήμερα έννοια ταυτόσημη, που δημιούργησε όλα τα επακόλουθα που βιώνουμε σήμερα στον τόπο μας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίζουν τις διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών χειραγωγώντας τες. Πρέπει να ηγούνται των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημοσίου τομέα επιστήμονες καριέρας και όχι η στελέχωσή τους να γίνεται με κομματικά-πολιτικά κριτήρια.

Ο εναγκαλισμός εξουσιών κυβέρνησης-κράτους είναι ο ομφάλιος λώρος της διαπλοκής και της αδιαφάνειας στην δημόσια διοίκηση που δημιουργεί ταυτόχρονα την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή.

Όπως επίσης, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ανεξάρτητη και αδέσμευτη κρίση στο δικαστικό σώμα καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδος μας.

β) Να διασφαλισθεί η άρση των αντιλαϊκών νόμων περί της ασυλίας και ατιμωρησίας των βουλευτών και υπουργών και θέσπιση άρθρου για να μην υπάρχει παραγραφή των όποιων αποδεδειγμένων αδικημάτων διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και η αντιμετώπιση αδικημάτων από μέρους τους να αντιμετωπίζονται όπως όλων των πολιτών της χώρας που ενέχονται σε αξιόποινες πράξεις και αδικήματα.

γ) Απαραίτητη η σύσταση, συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο θα διασφαλίζει την σωστή λειτουργία του Συντάγματος δίνοντας την δυνατότητα παρεμβάσεων σε παραβιάσεις και εκτροπές άρθρων του Συντάγματος.

2. Παιδεία:

Στα πανεπιστήμια σήμερα δεν υπάρχει πρόοδος και το σύστημα διακυβέρνησής των έχει οικτρά αποτύχει. Ένα σύστημα που στηρίχθηκε στις παραδοσιακές πελατειακές δομές της κοινωνίας και ταυτόχρονα διαβρώθηκε από τα πολιτικά κόμματα. Η κατάσταση στην ελληνική δημόσια «δωρεάν» παιδεία έχει φθάσει στα όρια της απόλυτης σήψης. Οι απόψεις των φοιτητικών- κομματικών παρατάξεων έχουν φθάσει στο σημείο να αγγίζουν την απόλυτη κυριαρχία στην λειτουργία των πανεπιστημίων. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει απόσυρση των πολιτικών κομμάτων από τα πανεπιστήμια, ούτως ώστε τα δημόσια αυτά ιδρύματα να επιτελέσουν τον πραγματικό σκοπό δημιουργίας τους και να πάψουν να είναι φυτώρια κομματικών στελεχών.

Να πάψει η σημερινή εκλογή των κομματικών πρυτάνεων, που συνήθως είναι «προοδευτικοί», με το υπάρχον σύστημα της ανταποδοτικότητας προς εκείνους που τους εξέλεξαν και την ταυτόχρονη προώθησή τους στον πανεπιστημιακό χώρο.

Η φοιτητιώσα νεολαία μας είναι η καρδιά του Έθνους μας. Θα πρέπει να υπάρξει ένας Εθνικός σχεδιασμός ώστε η νεολαία μας να αποκτήσει εκτός της πανεπιστημιακής μόρφωσης του αντικειμένου της γνώση και του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού μέσω της σωστής διδασκαλίας αρχαίων συγγραφέων και φιλοσόφων που θα τους προσδώσει μεγαλύτερη ευχέρεια αξιοποίησης της επιστήμης τους.

3. Συνδικαλισμός:

Σκοπός της ιδρύσεως του συνδικαλισμού στους χώρους εργασίας μέσω των συνδικάτων, είναι η προστασία των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών των συνδικάτων, δηλαδή των εργαζομένων. Η σωστή λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος σε μία χώρα υποδηλώνει την σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας!

Οι μετέχοντες μέσω εκλογών στις ηγεσίες των συνδικάτων παράγουν ανιδιοτελές κοινωνικό έργο σε μία ευρύτερη προσπάθεια υπεράσπισης και κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση την εξουσία και την προβολή που αποκτούν κατά την μακροχρόνια, πολλές φορές, θητεία τους στα συνδικάτα, να την εξαγοράζουν με την μεταπήδηση στην πολιτική κεντρική ή αυτοδιοικητική σκηνή.

Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε δει στο παρελθόν πολλές φορές με πιο κραυγαλέα την περίπτωση του βουλευτή της Β΄ Αθηνών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πρωτόπαπα, που από πρόεδρος της ΟΤΟΕ και ακολούθως πρόεδρος της ΓΣΕΕ, από υποστηρικτής των αιτημάτων των εργαζομένων έγινε τελικά υποστηρικτής του Μνημονίου που κατακρεουργεί τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών και συνθλίβει τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών της χώρας, υποβαθμίζοντας δραστικά το επίπεδο ζωής τους.

4. Απόδημος Ελληνισμός:

Ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα που παραμένει ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα και πληγώνει κάθε Έλληνα της διασποράς, είναι η μη συμμετοχή του αποδήμου Ελληνισμού στην κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία.

Θα πρέπει μέσω του Συντάγματος να αξιοποιηθεί ο πλούτος του απόδημου Ελληνισμού με την συμμετοχή εκπροσώπων της αποδημίας στο Ελληνικό κοινοβούλιο μέσω εκλογής τους από τις τοπικές κοινωνίες και ίδρυση αντίστοιχου υπουργείου.

Επίσης να ορίζεται ο ακριβής αριθμός βουλευτών (π.χ. είκοσι ) και οι αρμοδιότητές τους να αφορούν την επεξεργασία όλων των θεμάτων της ομογένειας προς όφελος της Ελλάδος, αλλά και την προώθηση Εθνικών μας θέσεων σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

5. Μετανάστευση:

Να συμπεριληφθεί στο νέο Σύνταγμα άρθρο, που θα ορίζει την ποσόστωση μεταναστών στην χώρα μας επί του συνόλου του πληθυσμού μας, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπρόσθετα με ευθύνη των περιφερειών, να καταγράφονται οι ανάγκες εργατικών χεριών κατά περιφέρεια και η υλοποίηση και αποστολή αυτών να γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο.

Βέβαια, αυτονόητο είναι, πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.

 

Έτσι, στις πολύ δύσκολες ημέρες που περνά ο τόπος μας, αποτέλεσμα της αποτυχημένης διακυβέρνησης της χώρας από όλες τις κυβερνήσεις, από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, με ακρογωνιαίο λίθο την ψήφιση του επαχθούς μνημονίου και τους τριγμούς που έχει επιφέρει σε όλες της τάξεις της κοινωνίας μας, θεωρώ πως η τολμηρή και ταυτόχρονα γενναία πράξη δημιουργίας νέου Συντάγματος είναι περισσότερο από ποτέ μία πράξη επιβεβλημένη.

Μία πράξη που θα διασφαλίσει την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και θα προασπίσει την Ελληνική κοινωνία από τα σαθρά σημερινά φαινόμενα σήψης και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει δυναμική ανάπτυξης της χώρας μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στάθης Δ avatar
  Στάθης Δ 21/03/2011 09:48:44

  Η παρούσα βουλή πάντως κάνει άλματα πρός το παρελθόν. Τον χορό τον σέρνει η κυβερνητική πλειοψηφία, η δε αντιπολίτευση κάνει πώς δεν καταλαβαίνει:

  Με τον νόμο 3932/2011 (Σύσταση Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης), που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, νομοθετήθηκε (με τροποποίηση του νόμου 3213/2003) η δυνατότητα ατιμωρησίας τους (!!!) για περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογείται η απόκτησή τους .

  Το πλήρες άρθρο
  h--p://www.paron.gr/v3/new.php?id=65232&colid=&catid=47&dt=2011-03-20%200:0:0
  Σχολιασμός νομικού
  h--p://taxalia.blogspot.com/2011/03/blog-post_7923.html

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/03/2011 09:54:29

  Σύνταγμα! Προτεραιότητα σε ίση μοίρα με την διαχείριση της κρίσης. Αν δεν αλλάξουμε Σύνταγμα απλά θα φθείρουμε και θα καταστρέφουμε όποιον καλοπροαίρεται θέλει να κάνει κάτι.

  Πρόεδρος Δημοκρατίας με πραγματικές δυνατότητες ρυθμιστικής και δοικητικής παρέμβασης, ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ από τον Λαό. (Προεδρική Δημοκρατία το λέει ο Πέτρος Χασάπης)

  Βουλευτές που νομοθετούν και όχι σφραγίζουν ότι πει ο κάθε προεκλεγμένος από τα ΜΜΕ

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ archaeopteryx 21/03/2011 12:34:23

   Πρακτικά μιλάμε για τον ουσιαστικό διαχωρισμό εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Όσο κι αν είναι βουτηγμένο στη διαφθορά λόγω των λομπιστών, το Αμερικάνικο σύστημα πάντα μου φαινόταν πιο λογικό από το δικό μας. Εδώ ουσιαστικά έχουμε μια αρμαθιά πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας που τους πληρώνουμε μαζί με τον εκάστοτε χωρίς ουσιαστικά να έχουνε προσφέρει τίποτα και μερικές εκατοντάδες πρωην και νυν βουλευτές που επίσης δεν προσφέρουν τίποτα στην έννοια της δημοκρατικής διαχείρισης της εξουσίας.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ TopGunZ 21/03/2011 13:03:34

    @TopGunZ

    Λογικό το αμερικάνικο σύστημα; Με 10.000.000 να κοιμούνται σε χαρτόκουτα; Με 50.000.000 κάτω από το όριο της φτώχειας;

    Δηλαδή στις ΗΠΑ έχουν δημοκρατία; Ετσι τους είπανε;

    Θραξ Αναρμόδιος

  • Misha avatar
   Misha @ archaeopteryx 21/03/2011 15:11:49

   Αγαπητέ Αρχαίε, αν δε μπει ένα μεγαλοπρεπεστατο STOP στην ανεξέλεγκτη δράση των εταιρειών, δλδ της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς», όλες οι αλλαγες θα είναι χωρίς κανένα νόημα.
   Προεδρική δημοκρατία έχουν και οι ΗΠΑ. Σταμάτησαν να κυβερνάνε τα οικονομικά και επιχειρηματικά λόμπυ ;
   Αν το κράτος δεν έχει έλεγχο σε τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, νερό κι ενέργεια , όπως κι αν λέγεται ο κυβερνήτης , όπως κι αν εκλέγεται , θα είναι έρμαιο στις βουλές των κάθε λογής Ζήμενς, Καρφούρ, Κοκα Κόλα, Ντόυτσε τελεκομς κ.ο.κ. που θα τον εξαναγκάζουν να πουλάει κοψοχρονιά, ή να «αξιοποιεί» για 99 χρόνια, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, ΔΕΗ ,ΟΤΕ και πάει λέγοντας.

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 21/03/2011 09:57:44

  Καλημέρα σας Κε. Αποστόλου.
  Εναργής η ανάλυση σας, όμως δεν πιστεύω πλεον ότι οι εκλογές αποτελούν λύση και αυτό διότι:
  1) ένα κομματι της κομματοκρατίας (ΠΑΣΟΚ) ελέγχει το 95 % των ΜΜΕ που διαμορφώνουν την "κοινή" γνώμη.
  2) Τα δίκτυα εξουσίας παραμένουν ίδια
  3) Η διαπλοκή ανάμεσα στα δυο κομματα παραμένει ίδια (δεν αρκεί η τιμιότητα του Σαμαρά απο μόνη της)
  4) Ο λαός είναι πια εθισμένος στα ψέμματα.
  5) Το ΠΑΣΟΚ ελέγχει τον κρατικό μηχανισμο, ακόμα και ως αντιπολίτευση (θυμηθείτε οι πυρκαγιές του 2007) και την 17 Νοέμβρη (το εκτελεστικό χερι του) πριν, με την παρουσία χιλιάδων συνδικαλιστάδων στις ΔΕΚΟ.
  Και αρκετα άλλα.

  • Boςς Kοpulos avatar
   Boςς Kοpulos @ Νίκος 22/03/2011 14:07:08

   Συμφωνώ. Οι κρατικές υπηρεσίες, οι καθηγητές και το προσωπικό των πανεπιστημίων, οι συνδικαλιστές, η υγεία, τα ΜΜΕ κτλ. είναι βαθιά κομματοποιημένοι.
   Για να αλλάξει το σύστημα πρέπει να καταργηθούν τα κόμματα, να απολυθούν όλοι(και στο ιδιωτικό τομέα) και να προσληφθούν άνθρωποι μη κομματοποιημένοι.
   Δηλαδή έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν θα αλλάξει το σύστημα ποτέ!

 4. Tonia G avatar
  Tonia G 21/03/2011 10:18:41

  Το σημερινό πολίτευμα έχει ήδη σταδιακά μετατραπεί σε Πρωθυπουργική Απολυταρχία...
  Το πιο διαχειρίσιμο και ορθό σήμερα θα ήταν να το μετατρέψουν σε Προεδρική Δημοκρατία, όπου ο Πρόεδρος να εκλέγεται απ' ευθείας από το λαό, όχι όμως ταυτόχρονως με τη βουλή. Οι Προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να τελούνται μαζί με τις δημοτικές-περιφερειακές που είναι όλες εξάλλου για την εκτελεστική εξουσία, με σταθερή θητεία (όπως άλλωστε και του Προέδρου της Δημοκρατίας).
  Οι βουλευτικές, οι οποίες είναι για τη νομοθετική εξουσία θα πρέπει να τελούνται σε διαφορετική περίοδο έτσι ώστε η σύσταση της να μπορεί να ελέγχει τον Πρόεδρο και όχι να τον υπηρετεί (όπως σήμερα). Οι βουλευτές δε δεν πρέπει να εκλέγονται πάνω από δυο θητείες για να εξασφαλίζεται η Δημοκρατία και η ανανέωση των ιδεών αλλά και η αποφυγεί της πελατοκρατείας και της διαφθοράς.
  Τέλος από τους 300 σημερινούς βουλευτές, οι 50 να αποτελέσουν ξεχωριστό σώμα που να ασχολείται μόνο με τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας & Εθν. Ασφάλειας, για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα σοβαρό όργανο άσκησης Εθνικής Στρατηγικής.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/03/2011 10:32:04

  Οι προτασεις αυτες ειναι εντελως αντιθετες με την ταση για διαλυση της χωρας και υπαγωγη της στη "παγκοσμια διακυβερνηση" ως μια πολυπολιτισμικη περιοχη που συγκεντρωνουν τη στηριξη των κομματων κεντροαριστερας και αριστερας που παιρνουν το 60 % των ψηφων.
  Τα περι αποδημων δεν μπορουν να πραγματοποιηθουν αφου δεν τους διδεται καν δικαιωμα ψηφου - και μαλιστα αιτιολογειται με την αποψη οτι δεν ειναι μελη της "κοινωνιας" αφου δεν ζουν εδω - ενω φυσικα μελη της κοινωνιας ειναι οι διαφοροι λαθρομεταναστες που ζουν εδω.
  Και μονο η αλλαγη της ορολογιας απο εθνος και λαο σε "κοινωνια" ειναι ενδεικτικη.Αλλα φαινεται ειναι δυσκολο να το χωνεψουν αρκετοι οτι το 60% του λαου εχει μικρη ή καθολου εθνικη συνειδηση.

 6. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 21/03/2011 11:07:28

  Χαιρετίζοντας τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του συντάκτη θα ήθελα να θυμίσω τις βασικές αρχές και το μήνυμα ΑΠΟ ΤΟ ¨ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ¨ , πλησιάζει και η 25η Μαρτίου 1821 , η οποία το 2011 θα συμβολίσει κάτι παραπάνω από την ¨ανθρωπιστική¨ Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 , θα είναι ¨Μνημονιακή¨.

  ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

  Άρθρ. 9. - Ό νόμος έχει χρέος νά διαφεντεύη τήν κοινήν ελευθερίαν όλου τού έθνους καί εκείνην του κάθε ανθρώπου, κατοίκου είς ταύτην τήν αυτοκρατορίαν, εναντίον της καταθλίψεως καί της δυναστείας τών διοικητών• όταν αυτοί διοικούν καλώς, νά τούς διαφεντεύη• εί δέ κακώς, νά τούς αποβάλη.

  ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  Άρθρ. 1. - Ή Έλληνική Δημοκρατία είναι μία, μ' όλον όπου συμπεριλαμβάνει είς τόν κόλπον της διάφορα γένη καί θρησκείας• δέν θεωρεί τάς διαφοράς τών λατρειών μέ έχθρικόν μάτι• είναι άδιαίρετος, μ' όλον όπου ποταμοί καί πελάγη διαχωρίζουν ταίς έπαρχίαις της, αί όποίαι όλαι είναι ένα συνεσφιγμένον αδιάλυτον σώμα.

  Επίσης σταχυολογούμε :

  Η ατομική ελευθερία -χωρίς την παραβίαση της ελευθερίας του γείτονα
  -θεωρείται φυσικό δικαίωμα δηλαδή δικαίωμα δωρισμένο
  από την ίδια τη φύση και αναφαίρετο.

  Τα βασανιστήρια απαγορεύονται.
  Ολοι οι άνθρωποι, θεωρούνται αθώοι μέχρι της αποδείξεως του εναντίου,
  και μόνον όταν δια νομίμων διατάξεων διαδικασιών, καταλογίζεται η ενοχή τους.

  Στον επαγγελματικό τομέα, το δικαίωμα συμμετοχής
  όλων και με πλήρη ελευθερία δράσης.

  Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα
  και ίση συμμετοχή στις υποχρεώσεις στράτευσης και εθνικής άμυνας.

  Η ιεραρχία στο στρατό διατηρείται μόνο εν πολέμω.
  Εν ειρήνη ουδεμία διάκριση μεταξύ στρατιωτικού και πολίτη.

  Τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη, πάνω από 5 χρόνια παραγράφονται,
  εφ΄όσον οι τόκοι καθ’ολόκληρη την πενταετία έχουν καταβληθεί
  εις το ακέραιον.
  Η τοκογλυφία αποτελεί ποινικό αδίκημα.

  Το δικαίωμα εργασίας, παρέχεται εξ ίσου σε όλους ανεξαρτήτως
  και κατά προτίμηση στους μη προνομιούχους πολίτες.

  Η προστασία των αναπήρων πολέμου και λοιπών ανικάνων προς εργασία
  προβάλλεται από τα κύρια μελήματα.

  Η Δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ισότιμα,
  παρέχεται και είναι υποχρεωτική και για τα πιο απομακρυσμένα χωριά,
  και γι όλες τις οικονομικές τάξεις.

  Καθολική σε ισότιμη βάση η ψηφοφορία και η λαϊκή συναίνεση
  απαραίτητη στην ψήφιση της νομοθεσίας.

  Και οι αντιπρόσωποι του λαού, θα έχουν ένα μόνο χρόνο
  θητείας και μετά από αυτόν, θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

  Και το έσχατο δικαίωμα, έσχατο εχέγγυο της Ελευθερίας.
  Αν η κυβέρνηση παραβιάζει και σφετερίζεται το δικαίωμα της
  ελευθερίας,
  ο λαός οφείλει να εξεγερθεί σύσσωμος σε επανάσταση.


  Πενήντα ρήσεις τοῦ Ρήγα Βελεστινλῆ και ο ¨Θούριος¨ από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών

  http://users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/regas_velestinles.htm
  ΟΛΟΣ Ο ¨ΘΟΥΡΙΟΣ¨ ΤΟΥ ΡΗΓΑ
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΙΣΟΤΗΣ
  ΘΟΥΡΙΟΣ
  ἤτοι ὁρμητικὸς πατριωτικὸς ὕμνος πρῶτος, εἰς τὸν ἦχον
  ΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΓΗ ΜΕΓΑΛΗ
  http://users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/regas_velestinles.htm

  ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ¨ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ¨ – ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ – ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ - ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ¨ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ¨ ΟΠΩΣ ΤΟ 1843 - το 1909 ΚΑΙ ΤΟ 1924 – ΜΗΝ ΤΡΟΜΑΖΕΤΕ- ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ – ΓΙΑ ΤΟΝ ¨ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ…¨ ( ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ )
  Εδώ :
  http://www.scribd.com/doc/45968721/%CE%A4%CE%BF-%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%9A%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF

  Ζήτω η 25η Μαρτίου συνεπώς , ο αγώνας συνεχίζεται…

  Υ.Γ. Προτού αρχίσουν οι δημοσιεύσεις , με αφορμή την επέτειο μνήμης και αφύπνισης , από το ετήσιο Μενού της ¨Αριστεράς¨ και των Νεοταξιτών αναθεωρητών – ρεβιζιονιστών της ιστορίας για το εάν ξεκίνησε η Επανάσταση την ¨25η Μαρτίου¨ ή την…. , για τις ¨σφαγές τούρκων και εβραίων – γειτόνων τους - ¨ στην Τροπολιτσά και αλλού από ¨μεθυσμένους στον εθνικισμό έλληνες¨ , για τις παρελάσεις που προκαλούν με την ¨ συστοίχιση των παιδιών¨ ανεπανόρθωτα ψυχικά τραύματα , για τα ¨ Ελληνικά Βιετνάμ¨ και τις ¨όμο-αμφί – τρανς σεξουαλικές επιλογές¨ των Οπλαρχηγών του 21΄ που τις κρύβουμε από ¨ρατσισμό..¨ , για την ¨Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία¨ που ήθελε ο Ρήγας Φεραίος ( που στην ¨αλήθεια¨ δεν ήταν ¨έλληνας¨ , αλλά ¨καταπιεσμένος βλάχος…¨ ) , για τα ¨όπλα που καλό θα ήταν να τα κάνουμε τρακτέρια για να δουλεύει η αγροτιά¨ ( σήμερα που δεν έχουμε αγροτιά ας παίζουμε με ¨I-POD¨ ), για τα ¨πανιά¨ ( τις σημαίες που δεν πρέπει να αναρτούμε , διότι μόνο όταν είναι κόκκινες και μαύρες ¨δεν είναι μισαλλόδοξες¨ ) και άλλα ¨επαναστατικά άγχη¨…
  ΠΡΟ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ¨ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ¨ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 – 2011

  http://fih.gr/images/19_Agia_Layra.png

  Επίσης : ¨ Ο Χρ. Λαμπράκης – η Χούντα – η Κύπρος και η 25η Μαρτίου¨
  http://www.doryforos.org/syzitiseis/viewtopic.php?t=1428&sid=85f2a52884502a2a4943d49c5542d117

 7. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 21/03/2011 12:27:03

  Ο συντάκτης κάνει δυο σελίδες διαπιστώσεις για τον ρόλο των κομμάτων που μας οδήγησε μέχρι και στο σημερινό χάλι, και στο δια ταύτα μας παρουσιάζει ευχολόγια σαν και αυτά του τωρινού Συντάγματος όταν αναφέρεται στα κόμματα.

  Εκ του προχείρου ορισμένες σκέψεις-προτάσεις για το πολίτευμα

  -Συνταγματική ρύθμιση για την εσωκομματική λειτουργία που θα καταργεί την απόλυτη εξουσία των αρχηγών και θα δίνει λόγο στην βάση των κομμάτων και στο απλό κομματικό μέλος. Αλλιώς πια τα κόμματα δεν έχουν λόγο να μας ταλαιπωρούν άλλο, με την παλιά τους συνταγή.
  -Απαγόρευση των κομμάτων να δανείζονται από οπουδήποτε
  -Για να πολιτευθεί κάποιος θα πρέπει να δώσει στην δημοσιότητα όλες του τις φορολογικές δηλώσεις από την πρώτη που έκανε.
  -Δεύτερη φορά σε αξίωμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΑΙ διότι δημιουργεί επαγγελματίες πολιτικούς
  -Οχι βουλευτικές, υπουργικές, δημαρχιακές κλπ κλπ συντάξεις
  -Σύνολο αμοιβών που δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο της κατώτατης συλλογικής σύμβασης εργασίας από τον ΠτΔ ως τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο.
  -Απλή αναλογική συνταγματικά κατοχυρωμένη και ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο. Τους υποψηφίους τους ορίζει η κομματική βάση της περιοχής με άμεσο ψήφισμα και όχι η ηγεσία. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι ειναι οι ικανώτεροι μεταξύ τους. Εξάλλου κανείς δεύτερη φορά. Μία και έρχεται άλλος (χορτάσαμε από τις ικανόητες των επαγγελματιών τόσα χρόνια)
  -Οι ανώτατοι δικαστές εκλέγονται από τους συναδέλφους τους (τερμα οι διορισμοί στα ανώτατα δικαστήρια) και με ενιαίο ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει τους εκλεγμένους, τους ψηφίζει Ο ΛΑΟΣ. Ισχύει και εδώ το όχι δεύτερη φορά.
  -.....

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Misha avatar
   Misha @ Θραξ Αναρμόδιος 21/03/2011 17:30:57

   Θράκα, αν δεν ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη δράση των εταιρειών και των τραπεζών, όλα τα άλλα είναι «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγεί η ψυχή του», φτιασίδωμα της γριάς ξεδοντιάρας πόρνης για να λάβει μέρος σε καλλιστεία για την Μις Τουρισμός.

 8. Φερώνυμος avatar
  Φερώνυμος 21/03/2011 12:35:03

  Γνωρίζετε κ. Αποστόλου οτι το υπάρχον σύνταγμα δέν επιτρέπει στους πολίτες να εξασκήσουν νομοθετική εξουσία; (Δηλ. τους απαγορεύει το ύψιστο γνώρισμα της Δημοκρατίας).
  Συγκεκριμένα δέν επιτρέπει στους πολίτες να εισηγούνται νόμους και δέν προβλέπει διαδικασία με τήν οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταψηφίζουν νόμους της Βουλής μέσω δημοψηφισμάτων.
  Δείτε τα σχετικά άρθρα (Αρθρο 73 πργ 1, Αρθρο 44 πργ 3).
  Το υπάρχον σύνταγμα με το να αρνείται νομοθετική εξουσία στους πολίτες και εκχωρόντας την στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους θεμελειώνει μιά ολιγαρχική μορφή πολιτεύματος καταστρατηγώντας
  τήν αρχή της ισονομίας.
  Δυστυχώς αυτή η μορφή του πολιτεύματος θεωρείται «Δημοκρατική».
  Θα ήθελα τήν άποψή σας. Ευχαριστώ.
  Θα ήθελα τη γνώμη σας για το κρίσιμο αυτό θέμα.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Φερώνυμος 21/03/2011 21:21:11

   Στη χώρα μας, πραγματικά πολιτικά δικαιώματα, έχουν μόνο οι 300 της βουλής.

   Και η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα είναι διοικούμενη σαν διμοιρία.

   Αμα δεν αλλάξουν αυτά, τίποτε καλό δεν θα δούμε. Μόνο επαγγελματίες πολιτικούς.

   Θραξ Αναρμόδιος

 9. Red Pepper avatar
  Red Pepper 21/03/2011 23:05:51

  Oι προτεινόμενες Εκλογές γιά την εκπόνηση νέου Συντάγματος , δεν πρόκειται
  να αποδώσουν το παραμικρό . Αυτοί που θα εκλεγούν θα είναι περίπου οι ίδιοι
  που είναι και σήμερα στα "πράγματα" . Μπορούν αυτοί να επεξεργαστούν και
  να ψηφίσουν ένα Σύνταγμα που θα είναι αντίθετο με τα συμφέροντα τους ;

  Ασφαλώς και δεν μπορούν ούτε και θέλουν ;

  Άρα δεν υπάρχει ζήτημα . Γιατί τόσος θόρυβος ;

 10. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ avatar
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 22/03/2011 13:49:54

  θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω σε κάποια από τα σχόλιά σας, αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας.
  Αγαπητέ Θραξ Αναρμόδιος,
  Προσωπικά κατέγραψα τα κυριότερα θέματα που πρέπει να εμπεριέχει ένα νέο Σύνταγμα, προκειμένου να απαλλαγούμε από την διαπλοκή, την διαφθορά, την ανομία και την πελατειακή σχέση πολιτικών και λαού.
  Βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα που δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να αναφερθούν στο άρθρο, λόγω χώρου του φιλόξενου antinews.

  Αγαπητέ Φερώνυμος,
  Θεωρώ πως δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να ασκούν νομοθετική εξουσία.
  Αλίμονο εάν ο κάθε πολίτης ( η ψήφος είναι ίση για όλους ) είχε δικαίωμα να εισηγείται νόμους. Έχει όμως το ύψιστο δικαίωμα να εκλέγει τους καταλληλότερους και να τους ελέγχει.
  Αυτό βέβαια για να γίνει θα πρέπει να αλλάξει η συνειδησιακή επιλογή ψήφου του λαού μας προς τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα.

  Αγαπητέ Red Pepper,
  Με την ίδια λογική, επειδή επί αιώνες είχαμε Τουρκοκρατία δεν θα έπρεπε ποτέ το Έθνος να επαναστατήσει για να αποκτήσει την Ελευθερία του.
  Το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει εκπέσει στην συνείδηση του λαού μας και πρέπει να αλλάξει.
  Είναι όμως και στο χέρι του Ελληνικού λαού ( δεν είναι άμοιρος ευθυνών των σημερινών καταστάσεων ), έστω για πρώτη φορά να αναλογισθεί την σοβαρότητα των στιγμών που περνά η χώρα και κατ' επέκταση ο ίδιος και να αποφασίζει πλέον με μόνο γνώμονα το συμφέρον της πατρίδος του, εκλέγοντας εκείνους που πράγματι αξίζουν, αναζητώντας επιμελώς το παρελθόν τους και το παρόν τους.

  Φιλικότατα
  Π.Αποστόλου

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 22/03/2011 14:24:53

   @Παναγιώτης Αποστόλου

   "Αλίμονο εάν ο κάθε πολίτης ( η ψήφος είναι ίση για όλους ) είχε δικαίωμα να εισηγείται νόμους. Έχει όμως το ύψιστο δικαίωμα να εκλέγει τους καταλληλότερους και να τους ελέγχει."

   Εδώ που φτάσαμε, φτάσαμε γιατί ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα 1) ΟΥΤΕ τους καταλληλότερους να εκλέγει, παρά μόνο να διαλέγει από αυτούς που προτείνει η ηγεσία του κόμματός του 2) ΟΥΤΕ φυσικά να τους ελέγχει (και απορώ πως ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο, μετά από όσα είδαν τα μάτια μας, και φτάσαμε να έχουμε μέχρι και εισαγγελείς που παραιτούνται για την ατιμωρησία των πολιτικών).

   Οι πολίτες όχι απλώς είναι δυνατόν να ασκούν την νομοθετική εξουσία, αλλά αυτό θα είναι και σωτήριο. Διότι οι αντιπρόσωποί μας, αν δείτε, έχουν νομοθετήσει ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, και την Συνταγματική ατιμωρησία για τον εαυτό τους.

   Αν δεν είναι αρμόδιος ο απλός πολίτης να νομοθετεί, ποιος είναι; Το λαμόγιο που έγινε βουλευτής;

   Κύριε, βρίσκω τις απόψεις σας εξτρεμιστικά ολιγαρχικές, και όχι μόνο για την παρούσα περίσταση. Και η επίκληση εκ μέρους σας των δικαιωμάτων που τάχα έχει ο πολίτης, ΕΝΩ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ, και αυτό έχει αποδειχτεί ιστορικά στην πράξη, με βάζει σε πολλές σκέψεις...

   Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.