#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέος εκβιασμός της Τρόικας ενόψει εκλογών και νέας κυβέρνησηςΠροκαλεί εύλογες απορίες το γεγονός ότι, πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του νέου Μνημονίου -οι οποίες τοποθετούνται χρονικά μετά τις εθνικές εκλογές-, η Τρόικα θέτει θέμα νέων μειώσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι το ΔΝΤ επαναφέρει στο τραπέζι ζήτημα αναστολής της καταβολής του 13ου και του 14ου μισθού, εφόσον, λέει, διαπιστώσει ότι οι μειώσεις στα κατώτατα όρια μισθών και οι λοιπές ρυθμίσεις περιορισμού του μισθολογικού κόστους που νομοθετήθηκαν πρόσφατα δεν έχουν θετικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και το χειρότερο είναι ότι αποκαλύπτεται πως έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης Παπαδήμου να γίνουν πιο άμεσες παρεμβάσεις στους μισθούς αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Είναι σαφές ότι επιχειρείται να ασκηθεί στη χώρα μας ένας νέος εκβιασμός, με προφανή στόχο της Τρόικας να μετατραπεί η Ελλάδα σε Ρουμανία και Βουλγαρία και οι πολίτες της σε «μαύρα πρόβατα» της ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, αντί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η Τρόικα πραγματοποιεί επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, επιδιώκοντας την πλήρη οικονομική ισοπέδωσή τους. Δηλαδή, είναι σαν τον ασθενή που, αντί να του δώσουν το σωστό φάρμακο ώστε να ανανήψει, του κόβουν και την τροφή που χρειάζεται για να αναρρώσει. Είναι ανάγκη, όμως, να γίνει ξεκάθαρο ότι, εν όψει και των επικείμενων εκλογών, η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου οφείλει να μην ενδώσει σε καμία περαιτέρω παράλογη αξίωση της Τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση να διαχειριστεί το θέμα και να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με την Τρόικα για την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ουσιαστικά μέτρα και όχι με άλλες περικοπές, τις οποίες δεν αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία.

Μισθούς  πείνας, κάτω των 400 €

Όπως γράφει σήμερα ο "ΕΤ", νέο γύρο μειώσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα δρομολογεί η Τρόικα, πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του νέου Μνημονίου, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά αμέσως μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ηδη, το ΔΝΤ έχει προαναγγείλει ότι σε μία από τις επόμενες επισκέψεις του επικεφαλής των κλιμακίων του στην Ελλάδα, κ. Τόμσεν, θα απαιτήσει την αναστολή της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εάν διαπιστώσει ότι οι μειώσεις στα κατώτατα όρια μισθών κατά 22%-32% και οι λοιπές ρυθμίσεις περιορισμού του μισθολογικού κόστους που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο, δεν έχουν θετικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στο σχετικό απόσπασμα της τελευταίας έκθεσης αξιολόγησης που συνέταξε το Ταμείο αποκαλύπτεται μάλιστα ότι έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης Παπαδήμου και της Τρόικας να γίνουν πιο άμεσες παρεμβάσεις στους μισθούς, αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Θέλουν την ισοπέδωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας, που βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδος στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια πολύωρων προχθεσινών συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη, έθεσαν θέμα νέων μειώσεων στους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στις συζητήσεις πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ειδική εργατολόγος που έχει ενταχθεί στην αποστολή των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το στέλεχος του ΔΝΤ έθεσε επιτακτικά θέμα νέων περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα προβάλλοντας το γνωστό πλέον επιχείρημα ότι απαιτείται σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα προκειμένου να καταστεί η οικονομία της ανταγωνιστική!

Είναι προφανές ότι η Τρόικα ζητεί πλέον ξεκάθαρα την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μισθών στην Ελλάδα ώστε να προσεγγίσουν τα όρια της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και άλλων βαλκανικών χωρών που είναι γειτονικές και οι οικονομίες τους θεωρούνται ως «ανταγωνίστριες» της ελληνικής.

Αμοιβές πείνας

Ηδη με τις πρόσφατα νομοθετηθείσες περικοπές, οι οποίες φθάνουν σε ποσοστό το 22%, ο μικτός κατώτατος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται σε 586,08 ευρώ και το μικτό κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση είναι μεγαλύτερη, καθώς φθάνει το 32%, με αποτέλεσμα ο μικτός μηνιαίος βασικός μισθός τους να διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ και το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ. Με βάση τις παραπάνω μειώσεις, αυτή τη στιγμή οι κατώτατες καθαρές αποδοχές, δηλαδή τα ποσά των μισθών που λαμβάνουν στο χέρι οι εργαζόμενοι μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για φόρους μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα των 500 ευρώ το μήνα!

Μια νέα περικοπή μισθών εφόσον έχει την ίδια μορφή με αυτή που αποφασίστηκε και νομοθετήθηκε πρόσφατα θα οδηγήσει τα καθαρά ποσά αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων νέων εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης κάτω από τα 400 ευρώ το μήνα, ενώ ειδικά για όσους νέους εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης οι καθαρές αποδοχές θα πέσουν κάτω από τα 200 ευρώ το μήνα!

Σβήνουν τα Δώρα

Τα μέλη των κλιμακίων του ΔΝΤ έχουν ήδη παρουσιάσει την εισήγηση τους για μια άμεση παρέμβαση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση που παραμείνει υψηλό το «έλλειμμα ανταγωνιστικότητας» και μετά την τελευταία μεγάλη μείωση στους κατώτατους μισθούς. Εχουν ζητήσει την αναστολή της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού, θεωρώντας το μέτρο αυτό ως μια άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση για τη σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους!

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.P. avatar
  S.P. 29/03/2012 07:40:52

  Τι να γίνει εδώ που φτάσαμε με ευθύηνη του λαού και αυτών που ψήφιζε γεμίζοντας τις πλατείες με πλαστικά σημαιάκια θα έρθουν ακόμα δυσκολότερες μέρες. Πάντως η τρόικα δεν ειδηγήθηκε σκληρή και άδικη φορολογία ούτε μειώσεις μισθών σε τέτοιο επίπεδο.
  Εισηγήθηκε μείωση δαπανών που δεν την βλέπω.
  Η παράλογη στο ύψος χρηματοδότηση των κομμάτων αλήθεια γιατί δεν καταργείται?) Ας αλλάξουν συνήθειες οι Έλληνες , να κάνουν οποιδήποτε δουλειά. π.χ. Οι άνδρες εργάτες γης, καθαρισμούς οικιών κ. λ .π.
  ό τι κάνουν οι λαθρομετανάστες.
  Πρέπει να κλείσουν π. χ. ΤΕΙ, που δεν χρειάζονται και δεν προσφέρουν έργο.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ S.P. 29/03/2012 08:46:16

   Πιο "υποταγμένο" σχόλιο είχες; Και αν ναι γιατί δε το έβγαλες και αυτό στη φόρα; Το φυλάς για επόμενη κίνηση εκβιασμού της τρόικας; Και τολμάς να κατηγορείς τους φανατικούς με τα κόμματα όταν η δουλοπρέπεια ξεχειλίζει από όσα γράφεις...

   • Κατερινα avatar
    Κατερινα @ Γεώργιος Τ. 29/03/2012 09:35:57

    δυστυχώς αγαπητε Γιώργο Τ. δεν μας αρέσουν οι αλήθειες γιατί πονούν!
    Το να αντιμετωπίζεις κατάματα την πραγματικότητα δεν δηλωνει δουλοπρέπεια...
    αν εσύ πιστεύεις ακόμη οτι λεφτα υπάρχουν, ...ζησε να τα περιμένεις!

    • KA avatar
     KA @ Κατερινα 29/03/2012 10:00:22

     ΟΚ, ο Γεώργιος Τ. μπορεί να ζήσει περιμένοντας τα λεφτά που ... υπάρχουν και να δούμε αν θα τα καταφέρει. Εσύ, μιάς και σε διέπει ο ρεαλισμός όπως φαίνεται, να δούμε πώς θα ζήσεις με μισθό Ρουμανίας αλλά τιμές Λουξεμβούργου στα βασικά πρόϊόντα. Και έσο έτοιμη για μισθούς Mπαγκλα Ντες, μιά και όταν μπεις στην κατηφορα, πάντα στον πάτο καταλήγεις. Το ότι δεν βγαίνει αυτό το πρόγραμμα εσωτερικής απαξίωσης (και όχι εσωτερικής υποτίμησης) στην Ελλάδα, το καταλαβαίνουν ακόμα και παιδιά του Δημοτικού. Αλλά, εσύ φαίνεται πως κάτι βλέπεις που εμείς δεν βλέπουμε ....

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Κατερινα 29/03/2012 10:04:10

     "Τι να γίνει εδώ που φτάσαμε με ευθύνη του λαού και αυτών που ψήφιζε γεμίζοντας τις πλατείες με πλαστικά σημαιάκια θα έρθουν ακόμα δυσκολότερες μέρες. Πάντως η τρόικα δεν εισηγήθηκε σκληρή και άδικη φορολογία ούτε μειώσεις μισθών σε τέτοιο επίπεδο.
     Εισηγήθηκε μείωση δαπανών που δεν την βλέπω."

     Μόνο κάποιος με τη νοοτροπία του Πάγκαλου και τα κίνητρα του ΓΑΠ γράφει τέτοιες αηδίες. Το "λεφτά υπάρχουν" το πιστεύω από δεκαετίες τώρα. Μόνο που για να τα χρησιμοποιήσεις πρέπει να υπάρξει Έλληνας κυβερνήτης όχι τσιράκι. π.χ. κοιτάσματα και ΑΟΖ, χρυσός Χαλκιδικής, ουράνιο, τουρισμός, γεωργία και κτηνοτροφία. Όλα πηγές σημαντικών εσόδων που καταστράφηκαν ή περιφρονήθηκαν ή αγνοήθηκαν στοχευμένα για να φτάσουμε εδώ. Θα αποδειχθούν σύντομα όλα αυτά. Αυτό είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ και όποιος την δικαιολογεί είναι ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ!!!

     • Κατερινα avatar
      Κατερινα @ Γεώργιος Τ. 29/03/2012 10:15:49

      τι να γίνει, εμείς που θέλουμε να δουλέψουμε μακρυά από το κομματικό κράτος, σκληρά με πολλές δυσκολίες στα χωράφια και στα ζώα, είμαστε συνενοχοι και προδότες!
      εσεις που τα περιμένετε όλα από το κράτος είστε οι πατριώτες!

     • KA avatar
      KA @ Κατερινα 29/03/2012 10:26:42

      Koίταξε Κατερίνα, η απάντηση σου δείχνει κάποιες πολύ δυσάρεστες παραμέτρους της σημερινής κατάστασης [1] ότι ένα μέρος του ψυχολογικού πολέμου που διεξάγει το κόμμα του μνημονίου, έχει πετύχει: κατάφεραν να στρέψουν τη μισή κοινωνία ενάντια στην άλλη μισή (δημόσιοι υπάλληλοι - "κηφήνες" εναντίον ελεύθερων επαγγελματιών "φοροφυγάδων", και τανάπαλιν φυσικά [2] ότι βλέπουμε - πολλοί από εμάς - το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Το ζήτημα δεν είναι αν πρέπει να μειωθεί το δημόσιο ή να πληρώνουμε τους φόρους μας. Σε αυτά να είσαι σίγουρη πως δεν νθα διαφωνήσουμε. Το ζήτημα είναι πως αυτοί οι κύριοι που ζητούν όλα αυτά τα πράγματα κάθε τρείς και λίγο, δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία, ούτε για σένα και μένα. Ενδιαφέρονται για να διασφαλίσουν τα λεφτά των πιστωτών μας και για να γίνει αυτό πρέπει να μας τσακίσουν. Αν κρίνω από το διάλογό μας, έχουν ήδη καταφέρει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Απορώ πώς δεν το βλέπεις.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Κατερινα 29/03/2012 12:32:06

      Από το κράτος περιμένω ασφάλεια, παιδεία, υγεία και να έχει ΔΕΚΟ σε τομείς όπως νερό, ρεύμα, επικοινωνίες που είναι υπεραπαραίτητα για τη ζωή σήμερα. Τα έχω; ΟΧΙ! Άρα; Ποιον να δικαιολογήσω; Για σκέψου καλύτερα...

 2. The Saint avatar
  The Saint 29/03/2012 09:53:25

  Kαλά... Προσυνενοημένα είναι όλα, και απλώς μας προετοιμάζουν ...ψυχολογικά. Πριν μάλιστα δουν την πορεία της ανταγωνιστικότητας... Και σε συνδιασμό με το γεγονός ότι μεχρι τώρα τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει σε ότι αφορά τους δημόσιους υπαλληλους, και κατα συνέπεια τον δημοσιονομικό εξορθολογισμό (λόγω εκλογών βεβαίως-βεβαίως), οι κινήσεις αυτές δρουν ψυχαναγκαστικά στους τελευταίους, γιά το που θα ρίξουν την ψήφο τους.

 3. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 29/03/2012 10:27:27

  S.P. δεν καθόρισες ποινή εις βάρος του λαού,ευτυχώς εντόπισες μόνο ευθύνη!Τώρα γιατί μου θυμίζεις Στρατοδίκη ή κομισάριο του ΚΚΣΕ μάλλον τυχαίο είναι!

 4. juliet avatar
  juliet 29/03/2012 11:01:36

  Καλημέρα,
  αν στρέφεις τον ένα εναντίον του άλλου έχεις πετύχει οι άλλοι ν΄αλληλοκατηγορούνται και εσύ να εφαρμόζεις το σχεδιό σου.Αν ήθελαν να βρύνε λύση ,θα την εύρισκαν.Δεν είναι δυνατόν σε μιά κοινωνία που μαστίζεται ,που φοβίζεται ,που αυτοκτονεί να προκαλείς και να λές τους μεν τεμπέληδες και τους δε κλέφτες.Και εμείς να πιπιλάμε ,τι αυτά που συμφέρουν εκείνους και καταποντίζουν εμάς; Μυαλό;;Εναν μπακάλη του παλιού καιρού να ρωτήσεις ,ξέρει περισσότερα .......Μήπως δεν θέλουμε να δούμε;γιατί έχουμε κολλήσει και δεν θέλουμε να παραδεχτούμε..τ΄αυτονόητα.Αυτά οδηγούν σε εμφυλίους ,σε μιζέρια ,σε αθλιότητα...μια φορά ,μωρέ δώστα τα χέρια ,μια φορά ξεπεράστε το DNA ου εφιάλτη.

  • KA avatar
   KA @ juliet 29/03/2012 11:34:20

   Πες τα juliet!

   Την καλημέρα μου.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ juliet 29/03/2012 12:30:29

   Έχει χαθεί το καθαρό μυαλό και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Αυτό εκμεταλλεύονται συμπολίτισσα. Να είσαι καλά.

 5. Stefanos avatar
  Stefanos 29/03/2012 11:48:26

  Αυτό είναι το πρόβλημά σου; Τα ΤΕΙ που προσφέρουν γνώσεις σε πρακτικά επαγγέλματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν οι νέοι; Δεν σε ενοχλούν οι εκατοντάδες, οι χιλιάδες, μαθηματικοί, φυσικοί, γιατροί, δικηγόροι απ΄τους οποίους έχουμε μπουχτήσει πια; Η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους που να παράγουν και να δημιουργούν. Άσε επομένως τα ΤΕΙ στην άκρη που προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν και ασχολήσου με κάτι άλλους τομείς του δημοσίου που παράγουν το απόλυτο ΤΙΠΟΤΕ.

 6. Stefanos avatar
  Stefanos 29/03/2012 11:50:12

  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα άρθρα αυτά απευθύνονται σε εμάς. Δώστε τα σε αυτούς που ψήφισαν μνημόνια και υποταγή και να σχολιάσουν αυτοί.

 7. Bohemian avatar
  Bohemian 29/03/2012 12:52:14

  Προφανώς οι βουλευτές του πασοκ και της νδ όταν ψήφισαν το Μνημόνιο 2 δεν το διάβασαν γιατί οι μειώσεις στον κατώτατο μισθό τον ιούνιο περιγράφονται σε αυτό με σαφήνεια.

 8. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 29/03/2012 12:59:42


  “η ΝΔ δεν εκβιάζεται”


  (Αντώνης Σαμαράς, 2011)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.