#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/09/2012 20:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες περικοπές από το 2013 αν δεν επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμαΜεγάλα και ίσως ανυπέρβλητα είναι τα εμπόδια που υπάρχουν για να κλείσει το πακέτο των 11,7 δις ευρώ. Η τρόικα έφυγε έχοντας αφήσει ανοικτές πληγές τόσο στην Αθήνα όσο και στην ίδια καθώς επιβεβαιώνονται τα σενάρια περί σκληρής αντιπαράθεσης του Π. Τόμσεν με τους Μορς και Μαζούχ, δηλαδή της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

Τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο του πακέτου επιβεβαίωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών το οποίο ανέφερε αφενός ότι δεν εξετάζεται η επιβολή κεφαλικού φόρου και αφετέρου ότι στόχος της είναι να αυξηθεί η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι έχει κλείσει το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και τρόικας με τη δεύτερη να επιμένει ότι δεν είναι σωστά τα μέτρα που αφορούν σε περικοπές διάφορων υπουργείων. Ζητούν περαιτέρω ανάλυση και λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι. «Είμαστε σε επαφή με τους υπουργούς και ελπίζουμε να συνεισφέρουν περισσότερα για να κλείσει το πακέτο», λένε από το επιτελείο του κ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα υπάρχουν με τις περικοπές στο υπουργείο Εσωτερικών (δηλαδή στους ΟΤΑ), στο υπουργείο Υγείας όπου η δαπάνη δεν μειώνεται και σε άλλα δύο υπουργεία.

«Εμείς λέμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν. Αυτοί τα ονομάζουν soft measures και ότι είναι επίφοβο να αποδώσουν. Σκεφτόμαστε λοιπόν και το σκέφτονται και εκείνοι -είναι ένας από τους λόγους που καθυστερεί η συμφωνία, ώστε να εξειδικευτεί περισσότερο- τι όρους  μπορούμε να βάλουμε την επόμενη χρονιά σε περίπτωση που δεν πιάσουμε το στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος του 2013, τι μπορεί να δοθεί 01/01/2014 για να γίνει το πακέτο περισσότερο πειστικό. Αυτό είναι ένα «μαξιλάρι». Θέλουν όμως τα μέτρα να είναι και αξιόπιστα και όσο πιο επεξεργασμένα γίνεται».

Αυτά είναι τα όσα λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την τρόικα. Δηλαδή επιβεβαιώνουν αφενός ότι δεν έχει κλείσει τίποτε και αφετέρου ότι συζητείται το σενάριο να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα εφόσον η Ελλάδα δεν πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Πρόκειται για επικίνδυνο σχέδιο διότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος τότε θα έρθει το «μαξιλάρι» δηλαδή επιπλέον μέτρα που μπορεί να είναι της τάξης των 2 δις ευρώ.

Η τρόικα θέλει να πει η Αθήνα από τώρα ποια θα είναι αυτά τα μέτρα αλλά η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης: «Η πρότασή μας είναι – και συμπίπτει με τη δική τους-  ότι αν δεν πιάσουμε το στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα το 2013, και είμαστε π..χ μείον 500 εκατ. θα πρέπει από 01/01/2014 να πάρουμε 500 εκ. πρόσθετα μέτρα. Θέλουν διασφάλιση ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Αν δεν πιάσουμε τους στόχους τα πρόσθετα μέτρα μπορεί  να είναι και πάλι από το σκληρό πυρήνα (μισθούς, συντάξεις)».

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που πέφτουμε έξω σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να παίρνουν μέτρα ύψους 1 ευρώ που θα κόβεται από μισθούς και συντάξεις.

Σε ότι αφορά το πότε πρέπει να κλείσει το πακέτο, το υπουργείο λέει ότι πρέπει να παρουσιαστεί σε μία εβδομάδα στο euro working group, κάτι δύσκολο εκτός κι αν παρουσιαστεί το μέρος των μέτρων που έχει κλείσει και τα άλλα μείνουν για επόμενη συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 21/09/2012 21:17:31

  Φίλε Φάκτορα
  Μη πέφτεις σε παρακαλώ στην παγίδα της δημιουργίας κλίματος και εσύ.
  Ήδη πριν από σένα άρχισαν κάποιοι άλλοι να λένε ότι τον Δεκέμβριο τα επόμενα μέτρα (εν όψη επόμενης δόσης ;).
  Όλοι είμαστε όχι απλώς δύσπιστοι, αλλά μάλλον κάνουμε πλάκα με τα χάλια μας και με την υπόσχεση του Σαμαρά και διαβεβαίωσή του ότι αυτά (ποια αλήθεια;) είναι τα τελευταία μέτρα.
  Αν αυτό το κάνεις σοβαρά εσύ, τότε μας αποστερείς αφενός την χαρά του αυτοσαρκασμού, αφετέρου αναπαράγεις κάποιες ειδήσεις που μόνο νερό στο μύλο του Τροϊκανού συστήματος είναι.
  Αυτά στα γράφω γιατί ,πέρα από τις πολλές και συχνές διαφωνίες όλων με όλους σ΄αυτό τον ιστοχώρο , τουλάχιστον έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα να θεωρούμαστε σκεπτόμενοι.

  • ΜΑΡΙΑ avatar
   ΜΑΡΙΑ @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 24/09/2012 11:26:15

   Αν οι πολιτικοί μας ήτανε και άνθρωποι και θέλανε να δείξουνε το καλό παράδειγμα σε όλους εμάς θα περνάνε και αυτοί μισθούς ενός μέσου Έλληνα 600-1000 ευρώ, και ούτε επιτροπές ούτε τίποτα άλλο… που σημαίνει δεν υπάρχει καλός και έντιμος πολιτικός στη Ελλάδα

 2. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 21/09/2012 21:19:50

  Φυσικά και θα το πετύχουμε αφου σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου ήδη έχουμε ανάπτυξη απο περυσι!!!!!!!!!

 3. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 21/09/2012 21:30:20

  Αν δεν αρχίσει άμεσα η ανάπτυξη ως αποτέλεσμα σχετικών πολιτικών μέτρων , τίποτε δεν μας εγγυάται ότι θα βγούμε από το σπιράλ ύφεσης - θανάτου , όσα μέτρα και να πάρουν (όπως αυτά των συνεχών μειώσεων μισθών κι' αυξήσεως των φόρων - χαρατσιών) . Το μόνο που καταφέρνουν είναι με την εξωφρενική εσωτερική υποτίμηση να εξαθλιώνουν τον κόσμο , μ' αποτέλεσμα αποσταθεροποίηση πλέον της Ελλάδας , τόσο κοινωνικοπολιτικά , όσο και γεωστρατηγικά .

 4. katalytikos avatar
  katalytikos 21/09/2012 21:57:43

  πρωτογενες πλεόνασμα???
  Μια προσωπική εμπειρία: Χθές πήγα να πληρώσω τη δόση του φόρου. Η εφορία άδεια!! ερημιά και κυριολεκτώ! Μόνο καφέ που δεν με κεράσανε!! Ένας άλλος συμπολίτης δίπλα ζητούσε διακανονισμό καλύτερο και η απάντηση του υπαλλήλου ¨δώσε και ας είναι και 10 ευρώ¨!! Επόμενη στάση η Εθνική τράπεζα. Εκεί που κάποτε περίμενες πάνω από 2 ώρες για ανάληψη ή κατάθεση τώρα ξανά μόνος και μάλιστα σε ώρα αιχμής!!
  Τί συμβαίνει?? Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση!!
  Την ίδια ώρα τα ΜΜΕ ανακοινώνουν ότι η εκτέλεση του προυπολογισμού πάει μια χαρά!! Μήπως δεν λένε το ... και δυο τρομάρες???

 5. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 21/09/2012 22:17:28

  Επικίνδυνο σενάριο, αλλά ίσως να είναι καλύτερο από το να επιβληθούν από τώρα σκληρότερα μέτρα. Τώρα αν μη τι άλλο έχουμε εξασφαλίσει ότι θα έχουμε ένα χρόνο περιθώριο να αντιμετωπίσουμε φοροδιαφυγή, σπατάλη και διαφθορά. Είναι κάτι σαν τη ρήτρα ισοδυνάμων της ΔΗΜΑΡ. Αν μη τι άλλο, αν μετά από ένα χρόνο δεν έχουμε κταφέρει να δείξουμε αποτελέσματα σε αυτά προφανώς έχει δίκιο η τρόικα που δεν τα υπολογίζει

  • H pena tis logikhs avatar
   H pena tis logikhs @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 22/09/2012 00:21:12

   Σίγουρα είσαι απόγονος Σπαρτιατών ;

 6. Factorx avatar
  Factorx 21/09/2012 23:07:32

  Είπαμε να λέμε την γνώμη μας αγαπητέ, αλλά να προσέχουμε μην βγάλουμε κανένα μάτι. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ τα λεει αυτά, οχι εγω. ΡΕΠΟΡΤΑΖ είναι, όχι ανάλυση

 7. dim avatar
  dim 22/09/2012 00:33:26

  Πολύ σωστό. Επιτέλους επικρατεί λογική σε αυτό το τόπο. Μπράβο σε Σαμαρά, Στουρνάρα αλλά και Κουβέλη. Η πατρίδα χρειάζεται ηγέτες υπεύθυνους και αποφασιστικούς, όχι λαϊκιστές, τζογαδόρους και φασίστες...

 8. αρέλεγος avatar
  αρέλεγος 22/09/2012 00:50:17

  Κύριε dim , σου φτανει το μηνιάτικο να ζήσεις ή έχεις και καβάντζες

  • dim avatar
   dim @ αρέλεγος 22/09/2012 02:56:59

   Ούτε αυτή η είδηση σας αρέσει? Πάτε καλά ορισμένοι? Αυτή είναι η ουσία, χρόνο θέλει η Ελλάδα, ανάσες, για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν και να μην χρειαστούν άλλα επώδυνα μέτρα.... Και μόλις έρθει η ανάκαμψη, να αποκατασταθούν και οι αδικίες...

   Σε πάρα πολύ κόσμο δε φθάνει το μηνιάτικο, αλλά οι εναλλακτικές δεν είναι ανάμεσα σε αυτό το μηνιάτικο ή σε κάποιο μεγαλύτερο μηνιάτικο, η πραγματικότητα είναι ή αυτό το μηνιάτικο προς το παρόν και αποκατάσταση αργότερα ή πολύ πιο μειωμένο και απαξιωμένο (με δραχμές) μηνιάτικο ή και καθόλου μηνιάτικο...

   Τι πιστεύεται άραγε όλοι αυτοί που διαμαρτύρεστε? Ότι πατριώτες ηγέτες, σοβαροί οικονομολόγοι, υπεύθυνοι πολιτικοί ξέρουν ότι υπάρχει λύση αλλά προτιμούν να ταλαιπωρούν τον κόσμο? Δεν καταλαβαίνεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, διότι η εναλλακτική σημαίνει εξαθλίωση και πολλά δεινά για όλη τη χώρα? Είναι δυνατόν να μην εμπιστεύεσται το καλύτερο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, και να ακούτε τις κραυγές από 37χρονους καταληψίες, από τζογαδόρους τυχοδιώκτες και από αρχηγό που υμνεί τον Χίτλερ και υπαρχηγό που τα τικ του δείχνουν άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα?

   • Εθνικιστης avatar
    Εθνικιστης @ dim 22/09/2012 21:23:34

    Μεσιε Dim,

    πες μας πως θα γινει το θαυμα που ειναι αναγκαιο και ικανο να μας κρατησει στο ευρω: Πως θα γινει η Ελλαδα ανταγωνιστικη εντος ευρω; Με αλλα λογια, πως θα υπαρξει επιτελους εσωτερικη υποτιμηση=αποπληθωρισμος=μειωση τιμων;

    Μιας και ειστε επιχειρηματιας, εσεις κανατε μειωσεις μισθων, απολυσεις και μειωση του περιθωριου κερδους σας για να πατε ολη αυτη την εξοικονομηση στις τιμες; Αν ναι, μαλλον ειστε ο μοναδικος, μακαρι να εκαναν τα ιδια και οι συναδελφοι σας.

    Επισης, ειστε πολυ μονοπλευρος. Περαν του μικροτερου μισθου με μνημονιο ή του καθολου μισθου με αντιμνημονιο, το πρωτο περιλαμβανει και προκλητικη ατιμωρησια των υπευθυνων (η οποια απο μιζαδοροι εργαζονται και ως υπαλληλοι εφαρμογης του μνημονιου), το δευτερο υποσχεται δικαστηρια, ισως και θανατικες ποινες. Αυτο αποτελει μεγαλο δελεαρ, ιδιως τωρα που χρειαζονται πολλοι αποδιοπομπιαιοι τραγοι και ο οργισμενος και γεματος μισος λαος διψα για αιμα (οπως και η τροϊκα).

    Επισης, πως θα μειωθει το ελλειμμα <3% του ΑΕΠ (συνθηκη για το ευρω) οταν το ΑΕΠ μειωνεται με μεγαλυτερο ρυθμο απο ο,τι το ελλειμμα (αρα το ποσοστο του ελλειματος ως ΑΕΠ αυξανεται) και σε περιπτωση που αυξησεις τον ρυθμο μειωσης του ελλειμματος (περισσοτερη λιτοτητα) θα εχεις και αυξηση του ρυθμου μειωσης του ΑΕΠ; Εχετε παρατηρησει οτι εδω και 2 χρονια δεν ανακοινωνεται το ελλειμμα ως ποσοστο του ΑΕΠ (που μονο αυτο μας ενδιαφερει) παρα μονο σε απολυτα ποσα; Ξερετε οτι θα ειναι πιο αυξημενο; Και πως θα ακουστει αυτο στον κοσμο; Για αυτο και δεν το ανακοινωνουν.

    Οσο για την αποκατασταση των μισθων και των αδικιων στο μελλον, υπερβολικη και παλια κοροϊδια, ιδιως οταν η πολυ παραγωγικη και ανταγωνιστικη Γερμανια δεν θελει ουτε να ακουει για αυξησεις μισθων, ποτε και πουθενα στην Ευρωζωνη. Δεν εχουμε το δικο μας νομισμα πλεον, να το υποτιμουμε στις μαζικες αυξησεις μισθων για να ακυρωνεται η μειωση ανταγωνιστικοτητας απο την αυξηση των τιμων απο αυξηση μισθων (ποιος επιχειρηματιας θα απορροφουσε την αυξηση των μισθων αραγε για να μην πεσει η ανταγωνιστικοτητα και να μην χρειαστει νομισματικη υποτιμηση για την εξουδετερωση;).

 9. Νικόλας avatar
  Νικόλας 22/09/2012 01:14:30

  Μπα; Δεν είναι αυτά που θα πάρουν αυτά τα (για πολλοστή φορά) τελευταία μέτρα; Πόσο δούλεμα πια αυτός ο λαός; Πόσο;

  Βγείτε και πείτε αντρίκια: "Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Θα κάνουμε ό,τι πουν οι ξένοι. Μπορεί να πάρουμε ακόμη μέτρα άπειρες φορές."

  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ @ Νικόλας 22/09/2012 13:33:10

   Όσο δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα παίρνουμε μέτρα, απλό είναι. Αν ισχύουν τα παραπάνω μας δίνουν οι ξένοι ένα χρόνο περιθώριο να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα με ελευθερία δράσης, χωρίς να είμαστε δεσμευμένοι σε μια πολιτική. Αυτό δε θέλατε τόσο καιρό;

 10. kat avatar
  kat 22/09/2012 06:24:20

  Το 80% του λαού ειναι εξαθλιωμένο.Με τετοια μέτρα θα καταλήξουμε να τρώμε
  οσπρια και μακαρόνια 7 μέρες την εβδομάδα.Λεφτά για εφορία ,χαράτσια κλπ δεν
  υπάρχουν. Η ζωή αλλα και η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μας καταρρέει ... ο χρόνος και το θεατρό τους τελείωσε.

 11. Νικολαος avatar
  Νικολαος 22/09/2012 08:43:47

  Ο εκλεκτος των τριων προθυμων ως αλλος Βενιζελος χτυπησε το χερι στο τραπεζι και ο Τομσεν εφυγε για περοπου 2 ωρες.Οταν γυρισε ομως οτι χαρτι εβαλε στο τραπεζι υπεγραφει και μαλιστα για να εξασφαλιστει,ο Στουρναρας,πως δε θα εχει προβληματα μα τα αφεντικα του,εβαλε σαν ρητρα τους μισθους και τις συνταξεις.Κατα τ'αλλα εμφανιζονται στη tv κατι αξιολυπητα ανθρωπακια που παριστανουν τους υπουργους,υφυπουργους και μας διαβεβαιωνουν,για εκατομυριοστη φορα,για συλληψη της φοροδιαφυγης και καταπολεμιση της λαθρεμποριας καυσιμων.Τελος θεωρω τουλαχιστον αφελη οποιον πιστεψε πως τα μετρα αυτα ειναι τα τελευταια,μονο και μονο γιατι προερχονται απο χειλη ανθρωπων που το παρελθον τους εχει δειξει οτι ειναι γνησια τεκνα της μεταπολιτευτικης σαπιλας.

 12. deldio avatar
  deldio 22/09/2012 10:47:58

  Το θέατρο της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης καλά κρατεί. Περιλαμβάνει και το μονόπρακτο "η αποχώρηση της τρόικας με σκυμμένο το κεφάλι". Το δούλεμα συνεχίζεται παρότι όλα τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί από μέρες. Ήδη η αρχή έγινε από κάποιους στην πλατεία Μαβίλη με τον "εξαφανισμένο" "υπεύθυνο" αριστερό ναρκωΨαριανό....

 13. Περαστικος avatar
  Περαστικος 22/09/2012 11:45:12

  Τα πιστευεις αυτα που λες;

  • dim avatar
   dim @ Περαστικος 22/09/2012 12:18:33

   Εσύ που ακριβώς διαφωνείς? Αυτό δεν ζητάμε όλοι? Να μην γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διότι μπορούν να βρεθούν τα χρήματα από άλλες περικοπές που έτσι κι αλλιώς έπρεπε εδώ και χρόνια να γίνουν? Αν δεν καταφέρουμε να κόψουμε από αλλού, ε, τότε προφανώς και θα μειωθούν οι μισθοί κι άλλο, πρέπει να μάθουμε να ξοδεύουμε αυτά που βγάζουμε...

   Οπότε ως προς την ουσία της είδησης δεν νομίζω να διαφωνείς, εκτός αν είσαι από εκείνους που θέλουν μια ζωή να έχουμε ελλείμματα και να μας τα πληρώνουν οι άλλοι...

   Ως προς το δεύτερο μέρος τώρα αν διαφωνείς, και πιστεύεις ότι η πολιτική εμβέλεια του Τσίπρα, του Καμμένου, ή του Κασιδιάρη είναι τέτοια που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τη κρίση, και θα τα καταφέρουν καλύτερα από το Σαμαρά, το Κουβέλη, το Στουρνάρα κλπ κλπ. , η συζήτηση καλυτερα να σταματήσει εδώ, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά...

   • Περαστικος avatar
    Περαστικος @ dim 22/09/2012 13:54:53

    Η αποψη μου πασχει απο αρκετες πλευρες.Πρωτον εδω και 2 μηνες που ακουγεται η περιφημη επαναδιαπραγματευση,τα μονα μετρα που ακουγονται ειναι ειτε περικοπες,ειτε φοροεισπρακτικα ειτε ξεπουλημα δημοσιας περιουσιας.Μεχρι να παρθουν και να οριστικοποιηθουν αυτα τα μετρα το φαγαμε το 2012 χωρις να κανουμε τπτ.Δεν πρεπει να εχεις επαφη με την ελληνικη κοινωνια για αυτο λες τοσο ευκολα οτι θα πρεπει να μαθουμε να ζουμε με αυτα που βγαζουμε.Αυτη την στιγμη η πλειονοτητα των μισθων σε ιδιωτικο και δημοσιο τομεα ειναι ειδη πολυ χαμηλος και με δυσκολια καταφερνουν να επιβιωνουν.Οσον αφορα τις συνταξεις εχουμε φτασει στο σημειο οι γονεις να τροφοδοτουν τα ανεργα παιδια τους.Και εσυ λες τοσο ευκολα οτι αναγκαστικα θα πρεπει να κοπουν και αλλο;Με αυτους τους πενιχρους μισθους και συνταξεις θα πρεπει να πληρωθουν εφορια/χαρατσια και οτι αλλη κουταμαρα εχουν σκεφτει οι εθνοπροδοτες που εσυ υποστηριζεις.Αλλο σημειο που πασχει η κριτικη σου,πες μου μια χωρα στον κοσμο η οποια δεν εχει ελλειματα.Μηπως η μοναδικη ειναι η Βορεια Κορεα;Αυτο ονειρευεστε εσεις η φιλευθεροι;Να γινουμε βορεια κορεα;Αν ναι πειτε το καθαρα.Το προβλημα της χωρας δεν ειναι οι μισθοι και οι συνταξεις.Το προβλημα της χωρας ειναι το ξεπερασμενο οικονομικο μοντελο που εχουμε το οποιο σε συνδιασμο το ευρο και την πολιτικη ελιτ δημιουργει καταστροφικα αποτελεσματα.

  • dim avatar
   dim @ Περαστικος 22/09/2012 14:07:04

   Οι στιγμές είναι σοβαρές και εσείς το χαβά σας... Από τη Συγγρού δεν έχω περάσει ούτε απέξω... Ποτέ δεν είχα πάρε - δώσε με κανέναν πολιτικό... Μικρομεσαίος επιχειρηματίας είμαι και τα βγάζω πάρα πολύ δύσκολα πέρα... Είμαι συντηρητικός στα κοινωνικά, πατριώτης στα εθνικά, και υπέρμαχος του κοινωνικού φιλελευθερισμού στα οικονομικά....

   Άμα δεν καταλαβαίνει κάποιος οτι πρέπει να ξοδεύουμε όσα βγάζουμε, τότε δε μπορούμε να συννενοηθούμε.

   • Περαστικος avatar
    Περαστικος @ dim 22/09/2012 14:12:22

    Πες μου μια χωρα παγκοσμιως που δεν εχει ελλειματα.Το προβλημα δεν ειναι τα ελλειματα αλλα που πανε τα λεφτα που δανειζομαστε.Αν πηγαιναν σε αναπτυξιακα μετρα τα οποια θα παρηγαγαν νεα χρηματα δεν υπηρχε προβλημα.Το θεμα ομως οτι πηγαν σε μιζες,ρεμουλες και σε δωρακια.Για αυτα ο πρωθυπουργος σας ομως κουβεντα.

    • dim avatar
     dim @ Περαστικος 22/09/2012 17:03:25

     Ο πρωθυπουργός μας, όπως τον ονομάζεις, λες και δεν είναι και δικός σου πρωθυπουργός, δεν μετείχε ποτέ σε μίζες, ρεμούλες και δωράκια.

     Έλλειμμα μπορεί να έχεις περιστασιακά, ώστε το συνολικό σου χρέος να μην παιρνάει το 60% ή 80% κατά άλλους του ΑΕΠ σου. Για να διατηρείς αυτόν τον λόγο, για να έχεις έλλειμμα 2,88% του ΑΕΠ, πρέπει να έχεις ανάπτυξη - αύξηση του ΑΕΠ σου 4,1%. Αν παραβιάζεις αυτό το κανόνα συστηματικά και το χρέος σου γίνει κάποτε μη βιώσιμο, οι αγορές δε σε δανείζουν πια, οπότε δε μπορείς εκ των πραγμάτων να συνεχίζεις να έχεις ελλειμμα, γιατί πολύ απλά δεν θα έχεις από πουθενά χρήματα για να το καλύψεις.

     Ας μηδενίσουμε το έλλειμμα πρώτα, ας αρχίσουμε να έχουμε ανάπτυξη 4,1% ετησίως, ας μας κουρέψουν κι άλλο το χρέος για να φθάσει στο 80% - 90% του ΑΕΠ, και μετά ας έχουμε και πάλι έλλειμμα 2,88%. Έως τότε μηδενικό έλλειμμα και εντός ευρώ, για να πάρουμε και τα πακέτα ανάπτυξης, αλλιώς επιστροφή στη δραχμή και να ζήσουμε όλοι μαζί μια δεκαετία γεμάτη σκηνές εξαθλιωμένης τριτοκοσμικής αφρικανικής χώρας

 14. deldio avatar
  deldio 22/09/2012 12:21:49

  Είναι όπως τα λες. Φίλος πήγε προ ημερών σε μεγάλη τράπεζα σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και ο διευθυντής (ναι ο διευθυντής) είχε σηκωθεί από το γραφείο του και ρωτούσε όποιον πελάτη έμπαινε στο υποκατάστημα εάν πρόκειται να κάνει κατάθεση ώστε να προηγηθεί για να μαζέψουν λεφτά ώστε να κάνουν οι επόμενοι συναλλαγές!!!
  Μιλάμε ότι το πάνε μέρα-μέρα οι μπατιροτράπεζες και εμείς οι μαλάκες ανεχόμαστε ακόμη να ανακεφαλαιώνονται αυτοί οι κλέφτες με δανεικά που θα πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας με το αίμα της ψυχής μας, την ίδια στιγμή που "κούρεψαν" με την "ψιλή" και βέβαια χωρίς ανακεφαλαιοποίηση τα ασφαλιστικά ταμεία που ήταν δικά μας χρήματα. Και καθόμαστε ακόμα και τους κοιτάμε...

 15. ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
  ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 22/09/2012 12:46:33

  Αδέλφια, μην κουράζεσθε άδικα. Βλέπουμε άλλο ένα επεισόδιο από ένα κακό σήριαλ. Δεν έχουμε ούτε επιλογές,ούτε κόκκινες ή άλλου χρώματος γραμμές. Τα μέτρα κλείδωσαν, ο Σαμαράς πήγε Ιταλία και οι Τροικανοί έφυγαν. Αυτά που αποφάσισαν είναι τόσο βαριά που δεν τολμούν να τα ανακοινώσουν όλα μαζί και θα τα σπάσουν σε δύο δόσεις. Σε λίγο θα έχουμε πάλι φανφάρες από την τριανδρία, στην συνέχεια θα βγαίνουν τάχα ζορισμένοι έξω από του Μαξίμου, θα ανακαλύψουν 20 μαιμού συνταξιουχους για να μας βάλουν στο παιχνίδι της συνενοχής και τελικά πάλι θα έχουμε περικοπές. Μην κάνετε περισπούδαστες αναλύσεις. Ο Σαμαράς υπακούει, ο Βενιζέλος (αυτός ο εξουσιομανής) προσπαθεί να γίνει ο ηγέτης του τίποτα, ενώ ο Μπαρμπα Φώτης μια φορά είπε να πάει για Πρόεδρος αλλά του έμεινε η κενή περιεχομένου φλυαρία και δεν μπορεί να ξεμπλέξει. Στο τέλος, θε μείνουν όλοι μαζί με τα απομεινάρια των πιστών τους και θα μας βρούν όλους απέναντι. Κάτι τελευταίο. Η μόνη δυνατή φωνή υπεράσπισης της ακολουθούμενης πολιτικής είναι οι τσιρίδες του Αδωνιδος. Αυτό είναι το καλύτερο που υπάρχει?

 16. δημης avatar
  δημης 22/09/2012 12:55:08

  ΕΕΕΕΕ ΜΑ ΕΙΠΑΜΕ... ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ..ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ..ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ...

 17. Graikοs avatar
  Graikοs 22/09/2012 12:59:42

  Ενα σεναριο λεει οτι το παιζουν δυσκολοι ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ οι εντος Τροικα , για τεχνικη καθυστερηση(υπηρχε παλιοτερα κανονισμος στο μπασκετ κ επιτρεποταν να κρατησεις την μπαλα μεχρι να ληξει το παιχνιδι(Εγινε κ στο τελικο που πηρε η Αεκ στο καλλιμαρμαρο, νομιζω)). Καθυστερουν την ψηφισει των μετρων για να παρθει η αποφαση απο εξωτερικη Τροικα μεσα στον Νοεμβριο. Ουσιαστικα τετελεσται! Επισης χρωστανε σε γιατρους/φαρμακοποιους/Δημους/ σε οποιον μιλαει Ελληνικα, και εβγαλαν 900εκ πλεονασμα? Τι λεει ρε...

 18. Graikοs avatar
  Graikοs 22/09/2012 13:01:42

  Το σκεπτικο σου μου θυμισε την λογικη Παυλοπουλου χτες στην Ετ-3.Ακου δημιουργια κλιματος...

 19. Tsol avatar
  Tsol 22/09/2012 13:13:19

  Γιατί να μην υπογράψουν και αυτοί ρήτρα αν το πρόγραμμα τους δεν βγει λόγω της ύφεσης ?? Γιατί αυτοί πάντα ζητάνε και μεις δίνουμε?? Τόσο δουλοπρεπείς μας κυβερνάνε, αν δεν μπορούνε ας τα παρατήσουν, αλλά τι λέω?? Είναι δυνατόν οι ανεπάγγελτοι, ανικανοι και άχρηστοι να κάνουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά εκτός από αυτήν του πολιτικού??? Είναι ανίκανοι να χωρίσουν για δυο γαϊδούρια άχυρο και μεις τους έχουμε να κυβερνάνε την χώρα. Αυτή η στάνη αυτό το γάλα βγάζει.

  • Εθνικιστης avatar
   Εθνικιστης @ Tsol 23/09/2012 02:21:02

   Θα αγοραζες λαχειο αν ηξερες οτι αυτο που αγοραζεις δεν θα βγει με την καμια; Γιατι να βαλουν ρητρα υφεσης; Για να χασουν; Η υφεση θα ξεπερασει και το 7%, ητοι το ελλειμμα ως % του ΑΕΠ θα βγει τελικα πιο αυξημενο και απο την τελευταια μετρηση πριν ενα χρονο, αρα θα χρειαστουν κι αλλα μετρα που θα φερουν κι αλλη υφεση που θα ανεβασει το ελλειμμα ως % του ΑΕΠ αρα θα χρειαστουν κι αλλα μετρα, κοκ, κοκ...

 20. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 22/09/2012 13:29:38

  Πάντα μίζεροι και γκρινιάρηδες θα είναι

  • Περαστικος avatar
   Περαστικος @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 22/09/2012 14:06:04

   Μιζερια και δυστυχια αποπνεουν οι πολιτικοι που εσεις στηριζετε με τοσο παθος.

   • dim avatar
    dim @ Περαστικος 22/09/2012 17:27:49

    Δηλαδή εσένα ποιος πολιτικός σου αποπνέει όραμα, αξιοπιστία και ελπίδα?

 21. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 22/09/2012 13:30:47

  Απολύτως. Και αν το έχεις υπόψιν οι αρχαίοι σπαρτιάτες είχαν κάνει τη λιτότητα τρόπο ζωής και απεχθάνονταν να έχουν χρέη

 22. αρέλεγος avatar
  αρέλεγος 22/09/2012 14:18:27

  -Σου πέρασε απ' το σκέψη ότι μπορεί να υπάρχουν και μέτρα που δέν βγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εκτός ανθρώπινης διαβίωσης ,μέτρα που δέν κλίνουν σπίτια, μέτρα που αφαιρούν απ΄ το περίσευμα ή έστω απ΄το υστέρημα αλλά όχι απ' το ελάχιστο εισόδημα της ανθρώπινης διαβίωσης.
  - Σου πέρασε απ΄τη σκέψη ότι υπάρχει και η πολιτική διαπραγμάτευση μέ πρόταγμα τη στοιχειώδη κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια ενός λαού.
  Γιατί και η αξιοπρέπεια ως αξία , σε κρατάει κ΄αυτή ηθικά ζωντανό....

 23. ΒΑΣΟΣ avatar
  ΒΑΣΟΣ 22/09/2012 14:21:05

  1)Ανάπτυξη χωρίς έλλειμα δεν υπάρχει. Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη μεγέθυνση μια οικονομιας είναι οι δημόσιες επενδύσεις. Εμεις το ΠΔΕ (έχει τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή - επίδραση στο ΑΕΠ) το διαλύσαμε στην ίδια λογική με την περιστολή των δαπανών στα κολοχαρτα.
  2) Η πληρωμή των Δανειων ΔΝΤ - Ε.Ε έχει εξασφαλιστεί κατα ένα μέρος με τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υποθηκευσει τα πάντα και κατα δεύτερον με την υπόσχεση για ειδικό λογαριασμό πληρωμής των τόκων απο τα φορολογικά έσοδα πριν την πληρωμη μισθών - συντάξεων , λειτουργικών δαπανών , υγεία , παιδεια ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
  3)Ο τελικός στόχος της Τροικας ο οποίος αποκαλύφθηκε πλεον και στον τελευταίο δυσπιστο με την επιμονή τους σε μισθολογικές περικοπές και ελαστικές δαπανες , και στην ρύθμιση τη αγοράς εργασίας , είναι ή κατάρευση της ενεργού ζητησης και η ισορροπία της οικονομίας με βίαιο τρόπο σε νέο χαμηλοτερο επίπεδο τιμων και μισθών.
  Για το τελευταίο αποτελούμε πλέον και επισημα το πρώτο πειραματόζωο για την εφαρμογή του στην παγκόσμια οικονομια καθως πρέπει να επανέλθει απότομα σε νέα χαμηλότερα επίπεδα ισορροπιας λόγω της εξάντλησης των οριακών αποδόσεων κεφαλαίου εργασίας και πόρων και της τεράστιας πιστωτικής - χρηματοοικονομικής επκτασης.
  Τι λέτε; θα πετύχουν τελικά;

  • Εθνικιστης avatar
   Εθνικιστης @ ΒΑΣΟΣ 23/09/2012 02:18:04

   Μειωση των μισθων ασφαλως και θα επιτευχθει, παντα και παντου, τι το δυσκολο μπορει να εχει; Οσο για την μειωση τιμων, οσον αφορα ολες τις χωρες πλην Ελλαδος, το 20% με 50% των εργατικων εξοικονομησεων θα πανε για μειωση τιμων, το υπολοιπο θα παει στα περιθωρια κερδους ως ανισταθμισμα στην μειωση ζητησης για να διατηρηθει η ανιουσα στα κερδη (τα κερδη πρεπει να συνεχισουν να αυξανονται ακομη και με βαθια κριση, ειναι ο αυτοσκοπος του οικονομικου συστηματος και αν δεν εκπληρωθει, θα καταστραφει). Ετσι, οι νεες θεσεις ισορροπιας δεν θα ειναι συμμετρικες με τις προηγουμενες. Θα ειναι απλα νεες. Οσον αφορα την μειωση τιμων (=εσωτερικη υποτιμηση) στην Ελλαδα, μεγαλυτερη ειναι η κοινη πιθανοτητα να πεσει μετεωριτης απο ατοφιο χρυσαφι στο σπιτι μου και να με δαγκωσει βρυκολακας πριν μαζεψω το χρυσο. Περιπου τα ιδια και για Ιταλια. Για Ισπανια και Πορτογαλια, ειναι χωρες που εχουν δει αποπληθωρισμο μεσα στην 3η χιλιετια, αρα υπαρχουν καλες πιθανοτητες να αποπληθωριστουν. Η Ελλαδα και η Ιταλια θα μετατοπιστουν στον αστερισμο της Ανγκολας, δλδ τιμες Μονακου με μισθους Μογγολιας.

   Ομως, αφου προκειται να συμβει παγκοσμια, γιατι δεν υποτιμουμε λιγο ολα τα νομισματα του κοσμου, να ερθουμε στις νεες, χαμηλοτερες ισορροπιες χωρις τετοιο μαρτυριο; Ασε, ξερω, για δυο λογους. Θα υποτιμηθει ΚΑΙ ο πλουτος της ελιτ και δεν το θελει αλλα και ο δευτερος λογος ειναι οτι η νομισματικη υποτιμηση ειναι βαρετη, χωρις σασπενς, δραμα, blood and gore και περιπετεια. Αν ειχες την ευκαιρια να δεις μια ζωντανη, παγκοσμια τραγωδια γιατι να μην την προκαλεσεις; Αλλωστε, αν ειναι να ταϊσεις ενα λιονταρι με εναν ανθρωπο δεν θα το κανεις σε ενα μπουντρουμι. Αλλα σε ενα σταδιο, θα εχεις μαχαιρωσει το θυμα, θα εχεις ξενιστικωσει το λιονταρι, θα εχεις μαζεψει κοσμο, πως να χασεις τετοιο θεαμα;

 24. Εθνικιστης avatar
  Εθνικιστης 22/09/2012 21:27:21

  Ποιος κακομοιρης πιστευει ειλικρινα οτι τα ελλειμματα θα κλεισουν με αναπτυξη και οχι με λιτοτητα για τα ευρωπαρακατιανα; Η αναπτυξη ειναι η λυση για ολα.

  Αναπτυξη-> Μειωση ανεργιας
  Αναπτυξη-> Μειωση ελλειμματος ως ποσοστο ΑΕΠ (λογω αυξησης ΑΕΠ)
  Αναπτυξη-> Αυξηση φορολογικων εσοδων-> Μειωση ελλειμματος σε απολυτα ποσα και ως ποσοστο ΑΕΠ
  Αναπτυξη-> Αντιο Μνημονιο πολυ γρηγορα

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Εθνικιστης 22/09/2012 21:30:31

   Δυστυχως για την Ελλαδα,η "αναπτυξη"θελει λεφτα.
   Και λεφτα δεν υπαρχουν.

   • Εθνικιστης avatar
    Εθνικιστης @ Δικερως 23/09/2012 02:00:04

    Σωστα. Λεφτα βρισκονται μονο για να δανειζομαστε. Αλλωστε και ο δανεισμος ειναι μια μορφης επενδυση. Αλλα οχι για εμας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.