#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/07/2009 22:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες παραβιάσεις, αλλά η Αθήνα κάνει διάλογο με την Άγκυρα

 

Ενώ εξελίσσονται οι συνομιλίες Αθήνας - Άγκυρας, υπό τον  Αμερικανό διοικητή του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη νέες τουρκικές παραβιάσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Αιγαίο. Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών από 16 αεροσκάφη παραβίασαν την Τρίτη τον εναέριο χώρο της Ελλάδας στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Οι συνομιλίες αφορούν τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας- Τουρκίας για σκοπούς της Συμμαχίας.

«Δεν έχουν καμία σχέση αυτές οι συζητήσεις με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Δεν είναι δε διμερείς, συμμετέχουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - Άγκυρας αφορούν τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας- Τουρκίας για σκοπούς της Συμμαχίας.

Όπως έγραψαν τα ΝΕΑ, αν η διασύνδεση των εναέριων χώρων προχωρήσει τότε θα οδήγησε, σε επόμενο στάδιο, σε διαπραγματεύσεις για επανακαθορισμό των περιοχών επιτήρησης και αστυνόμευσης στο Αιγαίο και αλλαγή τού στάτους κβο.

Ο εναέριος χώρος του Αιγαίου, που τώρα σχεδόν καθ' ολοκληρίαν ανήκει στο FΙR Αθήνας και αστυνομεύεται και επιτηρείται από την Ελλάδα, θα αντιμετωπίζεται μετά τη διασύνδεση ως ενιαίος. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λένε επιτελείς, θα απαιτηθεί από την Άγκυρα περιοχές του Αιγαίου να επιτηρούνται- μέσω των ραντάρ της- από την ίδια.

Ένα άμεσο αποτέλεσμα θα είναι στις οθόνες των ραντάρ του ΝΑΤΟ να απεικονίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη που θα μπαίνουν παρανόμως στο Αιγαίο ως φίλια και οι Τούρκοι να ισχυρίζονται ότι έτσι δεν πρέπει να αναχαιτίζονται από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Γι' αυτό η Τουρκία επιδιώκει να διασυνδέσει στο νατοϊκό σύστημα και εθνικά της ραντάρ που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Μ. Ασίας. Αυτός ο κίνδυνος επαναπροσδιορισμού των περιοχών ευθύνης ώθησε πιθανόν το ΓΕΑ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στο να επισημάνει στις ενδοεπιτελικές διαβουλεύσεις να μην αλλάξουν οι περιοχές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τις περιοχές ευθύνης ενδέχεται να γίνει άλλη διαπραγμάτευση με πάγιες όμως τις ελληνικές θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σαος avatar
  Σαος 22/07/2009 09:43:48

  Ωραία! Έτσι όπως πάμε θα πουλάνε καρτ-ποστάλ της Ακρόπολης με τουρκικά F-16 να υπερίπτανται του Παρθενώνα.

 2. osaperas avatar
  osaperas 22/07/2009 11:28:10

  Μην ανησυχείς. Εντός των ημερών θα γίνει ανασχηματισμός και θα φοβηθούν οι τούρκοι και θα σταματήσουν τις προκλήσεις τους.

 3. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 22/07/2009 11:28:51

  http://www.youtube.com/user/LoMak62#play/uploads/50/-SYZDKWAjvA

  Αναλύσεις του Νεοκλή Σαρρή για τα ελληνοτουρκικά για όποιον ενδιαφέρεται στο παραπάνω λινκ.

 4. aris53m avatar
  aris53m 22/07/2009 11:34:50

  Αντιγράφω από Ναυτεμπορική,

  "Σε ατόπημα υπέπεσε χθες η σουηδική προεδρία με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, να προσπαθεί να δικαιολογήσει την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι την ευθύνη έφερε η χούντα των Αθηνών."

  και σχολιάζω...

  Ατόπημα ή αλλη μια ΑΠΟΔΕΙΞΗ της επιτυχημένης Εξωτερικής πολιτικής μας και τον κόπο που κατέλαβαν οι ενίοτε υπουργοί εξωτερικών φαίνεται από τις δηλώσεις του κου. Μπιλντ.(Carl Bildt)

  -Κρίνετέ με ως υπουργό εξωτερικών έχει πει στο παρελθόν ο κος. Γ. Παπανδρέου. Συμφωνούμε και αυτό θα κάνουμε.

  -Έχουμε επιφέρει επιτυχημένη εξωτερική πολιτική με "ψυχραιμία" έχει πει η κα. Μπακογιάννη στο παρελθόν. Εσείς μπορεί να μην μας ζητήσατε να σας κρίνουμε όπως ο κος. Παπανδρέου, αλλά εμείς θα το κάνουμε και για σας.

  και το ρεζιλίκι της χώρας μας συνεχίζεται...

 5. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 22/07/2009 12:55:54

  Εδώ πάνω από τα νησιά έχουν τακτικότερα δρομολόγια και από τα ...ΚΤΕΛ, στο Καστελόριζο ανακοίνωσαν ότι θα ψάξουν για πετρέλαιο, αλλά εμείς δεν φοβόμαστε έχουμε μυστικά όπλα: ζεϊμπέκικο και κουμπαριές, φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας νομίζουν ότι οι απέναντι είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι και τους πιάνουν πόρτα για τον χειμώνα με κοινωνικές εκδηλώσεις....

  ΥΓ

  ...S300 ακόμα στα κιβώτια, ενώ θα αρκούσε ένας απλός εγκλωβισμός στους πιλότους που πετούν πάνω από Αγαθονήσι πχ, ή μια εκπαιδευτική αποστολή φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά για 10 ημέρες καθώς όπως καταδυκνείουν και οι γείτονες δεν κάνουν ασκήσεις και προκλήσεις το καλοκαίρι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.