Νέες δημοσκοπήσεις: GPO: Στο 3,2% έκλεισε η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ - Alco: Στο 3,3% το προβάδισμα - Το 17,5% δεν ξέρει ακόμη τι θα ψηφίσει!
08/01/2015 10:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες δημοσκοπήσεις: GPO: Στο 3,2% έκλεισε η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ - Alco: Στο 3,3% το προβάδισμα - Το 17,5% δεν ξέρει ακόμη τι θα ψηφίσει!

Διατηρεί το προβάδισμά του έναντι της Νέας Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι.

Ωστόσο, η ΝΔ έχει κλείσει κι άλλο την ψαλίδα, και συγκεκριμένα στις 3,2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

Προβάδισμα 3,2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι.

Ειδικότερα, στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

Κόμμα

Ποσοστό

ΣΥΡΙΖΑ

Νέες δημοσκοπήσεις: GPO: Στο 3,2% έκλεισε η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ - Alco: Στο 3,3% το προβάδισμα - Το 17,5% δεν ξέρει ακόμη τι θα ψηφίσει!

28,5% (από 28% τον Δεκέμβριο)

ΝΔ

25,3% (από 23,1% τον Δεκέμβριο)

Ποτάμι

5,8%

ΚΚΕ

5,7%

Χρυσή Αυγή

5,4%

ΠΑΣΟΚ

5%

Ανεξάρτητοι Έλληνες

2,7%

Κίνημα Δημ. Σοσιαλιστών

2,6%

ΛΑΟΣ

2%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

1%

Άλλο Κόμμα

2%

Λευκό/Άκυρο

0,9%

Δεν έχω αποφασίσει

13,1%

Το 17,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν είναι σίγουροι τώρα για την ψήφο τους και το 13,5% δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα ή και την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές, γεγονός που μαρτυρά πόσο ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 40,3%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 34,9%. "Κανένας από τους δύο" απαντά το 23,5% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση εάν θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη, θετικά (ναι και μάλλον ναι) απαντά το 75,7% των ερωτηθέντων και αρνητικά (όχι και μάλλον όχι) το 22,3% των ερωτηθέντων. Δεν ξέρω/Δεν απαντώ δηλώνει το 2%.

Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν θετικά (ναι και μάλλον ναι) σε ποσοστό 95,2% και αρνητικά (όχι και μάλλον όχι) σε ποσοστό 4,4%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν θετικά (ναι και μάλλον ναι) σε ποσοστό 66% και αρνητικά (όχι και μάλλον όχι) σε ποσοστό 30%.

Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη έχει περάσει οριστικά, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, ποσοστό 59,2%, απαντά αρνητικά (όχι και μάλλον όχι). Για το 35,4% των ερωτηθέντων ο κίνδυνος έχει περάσει οριστικά, ενώ "Δεν ξέρω/Δεν απαντώ" δηλώνει το 5,4%.

Στην ερώτηση "τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση σε σχέση με το χρέος;", οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν:

 • Να κάνει νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία: 53,7%
 • Να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους: 20,5%
 • Να ζητήσει την παράταση της σημερινής συμφωνίας: 12,6%
 • Να αναζητήσει δάνειο από άλλες χώρες: 7,1%
 • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 6,1%

Όταν ερωτώνται τι πιστεύουν στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έρθει σε ρήξη με τους εταίρους, το 52,6% των πολιτών δηλώνει ότι πιστεύει πως οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν και το 36,1% ότι οι εταίροι μας θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. "Δεν ξέρω/Δεν απαντώ" δηλώνει το 11,3%.

Στην ίδια ερώτηση, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν σε ποσοστό 32,4% πως πιστεύουν πως οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν και σε ποσοστό 54,8% πως οι εταίροι μας θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Από την πλευρά τους, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν σε ποσοστό 78,3% πως πιστεύουν πως οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν και μόλις σε ποσοστό 14,2% πως οι εταίροι μας θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Ποσοστό 43,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θέλουν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι του ΣΥΡΙΖΑ (ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) και ποσοστό 40,5% να είναι της ΝΔ (ή με κορμό της ΝΔ). "Δεν ξέρω/Δεν απαντώ" δηλώνει το 16,1% των ερωτηθέντων.

Η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει το 81,5%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 85,4%.

Όταν ερωτώνται πώς κρίνουν την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, οι πολίτες απαντούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 9,1% και αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 87,7%.

Στην ερώτηση αυτή, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 19,6% και αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 79,3%.

Το Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών φαίνεται πως αντλεί το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ (12,3%), ενώ προς το κόμμα Παπανδρέου εμφανίζονται να μετακινούνται 4,2% των ψηφοφόρων του Ποταμιού και 1,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 5,6,7 Ιανουαρίου σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Γκάλοπ Alco

Στις 3,3% μονάδες ορίζει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ νέα δημοσκόπηση της Alcο.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται αύριο στο «Ποντίκι», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 33,8% έναντι 30,5% της ΝΔ.

Ακολουθεί τρίτο κόμμα με 4,5% το Ποτάμι και έπονται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 4,4% και το ΚΚΕ με 4,1%.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ποσοστό 3,9%, ενώ το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώνει το 2,7%.

Εκτός βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με ποσοστό 2,4%.

Όσο για το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 10,3%.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου

 • ΣΥΡΙΖΑ 31,6%
 • ΝΔ 28,6%
 • ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 4,2%
 • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,1%
 • ΚΚΕ 3,8%
 • ΠΑΣΟΚ 3,6%
 • ΑΝΕΛ 2,2%
 • ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ 2,5%
 • ΑΛΛΟ 3,2%
 • ΛΕΥΚΟ 2,7%
 • ΑΠΟΧΗ 3,8%
 • ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9,7%

Τα αποτελέσματα με την Αναγωγή της Πρόθεσης Ψήφου επί των εγκύρων

 • ΣΥΡΙΖΑ 33,8%
 • ΝΔ 30,5%
 • ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 4,5%
 • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,4%
 • ΚΚΕ 4,1%
 • ΠΑΣΟΚ 3,9%
 • ΑΝΕΛ 2,4%
 • ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ 2,7%
 • ΑΛΛΟ 3,4%
 • ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 10,3%
 • www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πΔπ avatar
  πΔπ 08/01/2015 11:56:01

  Πόσο μέσα ήταν ο Προφήτης στο άρθρο του, http://www.antinews.gr/Antitheseis/aspros-san-korakas/#comments γράφοντας για "...τη λύσσα του πληβείου να αποκτήσει εξουσία που δεν δικαιούται..."! Κατά 78,3% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν στα νταούλια και ζουρνάδες, διάβαζε τσαμπουκάδες, του Alexis! Αυτά τα πολιτικά ζώα ψηφίζουν και το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας, επαφίεται στον κουτσαβακισμό τους.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ πΔπ 08/01/2015 19:21:32

   Οι περισσότεροι αυτών ψήφισαν ΓΑΠ. Και θυμωμένοι από τη βλακεία τους, πάνε στο σύριζα μπας και ξανακερδίσουν με το μαγικό τρόπο του Αλέξη όσα έχασαν από το πρώην ίνδαλμά τους. Με λίγα λόγια, λογική του τύπου "θύμωσε ο Αγάς και έκοψε τα τέτοια του". Πως να σωθεί ο τόπος με τέτοιο επίπεδο πολιτών; Μόνο με θαύμα!

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Γεώργιος Τ. 09/01/2015 06:40:50

    "Θυμωμένοι από τη βλακεία τους, πάνε στο σύριζα μπας και ξανακερδίσουν με το μαγικό τρόπο του Αλέξη όσα έχασαν από το πρώην ίνδαλμά τους...". Μεγάλες στιγμές, αγαπητοί μου, στο antinews! Νομίζω ότι πουθενά στον ελληνικό τύπο δεν υπάρχει αυτό το επίπεδο πολιτικής ανάλυσης. Εύγε, αγαπητέ Γεώργιε!

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Γεώργιος Τ. 09/01/2015 20:46:21

    And as they say in the good ol' USA "You cut your nose to spite your face."

 2. George N avatar
  George N 08/01/2015 12:33:06

  "Να αναζητήσει δάνειο από άλλες χώρες: 7,1%" Πραγματικά τρομακτικό ποσοστό! Κρίμα που δεν υπήρχε η επιλογή στην δημοσκόπηση: "Από άλλους πλανήτες" :-)

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 08/01/2015 18:23:14

  Το 52,6% των ψηφοφόρων πιστευει οτι ΘΑ αναγκαστούν οι εταίροι μας να υποχωρήσουν..Δηλαδή να ερθει στην τράπεζα ένας ληστής να βάλει στο στόμα του το πιστόλι και να φωνάξει "Ληστεία ,τα λεφτά σας αλλιώς πυροβολώ"...Αυτο το 52,6% των συμπολιτών μας αγαπητοί φίλοι θα επιμένει να δώσουν τα λεφτά στον ληστή.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Μεγάλες στιγμές 08/01/2015 21:13:10

   Μάλλον το 52,6% θα περίμενε να μετανοιώσει ο ληστής και να φύγει αν τον θερμοπαρακαλούσαν...

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ Μεγάλες στιγμές 08/01/2015 22:37:25

   Ιδού και μία άλλη άποψη: Η διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους έχει τεθεί από καιρό, από πολλούς και μάλιστα γερμανούς. Το πρωτοεισηγήθηκε, το ίδιο το ΔΝΤ. Είναι λογικό να λιποψυχεί κανείς, μπροστά σε αυτή τη διαπραγματευτική δυσκολία. Αλλά να αμφισβητείται και η θεμιτότητα του διαβήματος υπερβαίνει τα όρια της εθελοδουλείας.
   Σε κάθε δανειακή σχέση ενυπάρχει η συνυπευθυνότητα δανειστών, εγγυητών και δανειζομένων. Σε περίπτωση που ο πιστούχος περιέλθει σε πραγματική ή πλασματική αδυναμία ουδείς δικαιούται να διαμαρτυρηθεί. Ο κίνδυνος στη δανειακή σχέση είναι εγγενής και ο συντελεστής κινδύνου είναι προεξοφλημένος. Σε ότι αφορά τον ελληνικό υπέρμετρο δανεισμό, η συνυπευθυνότητα δανειστών και δανειζομένου είναι κατάφωρη. Δίκαιο είναι λοιπόν, το κόστος της αδυναμίας ολοκληρωτικής αποπληρωμής να επιμεριστεί. Οι ιδιώτες δανειστές έχουν ήδη καταβάλει ένα σημαντικό μερίδιο συμμετοχής με τη διαγραφή (PSI) του 2011. Τώρα καλούνται να συμμεριστούν το δικό τους μερίδιο πολιτικής πρωτίστως απερισκεψίας οι κυρίαρχοι και οι πολυεθνικοί δανειστές. Και πρώτα-πρώτα η ηθικολογούσα Γερμανία.

   • George N avatar
    George N @ ΙΚΟ 09/01/2015 07:49:49

    Δεν υπάρχει κανένα ρίσκο του πιστωτή στην συγκεκριμένη περίπτωση. Οι Ευρωπαίοι "αγοράσανε" από τις αγορές ένα χρέος που οι ίδιες οι αγορές το είχανε βγάλει μη δυνάμενο να πληρωθεί. Επομένως δεν πήρανε ρίσκο αλλά την απόφαση να χάσουν χρήματα για να μην επεκταθεί η κρίση. Αυτό φαίνεται και από τα αστεία επιτόκια-μικρότερα από αυτά που πληρώνουν οι ίδιοι στις αγορές-που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο που ανέλαβαν! Αν θα γίνει κούρεμα ή πάνε οι ημερομηνίες αποπληρωμής λίγο πριν ή λίγο μετά την δευτέρα παρουσία έχει να κάνει με εσωτερικά πολιτικά τους ζητήματα. Το πρόβλημα όμως της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ το χρέος. Είναι η μη βιώσιμη οικονομία εκτός κι αν δανείζεται για να καλύψει πρωτογενή ελλείμματα-κάτι που δεν μπορεί να γίνει πια. Τώρα γιατί το πολιτικό σύστημα δείχνει το σύμπτωμα και όχι την αιτία, είναι μια άλλη ιστορία με νεράιδες και δράκους που αποσκοπεί σε βαθύ ύπνο ενός σαλταρισμένου ακροατηρίου...Τόσο σαλταρισμένου που πιστεύει ότι αν μεγαλώσει τις αιτίες της αποτυχίας τα πράγματα μπορεί και να φτιάξουν!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.