#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2013 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες δημοσκοπήσεις: «ελεγχόμενη πτώση» για τη Χρυσή Αυγή

Στις δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, κυριαρχούν οι εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή. Αμφότερες οι δημοσκοπήσεις της MRB και της  GPO δείχνουν πως η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις των πολιτών παρά τη σαφή πτώση που καταγράφουν τα ποσοστά της και τη βέβαιη ανάσχεση της δυναμικής της. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς είναι πρώτον πολύ πρόσφατες οι εξελίξεις, η έρευνα συνεχίζεται και η εκλογική συμπεριφορά δεν μεταβάλλεται από τη μια μέρα στην άλλη, ιδιαίτερα όσον αφορά το ναζιστικό μόρφωμα, στο οποίο  -παρά τα αντιθέτως γραφόμενα – δεν πάει κανείς «αβασάνιστα».

Στο ερώτημα αν η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής σημαίνει και το πολιτικό της τέλος, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60,1%) απαντά όχι/μάλλον όχι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της GPO για την εκπομπή “Ανατροπή” του Mega.

 Αναλυτικά: Οριακό προβάδισμα 0,6 % της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 21,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να έπεται με 21,2%. Η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα με 6,9%. Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1-3 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την σύλληψη του αρχηγού και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με  4,8% και η ΔΗΜΑΡ με 3,6%. Το 7% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα,  ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 23,5% .

Στην εκτίμηση ψήφου εκλογών (πάνω στην διευκρινισμένη ψήφο)  η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 0,8%.

Αναλυτικά τα ποσοστά:ΝΔ:28,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 27,7%,Χρυσή Αυγή:9%, ΠΑΣΟΚ :6,8%μ ΚΚΕ: 6,5%, ΑΝ.ΕΛ. : 6,3% ΔΗΜΑΡ:4,7%, Οικολόγοι πράσινοι:1,3%, Άλλο κόμμα:9,2%Σημαντικό είναι το στοιχείο των συσπειρώσεων που παρουσιάζουν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων προς αυτά τα κόμματα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συσπείρωσης της Ν.Δ. είναι στο 73,8%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 72,1%.Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνουν την δημοσκοπική πορεία της Χρυσής Αυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση της ΜRB τον προηγούμενο Ιανουάριο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην πρόθεση ψήφου ήταν 9,2%, ενώ το υψηλότερο της ποσοστό καταγράφηκε σε μέτρηση στις 5-6 Ιουνίου (10,6%). Στην τελευταία μέτρηση της εταιρείας για τη Realnews που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου η Χρυσή Αυγή εμφάνισε μεγάλη πτώση στα ποσοστά της, πέφτοντας στο 6,8%. Ωστόσο, μετά τη σύλληψη των βουλευτών της, δεν έχει περαιτέρω απώλειες.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 76,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην σημερινή πολιτική ζωή ακόμα και αν το κόμμα της Χρυσής Αυγής εξαφανιστεί, καθώς οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν την άνοδό του παραμένουν. To 63,5% θεωρεί ότι οι διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής έγιναν για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα οικονομικά προβλήματα της καθημερινότητας. Σχετικά με τους λόγους που βοήθησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής, το 48% απαντά ότι υπεύθυνη είναι η οικονομική κρίση και το αίσθημα κοινωνικού αποκλεισμού . Το 38,5% θεωρεί ότι συνέβαλε η απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθεί δικαιοσύνη για παρελθόν, το 29,8% το θέμα των παρανόμων μεταναστών, και το 22,6% η υψηλή εγκληματικότητα.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Σαμαράς

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση εάν την επόμενη Κυριακή γίνονταν βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα τις κέρδιζε, η ΝΔ προηγείται με 42,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 29,1%. Ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται καταλληλότερος Πρωθυπουργός, με 36,6% έναντι 25,1%, του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 34,8 % απαντά «κανένας από τους δύο».

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO 

 Η πανελλαδική έρευνα της GPO για το Mega διενεργήθηκε στο διάστημα από 3 έως 7 Οκτωβρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,8%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, μαζί με το  ΚΚΕ, με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2% και η “Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα” με 1%. Ένα 4,3% απάντησε άλλο κόμμα, αποχή επέλεξε το 7% των ερωτηθέντων και λευκό/άκυρο το 3%. Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 13,6% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση «ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 44,4% των ερωτηθέντων, έναντι 30,4% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απαντάει το 23,7% των ερωτηθέντων.

Περίπου 8 στους 10 Έλληνες κρίνουν θετικά τη σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής και τη χαρακτηρίζουν δικαιολογημένη. Ωστόσο, 6 στους 10 θεωρούν πως η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής δεν θα σημάνει και το πολιτικό της τέλος, ενώ για την άνοδο της πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, πλειοψηφική καταγράφεται η άποψη ότι το πολιτικό σύστημα πρόδωσε τη χώρα.

Αναλυτικότερα , οι πολίτες απαντούν ως εξής στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν:

Πώς κρίνετε τη σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης;

Θετικά /Μάλλον θετικά: 77,9%

Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά: 18,8%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 3,3%

Η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής είναι δικαιολογημένη;

Ναι/Μάλλον ναι: 76,6%

Όχι/Μάλλον όχι: 19,9%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 3,5%

Η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής σημαίνει και το πολιτικό της τέλος;

Ναι/Μάλλον ναι: 35,1%

Όχι/Μάλλον όχι: 60,1%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 4,8%

Πιστεύετε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία μας;

Ναι/Μάλλον ναι: 72,1%

Όχι/Μάλλον όχι: 26,5%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 1,4%

Πιστεύετε ότι η Δημοκρατία μας απειλείται;

Ναι/Μάλλον ναι: 37,7%

Όχι/Μάλλον όχι: 60,5%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 1,8%

Υπήρξε ανοχή στη Χρυσή Αυγή από την πλευρά του κράτους;

Ναι/Μάλλον ναι: 78,3%

Όχι/Μάλλον όχι: 20,7%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 1%

Υπήρξε ανοχή στη Χρυσή Αυγή από την πλευρά των θεσμών της Πολιτείας (Δικαιοσύνη);

Ναι/Μάλλον ναι: 68,6%

Όχι/Μάλλον όχι: 27,9%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 3,5%

Υπήρξε ανοχή στη Χρυσή Αυγή από την πλευρά της κοινωνίας;

Ναι/Μάλλον ναι: 73,4%

Όχι/Μάλλον όχι: 23,7%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 2,9%

Για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα πιστεύετε ότι ευθύνεται:

Το οικονομικό πρόβλημα των πολιτών: 36,3%

Το ρεύμα των λαθρομεταναστών και η εγκληματικότητα: 8,4%

Η άποψη ότι το πολιτικό σύστημα πρόδωσε τη χώρα: 38,5%

Οι πολίτες που την ψήφισαν: 14,4%

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 2,4%

Πηγές: enikos/ Mega

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δαρβινος avatar
  Δαρβινος 08/10/2013 20:21:01

  Προκειται για πολυ διασκεδαστικες δημοσκοπησεις οι οποιες εχουν γινει σε ενα πολυ "αντιπροσωπευτικο" δειγμα, αναλογο μ' εκεινο που χρησιμοποιουν για να μετρησουν την ακροαματικοτητα των τηλεοπτικων εκπομπων με τα περιφημα "μηχανακια" που δινονται εναντι ... ηλεκτρικων συσκευων σε διαφορα νοικοκυρια. (Παρενθεσιακα, οποιος εχει γνωρισει εστω και εναν ανθρωπο στο περιβαλλον του που εχει τετοιο "μηχανακι" στο σπιτι του κερδιζει επιχρυσο ωρολογιο).

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/10/2013 22:10:21

  Προσωπικά, από εκεί που ήταν στο 13-14% με αναγωγή, το να πέφτει σε 10 μέρες και χωρίς όλα τα στοιχεία στο τραπέζι στο 90% (έχασε 1 στους 3), είναι σημαντικό. Και έπονται και άλλα στοιχεία για τη χρηματοδότηση. Εκεί είναι το ψωμί...

 3. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 08/10/2013 22:28:09

  Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές....

 4. Ύπαρ avatar
  Ύπαρ 08/10/2013 23:00:00

  Μόνον Α_ΝΟΗΤΟΙ πολίτες ασχολούνται και διαβάζουν δημοσκοπήσεις.
  Απόδειξη; Η απάντηση στην ερώτηση:

  Ποια η ωφέλεια ή χρησιμότητα των δημοσκοπήσεων για εμάς, -τον λαό;;;

 5. Μπάμπης...μπαμπίνος. avatar
  Μπάμπης...μπαμπίνος. 08/10/2013 23:49:14

  Το απόγευμα στο καφενείο ο Φάνης ο πλακατζής, φανατικός της Χ.Α., ήταν προβληματισμένος μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις με τις εκατόμβες θυμάτων στα μαντριά της Αττικής και έλεγε πως μάλλον δεν θα τους ξαναψηφίσει στο μέλλον.
  Άλλος ένας ψηφοφόρος μείον , καλά πάμε , συνεχίστε παιδιά..

 6. Μιχάλης Βραχόπουλος avatar
  Μιχάλης Βραχόπουλος 09/10/2013 07:45:15

  Οι δημοσκοπήσεις είναι κατά κάποιο τρόπο αποδοκιμαστικές για την Χρυσή Αυγή και την Κυβέρνηση!!! το παιχνίδι παίζεται στην τρομοκράτηση του κόσμου...
  Αλήθεια ποιοι χρηματοδοτούσαν την Χρυσή Αυγή? Μόνο τα νταβατζιλίκια? πόσοι είναι μπλεγμένοι με την ΕΥΠ, Αστυνομία και "κράτος"
  όσο δεν αντιδρά ο Λαός τόσο το φαινόμενο θα είναι υπαρκτό..... δυστυχώς
  πρέπει ο κόσμος να πολεμήσει τον φόβο του και να τους ανατρέψει.... αλλιώς θα έχουμε χειρότερα για όλους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.