29/04/2012 11:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα ωμή παρέμβαση της Τρόικα στα εσωτερικά της χώρας

Μόνο οργή θα μπορούσε να προκαλέσει η επιστολή της τρόικας που απευθύνεται στην κυβέρνηση και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Σε μια ωμή παρέμβαση των δανειστών στην πολιτική κατάσταση της χώρας και σε μια προσπάθεια να θέσουν σε ομηρεία την επόμενη κυβέρνηση, οι τροικάνοι βάζουν τελεσίγραφα και ζητούν να καταργηθούν άρθρα του νόμου που ψήφισε η ελληνική Βουλή και που αφορούν τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Ο Ματίας Μορς από την τρόικα στέλνει την επιστολή στους Κουτρουμάνη και Λοβέρδο και τους ζητά να καταργήσουν τα άρθρα που προβλέπουν ορισμένες εξαιρέσεις και μέχρι τον Ιούνιο να έχει ενημερωθεί για τις αλλαγές.

Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι στο σχετικό νόμο συμπεριελήφθηκαν διατάξεις που προβλέπουν ότι αν ένα ταμείο μπορεί να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, μπορούν να είναι ανεξάρτητα κι έξω από τον ΕΟΠΥΥ. Τέτοιο ταμείο π.χ. είναι των δημοσιογράφων που πληρώνουν από την τσέπη τους την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητό του χωρίς να παίρνουν κρατική χρηματοδότηση. Αντιθέτως, το κούρεμα των ομολόγων που κατείχε ο ΕΔΟΕΑΠ ουσιαστικά οδήγησε σε κατάρρευση των αποθεματικών του, με την ευθύνη της κυβέρνησης και της ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη είναι ότι αν ένα ταμείο δεν επιβαρύνει το κράτος μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή του από τον ΕΟΠΥΥ. Η επιστολή, όμως του Μορς δεν αφήνει και πολλά περιθώρια και σε ύφος σχεδόν αποικιοκρατικό απαιτεί από την Ελλάδα να «συμμορφωθεί» στις απαιτήσεις της τρόικας η οποία δεν είχε ενημερωθεί για τις αλλαγές.

Διαβάστε την επιστολή για να καταλάβετε το ύφος των ανθρώπων και τον ωμό εκβιασμό.

 

«Αγαπητοί υπουργοί,

Ενημερωθήκαμε ότι η Ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει τη ρύθμιση για τον "λογαριασμό του ΙΚΑ", επιτρέποντας σε κάποια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με υπηρεσίες Υγείας να εξαιρούνται από τη συγχώνευση του ΕΟΠΥΥ.

«Αν το έχουμε καταλάβει σωστά, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό μου δεν έχει λάβει κανένα αντίγραφο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του νομοσχεδίου ή αργότερα, ο νόμος του Απριλίου ορίζει ότι "ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, τα Ταμεία ή οι κλάδοι Υγείας των Ταμείων, τα οποία έχουν προγραμματίσει ή θα προγραμματίσουν να ενσωματωθούν στον ΕΟΠΥΥ, μπορούν να αποφασίσουν να εξαιρεθούν από τη συγχώνευση αν αντιπροσωπευτικά τους όργανα εγκρίνουν την εξαίρεσή τους κι αυτά τα Ταμεία μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με υποχρεωτική εισφορά των μελών τους. Μέσω αυτής της μετατροπής σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το κράτος δεν θα επιτρέπεται». Και συνεχίζει: «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να τονίσω τις σημαντικές μας ανησυχίες σχετικά με την υιοθέτηση του νόμου και να ζητήσω την κατάργηση των σχετικών άρθρων από τον νόμο του Απριλίου.

Αντίθετα από ό,τι είχαμε συμφωνήσει, το προσωπικό μου και οι άλλοι συνεργάτες μου δεν ερωτηθήκαμε για το προσχέδιο του νόμου. Να σας θυμίσω ότι, τόσο στην επιστολή προθέσεων όσο και στο μνημόνιο που υπογράφτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει ρήτρα διαβούλευσης που επιβάλλει τη γνωμοδότηση των συνεργατών πριν από οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Γι' αυτό, εμείς - ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ - θα πρέπει να ερωτούμαστε προκαταβολικά όταν αυτές οι νομοθετικές αλλαγές βρίσκονται κάτω από καθεστώς προετοιμασίας.

Δεύτερον, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση ισχύει ότι:

"Για να ενδυναμώσουμε τη διοίκηση του συστήματος Υγείας, να μειώσουμε τον κατακερματισμό των υπηρεσιών Υγείας και να μειώσουμε το διοικητικό κόστος, όλα τα Ταμεία υγειονομικής ασφάλισης συγχωνεύονται στον ΕΟΠΥΥ και θα βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του υπουργείου Υγείας. Επομένως, οποιαδήποτε εξαίρεση κάποιων Ταμείων δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τις διατάξεις του μνημονίου και δεν τηρεί τις απαιτήσεις του Οικονομικού Προγράμματος Προσαρμογής.

Επιπρόσθετα, αλλάζοντας το νομικό πρόσωπο των Ταμείων σε ιδιωτικό, αλλά με την παρουσία των υποχρεωτικών εισφορών, δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση αυτών των Ταμείων δεν θα έχει πλέον δημοσιονομικές επιπτώσεις. Το κράτος θα είναι υπεύθυνο για κάθε έλλειμμα και κάθε έλλειμμα θα είναι μέρος του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης».

 

Η επιστολή αυτή συνιστά απίστευτη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νέα κυβέρνηση. Διότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν κουμάντο ο Μορς, ο Τόμσεν και η παρέα του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αν θέλουν ας φτιάξουν το κόμμα της τρόικας να μπουν στη Βουλή και να κυβερνήσουν. Αλλιώς δεν μπορούν να έχουν παράλογες απαιτήσεις και ύφος που μοιάζει με τους αποικιοκράτες

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 29/04/2012 11:56:11

  Καί ὓστερα ἐμεῖς ἒχουμε τήν ψευδαίσθηση ὃτι μετά τίς ἐκλογές θά ἒχουμε κυβέρνηση αὐτόβουλη καί ὃτι κανείς δέν θά ἐπεμβαίνει στή διακυβέρνηση τῆς χώρας...,ἑάν αὐτό δἐν εἶναι πλήρης ἐκχώρηση ἐθνικῆς κυριαρχίας τότε ποιό εἶναι;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 29/04/2012 13:14:53

   Το θέμα είναι να έχεις αυτοδύναμο και Έλληνα στο τιμόνι. Τα άλλα έρχονται μόνα τους...

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γεώργιος Τ. 29/04/2012 13:18:20

    Αὐτό ἐλπίζουμε Γιώργο μου...

 2. voter avatar
  voter 29/04/2012 12:02:27

  Πως θα αντιμετωπιστεί όταν ...
  "...υπάρχει ρήτρα διαβούλευσης που επιβάλλει τη γνωμοδότηση των συνεργατών πριν από οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής" και ..".Γι’ αυτό, εμείς – ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ – θα πρέπει να ερωτούμαστε προκαταβολικά..." κλπ, κλπ. ?

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/04/2012 12:05:13

  Οι ιταμές εντολές των οικονομικών δολοφόνων, εντεταλμένων από τους ευρωναζί, πρέπει να βρουν την απάντηση που τους πρέπει την ερχόμενη Κυριακή!

 4. ουστ ! avatar
  ουστ ! 29/04/2012 12:09:55

  Ενα ακομα διορισμενο παπαγαλάκι της διαβοητης συμμοριας των "τεχνοκρατων' του Σικαγου. Το ζητημα ομως δεν ειναι τι λεει αυτος, αλλα γιατι δεν τον πηραν αμεσως με τις κλωτσιες οι δικοι μας.

 5. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 29/04/2012 12:42:05

  Για να σοβαρευτούμε λίγο! Το υπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ναι ή όχι;! Τώρα γιατί γουρλώνουμε τα μάτια;! Μέχρι να γίνει επαναδιαπραγματευση, ότι απαιτούν θα το κάνουμε γαργάρα μαζί με το ύφος τους. Ας μην υπέγραφαν!!!!

  • Flatiron avatar
   Flatiron @ σιδεράκιας 29/04/2012 13:10:54

   @σιδερακιας
   +10000

 6. factorx avatar
  factorx 29/04/2012 12:45:43

  Τι σχέση έχει αυτό που λες με την ανάρτηση; πόσες φορές αποδείχθηκε μέχρι τώρα ότι άλλα έγραφαν οι συμφωνίες, αλλά έκαναν οι ΠΑΣΟΚοι;Ξεχνάς τι έγινε με τους μισθούς και τις οριζόντιες περικοπές που πριν απο ένα μήνα προσπαθο΄θσαν να τις επιβάλλουν και τώρα λένε οτι δεν θα γίνουν;

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ factorx 29/04/2012 12:53:05

   Φάκτορα αναφέρομαι στο σκαιό ύφος του Μορς που δε μας άρεσε. Εδώ πλέον έχει χαθεί η μπάλλα- όχι από σένα και το antinews- , ούτε ξέρουμε τελικά τι έχει υπογραφεί, αν έχει μεταφραστεί σωστά, τι συμβαίνει. Ευελπιστώ την 7η Μάη να αρχίσουν να γίνονται διαφορετικά τα πράγματα...

   • factorx avatar
    factorx @ σιδεράκιας 29/04/2012 13:13:47

    Παρομοίως, αλλά ...βαρέθηκα να γράφω για τις βενιζέλειες διστρεβλώσεις.

 7. ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ avatar
  ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ 29/04/2012 13:35:33

  Καλά κάνεις dear Factorx και βάζεις την ανάρτηση για να γίνεται και κάποια εκτόνωση.
  Αλλά φτάνει; Είναι μήπως αργά; Θα προκάμουμε (πού΄σαι Χαρίλαε;);
  Για κάτι τέτοια τυπάκια (σαν τους Τόουμσεν, Μόρς, κ.λ.π) , ευχαρίστως πολλοί θα ψήφιζαν όχι μόνο Καμμένο και Τσίπρα αλλά και Χ.Α και Μ_Λ ΚΚΕ , και ΟΧΙ (Παπαθεμελή) και..., και ...
  Για σκέψου όμως και την παράμετρο της προβοκάτσιας που κάποιοι φίλοι ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες;
  Μήπως, δηλαδή, η ανησυχία τους των Τροϊκανών για ύπαρξη ή μη σταθερής κυβέρνησης είναι απλώς προσχηματική και τους βολεύει η ανυπαρξία (μη εκλογή) κυβέρνησης για να δικαιολογήσουν την αποτυχία του προγράμματος που μας επέβαλλαν;
  Τι να πω; Όλα πλέον παίζουν.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/04/2012 14:27:54

  Επι της ουσίας:
  Προς το παρόν, εκτός ΕΟΠΥΥ παραμένουν τα Ταμεία ΕΤΑΑ (= ΤΣΑΥ Υγειονομικών + ΤΣΜΕΔΕ Μηχανικών + ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ + ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ), το ΤΑΥΤΕΚΟ (περιλαμβάνει ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΤΡΑΠΕΖΕΣ), το ΝΑΤ και τα ασφαλιστικά Ταμεία του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού, της Αεροπορίας, και του Λιμενικού Σώματος.
  Σύμφωνα με τον νέο νόμο Κουτρουμάνη - Λοβέρδου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, τα ταμεία που θα μείνουν εκτός ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν ως ΝΠΙΔ και θα αποκλείονται από κάθε κρατική χρηματοδότηση (δεν ισχύει η τριμερής). Μάλιστα για τους τυπικά αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ - πλήν δημοσιογράφων, δεν υπάρχει κάν διμερής και όλο το κόστος ασφάλισης πέφτει στον ασφαλισμένο. Επισημαίνω το "τυπικά", διότι οι ουσιαστικά μισθωτοί (με μπλοκάκια) μεταξύ των δικηγόρων, μηχανικών αλλά τώρα πιά και γιατρών (ιδιωτικός τομέας νοσηλευτηρίων, διαγνωστικά κέντρα κτλ) είναι εκατοντάδες χιλιάδες.
  Μηχανικός είμαι, γνωρίζω, και μ' ενδιαφέρει το ζήτημα. Η ρύθμιση Κουτρουμάνη - Λοβέρδου είναι απαράδεκτη για ένα κυρίως λόγο: Είναι χαριστική προς τους εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς επιστήμονες με μπλοκάκια. Μια φορά τσάτσοι, μια ζωή τσάτσοι των εργολάβων, μεγαλομηχανικών, μεγαλοδικηγόρων, ιδιωτικών κλινικαρχών κτλ. Στο κόλπο και τα "ευγενή" (αλλά κουρεμένα) ταμεία των ΔΕΚΟ.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/04/2012 14:31:52

  Ξέρετε τι υποχρεωτικά μηνιαία ασφάλιστρα πληρώνει ένας μηχανικός ή δικηγόρος με μπλοκάκι; Ξέρετε ότι ο εργοδότης του δεν πληρώνει εργοδοτική εισφορά ΟΥΤΕ CENT;
  Του λόγου μου το ξέρω, εδώ και δεκαετίες. Απομύζηση κανονική. Γι αυτό λέω, άς τους πελεκήσουν τους τσάτσους. Κι άς πελεκήσει ο Μόρς, ο Τόμσεν ή ο Φούφουτος.
  Προτιμώ πάντως τον Φούφουτο.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 29/04/2012 22:33:32

   Έτσι, Θείο. Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Ο κοινωνικός αυτοματισμός σε όλο του το μεγαλείο. Troika über alles!

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/04/2012 14:37:04

  Μέσα στα χίλια κακά των δανειακών συμβάσεων, του Μνημονίου και των μέτρων σε αντάλλαγμα του δανεισμού από το Μηχανισμό, υπάρχει μόνον ένα καλό:
  Θα γκρεμισθεί η παράγκα που έχτισαν και με "μερεμέτια" κρατούσαν όρθια, αλλά όλο και πιό ετοιμόρροπη, επί δεκαετίες. Και έχουν την αυταπάτη, ότι μπορούν, ακόμη και τώρα, να μερεμετίσουν.

 11. jg avatar
  jg 29/04/2012 16:55:59

  Απολύτως φυσιολογική η πρόταση

  Δηλαδή τα 3/4 των Ελλήνων εργαζομένων είναι Β' κατηγορίας και οι υπόλοιποι Α' κατηγορίας που πρέπει τα υποζύγια να επιδοτούν? Αυτά γίνονταν μόνο επι σοβιετίας που οι προύχοντες του ΚΚ και στο άπαρχαιντ είχαν ακόμη και διαφορετικές τουαλέτες από τον λαουτζίκο

 12. gardel avatar
  gardel 29/04/2012 23:15:45

  Κανένα ταμείο δεν καλύπτει μόνο του τις ανάγκες του. Όλα επιδοτούνται από το υποζύγιο που λέγεται Έλληνας φορολογούμενος. Όσο για τους δημοσιογράφους αυτοί οι διδάσκαλοι της ηθικής χρηματοδοτούν το ταμείο τους με το εντελώς παράνομο και ανήθικο αγγελιόσημο. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ξένοι να μας ανοίγουν τα μάτια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.