28/06/2007 22:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα υποταγή των Βρυξελλών στην Ουάσιγκτον για τα προσωπικά δεδομένα

Ανεξέλεγκτοι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν το φακέλωμα των Ευρωπαίων επιβατών αεροπορικών εταιρειών προς τις ΗΠΑ με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών). Κομισιόν και ΗΠΑ συμφωνούν για τη συνέχιση της μεταβίβασης προσωπικών δεδομένων ευρωπαίων επιβατών (PNR) και της μεταβίβασης ευαίσθητων στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών (SWIFT). Και το χειρότερο: Η ΕΕ δεν θα μπορεί ούτε καν να ελέγξει εάν εφαρμόζεται η συμφωνία, τι στοιχεία συλλέγουν οι Αμερικανοί και πως στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν. Με την ευκαιρία, στον αερολιμένα των Αθηνών, εδώ και χρόνια ιδιωτική εταιρεία security συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία, και τα παραδίδει στους αμερικανούς. Μήπως ήρθε η ώρα να ερευνήσει ολίγον η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τις διαδικασίες και που καταλήγουν αυτά τα στοιχεία; 


Όπως και να’ χει, η τελευταία συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ είναι ακόμα χειρότερη από τις προηγούμενες. Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά στην περίπτωση των τραπεζικών λογαριασμών, ο μόνος επίσημος έλεγχος που θα μπορεί να διεξάγει η ΕΕ για το αν οι ΗΠΑ τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την προστασία και περιορισμένη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων θα γίνεται, σε αδιευκρίνιστα χρονικά διαστήματα και υπό αδιευκρίνιστες διαδικασίες, από μία «διακεκριμένη προσωπικότητα» (!) που θα προτείνει η Κομισιόν. Ωστόσο, και αυτή την «προσωπικότητα» θα πρέπει προηγουμένως να την έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Κοντολογίς, η επίδειξη υποταγής των Βρυξελλών στην Ουάσιγκτον, δεν έχει όρια. Όσον αφορά τα υπόλοιπα προσωπικά δεδομένα που θα συγκεντρώνονται, οι ΗΠΑ θα έχουν το δικαίωμα να τα διαθέτουν σε όποιες υπηρεσίες τους θέλουν, χωρίς κανέναν ευρωπαϊκό έλεγχο. Πολύ περισσότερο, όχι μόνον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά σχεδόν για οποιαδήποτε χρήση κρίνουν σκόπιμη. Επίσης, ο χρόνος αποθήκευσης και πιθανής χρήσης τους από τις ΗΠΑ αυξάνεται, χωρίς καμία δικαιολογία, από 3,5 σε 15 χρόνια. Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες διεξήχθησαν «εν κρυπτώ», χωρίς ούτε ο Ευρωπαίος Επόπτης για την Προστασία Δεδομένων αλλά ούτε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενημερωθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας για το πραγματικό περιεχόμενό τους.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. guandanamo avatar
    guandanamo 29/06/2007 16:09:34

    Και κάτι που σχετίζεται ως έναν βαθμό με το θέμα που θίγετε. Είναι τα guandanamo, οι μυστικές φυλακές που έχουν στήσει οι αμερικανοί στην Ευρώπη (με την πλήρη συνεργασία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών) και τις παράνομες μεταγωγές. Με την ευκαιρία τι συμβαίνει στη βάση της Σούδας; Είναι ένα ακόμα guandanamo στην Ευρώπη; Και ποιά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Εν πάση περιπτώσει, ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

    "Η υιοθέτηση του ψηφίσματος και των συστάσεων για τις «Μυστικές κρατήσεις και παράνομες μεταγωγές κρατουμένων όπου εμπλέκονται κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», της έκθεσης που παρουσίασε ο γερουσιαστής Ντικ Μάρτι (Dick Marty), είναι ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του «νομικού και ηθικού τέλματος», στο οποίο οι μυστικές κρατήσεις, τα βασανιστήρια και άλλες σοβαρές παραβιάσεις διαπράττονται σε καθεστώς ατιμωρησίας. Είναι πια στο χέρι της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να βάλει τέρμα στη σιωπή της, να καταδικάσει δημόσια τις έκνομες μεταγωγές και τις μυστικές κρατήσεις και να απαιτήσει από τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για τη συνενοχή των κρατών και τη συνεργασία τους στις μεταγωγές και τις μυστικές κρατήσεις και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για αυτές.

    Η έκθεση του κυρίου Μάρτι καταδεικνύει ότι η συνενοχή με τις ΗΠΑ δεν προήλθε μόνο από τις χώρες που εμπλέκονται πιο άμεσα στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη και τους εταίρους του ΝΑΤΟ, που προσυπέγραψαν τους όρους που επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη πραγματοποίηση των επιχειρήσεων της CIA. Η έκθεση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις επικαλούνται τις έννοιες της κρατικής μυστικότητας ή της εθνικής ασφάλειας για να παρεμποδίσουν δικαστικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της λογοδοσίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν από παράνομα αντιτρομοκρατικά μέτρα. Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες και τα μέτρα για την εφαρμογή τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι σύμφωνες με τα καθήκοντά τους να σέβονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.