#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2008 06:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα τροπή στην υπόθεση της Siemens

 «Mίζες ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ διοχετεύτηκαν τα τελευταία 17 χρόνια στην Ελλάδα από τον όμιλο Siemens», σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής. Ως αποδέκτες φέρονται «ελληνικά κόμματα, , μέλη της διοίκησης του ΟΤΕ και εργαζόμενοι στον Οργανισμό καθώς και «αξιωματούχοι» με βαρύτητα λόγου σε «ολυμπιακά έργα». Οι μίζες («ιλιγγιώδη ποσά») αφορούσαν έργα στον «τομέα των επικοινωνιών» (ΟΤΕ) και «στα ολυμπιακά έργα» και κατεβλήθησαν «ιδίως κατά τη χρονική περίοδο προ των εκλογών του 2004». Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται και ο πρώην διευθυντής των τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάς, Πρόδρομος Μαυρίδης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι η «μεγάλη βόμβα» της υπόθεσης Siemens θα πέσει προσεχώς, καθώς φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ».

Αν όμως οι μίζες διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα , όπως γράφει η «Καθημερινή», «τα τελευταία 17 χρόνια», αυτό σημαίνει ότι πάμε πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 90. Τότε που η  «Οικουμενική Κυβέρνηση» Ζολώτα στην αρχή (1990) και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη συνέχεια (1991-1992) ανέθεσαν τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ στην Siemens και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, με την υποστήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει μια σκυταλοδρομία ποινικών αγωγών εναντίον και της Siemens και της εταιρείας του Σωκράτη Κόκκαλη οι οποίες αφού ταλαιπώρησαν πολύ κόσμο, κατέληξαν όλες στο αρχείο. Την εποχή εκείνη ξεκίνησε επίσης και μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αντιπαραθέσεις των τελευταίων δεκαετιών που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι προκάλεσε και την «ανατροπή» του το 1993.

Το ερώτημα είναι λοιπόν αν ξανανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ένα θέμα που ταλαιπώρησε τον δημόσιο βίο επί δυο δεκαετίες και αν υπάρχουν στοιχεία που να το δικαιολογούν.  Οι δικές μας πάντων πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δωροδοκίες γίνονται μετά το 1998. Σε κάθε περίπτωση, σκεφτείτε τι έχει να συμβεί αν πέσει στο ήδη βομβαρδισμένο πολιτικό σκηνικό και μια νέα βόμβα εναντίον του «δικομματισμού», η μάλλον του «τρικομματισμού». Επειδή στην μοιρασιά δεν συμπεριλαμβάνονταν μόνο ο δικομματισμός. Αλλά και κάποιοι άλλοι «έντιμοι» και «αδιάφθοροι».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. exon avatar
  exon 27/01/2008 14:25:38

  Οι δωροδοκιες ήταν κοινή πρακτική και πριν το 98. Απλά απο το 97 με την ανάλυψη καθηκόντων απο τους Χριστοφοράκο (έγινε CEO το 96) Μαυρίδη (έγινε Γεν. Διευθ. Τηλεπ. το 98) και λόγω της παντοκρατορίας intracom επιχειρήθηκε και επιτεύχθηκε συμφωνία με intracom ώστε το πλαίσιο απέναντι στον ΟΤΕ να είναι κοινό και να αποφεύγονται αλληλο-φαγώματα επιζήμια για τους μεν και δε (έτσι η πίτα χωρίστηκε 40%siemens-60%intracom). Έτσι όλοι όσοι συμμετείχαν στην προγραμματική 1998-2002 (που επεκτάθηκε πρακτικά μέχρι το 2004 λόγω ολυμπιακών προμηθειών) ζούσαν ήρεμα και αρμονικά και το προσωπικό του ΟΤΕ είχε χωριστεί σε επιδοτούμενους intracom και siemens αντίστοιχα.
  Σε αυτά τα αρμονικά πλαίσια η siemens είχε δεχτεί να γίνει και κύριος χορηγός του ολυμπιακού για 4 χρονια για το μη ευκαταφρόνητο ποσό των 3 δισ δρχ. Αυτό φυσικά ήταν ένα είδος "μίζας" απο τη siemens στον Κόκκαλη για να κλείσει το deal.

 2. Χαράκτης avatar
  Χαράκτης 28/01/2008 12:55:58

  Να ψάξετε να βρείτε ποια Κυρία χρώματος πρασίνου φέρει το παρατσούκλι μεταξύ των υπαλλήλων της Siemens Ηellas, το ξέρουν οι πάντες, ως Κυρία του 11%. 11% ήταν η μίζα που περνούσε να εισπράξει. Για ποιου λογαριασμό άραγε?

 3. exon avatar
  exon 28/01/2008 15:11:12

  Ένας ακόμη λόγος που κανείς δεν θέλει να ξετυλίξει το κουβάρι είναι οι στενές έως αδερφικές σχέσεις (ιδίως μεταξύ 1998 και 2004) της Siemens με την Intracom. Ρόλο κλειδί σε αυτή την αδερφοποίηση έπαιξε φυσικά ο Χριστοφοράκος&Co αλλά με τις ευλογίες και της μαμάς εταιρείας αφού το μέλος του ΔΣ και περιφερειακος Διευθυντής της Siemens AG (με αρμοδιότητα για την Ελλάδα) Volker Yung (ουσιαστικά το No3 της Siemens παγκοσμίως) αμέσως μετά την συνταξιοδότηση του απο τη Siemens μπήκε στο ΔΣ της Intracom (ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του):

  http://www.intracom.gr/intracom_holdings/en/invest/shareholders_meeting/shareholders_meeting2003/2003_12_8.htm

  Οπότε ανοίγοντας φάκελο Siemens ουσιαστικά ανοίγουν (εκ νέου) και φακελο intracom. Σιγά μην τολμήσουν......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.