Νέα πρόταση Βαρουφάκη: Να εφαρμοστεί το... «πρόγραμμα Μέρκελ»
14/03/2015 16:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα πρόταση Βαρουφάκη: Να εφαρμοστεί το... «πρόγραμμα Μέρκελ»

Μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing), η οποία να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, πρότεινε -σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- μιλώντας σήμερα στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι του Κόμο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Διευκρίνισε, δε, ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών», ενώ «θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει [...]. Αυτό το είδος του Quantitative Easing, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει απευθείας στήριξη στις επενδύσεις».

Δήλωσε μάλιστα ο Έλληνας υπουργός πως θα του άρεσε αυτό το προτεινόμενο Quantitative Easing να ονομασθεί «πρόγραμμα Μέρκελ».

"Να μη μείνουμε στο παρελθόν"

Νωρίτερα, στην ομιλία του -σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ- ο κ. Βαρουφάκης είχε σημειώσει: «Δόθηκαν δάνεια σε χώρες που διατηρούν χρέη, όπως η χώρα μου, με ειδικές διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μετάθεση εν δυνάμει απωλειών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Με τον τρόπο αυτόν, όλο το βάρος της κρίσης έπεφτε πάνω στις χώρες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη δυσκολία. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές, στις χρηματαγορές, επί περίπου μια διετία. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος την κατάσταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012. Δυστυχώς, η πετυχημένη αυτή παρέμβαση, έστω και αν ηρέμησε τις χρηματαγορές, ώθησε την κρίση να παρουσιάσει μετάσταση στην πραγματική οικονομία. Με μια ασύμμετρη επίθεση κατά των επενδύσεων, σε μια στιγμή που αναπτυσσόταν μια κρίση εμπιστοσύνης, με αποπληθωριστικές δυνάμεις σε όλη την ήπειρό μας. Και στην περίπτωση αυτή ο Μάριο Ντράγκι παρενέβη διαμέσου του Quantitative Easing. H κρίση κορυφώθηκε στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχασε εγκυρότητα στα μάτια των πολιτών της και μεγάλος μέρος της αξιοπιστίας της έναντι του υπόλοιπου πλανήτη. Θεωρητικά η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης ενότητας και σταθερότητας, αλλά στην πράξη, τα πιο σοβαρά της προβλήματα επανεθνικοποιήθηκαν».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Yπάρχει, λοιπόν, μια υπαρξιακή κρίση, η οποία είναι εντελώς άσχετη με την Ελλάδα. Μια κρίση, η οποία επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις. Αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Ούτε η φορολογικά "ενάρετη" συμπεριφορά, ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Το να μείνουμε αγκυλωμένοι σε συζητήσεις του παρελθόντος, για τη μείωση ή την αύξηση του ελλείμματος, για τον προϋπολογισμό της Ρώμης ή των Παρισίων, είναι στείρες συζητήσεις. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, με μια καινούρια λογική. Πρέπει να αποδράσουμε από τις φυλακές των ψεύτικων διλημμάτων, από τις ψεύτικες επιλογές ανάμεσα σε σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 14/03/2015 17:56:00

  Ή νομίζει ότι μπορεί να δουλεύει τον πλανήτη ο Βαρουφάκης ή επιδκιώκει να μας βαρεθούν οι Ευρωπαίοι και να πουν τέλος. Δεν εξηγείται με τίποτα το πώς αλλάζει γνώμες και απόψεις και τη μια υπογράφει και την άλλη θέλει να αλλάξει ότι υπέγραψε. Και ο χρόνος μας τελιεώνει σύντομα ενώ αυτοί οι τύποι παίζουν με τις λέξεις και δεν έχουν βρει λύσεις ούτε εργάζονται προς το σκοπό αυτόν. Και ο νεοέλληνας (με την κακή έννοια δυστυχώς) νομίζει ότι γίνεται διαπραγμάτευση...

 2. Γιάνννις avatar
  Γιάνννις 15/03/2015 01:45:33

  Τώρα αυτά που είπε πώς να τα χαρακτηρίσουμε; Κουτοπονηριά, ανοησία, βλακεία τι άλλο; Τι νομίζει ότι βάζοντας τον τίτλο "πρόγραμμα Μέρκελ" θα εξάψει την αυταρέσκεια της Μέρκελ και θα αρχίσει να αγοράζει ό τι ομόλογο βρει μπροστά της; Πάει καλά; Σε ποιους μιλάει;

  • Savaren avatar
   Savaren @ Γιάνννις 15/03/2015 10:41:43

   Mήπως κάτι περισσότερο ξέρει σχετικά με τις έντονες πιέσεις που της ασκούνται από Αμερική μεριά και την ''βοηθά'' να σερβίρει την υποχώρηση ως έμπνευση, παριστάνοντας τον φανατικό ...θαυμαστή της; Εμφανίζεται πάντως να είναι ο Yian, ένας από τους 15-20 γραφικούς, που την αγαπούν και τη σέβονται στην Ελλάδα :).

 3. George N avatar
  George N 15/03/2015 09:51:21

  Πάντως η ανάλυση που κάνει δεν έχει σχέση με αυτό που προτείνει. Οριακά ίσως να έχει για την Ελλάδα αλλά δύσκολα θα ισχυριζόταν κανείς ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ή ότι αν κάποιος αξιόχρεος ιδιώτης ψάχνει για χρήματα ώστε να επενδύσει δεν θα καταφέρει να τα βρει στις εμπορικές τράπεζες και για αυτό θα έπρεπε να μεγαλώσει η τράπεζα της Ενωσης. Εκτός κι αν υπονοεί αυτή η τράπεζα να χρηματοδοτήσει δημόσιες επενδύσεις οπότε εισάγει από το παράθυρο κεϋνσιανές πολιτικές που όμως ταυτόχρονα τις θεωρεί ανεπαρκείς. Σε αυτή την περίπτωση πάντως το 3Α της Τράπεζας Επενδύσεων θα έπεφτε μια και όλοι θα βλέπανε ότι στην πραγματικότητα η ΕΚΤ μέσω αυτής δανείζει τα κράτη μέλη. Νομίζω -όπως και με την πρόταση για τα ευροομόλογα πιο παλιά- ότι στην Ελληνική κεντροασριστερά υπάρχει άγνοια για τις αγορές και το πως λειτουργούν. Το διαισθάνονται και προσπαθούν να τις παρακάμψουν. Αυτό πάντως έχει τόσες πιθανότητες να εφαρμοσθεί και να ονομασθεί "πρόγραμμα Μέρκελ" όσες και ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα να ονομασθεί "πρόγραμμα Λαφαζάνη"

 4. κεντροδεξιος avatar
  κεντροδεξιος 16/03/2015 01:10:46

  ολος ο καημός τους ειναι με ποιο τροπο θα σερβίρουν το προσυμφωνημένο τρίτο μνημόνιο, η ελληνική γλώσσα εχει πλούσιο λεξιλόγιο, κάτι θα βρούν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.