22/10/2008 22:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα οικολογικά εγκλήματα στη Βοϊδοκοιλιά

Επανειλημμένως έχουμε προβεί σε αναρτήσεις με καταγγελίες και στοιχεία για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις-μαμούθ που ολοκληρώνει ο μεγαλοεφοπλιστής, κ. Κωνσταντακόπουλος σε μια άκρως ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας. Έργο που υλοποιεί, έχοντας το πράσινο φώς της κυβέρνησης.

Τώρα, αποκαλύπτεται και νέο οικολογικό σκάνδαλο στην περιοχή. Αφορά τη μόλυνση των ποταμών που καταλήγουν στην προστατευόμενη και πανέμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, από κατάλοιπα ελαιουργείων. Το έγκλημα συντελείται εδώ και χρόνια στη Μεσσηνία και τώρα συνεχίζεται με τις ευλογίες του «γαλάζιου» Νομάρχη Μεσσηνίας -προέδρου μάλιστα της ΕΝΑΕ- Δημήτρη Δράκου.

Σύμφωνα με την καλαματιανή εφημερίδα «Ελευθερία», ο Νομάρχης, ενώ δήλωνε ότι πρέπει άπαντες οι ιδιοκτήτες των ελαιουργείων να εφαρμόσουν την απόφαση της Νομαρχίας και να αλλάξουν τεχνολογίες, μία ημέρα μετά ανακάλεσε την απόφασή του. Έτσι, «η λειτουργία των τριφασικών ελαιοτριβείων σε περιοχές γύρω από τη Βοϊδοκοιλιά τον ποταμό Αρι, το Λαγκούβαρδο,  θα συνεχιστεί και τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. Με την απόφασή του αυτή ευνόησε 30 περίπου ελαιοτριβείς που δεν είχαν προλάβει ή δεν ήθελαν να συμμορφωθούν με την προηγούμενη απόφασή του, και ξεσήκωσε άλλους τόσους που έτρεξαν, χάλασαν χρήματα και συμμορφώθηκαν».

Στο Νομό Μεσσηνίας λειτουργούν περί τα 300 ελαιοτριβεία, τα υγρά απόβλητα των οποίων, σε ποσοστό 78%, οδηγούνται στη θάλασσα μέσω ποταμών, χειμάρρων, κ.λ.π., ενώ το υπόλοιπο 15% στο δίκτυο υπονόμων, και το 3% στην θάλασσα. Η Ε.Ε. ζητάει να μετατραπούν όλα τα τριφασικά ελαιοτριβεία σε διφασικά. Παρ' ότι έχουν δοθεί μεγάλες κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις στο Νομό, μόνο σε 14 ελαιοτριβεία μπορούν  να δοθούν άδειες ως διφασικά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 23/10/2008 00:43:25

  Ναι καλά τώρα το θυμήθηκαν? Τα ελαιοτριβεία έτσι ήταν πάντα. Όχι πως είναι σωστό αλλά δεν υπήρχαν βιολογικοί.

  Η υπόθεση βρωμάει και την ανακινούν για βάλουν χέρι στον εφοπλιστή.

 2. Le canard avatar
  Le canard 23/10/2008 02:07:53

  Εξάκτινε, μα ίσα ίσα αυτό (η ρύπανση) δεν βολεύει τον εφοπλιστή, ο οποίος (μαζί με ξένους επενδυτές) επενδύει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 3. kirk avatar
  kirk 23/10/2008 08:46:33

  επειδή τυχαίνει ο αδερφός μου να έχει ελαιοτριβείο, όχι στην συγκεκριμένη περιοχή, θέλω να πω πως καλά τα λόγια αλλά στην πράξη για να τα καταφέρουν μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων να γυρίσουν σε βιολογικό και να δοθεί τέλος στην "ρύπανση" πρέπει να βοηθηθούν με συγκεκριμένες επιδοτήσεις...
  Ξέρετε ότι το κιλό το λάδι κοντεύει τα 2 ευρώ όσο δηλαδή και τα... αγγούρια ?

 4. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 23/10/2008 11:44:42

  kirk- στο λαδι μας γιατι δεν υπαρχει τυποποιηση;;;

 5. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 23/10/2008 11:46:56

  η φετα παρα οτι ειναι τυποποιημενη κοστηζει στο Lidl 17 ευρω και η δικια μας 7 ευρω

 6. nikos avatar
  nikos 23/10/2008 13:21:34

  Που να δείτε τι γίνετε στο ΔΔ Αυκακιου του δήμου Στυλίδας στη Φθιώτιδα από το εργοστάσιο ΜACOKIVE επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς .
  Έστειλα σχετικό μήνυμα στο antinews με φωτογραφίες ,ελπίζω να μπει

 7. kirk avatar
  kirk 23/10/2008 13:34:27

  @δημοσθένη... σημαντικό το κόστος για να γίνει μια επιχείρηση τυποποίησης.
  Πρέπει να γίνει υπό την μορφή συνεταιρισμού, αλλά όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.