15/10/2007 18:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα μέτωπα ανοίγει με τη ΔΕΗ η κυβέρνηση

Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και πολύ παρασκήνιο, πίσω από το «τέταρτο αντάρτικο» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εκείνο του βουλευτή Κοζάνης, κ. Ν.Τσιαρτσιώνη, ο οποίος δήλωσε: «Καμιά απόφαση δεν έχει τύχη δίχως τη συναίνεση της περιοχής. Αν βουλιάξει το καράβι της ΔΕΗ, θα βουλιάξουμε όλοι». Η ανακοίνωση που μας έστειλε το συνδικάτο «Εργατική Αλληλεγγύη», είναι ενδεικτική της κατάστασης. Δεδομένη πρόθεση της ΔΕΗ, όπως γράφει, είναι να εγκαταλείψει, δήθεν λόγω αντιοικονομικότητας, τον λιγνίτη, άρα και την Δυτική Μακεδονία,  αφού μέχρι το 2017 θα κλείσουν 13 λιγνιτικές μονάδες ισχύος 2.500 MW. Οι ανομολόγητοι λόγοι είναι φυσικά άλλοι και αφορούν τις σημερινές επιλογές των μεγάλων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και διαπλέκονται κρυφά και φανερά με την σημερινή, αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση». Ανεξαρτήτως αυτού, σημειώνει το συνδικάτο, «θα περιμέναμε μια στοιχειώδη αυτοκριτική από όλους αυτούς που έστησαν…. πλάτη όλα αυτά χρόνια για να αλλάξει πολιτική στόχευση η ΔΕΗ και από δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας να γίνει μια Α.Ε, μετοχοποιημένη που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μοναδικό σκοπό το κέρδος των μετόχων και των αεριτζήδων στο χώρο της ενέργειας».

Αφού «έστυψαν» λοιπόν τα κοιτάσματα λιγνίτη, «ισοπέδωσαν» και κατέστρεψαν περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας, τώρα την εγκαταλείπουν  στη μοίρα της. Και για τα μάτια του κόσμου ρίχνουν πρόστιμα στη ΔΕΗ για ρύπανση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΡΘΡΟ: ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ avatar
  ΑΡΘΡΟ: ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ 16/10/2007 17:15:44

  ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ …ΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

  Το θέμα που προέκυψε με το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης στην νομαρχία Κοζάνης θα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων για πολύ καιρό. Θεωρώ ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ στο χώρο της ενέργειας να αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς υπάρχει ορατός κίνδυνος η περιοχή να βρεθεί σε οικονομική και επιχειρηματική κατάρρευση.  Τα ερωτήματα

  -Ο πρόεδρος της ΔΕΗ με αναλυτικό τρόπο εξέθεσε στο ακροατήριο την σημερινή θέση των ανταγωνιστών της επιχείρησης όπου υπερτερούν έναντι της ΔΕΗ στις μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν εξασφαλίσει σημαντικές άδειες από την ΡΑΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης για ανάπτυξη θερμικών μονάδων. Δηλαδή δημιουργία σταθμών παραγωγής από λιθάνθρακα.

  Αυτό είναι γνωστό σε όλους τους συνδικαλιστές ακόμη και στο τελευταία δήμαρχο.  - ο πρόεδρος της ΔΕΗ με επιστημονικά στοιχεία ανέλυσε την θέση της ΔΕΗ για την επόμενη δεκαετία εάν παραμείνει στάσιμη και δεν προχωρήσει σε δραστικά μέτρα οργάνωσης και δημιουργίας νέων σταθμών. Δηλαδή το 2015 το σύνολο των μονάδων της δεη με εξαίρεση ορισμένες μονάδες όπως του Αγ. Δημητρίου, της Φλώρινας και κάποιες φυσικού αερίου στο νότο θα είναι εκτός αγοράς συστήματος αφού οι παλαιωμένοι σταθμοί θα παράγουν ενέργεια ακριβότερη από τους ανταγωνιστές τους.

  Υπάρχει αντίρρηση από κάποιον συνδικαλιστή, δήμαρχο η τοπικό βουλευτή; Εάν είμαστε σοβαροί νομίζω πως όχι.  Υπάρχουν ευθύνες

  - ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι «η δεινή θέση της επιχείρησης αρχίζει από το 1990 όταν έπρεπε να ξεκινήσει ένα σταθερό πρόγραμμα δημιουργίας νέων μονάδων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας». Μάλιστα επισήμανε -χωρίς να γίνει αντιληπτό από κάποιους που μετά την αναχώρηση του γράφουν πύρινους λόγους μέσω των εφημερίδων -ότι η επιχείρηση ανάλωσε μεγάλο κεφάλαιο και χρόνο από τις δυνάμεις της στο να κρατήσει αμυντική στάση στις εξελίξεις που ερχόταν από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Απελευθέρωση Να θυμηθούμε την απελευθέρωση ενέργειας ψήφισαν και στήριξαν όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί και υπουργοί ενέργειας στις Βρυξέλλες.

  Το καμπανάκι χτυπά για τις διοικήσεις τους συνδικαλιστές αλλά και την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων από τις αρχές τις δεκαετίας του 90 έως τις αρχές της περιόδου Νέζη όπου η ΔΕΗ θύμιζε περισσότερο την λειτουργία της υπό κατάρρευση ολυμπιακής που έβλεπε την καταστροφή να πλησιάζει και όλοι καμώνονταν για τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

  Δεν μπορώ να ξεχάσω το 1996 τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει βαρύγδουπα στους δημοσιογράφους μέσα από τα ορυχεία του νότιου πεδίου ότι δεν κινδυνεύει ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό. Να σημειώσω ότι τότε περιστοιχιζόταν -για πολλούς άλλους λόγους -από τους ίδιους συνδικαλιστές δημάρχους και βουλευτές που σήμερα καταστροφολγουν για τις ανακοινώσεις Αθανασόπουλου επαναλαμβάνοντας σα μωρά παιδιά την στερεότυπη έκφραση «δεν θέλουμε να φύγει κανένα Μεγαβάτ από την περιοχή».

  Να θυμίσω ότι την ίδια περίοδο οι ιδιώτες επενδυτές κατέστρωναν τα σχέδια τους για την είσοδο τους στην ενέργεια και έκαναν τις πρώτες αιτήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης. Για την ειρωνεία του πράγματος ο επιχειρηματίας Κοπελούζος που σε μορφή κοινοπραξίας πήρε μέρος στην μονάδα κατασκευής της Φλώρινας χαρακτηριζόταν ως άνθρωπος των Ρώσων που θα έχει βραχύ μέλλον στο χώρο της ενέργειας. Δυστυχώς για τους αφελείς συνδικαλιστές που γνώριζαν αλλά αρνιούνταν να παραδεχθούν την πραγματικότητα το μέλλον τους διέψευσε. Να υπενθυμίσω ότι τότε όποιος μιλούσε για φυσικό αέριο ακόμη και επιστήμονας οι συνδικαλιστές τον λοιδορούσαν και του έβαζαν την ταμπέλα του Κοπελουζου στο πρόσωπο. Η κυβέρνηση Παπανδρέου και Σημίτη αργότερα ακολούθησαν την πεπατημένη θεωρώντας ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντέξει προσωρινά ως ολυμπιακή μέχρι που ηρθε η κομισιόν με το μαστίγιο στο χέρι και τότε ανακαλύφθηκε ο Νεζης που ως μάνατζερ θα έβαζε τα πράγματα στην θέση τους. Ήταν όμως πολύ αργά.

  Για αυτό το κομμάτι της ιστορίας που περιέγραψα χρειάζεται οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί συνδικαλιστές και τοπικοί παράγοντες να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη η να παραδεχθούν ότι εκτίμησαν λάθος. Για τον απλούστατο λόγω ότι η ιστορία δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται.  Το μέλλον  Τι άλλο είπε ο Αθανασόπουλος; Ότι αποσύρονται όλες οι παλιές μονάδες (βλέπε Πτολεμαΐδα επιτέλους να ανασάνει ο κόσμος καθαρό αέρα) ο σταθμός του Φιλώτα μετά το 2015 και ίσως μια μονάδα του ΑΗΣ Καρδιας. Στην θέση τους θα λειτουργήσει μια μονάδα 450 μεγαβάτ στην Φλώρινα και ανάλογα με την ποιότητα των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων μια μονάδα στην Κοζάνη από 250~450 μεγαβάτ. Στην ουσία μιλάμε για 650~700 μεγαβάτ που χάνονται από την περιοχή και αντίστοιχα τοποθετούνται στο νότο όπου η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει σταθμούς φυσικού αερίου και λιθάνθρακα.

  Ερώτηση προς ενδιαφερομένους;

  - Όταν οι ανταγωνιστές μπαίνουν στην αγορά του φυσικού αερίου και του λιθάνθρακα η ΔΕΗ πρέπει να μείνει απέξω από τον χορό; Κάθε σοβαρός άνθρωπος θα έλεγε φυσικά όχι.

  - θα υπάρξουν απώλειες στις θέσεις εργασίας με το αισιόδοξο σενάριο της ΔΕΗ; Βέβαια θα υπάρξουν. Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για 2000 άτομα. Δεν έχουν υπολογισθεί όμως οι θέσεις εργασίας στους νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

  Εδώ είναι οι ευθύνη των πολιτικών αλλά και των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Θέλουν να βάλουν το χεράκι τους ώστε να παραμείνει η περιοχή πραγματικά ανταγωνιστικό ενεργειακό κέντρο η θα στυλώσουν τα πόδια φωνάζοντας μόνο ότι δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα μεγαβάτ; Εάν ακολουθήσουν το δεύτερο δρόμο είναι σίγουρο ότι το 2020 θα υπάρχουν τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας στο σύστημα με ότι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση στην περιοχή και μια ΔΕΗ φτωχός συγγενής στο χώρο της ενέργειας.  Η πολιτική

  Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε μέχρι το 2004 και σύμφωνα με τα τοπικά του στελέχη και τους βουλευτές του ήταν έτοιμο να κυβερνήσει και το 2007. Καλείται λοιπόν να μιλήσει ανοικτά τι θα έκαναν οι ίδιοι στην προκειμένη περίπτωση. Ας αφήσουν λοιπόν του λεφτάδες που βλέπουμε να γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων και να πουν με ειλικρίνεια στον λαό της περιοχής το επιχειρηματικό σχέδιο που θα εφάρμοζαν στην ΔΕΗ. Τα στοιχεία που παρουσιαστήκαν είναι γνωστά σε όλους και δεν χωρούν αμφισβήτηση.  Αυτό που πρέπει να απασχολεί την περιοχή είναι να διαπραγματευθεί με την πολιτεία την επόμενη μέρα. Όχι πόσα μεγαβάτ θα φύγουν, αυτά τα γνωρίζουν οι τεχνοκράτες, αλλά τι θα γίνει στο μέλλον. Να υποθέσω ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων που η ΔΕΗ αποδώσει αποκαταστημένες τις εκτάσεις των ορυχείων τι θα κάνουμε θα καλλιεργήσουμε κρόκο η τριαντάφυλλα; Ας σοβαρευτούμε. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να μελετήσουν οι φορείς με ελληνικούς και ξένους οίκους, με σοβαρούς Έλληνες επιστήμονες που μεσουρανούν στο εξωτερικό (και όχι βεβαία με το ξεπέτα της ΑΝΚΟ) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο αλλαγής οικονομικού προσανατολισμού της περιοχής. Εδώ χρειάζεται η πίεση και η διαπραγμάτευση με την πολιτεία. Έτσι και αλλιώς τα αποθέματα λιγνίτη μειώνονται και η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι πρέπει κάποτε να ξεκινήσει με σοβαρότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.