28/01/2009 22:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα μέτρα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και νέα μέτρα ζητάει -για μια ακόμα φορά- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την πορεία εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Φτωχά τα αποτελέσματα από τις αλλαγές στο Aσφαλιστικό και τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής.

 Ειδικότερα, η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απευθύνοντας τέσσερις βασικές συστάσεις για:

-Τη συνέχιση των προσπαθειών δημοσιονομικής σταθεροποίησης με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, τη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και την επίσπευση της εφαρμογής για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

-Τη λήψη μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία και την πιο αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για την επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη.

-Την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση για μείωση της γραφειοκρατίας.

-Τον εκσυγχρονισμό, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την ευελιξία και την ασφάλεια (flexicurity), της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας στους χαμηλόμισθους, την ενίσχυση των πολιτικών στην αγορά εργασίας, τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε νόμιμη απασχόληση, την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και την αύξηση της συμμετοχής στη μακροχρόνια κατάρτιση με διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία κυρίως για τους νέους.

Και μία πρόοδος 


Ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει πάντως καταγράψει πρόοδο είναι η μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας στην εσωτερική αγορά. Θετική θεωρείται επίσης τη σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου και συντονισμού των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/01/2009 22:36:23

  Λυπάμαι που πάντα επικαλούμαστε τον ξένο (την ΕΕ τώρα) για το τι πρέπει να κάνουμε, όταν κάθε μικρομεσαίος ξέρει τι κάνει κανείς σε κρίσεις, άσχετο με το τι τις βαφτίζει ο ίδιος.

  Κόβουμε περιττά έξοδα
  Αναβάλουμε επενδύσεις
  Προσέχουμε τους πελάτες, δεν τους ζορίζουμε να σκάσουν, αλλά μαζέυουμε ότι μπορούμε
  Πιέζουμε τους προμηθευτές να βοηθήσουν (που δεν μπορούν γιατί είναι στην ίδια μοίρα με εμάς)

  Αυτά για τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά (πελάτες είναι οι φορολογούμενοι)

  Τα εργασιακά είναι δύσκολα...

  Ευρωπαϊκά εργοστάσια δουλεύουν 1 ή 2 μέρες την βδομάδα. Εδώ, 2% το μήνα για τους μεγάλους, ή διαθεσιμότητες, ή χειρότερα. Τι είναι πιο "κοινωνικό";

  Τολμάει κανείς; Όχι. Για αυτό είμαστε ραγιάδες.

 2. Δήμος avatar
  Δήμος 28/01/2009 22:44:01

  Μα, όταν πρότεινε ο Παπανδρέου να επιδοτηθεί η εργασία των νέων, με μερική απαλλαγή του ασφαλιστικού κόστους-με την ανάληψη του από το κράτος-προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους-ηλικιακά-εργαζόμενους, έπεσαν όλοι να τον φάνε. Με κορυφαίο εκείνον του αλήστου μνήμης Ρουσόπουλου, που δήλωνε ότι και κομμουνιστής θα γίνει, για το καλό των πολιτών...

 3. donaE avatar
  donaE 28/01/2009 22:56:10

  Συγνωμη εσοδων-εξοδων ειναι το κρατος?Εδω υπαρχει παιδεια,υγεια,ασφαλιστικα,μιλαμε για ασκηση μακροχρονια πολιτικης.Πως κρινεται το περιττο?

 4. Περαστική αναγνώστρια avatar
  Περαστική αναγνώστρια 28/01/2009 22:57:20

  Aκριβώς αυτά τα μέτρα για τουσ νέους όταν ήταν οι σοσιαλιστες στην Γαλλία και τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Οι επιχειρήσεις προσλαμβάνανε νόυσ όσο καιρό η΄ταν επιδοτούμενοι και μετά τους απέλυαν. Στο διάστημα πυ αποσχολούσαν νέους μ΄αυτό το σύστημα δεν δημιουργούσαν μόνιμες θέσεις εργασίας. Το ίδο σύστημα είχε εφαρμοστε΄στα τέλη της δεκαετίας του 80 αρχές του 90 σε ορισμένες επαρχιες του Καναδά και το αποτέλεσμα ήταν ότι όλες οι επιχειρήσεις που ήταν μεταξύ πτώχευσης και επιβίωσηε ν΄απετούν μέχρι μεταπτυχικές σπουδές για δουλειές που δεν χρειαζοταν καμιά ειδήκευση. Και φυσικά μετά το τέλος των επιδοτη΄σεων τους απέλυαν και μετά βάραγαν κανόνι.

 5. Περαστική αναγνώστρια avatar
  Περαστική αναγνώστρια 28/01/2009 22:58:00

  Η απάντησή μου προριζόταν για τον 2

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/01/2009 23:04:14

  όταν ένα μαγαζί είναι σε "κρίση" (και η υπόθεση εργασίας μου είναι ότι το κράτος μας είναι σε οικονομική κρίση), η "στρατηγική" και τα μακροπρόθεσμα, μπαίνουν σε δεύτερη προτεραιότητα. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ρευστότητα και η αποφυγή του μοιραίου. Τίποτα από όσα λές donaE δεν είναι "περιττό" εφ όσον δεν είσαι στο κρατικό αντίστοιχο του "μοιραίου"

 7. KaryID avatar
  KaryID 28/01/2009 23:08:47

  Η περίφημη flexicurity (flexibility & security):
  Το θεωρητικό μοντέλο (πέρασε το 2000 στην ευρωπαϊκή ατζέντα):
  Οι εργοδότες απαιτούν ελαστικότητα και χαλάρωση της αυστηρής νομοθεσίας που προστατεύει από απολύσεις.
  Οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της απασχόλησης.
  Σαν πρότυπο για την flexicurity χρησιμοποιήθηκαν οι μεταρρυθμισεις στις αγορές εργασίας της Ολλανδίας και της Δανίας, τη δεκαετία '90.
  Εκεί η διευκόλυνση των εργοδοτών σε απολύσεις συνδυάστηκε με προσωρινά υψηλή υλική υποστήριξη των ανέργων και με υποστήριξη μιας ταχείας επανένταξης στην αγορά εργασίας σε περίπτωση απόλυσης.
  Η flexicurity είναι από το 2000 πυλώνας του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

  Στόχος ήταν μια "ισορροπία συμφερόντων":
  εργοδότες εργαζόμενοι.
  Σήμερα η ισορροπία είναι τρόμου (εφαρμόζεται και η ... κλήρωση).

 8. Orestios avatar
  Orestios 29/01/2009 00:17:48

  @ Δήμος
  Αυτή η εμμονή του ΠΑΣΟΚ με τις επιδοτήσεις! Δεν έχουν καταλάβει ότι η τακτική αυτή μας έφτασε εκεί που μας έφτασε? Και όχι μόνο αυτό, αλλά έθισε τόσο κόσμο σε αυτή την πρακτική. Τόσο πολύ έχουν ξεμείνει από προγράμματα?

 9. Περαστική αναγνώστρια avatar
  Περαστική αναγνώστρια 29/01/2009 02:14:54

  Ενδιαφέρων το σχόλο τηs Kary ID. Υπάρχει κάποιος ιστιότοπος ή΄άλλου είδος έγγραφο που ν΄αναλύει με λεπτομέρειες την πολιτική της Ολλανδίας και της Δανίας και να δείχνει και τα αποτελέσματα?

 10. Περαστική αναγνώστρια avatar
  Περαστική αναγνώστρια 29/01/2009 04:04:33

  Οχι δεν έχουν προγράμματα. Πότε έιχαν?
  Καιροσκοπισμός, δημαγωγεία, ψηφοθηρεία, καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων και φτηνή προπαγάνδα ήταν τα προγράμματά τους.Α! Και λίγο πασπάλισμα με τις παροχές της ΕΕ στα κοινωνικά στρώματα που ήταν ποιό απιρεπή, να τους ψηφίσουν. Τα πολλά τα κρατούσαν βεβαίως για τους ημέτερου. Η δημιουργεία κοινωνικών προγραμμάτων θέλει δουλειά, περίσκεψη, υπολγισμούς, σθένος εναντίων συμφερόνταν και εμπεδωμένων κοινωνικών πρακτικών και προπαντώς χρηστή Δημόσια Δίοικηση που θα εφαρμόσει αυτά τα προγράμματα.
  Ποιός θα μπορούσε από το ΠΑΣΟΚ να το κάνει? Τώρα αλλά και στο παρλθόν.
  Οτι εφάρμοσαν ήταν αντιγραφές προγραμμάτων που εφαρόσθηκαν αλλού χωρίς καμιά περίσκεψη αν αυτά ανατποκρινόταν στην ελληνική πραγματικότητα.
  Μιά ζωή σερφάρουν σε ότι στρεβλό έχει η μεταεμφιλιακή ελληνική κοινωνία.

 11. thanos avatar
  thanos 29/01/2009 05:40:29

  4-Περαστική αναγνώστρια Says:
  January 28th, 2009 at 10:57 pm

  Μπορειτε να αναφερετε καμια επαρχια?

 12. KaryID avatar
  KaryID 29/01/2009 07:41:53

  @Περαστική αναγνώστρια: καλημέρα.
  Το σχόλιο ήταν μια συνοπτική περιγραφή της flexicurity. Στοιχεία για τις αγορές Ολλανδίας, Δανίας πιστεύω θα βρεις στο google (ευρωπαϊκή ατζέντα, πυλώνες, κ.α. από 2000 και μετά.)

 13. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 29/01/2009 11:27:35

  ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ, -οι άνθρωποι...

  "Στο Λος Αντζελες, άνεργος Αμερικανός σκότωσε τη σύζυγο, τα πέντε παιδιά τους και αυτοκτόνησε"
  (28- 1- 09)

  Ξεκλήρισε την οικογένειά του ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΝΕ ΑΝΕΡΓΟΣ και δεν μπορούσε να τη θρέψει. Ενας 40χρονος Αμερικανός που είχε περιέλθει σε απόγνωση επειδή τον ΑΠΕΛΥΣΑΝν από τη δουλειά του σκότωσε τη σύζυγο _ ενδεχομένως κατόπιν συμφωνίας μαζί της... _ και τα πέντε παιδιά τους, ηλικίας από δύο ως οκτώ ετών, και κατόπιν αυτοκτόνησε. Τα επτά πτώματα βρέθηκαν από την αστυνομία μέσα στην κατοικία της οικογένειας, στο προάστιο Γουίλμινγκτον του Λος Αντζελες.

  Ο δράστης-αυτόχειρας Ερβιν Αντόνιο Λουπόε είχε τηλεφωνήσει, λίγο προτού δώσει τέλος και στη δική του ζωή, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου έστειλε και φαξ στο οποίο απαριθμούσε τα προβλήματά του. Οι αρμόδιοι του σταθμού τηλεφώνησαν αμέσως στην αστυνομία, αλλά όταν έφτασαν τα περιπολικά στο μοιραίο σπίτι ήταν πια αργά.

  Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι παραλλήλως έλαβε τηλεφώνημα από έναν άνδρα που ανέφερε ότι μόλις είχε επιστρέψει στο σπίτι του και ότι η γυναίκα του και τα παιδιά του «έχουν πυροβοληθεί». Ερευνάται αν ήταν πράγματι ο Λουπόε.

  Στο φαξ που έστειλε στον σταθμό KABC-TV, ο Λουπόε έγραφε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του Αννα είχαν απολυθεί από την ιατρική εταιρεία όπου εργάζονταν ως τεχνικοί και ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ αποφάσισαν να σκοτώσουν τα παιδιά τους και να αυτοκτονήσουν. «Γιατί να αφήσουμε τα παιδιά μας σε ξένους;» ήταν το ερώτημά τους όπως διατυπωνόταν στο κείμενο. «Χάσαμε τη δουλειά μας και δεν έχουμε πού να πάμε με τα πέντε ανήλικα παιδιά μας. Να λοιπόν τι μας απομένει... Ω, Θεέ και Κύριε, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΕΛΠΙΔΑ;».

  .. Το σίγουρο είναι ότι ο Ερβιν και η Αννα έκριναν ότι τίποτε δεν τους κρατούσε πια στη ζωή, ΑΦΟΥ δεν είχαν τα μέσα για να αναθρέψουν τη μεγάλη κόρη τους, ηλικίας 8 ετών, τις δίδυμες κόρες τους, πέντε ετών, και τα δίδυμα αγόρια τους, δύο ετών.

  .. Ο δήμαρχος του Λος Αντζελες Αντόνιο Βιλαραϊγκόζα είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένα τόσο απονενοημένο διάβημα ξεπερνά τα όρια της λογικής. «Είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή τη φρικαλέα πράξη» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε πρόσφατα χάσει τη δουλειά του και μη μπορώντας να αντεπεξέλθει σε τόση απελπισία, ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΘΗΚΕ, με αποτέλεσμα να φτάσει εκεί που έφτασε. Δυστυχώς πρόκειται για μία ακόμη τραγωδία, η οποία έρχεται να προστεθεί στις άλλες που έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες. Δεν πρέπει όμως να αφήνουμε την απελπισία να μας εξουθενώνει και να μας οδηγεί στα άκρα».

  Εκανε έκκληση στη συγκλονισμένη κοινωνία των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων του Γουίλμινγκτον να μην απελπίζεται, επειδή, όπως είπε, «υπάρχουν τόσο τα κονδύλια όσο και οι υπηρεσίες για να στηριχθεί μία οικογένεια που περνάει δύσκολες ημέρες λόγω της οικονομικής κρίσης».

  Οικογενειακές τραγωδίες στην Καλιφόρνια

  Είναι το ΠΕΜΠΤΟ κρούσμα ανάλογης δολοφονίας-αυτοκτονίας σε οικογενειακό κύκλο μέσα σε έναν χρόνο στην Καλιφόρνια, (: μιλάμε, για τον Παράδεισο του Καπιταλισμού, που ΠΟΛΛΟΙ τον φέρνουν σαν ...παράδειγμα προς μίμηση, στις οικονομικο/πολιτικές αναλύσεις τους!) .. Ανάλογα φρικιαστικό έγκλημα είχε καταγράψει το αστυνομικό δελτίο και τον περασμένο Οκτώβριο. Ενας άνδρας που αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα πυροβόλησε και σκότωσε τη γυναίκα του, τα τρία παιδιά τους και την πεθερά του προτού αυτοκτονήσει.

 14. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 29/01/2009 11:35:34

  Μα ΕΙΝΑΙ παράδεισος για τον καπιταλισμό, νήπιε...
  Για τους ανθρώπους δεν είναι...

  Απλά, έτσι γίνεται κατανοητό ένα στοιχειώδες γνώρισμα των δυτικών κοινωνιών, ότι αν μείνεις λίγο πίσω απ'το κοπάδι, τελείωσες, αποκόπτεσαι χωρίς επιστροφή.

 15. KaryID avatar
  KaryID 29/01/2009 11:54:27

  @Nήπιε: είναι παράδεισος για τους ψυχαναλυτές.
  Μια κοινωνία μωσαϊκό, με μοναδικό συνεκτικό της αρμό την αμερικανική υπηκοότητα, το περίφημο citizenship.
  Το citizenship σε μια τόσο φρέσκια χρονικά χώρα όπως αυτή, δεν μπορεί να σου δώσει ρίζες που να πηγαίνουν βαθιά στο χώμα και να σε κρατήσουν σε κάποια ισορροπία.
  Γι' αυτό αυτοί οι άνθρωποι νοιώθουν ότι ζουν σε ξένο και "εχθρικό" περιβάλλον και δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.
  Αν προσέξεις, οι περισσότεροι "αμερικάνοι" που αυτοκτονούν τελευταία είναι ινδικής, λατινοαμερικανικής, μεξικανικής, ασιατικής καταγωγής.
  Αμερικανοί πολίτες και υπήκοοι ναι, αλλά ποιό τόπο νοιώθουν για τόπο τους;

 16. Ηγησίας ο πεισιθάνατος avatar
  Ηγησίας ο πεισιθάνατος 29/01/2009 12:48:16

  @13,14. Καλό θα ήταν και άλλοι να ακολουθούσαν το παράδειγμά τους. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Ζαχόπουλος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.