Νέα δημοσκόπηση: Κάτω από τις δέκα μονάδες η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ
01/05/2015 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα δημοσκόπηση: Κάτω από τις δέκα μονάδες η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

Νέα δεδομένα μετά τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας METRISI, που πραγματοποιήθηκε από 28 έως 30 Απριλίου σε δείγμα 1.108 ατόμων για το protothema.gr.

Πρώτον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης, δεύτερον, ότι η περίοδος χάριτος φαίνεται να έληξε για την κυβέρνησή του και τρίτον, ότι η κυβερνητική πολιτική των 100 πρώτων ημερών αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.


Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κυρίαρχος, παρότι η διαφορά μειώνεται στις 9,9 μονάδες, με 34,1%, έναντι της 24,2% της ΝΔ. Το Ποτάμι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 5,7%, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται ενισχυμένοι στο 5,1%, όπως και το ΚΚΕ με το ίδιο ποσοστό, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στο 4,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 3,4%. Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε 12,8% και το «Άλλο κόμμα» στο 4,7%.

Η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά υψηλή, 49,6%, έναντι ποσοστού 39,2% της κυβέρνησης, που μειώνεται σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 17ης Μαρτίου κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική των πρώτων 100 ημερών. Συγκεκριμένα, με την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό διαφωνεί το 55,8%, για τις ιδιωτικοποιήσεις το 45,7%, για τις αλλαγές στην Παιδεία το 50,6%, για τις καταλήψεις των δημοσίων κτιρίων το 63,1%, για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας το 63,1% και για τις προωθούμενες αλλαγές στο ποδόσφαιρο και τον αθλητικό νόμο το 46,3%.

Παράλληλα, ολοένα και γενικεύεται η αισιοδοξία για το μέλλον, με πέντε στους δέκα πολίτες να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε 12 μήνες από σήμερα, τόσο στη χώρα όσο και στην κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ μόλις δύο στους δέκα αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι θα έχουν βελτιωθεί.

Σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι το 44% των πολιτών πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική των πρώτων 100 ημερών αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αντίθετα με το 41%, που πιστεύει ότι την ενίσχυσε. Επίσης, το 36,2% πιστεύει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα απ' ό,τι ήταν πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ το 31,5% πιστεύει ότι είναι καλύτερη και το 20% στάσιμη.

Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν επτά στους δέκα, δεν επιθυμούν μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων, ποσοστό που, από τον περασμένο Μάρτιο, Μάρτιο, έχει αυξηθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες, με το 47% να επιθυμεί σκληρότερη στάση, ενώ το 41% όχι.

Ακόμη, το 47,6% δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε αντίθεση με το 40,2%, που θα την επιθυμούσε ως λύση, σε περίπτωση αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα, σχεδόν 5 στους 10 πολίτες συμφωνούν με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 41% αντιτίθεται.

Η παράταση της διαπραγμάτευσης ολοένα και αυξάνει την ανησυχία της πλειοψηφίας των πολιτών για στάση πληρωμών ή χρεοκοπία -61,2% και 56,4% αντίστοιχα-, ενώ ο φόβος για πιθανή έξοδο από το ευρώ μειώνεται, στο 47,3%.

Τέλος, το 43,2% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους -μειωμένο κατά 5% από το Μάρτιο-, έναντι του 39,6%, που διαφωνεί, αυξανόμενο κατά 5 μονάδες από το Μάρτιο.

Δείτε παρακάτω τους αναλυτικούς πίνακες:

www.protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. V-Mac avatar
  V-Mac 01/05/2015 16:44:25

  Νταξει, ας μην εθελοτυφλουμε, απο πριν τις εκλογες εχει αποδειχθει οτι η metrisi δεν ειναι ακριβης. Η διαφορα δυστυχως ειναι 14-15 μοναδες.

  • Αργόστροφος avatar
   Αργόστροφος @ V-Mac 01/05/2015 19:14:19

   Η διαφορά είναι πριν τον ψεκασμό ή μετά?

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ V-Mac 01/05/2015 20:19:08

   Η ουσία είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση περί του τι ακριβώς είναι ο Τσίπρας. Αυτό μάλλον θα επιταχυνθεί και δεν θα μειωθεί. Δεν ξέρουμε τι "συμφωνία" θα φέρει ο Τσίπρας, αλλά το επικοινωνιακό δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τις κοινωνικές ρίζες που είχε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τον βαθύ οργανωτικό έλεγχο του τελευταίου σε τομείς και φορείς-κλειδιά της ελληνικής κοινωνίας. Η άνοδος των ποσοστών του είναι συγκυριακή. Είναι ένα επώδυνο στάδιο στη διεργασία εθνικής μας αυτογνωσίας. Ας ελπίσουμε να μην πάθουμε υπερβολικά πολλά σε αυτή τη διεργασία.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ V-Mac 01/05/2015 20:20:27

   η διαφορά ήταν 8 μονάδες. η νεα δημοκρατία έχασε τις τελευταίες 2 μέρες 2% από ανελ και 3% από ποτάμι. είπαμε είναι δυνατό να είναι μικρότερη η διαφορά από 10% μεταξυ ΝΔ και της κυβέρνησης 12% κατρουγκαλου κλπ σκανδάλων; αδύνατο. η διαπλοκή.

 2. Αργόστροφος avatar
  Αργόστροφος 01/05/2015 19:12:25

  ......οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται ενισχυμένοι....!!!! Τι άλλο να πούμε? Υπάρχει περίπτωση να σωθούμε? Ούτε και ο ίδιος ο Θεός δεν θα μας λυπηθεί πλέον. Είμαστε αμετανόητοι και άρα, άξιοι της τύχης μας......

 3. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 01/05/2015 21:13:52

  Καλή η δημοσκόπηση, αλλά είναι πριν τη συμφωνία του Τσίπρα με τους δανειστές και με το φόβο οτι τη Δευτέρα τα ΑΤΜ θα είναι κλειστά...

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ οδυσσεύς Κ. 01/05/2015 22:58:47

   δεν έχει προεξοφληθεί αυτό από τον κόσμο ακόμη. δες τις επιμέρους κάρτες. βασικά θα το καταλάβεις όταν το προεξοφλήσει ο κόσμος

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ οδυσσεύς Κ. 02/05/2015 09:20:43

   Αν ο κόσμος πίστευε ότι θα κλείσουν τα ΑΤΜ πιστεύεις ότι θα έπαιρνε ο Τσίπρας πάνω από το 20% που είναι όσοι θέλουν δραχμή; Και σε αυτό το 20% έχουμε πολλούς εκ ΚΚΕ, ΧΑ και Ανέλ. Που σημαίνει ότι το 1/3 του Σύριζα θέλει ρήξη και υπάρχει και συγκεκριμένο ερώτημα σε δημοσκοπήσεις περί αυτού.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Γεώργιος Τ. 02/05/2015 12:50:20

    Έτσι ακριβώς είναι. Ο λόγος που ο Τσίπρας σύρθηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, για την οποία μετά πουλούσε τρέλα εκτός και, κυρίως, εντός Ελλάδος διαδίδοντας παντού ότι "δεν είναι αυτό που νομίζετε", είναι ότι, εάν τότε είχαμε κλειστά ΑΤΜ από το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, θα είχε υλοποιηθεί πάραυτα το καταστροφολογικό σενάριο της ΝΔ και θα είχε δικαιωθεί την άλλη στιγμή ο Σαμαράς. Στην ουσία, ο Τσίπρας κάνει πολιτική ακριβώς με βάση το καταστροφολογικό σενάριο της ΝΔ και πώς θα μπορέσει πάση θυσία να αποφύγει την υλοποίησή του. Δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, πάντως εκεί είναι όλο το στοίχημά του. Συμφωνώ ότι εν ανάγκη θα υποχωρήσει άτακτα έναντι των δανειστών, ακριβώς για να μην υλοποιηθεί το καταστροφολογικό σενάριο της ΝΔ, αλλά αυτό δεν ξέρουμε ακόμη α) αν είναι καν δυνατόν με δεδομένη την εσωκομματική του αντιπολίτευση και τις μεγάλες προσδοκίες που έχει δημιουργήσει και β) τι συνέπειες θα έχει ως προς την εκλογική/δημοσκοπική του επιρροή. Στενός συγγενής μου ηλικίας άνω των 70 ετών, είπε αυτές τις μέρες ότι "καλά κάνει και αντιστέκεται ο Τσίπρας, διότι δεν γίνεται να υποχωρήσουμε άλλο". Ο συγγενής μου αυτός ψήφισε ΝΔ (έτσι είπε τουλάχιστον σε εμένα) και τη Δευτέρα, μεθαύριο, θα περιμένει να εισπράξει τη σύνταξή του. Θα την εισπράξει; Δεν αποκλείεται και να την εισπράξει. Πάντως μου έκανε εντύπωση ότι την πιθανή χρεωκοπία που φαίνεται να έρχεται και να τον πλήττει, δεν φαίνεται να την καταλογίζει καθόλου στον Τσίπρα. Θεωρεί δηλαδή δεδομένο ότι "δεν γίνεται να υποχωρήσουμε άλλο". Άραγε να είναι αυτό μόνον συνέπεια της πολιτικώς ορθής προπαγάνδας; Ή τελικά ο λαός βλέπει στο ΣΥΡΙΖΑ τον εαυτό του στον καθρέφτη; Ό,τι από τα δύο και να είναι - ή και τα δύο, το πιθανότερο - η ουσία είναι ότι άνθρωποι σαν τον συγγενή μου φαίνεται να έχουν ανάγκη να μην πάρουν τη σύνταξή τους, για μια-δυο μερούλες. Έτσι για να δουν τι ωραία που είναι να πηγαίνεις στη χρεωκοπία. Για την οποία νομίζουν ότι δεν θα φταίει καθόλου ο ΣΥΡΙΖΑ. Απορώ πώς μας ανέχεται ακόμη ο καλός Θεός με τέτοια μυαλά. Μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Ψαλτηρίου "Κύριε, μη τω θυμώ σου ελέγξης με, μηδέ τη οργή σου παιδεύσεις με"...

 4. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 02/05/2015 10:35:41

  Αν και ο σύριζα εχει μάστερ στην επικοινωνία,σε αντίθεση με τη νδ που ειναι νηπιαγωγείο,οταν θα πέσουν οι υπογραφές και οι ανακοινωσεις των μέτρων,όλων τα ποσοστά θα αλλάξουν

 5. това́рищ Θόδωρος avatar
  това́рищ Θόδωρος 02/05/2015 11:02:24

  Όσο πιο κοντά είναι η ΝΔ στον Σύριζα (ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης του καθενός που ψηφίζει), τόσο το καλύτερο! Για όλους... Και για τον σύντροφο Αλέξη... Εκτός από τα άκρα: Την Ανατρεπόμενη Πλατφόρμα, την ΧΑ και το ΚΚΕ (...το κόμμα σου, λαέ!)

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ това́рищ Θόδωρος 02/05/2015 12:51:22

   Να είναι κοντά, αλλά να μην τον περάσει, ε σύντροφε; Να μην τυχόν και κάνουν καμιά βλακεία οι δικοί σου και πάει άκλαφτη η χώρα. Είπαμε, ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να πέσει μισθός στην πρώτη του μήνα, ε;

   • товарищ Θόδωρος avatar
    товарищ Θόδωρος @ Διογένης 02/05/2015 14:23:53

    Αγαπητέ φιλόσοφε, στο 'πα και στο ξαναλέω... Και για να το πω κομψά, για ευνόητους λόγους: Με το "παρόν πολιτικό, ηγετικό προσωπικό" η ΝΔ δεν ξαναβγαίνει κυβέρνηση! Πότε επιτέλους θα το καταλάβετε? Και πρέπει να το ψάξετε γιατί βλέπετε παντού συριζαίους.. Δεν είναι φυσιολογικά πράματα, να βλέπεις παντού εχθρούς.. :) Όσο για τα οικονομικά, αφού ξέρεις πως δουλεύει η "βιτρίνα", ρε φιλόσοφε: Απ' την μια στιγμή στην άλλη, -άμα γίνεις καλό παιδί- μπορεί να είσαι "κελεπούρι" και να σ' αγοράζουν σαν τρελλοί όλοι. Αμέσως γίνεται, σε ώρες πια! Τι ψάχνεις τώρα, δεν τα ξες? Εγώ είχα προειδοποιήσει -θα τολμήσω να πω- αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές, ότι ο απλός κόσμος δεν έχει την αντίληψη και την γνώση κάποιων εκ των πιο αξιόλογων σχολιαστών εδώ μέσα. Ως εκ τούτου και με δεδομένη την παντελή έλλειψη έστω υποτυπώδους επικοινωνιακής στρατηγικής (ούτε του 1/10 του εκλογικού αντιπάλου), τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Δεν μαθαίνει σκάκι κάποιος απ' τον μέρα στην άλλη, πως να το κάνουμε! Δεν έπαιζε σκάκι μια ζωή, τώρα θα μάθει? Αλλά να του πεις 5 πράματα να καταλάβει τι συνέβη, μπορούσες και δεν το ΄κανες. Έκατσες και 'χασες, για μένα! Δεν μπορεί να 'σαι τόσο αφελής, να μην ξέρεις τι εκλογική τακτική ακολουθείς και τι αντίκτυπο θα 'χει. Εάν έγινε αυτό, δείχνει μειωμένη αντίληψη των πραγμάτων, για να το πω κομψά πάλι. 1. Λαϊκίστικος ανασχηματισμός με τα "υπόλοιπα" 2. Καταστροφολογική εκλογική τακτική, ενώ είχαν γίνει και σωστά πράματα και δεν προβλήθηκαν καν (ΑΟΖ π.χ. αλλά και άλλα) Κάτσε τώρα απομονωμένος, εσύ κι άλλοι 2, να τα λέτε μεταξύ σας. Το πουλάκι πέταξε, καλά κρασά!

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ товарищ Θόδωρος 02/05/2015 15:45:27

     Άλλο σου είπα εγώ, αλλά, είπαμε. Εσείς οι Συριζαίοι δεν έχετε καμία μπέσα στο πώς συζητάτε. Με αυτά που γράφεις, όμως, δεν κάνεις τίποτε άλλο παρά να απολογείσαι για την επιλογή σου να είσαι Συριζαίος. Άρα; Γιατί τα γράφεις; Τόσο κακό είναι να είσαι Συριζαίος κατά την υποσυνείδητη γνώμη σου;

     • това́рищ Θόδωρος avatar
      това́рищ Θόδωρος @ Διογένης 02/05/2015 23:05:48

      Είδες τι είμαστε εμείς οι Συριζαίοι, σύντροφε φιλόσοφε?.. Καληνύχτα. Και για μας.. Και για εσάς, μέσα στη γυάλα σας..

     • Ηγετοδίαιτος avatar
      Ηγετοδίαιτος @ това́рищ Θόδωρος 03/05/2015 05:15:56

      Οποιος αμφισβητεί τι μεγαλείο του θεόπνευστου ηγέτη, τί άλλο μπορεί να είναι παρά ένας βδελυρός συριζαίος.

 6. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ avatar
  ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 02/05/2015 17:33:56

  δυστυχώς η ψήφος της οργής δεν έχει ξεθωριάσει ακόμα. τέτοιοι είμαστε και τέτοια θα παθαίνουμε πάντα, όσο η λογική η αυτοκριτική και οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις μπαίνουν στο περιθώριο και επικρατεί ο χαβαλές και η υπονόμευση. έχουμε πτωχεύσει πρώτα στο μυαλό από πολύ νωρίς. οικονομικά έχουμε πτωχεύσει από το 1998, και έκτοτε απλά γίνεται κακή διαχείριση του χρέους για το λόγο που ανέφερα πριν. και τώρα δίνουμε ρέστα με κυβέρνηση ανθρώπων που δε καταφέρνουν να συμφωνήσουν πρωτίστως με τον εαυτό τους. και αυτό λέγεται πρόοδος. "ανοίξτε τα τρελλάδικα να βγεί ο κόσμος έξω ......" κ.λ.π.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.