#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2011 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα δανειακή: Ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση;Μια μαυρίλα πλανάται πάνω από την ευρωζώνη, που όμοιά της δεν έχω ξαναδεί.  Μια γενική απαισιοδοξία καλύπτει όλο το φάσμα μιας άλλοτε κραταιάς καθημερινότητας.  Όλα τα τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησα τις τελευταίες ώρες, εκπέμπουν μια άνευ προηγουμένου απαισιοδοξία. 

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια ποιο είναι το ακριβές ποσό που οφείλουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ.  Κάποιοι το ανεβάζουν σε πάνω από 400δις.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι το χρέος αυτό είναι πλεον αδύνατο να εξυπηρετηθεί κανονικά.  Μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρωπαϊκής Lehman brothers, λίγο πριν τις γιορτές, η ΕΚΤ, εν μέσω διαφωνιών, αναχρηματοδότησε το χρέος για τρία χρόνια, με κάποια ιδιοφυή τρικ.

Η κατάσταση στην ΕΚΤ βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου.  Οι εκπρόσωποι των πλεονασματικών χωρών έχουν κάθε λόγο να είναι απολύτως δυσαρεστημένοι με τις επιλογές της διοίκησης, καθώς αυτή έχει σύρει την τράπεζα αφενός σε μια αλόγιστη αγορά κρατικών ομολόγων αφετέρου στην παροχή θαλασσοδανείων στις καταρρέουσες ιδιωτικές τράπεζες.  Η τακτική αυτή μας αποκαλύπτει δύο δεδομένα:

Αποτελεί ουσιαστικά την εισαγωγή του ευρωομολόγου από το παράθυρο
2.     Δυστυχώς η αδυναμία της τακτικής αυτής να προσφέρει έστω και προσωρινή ανακούφιση, προβληματίζει ως προς τη δυνατότητα του ευρωομολόγου να προσφέρει την πολυπόθητη λύση

Αν η Ευρώπη έχει χάσει από τώρα αυτό που πολλοί ήλπιζαν ότι θα αποτελούσε την τελική αναγκαστική λύση, τότε έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα.  Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, που οραματίζονταν μια πληθωριστική ΕΚΤ και μια νέα έκρηξη δανεισμού μέσω κοινών ομολόγων, που θα χαλάρωναν τις δημοσιονομικές προσπάθειες του νότου και θα πριμοδοτούσαν μια νέα περίοδο ανάπτυξης.

Αυτή η ενδεχόμενη ανάπτυξη, σύμφωνα με τους ευρωπαϊστές οικονομολόγους, θα επέτρεπε στα ομολογουμένως υψηλά κρατικά χρέη του νότου, να ξαναγίνουν βιώσιμα, καθώς η άνοδος του ΑΕΠ σε συνδυαμό με τη μείωση των δαπανών, θα έριχνε το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ σε επίπεδα προ κρίσης.

Αυτή η τολμηρή όσο και παρακινδυνευμένη θεωρία δυστυχώς δείχνει να επικρατεί στα επιτελεία των κομμάτων εξουσίας και κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε μερικές ακόμα λάθος προβλέψεις.  Μόνο που τα περιθώρια είναι τόσο στενά πλέον, που μια ακόμα λάθος επιλογή μπορεί να σημάνει μια άνευ προηγουμένου εθνική καταστροφή και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους χειρισμούς και στις εκτιμήσεις.

Για παράδειγμα, αν η παραπάνω εκτίμηση κριθεί ως επικρατέστερη, παρά τα σημάδια περί του αντιθέτου που μας εκπέμπει η πολιτική της ΕΚΤ που αναλύσαμε παραπάνω, θα μπορούσε η τρικομματική κυβέρνηση να αποδεχθεί το Αγγλικό δίκαιο για τη νέα δανειακή σύμβαση, με το σκεπτικό ότι δεν θα χρειαστεί άλλη αναδιάρθρωση, άρα το χρέος θα αποπληρωθεί κανονικά, άρα δε μας αφορά το νομικό πλαίσιο που το διέπει.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχω κάνει στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία ήταν αμέσως μόλις αποχώρησα από την τράπεζα στην οποία εργαζόμουν και ανέλαβα την οικονομική διεύθυνση μιας εμπορικής επιχείρησης.  Εκ των υστέρων έπιασα τον εαυτό μου να λειτουργεί ασυναίσθητα υπέρ των τραπεζών και κατά της επιχείρησης, όχι λόγω σκοπιμότητας, αλλά γιατί είχα υπερεκτιμήσει την ισχύ των τραπεζών, λόγω της πλύσης εγκεφάλου που είχα υποστεί εκεί μέσα.

Πολύ φοβάμαι ότι τόσο ο κ. Πρωθυπουργός, όσο και οι βασικοί σύμβουλοι των τριών κομμάτων, που ως επί το πλείστον προέρχονται από τον τραπεζικό χώρο, έχουν πάθει ακριβώς το ίδιο.  Έχουν την ψευδάισθηση ότι οι τράπεζες είναι ανίκητες, ρυθμιστές των πάντων.

Και όμως τα νούμερα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.  Ότι, ενώ ένα κράτος απολαμβάνει πολλών μορφών ασυλίας και διαθέτει αρκετές πολιτικές και νομικές επιλογές προκειμένου να προσέλθει σε μια επιτυχή διαπραγμάτευση, οι τράπεζες από την πλευρά τους, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι εντελώς ανίσχυρες, ουσιαστικά πτωχευμένες και πλήρως εξαρτώμενες από τις επιλογές των Ευρωπαίων πολιτικών (μακάρι και των πολιτών).

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Καραβαζάκης avatar
  Νίκος Καραβαζάκης 24/12/2011 17:08:49

  Οι τράπεζες είναι ουσιαστικά και ΤΥΠΙΚΑ πτωχευμένες και η συνεχιζόμενη αιμοδοσία από το ελληνικό δημόσιο,αποτελεί μετάγγιση που νεκρώνει την ελληνική κοινωνία!
  Παρακαλώ,ρίξτε μια ματιά στην ταπεινή πρότασή μου:
  http://vimasaronikou.wordpress.com/2011/12/23/1651/

 2. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 24/12/2011 17:11:21

  Με το γάντι τα λες, αλλά τουλάχιστον αρχίζεις να τα λες και στον Αντώνη.
  Και για να το πούμε κι αλλιώς. Από που προκύπτει η αισιοδοξία ότι το πλάνο που έχουν στο μυαλό τους θα πάει κατ' ευχήν; Για αυτό το θέμα όμως είναι πολύ σημαντικό να μιλήσει δημόσια και να πάρει θέση τώρα, πριν την ανταλλαγή των ομολόγων. Γιατί αν δεν το κάνει τότε θα είναι συνένοχος σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Φωνάξτε το να το ακούσει!

 3. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 24/12/2011 17:21:34

  «Εκ των υστέρων έπιασα τον εαυτό μου να λειτουργεί ασυναίσθητα υπέρ των τραπεζών και κατά της επιχείρησης»

  Που να δεις τι παθαίνουν όσοι πέρασαν από GS και ML. Κανονικοί μουτζαχεντίν των τραπεζών γίνονται, με συμπτώματα όμοια με ακραίους θρησκόληπτους και φονταμενταλιστές. Ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, μπορεί κανείς να δει, αν παρατηρήσει καλά, πίσω από τα πανάκριβα γυαλιά πρεσβυωπίας το μάτι τους να γυαλίζει, όπως τότε...

 4. JOHN avatar
  JOHN 24/12/2011 17:23:41

  Κακοφωνιξ.Λογιστικα ειναι οπως τα λες,οι τραπεζες ομως στο διεθνες πολιτικοοικονομικο συστημα ειναι οι μονες που εχουν τους καταληλους μηχανισμους να επιβαλονται και να επικρατουν!Γιατι απλουστατα οι πολιτικοι ειναι¨ανυπαρκτοι¨και ανισχυροι.Επι πλεον οι τραπεζες εχουν συμαχους,ενω οι πολιτικοι δεν εχουν καν λαικο ερησμα που θα μπορουσε να τους κανει κυριαρχους του παιγνιδιου.

 5. Enzo avatar
  Enzo 24/12/2011 18:41:35

  εγω πληρωνω τις τραπεζες οποτε εχω, το ιδιο να κανει και η Ελλας.
  Τωρα δεν εχω, ελα αργοτερα.
  αι μαμις.

 6. 114 avatar
  114 24/12/2011 18:59:05

  Δηλαδή η κρίση στον ευρωπαϊκό νότο οφείλεται σε κεϋνσιανό αμόκ που έχει καταλάβει απ άκρου σε άκρο τους Ευρωπαίους πολιτικούς και την ΕΚΤ;!!!!
  Στην αρχή νόμιζα ότι διάβαζα δελτίο τύπου του γραφείου του Σόιμπλε , αλλά μετά δόθηκε η εξήγηση ότι το άρθρο το γράφει πρώην τραπεζικός και κατάλαβα γιατί πρέπει οι εκλογές να γίνουν τώρα!!

 7. Δικερως avatar
  Δικερως 24/12/2011 19:36:25

  Εαν χρωστας 1000 ευρω στην τραπεζα ειναι δικο σου προβλημα.
  Εαν χρωστας 1000000 ειναι δικο της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.