12/09/2009 12:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα αυτοκτονία εργαζόμενης στη France Telecom, στο όνομα της ευελιξίαςΜία υπάλληλος της France Telecom αυτοκτόνησε την Παρασκευή, προστιθέμενη στο μακρύ κατάλογο των αυτοκτονιών στο πρώην κρατικό μονοπώλιο, στο οποίο τα συνδικάτα επιρρίπτουν κυρίως την ευθύνη για χρόνια αναδιάρθρωση και πίεση στην εργασία.Η εταιρεία ανέφερε πως η 32χρονη αυτοκτόνησε σε ένα από τα γραφεία της στο Παρίσι, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Συνδικαλιστική πηγή δήλωσε πως η υπάλληλος πήδηξε από παράθυρο του τετάρτου ορόφου έπειτα από μία σύσκεψη.

Ο θάνατός της ανεβάζει το συνολικό αριθμό των αυτοκτονιών ή επιχειρούμενων αυτοκτονιών από τις αρχές του 2008 σε 19, περιλαμβανομένων και επτά φέτος, σύμφωνα με σωματεία της εταιρείας.

«Σήμερα, πιστεύουμε πως η διοίκηση είναι ανίκανη να χειριστεί την κατάσταση αυτή», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Σεμπαστιάν Κροζιέ, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFE-CGC.

Την Τετάρτη, ένας 48χρονος τεχνικός στην Τρουά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει καρφώνοντας στο στομάχι του ένα μαχαίρι στη διάρκεια μίας σύσκεψης στελεχών, όταν του ανακοινώθηκε πως θα έπρεπε να αλλάξει δουλειά στην ίδια πόλη, ανέφερε η εταιρεία.

Τα συνδικάτα δήλωσαν πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου οι εργαζόμενοι να τα βγάλουν πέρα με τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν επέλθει στην France Telecom αφότου μετατράπηκε από μία δημόσια υπηρεσία, στην οποία πολλοί είχαν μια δουλειά για όλη τους τη ζωή, σε μία εταιρεία που οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθορίζει στόχους κερδοφορίας και είναι αντιμέτωπη με τον έντονο ανταγωνισμό.

 «'Επειτα από χρόνια αναδιάρθρωσης, απολύσεων και αλλαγών, ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να αντέξουν άλλο» δήλωσε ο Φιλίπ Μερίκ από το δεύτερο μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο, τη CGT.

Η France Telecom δηλώνει πως κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά προσθέτει πως οι αυτοκτονίες είναι σε κανονικά επίπεδα για μία εταιρεία του μεγέθους της και πως ο αριθμός τους δεν αυξάνεται.

Η France Telecom ιδιωτικοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του '90, ωστόσο τα δύο τρίτα του γαλλικού προσωπικού της έχουν καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου και δεν γίνεται να απολυθούν.

Κι όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους διανύουν τη δεκαετία των 40 ή των 50 χρόνων τους, καλούνται συχνά να αλλάξουν δουλειά ή μετακινούνται σε άλλες πόλεις, καθώς η France Telecom επιδιώκει την προσαρμογή της στη νέα τεχνολογία και τον ανταγωνισμό.

Πηγή: Le Monde. Fr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Igor avatar
  Igor 12/09/2009 13:31:15

  Αυτοί που αυτοκτονούν επειδή χάνουν την δουλειά τους ή τους μετακινούν, "θα" αυτοκτονούσαν και για οποιονδήποτε άλλο λόγο που θα θεωρούσαν σοβαρό, σύμφωνα με την διαταραγμένη ψυχική τους ισορροπία.

  Απλά πράγματα.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/09/2009 14:14:09

  Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί ορισμένοι άτυχοι άνθρωποι αντί να στρέψουν το μαχαίρι εκεί που πρέπει το στρέφουν κατά του εαυτου τους όταν απασφαλίσει η δικλείδα.

 3. Igor avatar
  Igor 12/09/2009 14:32:06

  Η αυτοκτονία εξηγείται "φιλοσοφικά" αλλά κυρίως "ψυχιατρικά" επακόλουθο μιας κατάθλιψης, κοινώς ψυχική διαταραχή.

  Τόσο απλό.

 4. ambrosiac avatar
  ambrosiac 12/09/2009 19:03:20

  Κακο ηδη ειναι το να ταυτιζεσαι τοσο πολυ με μια δουλεια που να μπορει να φτασεις σε τετοια πραξη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.