#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/05/2010 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Νέα Μεταπολίτευση» ή «Δίκαιο Κράτος»;Προϊόντος του χρόνου, ο λαός θα συνειδητοποιεί τι σημαίνουν οι πολιτικές του  ΔΝΤ.  Θα αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησε ο κ. Παπανδρέου. Σιγά-σιγά θα  ακούει  και θα εμπιστεύεται τον   Σαμαρά, που έγκαιρα εναντιώθηκε στις πολιτικές αυτές.  Τότε θα αρχίσει να εκδηλώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια.  Είναι η αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία  πλειοψηφικού ρεύματος  στην κοινωνία. Το ρεύμα αυτό μπορεί να τον φέρει στην εξουσία, ίσως και πριν εκπνεύσει η τετραετία!

Όμως, για να τον εμπιστευτεί ο κόσμος πρέπει να διαμορφώσει  ένα αξιόπιστο και σοβαρό  πρόγραμμα το οποίο δεν θα χαϊδεύει αυτιά.  Είναι θετικό ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις του συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις. Περιμένουμε αυτές οι προτάσεις σύντομα να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξουσίας.

Αναμένουμε, επίσης,  να  πει όχι και  στο καρκίνωμα του λαϊκισμού, που ταλαιπωρεί τη χώρα επί  δεκαετίες. Ειδικά τώρα, μετά την πρωτοφανή και συνάμα τραγική διάψευση των προσδοκιών που είχε ανεύθυνα καλλιεργήσει ο κ. Παπανδρέου, ο κόσμος, δικαίως, δυσπιστεί σε ευχολόγια και εύκολες διακηρύξεις! Η αλήθεια είναι κοινή απαίτηση. Και η αλήθεια θέλει θάρρος και ελευθερία. 

Πέραν, όμως, όλων αυτών χρειάζεται και ένα όραμα το οποίο θα δώσει στον κόσμο ελπίδα. Να με συγχωρέσουν οι επιτελείς του, αλλά αυτό το σύνθημα περί «Νέας Μεταπολίτευσης», εμένα δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Υποψιάζομαι ότι και στον περισσότερο κόσμο, δε θα λέει τίποτα. Θα έχετε, υποθέτω, ρωτήσει γνωστούς και φίλους, όπως έκανα και εγώ. Δεν δίνει όραμα, δεν ενθουσιάζει τον κόσμο, δεν καλλιεργεί  προσδοκίες και ελπίδες, δεν έχει απτά, χαρακτηριστικά με τα οποία κάποιος μπορεί να ταυτιστεί ή και να διαφοροποιηθεί ακόμα.

Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι θα «οικοδομήσει ένα δίκαιο κράτος».

Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν βιώσει και βιώνουν την κρατική ανικανότητα, την ανεπάρκεια και την αναλγησία. Έχουν δει με τα μάτια τους  την αναξιοκρατία, τη σπατάλη, την γραφειοκρατία. Έχουν ταλαιπωρηθεί. Έχουν αδικηθεί. Είναι θυμωμένοι και οργισμένοι γιατί το αυτονόητο κατέληξε να είναι ζητούμενο! 

Ένα δίκαιο κράτος, που  θα σέβεται το πολίτη, είναι καθολικό αίτημα  της κοινωνίας μας.  Επιπλέον, μπορεί να εξειδικευτεί με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα. Και το όραμα αυτό να βρει ανταπόκριση και να γίνει κοινή πεποίθηση.

Αδέξιος Δεξιός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. takis avatar
  takis 14/05/2010 10:27:32

  Ας ελπίσουμε οτι θα αναλάβει πριν είναι πολύ αργά. Πρέπει να συνεχίσει το έργο που αφέθηκε ημιτελές το 2009. Δημόσιες υπηρεσίες που να δουλεύουν, δίκαιο κράτος, ευημερία. Πως όμως θα γίνει με το ΔΝΤ στα πόδια μας?

 2. GreenHorses avatar
  GreenHorses 14/05/2010 10:43:27

  Η κόρη του δράκουλα σκέφτεται νέο κόμμα λέει...

  Σώπα και ούτε που μας πέρασε από το μυαλό...

 3. Pankalos avatar
  Pankalos 14/05/2010 11:12:13

  Με όλο το σεβασμό, αλλά έχουμε χορτάσει από δεσμεύσεις και οράματα (και αχρείαστα λιβανίσματα). Το "όλοι ίδιοι είναι", "δεν θα ψηφίσω κανένα" το ακούω μόνιμα. Όντως, το "νεα μεταπολίτευση" δεν λέει τίποτα στον κόσμο που είτε έφαγε τη σφαλιάρα είτε τη βλέπει να έρχεται. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν κάνουν μερικές απλές κινήσεις, όπως:

  - Μάντρωμα των αποτυχημένων που περιφέρονται στα κανάλια (Πάκηδες, Γιακουμάτοι κλπ) και άδειασμα της σαβούρας (αμαν πια!)
  - Πρωτοβουλίες για προσέλκυση επενδύσεων. Το οτι ο Σαμαράς είναι στην αντιπολίτευση δε σημαίνει οτι δε μπορεί να κάνει επαφές και να προσελκύσει επενδυτές, είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός.
  - Ενα δυνατό portal για να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που έχει στο Δίκτυο, πχ ενα online παρατηρητήριο των πεπραγμένων του κυβερνητικού θίασου, online forum και _απευθείας_ επικοινωνία με εμάς. Πολύ προτιμότερο από τις θλιβερές παραστάσεις του ΣΕΒ και λοιπών κοσμικών γεγονότων.

  Αντε να δούμε... Πάρτε μπροστά γιατί χανόμαστε

 4. Lewnidas avatar
  Lewnidas 14/05/2010 11:43:23

  αν θελει να διξει κατι διαφορετικο θα πρεπει να σταματησει να κανει αντιπολιτευση αλλα πασοκ και να δρα σαν να ειναι εν δυναμει πρωθυπουργος. απο ΘΑ χωρτσαμε πλανο θελουμε και ετοιμες λυσεις

 5. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 14/05/2010 12:52:13

  Η δικαιοσύνη είναι απαραίτητη. Πρακτικά αποδίδει όμως, όταν υπάρχει κάτι να μοιραστεί. Αυτό πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί, θέτοντας σε κίνηση μια κοινωνία που βρίσκεται σε αγκύλωση, όσο αφορά την δημιουργία. Όλα ξεκινούν από την σφαίρα των ιδεών. Πρώτα θα πρέπει να θέσουμε σε κίνηση αντίληψη, όραμα, συνείδηση, τον εγκέφαλο και την δημιουργική φαντασία μας. Στην συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη.
  Η μεταπολίτευση απέτυχε όχι μόνον ως φάση καθ' εαυτή, αλλά ως τμήμα ενός μοντέλου κρατικής, κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης με βαθύτερες ρίζες στο παρελθόν.
  Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μια νέα αντιπολίτευση, αλλά ένα ριζικά νέο ξεκίνημα.
  Σε μια ανάλογη δόμηση και ιεράρχηση στόχων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο τα αρνητικά, όσο και τα θετικά στοιχεία του παρελθόντος. Τα δεύτερα οφείλουμε, αφού εντοπιστούν και εκτιμηθούν ανάλογα, να αναπτυχθούν και να αποτελέσουν ένα από τους βασικούς τομείς μιας νέας εκκίνησης. Διότι η παρθενογένεση ως ουτοπία, σε όλες τις ιστορικές φάσεις και τόπους αποτέλεσε ψεύδος και επίφαση. Είναι πολύ προτιμότερη η συνειδητή και ειλικρινής επιλεκτική υιοθέτηση αξιοποιήσιμων στοιχείων του παρελθόντος, από την έντεχνα αλλά απρογραμμάτιστα καλυμμένη αχθοφορία τους σε ένα θολό μέλλον.
  Κάθε προσπάθεια μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί, μόνο εφόσον προσδιοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι της. Αυτό σήμερα δεν είναι δύσκολο, διότι ακριβώς υπάρχει η αρνητική εμπειρία από το παρελθόν.
  Ας ανοίξει μια συζήτηση. Αρκετοί, τόσο στο επιτελείο της ΝΔ., αλλά και ακτιβιστές στη βάση, είτε ανήκουν στο συγκεκριμένο κόμμα, ή σε άλλα κόμματα ή είναι ανέντακτοι, διαθέτουν ανησυχίες και κριτήριο. Η σοφία ενός πολιτικού χώρου είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία και να διδάσκεται από αυτήν στην διαδικασία να παρέμβει και να την οδηγήσει.
  Σήμερα το διαδίκτυο και η διαδράση αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές δυνατότητες, τουλάχιστον όσο αφορά την έναρξη διαλόγου και προβληματισμού, καθώς και τον κοινωνικό έλεγχο στην συνέχεια. Φυσικά η εικονική πραγματικότητα - ενώ είναι σε θέση να επιτελέσει καταλυτικό ρόλο στην φάση που οι συμβατικοί θεσμοί υπολειτουργούν - δεν επαρκεί από μόνη της μεσοπρόθεσμα. Όμως μπορεί κάλλιστα να είναι αυτή, λόγω ακριβώς των προτερημάτων που διαθέτει, που θα δώσει την αρχική ώθηση, ώστε να βγει το συνολικό θεσμικό όχημα από την αδράνεια. Το διαδίκτυο, για να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο, οφείλει να προσανατολίζεται σε θεσμικούς ρόλους. Όχι μόνο να δώσει νέα ορμή στους συμβατικούς θεσμούς, αλλά και να διδαχθεί από την πείρα τους, στην προσπάθεια οριοθέτησης θεμικών ρυθμίσεων που το αφορούν και που θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα της δράσης του.
  Το Antinews έχει αποδείξει στην πράξη, ότι αποτελεί μια από της σημαντικότερες πλατφόρμες, όχι μόνο διαδικτυακού προβληματισμού. Χωρίς διάθεση μονοσήμαντου υπερσκελισμού άλλων, που και αυτοί προσφέρουν, μπορεί να συγκροτήσει ακόμη πιο συγκεκριμένα μια πρωτοποριακή προσπάθεια που θα σηματοδοτήσει νέες δυνατότητες και διαδικασίες.

 6. vassilis avatar
  vassilis 14/05/2010 16:12:05

  Δεν μπορεις να εχεις δικαιο κρατος με διεφθαρμενα κρατικα οργανα.Οποιος θελει να εμφανισει το Σαμαρα ως εναλακτικη λυση ας μας πει τι σκεπτεται να κανει με τη θρησκευτικη εξουσια και τη δικαστικη εξουσια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.