#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα Δημοκρατία: Αλήθειες και ΜύθοιΤι ήταν η Νέα Δημοκρατία;

Μία παράταξη φιμωμένη, υπό την έννοια ότι δεν αντιπροσωπεύονταν στο δημόσιο μωσαϊκό και που καλούνταν να παίξει τον ρόλο του «λαγού» για το κυβερνητικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Για να επιβιώσει κανείς στο αστικό κόμμα της Ν.Δ. είτε έπρεπε να καταφάσκει άκριτα στο κόμμα είτε να αποχωρεί. Η δυνατότητα της κριτικής προσχώρησης δεν υφίστατο. Ακόμη περισσότερο η κριτική διάθεση αποτελούσε και πιθανόν να συνεχίζει να αποτελεί ξένο σώμα με την πολιτική κουλτούρα της παράταξης.

Οι λεγόμενες πολιτικοϊδεολογικές ζυμώσεις στο εσωτερικό της ήταν ανύπαρκτες καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο  και περιορίζονταν στους διεσπαρμένους ηγετικούς της κύκλους. Η μονόδρομη, εκ των άνω, χειραγώγηση της βάσης σε συνδυασμό με την θεωρητική και ιδεολογική γύμνια της στη δημόσια σφαίρα και την κοινωνία δημιούργησε ένα κλίμα ασφυξίας στην κομματική και παραταξιακή βάση.

Η αυτονομημένη από την παραταξιακή βάση (κεντρο)δεξιά πολιτική ελίτ επιδίδονταν όλα αυτά τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια στη φατριαστική συνομάδωση και στην κατανομή ισχύος στο εσωτερικό της δίχως να δεσμεύεται από κανόνες που θα ίσχυαν για όλους. Σε ένα τέτοιο δεσποτικό περιβάλλον δεν μπορούσε παρά να καλλιεργείται η οικογενειοκρατία και η μετριοκρατία, να επιβιώνουν οι αυλοκόλακες.

Εύλογη συνέπεια είναι ότι το χαλαρό συνονθύλευμα φατριών που ονομαζόταν «Νέα Δημοκρατία» δεν μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να διαμορφώσει αποδεκτό πολιτικό στίγμα.

Συνέπεια των παραπάνω,νέες κομματικές οργανώσεις, νέες εκδόσεις, νέες αντιλήψεις να εκτοπίσουν με γοργούς ρυθμούς το παλιό. Η αμφίπλευρη όψη της μεταπολεμικής Δεξιάς (ελληνοχριστιανισμός και ανάπτυξη διά του φιλελευθερισμού) δέχθηκε και τις αντίστοιχες αμφίπλευρες επιθέσεις. Έτσι ο Δεξιός ήταν ο αυταρχικός πατριάρχης αλλά και ο σνομπ αστός, ο ηθικιστής του ελληνοχριστιανισμού αλλά και ο αχόρταγος καταναλωτής, αιώνιος απολογητής του καπιταλισμού. Ήταν ακόμη ο υπαίτιος της ξενικής εξάρτησης. Ο υπερεθνικιστής μειοδότης, υποταγμένος στο ξένο κεφάλαιο. Αποτελούσε τον κακό δαίμονα της νεοελληνικής ιστορίας. Εκφραστής του κοτζαμπασισμού και της Βαυαροκρατίας, ο μόνος υπαίτιος για την εθνικό διχασμό, την μικρασιατική καταστροφή, τον εμφύλιο και πολλών άλλων, δικαίων και αδίκων!

Η διαιρετική τομή που εγκαθιδρύθηκε και δέσποσε στην μεταπολίτευση μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν εκφράστηκε μέσα από το δίπολο «Δεξιά και Αριστερά» αλλά από αυτό του «Λαός και Δεξιά». Στον λαό μπορούσαν να ενταχθούν «οι μη προνομιούχοι», οι «αποκλεισμένοι», λέξεις στις οποίες μπορούσαν να δουν τον εαυτό τους πολύ μεγάλες μερίδες της κοινωνίας. Με άλλα λόγια, η αόριστη έγκληση «λαός»  απευθυνόταν σε όλους αφήνοντας έξω το «κατεστημένο» και μοιραία το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η δε ταύτιση της Δεξιάς με το κατεστημένο προσέλαβε μεταφυσικές διαστάσεις...

Αυτόν τον αποκλεισμό αποπειράθηκε να διορθώσει ο Κώστας Καραμανλής κάνοντας τα περίφημα ανοίγματα στην Αριστερά και εγκαθιδρύοντας τον παροιμιώδη μεσαίο χώρο, αμελώντας όμως το παραδοσιακό κοινό.Η εκλογική αποτίμηση αναλώθηκε σε θριαμβολογίες που θεμελιωνόταν σε εικασίες για ιδεολογικές προσαράξεις μόνιμου χαρακτήρα. Ωστόσο, δεν ήταν παρά μόνο το λογικό πολιτικό επακόλουθο(αν και έπειτα από επτά χρόνια φαγούρας) μιας καθεστωτικής περιόδου που αηδίασε τον ελληνικό λαό. Άσε δε που δημιουργήθηκε περαιτέρω ιδεολογική μίξη που αλλοίωσε το DNA του φιλελεύθερου οπαδού, την στιγμή μάλιστα που ο φιλελευθερισμός αποτελούσε μια μονοπωλιακή οικονομική πρόταση. Αποτέλεσμα (βάσει και των συστημικών αντιξοοτήτων και πολεμικών) ήταν η πολιτική καθίζηση της κεντροδεξιάς και η ενοχοποίηση για ακόμη μια φορά της δεξιάς ιδεολογίας και της βάσης που την εκπροσωπούσε.

Μια βάση της παράταξης που έρχεται άμεσα και φωνάζει τέρμα στις φατρίες και στα αναπαλαιωμένα υλικά. Μια βάση που δείχνει εμφατικά τα αντανακλαστικά της και εκλέγει Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά. Μια βάση που καταδεικνύει σε όλη την κοινωνία ότι αποτελεί  μέρος του λαού και αντίμετρο του κατεστημένου απεκδύοντας από τη Νέα Δημοκρατία το μανδύα του καταφυγίου των προνομιούχων. Ο Σαμαράς αναδεικνύει τη πραγματική ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας: τη μεσαία τάξη αποκαθιστώντας έτσι τη κοινωνική νομή μεταξύ των φορέων του πολιτικού συστήματος. Αναδεικνύει την ιδεολογική καθαρότητα της παράταξης προωθώντας τον επίκαιρο κοινωνικό φιλελευθερισμό. Προχωρά κόντρα στο ρεύμα και παρά τη πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική δίνη εκλέγεται πρωθυπουργός μέσα σε δυόμιση χρόνια(να θυμίσουμε πως ο Μητσοτάκης περίμενε δέκα χρόνια και ο Καραμανλής επτά).Και όλα αυτά έχοντας τη βάση, τον λαό και όχι το κατεστημένο στο πλάι του. Ένα κατεστημένο που ταυτίζεται πλέον με τη νέο-αριστερά.

Ως κυβέρνηση πλέον καλείται να αντιμετωπίσει τον Αρμαγεδδώνα ισορροπώντας μεταξύ Φώτη και Βαγγέλη. Η συμβίωση αυτή, όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση των ιδεολογικών κατακτήσεων. Η θυμόσοφη βάση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια και όχι με αδιαφορία. Είτε λέγεται κομματικό στέλεχος είτε ψηφοφόρος που πίστεψε στο γνήσιο και ελπιδοφόρο όραμα του Αντώνη Σαμαρά. Η δεξαμενή του ανθρώπινου δυναμικού της παράταξης διαθέτει μπόλικο αξιόμαχο και φωτισμένο υλικό. Πάντοτε φυσικά υπό όρους απόλυτης διαύγειας και αξιοκρατίας. Επιβάλλεται να ενισχυθεί ο υγιής πολιτικός βραχίονας της κυβέρνησης για να μπορέσει να προσπεράσει επιτυχώς τους κάβους που θα βρει μπροστά της! Και για να υπάρχει η απαραίτητη εγγύηση βιωσιμότητας της ιδεολογικής φυσιογνωμίας. Εξάλλου το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ αποτελεί φωτεινό σηματοδότη για τυχόν παραλείψεις...

Όταν μάλιστα αυτό θα το πράξει σε εποχές που το παρελθόν, δηλαδή η ιστορία , πολιτικοποιείται με τέτοια ένταση έχει ηττηθεί αρχής εξ αρχής.

Ορφέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/08/2012 13:37:08

  Εγω ποτε δεν αισθανθηκα οτι ειχαμε ιδεολογικη γυμνια.Απεναντι ησαν οι πασοκοι που ηταν πατενταρισμενοι απατεωνες και οι αριστεροι που ηταν με την εξαιρεση του ΚΚΕεσ απαντες σταλινικοι.
  Ποια ιδεολογικη γυμνια απεναντι σε ποιους;
  Φυσικα ο λαος πλειοψηφικα με ολη αυτη την προπαγανδα εκρινε αλλιως.Εσφαλλε και τιμωρηθηκε καθως το χρεος δεν εγινε σε μια μερα.Μαζι τα φαγαμε του ειπαν στο τελος οι μαχητες της δημοκρατιας.
  Δε νομιζω οτι χρειαζεται καμμια ιδεολογικη μαχη.Καθαρισε ο υπολοιπος κοσμος και για μας.Οταν το Σπηγκελ βγαζει τους 10 επικινδυνους πολιτικους στην Ευρωπη και εχει 9 δεξιους και τον Τσιπρα καταλαβαινει κανεις την ασφυκτικη απομονωση στην οποια ειναι υποχρεωμενη να κινειται η ελληνικη αριστερα.
  Εχει εκλειψει απο τον υπολοιπο κοσμο,τοσο απο τις γειτονικες βαλκανικες χωρες,οσο και απο τη Ρωσια και την Ευρωπη και αναζητει συμπαραστατες μονο στη Νοτιο Αμερικη.
  Η Ελλαδα ειναι μια εξαιρεση που ομως ως τμημα της Ευρωπης,μεσα ή εξω απο την ευρωζωνη διορθωνεται σταδιακα.
  Για το ΠΑΣΟΚ δεν χρειαζονται λογια : περισσοτερο και απο τη συρρικνωση του ,πλακα εχει η εξαερωση της ιδεολογιας του (της ποιας;).
  H αριστεροστροφη μεταπολιτυση μας τελειωσε.Ριξτε μια ματια στο προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αν βρειτε μια επιχειρηση ή ΔΕΚΟ που προτεινει να ειναι κρατικη και δεν ηταν κρατικη επι ΝΔ 1974-81 γραψτε μου.Και αυτο ειναι μονο το προγραμμα.Στην πραξη θα ειναι δεξιοτερα.
  Αρα που θα μεταφερθει η ιδεολογικη αντιπαραθεση;Στο μεταναστευτικο;Εδω γελανε.
  Η αληθεια ειναι οτι δεν υπαρχει ιδεολογικος αντιπαλος.

  • Μανος avatar
   Μανος @ ψυχραιμια 11/08/2012 01:20:58

   Σαφώς και υπήρχε ιδεολογική γύμνια, ειδικότερα μετά την εποχή Μητσοτάκη. Όταν όλος ο κόσμος άλλαζε, πηγαίνοντας προς τον νεοφιλελευθερισμό η Δεξιά στην Ελλάδα, ταμπουρωνότανε πίσω από τον παρασιτικό κρατικο ή κρατικοδίαιτο καπιταλισμό. Λάθος και των φιλελευθέρων βέβαια που δεν εγκόλπωσαν έναν μετριοπαθή εθνικισμό ώστε να ηρεμήσουν οι υπερεθνικιστές οπαδοί της. Κατά τα άλλα επειδή είσαι πολύ παλαιότερος εμού, θα θυμάσαι πολύ καλά ότι η Δεξιά κάποτε είχε βγάλει έναν Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Σήμερα τί έχει βγάλει; Τίποτα βέβαια και αν υπάρχουν άνθρωποι δεξιοί με ιδέες ευρωπαικές δεν προωθούνται ή και κρύβονται. Θα σου πω και κάτι με το οποίο μπορεί να διαφωνείς. Οι δύο καλύτεροι βουλευτές της ΝΔ, από άποψη συγκρότησης αλλά και διαφορετικού οράματος για το παραγωγικό μοντέλο(νεοφιλελευθερισμός, μετριοπαθής-δυτικός εθνικισμός, φιλοπαραγωγικοί) προσχώρησαν στην ΝΔ μόλις το 2012 :)
   (Μαντεψε ποιοι είναι:) ). Οι τελευταίοι πριν από αυτούς την εγκατέλειψαν ,ψυχικά τουλάχιστον, το 1993 ή κάπου εκεί.
   ΥΓ. Βέβαια όλα αυτά μπορεί να μην έχουν και πολύ σημασία γιατί συγκρίνεις την ΝΔ, με τους τριτοκοσμικούς και πρώην ζιβαγκοφόρους νύν πολυπολιτισμικούς, οπότε σου δίνω δίκαιο.

   • Vee avatar
    Vee @ Μανος 11/08/2012 01:56:56

    Άσε με να μαντέψω. Σίγουρα η μία από αυτούς είναι η Ντόρα... Όσο για τον Κανελλόπουλο, ήταν γνωστός Νεοφιλελεύθερος, έτσι δεν είναι; Τί να πεί κανείς...

    • Μανος avatar
     Μανος @ Vee 11/08/2012 13:41:02

     Oχι.

     • Vee avatar
      Vee @ Μανος 11/08/2012 19:42:54

      Φυσικά και όχι. It's called sarcasm, son...

     • Μανος avatar
      Μανος @ Vee 12/08/2012 03:14:20

      Οχι για την Ντόρα.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Μανος 11/08/2012 17:13:56

    Mεταξυ τυφλων βασιλευει ο μονοφθαλμος.
    Ξερω για ποιους λες.Ομως για μενα ατομο που συμπαρασταθηκε στον οχλο της Κερατεας δεν ειναι πραγματικος δεξιος - για να μην πουμε φιλελευθερος,εθνικιστης ή οτι δηποτε αλλο.Ο δεξιος πανω απολα βαζει το συμφερον του ΚΡΑΤΟΥΣ και οχι τον τοπικισμο και την ψηφοθηρια.Και ακουσθηκαν και διαφορα για ρουσφετια στο υπουργειο.

    • Μανος avatar
     Μανος @ ψυχραιμια 12/08/2012 03:23:25

     Ναι, έτσι είναι. Αλλά την ιδεολογική κυριαρχία και την πολιτική ηγεμονία την έχασε. Όχι επειδή ήταν νεοφιλελευθερη η ΝΔ αλλά επειδή δεν ήταν τίποτα. Όταν πάς να παίξεις με τα όπλα του αντιπάλου, τον κρατισμό, κάτι ανοησίες περί κοινωνικού φιλελευθερισμού ή μεσαίου χώρου πάντα χάνεις. Και το ερώτημα είναι, εσύ ως παράταξη τι μπορείς να πείς ότι έκανες για να μην φτάσει η Ελλάδα εκεί που έφτασε; Αυτό δεν μας ενδιαφέρει όλους; Θα αντιτάξεις ένα Μητσοτάκη, τον οποίο οι μισοί ΝΔτες βρίζουν :D και τίποτα άλλο. Ήξερες τον δρόμο προς την ευημερία αλλά επέλεξες και εσύ τα δανεικά; Αυτό ήταν;
     Δεν τα λέω αυτά για το παρελθόν αλλά για το μέλλον. Όσο για τον ΜΒ και την Κερατέα δεν το ξέρω αυτό που λές. Τα ρουσφέτια, ήταν οι συνεργάτες του στο Ε.Μ, οι οποίοι αμοίβονταν με τον βασικό μισθό; Εντάξει, κάνω raise και ρίχνω το Μουσείο Ακρόπολης στο παιχνίδι :) .

 2. Tom P., Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ontario avatar
  Tom P., Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ontario 10/08/2012 13:55:41

  Εξαιρετικό άρθρο! Τα ταπεινά μου συγχαρητήρια!

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 10/08/2012 14:01:14

  Σωστή ανάλυση. ήρθε η ώρα να πέσει ο μύθος της δήθεν ευαίσθητης και λαϊκής αριστεράς έναντι της δήθεν "κατεστημένης" δεξιάς.

  Η αριστερά στην Ελλάδα είναι αποτυχημένη επί της ουσίας. Δεν κατάφερε να εκφράσει το "λαό" παρά μόνο την τσέπη λίγων εργατοπατέρων, πολιτικάντηδων και μαζί μ' αυτούς αρκετών Δ.Υ. που διορίστηκαν αναξιοκρατικά και ζούνε από αυτό μέχρι και σήμερα παρά τις μειώσεις.

  Ήρθε η ώρα να ακυρωθεί η πολιτική ηγεμονία της αριστεράς. Η κοινωνία μας ήρθε η ώρα να γιατρευτεί από την αριστερίτιδα, την δήθεν πολιτική ορθότητα, την δήθεν ευαισθησία που άμα την ξύσεις θα βρεις από κάτω ένα σωρό φασιστικές ιδέες και πρακτικές.

  Το να αγαπάς την πατρίδα σου να έχεις πίστη στο Χριστό και ταυτόχρονα να έχεις φιλελεύθερες ιδέες και να πιστεύεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ανάπτυξη είναι και ισορροπημένο και δημοκρατικό και σωστό και αποδεκτό και θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση.

 4. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 10/08/2012 14:55:47

  Ωραίο το άρθρο αλλά μιλάμε πλέον για ιδεολογήματα.
  Η "δεξιά" είναι συνυπεύθυνη για τα αριστερά εγκλήματα που συντελέστηκαν στη μεταπολίτευση. Από ένα σημείο εξαγοράστηκε, διεφθάρει και "παγκοσμιοποιήθηκε" όσο και η αριστερά.

  Και για όποιον ετοιμάζεται να τα χώσει:

  Βγάλτε από τη ΝΔ σήμερα τον Σαμαρά και λίγους πέριξ αυτού.
  Τι θα απομείνει;

  Αυτό που θα απομείνει και επί της ουσίας τι διαφορά θα έχει από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σήμερα ή από τους εκκολαπτόμενους νεοπασόκους του ΣΥΡΙΖΑ αύριο;

  Ο Σαμαράς με το που τελειώσει τον χρόνο που θα μεινει στην κυβέρνηση το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραδώσει τα ηνία του κόμματος σε άξιο ΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ διάδοχο (π.χ. Μαρκεζίνη, λέμε ένα όνομα) και όχι σε κάποιον από τους γνωστούς δελφίνους.

  Οι δελφίνοι αν θέλουν να κάνουν δικό τους κόμμα και να πολιτευτούν με αυτό.

  Μόνον μέσω αυτής της διάσπασης σε πατριωτική και παλαιοκομματική δεξιά θα υπάρξει συνέχεια της παράταξης.

  Εαν δεν το κάνει αυτό σε λίγο καιρό την δεξιά στην Ελλάδα θα την εκπροσωπούν οι ακροδεξιοί, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό.

  • Εύα avatar
   Εύα @ Παρατηρητής 10/08/2012 17:21:06

   ''Από ένα σημείο εξαγοράστηκε, διεφθάρει και “παγκοσμιοποιήθηκε” όσο και η αριστερά.'' Συμφωνώ απόλυτα
   ΥΓ: Εξαιρετικό άρθρο..μόνο μια προσωπική άποψη..στις εκλογές του 09, όσοι ψήφισαν Καραμανλή, δεν ανήκαν στο ''μεσαίο'' χώρο..ανήκουν σε αυτούς που θέλουν, που αναζητούν μια ΝΔ πατριωτική..(τουλάχιστον)

  • Nietzsche avatar
   Nietzsche @ Παρατηρητής 11/08/2012 21:25:33

   @Βγάλτε από τη ΝΔ σήμερα τον Σαμαρά και λίγους πέριξ αυτού.

   Για πες δυο, τουλάχιστον, ώστε να δικαιολογηθεί ο πληθυντικός σου.

 5. Darki avatar
  Darki 10/08/2012 15:04:25

  Συγχωρηστε με.Δεν μπορω να το δεχτω ουτε κατα παραγραφο,ουτε στ συνολο του το αρθρο.
  Μια παραταξη του 20,30,40,τα εκατο να υπεκφευγει?Οι ψηφοφοροι να αδιαφορουν,να βολευονται αλλου η να ομφαλοσκοπουν?Και τελικα φταινε αυτοι,η το οραμα που δεν ερχοταν,οι ηγεσιες που δεν ακουγαν,και τελικα εμεις ολοι που λιγο,λιγο εκχωρουσαμε-δεκαετιες τωρα-τις αξιες μας να τις εμπορευονται αχρηστοι?Απο που ξεπηδησανε οι Καμενοι,οι Καρατζαφερηδες,οι Μιχαλολιακοι και μας κουναν το δαχτυλο?Η παραταξη πρεπει να δειξει θυμο,και αποφασιστηκοτητα.Πρωτη φορα ,κατι διαισθανομαι κατι καλο ,και ελπιζω.

 6. Κλέων avatar
  Κλέων 10/08/2012 15:15:01

  Ξεπερασμένα κόμματα, ξεπερασμένες ιδεολογίες, από ξεπερασμένους ηγέτες.
  Οι καιροί απαιτούν, νέες αναζητήσεις και αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Κλέων 10/08/2012 15:55:36

   h--p://htsoukas.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html

 7. Κλέων avatar
  Κλέων 10/08/2012 16:20:34

  Μία χαρά τα λέει ο κ. Τσούκας.

 8. EL CID avatar
  EL CID 10/08/2012 16:40:51

  Τα κόμματα της μεταπολίτευσης και ιδίως εκείνα που άσκησαν κυβερνητική εξουσία, είχαν τις ιστορικές ευκαιρίες να χτίσουν μια δυνατή και ανεξάρτητη Ελλάδα και τις ποδοπάτησαν. Αντ' αυτού, επέλεξαν την εύκολη λύση (όπως και οι προκάτοχοί τους συνταγματάρχες της δικτατορίας), να παραμείνουν δηλαδή προσδεδεμένοι στο άρμα των μεγάλων δυνάμεων, ευθυγραμμίζοντας πλήρως την εθνική πολιτική με τα συμφέροντα των στρατιωτικών (βλέπε Η.Π.Α.) και οικονομικών (βλέπε Ε.Ο.Κ.) εταίρων μας.
  Όπως είπε και ο "Κλέων" προηγουμένως, πρόκειται για ξεπερασμένα κόμματα, ξεπερασμένες ιδεολογίες, από ξεπερασμένους ηγέτες. Όσοι βλέπουν στο πρόσωπο του κυρίου Σαμαρά, ή του οποιουδήποτε κυρίου Σαμαρά, τον επιφανή ηγέτη, τον σκληρό διαπραγματευτή, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή κ.τ.λ. κ.τ.λ. θα πρέπει μάλλον να μην έχουν μελετήσει καθόλου ιστορία της νεότερης Ελλάδος, ή να έχουν απωλέσει το πολιτικό αισθητήριο που διακρίνει τους πραγματικούς ηγέτες από τους ασήμαντους υπαλληλίσκους. Λυπούμαι αλλά, για τους νάνους που μεσουρανούν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα, ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα γράψει ούτε μια λέξη!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ EL CID 10/08/2012 17:20:52

   Θα δείξει. Μην είσαι τόσο σίγουρος. Και από τον Πούτιν δεν περίμεναν αυτό που έπαθαν όσοι τον προωθούσαν για τσιράκι τους. Και ειδικά το Σαμαρά δε τον ήθελε προωθυπουργό το καθεστώς. Προτιμούσε Ντόρα ή Τσίπρα τελευταία. Απλά τον ανέχεται μέχρι νεωτέρας...

 9. niknikopol avatar
  niknikopol 10/08/2012 19:11:48

  μωρέ μπράβο αυτοακυρώσεις....

 10. Enzo avatar
  Enzo 10/08/2012 19:35:29

  εμενα μου την σπαει που μιλανε ολο για την κεντροδεξια λες και εχουμε αναγκη το κεντρο.
  Μια ειναι ρε παιδια, ΔΕΞΙΑ λεγεται, ΛΑΙΚΗ ΔΕΞΙΑ , αυτοι ντρεπονται και να το πουνε.
  Ποσοι ειμαστε? παραπανω απο 50% ειμαστε.
  Μαζεψτε τους ολους και αντε γεια.
  Με ντιντιδες ομως δεν πας μπροστα.
  Εδω βραζει το αιμα μας σαν το 80 ακομα.

 11. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 10/08/2012 21:01:22

  Πολύ καλό άρθρο. Συμφωνώ. Πόσοι από τη ΝΔ τόλμησαν να καταθέσουν ένα στεφάνι εις μνήμην των παλικαριών που χάθηκαν στο Γράμμο για να μην καταντήσουμε σαν την Αλβανία του Χότζα; Ο κύριος Καραμανλής πήγε όμως στη Μακρόνησο (καλά έκανε δε λέω)...αλλά στο Γράμμο γιατί δεν τόλμησε; Διανύουμε τον Αύγουστο...μπορούν να πάνε κάποιοι....από τα Γιάννενα αν έχουν τα κότσια...
  Κατά τα άλλα, οι αποκλεισμένοι είναι πάρα πολλοί...ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ αν δεν δούμε αλλαγή πορείας και...διαγραφές μεγαλοστελεχών...ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΣΑΤΩΝ...ΜΕ ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ...ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΗΓΕΤΩΝ...

 12. Orfeas avatar
  Orfeas 11/08/2012 01:40:56

  Οι διαπιστώσεις έχουν να κάνουν με την ανάγκη αποενεχοποίησης της μεταπολιτευτικής ετικέτες του οπισθοδρομικού Δεξιού.Αν και είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι οι ετικέτες είναι παραπλανητικές και υποκρύπτουν προπαγανδιστικές προθέσεις,πρέπει να αντιληφθούμε πως για να υπάρξει κράτος είναι αναγκαίο ένα υγιές πολιτικό σύστημα.Για να υπάρξει αυτό το πολιτικό σύστημα πρέπει να υπάρχει ένα πολιτικό εκκρεμές,από την αριστερά μέχρι την δεξιά,η λειτουργία του οποίου θα αποτελεί την εγγύηση σταθερότητας του ελληνικού κράτους δικαίου.Διαφορετικά η πολιτεία αιχαμαλωτίζεται από άνομα κέντρα διαπλοκής,δηλ. το κατεστημένο και τους νταβατζήδες.
  Η μεταπολίτευση και η συνεπακόλουθη κεφαλαιοποίηση της γενιάς του Πολυτεχνείου οδήγησαν με μαεστρικό τρόπο μια ηθική εξύψωση της Αριστεράς και αντίστοιχη κατάπτωση της Δεξιάς.Κάτι που πέρα από τον παραπλανητικό χαρακτήρα,οδήγησε στην ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας.
  Αυτό λοιπόν θα πρέπει να αναδειχθεί επιτέλους από τη δεξιά δεξαμενή σκέψης στην Ελλάδα και να ανακτηθεί η χαμένη περηφάνια,αλλά και η ιδεολογική και εθνική υπεροχή του δεξιού πολιτικού χώρου.Και αυτό πέραν της οποιασδήποτε κριτικής το επέτυχε ο Αντώνης Σαμαράς.Το ερώτημα είναι:έχει διάθεση να το συνεχίσει;

 13. Orfeas avatar
  Orfeas 11/08/2012 09:40:30

  Εύα συμφωνώ μαζί σου.Έτσι συνέβη το 2009.
  Παρατηρητή η ανάλυση σου είναι καίρια και η αλήθεια αυτή που περιγράψεις.Ωστόσο,τα ιδεολογήματα όπως λες,δεν είναι αναγκαία για να καθαρίσει η θολούρα της προπαγάνδας;Η ιδεολογική καθαρότητα δεν είναι αναγκαία για την προαγωγή ενός πολιτικού χώρου;
  Όπως και να έχει η ΝΔ οφείλει να κατοχυρώσει ως προμετωπίδα της,την λαϊκή της βάση...Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πάντως θολά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.