#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/02/2013 10:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νά’το και το «οικονομικό ΝΑΤΟ»...Η τάση που δημιουργεί η κρίση για περαιτέρω ενοποιήσεις επιβεβαιώθηκε στην ετήσια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «προς το Έθνος» στις 12 Φεβρουαρίου, όπου ουσιαστικά εξαγγέλθηκε αυτό που έχει ήδη ονομασθεί ένα «οικονομικό ΝΑΤΟ», δηλαδή «ένας ευρύς Διατλαντικός Συνεταιρισμός Εμπορίου και Επενδύσεων». Αν και όταν πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται «για την μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

Κατ’ αρχάς αυτό σημαίνει την δυνατότητα να εμπορεύονται οι Αμερικανοί τα πρόϊόντα και τις υπηρεσίες τους χωρίς δασμούς στην Ευρώπη και τούμπαλιν, με την δημιουργία μιας... ακόμα πιο κοινής αγοράς. Οι υποσχέσεις που σχετίζονται με αυτό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ξεκινούν από τα 13 εκατομμύρια νέων θέσεων εργασίας και προχωρούν αρκετά παραπέρα. Η Γερμανία είναι μέχρις στιγμής απολύτως σύμφωνη, αφού το «οικονομικό ΝΑΤΟ» θα αύξαινε το ΑΕΠ της σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι θα αύξαινε το ΑΕΠ των ίδιων των ΗΠΑ, μα δεν ισχύει το ίδιο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως την Γαλλία, η οποία θα επιθυμούσε την αυτοπροστασία της από μια τέτοια «επίθεση» όχι μόνον ανταγωνισμού, αλλά και πρακτικών που εκεί θα θεωρούντο αθέμιτες ή και απαγορευμένες, όπως τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα κλπ.

Οι εκατέρωθεν ενθουσιασμοί κρύβονται δυσχερώς: ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στην Washington DC, Joao Vale de Ameida, δήλωσε «εξαιρετικά χαρούμενος» για τις εξελίξεις: «θα ασκούμε πολύ μεγαλύτερη επιρροή αν δρούμε από κοινού». Πολιτικοί αξιωματούχοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως εκδηλώθηκαν ήδη θετικά, καλώντας σε ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Το προφανές είναι ότι σε μια τέτοια αχανή αγορά, τυχόν απρόβλεπτες αναταράξεις και η αναγκαιότητα για την αντιμετώπισή τους μεταγγίζουν περισσότερη εξουσία στον ισχυρότερο κρίκο της συνεργασίας – σε αυτήν την περίπτωση, τις ΗΠΑ, και όσον αφορά την Ευρώπη και την Γερμανία. Παράλληλα, ενώ κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα κερδίσουν από αυτήν την ιστορία (όπως η παραπάνω μνημονευθείσα Γερμανία), κάποιες άλλες έχουν μόνο να χάσουν από αυτήν.

Αν και όταν πραγματοποιηθεί το «οικονομικό ΝΑΤΟ», θα πρόκειται για εξέλιξη πραγματικά ιστορικών διαστάσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν μάλλον ακριβές να μιλάμε για πολύ πιο σαφή συγκυβέρνηση ΗΠΑ-Γερμανίας στα ευρωπαϊκά πράγματα: μετά από μια τέτοια εξέλιξη, η έννοια της «κοινής αγοράς», της ζώνης ελεύθερου εμπορίου, υφίσταται «μετάβασιν εις άλλο γένος»...

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις του συνακόλουθου (για να διευκολυνθούν οι ΗΠΑ) «φθηνότερου Ευρώ» και της γερμανο-αμερικανικής (ή, αν προτιμάτε, αμερικανο-γερμανικής) ηγεμονίας στην Ευρώπη συνεπάγονται πως η εξέλιξη της οικονομικής καταστάσεως στην Ελλάδα θα αποτελεί αποκλειστικά και μόνον αντικείμενο της γερμανοαμερικανικής «ελεημοσύνης», στα πλαίσια μιας πολύ πιο κυνικής αντίληψης περί Ευρώπης από αυτήν των ευρω-ρομαντικών. Παράλληλα, η ακόμα μεγαλύτερη στροφή της κοινής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης στην κατά πρώτον οικονομική διακυβέρνηση συνεπάγεται τους όρους, τις προτεραιότητες και την νοοτροπία που αυτή νομοτελειακά θέτει.

Εν ολίγοις, η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε και η κατάσταση της υγιείας των γιατρών θα βαίνει όλο και βελτιούμενη...

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο με τις πρόσφατες εξαγγελίες περί «οικονομικού ΝΑΤΟ», η Αμερική εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προοπτική να καταστεί η Τουρκία γέφυρα για τα πετρέλαια του Ιράκ, αναδεικνύοντας έτσι έτι περαιτέρω την θέση της Τουρκίας στην αμερικανική οπτική.

Ταπεινή εκτίμηση: όλα αυτά τα γεγονότα θα άξιζαν πολύ περισσότερης ελληνικής προσοχής από όση θα τους δοθεί στον ελλαδικό δημόσιο λόγο...

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. miltiades avatar
  miltiades 22/02/2013 10:40:45

  Παραμύθι λοιπόν η "σύγκρουση" ΔΝΤ+ΗΠΑ με τη Γερμανία.
  Αναμένεται η απάντηση των ΒRIC oσον αφορά το "οικονομικό ΣΥΜΦΩΝΟ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ" το οποίο ο Πούτιν (προφανώς διαβλέποντας την κίνηση αυτή των ΗΠΑ) ονόμασε «μεγαλη ζώνη ελεύθερου εμπορίου απο τη Λισσαβώνα ως το Βλαδιβοστόκ».
  Είναι λογικό οταν υπάρχει δράση απο τη μία πλευρά να υπάρχει αντίδραση απο την άλλη. Οταν οι μέν συσπειρώνονται γύρω απο τον Δυτικό πόλο, οι δε θα συσπειρωθούν γύρω απο τον Ανατολικό πόλο.
  Η κατάληξη, αν και πάλι αποφευχθει η καταστροφική σύγκρουση, θα είναι η τελική συγχώνευση των δύο πόλων σε μία παγκόσμια κυβέρνηση...
  Τότε θα αρχίσει στα σοβαρά η αναζήτηση του Νέου Κόσμου πέραν των στενών ορίων του πλανήτη...

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ miltiades 22/02/2013 13:37:29

   Αγαπητέ Σωτήρη τι μας τα είπες τώρα όλα αυτά ; μας έκανες την καρδιά περιβόλι! Και μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι;
   Λίγο-πολύ γνωρίζουμε αυτά τα διεθνή παιχνίδια,όπου εμείς πάντα χαμένοι βγαίνουμε,αλλά να τα διαβάζουμε και αναλυτικά "με τη βούλα" πού λένε, είναι βαρύ. Ιδίως όταν είμαστε απλοί θεατές σε αυτό τό έργο.
   Οταν μάλιστα ακούω να μιλούν γιά Αμερικανικό "Εθνος" εκεί με πιάνουν... όχι νεύρα , αλλά διαόλια.

 2. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 22/02/2013 14:24:25

  http://www.antinews.gr/2012/11/13/189378/
  εδω ειχε γραφτει ενα αρθρο με τιτλο Η διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας επιβάλλει αλλαγή της διαπραγματευτικής τακτικής Σαμαρά.

 3. man8os avatar
  man8os 22/02/2013 14:28:22

  Μια τετοια κινηση θα σημαινει εγκαταλειψη της Ελλαδας.

 4. Albert avatar
  Albert 22/02/2013 14:49:18

  Βεβαίως, όπως παρουσιάζει τα πράγματα το άρθρο, θα συμφωνήσω ότι πρόκειται για παιχνίδι τελείως μη-ελεγχόμενο από μικρές χώρες όπως η Ελλάδα. Από την άλλη, μήπως είναι ο μόνος/έσχατος τρόπος να ελεγχθεί η γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη? Θέλω να πω, όπως έχουν εξελιχθεί τα ευρωπαϊκά πράγματα (Γαλλία εκτός μάχης, Αγγλία αυτοαπομονωμένη, Ρωσία αδύναμη) ποιος άλλος τρόπος υπάρχει να αναχαιτιστεί η γερμανική Ευρώπη?
  Σαφώς και αυτή η κίνηση εμμέσως αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας, όμως αυτή έχει ήδη καθιερωθεί ντεφάκτο εδώ και αρκετό καιρό (προ κρίσης οικονομικά μόνο, η κρίση την ανέδειξε και πολιτικά).
  Αν η ΕΕ οδεύει, όντως, προς ομοσπονδιοποίηση, ποιος καλύτερος επόπτης/ισορροπιστής από τις ΗΠΑ? Ο λόγος φυσικά είναι ότι οι Αμερικανοί κανένα συμφέρον δεν έχουν από την γερμανοποίηση της ΕΕ. Κι όταν λέμε γερμανοποίηση δεν εννοούμε την υιοθέτηση οικονομικών και πολιτικών δομών, αλλά την μετατροπή της σε γερμανική σφαίρα επιρροής και πολλαπλασιαστή της γερμανικής ισχύος.

  Για την ομοσπονδιοποίηση έχω τις αμφιβολίες μου πάντως...

  • thalis1 avatar
   thalis1 @ Albert 23/02/2013 10:47:46

   Αγαπητέ Albert, εννοείς ομοσποδιοποίηση τύπου :"Εσύ θα παράγεις και εγώ θα τρώω."?
   Εμείς οι παλιοί αυτό το λέγαμε λατινιστί Ιμπεριαλισμό και σε απλά Ελληνικά Αποικιοκρατία. Οι καινούριοι το βελτίωσαν σε Αποικιοκρατία χρέους.
   Επίσης εμείς οι παλιοί ξέρουμε οτι σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση, ακόμα κι αν οι "παραγωγοί" ήταν αμόρφωτοι Ιθαγενείς, αυτού του τύπου οι "ομοσπονδιοποιήσεις" δεν άντεξαν πολύ διότι όλες οδήγησαν σε ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ . Οι διαφορές ήταν καθαρά θέμα χρόνου...

 5. MCA. avatar
  MCA. 22/02/2013 20:50:05

  Το ''οικονομικό ΝΑΤΟ",με τις τωρινές ισοτιμίες μεταξύ ευρώ και δολαρίου θα είναι καταστροφικό για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά για την Ελλάδα.

  • thalis1 avatar
   thalis1 @ MCA. 23/02/2013 10:48:44

   Θα οδηγήσει σε εξέγερση.

 6. Kanaris avatar
  Kanaris 23/02/2013 07:47:24

  Όλες οι κοινωνικές δυνάμεις στην δυτική τουλάχιστον Ευρώπη, ειδικά μετά την δεκαετία του ’60, ανεξαρτήτως ιδεολογικής πλατφόρμας βαυκαλίζονταν με την ιδέα της «Ευρώπης των Πολιτών», όπου οι πνευματικές και πολιτιστικές αξίες θα υπαγόρευαν ένα πολιτικό, οικονομικό, και κοινωνικό υπερκράτος δικαίου. Όμως ενώ οραματίζονταν ένα τέτοιο κόσμο, για ολόκληρες δεκαετίες δεν έκαναν καμία ουσιαστική ενέργεια που να διασφαλίζει αυτή την πορεία. Έτσι σήμερα ο στόχος αυτός φαντάζει ολότελα ουτοπικός. Οι μόνοι που φαίνεται να κερδίσουν από αυτόν τον μετασχηματισμό είναι η Γερμανία που αποκτά ξανά τον «ζωτικό της χώρο», το κεφάλαιο ενσαρκούμενο κυρίως από τους τραπεζίτες, και οι διευθυντικοί/διαχειριστικοί γραφειοκρατικοί μηχανισμοί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διακοσμητικό ρόλο (να’ σε καλά ρε Κρίτωνα, Ταρζάν των Βρυξελλών), ενώ κάποιοι χείριστοι χαρτογιακάδες τύπου Ολι Ρεν και Δαμανάκη ασκούν εξουσία (!?) υποκαθιστώντας την βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων.

  Με αυτά τα δεδομένα είναι φυσικό οι παραπάνω επικυρίαρχες δυνάμεις να επιχειρήσουν στο μέλλον την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση τους, συντασσόμενοι με τις αντίστοιχες δυνάμεις της πέραν του Ατλαντικού πλευράς, χτίζοντας με προσοχή το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Ο εξωτερικός στρατηγικός τους στόχος είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ασίας και της Αφρικής, ενώ οι εξωτερικοί τους αντίπαλοι είναι οι αναδυόμενες οικονομίες. Στο εσωτερικό τους προαλείφουν τους Έλληνες αλλά και τους άλλους λαούς κυρίως του Νότου και των Βαλκανίων για τον ρόλο του ενός νέου τύπου δουλοπάροικου, μόνο που τώρα θα δουλεύουν στα (τέως) δικά τους τα εδάφη, τα υπεδάφη, τον ήλιο, και τα νερά, που απλά δεν θα τους ανήκουν πλέον «λόγω χρέους».

  Αν σαν Έλληνες πιστεύουμε ότι δεν μας αρμόζει αυτό το μέλλον τότε θα πρέπει αργά αλλά σταθερά να αρχίσουμε να χτίζουμε τις δικές μας στρατηγικές συμμαχίες οριζόντια (Μεσόγειος) και κατακόρυφα (Βαλκάνια), και να δημιουργούμε τα δικά μας κοινωνικά μπλοκ, πέρα από τις κονσέρβες του τύπου Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Πράσινοι, κλπ. Όσο κωμικοτραγικό είναι να περιμένουμε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα μας ένας σαλτιμπάγκος σαν το Μπερλουσκόνι, τόσο αποσπασματικό και αδιέξοδο ήταν πριν από μερικά χρόνια να παρακαλούμε για το ΌΧΙ της Ιρλανδίας στην επικύρωση της Συνθήκης. Μόνο αν στρατευτούμε στην πράξη όλοι οι θιγόμενοι λαοί και με συγκεκριμένες ενέργειες κατορθώσουμε να χτίσουμε ένα σοβαρό αντίποδα εξουσίας, τότε μόνο θα έχει ουσία η κοινή Ευρώπη. Διαφορετικά κάποια στιγμή θα πάψουμε να υπάρχουμε σαν συλλογικό υποκείμενο, ακόμα και αν σε προσωπικό επίπεδο κάποιοι από εμάς θα συνεχίζουν να «θριαμβεύουν». Άλλωστε οι Φαναριώτες ανέκαθεν αποτελούσαν τους καλύτερους αξιωματούχους της Πύλης, ενώ στους πιο πρόσφατους καιρούς ο τραγικός Σημίτης παραλίγο να βρίσκεται τώρα στην θέση του Μπαρόζο. Ευτυχώς μας αποζημίωσαν προσφέροντας μας την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!

 7. Albert avatar
  Albert 23/02/2013 13:24:32

  Φίλε Thalis1,
  Το σχόλιο σου εκφράζει -σχηματικά- τους λόγους για τους οποίους έχω αμφιβολίες για την ομοσπονδιοποίηση. Αυτή τη στιγμή, όντως, στα μάτια κυρίως ενός βορειοευρωπαίου, αυτή η παρασιτική σχέση φαίνεται να ισχύει. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί, ο εξής ένας: ότι η Ελλάδα και ο Νότος της Ευρώπης δεν έχουν διανύσει την απόσταση που έχουν διανύσει η δυτικοευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή δεν έχουν κοινωνία πολιτών, με όσα θετικά φέρνει αυτή σε επίπεδο επίγνωσης και προσπάθειας-ανταμοιβής.
  Το πρόβλημα δημιουργείται στη διαφαινόμενη "αξιοποίηση" της διαφοράς φάσης υπέρ της Γερμανίας, κι όχι μόνο, με σκοπό την παγίωσή της, μέσω ομοσπονδιακών θεσμών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.