#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2011 19:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΥΤ: οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την Ελλάδα στην χρεοκοπίαΗ απαίτηση της Ευρώπης προς την  Ελλάδα, να επιβάλλει οδυνηρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία της να καταστεί πιο ανταγωνιστική και πιο κερδοφόρα, με αντάλλαγμα την οικονομική της βοήθεια, είναι δίκαιη.

Χωρίς τις ανάλογες πιέσεις, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει την σκληρή αντίσταση των συνδικάτων του δημοσίου, των ελεύθερων επαγγελματιών, των προνομιούχων, και γενικά όλων των ειδικών εκείνων συμφερόντων, που θα ήθελαν να συνεχίσουν με την κατάσταση ως έχει.

Εκεί όμως που έχει άδικο η Ευρώπη, είναι στην ταυτόχρονη απαίτησή της, η Ελλάδα να επιβάλλει νέους φόρους και βαθιές περικοπές κοινωνικών δαπανών, οι οποίες  απλά εγγυώνται την επιδείνωση και παράταση της ήδη βαθιάς ύφεσης. Αυτή η απαίτηση καθιστά αδύνατη την δυνατότητα της χώρας να ξεφύγει από  τα χρέη της.

Με τις προοπτικές της Ελλάδας να μειώνονται συνεχώς, απειλώντας τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες, πως προτίθεται να προσθέσει επιπλέον ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ.

Το σχέδιο της όμως για να αγοράσει ειδικά ομόλογα αξίας $53.6 δισ. που εξέδωσαν οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν θα είναι αρκετό.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να  απομακρυνθούν από τις πολιτικές λιτότητας που πνίγουν την ανάπτυξη, και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στις σθεναρές οικονομίες τύπου Γερμανίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τώρα, ότι δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους της, όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος, που είχε υποσχεθεί πως θα πετύχει για φέτος στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Ήδη οι δυο αυτοί οργανισμοί επεξεργάζονται νέους όρους, προκειμένου να προχωρήσουν στην καταβολή της επόμενης δόσης προς την Αθήνα.

Αν και η όποια μελλοντική  βοήθεια προς την Ελλάδα συνεχίσει να βασίζεται σε παρόμοιες «ακαταλαβίστικες» οικονομικές πολιτικές, τότε η χώρα σύντομα θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει, προκαλώντας μια τεράστια τρύπα στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών της Ευρώπης, και προσθέτοντας φόβους ότι ίσως να ακολουθήσουν και άλλες χρεοκοπίες κρατών.

Οι απαιτήσεις για σκληρή λιτότητα θα πρέπει  να αναβληθούν τώρα, προκειμένου να υπάρξει χρόνος ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις.

Με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κινούνται προς τη κατεύθυνση της ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών τους, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να πιεστούν, έτσι ώστε να αποδεχτούν μια ακόμη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά τους, το ΔΝΤ και η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν την Αθήνα για περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την πιο αποδοτική παροχή υπηρεσιών από πλευράς δημοσίου τομέα, και για ένα πιο ευρύ, και πιο ομοιόμορφα εφαρμοζόμενο φορολογικό σύστημα.

Παράλληλα, θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις ώστε να καταργηθούν δεκάδες χιλιάδες μη απαραίτητες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, απελευθερώνοντας έτσι χρήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την ανάπτυξη.

Για πολλές δεκαετίες, τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ελλάδας διεύρυναν αλόγιστα τον δημόσιο τομέα της χώρας, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης  των ψηφοφόρων τους, και τεχνητής μείωσης των δεικτών της ανεργίας. Η πρακτική αυτή βοήθησε την Ελλάδα να βυθιστεί στα χρέη, και σήμερα ήρθε η ώρα να αναστραφεί.

Οι μελλοντικές δόσεις χρηματικής ενίσχυσης θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφείς όρους, βάσει των οποίων η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρά πράγματι σε μεταρρυθμίσεις, και δεν θα περιορίζεται απλά στην κοινοβουλευτική τους έγκριση.

Για να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία, απαιτούνται επιθετικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και χώρος ανάσας, έτσι ώστε να επιτραπεί η οικονομική ανάκαμψη, και η ανάπτυξη.

New York Times

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/10/2011 19:33:41

  εγω ψυχαγωγήθηκα με το h++p://www.nytimes.com/2011/10/07/business/global/how-greece-could-escape-the-euro.html?_r=1
  που αναφέρεται στο πώς θα μπορούσαμε να γλυτώσουμε από το ευρώ, αναφέρει και την Αργεντινή, και τελειώνει με όλα τα λεφτα:

  The message from Greece now may be summarized as, “I’m small. I’ve suffered. You can afford to rescue me. If you don’t, I can create chaos for all of you.”
  Το μήνυμα από την Ελλάδα είναι σε περίληψη το εξής: "Είμαι μικρή. Έχω υποφέρει. Αντέχεις οικονομικά να με σώσεις. Αν δεν με σώσεις μπορώ να δημιουργήσω χάος για όλους"

  Βασικά, εγώ πιστέυω ότι το θέμα έχει τελειώσει. Θα φτιάξουν ένα EFSF μεγλύτερο και καλύτερο, θα μετακινήσουν ομόλογα από εδώ και απο εκεί να αποφύγουν credit event, θα αλλάξουν ομόλογα με 30ετή και 50ετή χαρτιά με σχετικά ανθρώπινα επιτόκια αλλα με υποθήκες (η τιλοποίηση του Project Helios και τα δήθεν project finance για τα δίκτυα, εδώ εμπίπτουν),και θα πάρουν ό,τι μπορούν από τα "ασημικά" μας , χωρίς να γεμίσει ο κόσμος με φωτό από τον Β' ΠΠ (που θα γεμίσει, διότι ωσ γωστόν τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς -- και μην μιλάμε για σαπούνι

  Τελειωμένο. Ζητείται όραμα για το αβέβαιο μέλλον. Αγοράζω μετοχές ντηζελογεννητριών. Θα γίνουν της μόδας.

 2. The Saint avatar
  The Saint 08/10/2011 00:09:26

  archaeopteryx είπε:
  "...Αγοράζω μετοχές ντηζελογεννητριών. Θα γίνουν της μόδας."

  Αν δεν υπάρχει πετρέλαιο αγαπητέ, που ΔΕΝ θα υπάρχει, τά'χασες τα λεφτά σου...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ The Saint 08/10/2011 00:45:49

   O Γιαμάνι είχε πει κάποτε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να έχει εξαφανιστεί, αλλά πετρέλαιο θα υπάρχει (ή κάπως έτσι).

   Οι ντηζελογεννήτριες (τετρακύλινδρες, 1500rpm υδρόψυκτες τριφασικές και ηχομονωμένες, δεν κάνουν για το ..Παγκάτι. Αναγκαστικά για ύπαιθρο. Χωριό. Όσο για πετρέλαιο, μην φοβάσαι, ως αρχαίος σε διαβεβαιώ ότι δεν διατρέχεις τέτοιο κίνδυνο στα επόμενα 10-15 χρόνια ή την ζωή της γεννήτριας. Και ΠΟΛΥΥΥ πιο φτηνά από οποιονδήποτε αντίστοιχο συνδυασμό Α/Γ, φ/β, μπαταριών, ανορθωτών κλπ. Βέβαια, η ζωή χωρίς ρεύμα είναι ρομαντική και βοηθάει με την υπογεννητικότητα.

   Για πολύ φοβισμένους πωλούνται και κράνη (σε περίπτωση που ο ουρανός γκρεμιστεί. Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι τσιγκινα εσώρουχα (και δεν λέω αλλα να μην ...κοπώ)

 3. φωνη avatar
  φωνη 08/10/2011 12:56:38

  Αυτά που λέει και ο Σαμαράς λένε οι NYT:
  *Εκεί όμως που έχει άδικο η Ευρώπη, είναι στην ταυτόχρονη απαίτησή της, η Ελλάδα να επιβάλλει νέους φόρους και βαθιές περικοπές κοινωνικών δαπανών, οι οποίες απλά εγγυώνται την επιδείνωση και παράταση της ήδη βαθιάς ύφεσης.
  *Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις πολιτικές λιτότητας που πνίγουν την ανάπτυξη
  *Αν και η όποια μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα συνεχίσει να βασίζεται σε παρόμοιες «ακαταλαβίστικες» οικονομικές πολιτικές, τότε η χώρα σύντομα θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει. (και ο Σαμαράς είχε πει ότι το μεσοπρόθεσμο δε μας σώζει από τη χρεοκοπία,μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία)
  *Οι απαιτήσεις για σκληρή λιτότητα θα πρέπει να αναβληθούν τώρα, προκειμένου να υπάρξει χρόνος ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις.
  *Για να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία, απαιτούνται επιθετικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και χώρος ανάσας, έτσι ώστε να επιτραπεί η οικονομική ανάκαμψη, και η ανάπτυξη.
  Έχει δίκιο όταν λέει ο Σαμαράς μόνο εδώ μέσα δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα....

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ φωνη 08/10/2011 13:06:31

   Έτσι ακριβώς

   • φωνη avatar
    φωνη @ Strange Attractor 08/10/2011 13:24:32

    Ρε Strange Attractor πες μου λίγο πώς γίνεται
    -Ο σοβαρός διεθνής τύπος να αρθρογραφεί υπέρ των πολιτικών ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Ευρώπη και όλοι λένε ότι είναι πλήρης αποτυχία το πρόγραμμα μέχρι τώρα.
    - Η Ιρλανδία να μειώνει τους φόρους παρά τις πιέσεις για χορήγηση της δόσης από την τρόικα. Να το πετυχαίνει και να δηλώνει έτοιμη να βγει στις αγορές το 12
    - Η Αμερική (Ομπάμα-Γκάιτνερ) να πιέζουν την Ευρώπη και να προτείνουν και αυτοί να πάμε σε αναπτυξιακές πολιτικές.
    - Η μισή ευρώπη (Γαλλία-Νότος) να διαφωνούν με την πολιτική της Γερμανίας.
    -Ακόμα και από τη Ρωσία τα μηνύματα ήταν πολύ αυστηρά: χαρακτήρισαν ψίχουλα τα δάνεια που μας δείνουν και μας κατηγόρησαν γιατι για ψίχουλα δίνουμε την εθνική μας κυριαρχία. Επίσης, είπαν ότι ο πολιτικός που θα ανακοινώσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει υπογράψει την πολιτική του καταδίκη.

    Και οι δικοί μας να μην μπορούν να πείσουν κανέναν να αλλάξουν πολιτική; Προφανώς δε θέλουν, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν μπορούν. Και για να δεις πως πολιτεύονται τα κανάλια μας εδώ μέσα που τους δίνει γραμμή η κυβέρνηση: χθες στο ΜΕΓΚΑ όταν μίλησαν για την Ιρλανδία που μείωσε τους φόρους, έβαλαν από δίπλα την Πορτογαλία που δεν πάει τόσο καλά (αλλά δεν πάει σαν και μας) για να καταλήξουν που; Να καταλήξουν στο ότι φταίει ο Πολ Τόμσεν που έχει αναλάβει την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Φταίει το ΔΝΤ δηλ λες και δεν υπάρχει κυβέρνηση. Το άλτερ μας έλεγε για κάποιον επιχειρηματία που μιλάει με την τρόικα και αυτός ζήτησε τις αλλαγές των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Λες και πάλι δεν υπάρχει κυβέρνηση. Μίλησε η τρόικα με κάποιον και φταίει αυτός ο κάποιος και δε φταίει η κυβέρνηση για τις αποφάσεις που υπογράφει η κυβέρνηση. Λογική: μου είπαν να πάω να πνιγώ και γω πήγα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.