18/11/2010 16:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση, με την ευκαιρία της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού:

«Προϋπολογισμός, που ζητάει από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο, είναι αυτός που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο προϋπολογισμός δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμάει την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία (που κάνει άλματα προς τα πάνω), δεν προστατεύει τους οικονομικά αδυνάτους.

Γι΄ αυτό επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής. Για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού λαού».

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση, μετά τη κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2011:

«Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για άλλη μια φορά, άλλα υποστηρίζει και άλλα πράττει.

Άλλο, ηπιότερο, Προσχέδιο Προϋπολογισμού παρουσίασε πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, και άλλον, σκληρότερο, Προϋπολογισμό κατέθεσε σήμερα.

Προϋπολογισμός που εδράζεται σε αβάσιμες παραδοχές και περικλείει μη ρεαλιστικές προβλέψεις.

Που περιλαμβάνει πρόσθετα, εντός και εκτός «Μνημονίου», περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα.

Σε περιβάλλον βαθύτερης και παρατεταμένης ύφεσης (4,2% το 2010 και 3% το 2011, υψηλότερα από τα εκτιμώμενα), χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Με πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές.

Με νέες, ακόμη μεγαλύτερες και από εκείνες του 2010, θυσίες.

Θυσίες που γίνονται πιο οδυνηρές λόγω του διαφαινόμενου εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, όπως αποτυπώνεται και στις αποκλίσεις των προβλέψεων για βασικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας.

Προβλέψεις όπως είναι αυτές για:

Την ύφεση (το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβλεπε -0,3%, η αναθεώρηση του Μαρτίου -2%, το «Μνημόνιο» -4%, και ο Προϋπολογισμός -4,2%).
Τα δημόσια έσοδα (το «Μνημόνιο» προέβλεπε αύξηση 13,7%, το Προσχέδιο εκτιμούσε αύξηση 8,7%, ο Προϋπολογισμός εκτιμά αύξηση 6%, και μέχρι τον Οκτώβριο είναι στο 3,7%).
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (το «Μνημόνιο» προέβλεπε μείωση των δαπανών κατά 4,1%, το Προσχέδιο εκτιμούσε μείωση 6%, ο Προϋπολογισμός εκτιμά μείωση 11,3%, και μέχρι τον Οκτώβριο η μείωση είναι 24,5%).
Τον πληθωρισμό (το «Μνημόνιο» προέβλεπε 1,9%, ο Προϋπολογισμός εκτιμά 4,6%, και τον Οκτώβριο είναι ήδη στο 5,2%).
Την ανεργία (το «Μνημόνιο» προέβλεπε 11,8%, το Προσχέδιο εκτιμούσε 11,6%, ο Προϋπολογισμός εκτιμά 12,1%, τον Αύγουστο είναι ήδη στο 12,2%).

Ο Προϋπολογισμός όμως, εκτός από τις θυσίες που απαιτεί από τους πολίτες, δεν εξασφαλίζει ότι αυτές, τουλάχιστον, θα πιάσουν τόπο.

Και αυτό, διότι:

1ον. Οι αβεβαιότητες για την εκπλήρωση των στόχων του Οικονομικού Προγράμματος για το 2010 και το 2011 διατηρούνται.

2ον. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και οικονομικά αναποτελεσματική. Λαμβάνονται μέτρα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ.

3ον. Η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους αγνοείται.

4ον. Η ανεργία διογκώνεται δραματικά.

5ον. Η κοινωνική διάσταση του κράτους συρρικνώνεται.

Πρόκειται, συνεπώς, για τον δεύτερο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο οποίος, πολύ γρήγορα, όπως και ο πρώτος, θα αναθεωρηθεί επί το δυσμενέστερο.

Όπως άλλωστε έγινε και με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η ριζική αναθεώρηση του οποίου αποτελεί για την Κυβέρνηση ξεκάθαρη παραδοχή αποτυχίας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Αναγκαία αλλαγή για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έλεος avatar
  Έλεος 18/11/2010 16:22:50

  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Video&catid=13&show=9577
  Καμαρώστε πρωθυπουργό.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Έλεος 18/11/2010 19:29:46

   Αυτόν τον μάθαμε, αλλά τώρα τα γυρίζει και ο Αντωνάκης. Να βγεί και να κάνει καθαρές δηλώσεις να ξέρουμε

 2. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 18/11/2010 19:10:13

  Καθαρή αντιμνημονιακή πολιτική Ούρμπαν

 3. zackii avatar
  zackii 18/11/2010 20:15:58

  Ο ΓΑΠ θα φύγει. Οι βουλευτές του τι θα κάνουν? Θα μείνουν εδώ να αντιμετωπίσουν αυτούς που θα τους κυνηγάνε? Ας το ξανασκεφτούν..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.