ΝΔ: Δεν πάμε καλά ούτε μέσα ούτε έξω
21/05/2015 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Δεν πάμε καλά ούτε μέσα ούτε έξω

Ο Συντονιστής ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ενημέρωσαν τους διπλωματικούς και πολιτικούς συντάκτες για τις εξελίξεις στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής τις πρώτες εκατό ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΖΑ- ΑΝΕΛ. Μεταξύ των άλλων σημείωσαν:

Ενώ μέσα δεν πάμε καλά, δεν πάμε καλά ούτε έξω. Μέσα σε 100 ημέρες έχουμε κατάρρευση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Την έχουν προκαλέσει ατυχέστατες δηλώσεις, κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με μια κυριολεκτικά νεκρωμένη οικονομία.

Την ίδια ώρα, στον άμεσο διεθνή περίγυρό μας, πρόσφατα στα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα στηv π.Γ.Δ.Μ. σημειώνονται ιδιαίτερα σοβαρές εξελίξεις, με πιθανές προεκτάσεις στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας.

Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία των ζητημάτων Εξωτερικής Πολιτικής και των διεθνών σχέσεων της χώρας μας. Κρούουμε κώδωνα κινδύνου προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Για πρώτη φορά, υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ακυρώνει, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, συνάντηση με υπουργό Άμυνας κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, το οποίο μάλιστα συνεισφέρει στην αμυντική προσπάθεια της Συμμαχίας περίπου το 2% του ΑΕΠ του. Στο λυπηρό αυτό γεγονός προστίθεται η πρωτοφανής, η τραγελαφική ιστορία για λαθροκαταγραφή - όπως ο ίδιος αφήνει να κυκλοφορεί - των εργασιών του eurogroup από τον υπουργό των Οικονομικών. Πρόκειται για τα τελευταία αλλ’ όχι μοναδικά συμπτώματα μιας ξέφρενης καθοδικής πορείας της διεθνούς εικόνας, της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας, μοναδικής στη μεταπολιτευτική περίοδο. Ο ερασιτεχνισμός, η ιδεοληψία και ο αυτοσχεδιασμός που χαρακτηρίζουν κάθε πτυχή της κυβερνητικής δράσης πλήττουν πλέον, όχι μόνον την οικονομία, αλλά και την Εξωτερική μας Πολιτική. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την προάσπιση και προώθηση των εθνικών συμφερόντων και τελικά την ασφάλεια της χώρας .

Υπενθυμίζονται ακόμη:

-Οι επιθέσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (28.2.2015) εναντίον των Ισπανών και των Πορτογάλων ότι συγκρότησαν άξονα εναντίον μας.

-Οι υπαινιγμοί του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση πως θα αφήσουνε να γεμίσει η Ευρώπη παράνομους μετανάστες ακόμη και τζιχαντιστές.

-Ο ισχυρισμός του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη (12.3.2015), ότι «οι Πολωνοί ήταν σύμμαχοι των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

-Η πρόταση που έκανε στους Αμερικανούς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένοςγια «συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Αιγαίο σε ποσοστό 70-30%», την οποία απέρριψε εκκωφαντικά η Αμερικανική πλευρά. Έδειχνε, άλλωστε άγνοια, ανευθυνότητα, προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία. Συνιστούσε, τελικά, υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής. Όλοι ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα ποσοστά συμμετοχής στα κέρδη από μια εξόρυξη, αλλά η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία θεωρεί casusbelli την άσκηση του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών υδάτων, αρνείται τα δικαιώματα υφαλοκρηπίδας των νησιών, αντιτίθεται στην ανακήρυξη ΑΟΖ, εγείρει ανύπαρκτα ζητήματα «γκρίζων ζωνών».

-Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα στη συγκεκριμένη στιγμή,που εκπέμφθηκε ως κίνηση αντιπερισπασμού και απόπειρα εργαλειοποίησης, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

-Η νομοθετική ρύθμιση που θεσπίστηκε φωτογραφικά με σκοπό την αποφυλάκιση του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού και έφθειρε, χωρίς λόγο, τις σχέσεις της Ελλάδας με το Λονδίνο και με την Ουάσιγκτον.

Έχουμε ήδη ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από τον υπουργό των Εξωτερικών για σοβαρές διεθνείς εξελίξεις που αφορούν στα εθνικά μας ζητήματα, όπως:

ØΗ εκλογή Ακιντζί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

ØΗ επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία και η συμφωνία με τον ομόλογό του για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση των «διερευνητικών επαφών».

ØΤα αιματηρά επεισόδια στο Κουμάνοβο και η ένταση στην ΠΓΔΜ.

ØΟι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, με κατεύθυνση τη δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας».

ØΗ ρηματική διακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ για τις ελληνικές έρευνες στο Ιόνιο, που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εγκαινίασε από το 2009 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στρεφόμενος εναντίον της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, που είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις των δυο χωρών.

ØΗ συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ (13.05.2015) στο περιθώριο της Διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια και η συζήτηση για «την προοπτική υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Στην εποχή μας, η διάκριση Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητή διάκριση. Οικονομία και Εξωτερική Πολιτική είναι αλληλένδετες. Η μια επιδρά στην άλλη. Ρήξη με την Ευρώπη θα ήταν καταστροφή και για λόγους Εξωτερικής Πολιτικής, δηλαδή εθνικού συμφέροντος.

Η Εξωτερική Πολιτική επηρεάζει την Οικονομία και επηρεάζεται από αυτή. Αυτό που σήμερα διαπιστώνουμε είναι μια Εξωτερική Πολιτική χωρίς σχέδιο και χωρίς προσανατολισμό. Είναι μια εγκλωβισμένη Εξωτερική Πολιτική. Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της οικονομίας, σε παιχνίδια της διαπραγμάτευσης, και «θεωρίας των παιγνίων», στην έλλειψη κυβερνητικού συντονισμού, στις ιδεοληψίες των κομμάτων που συγκυβερνούν.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. 40doctor avatar
    40doctor 22/05/2015 10:42:16

    Είναι πολύ καλό που η ΝΔ αποφάσισε να αναδείξει τα τρέχοντα και χρόνια προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας. Ένα πεδίο που οι ιδεοληψίες μπορεί να έχουν πολλαπλά αρνητικές συνέπειες. Τόσα χρόνια τα πεδία αυτά έμεναν εκτός πολιτικης ατζέντας και εκτός συζήτησης λες και υπήρχε ένα άρρητο consensus σε όλα τα θέματα. Τα ΜΟΕ όπως εφαρμόζονται μονομερώς μέχρι τώρα δεν μας συμφέρουν. Καιρός είναι να προβληματιστούν όλα τα κόμματα και η ΝΔ να αναπτύξει τις προγραμματικές θέσεις της πέρα από τα τετριμένα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.