12/10/2010 15:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ» - υπογράψτε

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ


Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό απαιτούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου προγράμματος για το «Νέο Λύκειο» γιατί:

α) είναι αντισυνταγματικό. Με βάση τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 16 του Συντάγματος στους σκοπούς της Παιδείας περιλαμβάνονται και η καλλιέργεια εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Στο Σχέδιο Προγράμματος όμως καταργούνται η βυζαντινή, η νεότερη και η σύγχρονη ιστορία ενώ το μάθημα των Θρησκευτικών υποβαθμίζεται σε μια επιλογή ανάμεσα σε δεκάδες άλλες. Έτσι οι νέοι στερούνται τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιστορική συνείδηση σε μια ηλικία που επιτέλους μπορούν να δουν κριτικά τα ιστορικά γεγονότα που έχουν διδαχθεί περιληπτικά στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Στερούνται επίσης την ευκαιρία να μάθουν και να προβληματιστούν πάνω σε ζητήματα που αφορούν την ορθόδοξη παράδοση και τα ηθικά διλήμματα του σύγχρονου ανθρώπου.

β) είναι αντιπαιδαγωγικό αφού μετατρέπει το σχολείο σ’ ένα σούπερ μάρκετ όπου οι μαθητές «ψωνίζουν» τυχαία μαθήματα από «καλάθια» διαφορετικών μαθημάτων με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τις γνώσεις που απαιτούνται, να μην αποκτούν συνολική εικόνα του κόσμου και εν τέλει να μη συγκροτούν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Η δε αντικατάσταση των εξετάσεων αποκλειστικά από εργασίες δεν διασφαλίζει την εμπέδωση του συνόλου της διδακτέας ύλης ούτε τον έλεγχό της. Το «Νέο Λύκειο» οδηγεί επομένως στην αμάθεια ενώ εθίζει τους μαθητές στην επιλογή όχι του ωφέλιμου μαθήματος αλλά του πιο ελαστικού στη βαθμολογία καθηγητή και του λιγότερο απαιτητικού αντικειμένου. Σε ό,τι αφορά τους καθηγητές, προκειμένου να προσελκύσουν «πελατεία» για το αντικείμενό τους, θα αναγκαστούν να προβούν σε «προσφορές» (χαριστική βαθμολογία, χαΐδεμα των παιδιών). Αν οι μαθητές δεν τους επιλέξουν, τότε κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ωράριο και άρα να χάσουν την οργανική τους θέση.

γ) είναι αντιεπιστημονικό καθώς κατά πρώτον διασπά την ενότητα των φυσικών επιστημών όταν οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν υποχρεωτικά ένα αντικείμενο ανάμεσα στη Φυσική, τη Βιολογία, τη Χημεία και τις… Περιβαλλοντικές Επιστήμες. Κατά δεύτερον υποβαθμίζει τις ανθρωπιστικές σπουδές που κατεξοχήν προβάλλουν διαχρονικά πρότυπα και αξίες και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου. Όταν όμως βαφτίζει τα Λατινικά ξένη γλώσσα και δεν επιτρέπει σ’ αυτόν που θα τα επιλέξει, να επιλέξει μαζί και τα Αρχαία ως «πρωτεύον» μάθημα, τότε, εκτός από αυθαίρετο, το «Πρόγραμμα» καταντά και γελοίο!

Το Σχέδιο Προγράμματος για το «Νέο Λύκειο» δεν παίρνει αλλαγή. Μόνη αλλαγή του είναι η άμεση απόσυρσή του. Στη θέση του προτείνουμε ένα πρόγραμμα σπουδών που να εξασφαλίζει τη μάθηση γενικών γνώσεων και όχι αποσπασματικών πληροφοριών, που να προβάλλει ανθρωπιστικές αξίες και πρότυπα μέσα από τη δημοκρατική και αγωνιστική παράδοση του ελληνικού λαού ενώ παράλληλα φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα μεγάλα επιτεύγματα του παγκόσμιου πολιτισμού και όχι αποκλειστικά του «ευρωπαϊκού πνεύματος».

(http://www.gopetition.com/petition/39747.html)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 12/10/2010 16:21:19

  Όσο λιγότερο πηγαίνουν τα παιδιά μας στα σχολεία-αποβλακωτήρια, τόσο το καλύτερο για τα παιδιά μας. Ας καταργήσει κάποιος, επιτέλους, την υποχρεωτική εκπαίδευση σε αυτήν την χώρα, μπας και δούμε άσπρη μέρα. Καλύτερα να έχουμε αγράμματους, αλλά ελεύθερους το φρόνημα ανθρώπους, παρά μαζική παραγωγή άλαλων και τρομοκρατημένων προβάτων που το μόνο που μαθαίνουν είναι πώς να υπακούουν άκριτα στην εξουσία τού καθηγητή, και κατ'επέκταση, στην εξουσία τού κράτους.

  • κάποιος avatar
   κάποιος @ Στέργιος 12/10/2010 17:44:14

   Δεν θέλω να στο χαλάσω, μιας και το να γκρινιάζεις έχει πιο πλάκα από το να σκέφτεσαι, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να στείλεις τα παιδιά σου στο λύκειο. Στην Ελλάδα η υποχρεωτική εκπαίδευση σταματάει στο γυμνάσιο.
   Επίσης, παρατηρώ ότι έχει κακά παιδικά βιώματα, τα οποία μεταφέρεις αναχρονιστικά και στη σημερινή εποχή. Κανένας καθηγητής δεν έχει εξουσία που επιβάλει στα παιδιά. Δεν μπορεί να τα αναγκάσει ούτε καν να μην τον απειλούν.
   Το θέμα δεν είναι αν τα παιδιά θα επιλέγουν τα μαθήματα ή θα κάνουν κάποιο υποχρεωτικό πρόγραμμα. Το θέμα είναι ότι τα περισσότερα μαθήματα γίνονται με άθλια βιβλία, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται χειρότερα, σε άθλια σχολεία με καθηγητές-λάστιχο που κάνουν 100 άλλες δουλειές σε ένα σχολείο εκτός από το να διδάσκουν. Και όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Η κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια, ήθελε να γίνει το σχολείο χειρότερο.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Στέργιος 13/10/2010 00:00:58

   "Ας καταργήσει κάποιος, επιτέλους, την υποχρεωτική εκπαίδευση σε αυτήν την χώρα, μπας και δούμε άσπρη μέρα"

   Να αγιάσει ο στόμας σου Στέργιο.

 2. Aggelos avatar
  Aggelos 12/10/2010 17:17:25

  αυτοι βγαζουν απο τα υποχρεωτικα μαθηματα και την Ιστορια.αλλα ακομα και την πληροφορικη ,που τοσο μας εχουν πρηξει με την κοινωνια της πληροφοριας.

  δεν πανε καλα!

 3. Έρεβος avatar
  Έρεβος 12/10/2010 17:22:35

  Άλλο ενδιαφέρον petition:
  h--p://www.gopetition.com/petition/36021.html

  ΑΡΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  με 49933 υπογραφές μέχρι τώρα και που δεν ακούγεται πουθενά.
  Διαδώστε το.

 4. nikos avatar
  nikos 12/10/2010 18:49:25

  Καταργείται το μάθημα πληροφορικής στα ΛΥΚΕΙΑ!!!!
  Ποιος είπε? κι όμως η Γη γυρίζει..

 5. Hλέκτρα avatar
  Hλέκτρα 12/10/2010 23:58:13

  Τα σχόλια σας είναι αποκαρδιοτικά

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ Hλέκτρα 13/10/2010 00:05:16

   Ηλέκτρα, όλο κριτική είσαι αλλά από ορθογραφία σκίζεις. Από ΙΕΚ κομμωτικής και εσύ;

 6. hope avatar
  hope 13/10/2010 00:09:30

  Μιλάμε για παιδεία ακόμα ρε παιδιά; όταν μπαίνουν σε σχολές όλα τα τούβλα; έλεος!!!

  • GREKO avatar
   GREKO @ hope 14/10/2010 15:43:29

   ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΟΥΒΛΟ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.