#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/02/2010 11:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΑΤΟϊκός μανδύας για λύση στο Αιγαίο

 Περαιτέρω πιέσεις προς την Αθήνα προδικάζονται μέσω «εντατικοποίησης» των προσπαθειών της Ουάσιγκτον, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, γιατί -όπως εξηγείται σε ημιεπίσημη αμερικανική έκθεση- κινδυνεύουν από ανεπιθύμητες περιπλοκές τα ευρύτερα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Βερσμπάου - Ράσμουσεν Οι σχετικές υποδείξεις γίνονται σε έκθεση της χρηματοδοτούμενης από το αμερικανικό Πεντάγωνο εταιρείας RAND, στην οποία επισημαίνεται η αυξημένη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τα αμερικανικά συμφέροντα - στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο / Κεντρική Ασία και Περσικό- κι αποφαίνεται πως σε όλες αυτές τις περιοχές «η συνεργασία της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της αμερικανικής πολιτικής».

«Σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη συνοχή του και στην αποστολή του στο Αφγανιστάν και στον μετα-σοβιετικό χώρο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διχάζουσα κρίση στο Αιγαίο», αναφέρεται στην έκθεση της RAND που κατ' ουσίαν αναζητεί τρόπους βελτίωσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.

Πίεση για Αγκυρα

Εξ αντικειμένου αυτό σημαίνει πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Αγκυρας στα ζητήματα του ενδιαφέροντός της προκειμένου να διασφαλίσει την τουρκική συνεργασία, και αυτό είναι διάχυτο στην έκθεση της RAND, η οποία μιλάει και για «παρασκηνιακή» και όχι δημόσια πίεση στην Ευρώπη για να δεχθεί τη γείτονα στους κόλπους της.

Γίνεται, συνεπώς, αντιληπτό πως η προτεινόμενη αυξημένη παρέμβαση της Ουάσιγκτον και στο Αιγαίο θα περνά πρωτίστως μέσα από την ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων και οι πιέσεις θα κατευθύνονται προς Αθήνα.

Η γενόμενη, δε, συνάρτηση επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο με τα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα εξεύρεση λύσης στο Αιγαίο, κάτι που, κατά πληροφορίες της «Ε», έχει μετ' επιτάσεως εισηγηθεί η αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή πολιτική ηγεσία στην Αθήνα.

Οπως λέγεται εγκύρως, κατά την παρουσία του στην Αθήνα τον Νοέμβριο, για την τακτική συνάντηση της Υψηλού Επιπέδου Συμβουλευτικής Επιτροπής (HLCC) ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Βερσμπάου «χειρίστηκε» τα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο ως «διμερή ζητήματα» και πρότεινε ΝΑΤΟϊκή λύση.

Κατά τον κ. Βερσμπάου, θα ήταν επιθυμητό για το «καλό της Συμμαχίας» να βρεθεί διευθέτηση ΝΑΤΟϊκή που να ελαχιστοποιεί τα προβλήματα, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ, και με αυτό το σκεπτικό οι ασκήσεις στο Αιγαίο να μπουν κάτω από ΝΑΤΟϊκό μανδύα.

Κάτι, τέτοιο, βέβαια, όπως λέγεται εγκύρως, θα έθετε την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο κάτω από ΝΑΤΟϊκή κάλυψη κι έτσι, θα ανέθετε στη Συμμαχία ντε φάκτο ρόλο μεσολαβητή.

Οπως σημειώνεται από ενημερωμένο παράγοντα, οι Αμερικανοί που προσεγγίζουν τις διαφορές στο Αιγαίο με τις βολικά απλοποιημένες υποδείξεις του στιλ «βρείτε τα», φέρεται να εξεπλάγησαν όταν άκουσαν στην Αθήνα πως τα ζητήματα αυτά, αν και εκ του ασφαλούς χαρακτηρίζονται ελληνοτουρκικά, δεν είναι διμερή γιατί οι κρατικές υποστάσεις Ελλάδας και Τουρκίας διέπονται από συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί και λειτουργούν erga omnes (έναντι πάντων) κι έχουν καθολική ισχύ και όχι διμερή.

Συνεπώς, δεν είναι αποδεκτή η κατά την αμερικανική αντίληψη διμερής διευθέτηση, γιατί αυτό (σ.σ. όπως γίνεται εμφανές και με το πνεύμα της έκθεσης της RAND) εκ των πραγμάτων θα σήμαινε υποχωρήσεις για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο διευθετήσεις ΝΑΤΟϊκές προς όφελος πρωτίστως των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων.

Ας σημειωθεί πως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της «Ε», στην ίδια λογική φέρεται να 'χει κινηθεί και σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος εν χορώ με τους Αμερικανούς (Βερσμπάου) υπαινίσσονται και υποδεικνύουν έναν «οδικό χάρτη» («road map») στα ελληνοτουρκικά ζητήματα του Αιγαίου.

Εξάλλου, στην αμερικανική έκθεση αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οι διαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να καταστρέφουν τις διμερείς σχέσεις κι αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο».

Κίνδυνος εμπλοκής

«Μέχρις ότου οι διαφορές αυτές επιλυθούν, υπάρχει κίνδυνος πως κάποιο επεισόδιο (όπως το 2006) θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε σύγκρουση, όπως σχεδόν συνέβη για τις βραχονησίδες Ιμια/Καρντάκ τον Φεβρουάριο του '96», σημειώνεται.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα «οι Ην. Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να κάνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο», λέγεται από τη RAND και σημειώνεται πως ο αριθμός των παραβιάσεων και επεισοδίων έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό τα τελευταία χρόνια (σ.σ. παρέχονται στοιχεία αναχαιτίσεων τουρκικών αεροσκαφών που ανέρχονται σε 161 φορές το πρώτο εξάμηνο του 2009 και ελληνικών παραπόνων για υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά).

Από Αμερικανό παράγοντα με διαχρονική αντίληψη των πραγμάτων σημειώνεται πως με την τακτική αυτή η Αγκυρα προσπαθεί να εξωθήσει την Αθήνα σε υπό ΝΑΤΟϊκό μανδύα διάλογο και συνεννόηση, γιατί γνωρίζει πως εκεί θα βρει «ανταπόκριση» λόγω της χρησιμότητάς της στους Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς.

Ας σημειωθεί ότι προ μηνών αμερικανικοί κύκλοι διέψευδαν κατηγορηματικά πως η Ουάσιγκτον προέβη σε διαβήματα προς την Αγκυρα για να σταματήσει τις υπερπτήσεις της πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τις τουρκικές αρχές (σ.σ. ο πρέσβης τους στην Αγκυρα Τζέφρι) ,πως ουδέποτε ο Φιλ Γκόρντον, υφ. Εξωτερικών για ευρωπαϊκά, είχε προβεί σε σχετικές δηλώσεις (σ.σ. ένα άλλο δείγμα της «αγωνίας» τους να μην «παρεξηγηθούν» από τους Τούρκους).

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=130551

ΣΧΟΛΙΑ

 1. parsifal avatar
  parsifal 10/02/2010 12:06:05

  Το επικίνδυνο στην ολη ιστορία είναι η αποδοχή το 1992 (κυβέρνηση Μητσοτάκη) της εμπλοκής της Συμμαχίας στην επιτήρηση και αεράμυνα του Αιγαίου. Βασιζόμενοι στην αποδοχή αυτή οι αμερικανοί προτείνουν το λεγόμενο "pairing" την απο κοινού δηλαδή ευθύνη Ελλάδος - Τουρκίας στον επιχειρησιακό ελεγχο του Αιγαίου και εχουν καταρτίσει και σχετικούς χάρτες "κατανομής" ευθύνης οπου για τεχνικούς λόγους δίδεται πρωτοκαθεδρία στα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής (ραντάρ) της Τουρκίας. Πλαγίως δηλαδή εκχωρείται ο ελεγχος στους Τούρκους. Τόσο βέβαιοι είναι οτι δεν υφίσταται λόγος εθνικού διαχωρισμού στο Αιγαίο που εχουν αφαιρέσει και την οριογραμμή στους επιχειρησιακούς χάρτες οπως εχω ξαναγράψει, στις εκδόσεις ante 1996 ! Ολοι μια οικογένεια δηλαδή ! Αυτή είναι και η εννοια του "βρείτε τα", δεν αναγνωρίζεται πλέον Λωζάνη, FIR Αθηνών κλπ. Μια "θάλασσα ειρήνης και φιλίας" εχομε (οπως λέγουν και διάφοροι δικοί μας "προοδευτικοί") ας ορίσωμε αποστολές επιτηρήσεως σε ΝΑΤΟικά; πλαίσια σαν καλοί σύμμαχοι, τέλος οι διεθνείς συνθήκες, τα κυριαρχικά δικαιώματα και βεβαίως η ΑΟΖ, τα χωρικά υδατα των 12 ν.μ. και αλλοι αναχρονισμοί !
  Επιφυλάσσομαι να επανέλθω με ακριβή χαρτογραφικά και αλλα στοιχεία.

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 10/02/2010 12:48:17

  Ουσιωδες στοιχειο στην υποθεση ειναι και η "συνεισφορα" της ελληνικης στασης που δεν ειναι τιποτα αλλο παρα η χρονιζουσα ανικανοτητα (της Ελλαδας) να υπερασπιστει το χωρο ευθυνης της. Κυριος στοχος των συνεχων παραβιασεων και παραβασεων και διεισδυσεων των τουρκων, ιδιαιτερα πανω απο κατοικοιμενα νησια, ειναι ακριβως για να καταδειξουν την ελληνικη αυτη αδυναμια. Γιατι, λοιπον, οι Αμερικανονατοϊκοι να στηριξουν ενα κρατος που ουτε τον χωρο του, ουτε και την ιστορικη του υποσταση δεν μπορει να υπερασπιστει;
  Η ιστορικη εμπειρια στον γεωπολιτικο μας χωρο λεει, αμειλικτα, οτι οταν τα συμφεροντα μας δεν συμπιπτουν με αυτα της (οποιας) υπερδυναμης που ελεγχει τη Μεσογειο και γενικα τις ναυτικες διοδους, τοτε συνηθως υφισταμεθα ηττες. Βεβαια η ευρεσιτεχνια που εχουμε ως ελληνες να μεταβαλουμε τις νικες σε ηττες (Β' ΠΠ, εμφυλιος, Υμια, οπου ειχαμε το "πανω χερι" στρατιωτικα αλλα η γενικευμενη βλακεια και ανικανοτητα των ανυπαρκτων ηγεσιων μας την μετετρεψε σε ηττα) δεν εγγυαται επιτυχη εκβαση της αντιπαραθεσης. τελος, ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, εστω χαμηλης εντασεως, αλλα σε ΠΟΛΕΜΟ. καλο ειναι να προετοιμασουν την ελληνικη κοινωνια οσο ειναι καιρος. Δυστυχως ομως μωραινει Κυριος ους βουλεται απωλεσαι, και η (πολιτικη) μωρια ειναι επικρατουσα στην παρουσα φαση. ο Θελος βοηθος...

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 10/02/2010 12:49:39

  Ο Θεος βοηθος... ηθελα να πω.

 4. parsifal avatar
  parsifal 10/02/2010 13:09:47

  Σωστα αλλά τι κάνομε ? Προετοίμασε για πόλεμο τους χάσκοντας εί τω γνωστώ διαζυγίω !

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ parsifal 10/02/2010 13:12:03

   Μήπως θέλετε να ξεφύγετε από την κρίση του συστήματός σας με πόλεμο; Όπως παλιά;
   Άν το υποψιαστώ, θα γελάσω. Δεν μασάμε πιά.
   Ψητούς, βραστούς, θα φάμε τους αστούς!

 5. parsifal avatar
  parsifal 10/02/2010 13:12:53

  καλή ορεξη ! και οι τούρκοι ορεξη κάνουν...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ parsifal 10/02/2010 13:17:42

   Πολύ πρός το λιπαρό και με υπερβολική χοληστερίνη βέβαια, λόγω τρυφηλού και αντιαθλητικού τρόπου ζωής, αλλά τι να κάνουμε, θα το αντέξουμε κι αυτό, για της πατρίδας το καλό!

 6. parsifal avatar
  parsifal 10/02/2010 13:21:15

  Δυστυχώς τι θέμα δεν είναι για πλάκα...Μια γραμμή που λείπει απο εναν χάρτη μπορεί ναοδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ιδε Υμια. Πόσο μάλλον οταν και οι "ισχυροί της γής" λέγουν σιγά τ'αυγά, βρείτε τα για πέντε πέτρες στο Αιγαίο

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 10/02/2010 14:44:01

  Sic transit gloria mundi, μαλλον εισαι βαθια συγχισμενος. Η ψυχολογικη προετοιμασια για πολεμο επ' ουδενι συνεπαγεται την επιθυμια για πολεμο. Τουναντιον, ειναι η μονη πραγματιστικη προσεγγιση. Ο στρουθοκαμηλισμος της "αριστερας" μας και η ιδεολογικη της εθελοδουλεια ειναι καταστροφικες. Οπως ειπε και ο(η) Παρσιφαλ, και οι τουρκοι κανουν ορεξη. αντε να δουμε ποτε θα αποτιναξετε τις αλυσσιδες της ψευτοαριστερης ιδεολογικης σας φυλακης.

 8. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 10/02/2010 14:46:43

  @ Νίκο
  Προς το παρόν, και χωρίς να έχω αυταπάτες για τους άλλους, βλέπεω κάτι "τούρκους" εδώ γύρω, που έφαγαν, ήπιαν και μας άφησαν τα σκουπίδια τους. Μ' αυτούς τι κάνουμε;

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 10/02/2010 14:57:18

  Θα ερθει και η ωρα τους. το καθε τι στην ωρα του. τα διεθνοφασιστικα σκουληκια που μας τρωνε εκ των ενδο θα παρους τις απαντησεις που τους πρεπει. βεβαια στην ωρα της αναγκης, οταν οι τουρκοι θα "χορευουν" πανω απο τα χωματα μας, τοτε θα φανουν ολοι τι μερη του λογου ειναι.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Νίκος 10/02/2010 21:43:54

   Οι τούρκοι φίλε Νίκο θέλουν το Κιρκούκ και τη Μοσούλη, έχει πετρέλαιο, τι να την κάνουν την Πάρνηθα και Ηλεία, και μάλιστα καμμένες; Τις βίλες θα ζηλέψουν; Έχουν μπόλικες. Ή τη Μύκονο; Έχουν το Κουσάντασι! Σας παίζουν ζειμπεκιά και χορεύετε σάμπα!

 10. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 10/02/2010 16:16:34

  Οί Τούρκοι πολύ ξύνονται στήν γκλίτσα τού βοσκού,καί δέν είμαι καί τόσο σίγουρη ότι στό τέλος,όλα θά πάνε κατ'ευχήν τους.

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 10/02/2010 16:41:37

  Kὀριννα, η καλυτερη ελληνικη στρατηγικη θα ηταν αυτη που θα αυξηνε την αβεβαιοτητα τους για καθε εγχειρημα που πιθανον να σκεφτονται, οπως π.χ. με την "βαριοπουλα". ΤΙΠΟΤΑ ομως στην ολη ελληνικη προσεγγιση, περαν ενος πλεον επικινδυνου τσαμπαιρλανισμου, δεν βοηθα προς την κατευθυνση αυτη.
  Το μεγα ζητουμενο ειναι, λοιπον, η ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Οι απιθανες κωλοτουμπες των νεοταξιτων του ΠΑΣΟΚ μας φερνουν σε αντιπαραθεση και με αυτους που ελεγχουν ακομα τις θαλασσιες οδους (ΗΠΑ, Αγγλια) και με αυτους που τις επιβουλεονται (Γερμανια, Ρωσσια). Double jeopardy, που λενε στην "επισημη" της Κας υπουργου (απο)παιδειας μας. Αφεριμ...

 12. parsifal avatar
  parsifal 10/02/2010 18:36:47

  o !

 13. parsifal avatar
  parsifal 10/02/2010 18:44:47

  Σωστός : Αποτροπή, βεβαιότητα οτι ο εχθρός θα υποστεί το "ισοδύναμο τετελεσμένο" Αλλά με τί ? Με αρματα χωρίς πυρομαχικά, με κλείσιμο των προκεχωρημένων αεροδρομίων (Σκύρος, Καστέλλι...), με αενάως εν διαπραγματεύσει φρεγάτες ΑΑ αμύνης περιοχής οπλισμένες με Scalp naval (ιδού μια σοβαρή αποτροπή, ανω των 540 ν.μ. βεληνεκές, ακρίβεια πλήγματος της τάξεως του μέτρου)), με μαχητικά πρώτης γραμμής ΧΩΡΙΣ συστήματα αυτοπροστασίας ?

 14. Νίκος avatar
  Νίκος 10/02/2010 19:38:13

  parsifal, τα εργαλεια αποτροπης ειναι καλο να τα εχει κανεις αλλα διχως ψυχη, Ελληνικη εννοω, τα εργαλεια ειναι αχρηστα. Γι' αυτο οσοι ελληνωνυμοι μας "χτυπαν" απο μεσα στο ονομα δηθεν του προοδευτισμου και της "αλληλεγγυης των λαων" και των "ανθρωπινων δικαιωματων" καλο ειναι να προσεχουν διοτι "μαχαιρωνουν" τον ιδιο τους τον τοπο, εφ' οσον φυσικα δεν τον βλεπουν ως χωρο αλλα ως χωρα, κατι που πολυ αμφιβαλλω. θα δειξει ο καιρος...

 15. tony avatar
  tony 10/02/2010 20:43:08

  Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο νατο.
  Άλλος είναι ο εχθρος.Το μέλλον προβλέπεται γεμάτο εκπλήξεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.