#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2013 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μ' αυτούς τους μισθούς κάνουν οι βουλευτές το σκ... ο τους παξιμάδι

Στοιχεία για τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τα επιδόματα που παίρνουν οι Πατέρες του Έθνους, έδωσε η Βουλή στο περιθώριο της αναταραχής που προκάλεσε η πρόβλεψη του προϋπολογισμού, ότι δεν θα γίνει μείωση των αποδοχών τους για το 2014. Ο πίνακας που δόθηκε αναφέρει ότι οι βουλευτές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την περιφέρεια που εκλέγονται. Η μικτή βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5.705 ευρώ για όλους τους βουλευτές, ενώ ανάλογα με τον τόπο καταγωγής αυξομειώνονται τα έξοδα κίνησης και το επίδομα οργάνωσης γραφείου.

Στον πίνακα και τα στοιχεία, ωστόσο, δεν υπάρχουν οι προβλέψεις για άλλες παροχές τους, που μπορεί ακόμη και να διπλασιάσουν τα χρήματα που λαμβάνουν οι βουλευτές.

Για παράδειγμα δεν αναγράφεται πουθενά τα εισοδήματά τους από τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τα 1.000 ευρώ.

Επίσης, δεν αναγράφονται πουθενά οι ατέλειες στα κινητά και σταθερά τους τηλέφωνα, τα αεροπορικά εισιτήρια, οι δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια για τους βουλευτές της επαρχίας, αλλά και τα αυτοκίνητα που τους διαθέτει το κοινοβούλιο.

Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014 με όλα τα προκλητικά παραπάνω προνόμια ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως "θυμόμαστε την υπόθεση Siemens που έδινε ακόμα και σκεύη μαγειρικής".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος δήλωσε πως ξέρει ποιοί είναι αυτοί που βάζουν στην ατζέντα το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, απαντώντας πως είναι αυτοί που θέλουν να διαφεντεύουν την πολιτική ζωή της χώρας. 

Μάλιστα και ο κ. Κουκουλόπουλος άφησε αιχμές για τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως "δεν μπορώ να καταλάβω πως βγαίνουν και λένε αυτά που λένε κάποιοι που το όνομα τους βρέθηκε στην υπόθεση της ΖΙΜΕΝΣ.

Πάντως, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της δραστικής περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης.

Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και απαντώντας σε όσους προτείνουν συμβολικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών εξήγησε ότι το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης καθορίζεται Συνταγματικά και είναι ίση με την αποζημίωση που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αναφερόμενος δε σε εκείνους τους βουλευτές που μιλώντας στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στα βουλευτικά τους εισοδήματα είπε: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε εντολή για να κοπούν. Να δίνονται υπέρ κάποιου ταμείου».

 

Ειδικότερα, επισήμανε ότι δεν πρέπει οι βουλευτές να προέρχονται μόνο από οικογένειες που είναι πλούσιες και πρόσθεσε «Δεν είναι μισθός, είναι αποζημίωση και καταβάλλεται για όσο ισχύει η βουλευτική ιδιότητα. Είμαστε η νομοθετική εξουσία και είχε συμφωνηθεί ότι η αποζημίωση θα είναι ίση με την αποζημίωση του προέδρου του Αρείου Πάγου άρα δεν μπορεί να λέμε να μειώσουμε ή να αυξήσουμε το μισθό. Δεν γίνεται αυθαίρετα ή όπως θέλει ο καθένας» ενώ υπενθύμισε ότι δύο φορές η Ολομέλεια ομόφωνα αρνήθηκε να προσαρμόσει προς τα επάνω την αποζημίωση ότι οι δικαστές έδωσαν αύξηση στους εαυτούς τους.

 

Απευθυνόμενος στους βουλευτές που είτε στα κανάλια είτε στην Βουλή προτείνουν μειώσεις είπε: «αν θέλει κάποιος μπορεί να δώσει μια εντολή και να παρακρατείται η αποζημίωσή του υπέρ κάποιου ταμείου. Υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές χωρίς δημοσιότητα έχουν αποποιηθεί ορισμένα επιδόματα. Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι θα τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε σχετική εντολή. Μας κάνουν και κριτικοί εκείνοι που ακόμα και από την φυλακή μας λένε ότι θέλουν αυτοκίνητα, γραφείο και συνεργάτες. Όποιος θεωρεί ότι αυτό θα λειτουργήσει και θα αναβαθμίζει το κοινοβούλιο μπορεί από μόνος του να προσαρμόσει την αποζημίωση στα 1.800 ευρώ».

 

Αναφορικά με την δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων που θέσπισε πρόσφατα η Βουλή για βουλευτές της περιφέρειας είπε: «Υπάρχουν συνάδελφοι που πάνε Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο άλλοι από την Κρήτη που θέλουν να ταξιδέψουν με καράβι. Να μην δώσουμε κίνητρο να το κάνουν και να γλιτώσουμε τα αεροπορικά;». Παραδέχθηκε ότι μεγάλο ποσοστό των βουλευτικών εισοδημάτων δεν φορολογούνται υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται γιατί «στην αποζημίωση του βουλευτή δεν αναγνωρίζονται έξοδα. Είχαμε προτείνει βιβλίο εσόδων εξόδων και να αναγνωριστούν έξοδα σε βουλευτές που διατηρεί δυο γραφεία και οφείλει να έχει αξιοπρεπή παρουσία σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Γι αυτό υπάρχει το αφορολόγητο». Τέλος απευθυνόμενος σε εκείνους τους βουλευτές που έχουν οικονομική άνεση τους πρότεινε να αφήσουν τις δηλώσεις σε ΜΜΕ και να πάνε στο λογιστήριο της Βουλής προκειμένου – εφόσον πραγματικά το επιθυμούν – να ζητήσουν την διακοπή της καταβολής της αποζημίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημοκράτης avatar
  Δημοκράτης 19/11/2013 13:02:23

  Δεν σου τα ειπανε καλα Φακτορα....μακαρι να ηταν μονο αυτα.....

  Δες το λινκ......http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4083257&pg=2&OrderDir=

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 19/11/2013 13:20:06

  Ο τίτλος είναι άδικος. Αν μειωθούν πολύ οι αποζημιώσεις θα χρειαστούν χορηγούς οι περισσότεροι από τους βουλευτές. Αυτό θέλουμε; Ή θα λαϊκίζουμε λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα για λειτουργία, προβολή,μετακινήσεις και για την προεκλογική περίοδο;

  • tassos.κ avatar
   tassos.κ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 19/11/2013 15:36:29

   "Είναι να τόχει η κεφαλή να κατεβάζει ψείρες", λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Αν είναι να τα "πάρει" κάποιος θα τα πάρει ακόμη κι αν ο μισθός του είναι σε διπλάσια επίπεδα. Με την ίδια λογική πρέπει να καλοπληρώνονται και οι εφοριακοί, και όλοι εν γένει οι δημόσοι λειτουργοί.

   • epifanios avatar
    epifanios @ tassos.κ 19/11/2013 17:41:30

    οποιος σπερνει ανεμους θεριζει θυελλες

    150-160 Βουλευτες αποφασιζουν δραματικες περικοπες και χαρατσια σε 10.000.000 Ελληνες

    καποια στιγμη θα αποφασισουν οι 10.000.000 Ελληνες για τα μισθα των βολευτων

    • Eva avatar
     Eva @ epifanios 20/11/2013 08:13:30

     Και για τον αριθμό τους στη βουλή.
     200 και πολλοί είναι.

     • vlad avatar
      vlad @ Eva 20/11/2013 09:58:21

      Γιατι διακοσιοι?ενας απο καθε κομμα ας ειναι.αφου ουτως η αλλως οποιος διαφωνει διαγραφεται.επιπλαστη κ εικονικη ειναι η εκπροσωπηση.

 3. m.s avatar
  m.s 19/11/2013 13:39:58

  σωστός ο Βαγγέλης. το είπατε, το προτείνατε , βγήκατε και στα κανάλια και κάνατε τον κάργα, ... περάστε τώρα από το λογιστήριο να κοστολογήσετε την μαγκιά σας.
  εύγε Βαγγέλαρε.

 4. Hawk avatar
  Hawk 19/11/2013 13:52:32

  Ας σταματήσει καλύτερα αυτή η ιστορία με τους μισθούς των βουλευτών γιατί μετά θα αρχίσουν να μπαίνουν οι σπόνσορες στη μέση, καλή ώρα όπως με εκείνον το τέως πολιτευραρά του πασόκ, και όλες οι ρεμούλες και οι αρπαχτές θα βαφτίζονται σπονσοριλίκι και δεν θα μαζεύονται.

  • tassos.κ avatar
   tassos.κ @ Hawk 19/11/2013 15:38:39

   Ο βουλευτής είναι για να υπηρετεί το Λαό κι όχι για να πλουτίσει.

   • Eva avatar
    Eva @ tassos.κ 20/11/2013 08:15:02

    Για να κάνει τα ρουσφέτια των φηφοφόρων.
    Σωστό.

  • daresome avatar
   daresome @ Hawk 19/11/2013 15:54:25

   Ενώ τώρα δεν σπονσοράρονται, είναι ανεξάρτητοι, αγνοί , άσπιλοι και αμόλυντοι ....

  • Κυνας avatar
   Κυνας @ Hawk 19/11/2013 16:36:41

   Ενω νομιζεις τωρα οτι ειναι "ανεξαρτητοι απο σπονσορες" και "ψηφιζουν κατα συνειδηση"......

   Η απληστια τους δεν εχει ορια , αν αυριο επαιρναν τα διπλασια απ'οτι επαιρναν μεχρι τωρα για μια δουλεια που ΔΕΝ εκαναν , αυτοι παλι θα εψαχναν τροπους να βγαζουν επιπλεον χρημα στο πλαϊ.

   Βλεπε τρανο παραδειγμα Ταμηλος , τον εβαλαν στην επιτροπη διαχειρησης υδατινων πορων και αυτον το μονο που τον ενοιαζε ηταν που θα πληρωνετε μια φορα τον μηνα και θα πρεπει να πηγαινει (ακουσον-ακουσον) εβδομαδιαια στην επιτροπη .

   Γιατι ο υπολοιπος λαουτζικος ηταν ο μακακας της υποθεσης που πληρωνεται μονο μια φορα τον μηνα (και ουτε πια) ενω στην δουλεια του πρεπει να πηγαινει καθε μερα βρεξει-χιονισει δινοντας τα μισα απο οτι βγαζει για εισφορες και τα υπολοιπα σε λογαριασμους ,χαρατσια και φορους για να πληρωνεται απο αυτα και ο καθε Ταμηλος στην κυβερνηση για ΝΑ ΜΗΝ κανει την δουλεια του.

 5. daresome avatar
  daresome 19/11/2013 16:01:34

  «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε εντολή για να κοπούν. Να δίνονται υπέρ κάποιου ταμείου».

  Ακριβώς όπως έγινε και με όλα τα μέτρα στους υπόλοιπους. Οι συνταξιούχοι που επιθυμούσαν έδωσαν εντολή να περικοπούν οι συντάξεις τους και οι φορολογούμενοι που έχουν τη δυνατότητα, πληρώνουν τους φόρους που προτείνονται ενδεικτικά ... Δεν υπάρχουν διατάξεις που να επιβάλουν τέτοια πράγματα με το ζόρι, αλίμονο !!

 6. Αβαδδών avatar
  Αβαδδών 19/11/2013 16:21:40

  17.235 ευρώ το μηνιαίο κόστος κάθε βουλευτή

  Ηπιες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι περικοπές των βουλευτικών παροχών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από ένα χρόνο με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, καθώς ανέρχονται σε ποσοστά της τάξης του 20%-25% και αφορούν κυρίως επιδόματα και άλλου τύπου παροχές. Δραστικά μειώθηκε μόνο η συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές από 150 σε 75 ευρώ, ενώ ανέγγιχτη έμεινε από το 2009 η βουλευτική αποζημίωση, που ανέρχεται στα 5.705 ευρώ. Επίσης οι δαπάνες της Βουλής δεν αναρτώνται στη «Διαύγεια». Ωστόσο, ήδη έχει ληφθεί απόφαση να δημιουργηθεί ειδική σελίδα στο διαδικτυακό κόμβο του Κοινοβουλίου από τον προσεχή Ιανουάριο γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό.

  Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ καταβάλλουν το σύνολο της αποζημίωσής τους στο κόμμα, το οποίο στη συνέχεια παρέχει ποσό της τάξης των 800 ευρώ περίπου, το οποίο αντιστοιχεί στην αμοιβή των πολιτικών στελεχών. Πάνω από το 50% της αποζημίωσής τους καταβάλλουν στο κόμμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι παρακρατήσεις για τα άλλα κόμματα φθάνουν μέχρι το 20%.

  Λεφτά υπάρχουν

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι 300 δικαιούνται επίδομα οργάνωσης γραφείου, το οποίο βάσει των περικοπών ανέρχεται στα 2.561 ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η ταχυδρομική ατέλεια (900 ευρώ). Οι βουλευτές δικαιούνται επίσης επίδομα κίνησης, ο μέσος όρος του οποίου φθάνει τα 350 ευρώ (κυμαίνεται στα 291-648 ευρώ) ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας. Στα 975 ευρώ ανά βουλευτή ανέρχεται το κόστος των Ι.Χ. Το ελληνικό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει να πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα (leasing) στην εταιρεία ενοικίασης.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες περικοπές, οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου Αττικής (Α', Β' Αθηνών, Πειραιώς και Υπολοίπου Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και 1.200 ευρώ μίσθωμα. Επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ λαμβάνουν οι βουλευτές περιφέρειας που αναγκάζονται λόγω των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων να διαμένουν στην πρωτεύουσα. Δικαιούνται επίσης τηλεφωνική ατέλεια 667 ευρώ για τα πολιτικά γραφεία.

  Δυσθεώρητες δαπάνες

  Η ετήσια δαπάνη της Βουλής για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 8.000 ευρώ. Οι βουλευτές περιφέρειας δικαιούνται μέχρι και οκτώ τηλεφωνικές γραμμές και αυτοί του Λεκανοπεδίου Αττικής μέχρι επτά. Αντιστοίχως, υπάρχει και ατέλεια κινητού τηλεφώνου, που σήμερα ανέρχεται στα 170 ευρώ. Πέραν του ποσού αυτού, τα χρήματα καλύπτονται από τους ίδιους, ενώ δικαιούνται επίσης δωρεάν συσκευή κινητού. Το κόστος για τα αεροπορικά εισιτήρια είναι 680 ευρώ, τα οποία πλέον ανταλλάσσονται με πέντε ελεύθερες διελεύσεις μηνιαίως στα διόδια. Συνολικά, 104 αεροπορικά εισιτήρια το χρόνο δικαιούνται οι βουλευτές της περιφέρειας, προκειμένου κάθε εβδομάδα να επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

  Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, το συνολικό κονδύλι για κάθε βουλευτή ανέρχεται περίπου στα 10.000 ευρώ. Το κόστος επιβάρυνσης, όσον αφορά τους συνεργάτες που απασχολεί ο κάθε βουλευτής, μπορεί να φθάσει τα 4.500 ευρώ. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δικαιούνται έναν επιστημονικό συνεργάτη ή τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους ή την πρόσληψη δύο επιστημονικών συνεργατών και την απόσπαση τριών δημοσίων υπαλλήλων. Η μηνιαία επιβάρυνση του Κοινοβουλίου ανέρχεται σε περίπου 2.000-2.500 ευρώ για κάθε υπάλληλο. Επιπλέον, η οικογενειακή παροχή και εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ είναι 250 ευρώ μηνιαίως, ενώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2013, το συνολικό ποσό για την κάλυψη των συγκεκριμένων παροχών ανέρχεται σε 750.000 ευρώ.

  Κάθε βουλευτής λαμβάνει περί τα 300 ευρώ μηνιαίως ως αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές (75 ευρώ ανά συνεδρίαση - είναι η μόνη παροχή που κόπηκε στη μέση, από 150 σε 75 ευρώ). Μέχρι τον περασμένο χρόνο, ως επιτροπές θεωρούνταν και οι συνεδριάσεις των Θερινών τμημάτων της Βουλής. Κάτι που πλέον δεν ισχύει. Στα... πλεονεκτήματα της βουλευτικής ιδιότητας συγκαταλέγεται το υψηλό αφορολόγητο, που φθάνει μέχρι και το απίστευτο ποσό των 65.000 ευρώ!

  Πηγή: h**p://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=396009

 7. διον avatar
  διον 19/11/2013 17:08:15

  βουλευτες αγγλιας 5478,αυστριας 4080,Λουξεμβουργο 6000, Πορτογαλιας 3708,Ισπανιας 2800(θυμαστε που το υπουργειο του Βρουτση ελεγε οτι ο Βασικος μισθος πρεπει να πεσει κατω απο τον βασικο των ισπανων?) ..ε ας πεσει κ των βουλευτων !!

 8. Κώστας τουρίστας. avatar
  Κώστας τουρίστας. 19/11/2013 17:31:44

  Εγώ θα ξαναγράψω: Αυτό το "επίδομα οργάνωσης γραφείου" γιατί καταβάλεται κάθε χρόνο;; Κάθε χρόνο οργανώνουν το γραφείο τους; Και τί είδους "οργάνωση" κάνουν; Ας μας πούν. Γιατί υποψιάζομαι οτι τα πλαστά τιμολόγια πάνε και έρχονται.
  Επί του θέματος, έχω να κάνω και μία πρόταση: Να μαζέψουμε μερικούς κουβάδες σκ... και να τους στείλουμε σ' αυτούς που τα κάνουν παξιμάδια, ώστε να έχουν αρκετή ποσότητα, τουλάχιστον να βγάλουν τον χειμώνα και...βλέπουμε.!

 9. διον avatar
  διον 19/11/2013 18:48:11

  ....κ ο Ακης αναγκαστηκε να παρει μιζες για το παιδι του ,επειδη ηταν μικρος ο μισθος του,....αλλιως δεν θα το εκανε...

 10. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 19/11/2013 21:35:53

  διον,

  Μόνο ὁ ῎Ακης πῆρε μῖζες;; ᾿Αθάνατη πασοκάρα!! :lol:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.