Μ. Χρυσομάλλης: Από την ευλογημένη Μεσσηνία στον στίβο της πολιτικής
16/01/2015 14:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μ. Χρυσομάλλης: Από την ευλογημένη Μεσσηνία στον στίβο της πολιτικής

Νέο αίμα στην πολιτική σκηνή

Ο Αλμπέρ Καμύ είπε κάποτε πως η πολιτική και η μοίρα μας καθορίζονται από ανθρώπους χωρίς ιδανικά, απλώς επειδή οι άνθρωποι με ιδανικά δεν αναμιγνύονται στην πολιτική. Η περίπτωση του Μίλτου Χρυσομάλλη όμως φαίνεται πως τον διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο 38χρονος διδάκτορας πολιτικός μηχανικός (μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, αναπλ. Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Ν.Δ. και υποψήφιος στη Μεσσηνία),σε μια εποχή που η ανεργία απειλεί τη νεολαία και την αναγκάζει να εγκαταλείψει τη χώρα για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, σε μια εποχή που τα πιο "λαμπρά" μυαλά μεταναστεύουν, παραμένει στην πατρίδα του για να βοηθήσει στην ανάδειξη της ανεκτίμητης αξίας της.

Είναι τελικά, αυτή, η αόρατη δύναμη, που σε κρατάει δεμένο στον τόπο σου. «Ο τόπος σου πάντα σε φωνάζει. Το ίδιο ένιωθα κι εγώ. Για αυτό και η απόφαση να παραμείνω και να επιμείνω να βοηθήσω τον τόπο μου, βγήκε αυθόρμητα χωρίς σκέψη», συμπληρώνει ο ίδιος. Δηλώνει μάλιστα πως δεν θεωρεί τον εαυτό του επαγγελματία πολιτικό και πως το μοναδικό κίνητρο εμπλοκής του με την πολιτική είναι η πρόθεσή του να προσφέρει στον τόπο του αυτά που του αξίζουν και γι' αυτό ζητά να του δοθεί αυτή η ευκαιρία μέσω της ψήφου των συντοπιτών του.

Εξάλλου δεν κατάγεται από κάποιο πολιτικό "τζάκι", ούτε ανήκει στην ομάδα εκείνη των υποψηφίων των οποίων το πολιτικό παρελθόν δεν είναι και τόσο αγαπητό στη τοπική κοινωνία. Και ίσως αυτό τελικά να είναι και το μεγάλο του ατού, σε μια χρονική στιγμή που ο κόσμος απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς. "

Αυτοί ακριβώς που απαξιώνουν την πολιτική είναι οι άνθρωποι που έχουν νέες αντιλήψεις, σύγχρονες ιδέες που θα μας βγάλουν από το πολιτικό αδιέξοδο που βρισκόμαστε ως χώρα. Πρέπει να τους ενεργοποιήσουμε.

Είμαι ένας νέος άνθρωπος που δεν κουβαλάω κάτι φθαρμένο στην πλάτη μου και χαίρομαι γι' αυτό. Γιατί μπορώ να συναντώ τους ανθρώπους στο δρόμο και να τους κοιτάζω κατάματα. Αν με ρωτήσετε θα σας πω πως πιστεύω φύσει και θέσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ελεύθερη αγορά.

Αυτές θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό είναι εξάλλου το μοντέλο που πρεσβεύω. Μικρό κράτος που βάζει τους κανόνες και ελέγχει ότι τηρούνται. Ευκαιρίες για όλους. Σαφέστατα τους αδύναμους συμπολίτες μας τους προστατεύουμε. Το κοινωνικό κράτος έχει πρωτεύοντα ρόλο. Από εκεί και πέρα, αυτό που μετράει είναι το όραμα για το Νομό , τη Μεσσηνία , η όρεξη και το πείσμα να τα καταφέρουμε."

Το ίδιο όραμα είχε ο Μίλτος Χρυσομάλλης το 1996, όταν τελειώνοντας το λύκειο στη Καλαμάτα, εισήχθη στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε μια πανεπιστημιακή πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008 με την εκπόνηση του Διδακτορικού του με "άριστα". Το παιδικό του όνειρο να γίνει αεροπόρος να "σχίζει" τους αιθέρες τερματίστηκε γρήγορα, μαζί με την επιθυμία των γιατρών γονιών του που ήθελαν ο γιός τους να σταδιοδρομήσει στην Ιατρική.

Μ. Χρυσομάλλης: Από την ευλογημένη Μεσσηνία στον στίβο της πολιτικής 16419 photo

Από νωρίς ο Μίλτος Χρυσομάλλης κατάλαβε ότι αυτό που τον συνέπαιρνε ήταν το άγνωστο και το δημιουργικό. Το γνωστό για εκείνον ήταν βαρετό. Αν και γεννήθηκε στην πρωτεύουσα δεν έζησε σχεδόν καθόλου σε αυτή, αφού η οικογένεια βρισκόταν σε μια διαρκή κίνηση από την Αθήνα στην Τρίπολη και από εκεί, μόνιμα πια στην πατρίδα, την Καλαμάτα. Την πόλη που από εκεί ξεκίνησαν όλα. " Η πιο ισχυρή ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων είναι η φιγούρα τoυ παππού Μιλτιάδη που ήξερε να μετατρέπει κάθε χρόνο το λιομάζωμα σε γιορτή και να μας καλεί, όλους εμάς, τα εγγόνια του να πάρουμε μέρος σε αυτή.

Ο παππούς είχε το πρώτο μηχανοκίνητο λιοτρίβι στην περιοχή και ήταν ανάπηρος πολέμου από την Αλβανία, ήταν ο ήρωας μου, καθότι έχω και το ονοματεπώνυμο του" , συμπληρώνει ο ίδιος, ο οποίος δεν ξεχνάει επίσης τα ατέλειωτα παιχνίδια στην αλάνα του ΝΟΚ στην παραλία της Καλαμάτας, τη βαρκάδα και το χωρίς τέλος, ονειροπόλημα στη θέα του Μεσσηνιακού κόλπου με ένα φεγγάρι που καθρεφτιζόταν μεσάνυχτα στα καθαρά νερά του.

"Μυρίζω το αλάτι της θάλασσας και γεύομαι τους καρπούς της μεσσηνιακής γης, όπως όλοι οι Μεσσήνιοι που αγαπούν και τιμούν τον τόπο τους. Ανήκω στη γενιά που θέλει να δημιουργήσει, να προκόψει, να πάει μαζί με την Ελλάδα, μπροστά. Ανήκω στη γενιά που μπορεί και θέλει να σχεδιάσει και να ζήσει το μέλλον που της αξίζει, που αμφισβητεί το παλιό, που ερευνά πριν πιστέψει, που έχει ιδέες και σχέδια και στόχους για το αύριο. Και που μπορεί να τους πετύχει."

Γενικά οι προσωπικές πληροφορίες δίνονται με φειδώ από τον νεαρό πολιτικό, γιατί εκτός του ότι είναι ένας διακριτικός άνθρωπος, προτιμά να μιλά κυρίως μέσα από τη δουλειά και τον απόηχο των πράξεων του.

Kαι δεν έχει άδικο, αφού τα βήματα και οι επιτυχημένες κινήσεις του στο χώρο του επαγγελματικού τομέα που επέλεξε, αλλά και της πολιτικής, όπως και η γενικότερη στάση της ζωής του, αποτελούν τις καλύτερες συστάσεις.

Φοιτητής ακόμη ξεκίνησε να ασχολείται με τη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, αποφεύγοντας κάθε εμπλοκή με το δημόσιο που το θεωρεί τροχοπέδη, ενώ σήμερα συνεχίζει να εργάζεται διατηρώντας ως Πολιτικός Μηχανικός γραφείο συνεταιρικά στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας. Από το 2002 και μετά δούλεψε ως μηχανικός ερευνητικών προγραμμάτων στην Εγνατία Οδό και τον οδικό άξονα Πατρών - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, εντρύφησε σε θέματα ηχορύπανσης, οδικής ασφάλειας, οικονομικής αποτίμησης κυκλοφοριακού θορύβου, δημοσίευσε αρκετές μελέτες, ενώ συμμετείχε συμμετάσχει σε πολλές συσκέψεις της Ευρωμεσογειακής συνόδου, σε Βρυξέλλες, Ιορδανία, Ιταλία, καθώς και στο 2ο Ελληνορωσικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Η άσκηση της πολιτικής για εκείνον μεταφράζεται σε πλήρη γνώση και παρακολούθηση των εκάστοτε θεμάτων σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα ελέγχου της ελληνικής διοίκησης και την πλήρη εικόνα της αγοράς σε κάθε επίπεδο.

"Η άσκηση πολιτικής δε γίνεται μόνο μέσα από τα γραφεία. Άσκηση πολιτικής σημαίνει κατά κύριο λόγο επαφή με τον κόσμο που σε συνδυασμό με τη γνώση φέρνει την ολοκληρωμένη εικόνα που σε βοηθά να πάρεις σωστές αποφάσεις. Αυτή η καθημερινή επικοινωνία μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία, ότι οι εκλογές αυτές θα φέρουν το τέλος στην αβεβαιότητα και θα ξαναμπούμε στην κανονικότητα, σε ήρεμα νερά.

[photo_2]

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε μέσα μας ότι ο βασικός μας αντίπαλός είναι τα προβλήματα του κράτους και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Νομού όσον αφορά τη Μεσσηνία. Δε διορθώνονται με ευχολόγια αλλά με δομημένο πρόγραμμα, κοστολογημένο, με χρονοδιαγράμματα και στόχους ", συμπληρώνει.

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης αναγνωρίζει πως η γενιά του είναι ίσως η πιο αδικημένη γιατί στη φάση της πιο παραγωγικής και δημιουργικής περιόδου της ζωής της βρίσκεται εγκλωβισμένη, ωστόσο δεν δέχεται την αδράνεια και την επιλογή να μείνει κάποιος απλός παρατηρητής στο περιθώριο. "Δεν χρειάζεται να μου περιγράψει κάποιος τη κατάσταση που βιώνουμε, τη ζω καθημερινά, είναι κομμάτι της ζωής μου. Φίλοι φτιάχνουν βαλίτσες για μετανάστευση, άνεργοι επιστήμονες ή ερευνητές που δεν έχουν κονδύλια να κάνουν έρευνα αγανακτούν, παιδιά με προσόντα που επιστρέφουν στο παιδικό τους δωμάτιο μετά από μια αξιόλογη διαδρομή, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Έχουν ανατραπεί οι όροι της ζωής για τη γενιά μου.

Γνωρίζω πολύ καλά πώς νιώθει κάποιος που θέλει να εξελιχθεί αλλά μπλοκάρεται. Για αυτό θεωρώ ότι ήρθε η στιγμή να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να την αλλάξουμε. Έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρωτοβουλιών της Καλαμάτας και ολόκληρου του νομού. Να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να πάμε σε σύγχρονες μορφές τυποποίησης και εξαγωγής του λαδιού μας, η Μεσσηνία είναι η "Μέκκα" του λαδιού, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερο.

Να αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο τουριστικά και να βάλουμε τη Μεσσηνία στους top προορισμούς παγκοσμίως, να βελτιώσουμε τα λιμάνια μας στην προοπτική τουριστικών καταφυγίων ιστιοπλοϊκών σκαφών και να κάνουμε το λιμάνι μας σταθμό κρουαζιέρας, να συνδέσουμε σιδηροδρομικά την αρχαία Μεσσήνη με την αρχαία Ολυμπία και ένα σωρό ακόμη σχέδια που μπορούν να πραγματοποιηθούν, όπως να τελειώσουμε σύντομα με την κατασκευή των εσωτερικών δρόμων του Νομού. Υπάρχουν δυνατότητες σε ολόκληρο το νομό που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Πιστέψτε με."

Ο νεαρός πολιτικός πιστεύει πως η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος που θάμπωσε λίγο από την κρίση, όπως θάμπωσαν και οι ζωές των ανθρώπων, αλλά αν απελευθερώσει τις δυνάμεις του θα αντέξει.

Ο ίδιος, αντιμετωπίζει ψύχραιμα και το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί βουλευτής στις 25 Ιανουαρίου, αν και τα δείγματα από τις εκλογές του 2012 είναι πολύ ενθαρρυντικά (πρωτοεμφανιζόμενος βγήκε πρώτος επιλαχών με περισσότερους από δέκα χιλιάδες ψήφους): "Σε αυτήν την περίπτωση θα επιστρέψω στο γραφείο μου και θα συνεχίσω να δουλεύω. Σας είπα εξάλλου πως δεν ζω από την Πολιτική", λέει χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα όμως δεν τα λέει, τα γράφει μέσα στο προσωπικό του μπλογκ και τα μοιράζεται με ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα: " Κοιτάζω τα κουρασμένα, μα δυνατά, χέρια του κυρ Βασίλη και το καθαρό του βλέμμα. Τον ακούω πολλή ώρα να μου μιλά για τη γη, τη θάλασσα, τη Μεσσηνία τη δική του. Τη δική μας.

Και είναι πιο νέος στην ψυχή και από 18άρη, γιατί έχει ακόμα όνειρα και "θέλω" και "μπορώ". Και ζηλεύω και πεισμώνω για τη δική του τη ζωή και τη δική μας, για τη δική του γη και θάλασσα, και τη δική μας. Και αναρωτιέμαι γιατί όχι;"

Αναρωτιέμαι κι εγώ με τη σειρά μου, μήπως τελικά ο Ναγκίμπ Μαχφούζ έχει δίκιο όταν λέει πως η πολιτική δεν είναι ποιητικός ιδεαλισμός, αλλά η ρεαλιστική σοφία της καθημερινότητας; Τα συμπεράσματα δικά σας.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νικήτας avatar
    Νικήτας 16/01/2015 15:36:53

    Η ανανέωση στην πολιτική ζωή της χώρας είναι το ζητούμενο . Για κάποιους συμπολίτες μας αυτό θα γίνει με την αλλαγή της πολιτικής δύναμης και μόνον δίνοντας πνοή σε οποιοδήποτε κόμμα σηκώνει μιά σημαία ευκαιρίας , σημαία παναμά. Το είδαμε στην φασιστική χρυσή αυγή , το βλέπουμε στον υποκριτικό σύριζα . Η δίψα αυτή μαζί με όμορφα ψεύτικα λόγια δημιουργούν ρεύμα ψηφοφόρων που βγάζει στην βουλή. Κατά την αποψή μου ο μόνος τρόπος να επέλθει η πολυπόθητη ανανέωση είναι αυτός που σημαίνετε στην ωραία περίπτωση του Μίλτου. Μέσα απο την παράταξη νέοι άνθρωποι , μορφωμένοι και με γνώση της αγοράς να βγούν στην μάχιμη πολιτική και με την δυναμική τους να τα αλλάξουν όλα αυτοί χωρίς να τους αλλάξει το σύστημα εξουσία. Δεν είναι μόνον το νέο που θα μας σώσει. Τι να το κάνεις αυτό όταν είναι προιόν κομματικού σωλήνα ή διάδοχος υιός , θυγατέρα , ανηψιός ξάδερφος . Πολλές φορές το νέο είναι ανακυκλωμένο παλιό που είναι γεμάτο αράχνες και παρολαυτά ξεγελά. Η επιτυχία στον οικογενειακό και επαγγελματικό στοίβο εγγυάται ότι αυτός που θα παλέψει για μας , είναι σαν και μας . Γνωρίζει δεν φαντασιώνεται. Για μένα αυτό είναι το τεράστιο πλεονέκτημα της παράταξης : Η δεξαμενή της βάσης της που έχει φωνή και κατευθύνει τα πράματα στην πατριωτική τροχιά τροφοδοτώντας με νέο αίμα ποτισμένο στις ωραίες αξίες της πατρίδος την μάχιμη πολιτική. Ο Μίλτος στην Καλαματα , ο Φαήλος στον Πειραιά καθώς και όσα νέα στελέχη δίνουν την μάχη πιστεύω ότι αποτελούν το μέλλον και χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε γιατί η εποχή μας ξερνάει το ψεύτικο πιά. Τους εύχομαι καλή επιτυχία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.