26/08/2008 20:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόσχα: δεν φοβόμαστε τίποτα

Αψηφώντας τις αμερικανικές πιέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μετβέντεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία αναγνωρίζει τη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη. Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι έλαβε υπ' όψη του την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του οσετίνικου και αμπχαζιανού λαού, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, και άλλες διεθνείς συνθήκες και πρόσθεσε ότι σχετικό προηγούμενο έχει δημιουργηθεί από την αναγνώριση του Κοσόβου από σειρά κρατών.

«Εμείς κάναμε ό,τι έκαναν και τα άλλα κράτη με το Κόσοβο», δήλωσε αργότερα ο Ντιμίτρι Μετβέντεφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, δικαιολογώντας έτσι την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία. Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προμηθεύουν τη Γεωργία με όπλα, με πρόσχημα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η Ρωσία δεν φοβάται τίποτα, ούτε και ένα νέο «ψυχρό πόλεμο» με τη Δύση, υπογράμμισε εξάλλου ο Μετβέντεφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.«Στην προκειμένη περίπτωση», πρόσθεσε, «όλα εξαρτώνται από τους εταίρους μας, από την παγκόσμια κοινότητα και τους εταίρους μας στη Δύση». «Αν οι Δυτικοί επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θα καταλάβουν τους λόγους της απόφασής μας».

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ σε μία σειρά τομείς, μεταξύ των οποίων και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ παράλληλα αναβάλλεται η επίσκεψη του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Ρωσία που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τα περί διεθνούς απομόνωσης της χώρας του μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να φοβόμαστε πραγματικά την απομόνωση. Δεν πιστεύω ότι η απομόνωση είναι κάτι επικείμενο», εκτίμησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύσει η κοινή λογική» και όχι ένα «σενάριο συντέλειας του κόσμου».

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη λύπη της για τις σημερινές εξελίξεις, συνυπογράφοντας τη σχετική δήλωση της Γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε. και καταδικάζοντας την απόφαση της αναγνώρισης των αποσχισθεισών από τη Γεωργία περιοχών.«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Νότια Οσσετία, κινήθηκε σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές που διαχρονικά διέπουν την εξωτερική της πολιτική» πρόσθεσε

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΑΤΟΙΚΟΣ avatar
  ΝΑΤΟΙΚΟΣ 26/08/2008 21:04:58

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΕΤΙΑ

  ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΛΟ" ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

 2. mesas avatar
  mesas 27/08/2008 09:16:27

  είπαμε
  Kosova-Οσετία/Αμπχαζία = 1 - 1

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.