#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2014 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνο καλά νέα από δω και πέραΗ έξοδος από την κρίση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές. Μετά από τόσα χρόνια πραγματικής καταστροφής η τελική ευθεία προς την άκρη του τούνελ είναι δύσβατη και θα έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Η Ελλάδα μοιάζει με την έρημο που αποζητά λίγο νερό κι όταν αυτό έρχεται, έστω και σε δόσεις, δεν το παίρνει χαμπάρι κανείς. Ωστόσο, στάλα – στάλα γεμίζει η στάμνα. Μέτρο – μέτρο θα αλλάξει η εικόνα της χώρας. Μία – μία οι εξαγγελίες μπορούν να αντιστρέψουν το κακό κλίμα, να αλλάξουν την ψυχολογία των πολιτών και να οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες τη χώρα. Με τη βοήθεια φυσικά των δανειστών αφού δυστυχώς χωρίς αυτούς δε γίνεται τίποτε.

Σε άλλες εποχές και συνθήκες το πρόγραμμα ύψους 1,5 δις ευρώ για τη δημιουργία 440.000 θέσεων εργασίας μέσα σε δύο χρόνια, θα ήταν όχι μια απλή όαση στη μαυρίλα, αλλά κοσμοϊστορικό γεγονός. Οφείλουμε να πιστέψουμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης διότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα ψέματα και «θα». Αυτά τα αφήνουμε στον Τσίπρα που έχει τον τρόπο και τα λεφτά να κάνει εξαγγελίες, αλλά δε μας λέει το σχέδιό του για να μην του το κλέψουμε.

Οφείλουμε επίσης να είμαστε αισιόδοξοι ότι από εδώ και πέρα θα ακούμε μόνο καλά νέα. Ούτε μέτρα, ούτε περικοπές, ούτε φόρους. Μόνο καλές ειδήσεις κι όχι επειδή είναι προεκλογική περίοδος. Άλλωστε, τι θα κερδίσει ο Σαμαράς αν δεν ηττηθεί στις ευρωεκλογές ή τις περιφερειακές; Τι θα κερδίσει αν κάνει εξαγγελίες τώρα;

Όλοι έχουμε καταλάβει ότι αν δεν αλλάξει τώρα η κατάσταση της χώρας τότε θα γίνει πολύ χειρότερη. Το ξέρει αυτό και η κυβέρνηση και ο Σαμαράς, όπως γνωρίζουν ότι πειράματα δεν μπορούν να γίνουν σε ένα πτώμα που κάνεις τα πάντα να αναστήσεις.

Η πρώτη καλή είδηση ήταν οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Η δεύτερη καλή είδηση θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και πώς αυτό θα μοιραστεί στους ασθενέστερους συμπολίτες. Όταν έρθει η ώρα των ανακοινώσεων θα μάθουμε πόσο μπορεί να αλλάξει το κλίμα.

Άλλο καλό νέο θα είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το χρέος. Εκεί ίσως παίζεται και το μεγάλο παιχνίδι, όμως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για άλλες λύσεις. Τώρα ή ποτέ.

Καλό νέο είναι και ότι προχωρούν οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα και υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξένους. Καλή είδηση είναι το νομοσχέδιο για την ιδιωτική πολεοδόμηση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που ξεμπλοκάρουν.

Καλή είδηση είναι ότι όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές έρχονται και τοποθετούνται στην ελληνική αγορά.

Και τέλος καλό νέο είναι το νέο ρεκόρ που θα κάνει το 2014 ο τουρισμός.

Όλα αυτά μαζί μπορούν να δώσουν νερό στον διψασμένο και ελπίδα για κάτι καλύτερο. Αρκεί να μη χαλάσει το κλίμα από ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια.  Και να μην απαξιώσουν την προσπάθεια οι εχθροί της πατρίδας, δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JIM BIM avatar
  JIM BIM 30/01/2014 09:25:21

  Οι ελπίδες μας συγκεντρώνονται στην διαπραγμάτευση για επιμήκυνση, κούρεμα κλπ του χρέους. Χωρίς την βοήθεια των δανιστων θα γίνουμε Συρία.
  Πρέπει να εμφανιστεί και ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας με έμφαση στην ανάπτυξη της πρωτογενους παραγωγής και του Τουρισμού.

  Ο Τσιπρας είναι ο γραφικός της υπόθεσης, πάνω που καταλήγουν σε μια γραμμή (τεθλασμενη), αλλάζει η αντζεντα και πάλι απο την αρχή ....

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 30/01/2014 09:36:53

  Και που να πιάσει παλμό ο κόσμος για το τι γίνεται σε επίπεδο γραφειοκρατίας, διαφάνειας και δημόσιας διοίκησης. Χθες μόλις άνοιξε το σύστημα για τα παράβολα, τα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, δελτία κλπ) απλοποιούνται, πολεοδομίες, υποθηκοφυλακεία, ληξιαρχεία παίρνουν τον δρόμο της πλήρους ηλεκτρονικοποίησης και από ότι ακούω πάμε για σύστημα ουσιαστικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Δυστυχώς ο κόσμος για αρκετό καιρό ακόμα θα κοιτάζει μόνο τις τσέπες του που είναι άδειες, αλλά δυστυχώς λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Πρέπει επιτέλους να χτιστούν σωστά θεμέλια, πάνω στα οποία θα βασιστεί η ανάπτυξη, αυτή η έρμη και χιλιοειπωμένη λέξη.

  • George Ν avatar
   George Ν @ TopGunZ 30/01/2014 15:04:07

   Μακάρι αλλά με αρνησιδικία, επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν. Εκεί γιατί δεν ξεμπλοκάρει το σύστημα άραγε :-) ? Μαζί με την γραφειοκρατία, την υπερπαραγωγή φορολογικής νομοθεσίας και την ρευστότητα είναι τα show stoppers.

 3. warrior avatar
  warrior 30/01/2014 10:49:19

  Ακόμα και αυτή η περίφημη έξοδος στις αγορές - έστω ότι επιτυγχάνεται - δεν είναι και τόσο καλό νέο όσο θέλουν κάποιοι να μας παρουσιάσουν. Όπως επισημαίνεται και στην τριμηνιαία έκθεση του γραφείου της Βουλής, αν επιβεβαιωθεί το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» του 2013 τους επόμενους μήνες (περίπου τον Απρίλιο 2014) και επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, θα υπάρξει νέα χρηματοδοτική συνδρομή, έστω και αν δεν έχει το μέγεθος των προηγούμενων. Επίσης, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης-διευθέτησης του χρέους είναι πιθανόν να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των δανείων και να γίνει νέα επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων χρεολυσίων, ωστόσο η επιδιωκόμενη άμεση έξοδος στις αγορές για νέα δάνεια, έχει μεν κάποια λογική, πλην όμως θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια για έναν απλό λόγο: Τα επιτόκια θα είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ). Επιπλέον ο δανεισμός από τις αγορές συνδέεται με μικρότερη περίοδο ωρίμανσης και αυτό συνεπάγεται βραχυχρόνια, αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες δεδομένου ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει και περίοδος χάριτος. Αυτά για να μη βαυκαλίζονται ορισμένοι ότι βγαίνουμε στις αγορές, ξεφορτωνόμαστε την τρόικα και όλα γίνονται ρόδινα.

 4. θηραία avatar
  θηραία 30/01/2014 11:24:59

  Ας δρομολογηθεί όμως και κανένα καλό νέο για το θέμα των ακίνητων,
  που καίει την πλειοψηφία και την έχει οδηγήσει στα τάρταρα!

 5. Φρούτο του δάσους avatar
  Φρούτο του δάσους 30/01/2014 11:49:50

  Πολύ φοβάμαι, επειδή η εξυπνάδα περισσεύει σ'αυτό τον τόπο, ότι κάποιοι παπαγάλοι θα σπεύσουν να πουν ότι όλα αυτά είναι εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα. Όσοι το κάνουν θα φαίνονται σ'εμένα τουλάχιστον γελοίοι. Ο λόγος απλός: Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πλάνο και το τηρεί κατά γράμμα. Όσοι δεν το πιστεύουν ας κάνουν τον κόπο να βρουν δηλώσεις του πρωθυπουργού πάνω σε αυτά, μήνες πριν. Δεν έρχονται ουρανοκατέβατα και με την λογική προεκλογικών εξαγγελιών.

 6. Η άνοιξη που (δεν) έφερες avatar
  Η άνοιξη που (δεν) έφερες 30/01/2014 12:40:20

  Για να έρθουν τα καλά τα νέα, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή θετικά. Τέλος η μιζέρια, οι μηδενιστικές προσεγγίσεις και η απαισιοδοξία. Όλα θα πάνε κατ΄ευχήν.

  • galanos avatar
   galanos @ Η άνοιξη που (δεν) έφερες 30/01/2014 14:46:31

   Αμην.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.