11/05/2010 15:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνο η ανάπτυξη θα σώσει την Ευρώπη. Όχι τα πακέτα βοηθείας.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένας μεθύστακας, είναι να του προσφέρεις ποτό. Η προσφορά χρηματικής βοήθειας σε κράτη που κοντεύουν να χρεοκοπήσουν, προσθέτει στο εξωτερικό τους χρέος και αυξάνει τα ελλείμματά τους, χωρίς να επιλύει τα βασικά προβλήματα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η χαμηλή ή μηδενική οικονομική ανάπτυξη, η υψηλή ανεργία, και η διστακτικότητα των κυβερνήσεων να πάρουν μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας και να αναμορφώσουν το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς.

Ακόμη και ο πρόεδρος της ΕΕ προειδοποίησε πως η ένωση κινδυνεύει να καταστεί ασήμαντη, και να διαλυθεί για τα καλά το κράτος πρόνοιας, αν δεν μπορέσει να αναζωογονήσει την οικονομία της, που οι εκτιμήσεις την θέλουν να αυξάνεται κατά μόλις 1% φέτος. Όπως είπε ο Herman Van Rompuy στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «Με 1% ανάπτυξη, δεν θα μπορούμε πλέον να χρηματοδοτούμε το κοινωνικό μοντέλο μας, ούτε να παίξουμε κάποιο ρόλο στη παγκόσμια οικονομία… πρέπει να διπλασιάσουμε τη προοπτική ανάπτυξης που έχουμε σήμερα».

Αντί όμως οι χώρες της ευρωζώνης να δαπανούν ποσά ώστε να δημιουργήσουν ανάπτυξη, υπόσχονται απλά να μειώσουν τα χρέη τους. Όμως όπως λένε οι ειδικοί, η μεγάλη μείωση των χρεών μπορεί να τερματίσει την οικονομική ανάπτυξη αποσύροντας τα δημόσια στηρίγματα από την οικονομία. Ο ασθενής δηλαδή πεθαίνει πριν μπορέσει να ανακάμψει.

Περισσότερα δάνεια σημαίνουν περισσότερες πληρωμές επιτοκίων. Η Ελλάδα θα πληρώσει περίπου 5% τόκους στα €110 δισ.  που θα πάρει ως βραχυπρόθεσμα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τα επιτόκια αυτά είναι πολύ κοντά σε αυτά που οι Έλληνες θεωρούν ως καταστροφικά για τις προσπάθειες μείωσης του χρέους τους. Η οικονομολόγος Jennifer McKeown είναι  σίγουρη πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχτές, δεν θα αποτρέψουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία από το να υποστούν μια μακρά περίοδο οικονομικής αδυναμίας, ενώ δεν θα εξαφανιστούν και οι φόβοι για χρεοκοπία ή ακόμη και για διάλυση της ΟΝΕ.

Άλλοι ανησυχούν διότι οι Ευρωπαίοι άρχισαν να απομακρύνονται από τους αυστηρούς κανόνες της ευρωζώνης. Η αλλαγή των κανόνων μέσα σε λίγες μόνο ώρες, μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το παιχνίδι, λένε. Κατηγορούν την  ΕΚΤ πως  υποχώρησε απέναντι στις πολιτικές πιέσεις. Κάτι τέτοιο όμως κοστίζει στην ΕΚΤ σε αξιοπιστία και ανεξαρτησία. Θα ωθήσει μάλιστα τις ασθενείς χώρες στο να μην είναι ιδιαίτερα επιμελείς, αφού θα γνωρίζουν πως αν ξοδέψουν άστατα, στο τέλος θα διασωθούν.

Σε μια εργασία που πραγματοποίησε πρόσφατα η ολλανδική τράπεζα NIBC, γίνεται σαφές πως η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για χώρες όπως η Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της, ή αλλιώς η παύση πληρωμών.

Ο Van Rompuy κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν πολιτικό θάρρος και δύναμη και να επιδιώξουν αλλαγές που θα κάνουν τους πολίτες να εργάζονται σκληρότερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα. «Πρέπει να κάνουμε θυσίες που θα μας ανταμείψουν αργότερα…» είπε. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη σύμπραξης και δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης. «Δεν μπορούμε να έχουμε νομισματική ένωση χωρίς κάποια μορφή οικονομικής και πολιτικής ένωσης, και αυτό είναι το καθήκον μας το επόμενο χρονικό διάστημα».

Η Ευρώπη δεν έχει πολλές επιλογές. Οι ΗΠΑ και η Ασία αποκλείεται να αγοράσουν περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η Αμερική μάλιστα σχεδιάζει μαζικό κύμα εξαγωγών. Οπότε, αν η Ευρώπη επιθυμεί την ανάπτυξη, θα πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει προς τα μέσα, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες, και απελευθερώνοντας  τους περιορισμούς στο εργασιακό της δίκαιο. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα Σύμφωνο ανάπτυξης, διότι χωρίς ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά δεν ελέγχονται.

Και όπως φαίνεται, οι αγορές ομολόγων είναι αυτές που θα προκαλέσουν τις αναγκαίες αλλαγές στην ευρωπαϊκή νοοτροπία.

AP

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TARAMAS avatar
  TARAMAS 11/05/2010 18:43:52

  Και θα πρέπει να πιστέψουμε την Ολλανδική NIBC; Αυτοί δεν έχουν κανένα συμφέρον από το να χρεωκοπήσει η Ελλάδα και να φύγει από την νομισματική ένωση; Και πως θα αποφευχθεί τότε η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η περαιτέρω εξαθλίωση της οικονομίας και του λαού; Άσε, δε θα πάρουμε.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/05/2010 19:06:58

  Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά. Αυτοί που εργάζονται. Αναπτυξη σημαίνει λιγότερα κονδύλια για παράσιτα και λιγότερους φόρους για αυτούς που εργάζονται.

  Άλλη μια χαρη του GAP προς τον Ελληνικό λαό. Με κριτήριο αυτά που έχει δει και ξέρει, έχει περάσει την εικόνα έξω ότι είμαστε κοπρόσκυλα που καθόμαστε. Αυτή την κατηγορία θα την βρει κυρίως στους ψηφοφόρους του.

 3. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 11/05/2010 19:32:10

  Υπάρχουν ακόμα πολλοί που πιστεύουν ότι μας έσωσε από το χάος!
  Πολλοί, σας διαβεβαιώ...
  Μήπως πρέπει ο Σαμαράς να αγοράσει 10.000 lap top και να τα μοιράσει , μπας και ξεστραβωθούν ορισμένοι; Λέω εγώ τώρα...

 4. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 11/05/2010 19:41:34

  Το θέμα δεν είναι να παίρνεις δάνεια αλλά γιατί παίρνεις δάνεια..αν τα παίρνεις για να πληρώσεις δάνεια γίνεσαι Ελλάδα...

  Στη χώρα θα μπορούσαμε να έχουμε τρομερή οικονομική ανάπτυξη.
  Δεν έχουμε πρωτογενή, δευτερογενή κλπ πλέον τομέα οικονομίας οπότε μπορούμε να αναπτυχθούμε μόνο στο τομέα των Υπηρεσιών.
  Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχουν δύο σχολές ας τις οριοθετήσουμε ως (1)Κέινς και ως (2)Σικάγο απλοϊκά αναλύονται παρακάτω:

  (1) είτε αυξάνεις ΠΔΕ ώστε να αυξήσεις παραγωγή ζήτηση εισόδημα φόρους/έσοδα
  (2)είτε μειώνεις φορολογικούς συντελεστές και ΠΔΕ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα ζήτηση παραγωγή φόροι / εισόδημα

  για το μεν πρώτο τίποτα για το μεν δεύτερο χρειαζόμαστε ένα βάθος χρόνου 3 ετών για να αρχίσουν να αποδίδουν.
  Αν όμως στη δεύτερη "σχολή" έχεις μια ταυτόχρονη μείωση ασφαλιστικών εισφορών πχ στο 25% από 44% με αύξηση 7% στους εργαζόμενους έχουμε αύξηση κατανάλωσης και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 19%.
  Τα έσοδα του κράτους θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τις αλχημείες του ΦΠΑ (που θα έπρεπε να μειωθεί) και των έμμεσων φόρων, ενώ τα Ταμεία θα είχαν εισφορές από την αύξηση της οικονομίας, το χρέος θα έπεφτε και λόγω αύξησης ΑΕΠ κλπ κλπ αν είχαμε ... κράτος.
  Αλλά έχουμε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή που με μια απλή διασταύρωση Ε1 με Ε9 και καταθέσεις λύνεται.

  Αλλά δεν θέλουν...γιατί; Γιατί χτυπάνε τα αφεντικά τους φίλους και τους εαυτούς τους, τον κύκλο / περιβάλλον στον οποίο κινούνται
  Αυτά για τη χώρα μας όπου συμπίπτει όμως η έλλειψη θέλησης και η σκοπιμότητα της αδράνειας με την Ολλανδική έκθεση:

  "«Δεν μπορούμε να έχουμε νομισματική ένωση χωρίς κάποια μορφή οικονομικής και πολιτικής ένωσης, και αυτό είναι το καθήκον μας το επόμενο χρονικό διάστημα»."

  Εκεί είναι το ζουμί. Θέλουν να οικοδομήσουν κάτι νέο διαλύοντας το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και εμείς είμαστε απλώς το πειραματόζωο.

  ...ότι δεν κατάφεραν με 2 πολέμους προσπαθούν να το επιτύχουν με ...μέτρα.

  Η γηραιά ήπειρος δεν μπορεί να αντιπαρέλθει στην οικονομία παραγωγής της Ασίας οπότε πρέπει να αποδομήσει τις παροχές.

  Παλαιότερα θέματα οικονομικού αδιεξόδου τα λύναμε με πόλεμο, σήμερα με ...φούσκες οπότε μέσα στο πανικό δέχεσαι την επιβίωση και τη κηδεμονία ως λύση στο τέρας της πτώχευσης...

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/05/2010 01:07:43

  Aaaa και ένα στοιχηματάκι...πόσο λέτε να κλείσει ο πληθωρισμός το 2010;
  Πάμε στοίχημα ότι θα σπάσουμε ρεκόρ;

  ΟΧΙ τίποτα άλλο αλλά γιατί τα σαΐνια μίλαγαν για αποπληθωρισμό με μειώσεις μισθών άρα ζήτησης κλπ μόνο που ο ΦΠΑ και οι έμμεσοι τίναξαν τα βιβλία στον αέρα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.