#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνο ένα βαθύ κούρεμα θα σώσει την ΕλλάδαΕίτε άθελά τους, είτε εσκεμμένα, όλη αυτή η υπόθεση με το ελληνικό κούρεμα που ξεκίνησε από τα τέλη Οκτωβρίου, είναι τυλιγμένη από μια θολούρα. Ο κόσμος για παράδειγμα ακούει τους περισπούδαστους αναλυτές των ειδήσεων να λένε ότι θα περικοπεί το 50% του ελληνικού χρέους και πιστεύει πραγματικά ότι την επόμενη της συμφωνίας η χώρα θα έχει το μισό χρέος να αντιπαλέψει.

Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται τις τελευταίες ημέρες όπου όλο και περισσότεροι λένε ότι δεν αρκεί το κούρεμα που αποφασίστηκε και απαιτείται ακόμη μεγαλύτερο.

Χοντρικά η Ελλάδα έχει χρέος κοντά στα 350 δις ευρώ αλλά το κούρεμα 50% αφορά (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) μόνο 206 δις ευρώ. Είναι τα ομόλογα που έχουν οι ιδιώτες, τα μεγάλα funds, οι τράπεζες (ελληνικές και ξένες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτά λοιπόν θα προκύψει μια μείωση της τάξης των 100 δις ευρώ. Δηλαδή το χρέος της χώρας μόλις συμφωνηθεί το PSI θα είναι περίπου 250 δις ευρώ.

Ή για να το πούμε αλλιώς, από το 161 του ΑΕΠ το 2012 θα έχουμε χρέος 152%, του χρόνου θα φτάσει το 155% για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση ώστε το 2020 να φτάσει το 120% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η συμφωνία του Οκτωβρίου. Αλλά και το νούμερο αυτό δεν είναι σίγουρο καθώς εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα γυρίσει και πότε στην ανάπτυξη. Πριν μερικούς μήνες έλεγαν ότι θα έχουν ανάπτυξη από το φετινό Μάρτιο, τελικά θα κλείσει ο χρόνος με ύφεση πάνω από 2,5% ενώ και για το 2013 προβλέπεται να είμαστε ακόμη σε κλοιό ύφεσης. Σκεφτείτε δε ότι τον Οκτώβριο προέβλεπαν ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% το 2013 καθώς και συνεχή αύξηση εσόδων από αποκρατικοποιήσει κ.λπ. Όλα στον αέρα λοιπόν.

Θα ρωτήσει κανείς: Γιατί το κούρεμα αφορά τα 206 δις κι όχι το σύνολο; Μα αυτό ρωτάμε και εμείς αλλά απάντηση καμιά. Φυσικά το υπόλοιπο χρέους βρίσκεται στα χέρια άγνωστων επενδυτών, στην ΕΚΤ (50 δις) και σε κεντρικές τράπεζες χωρών. Κι όλοι αυτοί δεν παίρνουν μέρος στο PSI.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Μα για να καταλάβουμε όλοι ότι το κούρεμα που συζητείται αυτή τη χρονική στιγμή είναι μια ανάσα για την ελληνική οικονομία, δεν είναι όμως η σωτηρία όπως πολλοί βολεύονται να πιστεύουν. Διότι ακόμη κι αν πετύχει απόλυτα το κούρεμα με συμμετοχή του 100%, το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να είναι βιώσιμο και σε ένα δύο χρόνια θα μπούμε σε νέα διαδικασία χρεοκοπίας. Εδώ υπάρχει ένα μυστικό:

Αν τα ομόλογα γυρίσουν στο βρετανικό δίκαιο δεν μπορεί η Ελλάδα να αποφασίσει ένα νέο κούρεμα των ομολόγων στο μέλλον. Οπότε, η χρεοκοπία θα είναι πιο πιθανή προοπτική αν όλα ξεφύγουν.

Και φτάνουμε στο τελικό συμπέρασμα. Ενώ η τρόικα πιέζει για νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις κι εκβιάζει ότι δε θα δοθεί το νέο δάνειο, εμείς συζητάμε για ένα κούρεμα που δε θα είναι σωτήριο για τη χώρα.

Μας βάζουν δηλαδή να γονατίσουμε αλλά το χρέος δε θα είναι βιώσιμο. Οι τραπεζίτες στο εξωτερικό θα παραμείνουν αλώβητοι από το PSI, κι αυτοί που θα ξετιναχθούν είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες όμως θα στηριχθούν με 30 δις ευρώ.

Καλή, λοιπόν η μάχη για το PSI αλλά πολύ φοβούμαστε ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει σε νέα στενωπό τύπου… Μνημονίου του 2009. Τα δίνουμε όλα για να είναι το χρέος σε 8 χρόνια μεγαλύτερο απ’ ότι ήταν πριν μπούμε στο Μηχανισμό Στήριξης.

Τόσος αγώνας, τόσο αίμα και ιδρώτας για ένα άδειο πουκάμισο;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. hdgr avatar
  hdgr 22/01/2012 10:48:15

  "Χοντρικά η Ελλάδα έχει χρέος κοντά στα 350 δις ευρώ αλλά το κούρεμα 50% αφορά (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) μόνο 206 δις ευρώ. Είναι τα ομόλογα που έχουν οι ιδιώτες, τα μεγάλα funds, οι τράπεζες (ελληνικές και ξένες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτά λοιπόν θα προκύψει μια μείωση της τάξης των 100 δις ευρώ. Δηλαδή το χρέος της χώρας μόλις συμφωνηθεί το PSI θα είναι περίπου 250 δις ευρώ."

  Έχουμε και το νέο δάνειο (ταυτόχρονα με το PSI) των 130 δις .
  Επομένως 250+130=380 δις

 2. Dal avatar
  Dal 22/01/2012 17:47:13

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκτιμήσεις το χρέος μας θα κλείσει στο τέλος του 2011 περίπου στα 360 δις.
  Η διαστρωμάτωση του:

  A. 73 δις είναι το χρέος προς τις χώρες της ΕΖ, εξ αιτίας του δάνειου των 110 δις από την τρόικα.

  Β. 14. Δις είναι τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας εκδόσεως Ελληνικού δημοσίου με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και αποπληρωμή παλαιότερων εντόκων γραμματίων.

  Γ. 62 δις είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων, που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της στήριξης των ομολόγων της περιφέρειας.

  Δ. 11 δις είναι το ύψος των δανείων που έχει συνάψει στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο.

  ΣΥΝΟΛΟ 160 δις

  Τα εναπομείναντα 200 δις είναι ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ελληνικών και ξένων τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων κλπ. Ενδεικτικά, ομόλογα αξίας 80δις είναι στην κατοχή ελληνικών τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και εταιρειών , στην τράπεζα της Ελλάδος και ελλήνων ιδιωτών.

  Τα πρώτα 160 δις του χρέους, δεν πρόκειται να περάσουν από το κομμωτήριο για τους εξής λόγους.

  1.Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κούρεμα του δανείου της τρόικας, γιατί θα δημιουργηθεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα και αντιδράσεις των πολιτών τους.

  2. Το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ.

  3.Είσης κούρεμα δεν μπορούν να υποστούν και τα έντοκα γραμμάτια, γιατί η ενέργεια θα έπληττε τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ούτε και τα δάνεια που έχει επισυνάψει κατά καιρούς το δημόσιο.

  Άρα το μέρος του χρέους που υπόκειται ψαλιδίσματος είναι τα 200 δις που με κούρεμα 50% θα μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 100δις, ήτοι στα 260δις.Όμως δεν τελειώσαμε. Το ποσό αυτό είναι προορισμένο να αυξηθεί. Επειδή η χρεοκοπία θα είναι «ελεγχόμενη» ,θα απαιτηθούν κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων περίπου 35δις., ανεβάζοντας το συνολικό χρέος στα 295 δις .Δηλαδή στο ποσό που ανέρχονταν, όταν το 2009 το Πασοκ ανάλαβε την κυβέρνηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.