#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/05/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μωραίνει Κύριος (λαόν) ον βούλεται απωλέσαι…Μετά τα χτεσινά αποτελέσματα και τις αναμενόμενες μετασεισμικές δονήσεις, επιτρέψτε μου μερικές σκέψεις.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «επιλεκτικής» χρεωκοπίας. Η χρηματοδότηση των δανεικών αναγκών καλύπτεται από τη χρηματοδότηση των «εταίρων» μας, υπό την ασφυκτική αγχόνη των μέτρων που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση.

Η σκληρή λιτότητα έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία.

Η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η ασφάλεια έχει μετατραπεί σε ανασφάλεια.

Η λαθρομετανάστευση έχει καταστεί ανεξέλεγκτη μάστιγα.

Η μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Οι τομείς της υγείας, της παιδείας και της λειτουργούν οριακά.

Οι αυτοκτονίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη

Τα εργασιακά δικαιώματα έχουν πάει περίπατο.

Οι συνταξιούχοι στερούνται φάρμακα και περίθαλψη

Οι μισθοί, όταν πληρώνονται, είναι πετσοκομμένοι.

Το αποτέλεσμα αυτού του σκηνικού αποτυπώθηκε στις κάλπες. Δεν είναι σκοπός του παρόντος να αναλύσει τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Ο λαός στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας επέλεξε ό,τι επέλεξε.

Ελάχιστοι από τα κόμματα παραδοσιακής διακυβέρνσης αντιλήφθηκαν το τσουνάμι που ερχόταν κατά πάνω τους. Κι όμως. Όσοι είχαμε επαφή με την κοινωνία το βλέπαμε. Συντρίμμια έγινε το πολιτικό σύστημα από το μέγα κύμα του κοινωνικού αναβρασμού. Ως αποτέλεσμα, τα κόμματα που πόνταραν σε αυτό βγήκαν κερδισμένα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποτελούν ουσιαστικό παρελθόν. Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στον τάφο της μεταπολίτευσης. Και δεν έχει νόημα να επιμένουμε στην επιβίωσή τους. Να τελειώνουμε.

Και τώρα; Πως θα κυβερνηθεί η χώρα; Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική εθνικής επιβίωσης;

Αμέσως μετά τις εκλογές βλέπουμε να εμφανίζονται με τραγικά προβλέψιμο τρόπο όλες οι αβελτηρίες του πολιτικού συστήματος. Τακτικές κινήσεις, ελιγμοί για το ποιος θα χρεωθεί και ποιος θα επωφεληθεί, λεβέντικα γιουρούσια και εγερτήρια. Και ο Α. Σαμαράς, φωνή πολιτική ρεαλισμού, εγκλωβισμένος στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα για το οποίο έχει σοβαρές ευθύνες ως ηγέτης, είναι με τα χέρια δεμένα.

Οι γελωτοποιοί της ελληνικής πολιτικής, πνευματικής και δημοσιογραφικής  ζωής θα μας διασκέδαζαν αφάνταστα ίσως αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά. Δυστυχώς, οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δεν αντιλαμβάνονται την τραγική κατάσταση της χώρας. Οι πιο θερμόαιμοι που υπόσχονται να κατατροπώσουν τους κατακτητές, αγνοούν το συσχετισμό δυνάμεων και το γεγονός ότι η επιβίωση μιας μικρής χώρας απαιτεί συμμαχίες. Άλλοι υποστηρίζουν την πλήρη απεμπλοκή από το ευρωπαϊκό άρμα με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα αγνοώντας ότι ένα τέτοιο εγχείρημα με δεδομένη τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης και χωρίς προετοιμασία θα οδηγούσε αυτή τη στιγμή σε εξίσου ολέθρια αποτελέσματα. Για να μην αναφερθώ στα εθνικά θέματα. Την καυτή πατάτα φαίνεται ότι δεν τη θέλει κανείς.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια ενδεχόμενη αναγέννηση της κεντροδεξιάς με συστράτευση των πόλων της είναι η λύση ώστε να καταστεί πάλι η παράταξη πολιτικός φορέας αυτοδύναμης εξουσίας. Διαφωνώ – παρότι δεξιός (τι  να σημαίνει δεξιός άραγε στις μέρες μας;). Η δεξιά παράταξη λειτούργησε πολυσυλλεκτικά σε άλλες εποχές με διαφορετικούς στόχους ως ένας πόλος ενός δικομματικού συστήματος που εξασφάλιζε πολιτική σταθερότητα στον ψυχροπολεμικό κόσμο. Όμως στο DNA της παράταξης πάντα υπήρχε η τιμοκρατία και τα καπετανάτα. Οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις ήταν ,συνήθως, ο μανδύας πολιτικών φιλοδοξιών. Η τωρινή πολυδιάσπαση δεν οφείλεται σε ιδεολογικούς λόγους αλλά σε προσωπικές διαφορές και φιλοδοξίες των εκάστοτε στελεχών. Συνεπώς, ένα προσκλητήριο για το καλό της παράταξης δεν νομίζω ότι έχει νόημα στις παρούσες συνθήκες. Μια τέτοιου είδους συγκόλληση θα είναι βραχύβια, δυσλειτουργική και θνησιγενής. Άλλωστε, το εθνικό συμφέρον προέχει του κομματικού πατριωτισμού.

Αλλά πέρα από αυτό, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό.Το δίπολο κεντροδεξιά-κεντροαριστερά νομίζω πως τελειώνει, αν δεν έχει τελειώσει ιστορικά. Ο φιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός όπως τους γνωρίσαμε τον περασμένο αιώνα, έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους στην παγκόσμια ιστορία. Ο νέος παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων και η αναδιάταξη του διεθνούς σκηνικού με την είσοδο νέων παικτών με γεωπολιτική και δημογραφική ισχύ αλλάζει τις σταθερές που ίσχυαν τον 20ου αιώνα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο παίγνιο μακροπρόθεσμα. Ο  πρόσφατος οικονομικός πόλεμος με πεδίο μάχης το παρασιτικό ελληνικό κράτος υπήρξε μάλλον ένα επεισόδιο αυτής της αναδιάταξης.

Φυσικά το ελληνικό πολιτικό προσωπικό αλλά και η υποτονική ελληνική διανόηση ελάχιστα αντιλαμβάνονται τα τεκταινόμενα στη διεθνή σκακιέρα και συνεχίζουν να ομιλούν και να πράττουν με σταθερές που δεν υφίστανται πια. Όσε φωνές μιλούν γι΄αυτά δεν έχουν θέση στα ΜΜΕ.

Και ακολουθούν βασανιστικά ερωτήματα;

Πως θα πορευτούμε βραχυπρόθεσμα για να επιβιώσουμε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, διατηρώντας όσο μπορούμε την κοινωνική συνοχή;

Πως θα προασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα;

Ποιο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα ακολουθήσουμε;

Ποια εθνική στρατηγική θα χαράξουμε η οποία θα λαμβάνει υπόψη το τωρινό αλλά και το μελλοντικό γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον;

Με ποια εργαλεία θα την επιτύχουμε;

Ποιες συμμαχίες πρέπει να δομήσουμε;

Με τι διοίκηση θα επιτευχθούν όλα τα παραπάνω;

Και τελικά, πως θα διαμορφωθεί μια νέα κοινωνική πλειοψηφία η οποία θα θέσει ως πρόταγμα την επιβίωση και την άνθηση του ελληνισμού στο νέο αιώνα;

Ιδού το διακύβευμα της επιβίωσης μας ως εθνο-κράτους. Βλέπετε κανέναν να συζήτησε ή να συζητάει τα παραπάνω; Εγώ δε βλέπω. Το μόνο που βλέπω είναι μια κακόγουστη οπερέτα πάνω στα ερείπεια.

Γιάννης Φαίλτωρ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 08/05/2012 10:57:53

  Διαφωνώ ότι ο Σαμαράς έχει σοβαρές ευθύνες. Έκανε το καλύτερο δυνατό. Απλά ο κόσμος ψήφισε με αρνητικό πάθος. Δικαιολογημένα, αλλά έτσι ψήφισε. Ελάχιστη λογική. Και τούτο διότι:

  1. Ο Σαμαράς δεν μπορούσε να προκαλέσει εκλογές τον Δεκέμβριο του 2011 εκτός κι αν ήθελε να κυβερνήσει πάνω σε ερείπια μιας χρεοκοπημένης χώρας πεταγμένης έξω από το ευρώ ή έστω εντελώς περιθωριοποιημένης χωρίς πρόγραμμα χρηματοδόστησης δεδομένης της φαϊνής ιδέας Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Να τελειώσει το παραμύθι ότι δήθεν ήταν στο χέρι ενός υπευθύνου ηγέτη μη λαϊκιστή ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές τότε.

  2. Μας απάλλαξε από τον Παπανδρέου.

  3. Προέταξε το PSI την κατάλληλη στιγμή πριν δηλαδή μπει στο μνημόνιο η Ισπανία και Ιταλία και δεν θα υπάρχουν λεφτά.

  4. Μίλησε σε όλους τους τόνους για Ελπίδα και Ανάπτυξη.

  5. Την έπεσε στην Αριστερά και την ιδεολογική τρομοκρατία της καθώς και στη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής χωρίς φόβο και πάθος.

  6. Έδωσε ευκαιρίες στο εκλογικό σώμα για ανανέωση βουλευτών άσχετα αν ο λαός απείχε και άφησε τον οργανωμένο στενό κομματικό πυρήνα παλιών υποψηφίων βουλευτών να λειτουργήσει και να ξαναεκλέξει κάποιους από αυτούς.

  Συμπερασματικά, και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος να ήταν αρχηγός της ΝΔ τώρα το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε. Μην αεροβατείτε.

  Το θέμα είναι να δούμε πως θα θα έρθει όλη η κεντροδεξιά μαζί δημιουργώντας έναν νέο πολιτικό φορέα υπό την ηγεσία του πιο δυνατού αρχηγού δηλαδή του Α. Σαμαρά, από τη στιγμή που ΔΗΣΥ, ΛΑΟΣ , Δράση και Δημιουργία Ξανά δεν μπόρεσαν να μπούν στη βουλή.

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 08/05/2012 11:41:19

   ++++

  • yianna avatar
   yianna @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 08/05/2012 13:04:27

   Είμαι αφάνταστα πληγωμένη από το αποτέλεσμα όχι μόνο για το κόμμα μου αλλά και για το μέλλον της Πατρίδας. Δεν κατακρίνω τον ΑΣ, δεν χρειάζεται τώρα εσωστρέφεια, να μου επιτρέψεις όμως να σου παραθέσω τις δικές μου απόψεις στα θέματα που έθεσες.
   1. Ο Σαμαράς έχοντας κρατήσει μια συγκεκριμένη στάση μετά το πρώτο μνημόνιο, δεν είχε την ηθική αλλά και πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει το δεύτερο. Άρα έπρεπε με αυτό το επιχείρημα να ζητήσει εκλογές και εάν δεν γινόταν δεκτό αυτό, να αποσύρει το κόμμα από τη Βουλή, ό,τι και να σήμαινε αυτό.
   2. Από τον Παπανδρέου μας απάλλαξε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
   3. Η πατρότητα του PSI ανήκει στους δανειστές, ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ.
   4. Μίλησε πολύ αργά, όταν πλέον από την αλλαγή της στάσης του είχε χάσει την αξιοπιστία του και ο ίδιος και η ΝΔ.
   5. Πολύ σωστά αλλά και εκεί άργησε, ειδικότερα για την ΧΑ.
   6. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, η επιρροή του είναι περιορισμένη στα κομματικά θέματα.
   Αναφορικά με τον Κ. Καραμανλή, παρότι Καραμανλική φάνηκε ότι ήταν αδύναμος να μπει στη διαδικασία αφανισμού της Ελληνικής Κοινωνίας. Θα είχε παραιτηθεί, δίνοντας τη θέση του στη Ντόρα ενδεχομένως. Ωστόσο δεν θα είχε διώξει στην πιο κρίσιμη στιγμή βουλευτές δηλαδή ψήφους.
   Τώρα ζητάμε συστράτευση κάτω από τον ΑΣ, συμφωνώ δεν περισσεύει κανείς, όμως το ρεύμα άλλαξε.
   Αναρρωτιέμαι πάντως ποιός τον συμβούλευε. Ποιός από αυτούς που τον περιτριγύριζαν του έλεγε ότι ήταν εφικτή η αυτοδυναμία όταν φυλλοροούσαμε κάθε μέρα.
   Εγώ ξέρω ότι την παρτίδα πρώτα τη σώζεις και μετά την παίρνεις. Εμείς λες και κάναμε οτιδήποτε για να την χάσουμε μέσα από τα χέρια μας. Πέσαμε 14 %, και δεν ακούω εδώ σε αυτό το φόρουμ καμιά αυτοκριτική. Όχι από τον Πρόεδρο, αλλά από αυτούς που τον παρέσυραν και του έδεσαν τώρα τα χέρια. Εάν δεν είναι από τον Σαμαρικό περίγυρο τα συγκεκριμένα άτομα αλλά από τις άλλες τάσεις της ΝΔ, να τους καταγγείλλουμε για να τους μάθουμε και να τους εξαφανίσουμε.

 2. Αλέξης avatar
  Αλέξης 08/05/2012 11:04:39

  Τώρα ποιός φταίει και όλα αυτά έχει λίγη σημασία. Ίσως έχει σημασία για ενδοκομματικές ανακατατάξεις αλλά για τον πολύ λαό δεν έχει.
  Πιστεύω πως οι Έλληνες αξίζουν ένα Τσίπρα για πρωθυπουργό και μια αριστερότερη του ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση με τη στήριξη του Καμμένου, έτσι για να δοκιμάσουν κι αυτό το Cool-Aid.
  Βασικά από τον Τσίπρα περιμένω να κρατήσει την υπόσχεσή του για 100000 προσλήψεις στο δημόσιο!

 3. parsifal avatar
  parsifal 08/05/2012 11:14:42

  Ξεκολλείστε απο το αλάθητον, το αμωμον και ολα τα αλλα θεολογικά περί τον "αντώνη" και τα συζητούμε τα παραπάνω κ. Φαίλτωρ ! Απεδείχθησαν επιχειρησιακά ασφαιρα, ιδε και την τύχη των πλέον "επιχειρησιακών" εκ των υμετέρων (Β' Πειραιώς...)
  Τι θα γίνει;
  Μεγάλη φασαρία, υπέροχη κατάσταση ελεγε ο Πρόεδρος Μάο Τσέ Τούνγκ (εως και ο Φάκτωρ το τσιτάρισε αυτό), ο κόσμος -"λαός" εάν θέλετε απεφάνθη οτι δεν μασά απο "δόσεις", "ακυβερνησία" και λοιπά τρομοκρατικά.
  Θα γίνει οτι γινόταν πάντα : Εάν κινηθούν τρομοκράτες και πλιατσικολόγοι - αναρχικοί, θα συλληφθούν, εάν κινηθούν οι Τούρκοι θα λάβουν απάντηση, εάν μας ζορίσουν οι "δανειστές μας " κατά Αλαφούζο ας φέρουν τις κανονιοφόρους στο Φάληρο οπως εκαμναν παλιά...
  Θα τις βυθίσωμε με τους ιδιους τους Exocet που μας επώλησαν !
  Κατά τα αλλα ιδού η Ρόδος, ας ανοίξει η συζήτηση.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ parsifal 08/05/2012 11:50:27

   Αν κατάλαβες φίλε Parsifal ότι ευλογώ τον Σαμαρά, κάνεις λάθος.
   Δεν του καταλογίζω ευθύνες από κομματικό πατριωτισμό, αλλά επειδή έπρεπε να έχε προβλέψει έχοντας ο ίδιος ολόκληρη την εικόνα της κατάστασης (που εμείς οι ενίοτε φλυαρούντες δε γνωρίζουμε) να προστατέψει τον εαυτό του.
   Σε ότι αφορά την βύθιση των κονονιοφόρων, δεν έχω καμία αμφιβιλία ότι οι υπηρετούντες στην πρώτη γραμμή της μάχης, έχουν και τις ικανότητες και το σθένος να το πράξουν. Αλλά μετά τι? Από γεωστρατηγική γνωρίζεις.

   • Άργος avatar
    Άργος @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/05/2012 01:14:02

    Όχι απλή ευλογία, ...αγιοποίηση του έκανες.
    Έτσι δεν πάει μπρος το καράβι. Ή μένει στάσιμο ή βουλιάζει.

    Εδώ τα έβαλες με τον λαό, ότι χάζεψε, για να βγει λάδι ο αρχηγός. και είσαι και αντιφατικός, αγαπητέ: "ο Α. Σαμαράς, φωνή πολιτική ρ ε α λ ι σ μ ο ύ", από την μια, αλλά και "ε γ κ λ ω β ι σ μ έ ν ο ς στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα για το οποίο έχει σ ο β α ρ έ ς ευθύνες ως ηγέτης" από την άλλη.

  • leleki avatar
   leleki @ parsifal 08/05/2012 11:57:25

   Aυτοί που διέδιδαν τις αστειότητες περι αυτοδυναμίας, οι συμβουλάτορες που ακόμη και την Κυριακή το πρωϊ παραμύθιαζαν τον Σαμαρά για ποσοστό άνω του 30%, τώρα μας λένε: «τα λέγαμε». Μερικοί μας νομίζουν για αμοιβάδες ή γεωσκώληκες.

  • GUS P avatar
   GUS P @ parsifal 08/05/2012 12:00:54

   Θα διαφωνήσω. O λαός μασά και πολύ μάλιστα. Προσωπικά πιστεύω ότι αρκετός κόσμος ψήφησε τιμωριτικά έχοντας κατά νου ότι κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν "σταθερότητα". Εγώ στο οικογενειακό μου περιβάλλον το είδα αυτό. Αφού έριξαν την "πιστολιά" το βράδυ δεν μπορούσαν να κοιμηθούν από το άγχος. Τώρα όσον αφορά στο κύριο άρθρο. Δε νομίζω ότι έιναι λύση η διάλυση της ΝΔ. Δεν έιναι πρόβλημα το σύμβολο. Απλά νομίζω ότι χρειάζεται λιγότερος δογματισμός. Δεν υπάρχουν "αμόλυντοι" και "μιάσματα". Υπάρχουν αποτελεσματικοί και μη αποτελεσματικοί. Και σε κάθε περίπτωση τον τόνο τον δίνει πάντα ο Αρχηγός. Επίσης είναι απολύτως κατανοητό για μένα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από το Λαϊκισμό. Η ΝΔ και ο Σαμαράς σαν κόμμα εξουσίας πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση στις 4 Δεκεμβρίου. Αν αυτή ήταν σωστή ή όχι θα αποδειχθεί πολύ σύντομα. Αν μπορούμε να επιζήσουμε μετά από καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης εντός ευρώ τότε οι δυνάμεις που το υποστήριξαν αυτό θα λαμβάνουν τα εύσημα για πολλά χρόνια. Αν συμβεί το αντίθετο και πάμε σε πολύ μεγαλύτερα δεινά τότε η οργή θα εκτονωθεί πάνω σε αυτούς και δείτε το παράδοξο να τη γλυτώσει ο Παπανδρέου και να κρεμάνε τον Τσίπρα και τον Καμμένο σε λαϊκά δικαστήρια. Τέλος όσον αφορά στη δανειακή Σύμβαση δεν αμφιβάλλει κανείς ότι έιναι επαίσχυντη. Αλλά να υπενθυμήσω ότι καμία Σύμβαση η Συνθήκη δεν τροποποιήθηκαν προς το καλύτερο όταν είχαν αλλάξει οι συνθήκες αρχικής υπογραφής τους και όταν είχαν γίνει οι κατάλληλες επαφές συμμαχίες.

  • ilektro77 avatar
   ilektro77 @ parsifal 08/05/2012 12:18:01

   Όπως σχεδόν η πλειοψηφία των σχολιαστών έτσι και εσείς δεν αποκωδικοποιήσατε σωστά το αποτέλεσμα των εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι:
   1. Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε.
   2. Με 18.8% η Ν.Δ πήρε 108 έδρες χωρίς καμμένους και ντόρα.
   3. Αποκαλύπτεται τώρα η γύμνια της αριστεράς.
   4. Μπήκαν οι βάσεις για μια κυβέρνηση που θα τα αλλάξει όλα χωρίς αντιδράσεις, συντάγματα, κρεμάλες και λοιπές αρλούμπες.

   Να θυμάσαι ότι η πολιτική έχει τακτικισμούς.

   • ΠΚ avatar
    ΠΚ @ ilektro77 09/05/2012 05:43:08

    E, καλά...
    ΜΗΝ ωραιοποιούμε καταστάσεις κιόλας!

    "2. Με 18.8% η Ν.Δ πήρε 108 έδρες χωρίς καμμένους και ντόρα."
    "Να θυμάσαι ότι η πολιτική έχει τακτικισμούς."

    Δηλαδή ήταν στρατηγικά σχεδιασμένο να πιάσουμε 19%, χάριν κάποιας τακτικής?
    και ποια είναι αυτή η τακτική, και ποια είναι και η κυβέρνηση που "θα τα αλλάξει όλα"???

  • panais avatar
   panais @ parsifal 08/05/2012 12:19:38

   Για να εκτοξευθούν οι Exocet πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες εντολές από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

   Για να συλληφθούν οι τρομοκράτες και πλιατσικολόγοι, το ίδιο.

   Ας μη αυταπατώμεθα: η χώρα οδεύει προς μια κλιμάκωση της κρίσης και προς επέκτασή της σε πεδία άγνωστα μέχρι τώρα.

   Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ευκολότερος για να αναστηθούμε ως έθνος, ως λαός και ως κράτος. Η διάβρωση που έχουμε υποστεί είναι τόσο βαθειά και τόσο μακροχρόνια, που μόνο με ηλεκτροσόκ μπορεί να ιαθεί.

   Ας βοηθήσει ο Θεός (τον οποίον επικαλέστηκε και ο Αντώνης προεκλογικώς) για να βρούμε τον δρόμο μας.

   Και θα τον βρούμε! Ας κοιτάξουμε μόνο πίσω στην Ιστορία μας και θα δούμε ότι παρόμοιες καταστάσεις έχει ξαναζήσει η χώρα μας: Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το χάραμα!

  • Αιζενχάουερ avatar
   Αιζενχάουερ @ parsifal 08/05/2012 12:30:42

   Κατά τα άλλα γιατί δεν φαίνεται πουθενά η Ρόδος αλλά φαίνεται μόνον το διεθνές "πήδημα" που έρχεται;

  • factorx avatar
   factorx @ parsifal 08/05/2012 18:06:34

   Που είναι ο Χρυσοχοίδης να μας σώσει; Μην τον κρατάς κρυμένο

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 08/05/2012 11:23:00

  "Μωραίνει", τώρα ποιον "μωραίνει", είναι άλλη ιστορία.

  Κατά τα άλλα, φταίει ο λαός, ναι, δεν φταίει το "ναι, σε όλα". ΣΕ ΟΛΑ!

  Καλά μυαλά. Και στις επαναληπτικές, με αυτά τα μυαλά, θα φτάσετε και σε μονοψήφιο νούμερο. Αν αποδείχτηκε κάτι από αυτή την κρίση, είναι ότι πάτος στην κατρακύλα δεν υπάρχει.

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ Διογένης 08/05/2012 13:47:26

   Δεν μπορεί κανείς να πει οτι εκανε λάθος ο λαός με την ψήφο του και έπρεπε να ψηφίσει αλλιώς και εκανε χαζομαρα κτλ... Η απόφαση του λαού είναι αυτή που είναι , δεδομένη. Δεν θα παιδεύσουν τα κόμματα το λαό , ο λαός θα παιδεύσει τα κόμματα. Εαν δε βρει λύση στα υπάρχοντα, θα βρει λύση σε άλλα. Δεν είναι δεδομένος και όποιος το υποθέτει αυτό διαπράττει ύβρη. Δεν προσαρμόζεται η φύση και η κοινωνία στα μοντέλα διακυβέρνησης, τα μοντέλα οφείλουν να προσαρμόζονται αλλιώς δοκιμάζονται άλλα καταλληλότερα.

   • ΠΚ avatar
    ΠΚ @ Γιώργης Α. 09/05/2012 05:47:00

    Γιώργη,
    το "καταλληλότερα" άσε να κριθεί ΑΦΟΥ δοκιμαστούν, ΔΕΝ νομιζεις?

    Ότι η απόφαση του εκλογικού σώματος ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ (και του 7%) πρέπει να είναι σεβαστή, κι εγώ μαζί σου!

 5. Greco21 avatar
  Greco21 08/05/2012 11:36:09

  "Το θέμα είναι να δούμε πως θα θα έρθει όλη η κεντροδεξιά μαζί δημιουργώντας έναν νέο πολιτικό φορέα υπό την ηγεσία του πιο δυνατού αρχηγού δηλαδή του Α. Σαμαρά, από τη στιγμή που ΔΗΣΥ, ΛΑΟΣ , Δράση και Δημιουργία Ξανά δεν μπόρεσαν να μπούν στη βουλή."

  Ο κόσμος απέριψε το κέντρο. Έχει οργή και θυμό. Έχει φίλτρο απέναντι σε μετριοπαθείς και ρεαλιστικές απόψεις. Ο Σαμαράς έβαλε κάποιους όρους στο παιχνίδι που σύντομα θα αποτελούν προτεραιότητα στο κάθε Ελληνικό σπίτι. Πρέπει να απεμπλακούμε από τους όρους του χθες. Δεξιά και Αριστερά. Είναι ξεπερασμένοι, κουραστικοί και αναποτελεσματικοί. Τα πρόσωπα δε.... εν τι εμφανίση τους θα προκαλέσουν ραγδαία πτώση ψήφων. Άλλωστε ο λόγος τους απευθύνεται σε άλλη εποχή όπου ο μεσαίος χώρος είχε βάση. Προσπάθησαν τίμαια να ξεφορτωθούν τα μίση και τα πάθη του χθες. Δεν ήταν όμως κατάλληλη η εποχή. Έβαλαν όμως τις βάσεις και πάνω σε αυτές πρέπει να χτίσουμε. Πάνω στο "αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα"

  Τα προβλήματα δε είναι συγκεκριμένα και απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές. Πρέπει να δωθεί μάχη. Σε αυτές τις εκλογές δεν δόθηκε. Η ΝΔ έκατσε μέσα στα γραφεία την ώρα που εδώ και χρόνια ο κόσμος συναντιέται στις πλατείες αφού πρώτα έχει συζητήσει στο ίντερνετ.

  Η δομή οργάνωσης της Νομαρχιακής με τα σημαιάκια και τις αφίσες ανήκει στο χθες. Μέσα στις τοπικές δεν γίνονται ζυμώσεις. Τα πρόσωπα δε είναι ίδια. Σίγουρα υπάρχουν άξιοι και τίμιοι άνθρωποι με προσφορά αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μια τέτοια οργάνωση μπορεί να ακολουθήσει την στρατηγική Σαμαρά.

  Θέλει δουλειά. Ο χρόνος τρέχει... αλλά μοιραία έπρεπε να γίνει τώρα. Με συγχωρείτε αλλά αυτή η ΝΔ δεν μπορεί να κρατήσει κάτω από την ίδια ομπρέλα τον ψηφοφόρο του Καμμένου. Έπρεπε να τον αφήσει να εκτονωθεί. Να δώσει το μύνημα του. Να το παραλάβει η ΝΔ, να το επεξεργαστεί και να ανταποκρηθεί παρουσιάζοντας του λύσεις στα προβλήματα του. Εάν δεν συμφωνεί δυστυχώς πρέπει και είναι σωστό να χωρίσουν οι δρόμοι.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/05/2012 12:02:58

  Δεν θα αναφερθω στο 1993 και το 1995.Φρεσκα κουλουρια.
  ΕΡΩΤΩ και αλλου : γιατι ο Σαμαρας δεν θετει ζητημα παραγραφης των ευθυνων ΓΑΠ για το μνημονιο απο πιθανες νεες εκλογες και να ζητησει συγκυβερνηση ή εστω σκετη κυβερνηση Τσιπρα αλα 1989 για λιγους μηνες μεχρι να ολοκληρωσουν οι εξεταστικες το εργο τους;
  Κανεις δεν μπορει να αποφυγει το προβλημα της παραγραφης ενω οσο γινονται αυτα : 1) η ΝΔ θα εχει σχετικη πλειοψηφια στη Βουλη 2) οι αναγκες να ληφθουν αποφασεις θα υποχρεωσουν τον Τσιπρα να εκτεθει.
  Μ

 7. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 08/05/2012 12:11:24

  Καποιοι παραμενουν κολλημενοι στα διδαγμενα στερεοτυπα του παρελθοντος και αρνουνται να δουν το αυτονοητο : Απ΄οπου περασε το ΔΝΤ και οι νεοφιλελευθερες "συνταγες" του κατερρευσε το πολιτικο σκηνικο. Η Ελλαδα δεν θα μπορουσε να αποτελεσει εξαιρεση. Οσο για τις περιφημες συνταγες, αυτες παντοτε εξυπηρετουσαν τον ιδιο στοχο : επικληση "δημοσιονομικης προσαρμογης", δηλαδη λιτοτητα και περικοπη κοινωνικων δαπανων, ωστε να μπορουν τα κοροϊδα (οι λαοι) να πληρωνουν τους τοκογλυφους. Και φυσικα, απαξιωση της χρηματιστηριακης αξιας του εθνικου πλουτου, ωστε να μπορει να ξεπουληθει κωψοχρονια στους ιδιους αρπαγες ("επενδυτες"!) εναντι πινακιου φακης και με τον τροπο αυτο να μεταφραστει το φανταστικο χρημα της οικονομιας-καζινο σε πραγματικα περουσιακα στοιχεια. Το ιδιο ακριβως σεναριο παιχτηκε στις χωρες της Λ. Αμερικης, στην πρωην Σ. Ενωση, στην Πολωνια, στην Ν. Αφρικη, στις πρωην "ασιατικες τιγρεις" .... και ουτω καθεξης. Πισω απο τις "κυριλε" αναλυσεις των διαφορων διορισμενων "οικονομολογων" και "τεχνοκρατων", αυτο που κρυβονταν παντοτε ηταν η εξυπηρετηση της αρπακτικοτητας μιας απειροελαχιστης αντιπαραγωγικης ελιτ του χρηματος που θελει να πληρωνει το 99% του πληθυσμου, ωστε να εξασφαλιζονται τα κερδη του 1%. Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις "μαρξιστης" για να το καταλαβει αυτο. Κι ολα τα γλυκαναλατα και υποκριτικα περι "ανταγωνιστικοτητας" και περι "αναπτυξης" καταληγουν να ειναι φουμαρα με τα οποια ταϊζουν εναν παραπληροφορημενο και αποβλακωμενο -απο τα ιδιωτικα ΜΜΕ- κοσμο. Γιατι η "ανταγωνιστικοτητα" γινεται με τα κριτηρια του μισθολογικου κοστους των σκλαβων της Κινας και η "αναπτυξη" γινεται με αποκλειστικο στοχο την αυξηση της κερδοφοριας των ελαχιστων, η οποια δεν διαχεεται μετα στον πληθυσμο υπο μορφη κοινωνικων παροχων, αλλα απλως γενναει ολο και περισσοτερους τρισεκατομμυριουχους. Επειδη ομως αυτο το μοντελλο εχει αποδειχτει οτι ειναι ασταθες -ακομα και με τα κριτηρια ενος κλασσικου καπιταλισμου- παντου σκαει καποια στιγμη το καζανι και υποχρεωνονται οι κοινωνιες και οι πολιτικοι να ακολουθησουν την "οδο της καμηλας". Και στα σταδια του σκασιματος του καζανιου παντοτε ακουγονται στην αρχη μεγαλα και τρομερα λογια περι "λαϊκης κυριαρχιας" και "επαναστασης" και τα τοιαυτα, μεχρι να ξαναβρεθει καποιος μεσος ορος συνυπαρξης των αρχων της αρπακτικοτητας των λιγων με τις αρχες της κοινωνικης αλληλεγγυης. Αυτο περιγραφεται στα μαθηματικα με το μοντελο της "καμπυλης Μπελ" και με την αλληγορια της λιμνης με τα ψαρια και με τις παπιες : Τρωνε οι παπιες ολο και περισσοτερα ψαρια και μετα εξαντλειται ο πληθυσμος των ψαριων, με αποτελεσμα να μην εχουν τι αλλο να φανε οι παπιες και ν αρχιζουν να ελαττωνονται, οποτε βρισκουν την ευκαιρια τα ψαρια κι' αρχιζουν με τη σειρα τους να πληθαινουν..... και ουτω καθεξης, εις το διηνεκες. Eτσι δουλευει παντοτε η ιστορια, ακολουθωντας τους νομους μιας κοινωνικης οικολογιας.

  • Άργος avatar
   Άργος @ Μ.Γ 09/05/2012 01:17:04

   Ωραίος!

 8. Nik avatar
  Nik 08/05/2012 12:14:48

  Ας δούμε τον νεανία να συνομιλεί με Ολάντ και Μέρκελ. Να δούμε το μπόι του εκεί έξω. Θα δούμε ότι το "καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη" δεν είναι ευρωπαϊκό ρητό.

 9. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 08/05/2012 12:28:28

  Η ΝΔ ειναι κόμμα των αλλαγών σε σταθερό έδαφος,προσαρμόζει την πολιτική της με το ευρωπα'ι΄κό σκηνικό,δεν διακινδυνεύει την ειρήνη και την όποια πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας με εντυπωσιακές,ρηξικέλευθες τομές.Είναι το τμήμα εκείνο της ελληνικής κοινωνίας, που συχνά πρέπει να παίζει το ρόλο του ηνιόχου,όταν η λα΄ι'κή οργή κινδυνεύει να ρίξει το άρμα στον γκρεμό.Είτε το παραδέχεται κάποιος είτε όχι,είναι η δικλείδα ασφαλείας μας.Το πρόβλημα είναι ότι αναγκάζεται να τρέχει λαχανιασμένα πίσω από το κάθε μάγκικο πασοκ,που το ψευτοεπαναστατικό του προφίλ με τα''ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα''μεθά τον ήλιο και τον λαό.Απωθημένο των λεγομένων αριστερών είναι η εξουσία,απωθημένο ενός αιώνα περίπου.Ηρθε η ώρα τους,αλλά αυτή η δημοκρατική παράταξη,πιο ώριμη πια, θα κρατά τις λεπτές ισορροπίες.

 10. Α avatar
  Α 08/05/2012 12:58:07

  O Σαμαράς μίλησε με λόγο και πρόγραμμα ρεαλιστικό για την έξοδο από την κρίση.
  Βασικό στοιχείο, του προτάγματός του ήταν η λέξη ¨ΑΝΑΠΤΥΞΗ¨.
  Αλλά κατά τη γνώμη μου, έκανε ένα βασικό λάθος. Προέβαλε την ¨ανάπτυξη¨ που είναι πιο μακρυπρόθεσμος στόχος χωρίς να δώσει έμφαση στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του ήδη κατεστραμμένου πληθυσμού.
  Για παράδειγμα:
  1. τι θα γίνει με τους ανέργους και αυτούς που δεν καταγράφονται ως άνεργοι. (μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν, αυτοαπασχολούμενοι, κλάδος της οικοδομής που κατέρευσε με 150 επαγγέλματα), θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και αξιοπρεπούς διαβίωσης;
  2. Τι θα γίνει με τους άδικους φόρους (αλληλεγγύης, χαράτσι κλπ., θα καταργηθούν άμεσα;)
  3. Θα υπάρξει μέριμνα, για τους ανασφάλιστους ή αυτούς που έχουν χάσει ασφαλιστικά δικαιώματα (λόγω μη δυνατότητας ν΄ανταποκριθούν σε ασφαλιστικές εισφορές), ώστε σήμερα να μην έχουν ούτε βιβλιάριο υγείας, ούτε σύνταξη;
  4. Θα υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά και δεν μπορούν να συντηρούν 2 ή 3 σπίτια σε διάφορες πόλεις; (φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν). Να υπάρξει για παράδειγμα μηνιαίο επίδομα σπουδών για κάθε σπουδαστή που σπουδάζει σε άλλη πόλη από την πόλη που διαμένει η οικογένεια.
  5. Θα καταργηθεί το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας (για μεταβιβάσεις, για μπλοκάκια κ.α. );
  6. Θα υπάρξει ανοχή από μέρους της πολιτείας όταν ο φορολογούμενος δεν μπορεί ν΄ανταποκριθεί σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις;
  7. Με το μέτρο, των τραπεζικών λογαριασμών όπου βάζει χέρι η εφορία ή οι τράπεζες, όταν κάποιος έχει χρέη, τι θα γίνει;
  8. Το μέτρο για τους δανειολήπτες , η δόση μέχρι 30% του εισοδήματος (μεγάλο ποσοστό), όχι μόνο δεν φτάνει, οδηγεί σε εξαφάνιση της ιδιωτικής περιουσίας. Δραστικό μέτρο ανακούφισης, είναι το κούρεμα των δανείων.

  Αυτά και άλλα , της καθημερινής ζωής, μπορεί να ¨φαίνονται¨ λεπτομέρειες, αλλά για πολλούς συμπολίτες μας , είναι ¨ζωτικά¨ προβλήματα, στα οποία το πρόγραμμα και ο λόγος της ΝΔ, πρέπει ν΄απαντήσει και μάλιστα πειστικά.

 11. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/05/2012 16:31:21

  Γιάννη,
  ο τίτλος είναι ατυχέστατος
  το αποτέλεσμα των εκλογών σοφότατο
  ο λαός κυρίαρχος
  οι οπές σφιγμένες
  τα χαρτιά όλα στο τραπέζι.

  Οι νεκροί θάβονται - ή θα θαφτούν οριστικά στις επόμενες εκλογές.

  Χάος υπήρχε και πριν ο Θεός βάλει το χέρι του.
  Κάτι δηλοί ο Μύθος.
  Μην ανησυχείς!

  Τις καλύτερες ευχές μου και την αγάπη μου

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Προφήτης 08/05/2012 17:03:09

   Φίλε Προφήτη σε χεραιτώ από τη μακρινή Νότια Αγγλία.
   Ο τίτλος δεν αφορά την προχθεσινή ετυμηγορία. Ο λαός έχει μωραθεί εδώ και πολλά χρόνια. Όταν βολευόταν και έκανε ότι δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν ήξερε.
   Όταν θελγμένος από τον υπερκαταναλωτισμό ξεσάλωνε χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Γιατί, γιατί,...πόσα γιατί που τα έχεις στηλιτεύσει τόσες φορές.
   Τώρα σε μια ανακλαστική αντίδραση διέλυσε το μεταπολιτευτικό σπίτι που στεγαζόταν τόσα χρόνια και καλά έκανε.
   Ο λαός δεν είναι σοφός, ούτε χαζός. Άνθρωποι είμαστε με ελαττώματα και ενίοτε φοβερές στιγμές. Αλλά με θλίβει το γργονός ότι πολλοί ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί τη δύσκολη κατάσταση και την πυρήνα του προβλήματος.
   Τέλος πάντων, το σύστημα θα νξαναχτιστεί από την αρχή. Ελπίζω να μην μεταλλαχθεί απλώς.
   Και κάτι τελευταίο.
   "Κυρίαρχος είναι αυτός που αποφασίζει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης".
   Ποιος είναι τελικά;

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/05/2012 17:14:45

    Στην Πρωσσία, Γιάννη.

    Στην Ελλάδα, μπορεί να αποφασίσουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και Φωτόπουλοι.

    Αλλά την 12/02/2012 οι Παπανδρέου-Σαμαράς συναποφάσισαν ότι η προδοτική μέχρι τότε διαχείριση της κρίσης του Χρέους συνιστούσε "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" και επέβαλαν ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ το Μνημόνιο.

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ Προφήτης 08/05/2012 18:54:26

     Σε ότι αφορά εκείνη τη νύχτα, μόνο αυτός και και οι πέριξ αυτού ξέρουν τι έδωσαν και τι έσωσαν. Τα μνημόνια μπορούν να αναιρεθούν. Κάποια άλλα πράγματα όμως δεν παίρνονται πίσω αν χαθούν. Αν μπορούσε να κάνει αλλιώς δεν το ξέρω. Μόνο η Ιστορία μπορεί να κρίνει.
     Ξέρω όμως ότι τότε κάτι έσπασε. Το λέβλεπα στα μάτια αυτών που έβλεπα στους δρόμους και στις πλατείες. Δεν μπόρεσε να το επικοινωνήσει το γεγονός στον κόσμο κι αυτό του κόστισε πάρα πολύ.
     Τώρα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή η παράταξη που πιστεύει στην ενότητα του έθνους. Με νέα φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες. Κοιτάζοντας μπροστά και όχι πίσω. Γι' αυτό και έθεσα κάποια ζητήματα. Για να ανοίξει μια κουβέντα.

  • factorx avatar
   factorx @ Προφήτης 08/05/2012 18:05:09

   Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε

 12. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 08/05/2012 17:28:56

  Κι εμείς εδώ παίζουμε το Μιμίκο και τη Μαίρη.
  Τουλάχιστον πέφτουν σιγά, σιγά οι μάσκες όλων. Δεξιών και αριστερών.

 13. parsifal avatar
  parsifal 08/05/2012 20:39:11

  Υποθέτω οτι πάει για εμένα το σχόλιο ! Θα γίνει και αυτό που λές, πάντως τον βγάλαμε !

  • factorx avatar
   factorx @ parsifal 08/05/2012 21:23:52

   ΟΚ έχασε το ΠΑΣΟΚ< αλλά μην κάνεις έτσι

   • parsifal avatar
    parsifal @ factorx 08/05/2012 23:06:08

    Ενώ εσύ ...κέρδισες !

    • factorx avatar
     factorx @ parsifal 08/05/2012 23:28:24

     Οχι κι εγώ έχασα, αλλά εν κάνω σαν κατίνα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.