01/12/2009 12:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μυστική συνάντηση Παπανδρέου-Παπαδήμου

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ένας μυστηριώδης ταξιδιώτης από τη Φραγκφούρτη πέρασε τις VΙΡ πύλες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» χωρίς να γίνει αισθητή η παρουσία του από το πολύβουο πλήθος των ταξιδιωτών.

Τον παρέλαβε μια αστραφτερή λιμουζίνα και τον μετέφερε ταχέως στο κέντρο της Αθήνας, στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το βαρύ αυτοκίνητο εισήλθε από την πλαϊνή είσοδο της οδού Ομήρου στο πάρκινγκ της κεντρικής τράπεζας και από εκεί ο υψηλός επισκέπτης ανέβηκε στον δεύτερο όροφο, κατευθείαν στο γραφείο του κ. Γ. Προβόπουλου, όπου και ενημερώθηκε πάραυτα για τις πιέσεις των αγορών επί των ελληνικών τίτλων και για τις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Δεν ήταν άλλος από τον δικό μας αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο .

Ο στενότερος συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, ταξίδεψε ινκόγκνιτο στην Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει σήματα και μηνύματα της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και για να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις απόψεις και τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου.

Τα πράγματα τις προηγούμενες ημέρες εξελίσσονταν κατά τρόπο ιδιαιτέρως προβληματικό για την Ελλάδα και την οικονομία της, τα δυσμενή σχόλια και οι αναφορές στον διεθνή Τύπο είχαν πυκνώσει επικίνδυνα και οι αγορές από την αρχή της περασμένης εβδομάδας έπαιζαν με το σενάριο μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Ειδικώς την περασμένη Πέμπτη, όταν οι πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους έλαβαν μεγάλες διαστάσεις και επιχειρήθηκε συσχέτιση με τις εξελίξεις στο Ντουμπάι, πολλοί στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη άρχισαν να ανησυχούν ιδιαιτέρως και να αναζητούν επαφή με την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης. Τότε ετέθη το ζήτημα μιας απευθείας συνάντησης με τις ελληνικές αρχές. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε όλα τα εχέγγυα για μια τόσο κρίσιμη και λεπτή αποστολή. Είναι αξιόπιστος, χαίρει εκτιμήσεως εδώ και στο εξωτερικό, γνωρίζει το ελληνικό πρόβλημα καλύτερα από τον καθένα και επιπλέον συνδέεται με τα κρίσιμα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής και ιδιαιτέρως με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ολοι θυμήθηκαν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει στον κ. Παπαδήμο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, με απώτερο σκοπό να αναλάβει τα ηνία της ελληνικής οικονομίας.

Κάπως έτσι αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε, με άκρα μυστικότητα, το ταξίδι του κ. Παπαδήμου στην Αθήνα. Ερχόμενος στην ελληνική πρωτεύουσα την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε αμέσως διαβουλεύσεις, πρώτα στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος και ακολούθως σε άγνωστους χώρους με ανώτερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Επειδή όλα έγιναν γρήγορα και σε κλειστό κύκλο, δεν υπάρχει γνώση για το περιεχόμενο των συζητήσεων και των επαφών. Θεωρείται βέβαιον πάντως ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκε και συζήτησε εξαντλητικά, ίσως αργά την Παρασκευή ή το αργότερο το Σάββατο το πρωί, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο κ. Παπαδήμος είχε πολύωρη συνάντηση στο Καστρί με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ανδρών. Εικάζεται ότι ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε αναλυτικά στον κ. Παπανδρέου τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων μας για τη θέση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Και εκτιμάται ότι μετέφερε τις απόψεις όχι μόνο της οικονομικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της πολιτικής, η οποία ως γνωστόν είναι ευρύτερη έννοια και ορίζεται κυρίως από τον γαλλογερμανικό άξονα του κ. Σαρκοζί και της κυρίας Μέρκελ. Απ΄ όσα είχαν μεταδοθεί τις προηγούμενες ημέρες από τις Βρυξέλλες λογικώς ο κ. Παπαδήμος θέλησε να περιγράψει την κρισιμότητα των περιστάσεων και βεβαίως να λάβει διαβεβαιώσεις από τον έλληνα πρωθυπουργό για την προσπάθεια της προσαρμογής, η ένταση της οποίας ως γνωστόν αμφισβητείται από τους ξένους και τις αγορές και είναι αυτή τελικά που προσφέρει και την ευκαιρία εκδήλωσης των κερδοσκοπικών πιέσεων. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε σ΄ αυτή τη μυστική πολύωρη συνάντηση στο Καστρί και τι μπορεί να μετέδωσε ο κ. Παπανδρέου στην ευρωπαϊκή ηγεσία μέσω του κ. Παπαδήμου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Παπαδήμος την επομένη το πρωί συνέχισε τις επαφές του στην Αθήνα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη και αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής για τη Φραγκφούρτη.

Ωστόσο ορισμένες δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών αρχών υποδηλώνουν συμφωνία ή, καλύτερα, σύμπλευση και κατανόηση και σε κάθε περίπτωση καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη της μυστικής συνάντησης στο Καστρί, συγκεκριμένα την Κυριακή, ο κ. Χοακίν Αλμούνια δήλωσε από το Πεκίνο, όπου βρισκόταν με τους κκ. Τρισέ και Γιούνκερ, ότι «η Ελλάδα είναι προστατευμένη από το ευρώ και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει». Αλλαγή κλίματος από την περασμένη Κυριακή
Α πό την περασμένη Κυριακή το κλίμα των επιθετικών δηλώσεων σε βάρος της Ελλάδας υποχώρησε, όπως υποχώρησαν και τα κύματα κερδοσκοπίας, με αποτέλεσμα χθες η διαφορά επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας από τα αντίστοιχα γερμανικά να πέσει στις 178 μονάδες βάσης, από σχεδόν 225 όπου είχε ανέλθει κάποια στιγμή το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Αλλά και τα σήματα που μεταδόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση μετά την Κυριακή φανερώνουν πιο δυναμικές διαθέσεις για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, κυρίως όσον αφορά το εύρος και την ταχύτητα της προσαρμογής. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε χθες με καθαρό τρόπο το πρόβλημα των συντάξεων και επιπλέον επιτάχυνε τη διαδικασία έναρξης του διαλόγου για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Ο κ. Παπανδρέου επίσης μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μετέδωσε αντίστοιχα σήματα. Και στην πρώτη συνάντησή του με τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά μετέδωσε τη βούλησή του για τομές και αλλαγές ζητώντας τη συναίνεσή του, επικαλούμενος ακριβώς την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Θα έλεγε κανείς ότι οι καθησυχαστικές αναφορές των Βρυξελλών και η πιο καθαρή γλώσσα των Αθηνών είναι πιθανώς αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχε μυστικά στην Αθήνα ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Οπως και αν έχει, ο κ. Παπαδήμος εξετέλεσε μια δύσκολη αποστολή στην Αθήνα, τα μυστικά της οποίας αν δεν μάθουμε, σίγουρα θα προσεγγίσουμε στο άμεσο μέλλον.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=302284&dt=01/12/2009

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πρασινάλογα avatar
  πρασινάλογα 01/12/2009 15:49:08

  Το σχέδιο για την οικονομία που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο εθνικός μας Αϊνστάϊν:

  http://www.youtube.com/watch?v=25qvkmzmJys&feature=player_embedded

 2. Ιωάννης ο Μεσσήνιος avatar
  Ιωάννης ο Μεσσήνιος 01/12/2009 17:06:25

  Χρειάστηκαν 56 ημέρες + ενδελεχής έλεγχος + φακέλων των υποψηφίων γ. γραμ ματέων + διαβουλεύσεις + προαπαιτούνενα και σωρό "έπεα πτερόεντα" για ν' αναλάβει....ο παλαιός γνώριμος Γεωργακόπουλος θέση οικονομική. Μάλλον τον εαυτό τους κοροιδεύουν και μόνο... Τους Ευρωπαίους θα τούς κοροιδέψουμε και πάλι, τι έξυπνοι λεβεντες είμαστε, η Ελλαδα ποτέ δε πεθαίνει........

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Ιωάννης ο Μεσσήνιος 01/12/2009 17:20:37

   Συμμετοχική Δημοκρατία Ιωάννη.
   Νομίζεις πως είναι εύκολο να ελέγξεις τόσες χιλιάδες βιογραφικά σε 2 μήνες;
   Οι άνθρωποι τα έχουν παίξει στη δουλειά!!!
   Και η πλάκα είναι πως νομίζουν ότι μπορούν να μας δουλέψουν με τις π@@@@ιές τους.

   Πάντως θα είχε πολύ πλάκα αν βλέπαμε τους κομμένους να προσφεύγουν κατά των αποφάσεων διορισμού των γενικών γραμματέων και να πετυχαίνουν ακύρωση τους στα Δικαστήρια.

   ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΤΕ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΑΙΩ ή ΝΑ ΓΕΛΑΩ!!!!!

   ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ. ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΤΡΟΜΑΖΑΝ, ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ.

   ΑΝΤΩΝΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΔΥΝΑΤΑ. ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ!!!

   ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΞΕΒΡΩΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ. ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΓΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ.!!!!!

 3. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 01/12/2009 17:29:08

  γιατί όμως έχω την ενοχλητική αίσθηση πως άμα πέσουν κάτι υπογραφούλες που περιμένουν από καιρό για τα εξωτερικά μας θέματα θα ανακάμψει και ω! του θαύματος και η οικονομία;
  ...ξέρω, ξέρω, είμαι συνωμοσιολόγα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.