#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/11/2011 15:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου για το κούρεμαΟι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους, έκαναν πρόταση στην Ελλάδα να ανταλλάξουν τα ομόλογα που διαθέτουν με την έκδοση νέων των οποίων η ονομαστική αξία θα είναι μειωμένη στο μισό.

Όμως, οι όροι που θέτουν είναι τα νέα ομόλογα να περιέχουν υψηλά επιτόκια και επιπλέον κίνητρα, όπως ετήσιες αποπληρωμές εφόσον  η ελληνική οικονομία ανακάμψει:

Επίσης, οι δανειστές επιμένουν ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα πρέπει να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στην ελληνικό δίκαιο. Με αυτό τον τρόπο οι δανειστές θα αποφύγουν τις όποιες μελλοντικές ζημίες που ενδεχόμενος μπορεί να προκληθούν από την ελληνική πλευρά.

Η παραπάνω “απόρρητη” πρόταση, παρουσιάστηκε στις ελληνικές αρχές την Κυριακή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times.

Οι συζητήσεις μεταξύ των κατόχων ομολόγων και της Αθήνας είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη, όπου αναμένεται από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μία διαφορετική πρόταση.

Πέρα από τα σημαντικά ερωτήματα που όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια προκύπτουν από το δημοσίευμα, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα με αφορμή και την συζήτηση στην Βουλή επί των προγραμματικών θέσεων της νέας κυβέρνησης. Γνωρίζουν η Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί τις μυστικές διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση για το χρέος;

Αλλά διαβάστε τη συνέχεια: Στόχος των διαπραγματεύσεων, είναι η οριστικοποίηση των λεπτομερειών της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, όπου το IFF( Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών), ένα κονσόρτσιουμ κατόχων ελληνικών ομολόγων, συμφώνησε να «κουρέψει» κατά 50% την ονομαστική αξία των ομολόγων τους.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων καθώς και οι λήξεις των ομολόγων που χρησιμοποιούνται στις ανταλλαγές (swaps) για το “κούρεμα”, εμπεριέχουν κινδύνους όσον αφορά την απόσβεση που μπορούν να κάνουν οι κάτοχοι τους, καθώς θα κερδίσουν ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με  την καθαρή παρούσα αξία (NPV) των χαρτοφυλακίων τους και όχι τα μεγάλα νούμερα που ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι προτάσεις του IIF, περιλαμβάνουν τρεις διαφορετικές επιλογές ανταλλαγής ομολόγων. Και οι τρεις προμηνύουν μία μείωση της τάξεως του 51 με 53 % στην καθαρή παρούσα αξία (NPV) τους. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος στόχος υπολογίζεται να επιτευχθεί μέσω ενός « εκπτωτικού επιτοκίου» αξίας 12%- δηλαδή κατά ένα τρίτο περισσότερο από το 9% που ειπώθηκε στην τελευταία συμφωνία.

Το 9% επικρίθηκε από πολλούς ως υπερβολικά υψηλό. Μία πρόσφατη  έκθεση της Barclays Capital για την ελληνική συμφωνία, προτείνει το εκπτωτικό επιτόκιο να είναι 3.15%. Το εκπτωτικό επιτόκιο ενός ομολόγου αποτελεί έναν υπολογισμό για το πόσο γρήγορα μειώνεται η αξία του χρήματος με την πάροδο του χρόνου. Ένα υψηλό εκπτωτικό επιτόκιο καταστεί τα νέα ομόλογα να φαίνονται ότι έχουν μικρότερη αξία όταν γίνεται η ανταλλαγή.

Εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις, σημειώνουν ότι σύμβουλοι της ελληνικής πλευράς έχουν αρχίσει ήδη και κάνουν προτάσεις οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια ζημία της τάξεως του 70-80 % στην καθαρή παρούσα αξία (NPV).

Η πιο ξεκάθαρη επιλογή για το IIF, είναι να γίνει μια ανταλλαγή των σημερινών ομολόγων με νέα μειωμένης αξίας κατά 50%, που θα έχουν όμως ετήσιο επιτόκιο 8%- που σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι θα εισπράττουν  ετησίως  περίπου τα ίδια χρήματα με σήμερα.

Επιπρόσθετα, τα νέα ομόλογα θα περιέχουν και εγγυήσεις πάνω στο ΑΕΠ της χώρας. Όπως αναφέρεται στην πρόταση του IIF, οι εν λόγω εγγυήσεις θα εξασφαλίζουν στους δανειστές επιπλέον πληρωμές εάν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί ταχύτερα απ΄ ότι προβλέπει η Eurostat. Αυτά τα επιπλέον κέρδη θα συμβάλουν στη συγκράτηση του συνόλου των ζημιών στην καθαρή παρούσα αξία (NPV) του συνόλου των χαρτοφυλακίων των επενδυτών.

Επίσης, τα νέα ομόλογα θα υποστηρίζονται μέσω μίας εγγύησης ύψους 30 δις ευρώ. Ποσό που θα συγκεντρωθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης.

Οι άλλες δύο προτάσεις θα χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά και περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει Έλληνας τραπεζίτης  με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Υπό αυτό το σενάριο, θα προταθεί στους ξένους επενδυτές μια ανάλογη συμφωνία, όμως οι Έλληνες επενδυτές- στους οποίους περιλαμβάνονται τα προβληματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και οι προβληματικές τράπεζες- θα πάρουν μόνο ένα “ κούρεμα” της τάξεως του 37%.

Ακόμη, δεν πρόκειται να πάρουν ανάλογες   εγγυήσεις  για τα νέα ομόλογα, με αυτές  που ενδεχόμενος θα δοθούν στου ξένους.

(Πάνος Ζ.)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 16/11/2011 16:09:29

  Ποίο θα είναι το κούρεμα τελικά στην ονομαστική αξία των ομολόγων; Μήπως πάνε σε λύση ανάλογη του Ιουλίου όπου το περίφημο κούρεμα 21% ήταν μόλις 9%, ενώ υπήρχε και επιλογή μηδενικού κουρέματος;

  Άντε γιατί δεν μας τα λένε και πολύ καθαρά οι φίλοι μας οι τραπεζίτες...

 2. Morelo avatar
  Morelo 16/11/2011 16:25:00

  O Σαμαράς τι λέι για αυτό;;;; Τι λέι για το ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο αγγλοσαξωνικό δίκτυο;;;
  Μηπως όλοι εμείς είμαστε τρελοί και συνομωσιολόγοι και όλοι αυτοί οι υποστηξριχτές της δανειακής σύμβασης είναι οι μόνοι λογικοί και πατριώτες;;

  Σαμαρά λές οτι η δανειακή είναι αναπόφευκτη;;; Διαπραγματέχουτη τότε,ζήτα απτον Παπαδήμο να διαπραγματευτεί με όρος ευνοικούς για εμάς!

  Αν είναι δυνατόν να ψηφίσει κάποιος αυτο το έκτρωμα για όλους μας!

  Αίσχος κύριοι.

  • Morelo avatar
   Morelo @ Morelo 16/11/2011 16:25:41

   δίκαιο*

 3. sitting duck avatar
  sitting duck 16/11/2011 16:42:42

  Eίναι πολύ σοβαρή η αποκάλυψη των FT γιατί επιβεβαιώνει αυτό που φοβόμαστε όλοι. Οτι οι ιδιώτες ομολογιούχοι απαιτούν τα νέα απομειωμένης αξίας ομόλογα που θα πάρουν στα χέρια τους να καλύπτονται από το αγγλοσαξονικό δίκαιο, ώστε να μην επιδέχονται νέο κούρεμα. Δηλαδή αν αποφασίσουν να μας...τραβήξουν την πρίζα σε έξι μήνες, δεν θα έχουμε κανένα διαπραγματευτικό όπλο. Θα μας ζητάνε και...το σώβρακο, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι αυτό που λέμε και δαρμένοι και...γα. Και στην δραχμή βεβαίως-βεβαίως.
  Η Νέα Δημοκρατία τι λέει για όλα αυτά. Δίνει ψήφο σε μία κυβέρνηση που πριν νομιμοποιηθεί διαπραγματεύεται ζητήματα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων; Σε ποιόν λογοδοτούν οι κκ. Παπαδήμος και Βενιζέλος για τους μυστικούς χειρισμούς τους στο PSI;

 4. Ύβρις και Νέμεσις avatar
  Ύβρις και Νέμεσις 16/11/2011 17:16:57

  10.000.000 Έλληνες καθόμαστε και μας κοροιδευει ακόμα ο γιωργάκης!
  Ντροπή! Να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης οι βουλευτές της ΝΔ. Εκλογές θέλουμε, ......σύγγνωμη... μπορεί να πάρει λίγο το λόγο και ο λαός;

 5. Aθωος περαστικος avatar
  Aθωος περαστικος 16/11/2011 19:16:43

  Αγγλοσαξωνικό δίκαιο..ας πάνε να βάλουν και Σουηδικό, Σομαλικό ή Διαγαλαξιακό αν θέλουν. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων εφαρμόζονται τελικά-επί απροθυμμίας του οφειλέτη-με τη βία. Και τη νόμιμη βία σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη που λέγεται Ελλάδα την ασκεί ακόμα ο ελληνικός λαός, δια των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Και δεν βλέπω πολλούς ευρωπαίους να θέλουν αν αφήσουν τα κοκαλάκια τους εδώ για να διεκδικήσουν τα λεφτά των τραπεζιτών τους.
  Δεν πρόκειται να πάνε τα πράγματα εκεί και το ξέρουν, απλώς εκβιάζουν, γιατί θα βρεθούν σε καταστάσεις αδιέξοδες-και μείς σε δυσάρεστες βεβαίως βεβαίως- αλλά όχι αδιέξοδες. Αδιέξοδες θα είναι για τους δανειστές.
  Πρόκειται για εκβιασμό χωρίς αντίκρυσμα. Ας μη φοβάται ο λαός. Κανένας δεν μπορεί να πάρει ούτε την Ακρόπολη, ούτε τα νησιά μας, ούτε τα λιμάνια μας, αν δεν τα δώσουμε εμείς οικειοθελώς. Μια χώρα χρεωκοπεί όταν χαθεί το φαντασιακό των πολιτών της ότι αποτελούν ένα έθνος και όταν τελειώσουν οι οβίδες για τα κανόνια της. Δυστυχώς για αυτούς έχουμε -ακόμα- και από τα δύο και το ξέρουν. Για αυτό και φοβούνται οι δανειστές μας. Και πιο πολύ φοβούνται να μην έρθει στην εξουσίας ένας κάποιος έλληνας πατριώτης πρωθυπουργός. Για αυτό και παθαίνουν αλλεργία με τις εκλογές.

 6. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 16/11/2011 21:27:48

  Ο εν λόγω κύριος είναι σκίνχεντ, αλλά το παίζει μαλλιάς.
  Η όλη ιστορία θυμίζει το overkill: Όταν ένα 20% των χρεών κάποιου επαρκεί για να του πάρουν τα σώβρακα, δεν μετράει πλέον το χνούδι της καράφλας, αλλά τι είδους ρόπαλο κρατάει ο κλητήρας την ώρα της κατάσχεσης.
  Γι αυτό:
  Ας προμηθευτούμε εγκαίρως προβιές για την επικείμενη επιστροφή μας στα σπήλαια.
  Φυσικά και πρέπει να τιμήσουμε την υπογραφή μας. Προφανώς με λίθινα εργαλεία επάνω στα βράχια της Πειραϊκής.
  Όσο για το αγγλικό δίκαιο; Μικρό το πρόβλημα τότε. Οι κραυγές είναι παρόμοιες σε όλες τις γλώσσες.
  Αυτό που παραβλέπουν:
  Το ανωτέρω ισχύει τόσο για τις κραυγές του παθητικού σεξ, όσο και για αυτές στα γιουρούσια.
  Ας μην είναι βέβαιοι λοιπόν για το "ordo ex chaos". Ούτε και είναι δυνατόν να καθαρίσουν τις πίστες και από το τελευταίο χαλίκι, το οποίο με τις ταχύτητες που επιλέγουν φέρνει πολύ κοντά τα παραπέτα.

 7. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 16/11/2011 21:35:55

  Αθώε περαστικέ έχεις απόλυτο δίκιο...
  Το Νέο ΕΑΜ είναι σχεδόν έτοιμο για την περίπτωση που περιγράφεις . Και σ΄αυτό έχει θέση κάθε ΕΛΛΗΝΑΣ , μαζί με τους γίγαντες ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ του
  πρώτου ΕΑΜ, ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ (μεγάλη τύχη μας που ζουν ακόμα και παλεύουν στην πρώτη γραμμή). Αραγε θα έρθει μαζί μας και ο ανηψιός της άλλης ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ ? Ισως...
  Κάνεις όμως ενα λαθάκι. Η Ελλάδα δεν χρεωκοπεί ούτε όταν τελειώσουν οι οβίδες
  της . Γιατί τότε αρχίζει το αντάρτικο που εμείς το ξέρουμε καλύτερα από κάθε άλλον εδώ στα Βαλκάνια. Ακόμα κι άν σφαχτεί και ο τελευταίος αντάρτης η Ελλάδα όπως τότε με τη Σαλαμίνα, θα επιβιώσει στα "ξύλινα τείχη"..
  Θυμηθείτε τον Διονύση:

  "Αλλά εκεί στην ξένη
  στην οθόνη σκυμμένοι
  θεϊκά δεμένοι
  με την οικουμένη
  στους απέναντι τόπους
  φωτοκολλημένοι
  απ`τον εδώ ουρανό τους.

  Κι ενώ εδώ θα ζούμε καταρρεύσεις
  ο έξω Ελληνισμός θα προχωρεί
  και φως και μουσική μιας άλλης σκέψης
  στη μείζονα Ελλάδα θα εκραγεί

  στους Πανέλληνες."

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 16/11/2011 22:28:25

   Αδελφέ, κακά τα ψέμματα. Σαράντα χρόνια μετανάστης στην Γερμανία ζω (η έχω την εντύπωση ότι ζω), η οποία αποτελεί πολύ ευαίσθητο σημείο για τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό. Όμως και εδώ δυστυχώς τις ίδιες φάπες χρειαζόμαστε με τους μέσα ευρισκόμενους.
   Ο Νιόνιος, όταν μιλάει για ξένη, εννοεί κύρια την εσωτερική μετανάστευση, την εσωτερική έρημο του Αγιαντώνη, εννοεί αυτούς που δεν συμβιβάστηκαν με την ιδέα και την νοοτροπία της ψωροκώσταινας, αυτούς που διέσωσαν στα κύτταρα της καρδιάς και του μυαλού την επιταγή της οικουμενικής αποστολής του Ελληνισμού. Διότι Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΑ ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΥ ΖΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥ ΘΝΗΣΚΕΙΝ.
   Ο Πανέλληνας αναμένει την νεκρανάστασή του, αδελφέ, μέσα σου, μέσα μου, μέσα σε όλους μας, ανεξαρτήτως πού τρώμε ψωμάκι (όσο τρώμε, αυτό που τρώμε).
   Δεν είναι τυχαίο ότι η φυσική εξέλιξη των Δημητριακών μπορεί να συντελείται μόνο στο έδαφος της Ελλάδος. Διότι ο Πανελληνισμός είναι η μόνη τροφή που μπορεί να ωφελήσει την σύμπασα οικουμένη.
   Για αυτό λέει ο Νιόνιος: "Ζήτω κάθε τι μοναχικό στον κόσμο αυτό". Και η μοναξιά αποτέλεσε το τελευταίο οχυρό όσων δεν αφομοιώθηκαν στο πλήθος, σκάπτοντες ένδον, το τελευταίο "προνόμιον της απελπισίας" κατά Χρήστο Γιανναρά.
   Γι' αυτό λέει: "Τεπελένι, Μόναχο, Άγιοι Σαράντα, Αλαμάνα, Εσκί Σεχίρ".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.