02/09/2010 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για το ΦΠΑ

Σε άτακτη υποχώρηση φαίνεται να οδηγείται η κυβέρνηση σε ότι αφορά την μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 23%, ή μήπως πρόκειται για ένα ακόμη πράσινο παιχνίδι;.

Τα άδεια δίχτυα που έριξαν μέσα στο καλοκαίρι, μάζεψαν όχι ψάρια αλλά κοινωνική οργή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η πληθωριστική έκρηξη τρόμαξε τόσο πολύ το οικονομικό επιτελείο που πλέον το σκέφτεται σοβαρά.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα καθώς το Μνημόνιο έχει προϋπολογίσει έσοδα 1 δισ. για το 2011 από την αύξηση του ΦΠΑ, και πλέον στην κυβέρνηση πελαγοδρομούν και δεν ξέρουν από που θα μαζέψουν χρήματα.

Υπάρχει φυσικά το σενάριο της διαρροής από το Μαξίμου ότι δεν θα προχωρήσει στη μετάταξη προϊόντων στο 23% εξαιτίας των εκλογών. Θα αφήσει να περάσει ο κάβος και μετά, μέσα από τον προϋπολογισμό, θα σκάσει την βόμβα που θα πλήξει όλο τον κόσμο.

Από την άλλη, όσο τα έσοδα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και απειλείται με δημοσιονομικό εκτροχιασμό η χώρα, πολλά είναι τα σενάρια που συζητιούνται για το πώς μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία. Στο τραπέζι της κυβέρνησης, είτε δεν προχωρήσει στη μετάταξη στο 23%, είτε τελικά το κάνει, έχουν πέσει διάφορα πολύ σκληρά σενάρια που στο άκουσμά τους και μόνο προκαλούν ρίγη.

Όπως για παράδειγμα ενιαίος συντελεστής 15% για όλα τα προϊόντα. Ή ακόμη αύξηση από το 11% στο 12% και από το 23% στο 25% των προϊόντων και υπηρεσιών.

Επίσης, νέες περικοπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, προφανώς με ψαλίδι στα επιδόματα και αν χρειαστεί στο πενιχρό δώρο που παίρνουν τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 02/09/2010 09:35:23

  Το έγραψα και στην ανάρτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης: θα πλασσάρουν στο πόπολο ότι δήθεν "με κοινωνική ευαισθησία δεν μετατάσσουν τα είδη διατροφής στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ", αλλά επειδή "είναι αναγκασμένοι να πάρουν ένα δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο" πρέπει να προχωρήσουν στην "εξομοίωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης".

  Πάρτε λοιπόν το πετρέλαιο κίνησης από το 0,65 στο 1,30, βαυκαλιστείτε για δυο μήνες ότι τα τρόφιμα δεν μετατάσσονται στον υψηλό ΦΠΑ και, από τις αρχές του χρόνου έρχονται οι γκαουλάιτερ της τρόικας και μας ρίχνουν ΚΑΙ τη μετάταξη των τροφίμων...

 2. El polo loco avatar
  El polo loco 02/09/2010 09:40:04

  ΑΠΕΤΥΧΑΝ δηλαδη

  ωρα να την κανουν οι αχρηστοι

 3. Θάνος avatar
  Θάνος 02/09/2010 09:58:49

  Αυτό που με τρελαίνει σε αυτή τη χώρα είναι ότι όλοι νομίζουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα, και κανείς δεν έχει βγει ποτέ να πει ότι αυτή η δουλειά είναι πέρα απο τις δυνατότητες μου και θέλω βοήθεια.
  Είναι πασιφανές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλλα και αντί να το πει ξεκάθαρα στο λαό να δούμε τι θα κάνουμε αγγιστρώθηκε στην καρέκλα και παει την χώρα στο γκρεμό.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Θάνος 02/09/2010 10:07:51

   Δεν θα πέσει η χώρα στο γκρεμό ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ.

   Χτες φεύγοντας από το γραφείο πήρα μια χαρά μεγάλη.
   Περνώντας από δυο καφέ στην Αντιγονιδών που συνήθως μαζεύονται θείτσες και γερόντια άκουγα 2-3 παρέες 3ης ηλικίας να συζητάνε όλα αυτά που συζητάμε και εδώ...για το πόσο είναι ο ΓΑΠ, πόσα ψέμματα λένε οι κυβερνώντες, για το πετρέλαιο που έρχεται και "σίγουρα θα μας σφάξουν", για το ΦΠΑ που θα ανέβει και άλλα τέτοια της επικαιρότητας.

   Πολύ το χάρηκα...σημαίνει ότι γίνεται διάλογος μέσα στα σπίτια με τις νεότερες γενιές και οι ανησυχίες και η οργή εκφράζονται ανοιχτά...υπάρχει ελπίδα.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ tsilivithras 02/09/2010 10:13:01

    Για να δούμε όμως, θα μετουσιωθεί αυτή η οργή και σε αποδοκιμασία των κομμάτων και κομματιδίων του Μνημονίου στις δημοτικές; Ή θα φάνε πάλι τη φόλα του "ρεαλισμού" και θα ψηφίσουν δημάρχους που ελάχιστα θα τους νοιάζει αν εξαιτίας του Μνημονίου δεν θα έχουν λεφτά ούτε καν για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα των δήμων τους;

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 02/09/2010 10:28:06

    Κατά τη γνώμη μου ο κόσμος είναι ένα καζάνι που βράζει και το κυριότερο συναίσθημα είναι η οργή.
    Επειδή είμαστε λίγο "κοιμισμένοι" ώρες ώρες από το πολύ φιλότιμο (και την άρνηση) πιστεύω ότι χρειάζεται ένα σκούντημα.

    Αυτό το σκούντημα μπορεί να το δώσει ο Σαμαράς από τη ΔΕΘ ανάλογα το πως θα επιλέξει να μιλήσει, σε τι τόνο και τι θα πει.

    Ή θα ξεσηκωθούμε ένα πρωί όλοι μαζί και θα τους πάρουμε με τις φάπες.

 4. PELIAS avatar
  PELIAS 02/09/2010 10:41:57

  Ρε Παπακωνσταντίνου, συγγνώμην, κ. Υπουργέ

  έχεις μετρήσει ποτέ την βλακεία σου και την παντελή σου άγνοια περι την οικονομία;

  Έχεις ποτέ μετρήσει πόσες τροχαίες παραβάσεις περνούν αφορολόγητες και χωρίς ΦΠΑ; Και σε τό συμποσούνται;

  Κάναμε επι έναν μήνα στην Θεσσαλονίκη ( μόνο στο κέντρο ) μέτρηση των χαμένων εσόδων απο τροχαίους παραβάτες σε 24-ωρη βάση (το έχω ξαναγράψει) και βρήκαμε ότι,

  ΜΟΝΟ σε έναν μήνα επι πανελληνίου βάσεως καλύπτουν άνετα την μαύρη τρύπα των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

  Ο ελληνικός τσαμπουκάς έχει μείνει στο απυρόβλητο, επειδή το ΔΝΤ δέν τον γνωρίζει αλλά και εσύ κύριε Υπουργέ είσαι τελείως άσχετος με την αναζήτηση και εξεύρεση εύκολων οικονομικών πόρων.

  Έτσι λοιπόν κ. Υπουργέ

  ρώτα τον Γιωργάκη, που τα ξέρει όλα, τί είναι ο ελληνικός τσαμπουκάς και πόσα λεφτά πιάνει και άσε τις απειλές για την χειμερινή τιμή του πετρελαίου της κεντρικής θερμάνσεως μήν σε πάρει εσένα και όλους σας μαζί και σας σηκώσει.

  Και κάτι ακόμα κ. Υπουργέ. Ρωτήστε τους νομικούς συμβούλους κατα πόσο εχει η χώρα μας το δικαίωμα να αντιστέκεται νομικά στις εξοντώσεις του ΔΝΤ.

  ΠΕΛΙΑΣ

 5. rigakisalex avatar
  rigakisalex 02/09/2010 11:16:25

  Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημαίο που δεν επιτρέπονται λάθη. Ειδικά στο θέμα της φορολόγησης, απολύτως κανένα. Εάν δεν ενοχλέι το λινκ, δείτε μία άποψη στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2175.aspx

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/09/2010 12:33:52

  Του μονοπωλειου του ΓΑΛΑΚΤΟΣ θα γινει..

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.