#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την κυβέρνησηΑργά αλλά σταθερά, η κυβέρνηση συνεχίζει να χάνει με δικό της φταίξιμο τις πολύτιμες κοινωνικές συμμαχίες που είχε καταφέρει να συνάψει τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που είχαν πιστέψει στις εξαγγελίες της. Η άγρια φορολογία, το μόνιμο χαράτσι στα ακίνητα, οι κατασχέσεις σε χρόνο ρεκόρ, το ανελέητο κυνήγι των μικρομεσαίων φοροφυγάδων με παράλληλη (σχεδόν) ασυλία των μεγαλοαπατεώνων και φοροκλεπτών, έχουν αρχίσει να την απομακρύνουν από την μεσαία τάξη και τους νοικοκυραίους που μέχρι τώρα υπήρξαν η ραχοκοκαλιά της εκλογικής της «πελατείας», ενώ θα μπορούσαν στο άμεσο μέλλον να αποδειχθούν και οι απαραίτητοι εν δυνάμει σύμμαχοί της στην τιτάνια προσπάθεια μεταρρύθμισης του πολιτικο-οικονομικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα για την σωτηρία της.

Αντί γι’ αυτό όμως, η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει ένα μοιραίο ίσως λάθος. Επέλεξε να διασώσει αυτούσιο τον κρατισμό, τόσο με την μορφή του μεγάλου και κοστοβόρου δημοσίου, όσο και με την μορφή της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, των κουμπάρων, των καναλαρχών και των εργολάβων-μπετατζήδων. Προτίμησε να καλοπιάσει όλο αυτό το σάπιο κρατικίστικο τέρας, που η μεταπολίτευση δημιούργησε και το ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο και η ΝΔ δευτερευόντως εξέθρεψε στο πρόσφατο παρελθόν, ευελπιστώντας πως την κρίσιμη στιγμή αυτό θα αναγνώριζε την ευεργεσία και θα της την ανταπέδιδε με την υποστήριξή του ή τουλάχιστον με την ανοχή του.

Ο κρατισμός όμως, σε όλες τις εκφάνσεις του, δυστυχώς για την κυβέρνηση την έχει ήδη «πουλήσει» και έχει από καιρό συμμαχήσει με το λεγόμενο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο. Ο κρατισμός, επιδεικνύοντας ισχυρότερο ένστικτο αυτοσυντήρησης ακόμη και από την ίδια την κοινωνία, έχει σχηματίσει ένα συμπαγές και αδιάρρηκτο μέτωπο, τόσο ισχυρό, που μοιάζει ικανό όχι μονάχα να αντέξει την όποια πίεση του ασκηθεί, αλλά να περάσει και στην αντεπίθεση. Η δύναμη της απελπισίας που κινεί αυτό το μέτωπο, είναι η απόλυτη ανάγκη να παγώσει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Τα κρατικοδίαιτα λαμόγια που συγκροτούν αυτή την ανίερη συμμαχία ξέρουν καλά πως στην περίπτωση που ανοίξει ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στην χώρα, θα έχει ανοίξει και ο δικός τους δρόμος προς την οικονομική καταστροφή στην καλύτερη περίπτωση και την φυλακή στην χειρότερη.

Για τον λόγο αυτό δεν διστάζουν να «χώνουν» εκατομμύρια για να προπαγανδίζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιστροφή στην δραχμή. Φαίνεται πως πιστεύουν ακράδαντα πως σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι ευκολότερο γι αυτούς να διατηρήσουν τις προνομιακές σχέσεις που έχουν ήδη εγκαθιδρύσει με το ελληνικό δημόσιο και το πολιτικό σύστημα της χώρας, ασχέτως με την πολιτική τοποθέτηση και την σύνθεση της κυβέρνησης που θα επιχειρήσει το απονενοημένο αυτό διάβημα. Αυτή τους την πεποίθηση ίσως να την ενισχύει και η ρευστότητα σε σκληρό νόμισμα που έχουν ήδη φροντίσει να ασφαλίσουν σε τράπεζες του εξωτερικού και στα ταμεία εξωχώριων εταιρειών με έδρες υπερπόντιους φορολογικούς παραδείσους.

Δυστυχώς όμως, φαίνεται ακόμη και αυτοί κάνουν ένα μοιραίο λάθος. Δεν αντιλαμβάνονται πως λεφτά πλέον δεν υπάρχουν και η ιστορία της εκλογικής επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ το 1981 αν τυχόν επαναληφθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014 θα είναι απλώς μια αποτρόπαιη φάρσα. Επειδή το θέμα δεν είναι ποιος είναι καλύτερος στην διαχείριση του κρατικού κορβανά, αλλά ότι αυτός ο κορβανάς είναι πια άδειος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει καμιά σοβαρή πρόταση για να γεμίσει τον κρατικό κορβανά, εκτός από κάτι γενικόλογα ευχολόγια.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και να στραφεί σε έναν άλλο, αποτελεσματικότερο δρόμο. Έχουμε γράψει πάμπολλες φορές πως η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τον μονόδρομο των δομικών μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομέα. Έχει δε προαπαιτούμενα την ενίσχυση του υγιούς επιχειρηματικού κλίματος, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ελαχιστοποίηση της διαφθοράς και κυρίως, την διάλυση της μαφίας της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Αυτός ο δρόμος φυσικά προϋποθέτει την αλλαγή πλεύσης και κοινωνικών συμμάχων ακόμη και την τελευταία στιγμή. Έχει έρθει πραγματικά η ώρα για τον Πρωθυπουργό να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσει αν θα εξακολουθήσει να προστατεύει τον παλιό «καλό» κρατισμό σε όλες του τις εκφάνσεις ή αν θα στραφεί σε νέες υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, που είναι οι μόνες που μπορούν να βγάλουν την χώρα από την κρίση. Δυοίν, θάτερον!

Akenaton

ΥΓ. Επειδή πολλοί ρωτούν πολλές φορές τι εννοούμε με τον όρο «υγιής επιχειρηματικότητα», ας επαναλάβουμε ακόμη μια φορά πως αναφερόμαστε σε μια νέα γενιά επιχειρηματιών που μαζί με κάποιους ήδη υπάρχοντες και λειτουργούντες σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα χρειάζονται ούτε «θαλασσοδάνεια», ούτε εξόχως ευνοϊκές συμβάσεις με το δημόσιο, ούτε προνομιακή μεταχείριση από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, για να αναπτυχθούν και να προκόψουν. Εκείνο που πραγματικά θα χρειαστούν, είναι ένα περιβάλλον ισονομίας και φορολογικής σταθερότητας και φυσικά την απαραίτητη ρευστότητα για να κινηθούν. Όλα δηλαδή αυτά που δυστυχώς μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός στο ζοφερό  παρόν της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά όμως,  χωρίς τα οποία, δεν πρόκειται να υπάρξουν επενδύσεις άρα και ανάπτυξη άρα και νέες θέσεις εργασίας που είναι το κυριότερο ζητούμενο τούτη την ώρα για τον τόπο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 16/12/2013 09:55:17

  Πώς θα μπορούσα να διαφωνήσω... Φυσικά με θλίβει η κατάσταση, όπως θλίβομαι και για τη διαφωνία μου, αλλά πώς να αντείπω τι;

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 16/12/2013 10:07:29

  Akenaton,

  Ωραία τα λες αλλά η απάλειψη του κρατισμού δεν γίνεται όταν ο ελληνικός λαός και οι συμμαχίες του και το ξερό του το κεφάλι ανάγκασε τον Σαμαρά σε συγκατοίκηση με τον ιδεολογικό εκπρόσωπο του κρατισμού αλά γκρέκα, το ΠΑΣΟΚ. Δεν φταίει ο Σαμαράς. Κάνει το καλύτερο δεδομένων των συνθηκών πάντα.

 3. Mariana avatar
  Mariana 16/12/2013 10:15:55

  Θα ήθελα να αναφέρει ο γνώστης της υγιούς επιχειρηματικότητας αρθρογράφος, συγκεκριμένα παραδείγματα εμπορευμάτων και υπηρεσιών που σπανίζουν στην εγχώρια (αλλά και και διεθνή αγορά) και δεν καλύπτονται από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων και εργατών από τις "κινέζικες και μπακλαντεσιανές πειραιώτικες πύλες". Προφανώς σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί η υγιής επιχειρηματικότητα πρωτίστως για να καλύψει τις εγχώριες ελλείψεις σε εμπορεύματα και υπηρεσίες και δευτερευόντως για να εξάγει τα πλεονάσματα.
  Αν πάλι δεν είναι εφικτό να αναφέρει τέτοια εμπορεύματα και υπηρεσίες, θα ήθελα να προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών (η υγιής επιχειρηματικότητα δηλαδή) εις βάρος της εισαγώμενης, προστατεύοντας ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό και τους ανήλικους της χώρας από την "κινεζοποίηση".

  • akenaton avatar
   akenaton @ Mariana 16/12/2013 11:29:56

   1. Οι τρόποι περιγράφονται ακριβώς αγαπητή Μαριάνα:"....ένα περιβάλλον ισονομίας και φορολογικής σταθερότητας και φυσικά την απαραίτητη ρευστότητα για να κινηθούν...". Flat tax λοιπόν κοντά στο 15%, σταθερός φορολογικός νόμος, εξάλλειψη διαφθοράς και γραφειοκρατίας, τραπεζική ρευστότητα με επιχειρηματικά κριτήρια. Παράλληλα, εξαφάνιση της κρατικοδίαιτης "καμαρίλας" που σκοτώνει στην κυριολεξία την υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει ανοικτοί διαγωνισμοί για τις κρατικές προμήθειες, διαφάνεια στην ανάθεση έργων, πάταξη των καρτέλ και των συμφωνημένων τιμών και άλλα πολλά που τα γνωρίζουν καλά αυτοί που πρέπει αλλά δεν τα νομοθετούν ποτέ.
   2. Η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα με προϊόντα "μπουτίκ" υψηλής τιμής και εξαιρετικής ποιότητας, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες με πρώτες τις ιατρικές που μπορούν να συνδυαστούν με τουρισμό και τελικά στην ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης καινοτόμων προϊόντων (από κινητά τηλέφωνα, μέχρι λογισμικό και αισθητήρες). Καμιά σχέση με Κίνα και άλλες φθηνές χώρες οι κατευθύνσεις όπου θα πρέπει να στραφούμε. Το θέμα είναι ποιός να επενδύσει σε μια χώρα όπου δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει φορολογικά, γραφειοκρατικά, συνδικαλιστικά και τραπεζικά την επόμενη μέρα;

   • aris avatar
    aris @ akenaton 16/12/2013 20:44:08

    Αγαπητέ Ακενατών ,
    Η περιγραφή σου για το τι θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνώντες αν δεν ήταν δωσίλογοι, είναι γλαφυρότατη και επαναλαμβάνεται σταθερά εδώ και 2 χρόνια τουλάχιστο. Εδώ στο Antinews, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμφωνούμε μ' αυτές και αυτό μας πικραίνει ακόμα περισσότερο οταν βλέπουμε το Σαμαρά με το δικό μας αίμα να έχει κερδίσει πάνω απο 1,5 χρόνο και να μην έχει εφαρμόσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ απ' αυτές τις προτάσεις, λες και δεν τις ξέρει. Αυτό κι αν είναι εξοργιστικό...Τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας?

 4. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 16/12/2013 10:28:41

  Έχετε δει την ταινία «Alien» του R. Scot;
  Ο τρομακτικός εξωγήινος οργανισμός (alien) χρησιμοποιεί ένα ανθρώπινο σώμα για να φιλοξενήσει το «έμβρυό» του.
  Η δραματική αγωνία εντείνεται καθώς παρακολουθούμε τον ανυποψίαστο θύμα να μάχεται εναντίων του εισβολέα που απειλεί το πλήρωμα του διαστημοπλοίου, χωρίς να γνωρίζει ότι ο ίδιος είναι φορέας του.
  Η κατάληξη είναι τραγικά προδιαγεγραμμένη. Από τη στιγμή που το alien εισβάλει στο ξένο σώμα προσαρμόζεται έτσι ώστε να είναι αδύνατον να διαχωριστούν ...πριν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Όταν το νεαρό alien είναι έτοιμο, εκτινάσσεται από το στήθος του ξενιστή, αφήνοντάς τον ένα άδειο κουκούλι.
  Ελπίζω να μην σας θυμίζει κάτι.

 5. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 16/12/2013 10:30:01

  σπονδή γι αυτούς που ακόμα περιμένουν την πραγματική επανάσταση στη χώρα υπομονετικά, στηρίζοντας, ελπίζοντας και ευχόμενοι να αλλάξουν τα δεδομένα, σύντομα όμως..
  ΥΓ τα μεγάλα συμφέροντα είναι γίγαντες με ξύλινα πόδια, εμείς τους δίνουμε αξία βάζοντας στη άκρη αυτούς που μας στηρίζουν και πριν το καταλάβουμε μένουμε μόνο με τους εχθρούς μας γιατί οι φίλοι έχουν χαθεί

 6. parsifal avatar
  parsifal 16/12/2013 10:36:44

  Εν ολίγοις, υπάρχει μια de facto διαίρεση της κοινωνίας, σε αυτούς που είναι κοντά στο κράτος και κάτω απο τις προστατευτικές του φτερούγες των 850 η των 1000 € αδιάφορ0, στη τράπεζα ομως κάθε 23 του μηνός και στους κολασμένους της αγνωστης επόμενης ημέρας.
  Το πρόβλημα είναι οτι οι "προστατευόμενοι" είναι ακριβώς οι ιδιοι εδώ και δεκαετίες ! Επαρήλθον κυβερνήσεις και Πρωθυπουργοί, "κοινοβούλια" και μνημόνια, το "κάστρο" καλά κρατά. Ολος ο τσαμπουκάς με την Τρόικα αφορά στην απόλυση μερικών χιλιάδων ρεμπεσκέδων η στην μετάταξη καφενόβιων και παντελώς αχρηστων κοινωνικά "δημοτικών αστυνομικών". Σε τι αφορά αυτό τους χιλιάδες ανεργους, τους απολυμένους και τους προσωρινούς στον χειμαζόμενο παραγωγικό (εστω με ελληνικές προδιαγραφές παραγωγικότητος) ιδιωτικό τομέα ;
  Ποιός νοιάζεται η θα νοιασθεί για αυτούς που δεν ξέρουν αν θα δουλεύουν αύριο, αν θα εχουν ναπληρώσουν εφορίες, φροντιστήρια και ρεύμα ;
  Πόσο μυαλό θέλει για να αντιληφθεί κάποιος οτι η λογική "και γιατί να παραμείνωμε πάση θυσία στο ευρώ ; μήπως εχω ευρώ στην τσέπη μου ; γαία πυρί μειχθήτω !" Το κρατικο - τρομοκρατικό "επιχείρημα" του "πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις" αφορά πλέον ολο και λιγότερους : Αυτούς που λαμβάνουν σταθερά μισθούς και υποτυπωδώς αξιοπρεπείς συντάξεις ! Ας πορευθεί λοιπόν το "σύστημα" μ'αυτούς... Η σύγκρουση πραιτωριανών των 850 € με εξαθλιωμένους είναι πρό των πυλών. Και σε τέτοιου είδους συγκρούσεις σπανίως κερδίζουν οι πραιτωριανοί. Οχι πιά. Και πάντως χάνει η χώρα.

 7. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 16/12/2013 10:53:08

  Οταν είχε εκλεγει Πρωθυπουργος ο Σαμαρας ειχα γραψει, Και τωρα Αντωνη καντο οπως ο Πουτιν- αναφερομενος στο τι έκανε ο Ρωσος στην μεχρι τοτε αρχουσα διεφθαρμενη ταξη.

  Τωρα οσο αφορα το σημερα.
  1. Η κατατασταση ειναι τραγική οσο αφορα την μικρομεσαια επιχειρηματικη ταξη.
  Οι αρμοδιοι της κυβερνησης που ασχολουνται μ αυτην ειναι τουλαχιστον ασχετοι.
  Εναν υπαλληλο μονο να εκανε προσληψη καθε μια απο αυτες τις επιχειρησεις η ανεργια θα επεφτε αμεσως στο μισο.
  Πως να γινουν ομως οι προσληψεις?
  Αφου
  1. καμια επιχειρηση δεν εχει προσβαση στον τραπεζικο δανεισμο άρα πρεπει να τα βγαλει πέρα με τις καθημερινες εισπραξεις(οσες υπαρχουν)
  2. Πως ομως να τα βγαλει περα αφου απειλείται απο παντου με φυλακισεις και κατασχεσεις? Αν δεν πληρωσεις το ΙΚΑ κατασχεση, αν δεν πληρωσεις το ΤΕΒΕ κατασχεση, αν δεν πληρωσεις την εφορια κατασχεση , αν δεν πληρωσεις την ΔΕΗ πεφτει ο διακοπτης και δεν δουλευεις καν την επιχειρηση, ασε που υπαρχουν και οι τραπεζες για να σου παρουν οτι εχεις και δεν εχεις απο παλια δανεια.
  Οποτε τι κανει ο καθε επιχειρηματιας; Το πρωτο που κοβει ειναι τα εξοδα του υπαλληλου, οποτε παρτε στην μουρη τις απολυσεις. Και για να πουμε την σκληρη αληθεια απο τα εξοδα του υπαλληλου αυτο που κοβει ειναι το ΙΚΑ και οχι ο μισθος.
  Και αναρωτιεμαι, το πιο λογικο απο μια διαταξη που θα λεει οτι οποια μικρομεσαια επιχειρηση κανει νεα προσληψη θα πληρωνει μονο το 10% των εισφορων και τα υπολοιπα θα τα πληρωσει σε 1-2 χρονια με δοσεις.
  Θα χασει το ΙΚΑ? μα γιατι ? απο το ολοτελα δεν ειναι καλη και η Παναγιωταινα?
  Θα χασει η εφορια? Μα γιατι? Δεν θα φορολογηθουν οι υπαλληλοι?
  Θα χασει η τροικα? Μα γιατι? δεν θα εχει πεσει κατακορυφα η ανεργια?

  Τελος παντων, για αλλου ξεκινησα και αλλου κατεληξα μ αυτο το παραδειγμα
  οποτε συνεχιζω
  Μου λετε για την παραγωγικοτητα των Ελληνων
  Περιμενω την απαντηση στην ερωτηση του πως καποιος μπορει να παραγει οταν απο το πρωι μεχρι το βραδι πρεπει να τρεχει σε Τραπεζες ΔΕΗ ΙΚΑ ΤΕΒΕ εφορια για να κανει καμια ρυθμιση μπας και γλυτωσει την επιχειρηση του.
  Μια που ευρωπαιοι λατρευουν τα στατιστικα μηπως εκαναν καμια ερευνα για το ποσο χρονο ξοδευει ο μεσος Ελληνας στην εργασια του και ποσο χρονο ξοδευει ημερησιως να τρεχει απο υπηρεσια σε υπηρεσια? Αστε το ψυχοφθορο κοστος που συνηθως σε οδηγει με εμφραγμα ή εγκεφαλικο στο νοσοκομειο.

  Παμε παρακατω
  Πληρωνουμε στον λογαριασμο της ΔΕΗ τελη για τις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας(κατι σαν προστιμο επειδη η ΔΕΗ χρησιμοποιει ακομα λιγνιτη) και την ιδια ωρα μολυνουμε 10 φορες παραπανω το περιβαλλον επειδη καιμε τα τζακια. Η τρελλα σε ολο της το μεγαλειο.
  Επισης αναρωτιεμαι, ενα χρονο τωρα η κυβερνηση δεν επιασε ακομα την φοροδιαφυγη στα καυσιμα? αν οχι γιατι ο αρμοδιος κυβερνητικος παραγοντας δεν αποπέμφθηκε ως αποτυχημενος, κι αν ναι, γιατι παραμενει ο αυξημενος φορος?

  Και παμε στην συνεχεια
  Ο υπουργος διοικητικης μεταρυθμισης τι στα αληθεια κανει?
  τον εκλεισε τον οργανισμο αποξηρανσνης της Κωπαιδας ή τον οργανισμο ελεγχου των τσουναμι ή οχι ακομα?
  κι αν οχι γιατι ξεκινησε τις απολυσεις απο την παιδεια και την υγεια?

  Διοδια
  Αχ βαχ αχ βαχ δεν λεω τιποτα αλλο.

  Ναυτιλία
  Ερωτηση , ποσοι Ελληνες απασχολουταν σ αυτην πριν 10 χρονια και ποσοι τωρα?

  Κατεστημενο
  Τι άλλαξε αραγε? Οι ιδιοι που ετρωγαν τα χρηματα τα προηγουμενα χρονια οι ιδιοι τα τρωνε και τωρα και μαλιστα με τον ιδιο ακριβως τροπο.

  Αντωνη ξυπνα γιατι σε λιγους μηνες ολοι θα λεμε YES SER
  αντιλαβου?

 8. George avatar
  George 16/12/2013 11:24:02

  Αν και επανειλημμένα έχω εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα είναι δύσκολο να παρακολουθήσει την νεωτερικότητα λόγω πολιτισμικών καταβολών ελπίζω να κάνω λάθος μια και στην περίπτωση που δεν το καταφέρει είναι σίγουρο ότι θα ακρωτηριασθεί. Είναι αξιοπερίεργο σε μια γειτονιά που γοργά (Τουρκία, Κροατία) ή κουτσαίνοντας (Σλοβενία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο) συναντά τον υπόλοιπο κόσμο, αυτή να μένει μαζί με τη Βουλγαρία μετέωρη. Ο κόσμος γύρω της αλλάζει αλλά η χώρα μοιάζει να προσεγγίζει τα πιο καθυστερημένα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Φολκλορικά και τουριστικά είναι ενδιαφέρων, αλλά αν ήμουν Έλληνας θα ανησυχούσα πάρα πολύ. Η πτώση του Βυζαντίου θα έπρεπε να είναι στο νου όλων νομίζω. Κανείς Βυζαντινός δεν κέρδισε. Κανείς! Τουλάχιστον η οικονομία πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί άμεσα, για να λειτουργήσει. Μετά υπάρχει όλος ο χρόνος για να μοιρασθεί η πίτα. Το να παίρνεις φόρα και να χτυπάς το κεφάλι στον τοίχο όπως κάνει η παρούσα κυβέρνηση είναι μάταιο. Δυστυχώς πάντα κερδίζει ο τοίχος. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και η πόρτα…

 9. Eva avatar
  Eva 16/12/2013 11:50:08

  Μπορεί κάποιος να μου πεί πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι
  έχουν απολυθεί?
  Και όταν λέμε απόλυση ενοούμε απόλυση.
  Όχι στις επικεφαλίδες των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων

  Ούτε οι επίορκοι έφυγαν, ούτε για καμμία κατάσχεση ακούσαμε
  απο εκείνη την ωραία ιστορία του ΙΚΑ καλλιθέας.

  Έχουμε απογοητευθεί, λυπούμεθα πολύ.

  • foros1 avatar
   foros1 @ Eva 16/12/2013 13:15:43

   "το 2009 είχαμε 913.000 δημοσίους υπαλλήλους από τους οποίους οι σχεδόν 700.000 ήταν μόνιμοι και το κόστος ανερχόταν στα 24,5 δισ. ευρώ.
   Αντίστοιχα σήμερα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι 700.000, με τους μόνιμους να είναι λίγο παραπάνω από 600.000 και το κόστος έχει πέσει στα 15,9 δισ. ευρώ."

   απο ομιλια στη Βουλή του υπουργου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

   μηπως τωρα μπορεις να μου πεις τι εγινε στο αντιστοιχο χρονικο διαστημα με την φοροδιαφυγη;

   • Σαρακατσανος avatar
    Σαρακατσανος @ foros1 16/12/2013 14:53:22

    Μάλλον έχεις ξεχάσει τις ΔΕΚΟ-ΝΠΙΔ-ΝΠΔΔ, και τι ρευστό τραβάνε.....από το κράτος. Ξέχασες και τα ΕΥΓΕΝΗ ΤΑΜΕΙΑ πού τα πληρώνουν τα κορόιδα οι πολίτες με τα χαράτσια, ξέχασες τους συμβασιούχους του ΠΑΚΗ,τις 14.000 προσλήψεις κομματικών το 2013, ξέχασες και τους συν/χους των 45-50 πού έφυγαν το 2012-13 με ΧΑΡΙΣΜΑ πλασματικά χρόνια στο δημόσιο και στο στρατό. ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ......Ψάξε για τους φοροφυγάδες στα επαγγέλματα της ΒΟΥΛΗΣ.....Την απάντηση την έδωσε ο πρόεδρος των ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ πού τι μας λέει??? Οι πολιτικοί μας δεν θέλουν να μας αφήσουν......να πιάσουμε ΛΑΒΡΑΚΙΑ.....

   • George avatar
    George @ foros1 16/12/2013 15:02:09

    -15% για αυτούς που δεν πήραν σύνταξη. Μηδέν απολύσεις. Την ίδια ώρα οι μισοί ΙΥ χάσανε την δουλειά τους και οι υπόλοιποι είχαν σημαντική μείωση στους μισθούς τους. Fair sharing of burden :-)

  • leak avatar
   leak @ Eva 16/12/2013 15:43:02

   Ούτε ένας. Δεν μπορεί, κάποιος θα ήξερε κάποιον απολυμένο.

   Οχι μόνο δεν εχει απολυθεί κανείς, αλλά στις Δημοτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν όσοι συγγενείς των Δημάρχων δεν μπορούν να ανανεώσουν τη σύμβαση εργασίας (όγω ΑΣΕΠ) να συνάπτουν συμβάσεις έργου ώς, και καλά παροχείς υπηρεσιών.

   Δείτε τι γινεται στο Διαυγεια...

 10. Φελίζα avatar
  Φελίζα 16/12/2013 12:53:41

  Συμφωνώ απολύτως.

 11. Νικήτας avatar
  Νικήτας 16/12/2013 13:03:33

  Το καράβι φίλε μου δεν μπορεί να το πάει η κυβέρνηση.
  Έχει φρεσκάρει ο καιρός σε βαθμό που ούτε το φαντάζονταν.
  Υπήρχε η ελπίδα πως στο αυτόματο ευρωπαικό πιλότο θα γινόταν η δουλειά.
  Ότι έκανε δηλαδή τόσα χρόνια το πολιτικό μας σύστημα.
  Έλα όμως που η φουρτούνα είναι μεγάλη και δεν ξέρουν πως να βάλουν τα πανιά τους. Στον πανικό η κατάληξη είναι σίγουρη και σημαίνει ναυάγιον.
  Πρέπει εδω και τώρα να τολμήσουν εάν μπορούν.
  Η μόνη ελπίδα είναι την μπάλα στην περιφέρεια ώστε να αξιποιηθεί επιτέλους το μεγάλο προσόν της που είναι η έμφαση στην ποιότητα σε μιαν παγκόσμια αγορά που διψάει για αυτήν και πληρώνει αμέσως.
  Η υπαρχουσα βιομηχανία να λειτουργήσει με μειωμένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και άλλα κόλπα ώστε να γίνει ανταγωνιστική και ας φωνάζουν οι μέτοχοι . Τόνωση εδώ και τώρα με κίνητρα χρήσης ελληνικών προιόντων όπου αυτά είναι πλήρως ανταγωνιστικά σε σχέσα με τα εισαγόμενα.
  Ειδικά στον τομέα της ενέργειας σύνδεση με την οικοδομική δραστηριότητα κάθε επιμέρους κλάδου - μονώσεις , συστήματα , ηλιοθερμία , κ.λ.π
  Ναυπηγεία , αμυνητικές βιομηχανίες , ναυτηλία είναι τόσο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά που η απαξίωση των δύο πρώτων είναι απορίας άξιον.
  Εδώ και τώρα κίνητρα της μικρής επιχειρηματικότητας που σημαίνει αφορολόγητο μέχρι κάποιο τζίρο ώστε να πάρει μπροστά το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο χωρίς αναγκαστικά να πάμε σε δανεισμό.

  Εδώ βέβαια με εμπνέυσεις τύπου καλλικράτη πνίγουν την περιφέρεια δημιουργώντας αντικίνητρα για την εγκατάσταση νέου κόσμου που θα τολμήσει τον εκσυχρονισμό της .
  έτοιμες μελέτες πρωτοπόρων κοινοτήτων προτού τον καλλικράτη δεν υποβάλλονται ή υποβάλλονται εκπρόθεσμα με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται ευρωπαικά κονδύλια για αυτόν τον σκοπό για χάρη σκοπιμοτήτων.
  Οι παραγωγοί ρεύματος απο φωτοβολταικά πιέζουν και είναι έτοιμη η κυβέρνηση να επιβάλει επιπλέον χαράτσι στον λογαριασμό για να πληρωθούν τα συμπεμφωνημένα .
  Τα ναυπηγεία , αμυντικά συστήματα με λύσεις απαξίωσης τα οδηγούν στον μαρασμό.
  Την επιχειρηματικότητα δε με κάθε είδους αυξήσεις και παράλογες απαιτήσεις την οδηγούν στο μηδέν.

  Για την ώρα μειώσεις απο παντού λές και αυτό βγάζει πουθενά.

  Θέλει τόλμη και άοκνο αγώνα ,ιδίως δια του παραδείγματος , ώστε τουλάχιστον να δοθεί ο αγώνας πρίν την κατάρευση .
  Αν δεν σπείρεις δεν θερίζεις.
  Εδώ και τώρα το πολιτικό σύστημα δίνει την περιουσία του στην πατρίδα ώστε να εμπνεύσει τον λαό και να γίνει το άλμα όπως γινότανε παλιά σε τούτον το αγιασμένο τόπο με τους εθνικούς ευεργέτες πρωτού έρθουν τα νέα φυντάνια χωρίς πόνο για το έθνος και με όλη τους την τρανταχτή περιουσία σε off shore εταιρείες , θυρίδες και ελβετικές τράπεζες.

 12. Cynthia avatar
  Cynthia 16/12/2013 13:21:07

  Και προς επίρρωση των όσων απολύτως σωστών λέτε αγαπητέ Akhenaton , η πρόσφατη "νίκη" της κυβέρνησης και η υποχώρηση της Τροικας στο θέμα της Αμυντικής Βιομηχανίας που θα "εκκαθαρισθεί εν λειτουργία" ! Μιας Αμυντικής Βιομηχανίας κατ´ονομα και στο ουσιαστικό κ στο επίθετο ,μιας κ μόνο βιομηχανία δεν λογίζεται . Ενος κομματικού φέουδου , ακριβοπληρωμένων μέχρι τώρα αργόμισθων για τους οποίους η κυβέρνηση έδωσε μάχη τόσους μήνες τώρα δήθεν κ καλα πως ωφελείται η άμυνα της χώρας !
  Αφού έχει στραπατσάρει ,με τα όσα αναφέρετε στο άρθρο σας, το φρόνημα του κάθε απλού εργατικού ανθρώπου που στηρίχθηκε στις δικές του δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κουτάλας ,συζητά για άμυνα μέσα από τελειωμένες " προβληματικές " το 2013.
  Δυστυχώς ο αίσχιστος αυτός κρατισμός σε μια χώρα με ανυπαρξία θεσμών κατέστρεψε τα πάντα κ θα καταστρέψει κι αυτούς που τον επαγγελονται μαζί με όλους μας . Εγκλημα κ Τιμωρία .

 13. panos avatar
  panos 16/12/2013 21:52:00

  Καλο το αρθρο κι αρκετα ευστοχα τα σχολια των περισσοτερων σχολιαστων,π.χ. parsifal,george,κ.α..Το προβλημα ειναι οτι η ΝΔ εχει πασοκοποιηθει τα τελευταια 30 χρονια που στην ουσια αποτελει ενα γαλαζιο ΠΑΣΟΚ..Το 1981 ο Ραλλης παρεδωσε ενα κρατος που ειχε 500 χιλιαδες δ.υ..Το 2009 ο Καραμανλης παρεδωσε ενα κρατος που ειχε 1000000 δ.υ..Αληθεια,η Ελλαδα σ' αυτα τα 30 χρονια διπλασιασε τον πληθυσμο της;..Οταν ενα κρατος εχει 23000 οργανισμους που στην ουσια ειναι τα κελυφη μεσα στα οποια τα κομματα της τωρινης συγκυβερνησης εχουν τοποθετησει τα ρουσφετια τους,που ταιριαζανε στη περιβοητη φραση ''δεν κανει για τιποτα,βαλτον καπου'' κι επομενως δημιουργησαν ολους αυτους τους αχρηστους οργανισμους,κεντρα μελετων,εθνικα κεντρα,ινστιτουτα κ.ο.κ,και που στην ουσια αποτελουν το πελατειακο κρατος,ειναι ουτοπικο να ζητας απο τα κομματα αυτα κι εν προκειμενω τη ΝΔ να μειωσει το δημοσιο τομεα..Ολοι αυτοι οι δ.υ. που στην ουσια πληρωνονται για να μην κανουν τιποτα,επρεπε απο το 2010 να ειχαν απολυθει..Τα δυο κομματα,ομως,προτιμησαν να διαλυσουν τον ιδιωτικο τομεα και να ξεπατωσουν τον κοσμο στους φορους για να διατηρησουν στην ουσια ανεπαφο το πελατειακο κρατος..Το 2010 η χωρα εζησε μια ακομα οδυνηρη χρεωκοπια,ομως απο τοτε και μεχρι τωρα ζει κατι ακομα χειροτερο..ζει μια παρατεινομενη διαλυση καθε θεσμου και εννοιας,πανω στα οποια χτιζεται μια κοινωνια δυτικου τυπου..Εννοιες οπως αξιοπρεπεια,δικαιοσυνη,ιδιοκτησια,κ.α.,διασυρονται με συνεπεια οι πολιτες να συνειδητοποιουν πως ζουν σ' ενα εχθρικο περιβαλλον..Αληθεια,στον ανεργο που δεν μπορει να βρει μια δουλεια για να μπορεσει να βιοποριστει και βλεπει οτι εξαθλιωνεται,στην οικογενεια που δεν μπορει να πληρωσει για πετρελαιο και τουρτουριζει,στον ιδιοκτητη ενος ακινητου σε μια γειτονια της Αθηνας το οποιο και ξενοικιαστο ειναι και χαρατσωνεται αγρια,στον ασθενη που οταν μπαινει στο νοσοκομειο διαπιστωνει οτι πρεπει να φερει μαζι του βαμβακι και γαζες λογω ελλειψης,τι εχει να προτεινει το πολιτικο συστημα για το μελλον;..Μια σπιθα χρειαζεται για να βαλει φωτια στο καμπο και τοτε θα 'ναι πολυ αργα για ολους..Η χωρα οδευει ολοταχως προς την καταστροφη..Απαιτειται αλλαγη πορειας,σχεδιο αναταξης και βεβαια ατομα που θα ηγηθουν..Η πατριδα ειναι πανω απο κομματα κι απο προσωπα..Αυτοι που μας οδηγησαν εδω πρεπει να σαρωθουν,προτου με τις πραξεις τους μας σαρωσουν..

 14. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 16/12/2013 23:14:44

  Καλοστημένη αλλά κακόγουστη παράσταση σε όλες τις εκφάνσεις της εντός και εκτός...
  Κάποιοι θα εξαθλιώνονται με στόχο τον τελικό αφανισμό τους και "κάποιοι αχόρταγοι και αρχομανείς " που οφείλουν την ύπαρξή & συντηρησή τους στην παθογένεια του κρατικού μηχ/σμού..., θα ικανοποιούνται και θα δίνουν σε καλά αμοιβομενους υπαλληλίσκους τους ( με " φαινομενικά οφίτσια και τίτλους...." ) εντολές εξαθλίωσης & αφανισμού όσων ακόμα απλώς σκέφτονται,αναπνέουν και αγωνίζονται να σταθούν ορθοί ....
  Και για ποιά κυβέρνηση, είπαμε πως μιλάμε; ....

 15. Αβαδδών avatar
  Αβαδδών 16/12/2013 23:50:06

  Αν και δεν συνηθίζω σχόλια του τύπου 'μπράβο αρθογράφε' αισθάνομαι υποχρεωμένος να σου αποδώσω τα εύσημα akenaton. Οι παράγραφοι 2,3,4 περιγράφουν την πραγματικότητα όπως είναι (είτε μας αρέσει είτε όχι) και όχι όπως θα θέλαμε να είναι ή όπως νομίζουμε ότι είναι.
  Όταν μιλάμε για απολύσεις στο Δημόσιο ας διευκρινιστεί ότι δεν αναφερόμαστε στο γιατρό του ΕΣΥ (με βασικό μισθό,αν είναι δυνατόν, 1050 ευρώ), στο δάσκαλο, τον πυροσβέστη, τον αστυνομικό, την καθαρίστρια κλπ αλλά στα δικά μας παιδιά που είναι βολεμένα σε ΔΕΚΟ-ΝΠΙΔ-ΝΠΔΔ (Sarakatsanos) και τους (σύμφωνα με εκτιμήσεις) 30000 δημόσιους οργανισμούς εκτός του εννιαίου μισθολογίου. Οι 97 υπάλληλοι του ΟΒΙ έχουν μισθούς οι οποίοι ξεπερνούν ακόμη και τα 7.000 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια στιγμή που στον στενό δημόσιο τομέα έχουν καταργηθεί ακόμα και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, στη μισθοδοσία του ΟΒΙ προβλέπονται: Οικογενειακό επίδομα σε ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού, δώρα εορτών και αδείας, αλλά και επίδομα διαχειριστικών λαθών για τους εργαζόμενους των οικονομικών υπηρεσιών αλλά και πρόσθετη αμοιβή αποτελεσματικότητας που ισοδυναμεί με έναν ακόμα μισθό δηλαδή συνολικά οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 15 μισθούς! Πώς? Δεν έχετε ξανακούσει τον ΟΒΙ? χαχα!
  Στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ιωαννίνων (ΜΒΗ), θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) (ουπς..) οι οικονομικοί επιθεωρητές διαπίστωσαν μετά από διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην επιχείρηση,ότι 29 από τους 67 εργαζόμενους της ΜΒΗ, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, κατέλαβαν θέσεις ευθύνης, εκ των οποίων οι 11 μέσα σε μία ημέρα μετά από εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε για αυτόν τον λόγο. Στόχος ήταν η απολαβή των υψηλών επιδομάτων ευθύνης (400 ευρώ για διευθυντή και βοηθό διευθυντή ενώ 900 για γενικό διευθυντή).
  Οι κομματάνθρωποι δεν διορίζονται πλέον σε εφορίες και δήμους. Διορίζονται σε έναν από τους 30000 αδιαφανείς και χωρίς αντικείμενο οργανισμούς των οποίων την ύπαρξη αγνοούμε και συνεχίζουν το πάρτι με αμείωτη ένταση.
  aris δυστυχώς δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία των σχολιαστών ενστερνίζεται τις θέσεις που διατυπώνονται στο άρθρο. Αρκετοί ονειρεύονται επανάσταση ενάντια στων εκ δυσμάς φανταστικό εξωτερικό εχθρό και επιστροφή στην (εθνικά υπερήφανη) δραχμή ενώ θεωρούν ότι ο έντιμος Έλληνας και ο κουτόφραγκος συνάδελφός του οφείλουν να πληρώνουν εσαεί τη λαμογιά, την αναξιοκρατία και το φαγοπότι του βολεμένου τμήματος του πληθυσμού που είναι και οι πελάτες ενός σάπιου, διεφθαρμένου, προδοτικού και άχρηστου πολιτικού συστήματος. Αν αρνηθούν (πώς τολμούν!!) είναι προδότες, ζηλόφθονες και.. αριθμολάγνοι. Τέλος αρκετόι έχουν πάθει αφυδάτωση από το πολύ το γλείψιμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.