#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2011 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί ο Παπαδήμος να αποδειχθεί χειρότερος από τον Παπανδρέου;“Το να εγκαθιστάς "τεχνοκράτες" κάτω από την εξωτερική πίεση σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις υπονομεύει σοβαρά τη δημοκρατία, ακόμη και αν αυτοί οι τεχνοκράτες ίσως είναι καλύτεροι από τους εκλεγμένους πολιτικούς από πολλές απόψεις……Οι τεχνοκράτες δεν ζουν βέβαια στο κενό και έχουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Μπορεί πράγματι να καταλήξουν να εφαρμόζουν μεροληπτικές πολιτικές, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν - αν τοποθετήσεις έναν τραπεζίτη ως πρωθυπουργό, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει φιλοτραπεζικές πολιτικές και να μην καταλάβει ότι ενεργεί με αυτόν τον τρόπο...

….Άνθρωποι σαν τους κ.κ. Παπαδήμο και Μόντι τοποθετήθηκαν για να προωθήσουν πολιτικές που έχουν ήδη αποδειχτεί αναποτελεσματικές, κυρίως στην Ελλάδα. Και αν είσαι πιο ικανός στο να εφαρμόζεις τη λάθος πολιτική, στην πραγματικότητα κάνεις τα πράγματα χειρότερα» …..Κατά έναν τρόπο, η Ελλάδα θα μπορεί καλύτερα να παραμείνει στο ευρώ, αν είναι διατεθειμένη να το εγκαταλείψει και να χρεοκοπήσει, καθώς θα της δώσει την ικανότητα να διαπραγματευτεί διευθετήσεις με καλύτερους όρους. Δυστυχώς, η καινούργια σας κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ακριβώς για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

 Ποιός τα λέει αυτά; Όχι κανένας πολιτικάντης της σειράς, ούτε κάποιος του κατά τον διαπλεκόμενο Τύπο "σκληρού πυρήνα της λαϊκής δεξιά". Πρόκειται για τον διάσημο οικονομολόγο  και συγγραφέα Ha-Joon Chang  καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη δημοσιογράφο της «Ελευθεροτυπίας» κ. Σωτήρχου.

Οι παρατηρήσεις του Καθηγητή Chang  είναι καίριες και βάζουν το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων.

Πρώτον, η τοποθέτηση τεχνοκρατών και μάλιστα υπό εξωτερική πίεση υπονομεύει τη δημοκρατία! Γιατί; Μα γιατί γίνεται ερήμην του λαού!  Πολλώ δε μάλλον που στην Ελλάδα το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Και για έναν ακόμα λόγο: ο διορισμένος πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να λογοδοτήσει στο λαό!

Δεύτερον, οι τεχνοκράτες, από συνήθεια περισσότερο, μπορεί να εφαρμόζουν μεροληπτικές πολιτικές, χωρίς να το συνειδητοποιούν! Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον τραπεζίτη που γίνεται πρωθυπουργός και ενεργεί ως τραπεζίτης!

Τρίτον, ο κ. Παπαδήμος τοποθετήθηκε για να προωθήσει πολιτικές που στην Ελλάδα απεδείχθησαν αναποτελεσματικές! Η δραματική επιβεβαίωση ήρθε από τον ΟΟΣΑ που ανεβάζει την ύφεση για το 2011 στο 6,1%! Απλώς να υπενθυμίσω, για μια ακόμα φορά, ό,τι  τον Φεβρουάριο του 2011, ο τότε υπουργός οικονομικών, από του βήματος της Βουλής μας διαβεβαίωνε ότι «η ύφεση ρηχαίνει»! Και έκτοτε, όλο...βαθαίνει!

Τέταρτον, αν εφαρμόζεις καλύτερα τη λάθος πολιτική, κάνεις τα πράγματα χειρότερα! Οπότε στην περίπτωση αυτή καλύτερα να είχαμε κάποιον όχι και τόσο ικανό! Αυτό σημαίνει ό,τι ο κ. Παπαδήμος (επειδή ακριβώς είναι ικανότερος) μπορεί να αποδειχθεί ....χειρότερος ακόμα και από τον κ. Παπανδρέου!

Πέμπτον, ο κ. Τσάγκ  μας λέει οτι ο κ. Παπαδήμος επιβλήθηκε για να μην μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε καλύτερους όρους! Δηλαδή, υπήρχαν δυνατότητες να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους και δεν   τους διαπραγματευτήκαμε; Αυτό τα αγγίζει τα όρια της απιστίας περί την υπηρεσία και παράβασης καθήκοντος για όσους  έπραξαν ή αμέλησαν να πράξουν.

Συμπέρασμα: Στην περίπτωσή μας, απλώς ελπίζω να μην έχει δίκιο ο Καθηγητής Chanq!!!

 Κώστας Ροδινός

 

ΥΓ. Το τελευταίο βιβλίο του Ha Joon Chang, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά,  είναι το:  «23 αλήθειες που δεν σας λένε για τον Καπιταλισμό»

 Εκεί σημειώνει για τους Οικονομολόγους:

 «Συµµορία» οικονοµολόγων

 

Κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες πολλοί οικονοµολόγοι έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στη δηµιουργία των συνθηκών που οδήγησαν στην κρίση του 2008 παρέχοντας θεωρητικές δικαιολογίες για την οικονοµική απορρύθµιση και το αχαλίνωτο κυνήγι βραχυπρόθεσµων κερδών εξασθενώντας έτσι τις προοπτικές µιας µακροπρόθεσµης και πιο σταθερής ανάπτυξης.

 Η καταστρεπτική συνεισφορά τους, µε αυτόν τον «επικίνδυνο τύπο οικονοµικών», είχε αρχίσει να διαφαίνεται και σε παλαιότερες, µικρότερου βεληνεκούς κρίσεις όπως η χρεωστική του Τρίτου Κόσµου το 1982, η κρίση του µεξικανικού πέσο το 1995, η ασιατική το 1997 και η αντίστοιχη ρωσική το 1998. Υπήρξε, µε άλλα λόγια, µια άτυπη συµµορία οικονοµολόγων που καπηλεύτηκε την επιστηµονική της «αυθεντία» για να βγάλει λεφτά αυτή και οι εργοδότες της.»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/11/2011 12:17:55

  Αν βάλεις τον καλύτερο καστανά να κάνει πεντικιούρ, θα τα κάνει ρόϊδο.

  Αν βάλεις την καλύτερη πεντικιουρίστρια να φτιάξει ιμάμ μπαϊλντί, επίσης.

  Αν θέλαμε Κεντρικό Τραπεζίτη για φιαχείριση μεταβατικής περιόδου, ο Παπαδήμος είναι καλύτερος από τον Ωραιοπαθή Τίποτα.

  Αν θέλαμε Ωρωαιοπαθή Τίποτα για Πρωθυπουργό, είχαμε διαθέσιμο και πρόθυμο.

  Αν είχαμε ανύπαντρη αδερφή, όλο και κάποιο καλό και αξιοπρεπές παιδί θα βρίσκαμε.

  Αν βάλουμε επιστημονική αυθεντία να διαχειριστεί μπακάλικο, την βάψαμε. Ο Ζήκος ο Μπακαλόγατος θα ήταν καλύτερος.

  Βασικά αντικαταστήσαμε τον παθολογικά αρλουμπολόγο (που όμως είχε αίσθηση ότι κάπου πρέπει να είναι αρεστός) με τον αχυράνθρωπο που περιμένει να του πούνε τι πρέπει να κάνει. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιός του το λέει, και τι άποψη θα έχουμε εμείς επ αυτού. Κατά τα άλλα το κάναμε για να πάρουμε την δόση μας.

  Κρίμα στο μπόϊ σου, που θα έλεγε και η Μαρινέλλα στο ομώνυμο έργο

 2. Agni avatar
  Agni 29/11/2011 12:23:46

  Και ναι,και όχι,ναι γιατί προέρχεται απο την ίδια ακριβώς δεξαμενή κατασκευής σημαινόντων προσώπων,δηλαδή εχεί απειροελάχιστες διαφορές με τον ΓΑΠ ιδεολογικά-εκπροσωπούν και υπερασπίζονται τα ίδια πράγματα που δεν είναι ούτε η Ευρώπη,ούτε η Ελλάδα,"όχι" ίσως γιατί δεν είναι τόσο φθαρμένος στην ελληνική πολιτική σκηνή και ίσως δεν έχει τα άντερα να κάνει τόσα ξεφτιλίκια και καραγκιοζιλίκια όπως ο ΓΑΠ.Αλλα και πάλι ίσως..κανεις μα κανείς δεν ξέρει,μέχρι που μπορούν να φτάσουν άνθρωποι σαν αυτούς που κάνουν εδώ και 50 χρόνια νεοναζιστικά/οικονομικά πειράματα στη λατινική αμερική και αλλού..

 3. The Saint avatar
  The Saint 29/11/2011 12:28:52

  Αγαπητέ Κώστα Ροδινέ,
  Σκέφθηκες ποτε πραγματικά, ότι κυβέρνηση με πρωθυπουργό ένα τεχνοκράτη/τραπεζικό, θα μπορούσε να ήταν καλυτερα γιά τη χώρα?
  Με δεομένο το ότι τον ΗΘΕΛΑΝ στις Βρυξέλλες γιά πρωθυπουργό μας, και μόνο δεν βάζει σε σκέψεις?

 4. manos avatar
  manos 29/11/2011 12:35:35

  Ισως πια, να μην έχει καμμία σημασία.
  Νοιάζεται ο πεθαμένος για το ποιός νεκροθάφτης θα τον παραχώσει?

 5. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 29/11/2011 12:47:23

  ΠΡΩΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ: Καλημέρα Κώστα. Η καλλίτερη παρατήρηση του Ha-Joon Chang είναι αυτή που και συ έχεις υπογραμμίσει: "...η Ελλάδα θα μπορεί καλύτερα να παραμείνει στο ευρώ, αν είναι διατεθειμένη να το εγκαταλείψει και να χρεοκοπήσει..." Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ιεραρχήσει τα πράγματα. Πρώτα να βάλει τα συμφέροντα του λαού και μετά τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές. Προσοχή δεν λέω να μην στριμωχτούμε. Να στριμωχτούμε όλοι μας όμως και όχι μόνο ο λαός. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει και να πεθάνουμε. Με πιάνει απελπισία καμιά φορά γιατί αυτά που μόλις είπα είναι όλα τους αυτονόητα και τα λέει όλος μας ο λαός. Γιατί κανείς από τους άρχοντες μας δεν θέλει να τα καταλάβει; Γιατί μας λένε: Έχετε δίκιο, αλλά...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Χρήστος Δημάρης 29/11/2011 14:48:20

   Καλημέρα Χρήστο,
   Τώρα πια όλοι το ομολογούν ο,τι "ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του υπέγραφαν ο,τι τους δίναμε"!
   Αντιλαμβάνεσαι τώρα τι σκληρή διαπραγμάτευση έκαναν...

 6. ΥΔΡΟΧΟΟΣ-Γ. avatar
  ΥΔΡΟΧΟΟΣ-Γ. 29/11/2011 13:13:50

  Η δοτή ''πρωθυπουργάρα μας'' είναι τοποθετημένη μόνο για την ''σπουδαία'' κατάρτισή του στην οικονομία!!! και να βάλλει την ταφόπετρα στην Ελλάδα. Αφού του έχουν δώσει και τον τίτλο του Ακαδημαϊκού!!!!! Τίτλο που τον δίνουν (αλήθεια, ποιοί;), στους έλληνες εκείνους, που είναι μεγάλη η προσφορά τους στη Ελλάδα. Αυτός τι έχει προσφέρει; Γνωρίζουμε από την καταραμένη εποχή Σημίτη ... Αλλά θα σας πω κάτι: Σ' αυτή τη ζωή για να σου δώσουν, πρέπει να έχεις δώσει ή πρόκειται να δώσεις. Εξεταστέον τι έχει δώσει ο (κύριος;), για το ξεπούλημα της Ελλάδας …Ο ΜΑΧ ΝΟΡΝΤΑΟΥ (γνωστός μεγαλομασόνος ) στο βιβλίο του ‘’Κοινωνικά φαινόμενα’’ γράφει : ‘’ΌΠΟΙΟΣ ΧΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΡΕΤΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΤΙΤΛΟ’’.

 7. mikes avatar
  mikes 29/11/2011 13:17:29

  "Ο εχθρος του εχθρου μου ειναι φίλος μου"

  η προσωποποίηση αυτου του δόγματος σε αυτο το blog , που αναδημοσιευει από την Ελευθεροτυπία που στηρίζει Τσίπρα!

  Τι αλλο θα δουμε...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ mikes 29/11/2011 20:19:04

   Δηλαδή, τι θα έπρεπε να αναδημοσιεύει "αυτό το blog"; Μόνο τον Ελεύθερο Τύπο και τη Δημοκρατία;

   (Υποθέτω, βέβαια, ότι θα προτιμούσες να αναδημοσίευε Καθημερινή και Capital.gr, αλλά δεν...)

 8. andreas gr avatar
  andreas gr 29/11/2011 13:19:15

  Και βεβαιως μπορει να αποδειχθει χειροτερος οπως αποδειχθηκε και ο Βενιζελος ο υπερεκτιμημενος.Αλλωστε ολοι τους Πασοκατζηδες ειναι.

 9. Ραβινος avatar
  Ραβινος 29/11/2011 13:46:04

  Καιρια ερωτηση ακαριαια απαντηση:Σιγουρα η αβουλια και αργοστροφια του σπαει κοκκαλα!Καιρος ειναι ο Σαμαρας να αρχισει να σκεπτεται {οχι οτι δεν το εχει κανει ηδη } πως θα οδηγηθουμε τα ταχυτερο σε εκλογες μπας και προλαβει να διασωσει τιποτα !

 10. Δαίμων avatar
  Δαίμων 29/11/2011 14:14:39

  "Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες ανατροπές, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πλαίσιο μεγαλύτερης σταθερότητας. Πρώτον, γιατί με τη συμφωνία των μεγάλων κομμάτων ενισχύεται η διάθεση αυτογνωσίας και η αίσθηση του μέτρου. Αποδυναμώνονται οι κραυγές υπέρ ενός νέου διχασμού. Οι απειλές περί Ειδικού Δικαστηρίου για το «έγκλημα» του Μνημονίου Ι, περί «ικριωμάτων» στο Γουδί και λοιπές γραφικότητες, εξαερώνονται. Δεύτερον και σημαντικότερον, γιατί πολιτικές που είχαν εγκριθεί με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τώρα θα υλοποιηθούν ομόθυμα από τρία κόμματα – και από εκείνους που τα υπερψήφισαν και από εκείνους που τα καταψήφισαν."
  Ο κ.Καλλίτσης στην 'Καθημερινή της Κυριακής", περιγράφει σαφέστατα την πορεία του προγράμματος, και την "ανακούφιση" των υποστηρικτών του Μνημονίου Ι. Δεν είναι πια ένα απομονωμένο πολιτικά κόμμα που στηρίζει την Κυβέρνηση, αλλά τρία, οι απειλές "εξαερώνονται", όλοι μαζί συνεχίζουν "ομόθυμα" και πρόθυμα , στο επόμενο στάδιο, την υπογραφή του Μνημονίου ΙΙ και της δεύτερης δανειακής. Η κοινωνία βεβαίως, αποσυντίθεται, η δημοκρατία καταστρέφεται, το πολιτικό κατεστημένο παραμένει σταθερό.

 11. victoria (true) avatar
  victoria (true) 29/11/2011 14:28:01

  Στη χώρα μας γίνεται σύγχυση μεταξύ της κυβέρνησης και της (δημόσιας) διοίκησης, φυσιολογικό βέβαια καθώς (δια)πλέχθηκαν μεταξύ τους.

  Όμως είναι άλλες έννοιες, η δε τεχνοκρατία αρμόζει κυρίως στη διοίκηση. Γιαυτό π.χ. το Βέλγιο λειτουργεί ως κράτος και χωρίς κυβέρνηση, όχι επειδή έχει τεχνοκράτες πολιτικούς, ούτε επειδή αποφάσισε πως είναι καλύτερα χωρίς δημοκρατία.

  Η κυβέρνηση/το πολιτικό σύστημα γενικώς, καλόν είναι να έχει τεχνοκρατικές γνώσεις ώστε να "επικοινωνεί" με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η διοίκηση. Όμως ο σκοπός της είναι σφαιρικότερος [και η λογοδοσία τελείως διαφορετική]: είναι η ευρύτερη εικόνα, η καθοδήγηση, εποπτεία και διασφάλιση πως ακριβώς οι καθημερινές τεχνοκρατικές διεργασίες γίνονται προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

 12. Y. avatar
  Y. 29/11/2011 15:39:48

  Μπράβο Βικτωρία για το περιεκτικό σου στη διαφορά. Αν δε κοπεί ο λώρος της διαπλοκής μεταξύ των δύο, χαΐρι δε θα δούμε

 13. ΑΧΘΟΣ avatar
  ΑΧΘΟΣ 29/11/2011 19:49:17

  Οι πολλλες αναλύσεις μπερδεύουν.Ο Παπαδήμας επιλεχθηκε και υποστηρίχθηκε σαν συνεχιστής και σαν διαχειριστης μιας συγκεκριμενης μεθοδολογιας εφαρμογης μιας οικονομικης διακυβερνησης στα πλαισια αυτων που επιθυμουν οι εντολείς του.Που ετρωγε ψωμι τοσα χρονια; Πως διαχειριστηκε μεχρι τωρα το τραπεζικό συστημα και επ' ωφελεια τινων;
  Για αυτόν προεχει η συνεχιση της διαδικασιας που ισχυσε μεχρι τωρα με πιο οργανωμανο τροπο με την έγγραφη υποχρεωση συνεναισης σε αυτο και των κομματων που συμμετεχουν.
  Ολα τα αλλα ειναι πλεονασμος.Η διασφαλιση των συμφεροντων της Ελλαδας οπως τα βλεπει ενας Ελληνας για την πατριδα του, ειναι πλεονασμος στην παρουσα κατασταση.
  Αλλωστε κοντος ψαλμός αληλλουια.Σε λιγο θα δείξει το αδιέξοδο σε αυτους που ακομη ελπιζουν.

 14. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 30/11/2011 11:28:04

  ΣΙΓΟΥΡΑ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.